• 瀏覽: 252,176
  • 回覆: 3,241
  • 追帖: 50
聽見近年既80-90後難上車,儲不到錢。
但比起上一代,我相信已經比80-90年代易買樓了!
起碼而家求其做份看更都搵到過萬人工!
我自己都係80後都一樣買到樓~
所以d人成日話儲不到首期買樓我覺得係多餘lor!

以下幾點未買樓既我建議應該要實行:

1.)減小或不要再比家用父母!

為自己同下一代將來著想,
你應該減小或不再比家用你父母,

佢地自然有辦法搞掂自己既生活!
如果父母無辦法幫你上車,
你更應該stop家用黎為自己將來打算,
到第二時賺到, 先再盡力補償~

父母係生你出來前, 好應該為你將來鋪路, 法律上父母都有責任將你養大!

如果你屋企人抱住老來有長期飯票, 或傳宗接代既心態生你出來,
呢d父母其實不要也擺,說實點, 咁既父母只係一種會繁殖既動物!因為動物既天職正正就係繁殖!

當然啦,你都可以話你養父母最重要, 但唔該以後不要用養家做儲不到錢既藉口, 因為係你自己決定既~

P.S.
我自己生下一代係希望提供最好既比佢去代替自己完成未完既夢想!
而不是要我仔女去養我,或者生佢地出來幫我去拿政府福利!

2.) 盡快搵到有共同理念既另一半
而家時下年青人成日講戀愛,拍得3,5,7個月又話唔啱key分手!
老實講,無錢,無事業既你無資格談戀愛!
作為無錢又想上車既你,盡快搵到同你有共同目標既另一伴,
多個人多對手,上車自然比人快!

P.S.
拍拖早期就應該了解對方想點!
成日有人話要愛情,老實講,無錢既男人跟本無資格去照顧女人,
到你兩個有左$後就算分手,大家往後既路都比原來好過!
做到以上2點, 你會比人更快向上~

回覆 引用 TOP

你係自私人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬會殺手 於 2014-5-21 05:28 AM 發表

你係自私人
如果自己都養不掂,
有咩資格照顧父母,老婆,
香港人既思想仲成日停留係6-70年代!
怪不得成日上街嘈樓貴!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Philmate 於 2014-5-21 05:26 發表
聽見近年既80-90後難上車,儲不到錢。但比起上一代,我相信已經比80-90年代易買樓了!起碼而家求其做份看更都搵到過萬人工!我自己都係80後,我買第一層樓時都係打份看更工(做左一年咁大把),今時今日 ...
我是業主, 一樣說您是自私 精

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2014-5-21 06:22 AM 發表

我是業主, 一樣說您是自私 精

又要拍拖,又要養家(有d屋企人仲大咬到拿50%糧做家用)
年輕人點可能上到車?
你咁無私又唔見你捐一半人工比慈善機構?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Philmate 於 2014-5-21 05:26 AM 發表

聽見近年既80-90後難上車,儲不到錢。
但比起上一代,我相信已經比80-90年代易買樓了!
起碼而家求其做份看更都搵到過萬人工!
我自己都係80後,
我買第一層樓時都係打份看更工(做左一年咁大把),今時今日 ...
Point 1. Disagree

Point 2. Agree lo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Philmate 於 2014-5-21 05:26 AM 發表
聽見近年既80-90後難上車,儲不到錢。但比起上一代,我相信已經比80-90年代易買樓了!起碼而家求其做份看更都搵到過萬人工!我自己都係80後,我買第一層樓時都係打份看更工(做左一年咁大把),今時今日 ...
正人渣,自私自利不擇手段!

回覆 引用 TOP

我一出社會做事就俾家用,岩岩上左車,亦都無諗過停比家用,供養父母係天公地道既事情。唯有自己慳d都要每個月拿錢回家

得罪講句,只有廢柴才會向屋企家用打主意。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 榮辱 於 2014-5-21 06:53 AM 發表

正人渣,自私自利不擇手段!

邊忽自私自利呢?
我覺得d呀爸呀媽無諗過仔女前途就生仔女出黎先自私!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Philmate 於 2014-5-21 06:56 AM 發表
邊忽自私自利呢?我覺得d呀爸呀媽無諗過仔女前途就生仔女出黎先自私!http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
咁又係,你老豆射精0個刻應該要捉住粒精子問你想唔想向上游

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 榮辱 於 2014-5-21 06:55 AM 發表

我一出社會做事就俾家用,岩岩上左車,亦都無諗過停比家用,供養父母係天公地道既事情。唯有自己慳d都要每個月拿錢回家

得罪講句,只有廢柴才會向屋企家用打主意。

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/an ...
講真,
如果係窮人家庭生長,
屋企人都無咩主意比你打!
要改變命運唯有短暫放棄屋企人!
如果窮人認為屋企人要自己去養既,
唔該唔好怨自己儲不到$

回覆 引用 TOP

我都窮人出世,都成日怨家人,無比好教育我,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 榮辱 於 2014-5-21 07:01 AM 發表

咁又係,你老豆射精0個刻應該要捉住粒精子問你想唔想向上游

好多人呀爸呀媽供書教學從來無要求過有任何回報,
佢地身家比仔女更多,根本不需要仔女養!
呢個就係勝負分別!

回覆 引用 TOP

講得好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬會殺手 於 2014-5-21 07:07 AM 發表

我都窮人出世,都成日怨家人,無比好教育我,
咁你第時生仔會不會要求仔女養你呀?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]