註冊 登入

居屋真係比私樓實用?

居屋真係比私樓實用? E-mail 此主題給朋友

好多人話買居屋實用,其實大部份新起居屋實用都係7x % , 好多有返十零廿年私樓都有,居屋真係咁實用?

回覆 引用 TOP

未必,個個屋苑唔同

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

居屋冇會所用、冇興趣班、冇邨巴、冇好的保安服務

回覆 引用 TOP

人地住係居屋都話想走出黎,仲諗?

回覆 引用 TOP

生活質素如同公屋
引用:
原帖由 tonycwl336 於 2012-9-2 11:12 AM 發表

人地住係居屋都話想走出黎,仲諗?

回覆 引用 TOP

呢個係一個誤區
居屋實用率只可以話不過不失,多數都系7成半-8成
而有啲私樓嘅實用率係可以去到9成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 梁振蛋 於 2012-9-2 11:15 AM 發表

生活質素如同公屋
無話想轉居屋, 不過見好多上車朋友成日話私人一定好發水,居屋一定好實用, 我就唔多認同,想了解下咁解, 天水圍做例子, 天水圍大部份居屋新起但實用同嘉湖差唔多仲少左好多會所設施...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新界西2011 於 2012-9-2 11:08 AM 發表

好多人話買居屋實用,其實大部份新起居屋實用都係7x % , 好多有返十零廿年私樓都有,居屋真係咁實用?
居屋實甪6成左右啦!我住過康和式,貪平(未補地價過D當年我買5折)

曹鉅強是龜公
老婆企街女做鷄
變態一家真仆街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheukyui 於 2012-9-2 01:15 PM 發表

居屋實甪6成左右啦!我住過康和式,貪平(未補地價過D當年我買5折)
康和式居屋個電梯大堂可以放得落架巴士!如果呢個位做番細D,相信實甪率更高,個廳更大!

曹鉅強是龜公
老婆企街女做鷄
變態一家真仆街

回覆 引用 TOP

居屋必輸!
私樓買五佰呎可用面積成十萬呎

起音樂

那些年錯過的房子
那些年錯過的按揭
您想買房子  擁抱個人的空間
曾經想征服全世界
怎麽到現在才發現
這亳仔(豪宅)大大小小您都買不起~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2012-9-2 11:10 AM 發表

未必,個個屋苑唔同
多數實用率高d

但唔知樓主話實用率定其他配套

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 梁振蛋 於 2012-9-2 11:11 AM 發表

居屋冇會所用、冇興趣班、冇邨巴、冇好的保安服務
呢d野大型新私人楼才有, 舊私楼欠奉

羊毛羊身, 老友, 你估陽光空氣

回覆 引用 TOP

私樓質素高好多

回覆 引用 TOP

一個月我當$1k管理費
出入看更精神打聲招呼
平時無閒習人等出入
邨巴司機每日不停穿梭屋苑至鐵路站
會所各式各样設施齊備一應俱全
興趣班使居民融和共住
屋苑綠化好環境正
出部電話都$4-5k
但小小錢換生活寫意
我覺得錢事小
使左出去得到好的才實在

呢樣野住公屋居屋點比
引用:
原帖由 taitai88 於 2012-9-2 01:47 PM 發表

呢d野大型新私人楼才有, 舊私楼欠奉

羊毛羊身, 老友, 你估陽光空氣

回覆 引用 TOP

講實用率比較,居屋係咪赢在冇窗台咁大把?

回覆 引用 TOP

48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。