註冊 登入

綠表買居屋原來好著數

綠表買居屋原來好著數 E-mail 此主題給朋友

由住開公屋的長者做業主,名下冇樓,唔洗 dsd
政府擔保按95%,免保費免壓測
最正係借款諮詢人冇法律責任,萬一日後嚴重負資產,長者又百年歸老,借款人不用上身,適合輸打贏要

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

哈……哈……即時諗起D野!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2013-10-16 03:24 PM 發表

由住開公屋的長者做業主,名下冇樓,唔洗 dsd
政府擔保按95%,免保費免壓測
最正係借款諮詢人冇法律責任,萬一日後嚴重負資產,長者又百年歸老,借款人不用上身,適合輸打贏要
但如長者冇收入,銀行會否 grant mortgage even 揾倒另一至親 eg 阿仔做 guarantor?

我聽過 D version 話係唔會批。

回覆 引用 TOP

買一手居屋房署好似有擔保三年內原價回收...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mer1974 於 2013-10-16 03:31 PM 發表

但如長者冇收入,銀行會否 grant mortgage even 揾倒另一至親 eg 阿仔做 guarantor?

我聽過 D version 話係唔會批。

按揭一定批,因為有政府擔保,不論諮詢人收入高低,AA話有個客月入14000供12000都借到,仲要唔洗上身,筍爆

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

"借款諮詢人冇法律責任",可以找AA做借款諮詢人嗎?可以的話AA應該樂意...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2013-10-16 03:38 PM 發表

按揭一定批,因為有政府擔保,不論諮詢人收入高低,AA話有個客月入14000供12000都借到,仲要唔洗上身,筍爆
師兄,u mean:

阿媽 even 退休,$0 income, give up 自身公屋=》綠表買樓 as 業主=》政府擔保=》銀行照批 95% mortgage even no guarantor ?

回覆 引用 TOP

有D咁既樹
留名學下野

回覆 引用 TOP

我唔熟居屋市場,我既理解係政府只係對居屋有25年既按揭担保,依家好似 extend 到30年。所以銀行對居屋買家唔多睇薪水够唔够,只要按揭年期又唔過居屋既30年保期,咁為何要睇買家既質素呢,睇黎都多餘啦。所以,唔係只係綠表買家先得益,凡居屋二手買家都係。咁就解釋左為何有D居屋價咁高啦,除左地點好之外,按揭易過關首期俾得小都係主要原因。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dealermama 於 2013-10-16 04:57 PM 發表

而家俾到3成有銀行可以做足25年.  大舊銀行.  當然可能每個屋苑唔同, 落訂前問清楚.
都要睇樓齡,買十一、二年樓齡嗰啲二手居屋(已經係最新架喇),按九成半都可以做足25年

回覆 引用 TOP

政府擔保係30年減樓齡,即15年樓擔保15年,假如還款期想長過15年,就要做壓測
因此地鐵附近的年輕居屋搶爆

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

唉,這些機會是不屬於我的 ... ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2013-10-16 05:11 PM 發表

政府擔保係30年減樓齡,即15年樓擔保15年,假如還款期想長過15年,就要做壓測
因此地鐵附近的年輕居屋搶爆
政府 & 銀行為咗白居二上車, 已經取消咗 30 年減樓齡擔保年期限制...

回覆 引用 TOP

幾時有新居屋抽下

回覆 引用 TOP

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。