標題: 全球果粉 爆 iPhone 15 發熱引發災情 [打印本頁]

作者: motivate

作者: 狗仔軍師     時間: 2023-9-27 10:57

韓國 YouTuber BullsLab 利用紅外線相機(FLIR)對 4 款 iPhone 15 型號進行了一系列測試。這種熱像儀能夠視覺化呈現測量到的溫度,用紅外線相機進行的測量,機背側位置温度約 46.7°C,證實過熱問題似乎在 4 款 iPhone 也出現,包括使用 A16 的 iPhone 15 Plus 及 iPhone 15 標準版。

https://youtu.be/TnrIMpFVT8s

呢條片, 睇住APPLE出UPDATE OS版本, 班工程師好大鑊
作者: 後悔無改名     時間: 2023-9-27 10:58

點講都好, 都係會照炒同埋照買
當果迷視APPLE係神聖既宗教
有咩問題都值得包容
作者: Startalk88

作者: fwa23215     時間: 2023-9-27 11:04

可以出iPhone 16
作者: 狗仔軍師     時間: 2023-9-27 11:05

蘋果剛剛推出iPhone 15系列,其中iPhone 15和15 Plus兩個版本在印度生產。 這是蘋果歷史上首次在首發日銷售「印度製造」的iPhone。 市場研究公司Counterpoint Research表示,印度目前是蘋果前五大市場之一。

係咪印度既陰謀
作者: 歸波汽功     時間: 2023-9-27 11:06

每況愈下
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-9-27 11:07

點解唔買華為手機呢??
作者: 後天紅色的羊     時間: 2023-9-27 11:20

冇事既, apple 股價一向都唔係因為賣得出手機而升, 正如 tesla 亦不是因為出到車而升
作者: 後天紅色的羊     時間: 2023-9-27 11:21

引用:
原帖由 狗仔軍師 於 2023-9-27 11:05 發表

蘋果剛剛推出iPhone 15系列,其中iPhone 15和15 Plus兩個版本在印度生產。 這是蘋果歷史上首次在首發日銷售「印度製造」的iPhone。 市場研究公司Counterpoint Research表示,印度目前是蘋果前五大市場之一。

係咪印度既陰謀
 印度原來係最強既維持中美俄平衡第四國
作者: 油站瘦P圖

作者: ansonexpress     時間: 2023-9-27 11:27

引用:
原帖由 後悔無改名 於 27-9-2023 11:58 發表

有咩問題都值得包容
信徒嘅嘢 我哋識條鳩咩
作者: 野性的金牛     時間: 2023-9-27 11:28

原因出在3nm製程cpu係過度時期產品
作者: 123people     時間: 2023-9-27 11:36

一蟹不如一蟹
作者: wingleung0406+     時間: 2023-9-27 11:39

長期帶支冰水降溫囉!🤣
作者: caprinotony     時間: 2023-9-27 11:41

Apple stock price is going down trend.
作者: 123people     時間: 2023-9-27 11:53

又話nm越小,發熱越小!蘋果一個大話冚一個大話!
作者: 丫巴癲     時間: 2023-9-27 12:00

印度製🤔
作者: 悲情城市2023     時間: 2023-9-27 12:04

好驚呀!🤣🤣🤣
作者: Christ20230606     時間: 2023-9-27 12:09

作者: 聲夢支持者     時間: 2023-9-27 12:14

為了製造更細小的晶片展示工藝  卻忽略了散熱的重要性
作者: lostofbubble     時間: 2023-9-27 12:29

引用:
原帖由 motivate 於 2023-9-27 02:16 發表

The second is during long use sessions, often when switching between chat apps and watching reels on Instagram. The phone gets hot in the space on the right side, across the bottom of the camera islan ...
係室內都過熱?  咁係香港係街頭35度~ 可以用幾耐?
作者: shum07     時間: 2023-9-27 12:34

真正會爆炸既手機
作者: lctj9     時間: 2023-9-27 12:38

慘情
作者: touya08     時間: 2023-9-27 12:38

引用:
原帖由 motivate 於 2023-9-27 02:16 發表

The second is during long use sessions, often when switching between chat apps and watching reels on Instagram. The phone gets hot in the space on the right side, across the bottom of the camera islan ...
佢應該係為推出咱家「冰敷保護套」做準備   死歐盟陰我條lightning線
作者: 凌亂藍藍的電視     時間: 2023-9-27 12:38

Oh yeah
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2023-9-27 12:45

功率大嘅電器,最好用水冷式散熱🤭
作者: keung135     時間: 2023-9-27 12:47

引用:
原帖由 聲夢支持者 於 2023-9-27 12:14 發表

為了製造更細小的晶片展示工藝  卻忽略了散熱的重要性
就算pc 頂配 塊顯卡咁多風扇口都一樣好熱

近年手機硬件係幾勁 可惜要密封
作者: 凌亂藍藍的電視     時間: 2023-9-27 12:50

咖喱ip
作者: ggggkin

作者: 郭子怡     時間: 2023-9-27 13:15

有遐痴 

https://technews.tw/2023/09/26/tsmcs-3-nm-process-under-scrutiny-due-to-iphone-15-pro-overheating-issues/

圖片附件: image.png (2023-9-27 13:15, 344.38 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 郭子怡     時間: 2023-9-27 13:17

https://9to5mac.com/2023/09/26/iphone-15-overheating/

圖片附件: image.png (2023-9-27 13:17, 318.27 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: image.png (2023-9-27 13:17, 16.3 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 你大海上的樹     時間: 2023-9-27 13:19

引用:
原帖由 motivate 於 2023-9-27 02:20 發表

iPhone15嚴重發熱,降頻,螢幕變黑,耗電,卡頓
------------------------------------------------------------
iPhone15 ...
㗎喱出品,係咁上下喎
作者: 木伽四點     時間: 2023-9-27 13:19

基金走先  
作者: 郭子怡     時間: 2023-9-27 13:20

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2023-9-27 12:29 發表

係室內都過熱?  咁係香港係街頭35度~ 可以用幾耐?

圖片附件: image.png (2023-9-27 13:20, 78.3 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: image.png (2023-9-27 13:21, 353.78 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 國金索ro斯     時間: 2023-9-27 13:23

我自己都用緊I phone14….
蘋果的確每年都系擠牙膏營銷手法
作者: 非誠勿妖

作者: 凌亂藍藍的電視     時間: 2023-9-27 13:28

https://youtu.be/4xBdoMPl0Ro?si=kQVp5tuMRpF_HHbh
作者: bondinhk     時間: 2023-9-27 13:40

引用:
原帖由 ggggkin 於 2023-9-27 12:57 發表

仲諗住買返部
可能係鈦金屬散熱差

如果係CPU 3NM過熱, 就可以沽定台積電
1MM 厚鈦金屬框保溫太給力了
作者: ingredient     時間: 2023-9-27 13:54

引用:
原帖由 motivate 於 2023-9-27 02:20 發表

iPhone15嚴重發熱,降頻,螢幕變黑,耗電,卡頓
------------------------------------------------------------
iPhone15 ...
你呢個貼收幾錢?
作者: edwinako     時間: 2023-9-27 13:58

引用:
原帖由 後悔無改名 於 2023-9-27 10:58 發表

有咩問題都值得包容
3nm超高技術呀!
9000s點同3nm比?
3nm就係勝在發熱,
冬天就知係好嘢!
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-9-27 13:58

本來覺得有type c,又輕啲,都打算換。不過事實看中外評論,新機係好多問題。

除發熱,但效能冇明顯提升外,連強度都差過以前。 

apple 、台積電股票大家呢輪唔好玩住。 
作者: yung323     時間: 2023-9-27 13:58

最新燙衫功能 天氣凍可以當暖蛋暖吓隻手 防止小朋友長時間玩手機遊戲 蘋果實太暖心
作者: edwinako     時間: 2023-9-27 13:59

引用:
原帖由 bondinhk 於 2023-9-27 13:40 發表

1MM 厚鈦金屬框保溫太給力了
冬天就知係好嘢,
暖暖在手,
陣陣咖喱!
作者: edwinako     時間: 2023-9-27 14:01

引用:
原帖由 野性的金牛 於 2023-9-27 11:28 發表

原因出在3nm製程cpu係過度時期產品
股價又跌幾%。
作者: juniorcow     時間: 2023-9-27 14:06

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/417802975576678021793844529/K6AD7gsesssA.mp4?videoid=5576678021793844529

美國零元購銷情很好
作者: ironway     時間: 2023-9-27 14:07

附送加熱功能益咗果粉
作者: stocky1010     時間: 2023-9-27 14:16

萬元手機,蘋果變爛蘋果,死硬,一定會被華為打沉。
作者: 留餘地     時間: 2023-9-27 14:29

iPhone 越黎越貴
作者: yeungph     時間: 2023-9-27 14:56

全部過熱。大濟了。卡頓可能係過熱自動降速。
作者: papaj     時間: 2023-9-27 14:57

引用:
原帖由 edwinako 於 2023-9-27 13:58 發表

3nm超高技術呀!
9000s點同3nm比?
3nm就係勝在發熱,
冬天就知係好嘢!
掉返轉發熱嘅係9000s唔知閣下又點講呢?
作者: 蔣生     時間: 2023-9-27 15:04

扑街囉咖喱牌艾瘋
作者: dueduefing     時間: 2023-9-27 15:05

吊你咩
收聲啦
我仲有大把貨未出呀
仆你個街
咪阻人揾食
死開啲
作者: 赤冇士     時間: 2023-9-27 15:20

中國勝了
作者: Dimalibudi     時間: 2023-9-27 15:21

不停講人地唔好嘅野自己係唔會好左嘅。
作者: 亞裔閹割犬1842     時間: 2023-9-27 15:22

蘋果巨資研發5G芯片受挫  欲擺脫依賴高通告吹

美國蘋果公司近年花費大量時間精力、投入數以十億美元計的資金試圖自主研發芯片。然而《華爾街日報》日前披露,蘋果這項旨在擺脫對主要供應商高通公司(Qualcomm)依賴的計劃屢屢拖延,最終告吹。上周發布的新款智能手機iPhone 15未能和預期一樣,採用蘋果獨立研發的芯片,凸顯蘋果在研發方面遇到障礙。

報道稱早在2018年,蘋果行政總裁庫克就要求蘋果開始設計和製造「調製解調器芯片」,將iPhone連接到無線運營商的網絡。投資者曾指望蘋果依靠內部自研芯片來節省資金,以幫助彌補智能手機市場需求疲軟的影響。單是去年,蘋果為調製解調器芯片就向高通支付了逾72億美元(約561.6億港元),蘋果不甘心依賴於高通的技術,因此制訂研發計劃。

為實現自製芯片,蘋果頻繁從高通挖角工程人才,還收購英特爾的無線網絡團隊和多項無線網絡專利。蘋果公司高層信心滿滿,要求今年秋季將自主研發的調製解調器芯片準備就緒。然而工程師指出,蘋果高層沒有研發此類芯片的經驗,設定的時間表更是不切實際,單是要讓芯片與5G網絡適配、驗證芯片能與全球眾多流動運營商兼容,就相當耗費時間。

專家們還指出,全球各國除5G網絡外,部分也在使用2G、3G或4G網絡,每項網絡都各有技術特點,調製解調器芯片需要一一適應。加上蘋果微處理器要運行專門為其自身電子產品涉及的應用程式,更是顯著增加研製難度,工程團隊進展相當緩慢。

消息人士也披露,不少蘋果的產品經理就設計芯片還是購買芯片爭執不休,團隊顯得群龍無首、各自為戰。部分產品經理為自身需求,還阻止工程師透露芯片研發進度延誤、或是研發過程受挫的壞消息。這也導致蘋果高層錯誤評估項目進展,不斷推出不切實際的目標,設定的最後期限自然屢屢告吹。

2022年底,蘋果終於對自主研發的調製解調器芯片進行連串測試,結果並不理想。消息人士稱,這些芯片較高通最優質的芯片落後3年,使用自主研發的芯片會讓蘋果電子產品網速遠低於競爭對手。研究還發現這些芯片散熱困難、電路板過大,佔據半部iPhone手機的面積,因此無法使用。

報道最後指出,蘋果本想將芯片推出時間推遲到明年,但蘋果高層最終意識到由於項目進度屢屢受挫,延至明年也無法推出自主研發的芯片。公司只能重新與高通展開談判,讓後者繼續供應調製解調器芯片,雙方協議將於2025年4月到期,可以再延長兩年。

部分蘋果前高管和工程師表示,蘋果想要自主研發調製解調器芯片的一大原因,就是公司與供應商高通關係惡化,希望切斷對高通的依賴。不過蘋果頻繁從高通公司挖角工程人才,組建數以千計工程師組成的龐大團隊,仍然低估了研發調製解調器芯片的難度,最終未能成事。

報道指出,蘋果在2017年就提告高通收取過高的專利使用費,訴訟持續足足兩年,雙方才勉強達成和解。2019年3月,蘋果又宣布在高通公司總部所在地聖迭戈建立一個新的工程中心,還計劃在當地增加約1,200個職位,與高通公司公開「打對台」。兩間公司也就其他事務爭執不休,不時互相指責對方竊取技術機密、存在壟斷行為等。

報道還提到,蘋果公司曾使用自主研發的處理器芯片節約成本,還提升了手提電腦的性能和運行速度,順利帶動銷量上漲。成功的經驗讓蘋果以為自主研發芯片並非難事,貿然將成功經驗套用到完全不同的調製調節器研發領域。蘋果前流動業務總監拉納德形容:「蘋果以為自己曾製造優秀芯片,就能造出調製解調器,這太荒謬了,蘋果根本沒有預料到這項工作的複雜性。」

資料來源:今日正言

原來蘋果冇料到!
作者: 日輻同享     時間: 2023-9-27 15:36

唔怪得咁多人搶
原來蘋果又超前知道就凍天加送暖蛋功能
作者: w.ma69     時間: 2023-9-27 15:36

抵死
作者: no_ic     時間: 2023-9-27 15:51

鹹魚青菜各有所愛,話之唔用得都無問題。正所謂冤豬頭都有盟鼻菩薩。
作者: macaukit2014     時間: 2023-9-27 15:56

其實解決方法好簡單,吾用時,將iPhone15放在冰箱。嚴重者放冰格!😂😂😂
作者: EDEDEDD111     時間: 2023-9-27 15:59

呢個係隱藏功能,自動變成暖包吖嘛⋯⋯
作者: kk2964     時間: 2023-9-27 16:09

講呢啲!大陸排隊都買唔倒!
作者: 曲明     時間: 2023-9-27 16:11

呢樣幫到佢地

作者: ing.baring     時間: 2023-9-27 16:12

唔好天真地以為3nm嘅芯片就必定比7nm嘅芯片強,體積是細了,但散熱才是問題,越細的芯片,越容易出現過熱的情況。
作者: 8gor     時間: 2023-9-27 16:46

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-9-27 11:07 發表

點解唔買華為手機呢??
因為唔夠安全 & 唔太好用。
作者: NaNa888     時間: 2023-9-27 16:49

垃圾
作者: 全日通關     時間: 2023-9-27 16:51

消息正確  向各位唔好買 iphone15 系列  睇定啲  可能有得平🤣🤣🤣🤣
作者: Yenk     時間: 2023-9-27 16:55

等iphone16

作者: cm923     時間: 2023-9-27 17:13

頻果真係好鬼屎正

作者: 基路會難行嗎     時間: 2023-9-27 17:40

果粉傷心了
還會說我錢多不怕嗎?

作者: Kowloon2288     時間: 2023-9-27 17:53

引用:
原帖由 8gor 於 2023-9-27 16:46 發表

因為唔夠安全 & 唔太好用。
青山開左wifi?
作者: kaiserken     時間: 2023-9-27 17:58

IPHONE15變成火龍果,依家有人幫台積電甩鍋啦...
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20230927002053-260410?ctrack=pc_money_headl_p01&chdtv
iPhone 15過熱是台積3奈米造成?最強蘋果分析師曝真相
作者: 87er     時間: 2023-9-27 17:59

引用:
原帖由 後悔無改名 於 2023-9-27 10:58 發表

有咩問題都值得包容
果迷話買返來擺都抵~
作者: 求知客     時間: 2023-9-27 17:59

唓.....好小事啫.
熱到辣手時,到就近公厠在洗手盆沖水一分鐘,馬上冷卻.
作者: Faiz_2     時間: 2023-9-27 18:00

果蛆話唔lag機就得
作者: Money7     時間: 2023-9-27 18:04

有暖手功能
作者: Kowloon2288     時間: 2023-9-27 18:04

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2023-9-27 11:20 發表

冇事既, apple 股價一向都唔係因為賣得出手機而升, 正如 tesla 亦不是因為出到車而升
升左你有份?
作者: 未來賢淑的棉花

作者: 求知客     時間: 2023-9-27 18:05

引用:
原帖由 Yenk 於 2023-9-27 16:55 發表

等iphone16
可能更有驚喜,可變臨時小型燒烤器,可烤多士.
作者: Kowloon2288     時間: 2023-9-27 18:06

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2023-9-27 11:21 發表

印度原來係最強既維持中美俄平衡第四國
平衡到超高大腸干箘,同揸住舊屎有咩分別
作者: winghang1234     時間: 2023-9-27 18:08

印度製差唔多啦
作者: Visita     時間: 2023-9-27 18:12

最驚熱到爆炸無得賠。
作者: I_am_human     時間: 2023-9-27 18:14

全球recall將發生,不過菓粉覺得係回廠upgrade
作者: Visita     時間: 2023-9-27 18:16

引用:
原帖由 求知客 於 2023-9-27 18:05 發表

可能更有驚喜,可變臨時小型燒烤器,可烤多士.
不如話可以變身燙斗,隨時可以在街上燙衣服。 多功能啊!
作者: 288328832883     時間: 2023-9-27 18:24

熱到爆咋
作者: Visita     時間: 2023-9-27 18:25

引用:
原帖由 ing.baring 於 2023-9-27 16:12 發表

唔好天真地以為3nm嘅芯片就必定比7nm嘅芯片強,體積是細了,但散熱才是問題,越細的芯片,越容易出現過熱的情況。
愈細愈擠逼,太熱會令個腦混亂。
作者: 义電機     時間: 2023-9-27 18:31

有生果用家話個15手机盒底
冇寫邊度出產
唔知喺咪真
作者: 東風二十一     時間: 2023-9-27 18:33

引用:
原帖由 Visita 於 2023-9-27 18:25 發表

愈細愈擠逼,太熱會令個腦混亂。
越细D内裏導線就越細,电阻就越大,就越熱。
作者: 清風水靜     時間: 2023-9-27 18:33

用3納米晶片的結果..........預算之內.......唉...!!
作者: 清風水靜     時間: 2023-9-27 18:36

引用:
原帖由 I_am_human 於 2023-9-27 18:14 發表

全球recall將發生,不過菓粉覺得係回廠upgrade
多數解決唔到.........核心件晶片問題........除非換晶片........!!
問題蘋果自產的5G晶片未面世..........!!
作者: 赤冇士     時間: 2023-9-27 18:37

我撐華為呀,不過仲用緊iphone,想轉機
作者: 股水西流v888     時間: 2023-9-27 18:38

引用:
原帖由 狗仔軍師 於 2023-9-27 11:05 發表

係咪印度既陰謀
印度佬條J磨擦發熱
作者: 東風二十一     時間: 2023-9-27 18:45

引用:
原帖由 清風水靜 於 2023-9-27 18:36 發表

多數解決唔到.........核心件晶片問題........除非換晶片........!!
問題蘋果自產的5G晶片未面世..........!!
降頻
作者: 家中富有師兄     時間: 2023-9-27 18:48

咖喱味 iphone