• 瀏覽: 82,465
  • 回覆: 357
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 aowaowb 於 2011-12-21 04:49 PM 發表

你隻狗狗咁乖!

我兩隻PK狗見到有人入lift就即撲人....真係好鬼死embarassing.
金毛一向也不吠,我從他幾個月領養回來後都一直沒有怎吠過,所以,能搬進去後,我覺得不會對鄰居作出滋擾。c hing你也在看寶雲,你覺得如何?跟朗逸比較真的差很遠?

熱賣及精選
引用:
原帖由 aowaowb 於 2011-12-9 01:39 AM 發表

上兩周特登兜上去朗逸峰看看, 感覺好清靜, 自住一流, 我會選向山的. 純粹個人喜好.

不過住得個道, 一定要預自己煮飯, 或食完飯先回家. 因為附近不會有地方食野. 如自己開車到荃灣吃飯, 泊停車場又貴, 排咪錶又有排等, 所以都係在有shuttle bus的time frame內, 都係坐shuttle bus最好.

師兄如果喜歡住山, 有沒有考慮過郝德傑山? 我個人比較喜歡德傑山. 那些1285呎的好見使. 不過就是沒有訪客車位, 如果要坐巴士(大埔道)要有被monkey騷擾的risk  
c-hing你仲未買樓?  一、兩年前我地好似已經談及過類似的問題。

住朗逸峰不一定要自己煮飯。 我去睇朗逸峰時, 我特別問過那些業主。  他們告訴我有幾間茶餐廳都會送外賣。

千萬不要住郝德傑山。  配套比朗逸峰差得遠。  有咗間學校在旁邊搭車反而比以前難, 車位又無(訪客車位有兩個在外面, 但自己住戶的車位都不夠。。。) clubhouse又細。。。 我睇過一次, no thanks.
c-hing話時話你有無睇過沙田?  我睇過朗逸峰同寶雲匯, 本來想買, 後來買了沙田/大圍曉翠山莊。  曉翠比朗逸峰和寶雲匯舊, 但房大廳大, 附近郊區不像朗逸峰同寶雲匯附近那麼“危險”。  細路仔跑來跑去都非常安全。  Shuttlebus班次又密。要去新城市廣場/大圍又方便。

最重要的, 就是車位多得驚人。  你要租4、5個沒有問題。  就算你請十幾個朋友來探你, 個個揸車, 都有位泊。  旺中帶靜。

要新一點, 可以睇睇附近的一號雲頂。
找到一個我兩年前寫的帖: http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-10699060-page-1.html

引用:
原帖由 abs0 於 2011-12-21 22:17 發表

c-hing你仲未買樓?  一、兩年前我地好似已經談及過類似的問題。

住朗逸峰不一定要自己煮飯。 我去睇朗逸峰時, 我特別問過那些業主。  他們告訴我有幾間茶餐廳都會送外賣。

千萬不要住郝德傑山。  配套比 ...
但係一號雲頂以我所知風水唔係咁妤

引用:
原帖由 abs0 於 2011-12-21 10:17 PM 發表

千萬不要住郝德傑山。  配套比 ...
c hing我從舊post中也看過你也留意過寶雲同朗逸,最後買咗曉翠?嗰邊個環境幾好,keep得都唔錯,當日你點解會放棄買呢兩個盤呢?

我睇過一號雲頂,好靚,但感覺唔好,同公路好近,向山嘅感覺都不是太好

引用:
原帖由 toilet 於 2011-12-21 11:29 PM 發表

其實大部分嘅新樓風水都唔會話好好,其實要買的話,買5-10年的會較好

引用:
原帖由 garcons81 於 2011-12-22 00:34 發表

其實大部分嘅新樓風水都唔會話好好,其實要買的話,買5-10年的會較好
唔係新樓風水都唔會好嘅問題,你話向山嘅感覺不是太好,師夫話就係太佔山啦!

I read the posts again and find that I have also considered most of the other properties mentioned as alternative.  We are same kind of person having similar requirement but indeed it is very rare in Hong Kong.

引用:
原帖由 wilsonchung616 於 2011-12-22 12:26 PM 發表

師兄,完全同意,小弟住左寶雲兩年,之後轉左又一居,過十二點就真係冇車,一到朝朝六點開始就好多車聲叫我起身。到依家諗返,我都係鍾意半山多啲,例如寶雲,華景果啲,有車真係冇所謂。
珠璣兄, Wilson兄(Wilson兄跟wilsonsara沒有關係吧?), 你們好。

珠璣兄, 幾年沒談了, 一切安好?  多謝你們以往比我一些買樓的意見。

引用:
原帖由 abs0 於 2011-12-22 03:22 PM 發表

珠璣兄, Wilson兄(Wilson兄跟wilsonsara沒有關係吧?), 你們好。

珠璣兄, 幾年沒談了, 一切安好?  多謝你們以往比我一些買樓的意見。
Hi abs0 兄,小弟和家人都很好, 多謝關心. 住在曉翠的日子很滿意吧! 有沒有和小孩去後山走走, 不要浪費這樣美好的環境呢!

最近很少到地產討論區, 現時討論大多集中在樓價上, 也流於意氣之爭居多, 沒有太大意義去參予.

引用:
原帖由 珠璣 於 2011-12-22 04:07 PM 發表

Hi abs0 兄,小弟和家人都很好, 多謝關心. 住在曉翠的日子很滿意吧! 有沒有和小孩去後山走走, 不要浪費這樣美好的環境呢!

最近很少到地產討論區, 現時討論大多集中在樓價上, 也流於意氣之爭居多, 沒有太大意義 ...
珠璣兄,曉翠住得OK la.  我太太和孩子們都非常滿意。   這點對我來講就足夠了。  我之前每過幾個星期就帶他們上“十字架山”。  我兩個仔仔之前時常問幾時再行上山。

其實對我來說, 住曉翠真的算方便。  試過一大清早要出門, 沒有叫的士, 自己行落大圍。。。 都OK o窩, 十多分鐘就到。  沙田新城市都是。  如果我住大帽山, 就肯定不可以十幾分鐘行落去荃灣地鐵站了.

我換了樓之後, 時不時都回到這地產討論區看看。  可是, 後來我發現這裡只充滿著一班“淡友”和一班“好友”常常互罵。。。 相比我們以前的認真討論真的越來越少, 故我也很少到這裡瀏覽了。  偶然見到關於朗逸/寶雲的topic, 故才入來“八”下。  怎料又碰見你和Wilson兄!  (還有aowaowb兄還在找心儀的樓。。。)  真是Deja Vu!  見到你們, 好像重遇一班舊朋友般, 很親切!
引用:
原帖由 wilsonchung616 於 2011-12-22 04:41 PM 發表

abs0兄你好,因一啲原因用回自己個ID,以為冇人知,點知咁都比你認左出黎,厲害厲害 !估唔到一講寶雲同朗逸大家又走返出黎,果然大家都係對果兩個樓盤仲係念念不忘,睇黎版主你係曉翠住得幾舒服,真係唔錯 ...
Wilson兄, 我純碎估下你是否就是當年的Wilsonsara兄。  很高興真的是你!

你離開了寶雲後搬過去又一居住?  你應該問問我意見嘛。。。 我本來在又一居住了差不多8年, 才打算搬去寶雲(後來去了曉翠), 剛好跟你相反。  又一居和寶雲各有各好, 但很不一樣。 (原來珠璣兄 都住過又一村!)
別笑我, 稱我做版主了。  我只是剛有幸當上一名小子版的見習版主, 而且不是地產討論區(ie, 這裡)。  我只是過路而已。  搬了屋後, 有一段時間不用再為住屋而憂心, 故有空放多些時間玩手錶。。。 故才找個手錶版的見習版主來做。  有空, 有興趣玩手錶, 可以過來討論、討論!  (我個人覺得, 在那邊討論,比在這裡看"淡友“和”好友“罵戰有趣)。  很多我以前常常瀏覽的區, 現在都慢慢變得奇奇怪怪的。。。 沒法, 唯有自己搞好自己的子版吧!

總之, 很高興和大家重遇!  祝大家冬至/聖誕/新年快樂, 住得好食得好!

引用:
原帖由 abs0 於 2011-12-22 10:49 PM 發表

珠璣兄,曉翠住得OK la.  我太太和孩子們都非常滿意。   這點對我來講就足夠了。  我之前每過幾個星期就帶他們上“十字架山”。  我兩個仔仔之前時常問幾時再行上山。

其實對我來說, 住曉翠真的算方便。  試 ...
點行, 好斜

引用:
原帖由 toilet 於 2011-12-21 11:29 PM 發表

香島道 house
君臨向南
淺水灣2000呎

又一村花園
聚豪天下
柏濤灣
嘉苑
大潭/ 南灣, (海景)
名門

又一居/ 又一村花園
啟德機場
LV (海景)
4 季
the palazzo( 馬場景)
大坑 (20 年內)

引用:
原帖由 珠璣 於 2011-12-22 04:07 PM 發表

最近很少到地產討論區, 現時討論大多集中在樓價上, 也流於意氣之爭居多, 沒有太大意義 ...
最近好少, "較高檔" 的 topic

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]