• 瀏覽: 11,367
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 LeeLK 於 2022-2-23 14:53 發表

根本影響不大, 反而令更多人賭大咗, 樓市跌一兩成就大量負資產
叫我借5成月供3萬我敢,份工有咩事我打兩份工都有機會搵到2-3萬幾,加積蓄仲可以供到樓。

但叫我借9成月供5萬,銀行肯借我都唔敢借,萬一失業兼3份職唔瞓,都搵唔到5萬。

引用:
原帖由 新加西亞 於 2022-2-23 14:03 發表
林鄭plan : 2019年10月16日宣佈 CCL:181

波仔plan : 2022年2月23日宣佈 CCL:183
林鄭plan : 2019年10月16日宣佈 CCL:181

波叔plan一個月: 2022/3/25: 178

下跌嘅時候你哋根本就係製造負資產

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2022-3-25 16:24 發表

波叔plan一個月: 2022/3/25: 178

一個月: 2022/3/25: 178
三個月:2022/5/27 181.15

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2022-2-23 13:45 發表
各位有冇資料?
我喺度再重覆講,政府鼓勵入市時,千萬不要入。千萬不要看輕政府手頭上嘅大數據,有咗咁多大數據,自然很容易預測樓市走勢。有個高官十年八年前已漏口風話上車盤將會係600萬啦,當時上車盤才三_,四百萬。

鼓勵得你入市,即係要你做勇士,托住個市。又唔見十年前放寬俾你?

結論乜plan都係為散貨

引用:
原帖由 四十歲做老總 於 2022-5-27 18:20 發表

我喺度再重覆講,政府鼓勵入市時,千萬不要入。千萬不要看輕政府手頭上嘅大數據,有咗咁多大數據,自然很容易預測樓市走勢。有個高官十年八年前已漏口風話上車盤將會係600萬啦,當時上車盤才三_,四百萬。

鼓勵得你入市,即係要你做勇士,托住個市。又唔見十年前放寬俾你?
其實對政府政策用反向思維就可以了

佢收你買
佢放你縮

淡淡表示年尾見100

引用:
原帖由 carters 於 2022-2-23 15:04 發表

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30442003&extra=page=1
按揭保險原意是幫助市民安居置業的墊腳石,但很不幸卻成為了地產商的提款機.
上車盤納米化呎價貴過豪宅,表面上降低了上車門檻,實際上卻大幅增加了首置人仕的債務負擔.
置業人仕被剝削更甚,和幫助首置人仕的初衷背道而馳,長遠也不利改善居民的住屋條件. ...
仲萬八,幫地產家出貨??萬一、二就差不多。

引用:
原帖由 四十歲做老總 於 2022-5-27 18:20 發表

現在講要800呀…………呵呵,遲些要1200萬上車,住在鄉講遍地黃金有金拾呀…………

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2022-5-30 13:56 發表

其實對政府政策用反向思維就可以了

佢收你買
佢放你縮
現在才知呀,太蠢了,等公屋又不夠地南亞移人來…………

引用:
原帖由 莫小問 於 2022-5-27 19:46 發表
結論乜plan都係為散貨
同發錢商一樣,散貨

四個月:2022/6/24:179.32

四個月:2022/6/24:179.32
六個月:2022/8/26 174.6

孽瘤plan

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]