標題: [地產新聞轉載] 如果私樓真的跌30%,銀行死緊? [打印本頁]

作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 01:24 AM

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.
當然你可以話業主嘅信貸評級會降低but so what

如果咁睇最大鑊嘅應該係借咗錢畀用林鄭plan嘅銀行.
所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀行有問題真係唔係講笑,擠提,散戶攞唔到錢,等等等等等

定係只是叫地產商送返啲地出嚟畀政府起公屋?
公屋同私樓嘅市場本來就唔同.
大家有咩睇法??
作者: CKL28     時間: 2021-9-22 01:26 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 發表

比如說,有人用林鄭plan借9成買800萬既樓,首期80萬.
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬. 咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.

所以其實中央係唔係想銀行死?如果銀 ...
閣下不記得有按揭保險
按揭保險是保上述行為

應該不可能短時間俾閣下買過
另一層樓
作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 01:32 AM

哦咁如果業主唔還錢,先唔講佢之後會唔會再買返間,對銀行嚟講,都係要硬食銀主盤??
作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 01:42 AM

如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場

作者: 西九笨拙的流彈     時間: 2021-9-22 01:44 AM

樓主應該好後生未經歷過97 08 個時跌7成 唔少97業主持貨到今日都賺2-3倍
作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 01:48 AM

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-22 01:44 AM 發表

樓主應該好後生未經歷過97 08 個時跌7成 唔少97業主持貨到今日都賺2-3倍
謝謝回覆
不過你嘅答案好似有啲離題,而家唔係想話賺唔賺
因為就算唔洗aa提大家, 明眼人都知道過去十幾年樓價升到嘭嘭聲啦,美國同全世界都不斷印錢銀紙貶值嗎

但係97同08都係金融風暴引起,係一啲唔可以避免 嘅事情
今次係中央落order,本質上係完全唔同的,是可以控制可以避免的

作者: 西九笨拙的流彈     時間: 2021-9-22 02:00 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:48 AM 發表

謝謝回覆
因為就算唔洗aa提大家, 明眼人都知道過去十幾年樓價升到嘭嘭聲啦,美國同全世界都不斷印錢銀紙貶值嗎

今次係中央落order,本質上係完全唔同的,是可以控制可以避免的
師兄你話跌咗三成之後業主賣樓壯士斷臂蝕首期
之後重新買,業主賣樓之後欠銀行個兩成係要上身 佢點可以重新買一層………
作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 02:05 AM

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-22 02:00 AM 發表

師兄你話跌咗三成之後業主賣樓壯士斷臂蝕首期
之後重新買,業主賣樓之後欠銀行個兩成係要上身 佢點可以重新買一層………
不咁當C兄,我只是初初哥🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
我意思係每個月都唔還mortgage, 等bank call loan 硬收樓呀
作者: marcominnie     時間: 2021-9-22 02:06 AM

銀行唔想要銀主盤
作者: 負資產BBQ1     時間: 2021-9-22 02:09 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

硬好AA又話有壓測,邊句係真呀?你話唔供就唔供呀?除非破產啦,你走過一次數,成世都唔使旨意再供樓。

作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 02:12 AM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-22 02:06 AM 發表

銀行唔想要銀主盤
認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

銀行蝕咗800-80 -540 =160萬
作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 02:18 AM

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-9-22 02:09 AM 發表

硬好AA又話有壓測,邊句係真呀?你話唔供就唔供呀?除非破產啦,你走過一次數,成世都唔使旨意再供樓。
認同,
唔供一定死咗借貸評級,認同你話一世都唔洗旨意再借.
但我想討論既係銀行會唔會一齊釘

日本樓幾十年前死過到依家都死死哋
作者: 凡間滴滴心事     時間: 2021-9-22 02:27 AM

先唔係理aa吹乜9,但好多人唱跌樓市都係想有一日上車,但好諷刺的係,當淡淡上咗車的0.1秒後就想層樓爆升

anyway, 只係想focus 中央既政策係咪想吊爆埋D銀行,不想討論價格升跌

作者: kinkinleung0627     時間: 2021-9-22 02:59 AM

6成先係入銀行肉 戈3成係hkmc擔保的 你負資產嘅樓賣左 銀行都會追你剩低嘅錢 即係話 要跌超過4成先開始入銀行肉
作者: man78912     時間: 2021-9-22 03:24 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:48 AM 發表

謝謝回覆

香港人人均收收入排十幾,樓價卻全球最貴,什麼原因,貪曾最清楚,中央肯出手,只係回服合理樓價
作者: flaw459     時間: 2021-9-22 03:48 AM

樓價回復返同工資水平掛勾 咁先至係正常同健康經濟發展
作者: Cap     時間: 2021-9-22 04:44 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:32 AM 發表

哦咁如果業主唔還錢,先唔講佢之後會唔會再買返間,對銀行嚟講,都係要硬食銀主盤??
負資產差價 . 除非個業主搞破產

作者: 神燈大師     時間: 2021-9-22 05:03 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:24 AM 發表

唔會死, 因為正如硬好話齊, 跌到變0都唔會斷供, 將來一定升返麻, 況且正如硬好話齊, 每跌少少都會買多間麻, 咪由得硬好們幫銀行接貨囉, 咁無咩銀主盤拉, 業主繼續供, 何來銀行死梗? 有價無市之麻, 好似X團咁, 業主住宅帳面大升, 但租金收益愈來愈少, 亦唔好預幾年時間一定放得出😁叫做大賺

加上有保險, 同埋銀行審批按歇其實都幾嚴, 所以銀行應該矛大問題, 當然有負面影響拉, 但不足以令銀行有大影響, 只係若然銀行都睇淡樓市, 按歇就會愈來愈難批同高要求😊。

作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 05:04 AM

引用:

負資產240萬唔係拍下羅友唔還,信貸評級降低咁簡單,要個人破產先可以甩身,破左產仲點可以低價再買第二間做按揭上會?
作者: 125siuai     時間: 2021-9-22 05:15 AM

Mola mola
作者: Bunryuu     時間: 2021-9-22 05:15 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:12 AM 發表

認同,但如果負資產,如上例子層樓market price 跌到560萬,業主有錢都唔供mortgage,咁銀行咪硬食負資產樓,

業主蝕咗80萬

買咗就係買左 你升定跌都係要供

唔供咪老破 唔係銀行收樓就甩身 

你炒燶樓叫銀行填數?
作者: 奇異果博士     時間: 2021-9-22 05:20 AM

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-22 03:24 AM 發表

香港人人均收收入排十幾,樓價卻全球最貴,什麼原因,貪曾最清楚,中央肯出手,只係回服合理樓價
理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。
作者: subming     時間: 2021-9-22 05:23 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 22/9/2021 05:15 發表

你炒燶樓叫銀行填數?
升定趺無錯都要供,但要撲水補差價
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-22 05:26 AM

不怕
作者: subming     時間: 2021-9-22 05:27 AM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 22/9/2021 05:20 發表

理論正確,但惡習出現咗十幾年,除非真係想置之死地而後生,否則好難好難係兩三年內解決到房屋問題,因為落重藥的確除了嚴重影響多個行業及整個銀行甚至乎金融制度,仍直接影響全港現時所有業主特別係對上幾年先用林鄭plan上車嗰班,林鄭一定仲慘過黑暴時期,無分黃藍日日被人問候。而最大問題係,無論用咩政策,樓呢啲硬件唔係三、五個星期可以變出嚟,咩新界大東北、明日大嶼冇三、五年都超唔到一幢樓。
難唔難過用幾年時間令咁多人脫貧?
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 05:29 AM

引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 05:23 AM 發表

每月供款準時唔使補差價的
作者: Bunryuu     時間: 2021-9-22 05:46 AM

引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 05:23 AM 發表

你同銀行借完錢炒孖展 贏就你袋 輸就銀行賠?

咁全世界都冇窮人啦
作者: 朱骨煲     時間: 2021-9-22 05:50 AM

相信銀行反而影響較細。
反正有政府在背後做擔保。

但建築工人人工跌三四成!
建築材料會跌三四成?
工作量會照舊?
真係一個大疑問。
到時,
其他行業的人工可能比建築工人更高。

作者: sdmy     時間: 2021-9-22 06:00 AM

香港唔係樓價貴,係香港人窮,無錢自然覺得啲嘢贵,有錢就乜嘢都唔貴,解決咗錢嘅問題,就乜都唔係問題。
作者: aaa99999     時間: 2021-9-22 06:06 AM

又一個垃圾廢青曱甴廢物冇錢係到9up,一睇就知冇野做日日係屋企on99既垃圾廢青
作者: subming     時間: 2021-9-22 06:08 AM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 22/9/2021 05:29 發表

每月供款準時唔使補差價的
資不抵債
當物業變成負資產,提供按揭的銀行有機會要求借款人提早償還貸款,即我們常聽說的「call loan」視乎借貸合約簽定內容,銀行有權因應市況改變,而對承按物業從新估值,若發現樓價不抵當初批核之按揭額,又或者樓價根本低於負債,可能要求業主補回該借款差價。
如業主無力償還,銀行會收回物業進行拍賣,物業變成「銀主盤」。在最壞情況下,萬一賣出樓價不抵欠銀行的債務及有關費用,業主仍會被追討差額。

作者: 車仔面大王     時間: 2021-9-22 06:09 AM

其實你爭銀行錢五還,銀行會告到你破產,你自己諗?
作者: zoomweddingme1     時間: 2021-9-22 06:16 AM

八個英文字
Call loan
作者: Hugo238     時間: 2021-9-22 06:26 AM

學過計數未
作者: sunday8999     時間: 2021-9-22 06:29 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:32 發表

借左錢唔洗還 銀行真金白銀借左7球比你 比你一下拍拍羅䄂就走咁荀?
作者: Sui     時間: 2021-9-22 06:39 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:12 AM 發表

業主蝕咗80萬

你諗多左,抵押品唔夠還債,銀行會繼續追你個欠款的,你每月出糧繼續還埋剩返個160萬,除非你申請破產,如果唔係咩叫負資產,你俾層樓銀行之後就搞掂既,最多叫0資產,負資產係講緊你個人既財富情況,唔係講緊層樓本身

作者: chan198999     時間: 2021-9-22 06:45 AM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-9-22 05:20 AM 發表

如果中國真係插手,幾日起棟樓俾你睇。。。😂
作者: Sui     時間: 2021-9-22 06:57 AM

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-22 06:45 AM 發表

如果中國真係插手,幾日起棟樓俾你睇。。。😂
如果係熟地既應該係好快既,如果要由生地開始搞,真係有排
作者: lmichael     時間: 2021-9-22 07:02 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:42 AM 發表

如果中央真係想香港繁榮穩定,令樓價大跌的話,或者跌多個十個percent,令到銀行風險增大,咁唔係對個社會仲更加大鑊咩?
恆大唔係就係最好嘅一個例子嘅咩??恆大嘅影響到好多人嘅養老金同埋基本儲蓄,我估中央一開始控制樓價嘅時候都估唔到會影響呢班人啩. 冇so, 到處抗議

當然公屋可以繼續建你解決劏房問題,因為公屋同私樓本來就係兩個唔同嘅市場
係太後生了
唔駛大中央啦,當年樓價跌七成,咁幾多人唔供層樓?少於1%
作者: 共同富裕貧窮     時間: 2021-9-22 07:05 AM

引用:

跌3成的前提是什麼? 
1. 政府+發展商可持續每月供應10萬個單位,並且售價遠低於市價,Quantity Supply > Quantity Demand.

2. 未完成按揭(香港大約30%)業主及擔保人集體失業,無其他收入來源,無自住需求,不問價沽出。
作者: 茂吉學醫     時間: 2021-9-22 07:08 AM

你有張良計,佢有⋯
作者: domug     時間: 2021-9-22 07:17 AM

很多中小企是用樓宇做抵押,
公司健全的,因樓宇能借貸的錢少了,
業務會收縮,或放棄部分業務。
公司不健全的,銀行會Call Loan.
會加速中小企業倒閉,
增加失業率。
如果中小企倒閉太多,
銀行才會出問題。

所以先死的,一定是打工人的飯碗。
作者: ATA0075     時間: 2021-9-22 07:18 AM

唔好講d冇謂嘢!
作者: unico     時間: 2021-9-22 07:23 AM

咁輕易九十年代樓價大跌就無人負資產啦用你方法過骨
作者: 眾人皆嬴叻哥輸     時間: 2021-9-22 07:25 AM

引用:

謝謝回覆

呢種叫馬後炮,最重要係當時好多人都唔敢買,有買既而家賺到笑

自私D講,我都想佢跌可買來自住
作者: kuwait     時間: 2021-9-22 07:25 AM

引用:

其實習大大根本唔係想香港樓大跌,只係唔想香港人炒樓,有心人再用樓價上落差位賺錢,咁樣會令社會不穩,人心惶惶,又容易俾人利用,地產賺到錢既,只係唔需要賺盡☺️☺️☺️
作者: 馬路G友     時間: 2021-9-22 07:31 AM

要完善共產主義制度呀,重唔快的比哂的錢比黨啦,仲要賣樓先掂啊。
作者: hkhotdog001     時間: 2021-9-22 07:45 AM

之前又話壓力測試,又話咩。講到好安全,樓市還會升。叫人上車。假的?
理論上銀行的按揭一直唔算鬆。跌兩三成都未入肉。
最鬆的係拍住發展商的財仔。就係AA 成日講的呼吸plan, 借足9成9 甚至借突都有機。呢d 係政府傾斜地產商扮睇唔到的部份(以至過去記年買樓的錢都流向地產商買新樓) 這一兩年有了所謂林鄭plan才稍稍改變。所以如果樓市跌首先屎的就係呼吸plan, 再加納米樓那班。
作者: 天邊海角     時間: 2021-9-22 07:47 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:05 AM 發表

我意思係每個月都唔還mortgage, 等bank call loan 硬收樓呀
咁你要再買樓前要還曬D錢,
你信貸評級變差,甚至畀銀行破你個產,
你呢世再買番肯定十分困難
作者: disclaimer18     時間: 2021-9-22 07:49 AM

引用:

日日都有有你呢類人開呢類冇聊題。

咁你知唔知一層樓嘅成交係要有一個買家、一個賣家?

❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓

如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬.

咁240萬去左邊⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️
⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️

咁點解你唔講:
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬,
買家   >>>>>> 即係負資產240萬.

如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬,
賣家.  >>>>>> 咪即係賺左,正資產240萬囉。

請問你地呢班人,一買、一賣嘅野,點解淨係講買家❓❓❓❓點解唔講賣家呢❓❓❓❓❓

我地只係想問你一個問題
樓價跌左,點解唔講賣家賺呢⁉️❓❓❓❓

點解呢❗️❓❓❓❓❓❓❓

❓❓⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️
作者: disclaimer18     時間: 2021-9-22 07:58 AM

引用:

咁業主一定會選擇唔要層樓,就當蝕咗80萬首期. 之後再用560萬喺外面重新買番差唔多嘅樓,另附56萬首期,除笨有精.

咁如果層樓每日只跌1%跌下停下,停10年先跌到30%,咁點搞?

97個陣棚友咪話跌嘅。
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 天邊海角     時間: 2021-9-22 08:03 AM

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-22 07:49 AM 發表

日日都有有你呢類人開呢類冇聊題。

咁你知唔知一層樓嘅成交係要有一個買家、一個賣家?

如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560萬, 即係負資產240萬.

咁240萬去左邊⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️
⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️

咁點解你唔講:
如果樓價真的跌30%,即係從800萬跌倒560 ...
食過番尋味,賣家揸凸240萬 又會在市場搶貴番
作者: disclaimer18     時間: 2021-9-22 08:06 AM

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-9-22 08:03 AM 發表

食過番尋味,賣家揸凸240萬 又會在市場搶貴番
我只係想問樓主答:

1。個240萬去左邊⁉️⁉️

2。點解一買、一賣嘅野,香土棚友仔,點解永遠只係開呢垃圾題講一邊⁉️

❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
作者: 床上黃色隊長     時間: 2021-9-22 08:09 AM

引用:
原帖由 西九笨拙的流彈 於 2021-9-22 01:44 AM 發表

今次跌唔係經濟問題 係政策出來嘅結果 唔會再升返
作者: WillLeun     時間: 2021-9-22 08:12 AM

呀爺整跌樓市為咗俾平民個個有屋住?請了解中國人的歷史吧!私樓同居屋兩班人黎架,唔好混埋一齊諗
作者: 天邊海角     時間: 2021-9-22 08:13 AM

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-22 08:06 AM 發表

我只係想問樓主答:

1。個240萬去左邊⁉️⁉️

2。點解一買、一賣嘅野,香土棚友仔,點解永遠只係開呢垃圾題講一邊⁉️

❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
未買過樓嘅樓主 ,佢嘅想法已經係旁門左道
作者: 小張自強     時間: 2021-9-22 08:17 AM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-9-22 05:20 AM 發表

我同意樓市跌是三,五,七年嘅事,襯呢段時間,大家轉換吓投資組合。
作者: yat69     時間: 2021-9-22 08:17 AM

引用:

你好掛住林鄭咩
開口埋口都講佢
想溝佢?
作者: 商界長長主題     時間: 2021-9-22 08:19 AM

引用:

你保證可以第二次借到錢?🤭🤭
作者: disclaimer18     時間: 2021-9-22 08:25 AM

引用:
原帖由 yat69 於 2021-9-22 08:17 AM 發表

你好掛住林鄭咩
開口埋口都講佢
想溝佢?
只係樓價跌左可以搵人賴。
作者: yat69     時間: 2021-9-22 08:27 AM

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-22 08:25 AM 發表

只係樓價跌左可以搵人賴。
又係喎
而家有乜嘢唔係賴佢架?
陳同佳單嘢又賴佢
真係搞笑
作者: disclaimer18     時間: 2021-9-22 08:30 AM

引用:
原帖由 yat69 於 2021-9-22 08:27 AM 發表

又係喎
而家有乜嘢唔係賴佢架?
陳同佳單嘢又賴佢
真係搞笑
家陣政府收服左地產商

下一步就係要收服棚仆街冇賴港人‼️
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-22 08:33 AM

引用:

跌到傻左
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-22 08:37 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 01:42 AM 發表

唔好開口埋口都唔同市場啦,股丶滙丶房丶債係咪唔同市場呀,有冇關連呀,唔同自己呃自己
作者: 酒店狂野的樓主

作者: lawlawmic     時間: 2021-9-22 08:49 AM

世界末日都gogogo
作者: tmchu007     時間: 2021-9-22 08:50 AM

引用:

重點係唔係有錢有地就可以起樓,
仲要有工人,新一代一定少左人做地盤,
起樓又變相慢左,
只係個柏傲莊話拆,呢3個月郁都未郁。。。
作者: tmchu007     時間: 2021-9-22 08:51 AM

引用:
原帖由 flaw459 於 2021-9-22 03:48 AM 發表

樓價回復返同工資水平掛勾 咁先至係正常同健康經濟發展
現在好正常,唔正常樓價就唔會升
作者: 天無眼     時間: 2021-9-22 08:53 AM

銀主盤好似會追番你樓價差額,唔俾要破産,相信尼世都唔再借到錢😖
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-9-22 08:54 AM

引用:

你知唔知自己講緊乜?又話畀咗首期?又話未畀首期?
作者: 肥肥白白V.2     時間: 2021-9-22 08:57 AM

引用:
原帖由 凡間滴滴心事 於 2021-9-22 02:05 AM 發表

發緊夢,甘樣仲有銀行借比你? 係咪當銀銀行白痴?
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-9-22 08:57 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-9-22 05:15 AM 發表

你炒燶樓叫銀行填數?
依家買嗰啲大部分都係實力派!怕乜鳩負資產!
作者: marcominnie     時間: 2021-9-22 09:00 AM

引用:

業主蝕咗80萬

大量業主破產,銀行都壞帳增多
到時全港經濟轉差,工都冇得開
真係整死香港,如果係咁仲點玩大灣區
純粹想報仇香港人
作者: marcominnie     時間: 2021-9-22 09:01 AM

引用:
原帖由 大圍宝叔 於 2021-9-22 08:57 AM 發表

實力派,但最怕冇咗份工
作者: ilovehuskymuch     時間: 2021-9-22 09:04 AM

樓市唔會急跌,只會陰跌
作者: ilovehuskymuch     時間: 2021-9-22 09:04 AM

引用:
原帖由 大圍宝叔 於 2021-9-22 08:57 AM 發表

如果你知道買樓會變負資產,你會買?
作者: shichendao     時間: 2021-9-22 09:05 AM

引用:
原帖由 床上黃色隊長 於 2021-9-22 08:09 AM 發表

今次跌唔係經濟問題 係政策出來嘅結果 唔會再升返
咪喺,好似糧食咁唔使旨意可以屯積居奇.
蒜頭薑可以炒下,主食唔使諗.
除非大陸佬改過政策,否則樓永遠冇得炒.
只可以隨通脹上升,但二手樓會折舊.
作者: morgan     時間: 2021-9-22 09:09 AM

引用:

绝大部份己一早供完。
作者: Leaper     時間: 2021-9-22 09:09 AM

引用:
原帖由 marcominnie 於 22-9-2021 09:00 發表

純粹想報仇香港人
講得好, 其實好多人討論層樓係一個自住樓嘅問題, 但係其實香港好多商業信貸都係壓咗磚頭落去, 好肯定你話跌三成 下年條商業信貸 補返三成,到時好多人冇工開,呢個係不爭嘅事實, 啲人全部都好似無知一樣, 做瓜香港我從來都唔信係習大大嘅主意, 佢哋根本就喺度亂咁吹
作者: Bunryuu     時間: 2021-9-22 09:10 AM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-22 09:00 AM 發表

純粹想報仇香港人
做生意 加租加到執就有

除咗AA 影響到咩行業? 地盤佬嗎?
作者: 宣嘉華庭     時間: 2021-9-22 09:10 AM

唔好咁L傻, 人講咩就信咩,你自己去搵數據就知
1.過去5年,10年政府棘招有幾多買家係唔使跟?
2. 過去10年交易數據
3. 一般因為條例修改而引起大跌,只要你有錢還就唔會被 call loan
作者: waiwaid     時間: 2021-9-22 09:10 AM

引用:

樓價有升跌,銀行先多生意。
呢十幾年升市,銀行反而縮晒水
作者: morgan     時間: 2021-9-22 09:10 AM

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-22 03:24 AM 發表

真相了。绝对认同。
作者: neilchuen     時間: 2021-9-22 09:13 AM

之前好多人話跌3成都冇事,又有數據好多人full pay左,跌5成都只係極小數人有影響,而且香港又有按保,唔會燒到銀行體系,肯繼續供當租樓冇問題嫁
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 09:15 AM

引用:
原帖由 subming 於 2021-9-22 06:08 AM 發表

資不抵債
當物業變成負資產,提供按揭的銀行有機會要求借款人提早償還貸款,即我們常聽說的「call loan」視乎借貸合約簽定內容,銀行有權因應市況改變,而對承按物業從新估值,若發現樓價不抵當初批核之按揭額,又或者樓價根本低於負債,可能要求業主補回該借款差價。
如業主無力償還,銀行會收回物業進行拍賣,物業變成「銀主盤」。在最壞情況下,萬一賣出樓價不抵欠銀行的債務及有關費用,業主仍會被追討差額 ...
未見過準時供款會call loan ,亦未見過準時供款要補差價,1997年樓價跌7成,幾十萬業主負資產,金管局出指引,準時供款不得call loan,準時供款不得要求補差價,負資產客戶不需計入balance sheet不良資產項目,失業無法供款可以停供6個月,之後再重組還款方案,包括延長還款期,只供息不供款。自己search下,當時有公佈要求銀行遵照執行
作者: 電梯冰凍的高峰     時間: 2021-9-22 09:16 AM

銀行唔會死喎,好多人會跳樓,因為你一樣係要供咁多。😂
作者: Good_boy     時間: 2021-9-22 09:16 AM

引用:

理論上沒有錯, 但忽略左:
1. 負資產你要賣樓要補差價;
2. 玩到唔還錢等銀行會call loan, 還唔到就破產, 冇乜可能再上會, 己被black list;
3. 樓跌3成銀行基本唔入肉, LTV 60%, 60%上面還有按保, 即使入肉你還到佢都唔會搞你補差價變不良貸款玩自己~
4. 不要小看香港銀行的風險管理, 金管有指引, 有哂DSR 壓測 3成死唔到人的, 只要呢班人有工開, 反而係驚樓上c兄講, SME好多押樓週轉, 會產生收額度和減額度問題, 影響經營~

作者: 超級運動員     時間: 2021-9-22 09:19 AM

反轉黎想下:
林鄭plan可能係個保護罩,
可以有幾多負資產“再”出現?
作者: CKL28     時間: 2021-9-22 09:23 AM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 09:15 發表

未見過準時供款會call loan ,亦未見過準時供款要補差價,1997年樓價跌7成,幾十萬業主負資產,金管局出指引,準時供款不得call loan,準時供款不得要求補差價,負資產客戶不需計入balance sheet不良資產項目,失業無法供款可以停供6個月,之後再重組還款方案,包括延長還款期,只供息不供款。自己search下,當時有公佈要求銀行遵照執行
您話
2000頭
似前公司大老闆
山頂house
一樣俾銀行call loan
失業邊有停供6個月

只不過,銀行是不會call
只有一層的幾百萬樓仔
(有樓收租不在此項)

作者: 馬路G友     時間: 2021-9-22 09:24 AM

共產主義來啦,仲想有錢剩低?
作者: BigBucket     時間: 2021-9-22 09:26 AM

引用:

如果識經濟,就唔係共產黨,係走資派
作者: man30     時間: 2021-9-22 09:26 AM

引用:

劏房200尺$8000-10000/月
交得起租果班
又點排公屋😅
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 09:27 AM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-9-22 09:23 AM 發表

您話
2000頭
似前大老闆
山頂house
一樣俾銀行call loan

只不過,銀行是不會call
只有一層的幾百萬樓仔
(有樓收租不在此項)
山頂house俾銀行call loan係唔供,我講嘅大前題係準時供款,銀行唔可以call loan同追補差價,唔好聽啲未買過樓,未供過樓,唔係銀行做按揭嘅人9up
作者: nlnl2020     時間: 2021-9-22 09:29 AM

又係一個未供過樓,低收入黃人思維,以為世界好似佢地黑暴日子咁樣,攪完破坏,拍吓patpat就走

圖片附件: discuss2_1616755708740.png (2021-9-22 09:29 AM, 103.22 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: DearKathy     時間: 2021-9-22 09:29 AM

引用:

其實你知唔知嗰5xx萬係成交左俾左前業主/發展商
你手頭上點會”拎住”5xx萬買第二層
你係銀行戶口即時負5xx萬先啱呀
作者: 豆褲花     時間: 2021-9-22 09:31 AM

中央都冇話要整死樓市。橫行唔得咩?而家仲好多人都買得起
作者: CKL28     時間: 2021-9-22 09:32 AM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 09:27 發表

山頂house俾銀行call loan係唔供,我講嘅大前題係準時供款,銀行唔可以call loan同追補差價,唔好聽啲未買過樓,未供過樓,唔係銀行做按揭嘅人9up
大老闆真是有錢,
肯定無供款問題

這個年頭:仲有雙糧和bonus
肯定不是財政問題

作者: DearKathy     時間: 2021-9-22 09:34 AM

引用:

業主蝕咗80萬

你唔供,佢收你層樓拍賣收錢
你唔要層樓都要還錢俾銀行
作者: DearKathy     時間: 2021-9-22 09:34 AM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 05:04 AM 發表

負資產240萬唔係拍下羅友唔還,信貸評級降低咁簡單,要個人破產先可以甩身,破左產仲點可以低價再買第二間做按揭上會?
破產都要還啦
作者: slk2xx     時間: 2021-9-22 09:35 AM

引用:

樓主你太天真了,
點樣唔要層樓?斷供?
如果斷供,唔止降低信貸評級咁簡單,銀行會拍買你個單位,追收差價,你還唔倒就申請你破產,你仲申請倒按揭?全港銀行都唔會做按揭比你