• 瀏覽: 11,235
  • 回覆: 20
  • 追帖: 2
[隱藏]
這是一個不可不說的經歷。本人希望改變自己以往的沈悶的工作,所以辭識後就立刻想自己搞一個網站做些小生意。前幾個月某天在recruit報紙上看到"eonenet"的廣告,教人如何以最短的時間網上賺錢。報名聽左講座後雖然心大心小,但最後的結果就買左佢地DVD及一年租網站平台。但惡夢就開始了: 看DVD的時候突然發現這是06年的作品!為何之前沒有說過?查一下DVD上面沒有版本年月份資料. 打電話投訴員工,她還說不可能有最新的版本(言下之意來不及更新),但這也差太遠了吧? 再看所謂"更新過的筆記",只是PPT!沒有詳細的解釋.舊的DVD內容配有點亂的筆記,腦子頓一團糟。說實話,這個東西只有guideline但沒有深入分析,絶對不值一萬多元吧?再看她給了問三十個問題的機會,那位"皇后"回覆都後簡單,對一些難的問題迴避,或簡單回覆,而且盡量想引導你去做一些低風險的事,但不管你要做的行業是否適合。

       至於那個可惡的網站平台,由於沒有livechat,也沒有清晰詳細的tutorial manual,所以只能靠email來往的跟馬來西亞技術部那邊聯系。可想而知花了多少時間再搞這個東西。一開始以為模版的界面差一些,基本的功能都有,但到後面發現後台功能奇差無比,要什麼沒什麼。真的回到了N年前的技術(N>6)。可能佢自己身有屎,對我的問題,尤其真的是它們後台的缺憾,要不推卸責任,便是不回應。直到我投訴至他們高層,才表現得很積極,但就沒有道歉。這時我才發現他們高層老板在IT技術水平方面弱得可憐。他只是pass問題去IT部門,而IT部門說什麼就是什麼。我把別的軟件公司能解決問題的方式反過來告訴他們,他們才恍然大悟的去做。這樣像擠牙膏的方式真的讓我覺得噁心,而且不停地推卸責任。一家稱自己為"asia no.1 internet marketing"的公司,竟然如此荒唐地運用此方式瞞騙大眾&賺錢,真是應該早D執苙,完成毫無誠信可言。
      
        我知道我追唔番D錢,但係我真係唔想再有人俾佢欺騙。尤其佢仲打著"CEF持續進修課程"可資助的旗號,讓人覺得好似安心D,其實都係浪費金錢。試想它的課程只有四日,但包括的內容好多,其實無可能咁短時間就講完。而且佢老闆只係著重英文市場,對一D英文較差的人,或者不是做英語國家市場的人,跟本不合適。如果我當初報了,仲虧多一萬元(而家加到三萬元一個課程)。

        各位有冇意見,如何抵制這種騙局?可否到消委會(DVD產品沒有正確資料顯示及有隱瞞之嫌)及持續進修基金投訴?



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
ah.... have wasted $10 to listen her so-called "FREE" talk...
$10 豪比佢 la...



回覆 引用 TOP

thank you for sharing
我都想過上佢地DTalK
因為覚得有定力唔比佢sell到

你分享完效救咗我:smile_35






回覆 引用 TOP

[隱藏]
我有諗過去消委會投訴,但一開始無太大信心,而家一路試一路失望先至有多點動力.而且擔心香港無哥類法例規管,亦唔知有冇先例,這樣可能減少了獲得勝利&賠償的機會...


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
最近我找到份工作可以full time做又可以part time
www.my-fu
ture.us
這個好像是"康寶萊"的分銷員廣告...


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 conacona 於 2013-2-28 04:53 PM 發表

這是一個不可不說的經歷。本人希望改變自己以往的沈悶的工作,所以辭識後就立刻想自己搞一個網站做些小生意。前幾個月某天在recruit報紙上看到"eonenet"的廣告,教人如何以最短的時間網上賺錢。報名聽左講座後雖然心大 ...
我認為投訴間公司追番$嘅機會好低,你有無簽過咩合約或協議?  如果有心欺騙,就唔會有機會比你追究啦!  既然係咁,我情願諗下點至搵番10K,放時間搵$,而唔係花時間寫信去消委會投訴。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
追唔到, 而且無任何刑事成份 (我就咁睇)
你都有貨係手, 只係件貨差D咁解............你又用左, 而且唔岩用又唔代表有問題。

簡單黎講即係你宜家買左本舊的教科書, 去左考試, 點知原來唔係個D野黎。你睇下個一萬蚊入面包唔包一些月費式的服務, 類如可能有幾千蚊係 租個平台同server的費用。用民事合約來處理。

不過搞咁多野, 不如去搵份工, 賺返個10k好過



回覆 引用 TOP

我都有你地既諗法,覺得留番時間去賺錢,好過浪費時間去追討一些未必追討到的金錢.但細心諗下,如果我同其它人一樣,唔去做呢樣野(追討賠償),咁呢間公司就繼續用呢D方式去哄哄騙騙其它人.佢賺左我地血汗錢,而我地就蒙在鼓裏.呢一世心入面都過唔去.


回覆 引用 TOP

支持你去追討






回覆 引用 TOP

揾 萍果  .....


知足常樂 享受生活

回覆 引用 TOP

Eonenet 係出名騙錢架啦,我地做開網上買賣,一聽就知佢無料扮四條。其實你去圖書館借d online commerce 既書自學自試最實在。不過試既中途炒好多獲。都會令你比好多錢。
我都係試左幾年,中間試過用agent, 租平台。可以講對香港既IT 完全失望,只會收錢,唔會做野。叫佢地交貨個時就是但比d 野你,完全唔係個回事。而我經網上揾d 印度free lance 又平又正,所以我係香港人都唔想用番香港IT 界既所謂技術雇問。根本全部都係揾快錢心態,唔會幫你架!!






回覆 引用 TOP

[隱藏]
如果一開始我唔係咁心急都唔會中招...以後有機會多D請教師兄


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]