• 瀏覽: 384,128
  • 回覆: 1,966
  • 追帖: 17

熱賣及精選
恭喜發財!

祝各位 新年快樂!萬事勝意!

Happy New Year!

happy new year

新年快樂!身體健康!

一團和氣!出入平安!

福杯滿溢!萬事勝意!

房會六居屋四月起加管理費

【記者譚美芳報道】受法定最低工資上調及物價指數上升等影響,房屋委員會轄下六個居屋屋苑今年四月一日起要加管理費,加幅由百分之四至一成不等,每月實際增加金額由十九至六十八元,共有逾四千戶業主受影響,其中以何文田冠暉苑加幅最高,房委會稍後會發信通知有關業主。

根據公契,若居屋屋苑的業主尚未接管管理工作,房委會須擔任有關屋苑的管理人,負責屋苑的管理工作,目前由房委會負責管理工作的居屋屋苑有十一個,房委會每年會檢討屋苑管理費水平。

九屋苑出現赤字
房委會因應法定最低工資的檢討、物價指數、勞工市場情況、潔淨和護衞服務合約收費趨勢,以及下年度維修和改善工程的規模,訂定管理費的水平,檢討後有九個屋苑運作開支出現財政赤字,要加管理費,但三個屋苑業主包括葵涌葵俊苑、油塘油翠苑及沙田愉翠苑,同意或選擇以屋苑的累積基金填補差額,避免加管理費,餘下六個屋苑須加管理費,包括旺角海富苑、元朗鳳庭苑、大圍嘉徑苑、黃大仙瓊軒苑、何文田冠暉苑及大澳龍軒苑,涉及四千二百六十多戶,其中以只有兩幢大廈的何文田冠暉苑加幅最高,達一成,每月平均管理費達七百五十九元,每月實質增加金額為六十八元,而平均管理費最高者為龍軒苑,每月平均管理費達八百八十四元。

房署指若以相若質素的私人屋苑計算,部分平均每平方米要收取十三點五八元的管理費,但房委會管理的十一個居屋屋苑,管理費平均只八點七一元。

房署指該十一個居屋屋苑,九個累積基金處於有盈餘的穩健狀況,儲備超過三個月管理總額,儲備少於三個月管理費的兩個屋苑包括瓊軒及筲箕灣東濤苑,因於四年前才入伙,扣除管理開支後尚未達標,房署已建議有關業主立案法團採取節流措施,以期在三至五年內令基金達到規定水平。

東方日報
2013年2月15日

Thx C 姐分享先!

咁請問您覺得咁多屋苑(私人&居屋) 呢幾年普遍都加咗管理費!?而東濤由08年入伙到依家 1蚊管理費都冇加過?您覺得係好定唔好呢!?

自從最低工資實施後,好多屋苑都加咗管理費 (包括東旭苑),而仲係房署管理嘅呢11個屋苑當中,除咗天頌苑&東濤係呢幾年冇加過之外,其他都加咗!有d係呢3年黎加咗2次管理費,而嘉徑苑連續3年都有加添!

而根據房署嘅報告內容,東濤嘅財務狀況呢幾年都只屬於達致平衡,但儲唔到錢!?仲未達到房署穩健嘅標準(即儲備/盈餘超過3個月管理費嘅總額),然而油翠苑遲過我地入伙都達標了!

其實東濤盤數我最近都有望過吓,自問唔係呢方面嘅專才,所以都想請教各位係咪時候要加管理費?幫基金儲多個錢好d呢!?

呢幾年人工、電費年年都加!去街市買餸、買包米都貴過5年前喇!所以屋苑冇出現赤字都算好野!?雖然今個年度決定唔加管理費!但係咪應該提議管委會下個年度加番dd呢!?請各位指教,謝謝!

講漏咗...
天頌苑可能因為短樁事件跟房署產生管理費爭議,導致訴訟關係而冇調整管理費!?

而油翠苑係去年都加咗3.11%

引用:
原帖由 潛水專家 於 2013-2-16 05:41 AM 發表

Thx C 姐分享先!

咁請問您覺得咁多屋苑(私人&居屋) 呢幾年普遍都加咗管理費!?而東濤由08年入伙到依家 1蚊管理費都冇加過?您覺得係好定唔好呢!?

自從最低工資實施後,好多屋苑都加咗管理費 ( ...
但係本身收貴左

引用:
原帖由 doggy2008 於 2013-2-16 10:13 PM 發表

但係本身收貴左

C 兄
高見!您好心水清呀!
我都同意居屋黎講差不多1蚊呎唔平!
正因如此,由最低工資實施到再加到30蚊,我地暫時都仲未出現赤字,可以唔駛加住!
但儲唔到錢亦係事實!?
開源節流,講就容易,做到很難!?
之前都有街坊投訴,落雨時冇人關窗、放地毯、燈壞好耐冇人換!?
人工唔減得!?人手唔cut得!?想關燈慳電又唔得!?
請問c兄閣下有冇好計!?指教分享一下?謝謝!

引用:
原帖由 潛水專家 於 2013-2-17 04:52 PM 發表

C 兄
高見!您好心水清呀!
我都同意居屋黎講差不多1蚊呎唔平!
正因如此,由最低工資實施到再加到30蚊,我地暫時都仲未出現赤字,可以唔駛加住!
但儲唔到錢亦係事實!?
開源節流,講就容易,做到很難!?
...
最好將管理判比東旭既公司,協同效應,減低成本

本身管理費己經比其他居屋貴, 所以唔應加費啦

今朝顏議員派單張, 政府給1億各區, 他問點用,
佢提議用作譚公廟前起個摭雨的蓋廣埸 , 我就覺得浪費些了,冇乜大作用,.......
各位c 兄有冇好提議給顏議員呢? 填好份 from 交給他吧

引用:
原帖由 潛水專家 於 2013-2-16 05:41 AM 發表

Thx C 姐分享先!

自從最低工資實施後,好多屋苑都加咗管理費 ( ...
成個屋苑嘅財政主要分成收入與支出,如果有限度增加管理費(如5%),以增加屋苑財力,減輕日後大型維修嘅財務壓力,本人係讚成。
不過喺增加收入嘅同時,我哋係咪有需要節流而面對其他開支嘅增加呢?(如最低工資、電費增加等)
就減少支出,本人有以下建議:
減少恆常電費開支
電費支出佔財務開支有一定百份比,如能夠減低電力使用量,便能減輕電費增加嘅壓力。屋苑可考慮(1)研究地面電梯大堂照明燈數量作出適量減少(如由五分一分階段至三分一,甚至更多),或逐步更換較低”watt 數”嘅燈泡;
(2)研究公共地方照明有否可以減少嘅空間。如管理處對出嘅遊樂場,天花板有光管,牆邊有路燈,同一位置附近又有圓柱體嘅路燈,係咪可以研究一下熄咗啲圓柱體路燈呢?
當然可否減少,亦一定要喺保安同減少燈中間有一個平衡喇!

減少花卉支出
(1)現時喺管理處對出嘅”花園”,定期有”時花”嘅更換,而停車場電梯出入口對出及D座旁亦有”時花”,本人發覺只有管理處對出”花園”係花常開,其餘兩處較多時間係只得綠色植物甚至常見泥土,屋苑係咪需要研究”屋苑對時花嘅需要”呢?如要滿足對花嘅愛好者,屋苑係咪要研究一下不如一次過於該等位置種植開花植物呢?

以上只是本人空想,可否實行,當然要管委會及管理處作出研究及決定。

引用:
原帖由 DiuBlackL 於 2013-2-17 10:35 PM 發表

最好將管理判比東旭既公司,協同效應,減低成本

都好諗頭

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]