八厘息的股票(part2) + 特朗普

引用:
原帖由 freemoney 於 2019-6-21 08:19 AM 發表

ching可否講下你對2314嘅睇法?
你有冇貨?

之前係#43有討論過2314。

2314的股价非常受中美貿易戰影響。如果中美貿易戰簽和約,對紙業股比其他水泥,煤,車股好好多。

熱賣及精選
引用:
原帖由 freemoney 於 2019-6-21 08:19 AM 發表

ching可否講下你對2314嘅睇法?
補充少少,理文造紙年年賺錢, 舊年上半年已經話打貿易戰, 但係賺錢畀2017年只係跌少少。
佢舊年用9.66億回購咗一億二千萬股,平均$8.11。

如果貿易戰講和,升番上7,8元不難。 但係如果另外嗰三千億貨都要加稅,就 濕滯。 不過我認為這個可能性非常低。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-6-21 11:36 AM 發表

你有冇貨?

之前係#43有討論過2314。

2314的股价非常受中美貿易戰影響。如果中美貿易戰簽和約,對紙業股比其他水泥,煤,車股好好多。
no ah, researching 2314...

引用:
原帖由 freemoney 於 2019-6-23 01:08 PM 發表

no ah, researching 2314...
咁師兄手頭上有乜好股,介紹下?

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-6-23 01:12 PM 發表

咁師兄手頭上有乜好股,介紹下?
我偏好強現金流、可持續發展並願意派息公司,有62, 659, 123, 3662...等
2314人仔對佢影響好大? 衛生紙能否成另一個增長點?
大家研究下!

回覆 引用 TOP

師兄買的62,659,123都是好股,有track record. 尤其123潛力大。
2314衛生紙是新業務,面向內銷市場, 增長潛力大。

回覆 引用 TOP

各位, 有網友微信問我,G20之後点睇。 大家有乜嘢睇法呢?
我嘅感覺係, 六月底仲會夾上去。

我身邊啲散戶一係揸蟹貨, 一係就係之前止蝕咗冇買返, 突然升咁多, 唔敢追貨, 所以手頭上倉位不高。

請問有冇人喺五月底到而家買咗好多貨嘅呢? 如果有, 大概現時倉位幾多呢?

可唔可以分享下?大家分享下對大家都有好處,因為如果大家冇乜入貨,根據相反理論, g20之後應該仲會升。

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-6-23 07:28 PM 發表

各位, 有網友微信問我,G20之後点睇。 大家有乜嘢睇法呢?
我嘅感覺係, 六月底仲會夾上去。

我身邊啲散戶一係揸蟹貨, 一係就係之前止蝕咗冇買返, 突然升咁多, 唔敢追貨, 所以手頭上倉位不高。

請問有冇人喺五月底到而家買咗好多貨嘅呢? 如果有, 大概現時倉位幾多呢?

可唔可以分享下?大家分享下對大家都有好處,因為如果大家冇乜入貨,根據相反理論, g20之後應該仲會升。 ...
我5月中下大手買#1,1928 (已放),6月頭買1177,及剛入2282

引用:
原帖由 小麥草 於 2019-6-23 09:58 PM 發表

我5月中下大手買#1,1928 (已放),6月頭買1177,及剛入2282
6月中買了939+1336

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小麥草 於 2019-6-23 09:58 PM 發表

咦大家都捕捉到低位喎!
咁放唔放好? 點解放1928但係入2282呢? 兩隻都係賭股喎?

回覆 引用 TOP

請問我要係今個星期前要投資過$270萬(買出買入計兩次來)升級做金星會員,我可以用既資金大概係$22萬,想短炒,有無乜野推介每次執幾百都可以
另外700現價短炒可以嗎,點解佢無啦啦會升咗$22既

引用:
原帖由 27126425 於 2019-6-23 11:36 PM 發表

請問我要係今個星期前要投資過$270萬(買出買入計兩次來)升級做金星會員,我可以用既資金大概係$22萬,想短炒,有無乜野推介每次執幾百都可以
另外700現價短炒可以嗎,點解佢無啦啦會升咗$22既 ...
700升了$22?幾時?

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-6-24 12:16 AM 發表

700升了$22?幾時?
幾日前$335上到而家$357

引用:
原帖由 27126425 於 2019-6-24 00:28 發表

幾日前$335上到而家$357
幻覺嚟嘅

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-6-24 07:45 AM 發表

幻覺嚟嘅
啫係話買跌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。