標題: [創業經驗分享] 想開7-11,做唔做得過? [打印本頁]

作者: 科拿仔    時間: 2007-6-2 12:20 PM

要俾55萬買個franchise番黎做,每次為期5年,租金佢俾,唔知搵唔搵到食呢?
作者: rex82    時間: 2007-6-2 05:24 PM

NO LA
惡性競爭
除非每區有限定幾多間
有時3條街就有4間...
同埋,55萬5年
即係11萬1年
租金佢俾?
1 個月租金一萬?
咩地方呀..
作者: wowocat    時間: 2007-6-2 05:46 PM

唔做得過
作者: 科拿仔    時間: 2007-6-2 11:43 PM

引用:
原帖由 rex82 於 2007-6-2 05:24 PM 發表
NO LA
惡性競爭
除非每區有限定幾多間
同埋,55萬5年
即係11萬1年
租金佢俾?
1 個月租金一萬?
咩地方呀..
佢真係有個上
限架,同埋佢都咁寫。http://www.7-eleven.com.hk/b5/shop711/Megastore/Faq.jsp

問六:租金由那一方負責?
答:屬7-Eleven營運開支,由7-Eleven支付。

作者: rex82    時間: 2007-6-3 12:02 AM

冇可能
55萬只係約數吧
旺區難道佢可以幫你出貴租?!!
55萬除5
1年11萬
1個月先1萬租
有咩地舖咁平!
作者: rex82    時間: 2007-6-3 12:05 AM

除左55萬仲有咩野駛費
售價係唔係要全港統一?
入貨價平售價幾多?
作者: 科拿仔    時間: 2007-6-3 12:18 AM

仲有人工,同埋selling price係一樣。
引用:
原帖由 rex82 於 2007-6-3 12:05 AM 發表
除左55萬仲有咩野駛費
售價係唔係要全港統一?
入貨價平售價幾多?

作者: xRoyx    時間: 2007-6-3 05:55 AM

如果個鋪位靚,都可以一試架.
作者: 科拿仔    時間: 2007-6-3 02:47 PM

但profit仲要分20%-30%俾佢架。
引用:
原帖由 rex82 於 2007-6-3 12:02 AM 發表
冇可能
55萬只係約數吧
旺區難道佢可以幫你出貴租?!!
55萬除5
1年11萬
1個月先1萬租
有咩地舖咁平!

作者: rex82    時間: 2007-6-3 08:25 PM

55萬投資大陸股
好過啦
作者: siuhongl    時間: 2007-6-5 09:37 PM

問九: 回報金額有多少?
答: 我們不會提供回報承諾。因為能獲取多少利潤是取決於很多的因素,包括生意額,地區性,營運的開支及特許經營商的管理能力。
what the fcking answer, at least give you the forecast and reference example la
there must be some data that won't disclose to u keke!!
作者: match.K    時間: 2007-6-6 01:28 AM

你搵到d地方冇咩同類既又多人買野就好似考慮得過既..
宜家真係緊有一間係左右
租金由那一方負責?
答: 屬7-Eleven營運開支,由7-Eleven支付。
好似要賺過左租金先有錢收
其實買左間都真係唔駛點理佢
作者: 熱戀的臭豆腐    時間: 2007-6-8 11:44 AM

唔好
作者: owen3988    時間: 2007-6-10 05:42 PM

作者: westyu1000    時間: 2007-6-10 06:38 PM

更係做唔過啦,,,靚鋪佢自己做番,多多$都唔會franching比你,,,,
唔靚又係死....依家真係一條街幾間呀
佢依家話明要rise market share到1000間,睇佢都係比d死位你幫佢加快meet target
作者: dogdog802    時間: 2007-6-12 04:14 PM

自己開士多重好! 佢ge賣點唔係品牌,只不過係一間行兩步又有ge通頂士多,無咩特別!!!!!! 哂錢比專利,不如入多啲貨重實際

你有無介意過去 OK 買野,要一定搵番7-11先買呢! 夜嗎嗎! 有野賣就得架啦! 最緊要有特色!

我自己唔係咁鐘意比人管住入咩貨、賣咩價錢、用咩系統、人、同手法,多多條件....打功牙!
作者: Y33association    時間: 2007-6-16 11:32 PM

....我都成日幫親 7-11 d小食當. 留意下只係呢個counter, 15mins左右都做到 $100-$200生意架~

(平日 1800 - 1900 左右的時間, 旺角靜區)
作者: thomas0813    時間: 2007-6-17 01:28 PM

作者: 殺出血路    時間: 2007-6-17 10:14 PM

引用:
原帖由 thomas0813 於 2007-6-17 01:28 PM 發表
55萬之後仲要比咩費??
入貨, 人工, 修理, 等等呢?
賺到分幾多比佢呢
7-eleven..就必賺
作者: hoho9806    時間: 2007-6-18 01:18 AM

唔好
作者: CrazyZect    時間: 2007-6-20 05:35 PM

早幾年就OK

而家就唔係太好...

一個街口就一間, 甚至一個街口已經有兩間...

只係ok /SEVEN 既分別..

同埋你做得SEVEN既鋪...都算旺..

租金一定貴...

最大問題都係  市場已飽和!
作者: sansan    時間: 2007-6-23 11:49 PM

平均一個月營業額大約有幾多 ?
作者: y2kbee96    時間: 2007-7-25 01:23 AM

而家既 7仔太多喇.....
作者: tpwong1    時間: 2007-7-25 10:17 AM

每個時段都要有自己人睇舖, 因為據我所知, 偷野的 80% 係自己友~

所以通霄時段一定要有自己人睇.. 好辛苦 ga..
作者: sailouis    時間: 2007-7-25 07:01 PM

會吾會做OK好D??
作者: Qoo888888    時間: 2007-7-26 06:09 PM

個人感覺
7仔係無良公司
一條街有九間
俾55萬只係加盟費
想賺大錢唔洗諗7仔
想賺2,3份人工錢都唔好諗7仔
根本佢地開既條件都唔合比例
作者: SHAW    時間: 2007-7-26 10:03 PM

其實係俾錢打工..
做7仔 貨一定要透過佢黎買
仲會MARK高會入貨價..咁就PK 了
前面幾位大大都提過, 太多7-SEVEN 係同一條街度..
無乜肉食呀
作者: Qoo888888    時間: 2007-7-27 12:46 PM

總結係:俾錢去做佢地奴隸
作者: smith88    時間: 2007-7-28 12:02 PM

唔好
作者: a40450910    時間: 2007-7-28 10:12 PM

我做緊7-11 part time
我果間係私人鋪
我老細賺到笑阿  
不過我果到都幾旺
作者: 老振迅    時間: 2007-7-30 09:21 PM

唔好
作者: CTBBA    時間: 2007-8-5 12:10 PM

7仔一定有得做,有得賺
但55萬,可以做d賺到更多既野~問題係風險相對又高
作者: kakaol    時間: 2007-8-8 01:34 PM

點解must earn?
引用:
原帖由 CTBBA 於 2007-8-5 12:10 PM 發表
7仔一定有得做,有得賺
但55萬,可以做d賺到更多既野~問題係風險相對又高

作者: 如意輪    時間: 2007-8-8 02:11 PM

55萬,上大陸開「蘭州牛肉麵」仲有勝算。
作者: beyond1128    時間: 2007-8-8 05:51 PM

如果有55萬,點解你唔攪過D,2蚊店,好多人係大陸買在D家庭用品,然後租D臨時店,真係好過做7仔
作者: chilun69    時間: 2007-8-10 06:51 PM

作者: ko19861229    時間: 2007-8-10 08:38 PM

作者: kathy_forever    時間: 2007-8-11 03:27 AM

制唔過..
5年後你做得好..佢咪收番佢自己做番!!
唔係個個都可以有錢搵..當然有幾個搵到..
唔係仲邊有人去..
但我會覺得你想開得7仔就因為想保險o的..
但事實唔會咁好..
都有巴打講好岩..旺鋪又點會比你做..
爛鋪做得好抵你搵到錢啊..
諗下其他仲好!!"
作者: chunyip23    時間: 2007-8-12 11:34 AM

開 7-11 = 同 7-11 總公司融資, 比筆 $$ 幫他們發展業務, 之後你做掛名老細, 實質就係幫佢地做廉價勞工, 生意吾好時, 還要冒著每個月拿老本出來打這份廉價工, 生意好的時候也見不得比你將 50-60 萬去買外幣放五年好, 還要擔驚受怕, 怕佢在對面街開多一家  你們 2 家打生打死什至執左去都吾關佢事反正你果 50-60 萬佢地總公司袋袋平安, 而且只得佢一家供貨比你, 佢地收入一定有保障, 而你........    總之他們一定食硬你的
作者: ciocio    時間: 2007-8-13 04:12 PM

1 萬租金一個月咁平?
作者: dowjone    時間: 2007-8-14 08:51 AM

this is a investment , not a business run by u, the profit also low.
it is better to buy stock for invest than 7-11
no need to on hold the $ for 5yrs
作者: owen3988    時間: 2007-8-24 10:42 PM

作者: akqq    時間: 2007-8-25 12:02 AM

作者: asdfg123hk    時間: 2007-8-25 01:30 AM

location is important..but 7jai pretty hard...

perhaps find a district with low grocery and open 2  7eleven...monopolize the district kek...but i doubt there's anywhere in hk...pretyt much a wellcome/park'n shop/7eleve/kshop every corner...

if u manage...profit might we quite small
作者: cc_wong123    時間: 2007-8-27 03:25 PM

if you have unemployed friends, or relatives...you want to give them a job, then it is fine. It is no way to make good money by operate 7-11.
作者: lok4193    時間: 2007-9-2 05:12 PM

吾好 . 你一開業 , 有生意的話 . 對面就會有間ok陪你玩
作者: lubu    時間: 2007-9-4 06:55 AM

引用:
原帖由 lok4193 於 2007-9-2 05:12 PM 發表
吾好 . 你一開業 , 有生意的話 . 對面就會有間ok陪你玩
all franchise 7-11 must running over 1 year by Dairy Farm before they let the shop out for franchise join.

but if your business is very good and better than they running.   they will open another 7-11 nearby is truth.

p.s. OK is not franchise, it is FULL own by Li&Fung
作者: kwsiu    時間: 2007-9-4 11:43 AM

引用:
原帖由 chunyip23 於 2007-8-12 11:34 AM 發表
開 7-11 = 同 7-11 總公司融資, 比筆 $$ 幫他們發展業務, 之後你做掛名老細, 實質就係幫佢地做廉價勞工, 生意吾好時, 還要冒著每個月拿老本出來打這份廉價工, 生意好的時候也見不得比你將 50-60 萬去買外幣放五年好, 還要擔驚受怕, 怕佢在對面街開多一家  你們 2 家打生打死什至執左去都吾關佢事反正你果 50-60 萬佢地總公司袋袋平安, 而且只得佢一家供貨比你, 佢地收入一定有保障, 而你........    總之他們一定食硬你的
Totally agreed. First, I'd suggest to joint the seminar they offer and share your question here.
作者: Locutus    時間: 2007-9-15 05:50 AM

引用:
原帖由 cc_wong123 於 2007-8-27 15:25 發表
if you have unemployed friends, or relatives...you want to give them a job, then it is fine. It is no way to make good money by operate 7-11.
都可以噤講  , but 你講小左 (if you have 500k 閑錢, and have unemployed friends...........)

作者: 賤狼300    時間: 2007-9-16 03:38 PM

但如果開類似7-11既鋪頭~~係地鐵站或火車站好唔好~?
如果要自己標間鋪來做,有冇人知租金會係幾多(如比較旺既地鐵站~),另外向邊間公司標呢?

作者: barkey    時間: 2007-9-17 02:36 PM

NO GOOD
大圍火車...站內外. OK 7-11 各一間
火車站至 馬會..OK X 1間, 7-11 X 4 間
路程由旺角ESPRIT 行去銀行中心左右 已有7間便利店...
就算租金平..都唔知夠唔夠生意!! 間間舖 報紙減一蚊...
作者: cinda    時間: 2007-9-18 01:04 AM

作者: 曦霖    時間: 2007-9-18 01:52 AM

e+7仔太多了,俾得你都唔會係好鋪,地鐵火車戈d又唔見佢拎出黎fran柴下
作者: 曦霖    時間: 2007-9-18 01:55 AM

引用:
原帖由 Qoo888888 於 2007-7-27 12:46 PM 發表
總結係:俾錢去做佢地奴隸
我都覺
作者: testrider    時間: 2007-9-18 11:34 PM

作者: a8601556    時間: 2007-9-19 09:45 PM

鋪位係自己選擇的
你要邊區係自己話事的
作者: puffycute14    時間: 2007-9-29 06:12 PM

maybe a good idea
作者: Barbarossa    時間: 2007-9-30 07:16 PM

我樓下一條街有3間7-11, 1間OK 你話呢
作者: uwantwant2    時間: 2007-9-30 09:24 PM

作者: benc1231    時間: 2007-10-1 04:45 PM

最大問題係你唔可以自己揀地方,一定要o係佢指定既鋪位當中揀一間,o個啲全部都係佢做開既7仔,比得你地揀你話點會係旺位丫?唔通好賺既佢唔留返比自己咩?
要諗下佢點解整一條合作伙伴既橋出黎囉…係唔係因為租約問題而要搵啲傻仔頂手幫補下佢呢?
作者: danieltamkl    時間: 2007-10-1 06:01 PM

搵笨架渣bor
作者: keungwwk    時間: 2007-10-2 12:06 AM

我認為你如果係有多餘錢既話,用55萬黎開間鋪係無問題。若你真係想買專利權,7-11公司會物色一d店鋪俾你選擇,若位置不佳時,可閣置先。但係另一方面,你俾阻錢後6-8個月先俾個經營權你,以及要上7-11公司果d課程。話就話訓練你,其實拖住你d錢,佢再拎去多方面投資。至於果55萬包唔包貨,據朋友告知,佢只係包頭1個月貨品,之後要自己拎錢出黎(呢樣唔肯定,不要盡信)

個人理解..

作者: silver921    時間: 2007-10-2 01:53 PM

曾經朋友有做, 做了7-8年, 有2間鋪, EARN 到MONEY, 但沒有HOLIDAY.. 沒有FRIENDS 及女朋友...沒有家人.. 澳門也沒有去過....黑眼圓, 管理不好, 給你偷竊及錢...  身體不好...

最後有錢沒命享..  因為因BLOOD CANCER, 已上了天堂了...

作者: 愉快旅程    時間: 2007-10-2 10:00 PM

唔好做,咪益大集團
作者: testrider    時間: 2007-10-2 11:54 PM

作者: keungwwk    時間: 2007-10-3 12:02 AM

引用:
原帖由 silver921 於 2007-10-2 01:53 PM 發表
曾經朋友有做, 做了7-8年, 有2間鋪, EARN 到MONEY, 但沒有HOLIDAY.. 沒有FRIENDS 及女朋友...沒有家人.. 澳門也沒有去過....黑眼圓, 管理不好, 給你偷竊及錢...  身體不好...

最後有錢沒命享..  因為因BLOOD ...
聽你咁講,你既朋友都幾慘..
作者: silver921    時間: 2007-10-3 02:14 PM

是, 很可憐.. 7-11 很困身.. 又傷身, 有錢也沒有用.. 因為是24小時..
作者: QTaiLong    時間: 2007-10-7 09:40 PM

是很困身
要賺錢只有幾個途徑
一)慳人工,結果自己要踩兩更,冇假期,斷六親,
  舖如果有閣樓或倉仲好啲,可以瞓
  平價請人(如果請到)
  搵friend捱義氣幫手
二)減少壞貨/盗竊(外人/員工)
三)仲有啲不正路嘅做法,但依家唔知得唔得~俾折扣熟客(5%-10% off)

賺錢就一定有得賺,不過有都係奶記賺咗先
而且好位唔到你要,係都佢自己哽
呢個做法由以前怡和到依家奶記都係咁做
有得賺嘅,如樓上所言,不久之後你會見到有另一個七仔幫你疏導客人
做埋分流
作者: 泉仔ar    時間: 2007-10-11 11:55 PM

講得好...
做唔過a...
唔好呀..
作者: siu99    時間: 2007-10-12 12:54 AM

奸商
作者: Louis2006    時間: 2007-10-21 09:46 PM

really difficult
引用:
原帖由 QTaiLong 於 2007-10-7 09:40 PM 發表
是很困身
要賺錢只有幾個途徑
一)慳人工,結果自己要踩兩更,冇假期,斷六親,
  舖如果有閣樓或倉仲好啲,可以瞓
  平價請人(如果請到)
  搵friend捱義氣幫手
二)減少壞貨/İ ...

作者: 大華仔    時間: 2007-10-23 12:49 AM

好唔好賺就唔知啦,亦都冇計過,不過有樣野就事實,我住係元朗廿幾年,淨係見過一間7-11執粒
作者: kkoisk    時間: 2007-10-27 01:00 AM

franchase 都係冇肉飠, 過下痕, 打工差不多
引用:
原帖由 smith88 於 2007-7-28 12:02 PM 發表
唔好

作者: bluesman    時間: 2007-10-27 01:17 AM

有得唸!

[按此打開] [隱藏]

我有個老友就特登開左間士多係正7仔隔離,d生意都不知幾好.點解?因為隔離有間7仔就間接同佢扯客.
d客原本係去7仔買嘢ge,但見到隔離有間士多.明知7仔d嘢出晒名貴,香港人唔係傻仔.硬係去士多買啦.

作者: kahung_boy    時間: 2007-10-27 11:00 AM

引用:
原帖由 bluesman 於 2007-10-27 01:17 AM 發表
有得唸!

我有個老友就特登開左間士多係正7仔隔離,d生意都不知幾好.點解?因為隔離有間7仔就間接同佢扯客.
d客原本係去7仔買࢝ ...
依個都係好方法, 真的可行!
作者: xx大xx    時間: 2007-10-28 12:30 AM

絕對做得過...................不過唔係你 係7一11
作者: momoamandy    時間: 2007-10-31 08:08 PM

引用:
原帖由 beyond1128 於 2007-8-8 05:51 PM 發表
如果有55萬,點解你唔攪過D,2蚊店,好多人係大陸買在D家庭用品,然後租D臨時店,真係好過做7仔
請問大陸邊樹有貨攞呢
作者: poorguy2    時間: 2007-11-3 06:21 PM

作者: kakaol    時間: 2007-11-12 09:36 PM

Don't be crzy!
引用:
原帖由 momoamandy 於 2007-10-31 08:08 PM 發表

請問大陸邊樹有貨攞呢

作者: killer2628    時間: 2007-11-22 10:01 PM

用黎識女就okay既
作者: a0053494    時間: 2007-11-23 03:36 PM

引用:
原帖由 bluesman 於 2007-10-27 01:17 AM 發表
有得唸!

d客原本係去7仔買࢝ ...
超級好計 !
作者: yelloriversouth    時間: 2007-11-23 11:58 PM

作者: 科拿仔    時間: 2007-12-7 11:21 PM

點樣識到?
引用:
原帖由 killer2628 於 2007-11-22 10:01 PM 發表
用黎識女就okay既

作者: SlackBug    時間: 2007-12-9 04:28 AM

作者: jerry903    時間: 2007-12-9 07:49 AM

做ok會平d啦
作者: 緣來係你    時間: 2007-12-19 07:19 PM

有某些地區都有我做呀!(新發展地區)
作者: 迷你柒頭    時間: 2007-12-23 12:11 AM

引用:
原帖由 rex82 於 2007-6-2 05:24 PM 發表
NO LA
惡性競爭
除非每區有限定幾多間
同埋,55萬5年
即係11萬1年
租金佢俾?
1 個月租金一萬?
咩地方呀..
YOU ARE RIGHT, 餐廳都租都LU一萬
作者: 科拿仔    時間: 2007-12-29 12:12 PM

老細OR STAFF?
引用:
原帖由 緣來係你 於 2007-12-19 07:19 PM 發表
有某些地區都有我做呀!(新發展地區)

作者: ty2003    時間: 2007-12-29 12:51 PM

洗吾洗交保戶費呀, 視租約如冇物, 大陸乜都有呀, 冇法冇天,  大老板一樣死, 投資三百萬都吾掂
引用:
深 圳 海 皇 粥 店 無 故 遭 封 舖
不 加 租 50% 就 搬 走   港 商 責 業 主 如 強 盜

【 本 報 訊 】 「 我 係 羅 湖 區 政 協 委 員 , 遇 到 咁 強 盜 行 為 , 我 都 冇 符 , 因 為 佢 係 廣 東 省政 協 委 員 。 」 在 本 港 擁 有 24 間 分 店 的 「 海皇 粥 店 」 , 其 位 於 深 圳 羅 湖 區 金 光 華 廣 場的 分 店 因 租 務 糾 紛 , 日 前 竟 被 大 業 主 強 行用 木 板 封 舖 , 20 多 名 員 工 昨 帶 同 橫 額 到 商舖 門 外 靜 坐 抗 議 , 海 皇 粥 店 董 事 蕭 楚 基慨 嘆 , 港 商 在 內 地 經 營 毫 無 保 障 。 有 本 港 商會 負 責 人 指 摘 , 內 地 官 員 為 達 到 侵 吞 港商 財 產 目 的 , 日 日 以 不 同 方 法 欺 凌 港 商 。

「 無 誠 意 續 租 咪 封 你 舖 」

海 皇 粥 店 董 事 蕭 楚 基 ( 左 ) 昨 與 商 場 內 同 樣 遭 業 主 封 舖 的 另 兩 名 港 商 開 記 者 會 , 要 求 深 圳 市 仲 裁 處 就 租 約 糾 紛 進 行 仲 裁 。

即將 卸 任 屯 門 區 議 員 的 蕭 楚 基 ( 52 歲 ) 表 示 , 04 年 12 月 18 日 到 深 圳 金 光 華 廣 場開分 店 , 當 時 與 廣 場 的 負 責 人 李 亞 鶴 ( 廣 東 省 政 協 委 員 ) 簽 訂 6 年 租 舖 合 同 , 每 月租金 6 萬 元 人 民 幣 租 了 廣 場 地 下 一 單 位 , 合 同 規 定 首 3 年 不 加 租 , 第 4 年 開 始 可 加租 6% , 可 按 年 遞 增 1% , 但 加 租 前 雙 方 應 簽 署 續 約 協 議 書 。
本 月 27 日 凌 晨 , 雙方 簽 署 續 約 協 議 書 前 夕 , 李 亞 鶴 突 然 派 員 用 木 板 將 佔 地 2 千 呎 的「 海 皇 粥 店 」 全 面封 鎖 , 連 商 舖 的 出 入 口 都 封 埋 ; 蕭 楚 基 得 悉 後 即 趕 到 場 查 看 及 報警 , 公 安 接 報 到 場了 解 事 件 後 說 : 「 經 濟 糾 紛 , 唔 關 公 安 事 。 」 隨 即 收 隊 離 去 。
蕭 楚 基 昨 向 李 亞 鶴 質 詢 時 , 對 方 竟 然 說 : 「 你 都 無 誠 意 續 租 , 所 以 咪 封 你 舖 。 」 蕭楚 基 隨 即 聘 請 律 師 並 將 事 件 交 給 深 圳 市 仲 裁 委 員 會 仲 裁 。 蕭 透 露 , 李 亞 鶴 事 後 給 「海 皇 」 兩 條 路 行 , 第 一 是 加 租 50% , 第 二 是 搬 走 。

「 開 始 有 盈 餘 就 迫 我 走 」

zoom

深 圳 海 皇 粥 店 為 該 集 團 在 國 內 的 唯 一 分 店 。   資 料 圖 片

「 呢 間 係 海 皇 內 地 唯 一 一 間 分 店 , 我 投 資 成 300 萬 港 幣 , 蝕 成 200 幾 萬 , 今 年 初 先開 始 有 盈 餘 , 咁 就 要 強 行 迫 我 走 。 家 咁 非 法 封 我 間 舖 , 我 做 唔 到 生 意 , 但 又 要 日 日出 糧 畀 員 工 , 報 警 又 冇 用 。 」 蕭 楚 基 又 說 : 「 乜 世 界 ? 簡 直 係 無 法 無 天 , 同 強 盜 有乜 分 別 , 同 搶 劫 有 乜 分 別 。 」
昨上 午 , 海 皇 20 多 名 員 工 帶 同 「 無 理 封 鋪 天 理 難 容 」 橫 額 到 被 封 的 商 舖 門 口 外 靜坐, 其 中 一 名 員 工 表 示 , 就 快 過 年 , 食 肆 若 無 法 開 門 , 屆 時 他 們 將 全 部 失 業 。

港 商 「 蛋 撻 王 」 同 一 遭 遇

廣 場 還 有 兩 間 港 商 投 資 的 食 肆 , 亦 遭 大 業 主 李 亞 鶴 下 逐 客 令 , 當 中 包 括 「 蛋 撻 王 」及 「 大 皇 拉 小 籠 包 」 , 其 理 由 與 海 皇 同 出 一 轍 , 即 無 誠 意 續 租 。 蛋 撻 王 行 政 總 裁 莊任 明 表 示 ,當 年 該 廣 場 人 流 稀 少 , 他 們 守 了 三 年 多 直 至 現 在 商 場 旺 了 , 想 不 到 大 業主 為 加 租 竟膽 敢 擅 自 強 行 封 舖 。
作者: puffycute14    時間: 2008-1-5 05:31 PM

大陸一向不知所謂架啦。
引用:
原帖由 ty2003 於 2007-12-29 12:51 PM 發表
洗吾洗交保戶費呀, 視租約如冇物, 大陸乜都有呀, 冇法冇天,  大老板一樣死, 投資三百萬都吾掂

作者: tiger2006    時間: 2008-1-9 03:54 PM

我自己本身有間好似7仔甘既便利店, 開店成本約50萬, 但係番數一個月就約6萬左右, 扣除1萬租, 4千電費, 就算係淡季都有4xk一個月純利. 7仔唔係唔好做, 問題係入貨會俾7仔抽水, 變相就減少左兢爭力.

其實如果自己開, 入貨價會平好多, 就算對面開間7仔, 我都唔怕, 可以同佢玩減價. 但係如果價錢固定左, 就一定要望天打掛. 你今日開間7仔, 聽日對面開左間ok, 你既生意就一定會跌得好勁. 甘樣做生意自由度唔夠大, 你可以控制既野都變得好少.

同埋記得要同同區既報紙檔打好關係, 因為萬一你唔夠貨賣, 又或者入貨一時大意入少隻煙既, 都可以同佢地托d貨番黎賣, 大家守望相助.

總括黎講開7仔係好賺錢, 不過賺果個唔係你, 係7仔個集團, 因為風險你誠擔左9成, 利潤就要同佢分帳, 個人認為甘樣做生意不如去澳門搏一次算數
作者: kakaol    時間: 2008-1-16 10:37 PM

what is ur location?
引用:
原帖由 tiger2006 於 2008-1-9 03:54 PM 發表
我自己本身有間好似7仔甘既便利店, 開店成本約50萬, 但係番數一個月就約6萬左右, 扣除1萬租, 4千電費, 就算係淡季都有4xk一個月純利. 7仔唔係唔好做, 問題係入貨會俾7仔抽水, 變相就減少左兢爭力.

其實如果 ...

作者: alanwan503    時間: 2008-1-28 10:40 PM

昆 水架!!!!!!!!!!!!!!!
作者: Terry1398    時間: 2008-2-10 03:48 PM

溝女唔錯
引用:
原帖由 alanwan503 於 2008-1-28 10:40 PM 發表
昆 水架!!!!!!!!!!!!!!!

作者: heroking    時間: 2008-2-13 11:59 AM

作者: Louis2006    時間: 2008-2-18 04:50 PM

WHY?
引用:
原帖由 Terry1398 於 2008-2-10 03:48 PM 發表
溝女唔錯  

作者: unlucky    時間: 2008-2-27 12:12 AM

人妻嗎
引用:
原帖由 Terry1398 於 2008-2-10 03:48 PM 發表
溝女唔錯  

作者: Louis2006    時間: 2008-3-5 10:36 PM

唔到大錢
引用:
原帖由 heroking 於 2008-2-13 11:59 AM 發表
唔得啦..你 早 1至 2年開..仲可以念得過..
除非你個價錢平過其他啦.. 如果如無意外..  都係做唔到..
岩呀..佢地都話.. 行 3條街就 有 4 間...你要念埋wo.. 只係 7仔咋wo.. ok 呢..
ok 都未計...

作者: 李賴史    時間: 2008-3-8 07:28 PM

唔做過
作者: owen3988    時間: 2008-3-18 11:49 PM