標題: 2018年建倉「2022年再開月供, 繼續慢慢買入收息股.」第五個年頭(十年大藍圖可能得個吉)(帖二十) [打印本頁]

作者: dkspangdks     時間: 2022-8-5 22:16

第二十帖啦, 終於係7月中做左人生第一次期權SP接貨3988, 2.7, 最後月尾接唔到, 扣左手續費收左1,441蚊, 多謝WIN兄指點叫我試下, 之前自己都學過但未真正去做一次, 做過原來可以咁正, 而8月又開多幾張, 真係可以當收多小小息, 8月已經開收左7千幾期權金, 到月尾唔知接唔接到貨, 接晒都無問題, 都係開左3988, 939呢兩隻自己好熟既喎, ....繼續去常試...市況淡又升唔起, 做多D期權都係有得諗既...

2022年8月13日不定時更新
939~120,000股  1052~30,000股   941~2,000股  

3988~30,000股  2800~4000股   1503~20,000股
700~100股  9888~100股   
月供@2800~3,894股     @2823~2,734股   
3手2021年I BOND~

2022年4月1日MPF $409,397 淨供款 $321,360 帳戶收益/(虧損) $88,236~

再加小小歷史, 經力過2007年大升3萬2點後大跌至1萬點, 資產由20萬蝕到10萬,
我無灰心, 慢慢靠儲蓄買大籃籌去到13年時見返50萬呢個突破點,再去到

2017年3月尾結, 100萬~(24xxx點)
2018年3月尾結, 130萬~(30xxx點)
2019年3月尾結, 150萬~(29xxx點)
2020年3月尾結, 13x萬~(23xxx點)
2021年3月尾結, 204萬~(28xxx點)
2022年3月尾結, 225萬~(21996點)(2021股息$30,963)
2022年8月13日,225萬總流動資產~(20021點)(2022股息$82,637,期權金$11599)
2023年3月???
2027年300萬為目標(48歲)~

(2018年開帖所定下的目標, 係2022年見200萬(超標完成), 2027年見300萬...慢慢去經營, 慢慢去滾存, 慢慢去強大, 最後達到財務自由...努力努力...)

下面是帖一, 是2017年12月尾開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖二, 是2018年8月開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖十八, 是2021年10月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30239871&extra=page=1&page=1
下面是帖十九, 是2022年4月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30508155&extra=page=1&page=1

最後加返句, 所有投資決定請自行諗清楚, 責任請自負.....
大家喜歡就看看, 不喜歡可以不看, 不用多說...完~~~~~

作者: 乖乖不得鳥     時間: 2022-8-5 22:20

支持
作者: Phyris2013     時間: 2022-8-5 22:20

報到
作者: chanwai888     時間: 2022-8-5 22:21

支持
作者: klwc2001     時間: 2022-8-5 22:21

支持D兄
作者: 山水有情     時間: 2022-8-5 22:22

支持!
作者: littleleaf0118     時間: 2022-8-5 22:23

🏋‍♂️🏋‍♀️🏋Fully support!🏋‍♂️🏋‍♀️🏋
作者: sure@win     時間: 2022-8-5 22:27

師兄有心有力 
作者: 蝦佬@@     時間: 2022-8-5 22:31

報到~
作者: 當前豁達的兔子     時間: 2022-8-5 22:40

我都報個到先
之前一直好想儲收息股都得個諗字
無意中睇到D兄個帖就跟住做
上個帖仲學埋玩sp添
作者: 廚房橙色採購     時間: 2022-8-5 22:49

報到先
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-5 22:57

支持DK兄,大家繼續加油!
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-5 22:59

多謝大家, 大家繼續得閒, 悶時, 可以吹下水...
作者: 半頁外圍的鼓手     時間: 2022-8-5 23:00

支持
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-5 23:01

引用:
原帖由 當前豁達的兔子 於 2022-8-5 22:40 發表
我都報個到先
之前一直好想儲收息股都得個諗字
無意中睇到D兄個帖就跟住做
上個帖仲學埋玩sp添
2萬點買真係無咩野好驚...仲要隻隻高息, 只要中線就應該無問題....遲下會好呀...係咁睇啦...

SP,SC大家都上左一課....明謝各位大師...

作者: 月月清光     時間: 2022-8-5 23:02

支持
作者: littleleaf0118     時間: 2022-8-5 23:05

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 22:59 發表
多謝大家, 大家繼續得閒, 悶時, 可以吹下水...
DK 兄,
八卦好奇問一下,
你開呢個帖, 有沒有同事知道係你開架?
作者: 春天失控的工人     時間: 2022-8-5 23:14

支持
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-5 23:15

引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2022-8-5 23:05 發表

DK 兄,
八卦好奇問一下,
你開呢個帖, 有沒有同事知道係你開架?
同事就無, 佢地都比較大, 全部都55打上多...
同我最近個都47,48....吹得最多水係佢, ...

最F個6,7個, 都有話比佢地知我有個帖係香討, 不過佢地無睇過多
好多都無玩股票...得一個有玩, 有同我之前抽新股...
作者: winwithme2     時間: 2022-8-5 23:56

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 23:01 發表

2萬點買真係無咩野好驚...仲要隻隻高息, 只要中線就應該無問題....遲下會好呀...係咁睇啦...

SP,SC大家都上左一課....明謝各位大師...
恭祝dk兄新屋興旺,版友齊齊平穩賺錢。
作者: 仲夏Cute貓奴     時間: 2022-8-6 00:14

你透明度好高,而且好有毅力👏🏻👍🏻
作者: 油站珍惜大樹     時間: 2022-8-6 00:19

支持💪好帖難求👍
作者: keith_cck     時間: 2022-8-6 00:39

報到
作者: calbee20     時間: 2022-8-6 01:25

支持👍🏻
作者: 迷失小羊     時間: 2022-8-6 02:09

支持
作者: 迷失小羊     時間: 2022-8-6 02:11

呢2日,心煩,有大決定,唔知會否向前行,決定了再報告。。。
作者: human3a     時間: 2022-8-6 02:11

支持。
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 04:06

大家繼續為自己目標努力, 
係自己可成受情況下去買貨, 買收息股, 就無問題, 預左要坐既心態, 計下息厘, 咁樣買入坐得都舒服D, 安心D...內銀可以講我一定唔會止蝕, 點都會等到賺到先諗走唔走...

我所有個人買賣, 全部都實報, 我諗下半年都係繼續做下期權, 收下期權金已經好夠...
月供不變...個倉心血來潮時都可能換馬, 
都有一隻想換左佢, 3618個50000股, 今次收左萬3股息...
將呢50手, 換成3988 先SP, 只要做到6個月, 每月有2千左右, 都可以當收返個息...
好過就咁放係到咩都做唔到3618又無期權...不過想佢升返多小小先...唔急...
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 04:08

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-8-6 02:11 發表
羊兄加油

作者: Kin1977     時間: 2022-8-6 07:04

支持D兄,報到
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-6 07:17

DK兄,非常感謝你的用心,從第一帖開始:
大家互相幫助、大家互相學習!IB長期收息,善用期權金制造現金流!

轉貼我的留言:
我曾經比你更加保守,全部用銀行!!
3成股票,7成現金(2017-2020/5月大部分做定期,收1%至最高2.6%)!
我大部分係內銀、內券、內險,一年派一次息!

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0.23%計算及超低收HKD100,股票手續費超過中低 5位數,派息/以股代息/送股,共計中高 4位數(HKD20/次 或1%,其他HKD20-30/次)!
平均計算每年我好少錢,但是如果慳戈D錢,再去投資,回報收息會不會更多!

以前用銀以股代:144 、823、66,中銀澳門每次收股數,仲有餘額不足扣手續費,每次都-2X~3X!

今年將144、823轉倉到IB後,除收到戈筆股數外,仲有餘額+1x
66月供,還是在中銀澳門,又扣左-3X! 一來一回差40-50蚊,上述三隻一年派二次息!

如果月供 2中電或11恒生,咁一年派四次息,HKD20*4 = 80 或 HKD 30*4 =120!

PS: 小數怕長計,收息股大部分預左一世收(幾年零股價,最蠢戈種買入默默收息,從來沒有高沽低買),我今年慳返幾佰蚊手續費,收多幾佰蚊(借貨利息)!

我推薦IB,開戶者沒有用我的好友link, 我完全沒有優惠!用好友Link, 仲可以收USD200!開戶者也有著數!
作者: ani666     時間: 2022-8-6 07:48

各位大心臟早晨
作者: 古時異老爺     時間: 2022-8-6 07:54

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 22:16 發表
第二十帖啦, 終於係7月中做左人生第一次期權SP接貨3988, 2.7, 最後月尾接唔到, 扣左手續費收左1441蚊, 多謝WIN兄指點叫我試下, 之前自己都學過但未真正去做一次, 做過原來可以咁正, 而8月又開多幾張, 真係可以當收多小小息, 8月已經開收左7千幾期權金, 到月尾唔知接唔接到貨, 接晒都無問題, 都係開左3988, 939呢兩隻自己好熟既喎, ....繼續去常試...市況淡又升唔 ...
支持!
作者: pangor     時間: 2022-8-6 07:58

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 22:16 發表
第二十帖啦, 終於係7月中做左人生第一次期權SP接貨3988, 2.7, 最後月尾接唔到, 扣左手續費收左1441蚊, 多謝WIN兄指點叫我試下, 之前自己都學過但未真正去做一次, 做過原來可以咁正, 而8月又開多幾張, 真係可以當收多小小息, 8月已經開收左7千幾期權金, 到月尾唔知接唔接到貨, 接晒都無問題, 都係開左3988, 939呢兩隻自己好熟既喎, ....繼續去常試...市況淡又升唔 ...
師兄,3988,2.7接唔到貨?佢曾經在7月15日最低位做過2.68喎?
作者: etheline9pr

作者: Phyris2013     時間: 2022-8-6 08:06

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-8-6 02:11 發表
小羊兄早晨!雖然唔知咩事,但人一定要向前望。加油💪

D兄及各位早晨!
作者: 蝦佬@@     時間: 2022-8-6 08:10

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2022-8-6 08:06 發表

小羊兄早晨!雖然唔知咩事,但人一定要向前望。加油💪

D兄及各位早晨!
thx...琴日報到完唔記得左🤣🤣🤣
作者: katsudon1     時間: 2022-8-6 08:24

各位早晨
太多股要買,太少錢
作者: katsudon1     時間: 2022-8-6 08:26

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 07:17 發表
大家互相幫助、大家互相學習!IB長期收息,善用期權金制造現金流!

轉貼我的留言:
3成股票,7成現金(2017-2020/5月大部分做定期,收1%至最高2.6%)!

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0. ...
幻兄我睇到可能有個小風險
我知美股無論係咪ib買都要收進階式最高到35%的遺產稅.
咁如果放咗喺ib的港股又使唔使收遺產稅呢?
放喺香港嘅港股就應該冇呢個風險
作者: 急焦大壽包     時間: 2022-8-6 08:29

各位早
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-6 08:42

IB HK係香港🇭🇰,不是離岸戶口,香港人才能開,可抽新肌IPO,
IB LLC係離岸戶口,你講係此戶口!有美國遺產稅!我也不清楚!

澳門🇲🇴也遺產稅、中國大陸或香港🇭🇰也有!只是高低而矣⋯⋯
作者: davinccitak     時間: 2022-8-6 08:44

支持
作者: gg197212     時間: 2022-8-6 08:52

引用:
報到!原來已有新帖😊
作者: max3350     時間: 2022-8-6 09:01

銀債玩下就算
我抽 10 萬,
只派得到 3 定 4 萬
銀債唔係抽得多就派得多
先每人派 1 手派晒所有人
有剩再每人派 1 手
直到派晒

作者: 前路一片光明     時間: 2022-8-6 09:05

支持
作者: UCL-master     時間: 2022-8-6 09:41

引用:
原帖由 max3350 於 2022-8-6 09:01 發表
銀債玩下就算
我抽 10 萬,
銀債唔係抽得多就派得多
有剩再每人派 1 手
直到派晒
唔係噃,去年銀債每位老人家最少13万。.
i bond or 綠債才是3,4万。
作者: katsudon1     時間: 2022-8-6 10:06

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 08:42 發表
IB HK係香港🇭🇰,不是離岸戶口,香港人才能開,可抽新肌IPO,
IB LLC係離岸戶口,你講係此戶口!有美國遺產稅!我也不清楚!

澳門🇲🇴也遺產稅、中國大陸或香港🇭🇰也有!只是高低而矣⋯⋯
美股就無論放喺香港或者離境都要抽遺產稅
香港喺2006年已經取消遺產稅
作者: SLK1988     時間: 2022-8-6 10:15

支持新帖
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-6 10:27

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-6 10:06 發表

美股就無論放喺香港或者離境都要抽遺產稅
香港喺2006年已經取消遺產稅
香港取消遺產稅,
即係港股或H股, 有冇抽遺產稅??

我全部港股, 沒有任何美股!!

作者: human3a     時間: 2022-8-6 10:37

系這個貼見到都系正向思想👍👍
作者: 半頁外圍的鼓手     時間: 2022-8-6 10:38

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 04:06 發表
大家繼續為自己目標努力, 
係自己可成受情況下去買貨, 買收息股, 就無問題, 預左要坐既心態, 計下息厘, 咁樣買入坐得都舒服D, 安心D...內銀可以講我一定唔會止蝕, 點都會等到賺到先諗走唔走...

我所有個人買賣, 全部都實報, 我諗下半年都係繼續做下期權, 收下期權金已經好夠...
月供不變...個倉心血來潮時都可能換馬, 
都有一隻想換左佢, 3618個50000股,  ...
想學下期權買賣,有冇書籍推介🙏🙏🙏
作者: 炎夏懷舊的流彈     時間: 2022-8-6 10:40

好詳細如果加返平均入貨價就更正
作者: d.b     時間: 2022-8-6 10:41

大家早,報到
作者: katsudon1     時間: 2022-8-6 10:50

港股如果喺香港銀行攞張死亡證去過戶就得.
港股放喺美國就唔知點搞
作者: ckwylh     時間: 2022-8-6 10:56

早晨!
作者: 新手炒股     時間: 2022-8-6 10:57

支持DK師兄新屋
作者: whyme1989     時間: 2022-8-6 11:02

新屋留名
作者: hkg1chw     時間: 2022-8-6 11:06

早晨支持希望大家都可以能夠達成財務自由😃
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 11:19

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-8-6 10:40 發表
好詳細如果加返平均入貨價就更正
呢d野太個人,不便過份公開,有d又收過息,沽完又買返,吾知點寫。
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 11:21

引用:
原帖由 半頁外圍的鼓手 於 2022-8-6 10:38 發表

想學下期權買賣,有冇書籍推介🙏🙏🙏
上YouTube 揾期權新人有好多網上教學。
上帖後半都有大家分享幾次點買賣沽空。
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 11:24

引用:
原帖由 pangor 於 2022-8-6 07:58 發表

師兄,3988,2.7接唔到貨?佢曾經在7月15日最低位做過2.68喎?
正常係吾會接,等到月結個日。
即係我今月開左20張939,5蚊sp接貨0.1,
衣加都未接喎。
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 11:25

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 07:17 發表

轉貼我的留言:

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0. ...
好多隻,次次$30都顛
作者: eunicelalala     時間: 2022-8-6 11:34

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:24 發表

正常係吾會接,等到月結個日。
即係我今月開左20張939,5蚊sp接貨0.1,
衣加都未接喎。
dk 兄玩埋期權邊個夠你玩😂
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 11:40

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 11:34 發表

dk 兄玩埋期權邊個夠你玩😂
我跟大家學野咋。
個日才仔5蚊沽20000股
即係係牛牛@5,SP,食0.1。
都正,月尾接左9成。
即係過倉,我賺左$0.08,
0.02出入手續費
作者: UCL-master     時間: 2022-8-6 11:53

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:19 發表

呢d野太個人,不便過份公開,有d又收過息,沽完又買返,吾知點寫。
啱,要計每年回報率好麻煩。

我亦冇詳細計算以前所有股票投資年度表現,只有目前portfolio成本價和現價報表和近幾年買賣交易紀錄。以下數據是總收益,已計埋股息收益。我通常持貨比較長期,除非股價超高要平衡投資組合比重或有金錢需要才沽貨。

20年總收益8x%,相對賣出股票。
21年總收益4x%,相對賣出股票。
22年至今賬面總收益2x%,相對持有股票。今年暫時只有買貨,冇賣貨。
作者: eunicelalala     時間: 2022-8-6 11:58

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:40 發表

我跟大家學野咋。
個日才仔5蚊沽20000股
即係係牛牛@5,SP,食0.1。
都正,月尾接左9成。
即係過倉,我賺左$0.08,
0.02出入手續費
嘩,一買一賣過倉都賺到錢,都有1600唔錯, 但SP要放好多保證金?
作者: katsudon1     時間: 2022-8-6 12:01

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-8-6 11:53 發表

我亦冇詳細計算以前所有股票投資年度表現,只有目前portfolio成本價和現價報表和近幾年買賣交易紀錄。以下數據是總收益,已計埋股息收益。我通常持貨比較長期,除非股價超高要平衡投資組合比重或有金錢需要才沽貨。

22年至今賬面總收益2x%,相對持有股票。今年暫時只有買貨,冇賣貨。
師兄22都搵到食,好勁!
請問有無short或用期權?
作者: 炎夏懷舊的流彈     時間: 2022-8-6 12:03

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:19 發表

收到
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 12:10

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-8-6 11:53 發表

Ucl大師兄,係香討有實力之一
赢哂大戶基金👍👍👍

多多過來分享比我地大老散學野,吾係只是我。
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 12:13

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 11:58 發表

嘩,一買一賣過倉都賺到錢,都有1600唔錯, 但SP要放好多保證金?
如果就咁射倉都要手續費。
咁樣做即袋1600也好好呀。

我不知幾多保證金呀,長期有d錢係牛牛應該夠既🤣
作者: UCL-master     時間: 2022-8-6 12:14

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-6 12:01 發表

師兄22都搵到食,好勁!
請問有無short或用期權?
以前有玩輪同期,純賭博,玩咗一年個倉正3千元冇乜輸赢,只浪費咗時間和精力,戒咗賭。

而家入市價平,暫時冇需要做heding对冲風險,節省保險费用。

作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 12:18

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-8-6 12:03 發表

收到
整體呢兩年,賺過6位又冇哂,到呢刻。。。。
打和 super😛😛😛😛😛
作者: eunicelalala     時間: 2022-8-6 12:21

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 12:13 發表

如果就咁射倉都要手續費。
咁樣做即袋1600也好好呀。

我不知幾多保證金呀,長期有d錢係牛牛應該夠既🤣
我想知點樣平倉?
同埋如果我開 SC 或 SP, 係咪價越遠,期權金會越高?
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 12:36

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 12:21 發表

我想知點樣平倉?
同埋如果我開 SC 或 SP, 係咪價越遠,期權金會越高?
1,同一位置買賣張數一樣就算是平倉。
我開時0.035,50張SP賣出(沽空)
現做0.024, 只要我買入返50張SP(就平倉了)
賺$550(但出入就86蚊手續費)多數不會平倉。

2,價越遠正股價,當然越小期權金啦。
要睇多d就明,睇多幾個月既期權金。。。

圖片附件: Screenshot_20220806-123126_Futubull.jpg (2022-8-6 12:36, 66.39 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: infinity2506     時間: 2022-8-6 12:55

大家早
支持新帖
作者: katsudon1     時間: 2022-8-6 13:31

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 12:36 發表

請問D兄所說的同一位置買回,如你所說的購回sp需要對番日期嗎?
作者: 炎夏懷舊的流彈     時間: 2022-8-6 14:02

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 12:18 發表

整體呢兩年,賺過6位又冇哂,到呢刻。。。。
打和 super😛😛😛😛😛
你好叻架啦
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 14:13

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-6 13:31 發表

請問D兄所說的同一位置買回,如你所說的購回sp需要對番日期嗎?
同一位置, 當然一樣啦.
你沽空完就會係你倉出現, 咁到時你咪接佢就得...

同你買股票一樣, 只係股票按賣出,
你期權先做賣出(沽空)再買入就平倉...
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-6 15:29

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 12:36 發表

操作係正確
講法係錯誤: 不是買入SP, 買入PUT(對應價位、對應數量), 係BUY PUT = Long Put

SP, 平倉係LP
SC, 平食係LC
作者: borabora     時間: 2022-8-6 15:55

新舖報到
作者: borabora     時間: 2022-8-6 16:00

引用:
原帖由 max3350 於 6-8-2022 09:01 發表
銀債玩下就算
我抽 10 萬,
銀債唔係抽得多就派得多
有剩再每人派 1 手
直到派晒
銀債抽10萬無派足10萬?

我屋企人2次都派足10萬,佢用銀行抽的
作者: pangor     時間: 2022-8-6 16:01

未玩過期權的我爬文開始明,唔知啱唔啱。有錯請更正分享.
1.開SP是按賣出制,到期日前任何一日低過所選的正股價亦不必接貨,因是計你選擇到期當日正股價落到你選的正股價位就要接貨,(假設合約價2.7,當日落過去2.5,你都要用2.7接貨)換句話來講,係睇好正股向上才適合玩SP,(假設做SP期權金係0.35,你做5手,每手1000股,若成交到就賺1750(未減手續費)因已經賺了期權金。
2.開LP按買入制,有貨的就是叫平倉,如果之前做SP是0.35,到你做LP平倉低過0.35以下才有錢賺(不過要減去2次買賣佣金後計)。,未到期日可做LP平倉,即係玩LP係睇正股向下才適合,因做LP是要先付期權金比對方,
第2點可能錯,有錯請高人指點更正.

作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 18:21

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 15:29 發表

操作係正確
講法係錯誤: 不是買入SP, 買入PUT(對應價位、對應數量), 係BUY PUT = Long Put

SP, 平倉係LP
SC, 平食係LC
更正,正確👍👍👍
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-6 18:26

引用:
原帖由 pangor 於 2022-8-6 16:01 發表
1.開SP是按賣出制,到期日前任何一日低過所選的正股價亦不必接貨,因是計你選擇到期當日正股價落到你選的正股價位就要接貨,(假設合約價2.7,當日落過去2.5,你都要用2.7接貨)換句話來講,係睇好正股向上才適合玩SP,(假設做SP期權金係0.35,你做5手,每手1000股,若成交到就賺1750(未減手續費)因已經賺了期權金。
2.開LP按 ...
正確
不過期權用張數,一張,五張。
SP我覺得不是睇升,係睇岩價就開,收多小小權金。我不知幾想跌。

SC係直接睇跌
如果咁叻睇到升你直接買LC
LC,SC係賭既心態,因有期限。
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-6 18:32

引用:
原帖由 pangor 於 2022-8-6 16:01 發表
2.開LP按 ...
招商證券國際 - 股票期權
http://www.newone.com.hk/Brokerage/options
介紹
股票期權是一種衍生工具,可應用於不同市況的風險管理,同時獲得槓桿效應。投資者可以選擇買入(長倉)或沽出(短倉)期權。買方有權在到期日前以行使價行使權利,而賣方則有義務行使期權。

睇好正股向上升係Long Call, 以小博大 (俾錢博大升)
相反向下跌Long PUT, 以小博大 (俾錢博大升)
Long Side 好難玩, 我無時間天天留意大市, 一天波幅可以好大~~~

SELL PUT
SP有錢想接貨, 係上落市或個大跌不合理, 股價到心水目標價, 有錢想接貨(長期持有), 又有期權金可以收(拉低買入平均價);
SP不中, 可以不斷開下一個月 (如果大升, 就飲恨, 低位無入到)
平倉係期權金 LP 低於 SP, 中間有錢賺即食, 賺差價好難, 你要有時間睇住個市

SELL CALL
SC有貨想沽貨, 係上落市 或個股大升不合理, 到心水目標價, 有貨想沽貨(蟹貨/ 或有利潤),  有期權金可以收(拉高總回報);
SC不中, 可以不斷開下一個月, 直到沽出為止 (如果大跌, 就飲恨, 高位無走到)
平倉係期權金 LP 低於 SP, 中間有錢賺即食, 賺差價好難, 你要有時間睇住個市

(原創分享)初階投資法門:認識股票期權
https://steemit.com/cn/@kitcat/264v3s

作者: 𝔾𝕆𝔻☆

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 13143894416     時間: 2022-8-6 20:11

新谷報到
作者: Vacation369     時間: 2022-8-6 20:18

新屋報到~~
作者: 𝔽𝕌𝔹ON     時間: 2022-8-6 20:55

新屋
作者: 幻遊人     時間: 2022-8-6 21:18

特斯拉難獨霸電動車市場? 股神巴菲特看上比亞迪 沙主權基金看中Lucid 得電池者得天下?|20220806|@王志郁
https://youtu.be/fYNHZZNMpqs
作者: 老餅叔     時間: 2022-8-7 00:17

報到
作者: ☆𝔹ℕℙ     時間: 2022-8-7 00:22

AGREE

SUPPORT
作者: 高大污濁的鳳凰     時間: 2022-8-7 08:10

支持
作者: klnboard     時間: 2022-8-7 08:44

我係7月尾SP 8月3988@2.8 100張,收期權金5仟幾,已留$接貨。
作者: 急焦大壽包     時間: 2022-8-7 08:59

大家早
作者: dkspangdks     時間: 2022-8-7 10:06

音樂節目停不了, 星夢2呢D小兒科.......
睇呢個, 2022中國好聲音....華仔隔空對唱....
第一個位係香港女仔, 點解可以咁甜又好聽...值得追呀...
https://www.youtube.com/watch?v=3iV6fesFXkc

作者: dkspangdks     時間: 2022-8-7 10:09

引用:
原帖由 klnboard 於 2022-8-7 08:44 發表
我係7月尾SP 8月3988@2.8 100張,收期權金5仟幾,已留$接貨。
2.8 當時好近價呀... 接唔接都未知既...
作者: d.b     時間: 2022-8-7 10:17

大家早
作者: Kin1977     時間: 2022-8-7 10:37

大家早
作者: pangor     時間: 2022-8-7 13:14

引用:
原帖由 klnboard 於 2022-8-7 08:44 發表
期權到期日計數,但見牛牛玩期權有當日有效及撤單前有效選擇,咁選边日個至啱,謝謝。