• 瀏覽: 393,574
  • 回覆: 1,966
  • 追帖: 17
因為正苦通常都會先諮詢及計劃好耐先實行,所以我諗要正苦將已建好嘅設施改變用途就難d!
加上今次嘅環保(垃圾)站計劃要用嘅地方都幾多吓?佔用地面積約三千平方米?所以一條隧道怎能代替呢?

我依家最驚係以環保為主題?係冇乜人反對下?會起得成囉!?
咁將來係東濤正門口,就有一個 [全港島唯一大型垃圾回收站]!

但會否對居民造成滋擾?我諗當夏天吹東南風嘅時候,住C,D座嘅街坊就會體會到囉!? 如果真係只回收玻璃、電子廢物?希望真的會冇乜嗅味喇!?

熱賣及精選
啱啱聽 o左 區議會開會傾有關起環保站 嘅錄音!
係大部分議員支持贊成下,相信起嘅機會好高!?  
關於環保站 嘅設計,向東濤方向會起7米高綠化牆,後面就係類似貨櫃形式有蓋 嘅回收站,
主要 收集燈膽,電池,電腦,玻璃瓶等,但唔收廢紙及廚餘,佔地約千四平方米。
而向興民街方向會起廣場及教育中心等!
仲有一架專車周圍回收廢物,收集一定數量然後運走!
同埋,中間有一條 6米濶嘅行人通道!
會以招標方式,比非牟利團體試辦 3年後再檢討!

社區環保站

比較下 沙田區社區環保站

資料來源 Google MAP
(以下係沙田安平街及安心街的街道圖)
(紅圈係社區環保站大約位置)

人地果環保站,前後左右都冇人住嘅!?
只係油站、變電站、公園、商業大廈?

引用:
原帖由 byat 於 2013-5-11 10:49 PM 發表

其實可否利用愛秩序灣公園及西灣河街市之間的行人隧道改建為廢物回收的地方呢?條隧道長期冇人行又長期開燈浪費電力。
我都認為條隧道長期冇人行又長期開燈浪費電力, 也成為寵物便便的地方。不如打通通住地鐵站好過啦

引用:
原帖由 潛水專家 於 2013-5-14 10:30 AM 發表

因為正苦通常都會先諮詢及計劃好耐先實行,所以我諗要正苦將已建好嘅設施改變用途就難d!
加上今次嘅環保(垃圾)站計劃要用嘅地方都幾多吓?佔用地面積約三千平方米?所以一條隧道怎能代替呢? ...
咁將來係東濤正門口,就有一個 [全港島唯一大型垃圾回收站]!
oh NO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

隧道去地鐵站都好喎!

將來冇左橋底停車場我地停車場又可加價!

昨天睇有線新聞, 原來舊衣舊報紙回收, 是可以增加屋苑收入,幫助減少開支,請問 ching 們是真的嗎? 東濤的財正報告有提及嗎?

引用:
原帖由 TTC08 於 2013-5-16 05:44 PM 發表

我都認為條隧道長期冇人行又長期開燈浪費電力, 也成為寵物便便的地方。
不如打通通住地鐵站好過啦
呢個提議很好!

引用:
原帖由 byat 於 2013-5-18 08:51 AM 發表

將來冇左橋底停車場我地停車場又可加價!
其實...最主要係... 大家介唔介意大門口對住大型垃圾回收站先!?

引用:
原帖由 TTC08 於 2013-5-20 09:59 AM 發表

昨天睇有線新聞, 原來舊衣舊報紙回收, 是可以增加屋苑收入,幫助減少開支,請問 ching 們是真的嗎? 東濤的財正報告有提及嗎?
是真的!我地屋苑都有將環保回收費用存入基金作為收入的!
財政報告就好似冇特別清楚列明 ,只歸納為其他收入(sundry income)

最新成交紀錄

登記日期

地址

層數

單位

建築

面積

成交

(百萬)

呎價

(建築)

補地價