• 瀏覽: 2,434
  • 回覆: 30
例如
1)賣高過某個價錢全樓落入經紀袋中
2)賣高過某個價錢佣金提升1-2%

這樣做是犯法?

回覆 引用 TOP

0犯法,
發展商都加傭啦, 唔通又犯法咩

My Blog - http://www.superofsuper.com

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Goalgoalabc 於 2012-11-2 12:24 PM 發表

例如
1)賣高過某個價錢全樓落入經紀袋中
2)賣高過某個價錢佣金提升1-2%

這樣做是犯法?

1. Yes。2. No,因為買家簽臨約時,會見到實際的佣金的。

回覆 引用 TOP

我真係唔明...點解會搞成咁..
1. 人地幾個月前已經話會賣幾層樓..幫自己既cash flow..
2. 如果佢真係怕大跌..咁心急出貨..佢自己手頭有咁多貨..就唔會整係賣幾個單位..仲要係一早已經放緊
3. 人地將全份人工捐左出去..又點想為左幾廿萬搞d咁既野
4. 佢如果真係想搵錢...入咩行會...返去私人機構...做一年好過係行會五年啦

好怕d香港人為反而反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 衰鬼2 於 2012-11-2 12:28 PM 發表

1. Yes。2. No,因為買家簽臨約時,會見到實際的佣金的。
呢d就係灰色位...
話係犯法...但其實呢d野日日都係市場發生緊...
唉...又唔見去捉下d公屋富戶...放返d私樓出黎...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 衰鬼2 於 2012-11-2 12:28 PM 發表

哦﹐即係我見到距佣金過1%
跟住問AA點解
距一答係賣貴左加傭﹐我可以唔買

回覆 引用 TOP

臨時合約~

白紙黑字~

三方了解(業主、買家、代理)~

=無犯法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 molittlemo 於 2012-11-2 12:33 PM 發表

1. 人地幾個月前已經話會賣幾層樓..幫自己既cash flow..
2. 如果佢真係怕大跌..咁心急出貨..佢自己手頭有咁多貨..就唔會整係賣幾個單位..仲要係一早已經放緊
3. 人地將全份人工捐左出 ...
香港有好多人是"窮人思維"

投訴人覺得幾十萬好大
就唔信林奮強會覺得幾十萬唔大
真白痴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 molittlemo 於 2012-11-2 12:33 PM 發表

3. 人地將全份人工捐左出 ...
仲有林奮強只賣出幾個單位
好明顯唔係睇淡長線樓市啦

回覆 引用 TOP

引用:

咁我地同發展商買新樓,合約有冇寫經紀傭?

天生我蠢真冇用  千金散盡難復來  

回覆 引用 TOP

閭臻道弟子
引用:
原帖由 老公王子 於 2012-11-2 12:44 PM 發表

香港有好多人是"窮人思維"

投訴人覺得幾十萬好大
就唔信林奮強會覺得幾十萬唔大
真白痴
Exactly...
如果話佢一次過放晒手頭物業都話...
人地一早已經講左話會放...來回差得個幾廿萬...
對佢幾億身家黎講...小數目到不得了...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 老公王子 於 2012-11-2 12:46 PM 發表

仲有林奮強只賣出幾個單位
好明顯唔係睇淡長線樓市啦
咪係囉...
同埋佢幾個月前已經講到明會放貨...

回覆 引用 TOP

呢D 咪叫政治囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小勇~ 於 2012-11-2 12:40 PM 發表

臨時合約~

白紙黑字~

三方了解(業主、買家、代理)~

=無犯法!

全對!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]