標題: [樓市分析及CCL] 以後樓價係升定跌冇人知,但肯定既係而家港人買樓意欲同信心大幅下降 [打印本頁]

作者: Sui     時間: 2021-9-18 06:24 AM

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一個再唔係國際金融中心既香港。可能我既分析會錯,以為香港樓價繼續飛天,但呢一刻我相信對大家黎講,買樓既意欲同信心大降,起碼我自己係信心盡失,以前我仲細唔明咩叫信心危機,我而家好深刻體會到,我都唔希望見返以前負資產有人要燒炭既時候,祝香港人好運
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-18 07:22 AM

我估橫行冇升得咁癫, 始終地少人多
作者: Sui     時間: 2021-9-18 07:25 AM

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:22 AM 發表

地少人多係假象,只是肯收返新界既農地,開郊野公園邊陲,同取消丁權就有大量土地
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-18 07:28 AM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:25 AM 發表

地少人多係假象,只是肯收返新界既農地,開郊野公園邊陲,同取消丁權就有大量土地
你不如話填平維港, 剷平維園, 大把土地
作者: Sui     時間: 2021-9-18 07:32 AM

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:28 AM 發表

你不如話填平維港, 剷平維園, 大把土地
而家仲有咩唔做得?
作者: 人造人21     時間: 2021-9-18 07:32 AM

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
保皇黨又專幫新移民插隊公屋
搞到本地人反而上唔到樓
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-18 07:33 AM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

而家仲有咩唔做得?
快去777建議立功
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-18 07:34 AM

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
新移民人上人, 本地人只係三四等賤民, 你要分清莊閒
作者: 人造人21     時間: 2021-9-18 07:40 AM

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:34 AM 發表

應該要有千萬元資產以上先可以申請家庭團聚來港 國內人有錢 要有要求先合理
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-18 07:42 AM

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:40 AM 發表

應該要有千萬元資產以上先可以申請家庭團聚來港 國內人有錢 要有要求先合理
從來冇話合唔合理, 中意點就點
作者: 仲夏清涼的牛     時間: 2021-9-18 08:21 AM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:25 AM 發表

同意
作者: 仲夏清涼的牛     時間: 2021-9-18 08:27 AM

我前排都係用呢個原因叫家人睇定D, 結果無買到

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy
作者: 頌當涯角     時間: 2021-9-18 08:38 AM

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:40 AM 發表

應該立即立法取消每日150,通街都係煲冬瓜大媽,定唔順
作者: 樓上吉仔     時間: 2021-9-18 08:58 AM

回歸咁多年呀爺點玩仲未知?要發展開放,但係必須以穩定行先,以A股為例不應大升亦不可以大跌,所以穩中發展而不是打壓,吾好成日估呀爺想乜會整死香港,用實事求證,事實上呀爺所做好多都是雙贏局面,近期亦有吾少有級數人仕講香港嘅地位好難比其他城市取代
作者: Sui     時間: 2021-9-18 09:03 AM

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 08:58 AM 發表

回歸咁多年呀爺點玩仲未知?要發展開放,但係必須以穩定行先,以A股為例不應大升亦不可以大跌,所以穩中發展而不是打壓,吾好成日估呀爺想乜會整死香港,用實事求證,事實上呀爺所做好多都是雙贏局面,近期亦有吾少有級數人仕講香港嘅地位好難比其他城市取代
我唔係話阿爺要整死香港,只係講而家已經出現信心危機,對將來既政策、制度有擔憂,一個香港人以往熟悉既遊戲玩法要改變,可能有人仍然充滿信心既,但我相信有一部分人而經信心動搖
作者: 灰色侵略     時間: 2021-9-18 09:45 AM

取消丁權!取消不平等條約!
作者: 灰色侵略     時間: 2021-9-18 09:48 AM

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
呢個係怨氣所在!
作者: oopsspoo     時間: 2021-9-18 09:54 AM

引用:
原帖由 灰色侵略 於 2021-9-18 09:48 AM 發表

呢個係怨氣所在!
無左置業階梯,尤其是劏房...,
作者: 南區失控的蝦仁     時間: 2021-9-18 09:58 AM

近2年發生太多事,世界出現巨變,深覺未來沒有事是不可能發生的!我一直是樓市大好友,認同樓主部分睇法,大家似乎睇漏了一點,阿爺視角跟香港人完全不同,一直高呼一國兩制繁榮穩定,我相信中國政府也不想香港走下坡沉淪,但他們一句顧全大局維持國家穩定就可改變任何政策,此一點值得大家深思
作者: I-HAVE     時間: 2021-9-18 10:17 AM

其實香港唔係唔夠樓, 你出街睇下d樓密密麻麻.
核心問題是人口太多....

作者: ilovehuskymuch     時間: 2021-9-18 10:19 AM

長遠樓市會有秩序地下跌,但不會一下大跌
作者: sherijaii

作者: rj168     時間: 2021-9-18 10:22 AM

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:22 AM 發表

同意未來幾年橫行或慢牛式上升。全世界資產過去兩年都上升反而香港橫行,其實已形成10-15%的安全網。

中央的意思我猜是叫大地產商不要樣樣都賺到盡,什麼蚊型樓,擋房扮豪宅,工作平台之類不要太過份。其實地產商早已有共識不想個市被炒上去。反而慢牛式跟通賬每年升3-4點最能平衡和滿足不同stakeholders 的利益。如果有業主心態弱騰晒雞去劈2成放盤,我好樂意去接貨買多層收租。

作者: lmichael     時間: 2021-9-18 10:24 AM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
前海用港幣?行香港法?經濟案件係香港審?
作者: 我係掟磚廢青1號     時間: 2021-9-18 11:15 AM

我都係靠買樓賣樓累積一定資產,但如果政策控制得好,我唔反對有效監管樓價。之前好多年青人話上唔到車,希望樓價下跌可以幫佢地一把。

可能我已經止岸,對未來樓價下跌冇咁大反應吧。不過,最怕係政策失控,搗死香港經濟
作者: x201191

作者: 陳知英     時間: 2021-9-18 11:46 AM

分析有道理,習大大喜歡迎難以上, 那怕得罪任何利益階層。 在國際層面一樣企硬,哪怕樹敵。
作者: 蘇屈     時間: 2021-9-18 11:49 AM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 06:24 AM 發表

我係一個80後,靠買樓賣樓車位upgrade累積一定資產既人,我同大家一樣都唔想樓價死,冇左個置富方程式,但係阿爺今年既一系列措施,整噸科網巨企,收皮教育行業,內地樓巿限貸,澳門賭場,每一項都係令人難以置信既行為,地產金融係香港命脈,大家覺得阿爺會保住呢兩個命脈係香港人一相情願既諗法,阿爺已經幫香港諗好,將香港制度複製去前海而唔係繼續保留香港,你肯既可以可以去前海返工,唔肯既就死守沒落中既香港,一 ...
港人買樓意慾其實無變,但炒樓意慾則大幅下降
作者: BYCC123     時間: 2021-9-18 11:55 AM

同一半香港人過唔去,
去扶持另一半廢人?!香港樓係一半香港人性命。
打擊一半香港人,扶持一半香港人?點做都係唔會全贏,全部人受益

上面d樓價都貴到撲街啊。
上面學區房大跌,肯定都玩死好多有學區房人。

打擊靠自己努力的人去扶持廢人?上帝之手✋✋✋

上面d土地都賣得好貴……

請上面示範下唔收地價,只管起樓啊

即使解決沒樓問題,
但又會產生新問題。

打死樓價,對有樓人士公平咩?
有樓人士點樣節衣縮食儲首期買樓你知嗎?

始終,人人生而不平等
不同家世,不同身體狀況,不同智力……

沒所謂絕對公平……

要消滅不公平?
只能起多d公屋,賣d居屋
作者: kokoko     時間: 2021-9-18 11:55 AM

引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-9-18 11:49 AM 發表

買樓的需要多數成年人都想,但需求就主要視乎薪金,一年都係得6萬個住宅成交,上車的需求都唔知有無1萬個
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-18 11:59 AM

問題係買唔起。
作者: Sui     時間: 2021-9-18 12:01 PM

引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-9-18 11:49 AM 發表

香港人深處係有堅實既買樓意欲,但係建基於可以令自己財富增加,假如不能的話,呢個買樓意欲會暫時熄滅,直至樓價上升預期返黎
作者: 南區紅色的OL     時間: 2021-9-18 12:10 PM

開發前海是邊緣化香港的備手,香港人聽聽話話仲比你係香港玩,唔聽話前海取代香港,貨幣電子化,再搞個前海特區,制度、貨幣再轉移,再加埋人才轉移,有什麼是香港做到前海做不到的?。一個沒價值的地方樓價斷崖式下跌,哪怕4大家族有大把地在手,只要風向一轉,沒價值的東西如三四線城市土地馬上跌破地底價。比你拿著現值幾千億的土地但前景向下的地方有用嗎?

中央而家覺得騰籠換鳥都太慢啦,直接做備手打殘你香港人。聽話就黎唔聽話就走,等20年香港死得7788連講數既條件都無啦再慢慢收拾你。

別忘記距離2047年得返25年,前海成熟後香港的地主們不聽話還有運行嗎?地主持有的是地皮是股權而非幾千億現金或黃金,要打壓一個地區樓價很簡單,一個政策落黎絕對玩死你。

作者: 紫米西米露     時間: 2021-9-18 12:13 PM

起多啲居屋同將居居的資產審查放鬆,已經可以打殘龍床盤同細價樓,正常兩、三房都唔太受影響
作者: op42     時間: 2021-9-18 12:13 PM

引用:
原帖由 rj168 於 2021-9-18 10:22 AM 發表

同意未來幾年橫行或慢牛式上升。全世界資產過去兩年都上升反而香港橫行,其實已形成10-15%的安全網。

中央的意思我猜是叫大地產商不要樣樣都賺到盡,什麼蚊型樓,擋房扮豪宅,工作平台之類不要太過份。其實地產商早已有共識不想個市被炒上去。反而慢牛式跟通賬每年升3-4點最能平衡和滿足不同stakeholders 的利益。如果有業主心態弱騰晒雞去劈2成放盤,我好樂意去接貨買多層收租。
如果你要劈2成才肯入就証明上升動力不足,買咗都難升,上年年中我高當時市價3%入我都即買,但現在我就不會囉,你明分別嗎?
如果有水晶球話你知10年樓價不升你都冇興趣'收租'啦

作者: SuperSimpleLife     時間: 2021-9-18 12:15 PM

引用:

依家啲樓都未跌價,樓主咁驚要燒炭,不如趁現在樓價高企,放咗你哋樓保平安?如果唔肯賣,等於樓主並非看淡樓市前景。
作者: tsang788889     時間: 2021-9-18 12:17 PM

引用:
原帖由 op42 於 2021-9-18 12:13 PM 發表

如果你要劈2成才肯入就証明上升動力不足,買咗都難升,上年年中我高當時市價3%入我都即買,但現在我就不會囉,你明分別嗎?
有代理話樓價有得傾,因為股市跌,業主有一成左右減
作者: tsang788889     時間: 2021-9-18 12:19 PM

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2021-9-18 12:15 PM 發表

依家啲樓都未跌價,樓主咁驚要燒炭,不如趁現在樓價高企,放咗你哋樓保平安?如果唔肯賣,等於樓主並非看淡樓市前景。
就算現在放都系有價冇市,遲D放就可能冇價有市
作者: SuperSimpleLife     時間: 2021-9-18 12:22 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 12:19 PM 發表

就算現在放都系有價冇市,遲D放就可能冇價有市
有價冇市?肯市價放一定有市,但如果要吊高來賣,咁就冇得講了,唔通你想個買家第日燒炭咁黑心咩?
作者: 家無心     時間: 2021-9-18 12:23 PM

引用:
原帖由 BYCC123 於 2021-9-18 11:55 AM 發表

同一半香港人過唔去,
打擊一半香港人,扶持一半香港人?點做都係唔會全贏,全部人受益

即使解決沒樓問題,
但又會產生新問題。

有樓人士 ...
同意! 如要只打擊努力工作去買樓既人, 我十分唔同意!

D呃公屋既公屋L, 做地盤幾萬蚊收入, 出現金糧, 大陸幾層樓收租,
呢班先係真正擺住公屋, 白痴政府唔理, 由佢地坐大, 起碼呢D人佔左公屋群組一半....
呢批呃公屋L 衰過D淡友...

業主交足所有稅收, 其他賣地收入, 政府支付基層福利, 如果要整頓房屋市場, 敢呃公屋班公屋L都要整頓,
交還公屋, 令到人人有屋住. 民生: 所有超市, 公共交通, 食市, 人工一齊減, 這先叫幫助到市民.
作者: tsang788889     時間: 2021-9-18 12:25 PM

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2021-9-18 12:22 PM 發表

有價冇市?肯市價放一定有市,但如果要吊高來賣,咁就冇得講了,唔通你想個買家第日燒炭咁黑心咩?
所以好多銀行估唔到價,撻訂多
作者: 3年2組     時間: 2021-9-18 12:26 PM

引用:

來港讀書的大專生都可以申請成為香港人架
作者: 黃昏進擊的香腸     時間: 2021-9-18 12:26 PM

引用:

通常d危機係不經不覺發生
今年咁樣反而令一d遲啲仲爆得勁嘅嘢爆左先
作者: SuperSimpleLife     時間: 2021-9-18 12:28 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 12:25 PM 發表

老實講,依家賣樓嘅有幾多個係蝕錢嘅?如果睇淡樓市咪賣樓囉,又冇人唔俾你賣。啲人講到世界末日咁,但又唔肯止賺喎,係咪思覺失調?
作者: 3年2組     時間: 2021-9-18 12:31 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-18 12:25 PM 發表

似乎近排很嚴謹慎重批出按揭
作者: cnn00     時間: 2021-9-18 12:33 PM

引用:

平穩
作者: 65639567     時間: 2021-9-18 12:34 PM

引用:

最驚既黑暗時期都已經過去... 相信明天會更好
作者: 秋天純情的寶寶     時間: 2021-9-18 12:44 PM

引用:

地产商又出动水军来带节奏了,好可怕,就是不想让港人有房住,就是想要港人当地产商的奴才
作者: 蘇屈     時間: 2021-9-18 12:46 PM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 12:01 PM 發表

香港人深處係有堅實既買樓意欲,但係建基於可以令自己財富增加,假如不能的話,呢個買樓意欲會暫時熄滅,直至樓價上升預期返黎
樓價預期跟通帳上升得唔得?如果要買樓致富,又食又拎,咁則係炒樓啫!如果全民都係炒賣,學子華話齋:你賣層樓俾我,我調高個價,又賣番層樓俾你,咁大家就發達啦,香港就發達啦!香港嘅前途就係咁⋯⋯先嘞!

作者: op42     時間: 2021-9-18 12:48 PM

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2021-9-18 12:28 PM 發表

老實講,依家賣樓嘅有幾多個係蝕錢嘅?如果睇淡樓市咪賣樓囉,又冇人唔俾你賣。啲人講到世界末日咁,但又唔肯止賺喎,係咪思覺失調?
大把而家賣樓要蝕,尤其而家樓價高,税加AA都講緊幾十萬,以白石角整區為例扣埋呢啲雜費我可以話超過七成人係冇錢賺要蝕
作者: tsang788889     時間: 2021-9-18 12:55 PM

引用:
原帖由 秋天純情的寶寶 於 2021-9-18 12:44 PM 發表

地产商又出动水军来带节奏了,好可怕,就是不想让港人有房住,就是想要港人当地产商的奴才
正苦可能想見到多啲,人口老化,孤獨老人,可能開心D
作者: rj168     時間: 2021-9-18 12:57 PM

引用:
原帖由 op42 於 2021-9-18 12:13 PM 發表

我不是説樓市會跌二成,我甚至覺得慢升機會比較大,我的意思說如果有人竟然相信這樣的消息就要劈價走路,我不介意接佢貨買多層。(其實我年頭時已買多了一層樓)。當然遇上減兩成的盤要緣份,要業主覺得香港末日,前景暗淡,加上一個口材好叻的AA又幫手唱淡,同時業主又等錢用,幾樣同時發生才行。

作者: SuperSimpleLife     時間: 2021-9-18 01:00 PM

引用:
原帖由 op42 於 2021-9-18 12:48 PM 發表

大把而家賣樓要蝕,尤其而家樓價高,税加AA都講緊幾十萬,以白石角整區為例扣埋呢啲雜費我可以話超過七成人係冇錢賺要蝕
稅同經紀佣金一早就知,自己想一想,當初買樓係為乜原因?無非係想賺其他香港人的錢?依家賺唔到其他香港人的錢就唔開心?
咁原本要高價同你接貨的香港人,將來可以平啲買,佢哋是否會更開心?大家都是香港人,只是如何分配問題,香港作為一個整體有何損失?
作者: 馬路G友     時間: 2021-9-18 01:01 PM

共富即共產啊,仲升?
作者: dannydanny2021     時間: 2021-9-18 01:03 PM

97 年改變咪仲大,信心危機更可怕,最後點?華人都係鐘意樓,你會唔會全部資產100% 揸股票?
唔好用你個世界去諗,香港大把有錢人,求其配置10% 物業都夠買起哂d 樓,自從辣招後已經無哂炒家,如果唔係有辣招大把人可以買多幾件,銀紙貶值要搵野買
作者: brian2921     時間: 2021-9-18 01:06 PM

引用:

香港人自己申請啦。 有咩辦法, 反中反到出哂面
作者: esprithk     時間: 2021-9-18 01:09 PM

但是新聞又話指數過去幾個月都活躍

圖片附件: Screenshot_2021_0918_130900.jpg (2021-9-18 01:09 PM, 154.04 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 夢幻極光星     時間: 2021-9-18 01:10 PM

小心啲好,唔好去太盡。
假設某個屋苑被有心人製造一兩單創新高成交,例如mark up 10%,一個區找幾個指標屋苑做同一動作,就做了個假象出黎,一大班傻羊就俾人帶著走,高價接貨,不斷loop。😲
至於乜野有心人會做呢啲野,邊個係最大得益者?自己諗下如你做莊會唔會咁做,成本低效果高又唔算犯法。😌
以上係我發夢做莊諗出黎嘅,鳩up下啫。😄
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-18 01:15 PM

都未見過大蛇痾尿,少少風浪就過大反應,買樓信心大跌只係你一廂情願,睇多半年至一年樓價升定跌就知你嘅擔心有無出現
作者: hugonam     時間: 2021-9-18 01:16 PM

引用:
原帖由 灰色侵略 於 2021-9-18 09:45 AM 發表

取消丁權!取消不平等條約!
是支持林太

只针封這問题

就一定要換特首才有機會能解决

林太從發展局局長到特首到解决不了
作者: Sui     時間: 2021-9-18 01:16 PM

引用:
原帖由 dannydanny2021 於 2021-9-18 01:03 PM 發表

97 年改變咪仲大,信心危機更可怕,最後點?華人都係鐘意樓,你會唔會全部資產100% 揸股票?
唔好用你個世界去諗,香港大把有錢人,求其配置10% 物業都夠買起哂d 樓,自從辣招後已經無哂炒家,如果唔係有辣招大把人可以買多幾件,銀紙貶值要搵野買
可能你講得啱既,但我係咁睇,買大定買細都冇所謂,係個人選擇,只要個遊戲規則一早講好係點既就冇問題,而家係唔知個遊戲規則係咪要改,同埋點樣改,定係 keep 住任改,咁我選擇唔玩而已
作者: 笑忘輸     時間: 2021-9-18 01:16 PM

引用:

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
嚴打買樓,買第二層收租既就要比同等樓價既稅。
作者: hugonam     時間: 2021-9-18 01:18 PM

引用:
原帖由 ilovehuskymuch 於 2021-9-18 10:19 AM 發表

边有那麼理想,你話跌幾多就幾多?
作者: kokoko     時間: 2021-9-18 01:18 PM

引用:
原帖由 秋天純情的寶寶 於 2021-9-18 12:44 PM 發表

坦白從寬,抗拒從嚴  
作者: 工廠男     時間: 2021-9-18 01:21 PM

引用:

請問香港出現過幾多信心危機?
又請問美國,中國出現幾多次信危機?
我唔會話今次會冇事。
就好似人生,每次大病都可能致命。
如果,你有90歲命,你估你冇出現過健康危機,生命危險?
所有事都有風險,香港有更多80後唔參加投資,結果依家風險比你更大。
人生出世後就得到一張入場券,唔玩風險始終比玩風險大。
作者: tsang788889     時間: 2021-9-18 01:21 PM

引用:
原帖由 馬路G友 於 2021-9-18 01:01 PM 發表

共富即共產啊,仲升?
波叔都講咗要共同處理了
作者: kwma     時間: 2021-9-18 01:26 PM

引用:

拜托租租繼續租
作者: civic11111     時間: 2021-9-18 01:26 PM

為明日大嶼開路
叫各地產商唔好再搞小動作
新界地主如想賣地請早減價
唔減就留返自己養草
作者: agogo171     時間: 2021-9-18 01:27 PM

引用:

咁樣對有需要住屋的市民唔好咩!
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-9-18 01:29 PM

支持!樓市要冷不要熱
作者: bossli     時間: 2021-9-18 01:31 PM

引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-9-18 07:34 AM 發表

冇錯!只要你係香港出世,就係阿爺眼中釘,政治成份差劣!一世都唔會好過
作者: bebe1226     時間: 2021-9-18 01:34 PM

引用:

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
講得岩!主要是公屋收入上樓資格問題同新移民插隊根本有大部分人士是想上公屋吾是要買私樓,因為佢哋人工吾太高又吾太低就算跌20%都未必買到
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-9-18 01:37 PM

引用:

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
一直幫新移民上樓,呃着數係犯民屎厲山同蔡耀昌
作者: yung323     時間: 2021-9-18 01:38 PM

前海規劃已定,唔通駁埋鐵路比內地人黎港買樓咩,只有香港人去前海買樓
作者: 界外     時間: 2021-9-18 01:40 PM

我希望跌,方便換樓
作者: chan198999     時間: 2021-9-18 01:40 PM

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 08:58 AM 發表

阿爺明顯在國內設各個金融區去不停削弱香港可被取締的金融功能。。。

當然香港還有丁點不能棄掉用處,就是美國較信任香港這城市,所以可做美金交易平台。。。
作者: dannydanny2021     時間: 2021-9-18 01:41 PM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 01:16 PM 發表

可能你講得啱既,但我係咁睇,買大定買細都冇所謂,係個人選擇,只要個遊戲規則一早講好係點既就冇問題,而家係唔知個遊戲規則係咪要改,同埋點樣改,定係 keep 住任改,咁我選擇唔玩而已
無錯,係多左不確定性,投資一定唔係好既標的
但自住又另一講法,如果有住屋需要、上流,都仲係早買早享受,遊戲規則係變,但點變?
政府的確係要大幅增加公、居屋供應,但絕對唔會係私樓,中央要解決住屋問題,係人人有屋住,唔係人人有樓揸手
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2021-9-18 01:45 PM

樓主冇樓扮有樓,冇樓人就係咁負面思想,依家供樓有晒壓測,都唔知驚乜撚?係d冇樓嘅係度作野赫鬼,跌唔落架柒頭
作者: Sui     時間: 2021-9-18 01:47 PM

引用:
原帖由 dannydanny2021 於 2021-9-18 01:41 PM 發表

但自住又另一講法,如果有住屋需要、上流,都仲係早買早享受,遊戲規則係變,但點變?
政府的確係要大幅增加公、居屋供應,但絕對唔會係私樓,中央要解決住屋問題,係人人有屋住,唔係人人有樓揸手
同意,自住既樓一定keep,投資既物業先要考慮
作者: 坐盤員     時間: 2021-9-18 01:51 PM

引用:
原帖由 ilovehuskymuch 於 2021-9-18 10:19 AM 發表

同意,大約四年跌四成
作者: 坐盤員     時間: 2021-9-18 01:53 PM

引用:
原帖由 rj168 於 2021-9-18 10:22 AM 發表

牛市已完
作者: chriswonghihi     時間: 2021-9-18 01:54 PM

引用:
原帖由 Sui 於 2021-9-18 07:32 AM 發表

而家仲有咩唔做得?
你都有道理,而家只要想就得
作者: chan198999     時間: 2021-9-18 01:55 PM

引用:
原帖由 dannydanny2021 於 2021-9-18 01:03 PM 發表

如果阿爺成功把香港大功能大部份取締左,香港價格自然無這麼大。

如果連香港恐懼大陸心態都改變,樓絕對會跌。

原因就是會使更多年輕香港人走向更有希望的城市發展。

而香港一直都停滯不前,人口卻不停上升,香港人好多恐懼大陸,好多香港人寧死不搬大陸,到國外移民費用太高,而政府起樓慢,才導致樓不停上升。

作者: chriswonghihi     時間: 2021-9-18 01:56 PM

引用:

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
無乜人瞓街!? 自己未見過唔代表無
作者: 坐盤員     時間: 2021-9-18 01:57 PM

引用:
原帖由 dannydanny2021 於 2021-9-18 01:41 PM 發表

又係幻想私樓樓價只升不跌
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-18 01:58 PM

好事
作者: ccto14     時間: 2021-9-18 02:01 PM

引用:

其實香港唔係唔夠樓
都無乜人要訓街
主要係無嚴打公屋政策
搞到本地人反而上唔到樓
新移民上公屋,係
何喜華
幾時入保皇黨?
作者: 樓上吉仔     時間: 2021-9-18 02:03 PM

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-18 01:40 PM 發表

阿爺明顯在國內設各個金融區去不停削弱香港可被取締的金融功能。。。

當然香港還有丁點不能棄掉用處,就是美國較信任香港這城市,所以可做美金交易平台。。。
我又唔覺得削弱香港金融功能,中國咁高増長咁大個市場,對外又要開放市場,多一個交易所是好事,一間大公司都有吾同部門分工啦
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-18 02:03 PM

引用:
原帖由 bossli 於 2021-9-18 01:31 PM 發表

冇錯!只要你係香港出世,就係阿爺眼中釘,政治成份差劣!一世都唔會好過
仲唔快D走
作者: wwchik1955     時間: 2021-9-18 02:05 PM

係内地起d免費屋俾d六十歲以上香港人.一個三百呎.兩個六百呎.我估十年内有一.二百萬老人返内地居住.
作者: chan198999     時間: 2021-9-18 02:05 PM

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 02:03 PM 發表

我又唔覺得削弱香港金融功能,中國咁高増長咁大個市場,對外又要開放市場,多一個交易所是好事,一間大公司都有吾同部門分工啦
只要大陸多個金融平台絕對會進一步削弱香港金融功能。。。

香港好多原因都是因為大陸封閉,才有發展成熟的金融市場。

好多外資機構都是透過香港中介到大陸發展市場。

還有香港本來就是大陸的多功能金融定位城市。。。

作者: dannydanny2021     時間: 2021-9-18 02:08 PM

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-18 01:55 PM 發表

如果阿爺成功把香港大功能大部份取締左,香港價格自然無這麼大。

如果連香港恐懼大陸心態都改變,樓絕對會跌。

原因就是會使更多年輕香港人走向更有希望的城市發展。

而香港一直都停滯不前,人口卻不停上升,香港人好多恐懼大陸,好多香港人寧死不搬大陸,到國外移民費用太高,而政府起樓慢,才導致樓不停上升。
使年輕香港人走向更有希望城市? 去其他地方發展係要捱苦,年輕人有幾多捱得苦?
再者,講搵錢容易香港都數一數二,走難去第二度0 優勢起步, 談何容易
除左起樓慢,QE 先係最大令樓價上升既動力,你有無諗過啟德d 樓基本過千萬, 點解都仲甘多人買? 原因好簡單,就係香港人有錢, 甘啟德供應係唔係無限? 唔係! 政府極其量只能係新界大幅增加供應,住開港島既人願唔願意搬去新界北?住Bel-Air 既人會唔會賤賣樓?唔好將所有野都諗得甘簡單
作者: s336990     時間: 2021-9-18 02:09 PM

引用:

典型屁股決定腦袋嘅抱怨文
我睇過一個分析,話搞賭及樓係防資金流出
即對家將有大動作

國際金融中心,虛名嚟
中國/香港有利可圖,資本一樣上門
作者: dannydanny2021     時間: 2021-9-18 02:10 PM

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-18 02:03 PM 發表

中央岩岩先推 跨境理財通,真係想知削弱左香港咩金融功能
作者: Bunryuu     時間: 2021-9-18 02:12 PM

引用:
原帖由 BYCC123 於 2021-9-18 11:55 AM 發表

同一半香港人過唔去,

即使解決沒樓問題,
但又會產生新問題。

有樓人士 ...
共你個產咪公平囉 共同富貴係國家安全一部分

藍屍終於恨L到

邊個嘈就犯國安法
作者: chan198999     時間: 2021-9-18 02:12 PM

引用:
原帖由 dannydanny2021 於 2021-9-18 02:08 PM 發表

使年輕香港人走向更有希望城市? 去其他地方發展係要捱苦,年輕人有幾多捱得苦?
再者,講搵錢容易香港都數一數二,走難去第二度0 優勢起步, 談何容易
除左起樓慢,QE 先係最大令樓價上升既動力,你有無諗過啟德d 樓基本過千萬, 點解都仲甘多人買? 原因好簡單,就係香港人有錢, 甘啟德供應係唔係無限? 唔係! 政府極其量只能係新界大幅增加供應,住開港島既人願唔願意搬去新界北?住Bel-Air 既人 ...
都講左,只要另一個區發展成熟,就一定更多人去尋求機會。。。

美國夢就係咁,東京都一樣。

香港現在只是一個停滯不前的城市,還不是大陸最前列的城市。

只是香港好多人仍然對大陸有恐懼感和不信任,才導致香港人才小回流內地。

你完全沒清楚我講什麼。。。

作者: jerryjerrylau     時間: 2021-9-18 02:16 PM

唔會大跌
作者: CKL28     時間: 2021-9-18 02:20 PM

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2021-9-18 13:45 發表

樓主冇樓扮有樓,冇樓人就係咁負面思想,依家供樓有晒壓測,都唔知驚乜撚?係d冇樓嘅係度作野赫鬼,跌唔落架柒頭
您話
供50%似下
壓測的數字1是可以合法做出來
作者: 最緊要有米2     時間: 2021-9-18 02:20 PM

引用:

全部都新界,所以長遠廿年市區先係王道
作者: dannydanny2021     時間: 2021-9-18 02:21 PM

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-9-18 02:12 PM 發表

都講左,只要另一個區發展成熟,就一定更多人去尋求機會。。。

美國夢就係咁,東京都一樣。

香港現在只是一個停滯不前的城市,還不是大陸最前列的城市。

只是香港好多人仍然對大陸有恐懼感和不信任,才導致香港人才小回流內地。

你完全沒清楚我講什麼。。。
老實講唔去其他城市除左恐懼(我是0), 收入都係好大原因,你講既追求美國夢係想改善生活,情況同姐姐尼香港打工一樣,去大陸城市打工人工有幾多?做幾耐會achieve 倒咩? 香港你認真做野,上進下,做番10 年8 年有幾皮係好容易
生活、工作甘成熟既地方,其實仲有幾大動力去第二度闖? 大部分人都唔會甘做