註冊 登入

屯門疊茵庭住戶專區 (第三版)

人地朗晴居架車都係無牌...
偷偷摸摸都行左九年..始終都有今日
唔好忘記仲有西鐵可選擇

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 水水的基地 於 2009-9-30 09:25 PM 發表

人地朗晴居架車都係無牌...
偷偷摸摸都行左九年..始終都有今日
唔好忘記仲有西鐵可選擇
你個pk講d風涼話,建設性的野就唔做,唔話你係仆街仔都唔得

回覆 引用 TOP

如果真係一個E-KONG咁勁就好啦...問題今次件事咁快手揚出黎....同上次早上大巴在9座上車一樣....唔合法就唔合法
反而E-KONG 提呢件事出黎好好比大家睇清楚管理公司的無能

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水水的基地 於 2009-9-30 09:32 PM 發表

如果真係一個E-KONG咁勁就好啦...問題今次件事咁快手揚出黎....同上次早上大巴在9座上車一樣....唔合法就唔合法
反而E-KONG 提呢件事出黎好好比大家睇清楚管理公司的無能
係ya,仆街仔ekong,你唔駛係度扮野扮好人拉,合你老味,夠晒拉,仲要講風涼話,做人呢要留有餘地,唔係小心d後面的日子 唉,又袋錢入你袋拉,我呢d先叫好人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水水的基地 於 2009-9-30 09:32 PM 發表
如果真係一個E-KONG咁勁就好啦...問題今次件事咁快手揚出黎....同上次早上大巴在9座上車一樣....唔合法就唔合法反而E-KONG 提呢件事出黎好好比大家睇清楚管理公司的無能
犧牲我地服務來表現你自己的能力?????

返工返學咁點,落大雨老人家或大拖細果啲咁點........有無思想呀!!!真 poor guy

回覆 引用 TOP

個d以正義合法自居的人士,請你們在做事前諗下d老弱婦孺的需要,唔好係度搞破壞無建設,一味講唔合法抵死??????我諗最應死,最抵死個d就係你地.係好的就好收手,做人留一線,日後好相見!!!!
我諗佢地讀左咁多書,唔好讀左d屎片番黎,收手拉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BNY 於 2009-9-30 08:46 PM 發表

你點得知?tell me more?
你個acc 的pages 太少, 都唔知真or假,
sorry 我不是想得罪你,不過想知多d information support 你一句說話,
先有人信
你可看祥x地產-成交日期4月30日

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2006mike 於 2009-9-30 10:06 PM 發表

你可看祥x地產-成交日期4月30日
佢真係人渣,知道佢個名去打佢小人咒死佢,yeah!!!!
我諗佢因為賤賣左個單位唔順氣,所以係度攪事,呢個世界真係mug人都有,我都登佢父母可憐,生著個咁個xx仔

回覆 引用 TOP

之前有位住戶提議在4座及9座出入口攪簽名爭取申請村巴,呢個方法好過什麼問卷啦。
現在不是贊成與否,係要爭取正式攞牌,屋苑已有村巴咁多年,突然冇咗,對很多住戶都不便,雖然我不是每天都搭村巴。我覺得不能咁自私,自己唔搭就唔支持。大家都希望屋苑各方面都完善,對嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gunnerx 於 2009-9-30 10:22 PM 發表

之前有位住戶提議在4座及9座出入口攪簽名爭取申請村巴,呢個方法好過什麼問卷啦。
現在不是贊成與否,係要爭取正式攞牌,屋苑已有村巴咁多年,突然冇咗,對很多住戶都不便,雖然我不是每天都搭村巴。我 ...
你地好我係聚康居民, 我其實覺得屋園有村巴真係好好多.... 方便d(好似today 咁大雨....., 有車到門口係好), + 正面影響樓價
我都有家人住PV, 我支持你們!!! add oil!!!

回覆 引用 TOP

收到運輸署回覆

叠茵庭住戶:

謝謝你今天致本署的電郵,本署現回覆如下:

本署已得悉一條未經批准來往屯門叠茵庭與屯門市中心的非法巴士服務將於2009年10月1日起停止。

現時,有三條常規公共交通服務為青山公路一帶(包括叠茵庭)的居民,提供公共交通服務往來屯門市中心(包括專線小巴第46號線、港鐵巴士第K51號 (富泰 – 大欖)及九巴第261號(屯門三聖 - 上水))。 貴屋苑的居民可以經過過路設施,在青山公路叠茵庭對面 (即嶺南大學外) 的巴士站及小巴站乘搭上述三條常規公共交通服務。 根據本署過往的調查,這些專線小巴和巴士的服務大致足以應付現時的乘客需求。

另外,由2009年10月2日起,在平日(星期一至五)(公眾假期除外)早上7時至10時期間,專線小巴第46號線的營辦商會提供特別短途服務,由叠茵庭對面的巴士站前往屯門市中心(屯順街),途經西鐵兆康站及新墟一帶,班次為15分鐘一班。 該營辦商亦會留意在其他時段的乘客需求,在有需要時會加強該線的服務。

此外,巴士公司會留意上述兩條巴士線的乘客需求,在有需要時,亦會調整該兩條線的服務,以應付乘客的需求。

在現行的交通運輸政策下,居民巴士服務為輔助角色,主要用作紓緩市民在繁忙時間對常規公共交通服務(即專營巴士和專線小巴)的需求,及在這些常規服務未能提供適當和足夠服務的情況下,作為輔助服務。

本署察覺到上述非法巴士服務以屯門市中心為目的地,並與上述常規公共交通服務的服務範圍重叠,同時,這些常規公共交通服務亦可以為青山公路一帶(包括叠茵庭)的居民提供適當和足夠的服務,所以,本署未能批准該非法巴士線提供往來叠茵庭與屯門市中心的服務。

本署知悉貴屋苑希望為叠茵庭開辦一條居民巴士服務的訴求,亦持開放的態度,並在遵守現行的政策下,樂於與貴屋苑共商可行的方案。

如你對上述事宜有任何意見或查詢,歡迎再以電郵與本人聯絡,亦可致電2399 2449聯絡本人。

運輸署署長
   (趙浩明代行)

回覆 引用 TOP

只不過大家慣左唧...照道理每度地方都有老弱婦孺?又何止叠茵庭有呢///???其他唔係人????
一個九年都申請唔到的牌
就可以非法開架村巴??

始終一句...唔合法就唔係合法

仲有,投訴本身不是問題,如果証供不足可以係"投訢不成位"
今次件事好明顯啦....

我知有架村巴方便但唔可以全部都係想自己方法.....唔合法始終唔合法
用左咁耐而家要還啦

回覆 引用 TOP

,有三條常規公共交通服務為青山公路一帶(包括叠茵庭)的居民,提供公共交通服務往來屯門市中心(包括專線小巴第46號線、港鐵巴士第K51號 (富泰 – 大欖)及九巴第261號(屯門三聖 - 上水))。 貴屋苑的居民可以經過過路設施,在青山公路叠茵庭對面 (即嶺南大學外) 的巴士站及小巴站乘搭上述三條常規公共交通服務。 根據本署過往的調查,這些專線小巴和巴士的服務大致足以應付現時的乘客需求。

仲有西鐵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水水的基地 於 2009-10-1 12:23 AM 發表

,有三條常規公共交通服務為青山公路一帶(包括叠茵庭)的居民,提供公共交通服務往來屯門市中心(包括專線小巴第46號線、港鐵巴士第K51號 (富泰 – 大欖)及九巴第261號(屯門三聖 - 上水))。 貴屋苑的居民可以經過過路設 ...
咁你有冇諗過朝早我做學生既...
等左好多次k51..46都上唔到車..
西鐵我係屯門站好難先迫到上一架輕鐵搭一個站出市中心...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水水的基地 於 2009-10-1 12:22 AM 發表

只不過大家慣左唧...照道理每度地方都有老弱婦孺?又何止叠茵庭有呢///???其他唔係人????
一個九年都申請唔到的牌
就可以非法開架村巴??

始終一句...唔合法就唔係合法

仲有,投訴本身不是問題,如果証供不 ...
真係人善比人欺!!!!!!!!!!!!我本來都唔想打粗口,有失身份,不過呢你條仆街就例外,你阿媽點生你加???點解生得你天生咁仆街????係咪比你食屎大加??定係讀屎片大???呢個世界唔係非黑即白,仲有好多灰色地帶,唉...真可惜,又一個白知,唔該你真係用下你個死人腦拉,仆街仔,唔好做埋d低b野,你阿媽唔識教就等我教下你

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。