註冊 登入

私樓vs居屋

私樓vs居屋 E-mail 此主題給朋友

各位師兄,小弟想係青衣置業,因資金有限,如果買私樓,只可以買實呎三百幾既上車盤,如果買居屋,同樣budget,就可以買大d既盤。

但朋友家人都唔建議買居屋,話升值潛力差點,各位過來人可否比d意見?

Peace!

回覆 引用 TOP

白居二or自由市場?
未補價居屋有個最大問題係不能加按,
呢個問題在1,2年分別不大,
但之後就係大個弱點,
可以加按的樓,將來資金調動靈活好多,
亦唔駛儲太多應急錢,做其他投資時可以放膽D。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getoff123 於 2014-3-11 01:49 PM 發表
白居二or自由市場,未補價居屋有個最大問題係不能加按,呢個問題在1,2年分別不大,但之後就係大個弱點,可以加按的樓,將來資金調動靈活好多,亦唔駛儲太多應急錢,做其他投資時可以放膽D。
不過未補地價嘅居屋有個好處就係唔怕跌,跌幾成即刻補左個地價,立刻開心晒

回覆 引用 TOP

諗住長住既揀居屋,打算住住先將來再換樓既揀私樓

回覆 引用 TOP

人窮說話牙無力. 富貴驕人鼻有聲
有錢需記無錢時. 失意難忘得意時
有魚有肉多朋友. 患難何曾有幾人
人來求我三春雨. 我求別人六月霜

紹宜偉茂奕
運會際昌明
鴻勳耀烈祖
嘉猷獻大庭
就算買居屋,遲下先買會平d,??你睇綠悠雅苑

回覆 引用 TOP

自住當然買居屋,
1. 間格夠大夠實用
2. 管理費平
3. 交通配套一定足夠

只要唔係危樓,
返到屋企, 裝修靚,
地方闊落,
已經成個人開心哂

投資就另一個講法........

回覆 引用 TOP

居屋點解升值會差啲?我買咗之後因為白居二層樓一年內狂升50%,同期應該冇其他私樓可以做到。居屋只係難賣出(市場細,少買家),但升值能力我覺得又唔會比私樓低,如果地點極佳,補咗地價既舊居屋呎價甚至貴過同區私樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joejoni 於 2014-3-11 12:18 PM 發表

居屋點解升值會差啲?我買咗之後因為白居二層樓一年內狂升50%,同期應該冇其他私樓可以做到。居屋只係難賣出(市場細,少買家),但升值能力我覺得又唔會比私樓低,如果地點極佳,補咗地價既舊居屋 ...
大家係講緊補左地價既居屋同私樓比.
如果07/08/09年剛復售居屋時有師兄用白表抽中, 一手向房署買入, 現已升1-1.5倍TIM,
同期更加無私樓可做到啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2014-3-11 02:34 PM 發表

大家係講緊補左地價既居屋同私樓比.
如果07/08/09年剛復售居屋時有師兄用白表抽中, 一手向房署買入, 現已升1-1.5倍TIM,
同期更加無私樓可做到啦.
補咗地價既居屋升值方面亦唔覺同私樓有乜分別,升值能力主要睇附近交通配套同埋有乜基建發展

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joejoni 於 2014-3-11 12:39 PM 發表

補咗地價既居屋升值方面亦唔覺同私樓有乜分別,升值能力主要睇附近交通配套同埋有乜基建發展

你應該唔係炒開樓啦,
炒樓既人先會明白當中的玄機, 同一地區, 一定係私樓好炒過居屋.
除左交通因素, 居民質素或多或少都對樓價有影響.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2014-3-11 05:08 PM 發表

你應該唔係炒開樓啦,
炒樓既人先會明白當中的玄機, 同一地區, 一定係私樓好炒過居屋.
除左交通因素, 居民質素或多或少都對樓價有影響.
我從未炒過樓,但而家呢個時勢,仲邊有炒家⋯
同埋公居、居屋、私樓我都住過,除咗公屋龍蛇混雜外,真係唔覺居屋同私樓有乜大分別,可能我住過既私樓都係比較平民化既大型屋苑啦,又唔會有乜特別有錢既鄰居,甚至覺得居屋既居民比私樓更有公德心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blue_chip 於 2014-3-11 05:19 PM 發表

如果經濟許可又有回售機制,應原價售回房署買私樓,或買多層私樓收租,補地價好笨。

如果間居屋樓齡有返咁上下基本上唔可以用居二市場賣出,如果想搬既唯有補地價將間居屋放租或賣出

回覆 引用 TOP

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。