• 瀏覽: 63,769
  • 回覆: 758
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 smart1234c 於 2010-7-24 12:16 PM 發表

每年升30%

吾到你吾信
信你一成,雙腳崎型

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 smart1234c 於 2010-7-24 12:57 PM 發表

圖表派米即系風水佬
有人睇好、有人睇淡,各自有理論,百花齊放、百家爭鳴,最後老毛 (市場) 就會決定。

真係識睇 發左達啦,得 Q閒係到教你搵錢咩,非親非故  

但當故仔聽,都是有得著

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kityu9488 於 2010-7-24 06:37 PM 發表

我又唔覺咁係悲哀,我自己當年13歲一個人落來香港,無讀書...搵工做...又唔係咁過,而家幾層樓收緊租,一早退左休,好多嘢靠自己姐....
要富有就自然要奮鬥啦...貧富兩極化,只係借口而已....我身邊都有 ...
你所說的當年指是19幾多年   

蘋果要對蘋果架

回覆 引用 TOP

House price will go beyond 1997 for sure. The economy is much better now compare to 1997.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FuturesMaster 於 2010-7-25 10:43 AM 發表

House price will go beyond 1997 for sure. The economy is much better now compare to 1997.
但願人工都好似96-97咁
我當時加左廿幾個%

呢幾年,一係唔加,加都係得係幾個
而家d 80後都幾慘,除非有個有錢老豆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tseungkwanofans 於 2010-7-24 07:02 PM 發表

c hing有sense,hk今次升市係無止境,因種種數據好安全,加上hk成為唯一人民幣離岸中心,d錢繼續湧港,中國及外國公司瘋湧到hk排隊上市,豪宒供不應求,上車盤受制於家庭入息,之前我好睇好施生觀點,
無止境

好安全

你掃左幾多層呀   唔夠錢呀,咪同銀行借、財仔借,親朋好友借,層樓番按,玩大槓桿都掂呀,因為一定 WIN 嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dcc001 於 2010-7-24 07:05 PM 發表

根本情況己好明顯:

中原指數好快會上試100點.

新界西樓價有條件超過新界東.
仲快快狂掃貨,係到唱熱晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 800 於 2010-7-24 07:13 PM 發表

按揭正面資料信貸庫一實行, 銀行對買樓嘅人嘅背景更一清二楚, 不可以再博大霧, 業餘炒家便要停止活動, 市場上自然會少了一大批業餘炒家.
就以我地村長為例, 佢話佢有4個物業, 借款額超過10m, 月供分30年 ...
村長似地產多過炒家呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2010-7-24 01:11 PM 發表

炒開股票既人, 見到依家中原指數幅走勢圖, 一定會飛身入市
個人認為 >> 只會入美聯 1200

炒 1200, 睇錯即時走到, 睇準亦有賺, 唯一係無槓桿

樓市出貨時間較長, 流動性低, 變數較多

息口短期內應該都係低水, 施政報告十月先出, 依個位買樓短炒, 唔一定無得賺, 但中長線經濟週期, 下跌風險大

沒有偏見的人, 難有自己的特色與個性 ~

對行情發展重要的不是今天發生的事, 而是明天和後天發生的事; 因為今天發生的事已經被行情吸收

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級曼聯迷 於 2010-7-25 12:04 PM 發表

個人認為 >> 只會入美聯 1200

炒 1200, 睇錯即時走到, 睇準亦有賺, 唯一係無槓桿

樓市出貨時間較長, 流動性低, 變數較多

息口短期內應該都係低水, 施政報告十月先出, 依個位買樓短炒, 唔一定無得賺 ...
但如果有朝一日, 買新樓用抽簽方法, 美聯我估要發盈警.

[img][img[img][/img][/img][/img]   我的舊足跡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 800 於 2010-7-25 12:18 PM 發表

但如果有朝一日, 買新樓用抽簽方法, 美聯我估要發盈警.
基本上, 美聯係有一個玩法, 炒週期, 反向操作 >> 因為每股盈利係低位, 高 PE 時入

此外, 佢其實係無太多成本的

你唔係睇佢個 PE/ 或者盈利升幅來投資 [因為當佢每股盈利大幅抽升時, 股價已經可能去唔到大遠]

點解咁講 >> 你諗下, 如果每月已經有 20000 宗成交, 你認為 1200 重可以做到幾大?

對行情發展重要的不是今天發生的事, 而是明天和後天發生的事; 因為今天發生的事已經被行情吸收

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kityu9488 於 2010-7-25 12:08 PM 發表

投資收租睇長線又唔使借貸...就梗係買啦
2 thing >> 如果中線都可以, 或者唔借都可以, 但:

(a) 我係 full pay, 無槓桿效益的話, 點解唔買債券/ 收租股/ 停車場, 而要買樓?  更容易打理

甚至乎真係買物業, 亦可考慮寫字樓 [有多d錢可考慮鋪, 不過暫時不提]  

咁點解一定要住宅???

(b) 第二點就係好多人都無諗過

個人認為 >> 同買債券/ 收租股唔同, 買樓如果長線收租, 其實係一門生意, 過程講緊5/ 10 年以上, 諗方法點樣吸引d好的客戶入來 "幫親" [即租下]

中間一定有回報 [租金] 波幅和開支 [e.g.: 維修]

唔係話你無回報, [full pay 買, 點會無呀]

但你高價買, 代表你依門生意的成本高左, 成本高自然拉低租金回報, 但其他開支, 例如管理費, 維修等等, 唔會因此小左 f

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]