• 瀏覽: 6,873
  • 回覆: 61
  • 追帖: 1
之前我說過奧園股價要反弹,只能靠限購令撤消,由於近期有城市撤消限購令,估計奧園能反彈至近120天線1.38 元附近,由於奧園在沈陽和重慶的市埸都面對嚴重產能過剩,供應太多, 位置一般, 品牌一般,反彈完後要沽貨。然後換入另一隻名牌子內房,至於是那一隻?本人很快會分享。提示: 收息率高於奧園,而且口啤出衆。

1.奧園 2013 年收樓計入的營業額約 60 億, 淨利才 7 億. 淨利率 10% 多些, 更低於一罐可樂 $2.4 可賺 3 角 (淨利率 12.5%)

2. 內房減價 20%, 淨利損失 50%. 假設減價 20%, 奧園 2013 年收樓計入的營業額約 60 億, 淨利會由 7 億減至 3.5億, PE 升至近 10

淨利只有3億多, 會派 2.5億?  

别發夢了

附件

2014-6-10 12:21 PM, 下載次數: 49

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
內房產能過剩現像今年才有

1. 今年無論中型,大型, 甚至小型房內房售樓,存貨越來越多,如 A 股綠地今年比上年就set多 1000 億貨賣, 共 2400  億

2. 這已是 2010 年香港上市頭十間內房總出貨量

3. 但上海,北京,廣州日成交量卻沒有增多少

4. 上海日成交量,多年來只維持 800 套左右. link:  http://www.fangdi.com.cn/

5. 大部份三,四線城市甚至下降

6. 內房產能過剩嚴重性,  是以前從未見過現像

回覆 引用 TOP

内房最大問題係供應太多,產能過剩,捱到今年, 捱唔捱到下年? 

衰在內房還多左一樣主要城市有限購

回覆 引用 TOP

各家內房每年不斷增加售樓目標,供應大增,完全失晒控

後果好恐怖

回覆 引用 TOP

有良心

積小勝成大勝,記住。
要堅持, 不到買入區不買, 不到賣出區不賣, 其餘時間只是等候.

回覆 引用 TOP

尼个post 你应該一早开啦!!!何必去攪人地个post??你甘叻,有冇在3883最高价時开put內房股?定系齋up 事後孔明?每日都有股票跌啦你老味!!!講中有乜出奇呀,臭蟹!!!

第一重 : 測試水温大法  第四重 : LOSER ON LOSER   第五重 :十年回魂大法  第三重 :  釣魚翁大法  第七重 : 轉盈為富 第八重 : 觸覺 第九重:失憶          成功=選股xEQx時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 祿山 於 2014-6-10 08:16 PM 發表

尼个post 你应該一早开啦!!!何必去攪人地个post??你甘叻,有冇在3883最高价時开put內房股?定系齋up 事後孔明?每日都有股票跌啦你老味!!!講中有乜出奇呀,臭蟹!!!
agree ching

回覆 引用 TOP

發脾氣無用,當初唔聽我正確分析和1.65沽3883,以家勁蝕,只能說你發脾氣輸錢又輸格
引用:
原帖由 祿山 於 2014-6-10 08:16 PM 發表

回覆 引用 TOP

我半年前叫1.65好沽3883, 一班3883股東當日多串,又人身攻擊我

今日 3883 真的大跌近50%,呢班人老羞成怒又粗囗爛舌,真可憐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2014-6-10 08:48 PM 發表

發脾氣無用,當初唔聽我正確分析和1.65沽3883,以家勁蝕,只能說你發脾氣輸錢又輸格

臭蟹,我问你有冇开put,快答我!!!

第一重 : 測試水温大法  第四重 : LOSER ON LOSER   第五重 :十年回魂大法  第三重 :  釣魚翁大法  第七重 : 轉盈為富 第八重 : 觸覺 第九重:失憶          成功=選股xEQx時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 afraidmuch+ 於 2014-6-10 08:43 PM 發表

agree ching
真奇怪!你話一月已叫人走貨,但係你三月又入左幾萬股?係咪你思覺有D失調呢?

附件

未命名.jpg(176.76 KB)

2014-6-10 08:58 PM

回覆 引用 TOP

唔好事後孔明!想請問個幾萬股依家係邊呢?

回覆 引用 TOP

本來打算買些放係倉底收息,最後分析發現2014極可能無息收,後面貼有講我已沽晒
引用:
原帖由 afraidmuch+ 於 2014-6-10 08:58 PM 發表

真奇怪!你話一月已叫人走貨,但係你三月又入左幾萬股?係咪你思覺有D失調呢?

回覆 引用 TOP

今個月3883必再創新低,向 1 元進發

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2014-6-10 09:37 PM 發表

今個月3883必再創新低,向 1 元進發

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]