註冊 登入

大家發唔發覺, 買居屋先係最明智, 唔係有無錢問題

大家發唔發覺, 買居屋先係最明智, 唔係有無錢問題 E-mail 此主題給朋友

居屋實用率真係大好多
起碼唔洗訓窗台咁折隋, 大陸有 d 少數民族, 係死左之後先可以半天吊去葬個死人, 即係在懸崖邊鑒個 loan, 將副棺材半天吊插係個 loan 度

其實係好唔吉利, 係香港先活人半天吊咁訓

居屋 d 單位, 無論間隔, 大小都好好多, 係無個會所

不過好可惜, 巿場上根本無得你你揀....... 一係要 "供" 個十年都唔用一次既大 club house, 仲要係供一世, 因為供完 d loan, 個 club house 每月都要俾管理費

回覆 引用 TOP

小稀07年尾, 買左補了地價的居屋, 890呎, 住得好舒服

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小稀 於 2010-10-31 09:21 PM 發表

小稀07年尾, 買左補了地價的居屋, 890呎, 住得好舒服
890 呎居屋, 我估私樓起碼要 1300 呎先有得比

買左邊度? 890 呎應該保林先有

回覆 引用 TOP

我住過多個私人屋苑,未試過訓窗台,部份仲可以3邊落床添

回覆 引用 TOP

弓起你住得舒服

不過升得少!

不過我住得吾舒服, 夜晚果維港海水黑到死
淨係見9龍 cheap樓閃閃下

最慘就係樓價係甘倍升...賣左又怕洗晒

以後吾唱淡,  唱淡比人ban

最多日日唱升

等d新手信以為真
買完後跌, PK關人忍事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smart5354 於 2010-10-31 09:28 PM 發表

弓起你住得舒服

不過升得少!

不過我住得吾舒服, 夜晚果維港海水黑到死
淨係見9龍 cheap樓閃閃下

最慘就係樓價係甘倍升...賣左又怕洗晒
好多人都過唔到呢個心理, 如果唔係炒, 升唔升有條能關係咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcc001 於 2010-10-31 09:24 PM 發表

FYI. 居屋最大問題係要張綠表. 補晒地價的居屋計番質素唔會平過私樓, 而且極少盤.  

但有得綠表, 我情願要公屋好過,
因為政府係貼o左大部份公屋租金.
有政府負責維修.
仲有皇牌....失業時攞綜援. ...
點都平過私樓一截 (補地價後)
不過質素咁當然同 d 大會所, 大騎樓無得比
但實用方面, 一定好過私樓

回覆 引用 TOP

睇菜食飯

係得咁多既,又想住大D,就居屋適合你, 如果再想平D, 就可以揀遠D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vincent1969 於 2010-10-31 09:32 PM 發表

睇菜食飯

係得咁多既,又想住大D,就居屋適合你, 如果再想平D, 就可以揀遠D
個人喜好, 好多私樓, 都係在馬路或旺區附近, 我完全頂唔順果 d 噪音
d 人話園景唔好, 其實都唔知幾好, 點嘈都嘈唔到你
況且居屋多數起在較偏處, 外圍環境靚過好多過萬元一呎的私樓

回覆 引用 TOP

都有好多私樓有你既要求.你係都要去睇D吾中意既,都無計架喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 _31票通過 於 2010-10-31 09:15 PM 發表

居屋實用率真係大好多
起碼唔洗訓窗台咁折隋, 大陸有 d 少數民族, 係死左之後先可以半天吊去葬個死人, 即係在懸崖邊鑒個 loan, 將副棺材半天吊插係個 loan 度

其實係好唔吉利, 係香港先活人半天吊咁訓

居屋 d ...
居屋實用率不一定高。。。 私樓亦不一定低。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abs0 於 2010-10-31 10:14 PM 發表

居屋實用率不一定高。。。 私樓亦不一定低。
you are right
我以前都睇過一些800-900呎,10-20年的居屋單位,可用面積與同期私樓相約

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。