• 瀏覽: 393,570
  • 回覆: 1,966
  • 追帖: 17
引用:
原帖由 QK168 於 2013-2-19 11:28 AM 發表

多謝管理處"正月”未過就安排全日無”水”、無電、大半日無電梯嘅”無家一日”予住戶,大吉利是,無限感激!
幫你慳番水電費!

熱賣及精選
引用:
原帖由 潛水專家 於 19/2/2013 22:11 發表

與君一夕話,勝讀十年書!真是獲益良多!
其實我係非常同意管委會跟業戶/居民要多溝通、多做諮詢、從而得到更多人支持和認同,相信這樣做事起來都會事半功倍喇!
就好似花圃一事,未與C兄討論之前,我會認為係人手不足,所以導致d花花草草種到唔生唔死咁,正如您所講,真係唔種好過種,d花係盆度好好地,一放入地就好快謝晒!?自問對種植一竅不通,只係覺得唔靚,人地東旭果庭園好鬼正!
但應該繼續這樣浪費d小花?定唔種唔買慳番d錢?還是做一次徹底改善工程,加設自動灑水系統或用其他方法!?如您所說的,好應該係下次傾合約之前,便要廣泛諮詢討論、收集意見!
究竟有幾多人諗法同我地一樣,唔種好過種?定想花錢整好佢!?定有其他更好意見!?應該以少數服從多數黎決定!?
其實好多委員都曾經有不同嘅提議,例如,全苑改用led燈黎慳電慳錢、c座隔離果車閘更亭取消改為八達通自動閘出入,慳番3名保安員人工等等...
但好多時都係講下講下冇咗下文,因為做任何一項改善工程都要先洗一大筆錢!咁做邊樣先?邊種成本效益比較高?又快歸本?又最慳到錢?
最實際,慳番的保安,安排去捉走d非法拍車重好。

引用:
原帖由 DiuBlackL 於 17/2/2013 22:35 發表

最好將管理判比東旭既公司,協同效應,減低成本

如果 惠康 賣曬比 百佳,又會不會有協同效應? 其實同一間公司管理,有咩成本可減?

引用:
原帖由 潛水專家 於 2013-2-19 10:11 PM 發表

與君一夕話,勝讀十年書!真是獲益良多!
其實我係非常同意管委會跟業戶/居民要多溝通、多做諮詢、從而得到更多人支持和認同,相信這樣做事起來都會事半功倍喇!
就好似花圃一事,未與C兄討論之前,我會認為係人手 ...
如師兄講,好多委員有好多提議,但因成本貴而未能實行,睇到呢度,俾我感到恩惠,起碼見到委員都係為屋苑好。其實,屋苑入伙三年多,儲備基金一定唔多,要動用大量金錢作改善工程,決定必須小心,以免招人話柄。作為委員,切勿加入太多個人觀點、喜好,必須以客觀因素,加上個人知識,資料搜集,拒絕跟風,才能作出明智決定。
其實,委員會可以與管理公司共同”腦震動”,想出多個改善工程,討論工程次序,才依次序研究其可行性。最重要一點係呢個計劃有延續性,本任主席有責任交俾下任主席以便繼續跟進。
每做一個改善工程,必然有以下程序:提出--->研究、資料搜集--->報告書--->委員會決定落實執行或否決--->如否決,展開下一項工程研究;如決定執行,要跟進工程--->定期複檢--->完成後才展開下一工程研究
以更換LED燈為例,LED燈可以慳電,壽命又更長,提出更換係好事,但工程費一定好大,咁就要運用之前提及嘅”花圃概念”,先要求管理公司作出可行性研究,提交報告書,內容資料必須有”現時燈泡耗電量”、”燈泡損壞率”、”燈泡成本”,再跟LED比較,再加上”回本期”,加上各項利弊,再寫成報告書予委員會於會議上作出決定。
如委員覺得呢個工程有助屋苑長遠減輕財政壓力,但呢個工程費用一定大,委員有無諗過工程可分開五年或更長時間更換,以減低每年工程費支出。
最重要一點係,決定做任何一項改善工程,必須向民政處及廉政工公署提出協助,以免招人話柄。而報告書及記錄必須保存,以便日後有居民提出疑問時,可以根據以上資料回覆。

以上各㸃及例子只是本人之愚見,並無指示性,各項事情之決定,仍是管委會及管理處!

引用:
原帖由 win07 於 2013-2-20 02:08 PM 發表

幫你慳番水電費!
咁真係唔該晒佢

其實唔需要成日換花, 種些常綠的也很美
最緊要係少 d 蚊

無lift,無電,無錢。

引用:
原帖由 turtle_kid_73 於 2013-2-26 02:54 PM 發表

無lift,無電,無錢。
加煤氣費、加電費、千萬不要加館理費

天氣好爽, 如果可以在平台曬床裖就好了

我就希望有張床 /  吊床,在平台睡個午睡。

房署指若以相若質素的私人屋苑計算,部分平均每平方米要收取十三點五八元的管理費,但房委會管理的十一個居屋屋苑,管理費平均只八點七一元。

東濤苑幾年冇加過管理費...但而家管理費都仲係俾其他屋苑明顯貴左一截
呢幾年俾多左個d錢去左邊?
個個屋苑都係咁管理,點解東濤要洗得特別多錢?
引用:
原帖由 潛水專家 於 2013-2-17 04:52 PM 發表

C 兄
高見!您好心水清呀!
我都同意居屋黎講差不多1蚊呎唔平!
正因如此,由最低工資實施到再加到30蚊,我地暫時都仲未出現赤字,可以唔駛加住!
但儲唔到錢亦係事實!?
開源節流,講就容易,做到很難!?
...

不是一話支出大就要加管理費,個個屋苑都係咁管理,點解東濤要洗得特別多錢?
個問題係點解支出會比其他屋苑多咁多....
引用:
原帖由 QK168 於 2013-2-18 05:46 PM 發表

成個屋苑嘅財政主要分成收入與支出,如果有限度增加管理費(如5%),以增加屋苑財力,減輕日後大型維修嘅財務壓力,本人係讚成。
不過喺增加收入嘅同時,我哋係咪有需要節流而面對其 ...

引用:
原帖由 股票市場先生 於 2013-3-11 06:40 PM 發表

房署指若以相若質素的私人屋苑計算,部分平均每平方米要收取十三點五八元的管理費,但房委會管理的十一個居屋屋苑,管理費平均只八點七一元。

東濤苑幾年冇加過管理費...但而家管理費都仲係俾其他屋苑明顯貴左一截 ...
說得好有道理

引用:
原帖由 股票市場先生 於 2013-3-11 06:40 PM 發表

東濤苑幾年冇加過管理費...但而家管理費都仲係俾其他屋苑明顯貴左一截 ...
C

您可能有些誤解,TTC管理費比其他居屋屋苑貴!不等於收多咗或一定會有盈餘!?
否則,就係屋苑洗大咗或支出大!?
頭一年有盈餘可能啱嘅但呢幾年電費、人工、乜都年年加咗價喎!?

現在每月開支都是最基本、最基本的,合約都以價低者得為標準,
除了升降機之外 (經業主大會投票後選用最貴的原廠保養),甚至連大維修都冇做過!

簡單黎講,可以同東旭作比較    
東旭有1600戶,全部大單位828/829呎,約0.8一呎
管理費總收入最少都828x0.8x1600=1059840
(好似加咗唔止0.8呎,但唔記得加幾多,有錯請更正!?)

TTC只有1216戶,細單位佔多數,約1蚊呎
A,B座管理費:大單位855、中單位738、細單位535544
C,D座管理費:大單位1010、其他787797
管理費收入加埋都係912608

東旭AB座及CD座係共用大堂的,實Q人手都請少D喇!?
而我地除4座大廈外,仲有個停車場入閘更亭喎!
總之就係收入少過人,開支多過人地喇!

人手又冇得減?
每月人工連電費開支都超過50萬以上,佔收入嘅一半以上!
而其他費用都係小數目
(以上有錯請更正,唔相信亦歡迎問管理處攞份account statement睇,大家研究下!)

如果話:不是一話支出大就要加管理費,[個個屋苑都係咁管理]...
咁依家係個個屋苑呢3年都加咗管理費,最少1次甚至連續加3次都有!
咁我地係咪都要跟埋一齊加呢!?
懇請C兄指教指教在下….

其實管委會十分關注屋苑的財務狀況,但有些消息暫時不能公開 ,大家遲D就會明白!謝謝!

先感謝各位C兄/C姐的寶貴意見!
看到大家嘅留言,對管理方面嘅認知!
在下實在感到汗顏、羞愧…
好明顯您們比我更適合參與管理嘅工作
雖然TTC人才輩出,但願意加入管委會嘅人卻不多…
好明白大家都忙…
但屋苑大家都有份
所以希望大家以後多多支持管委會,甚至加入成為委員就最好不過喇!
歡迎各位街坊繼續多加提點及比意見!集思廣益!
在此,先行道謝!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]