標題: [其他] 路透:北京「下旨」要求香港地產商支持北京利益 解決房屋短缺問題 [打印本頁]

作者: 阿布拉莫域     時間: 2021-9-17 07:07 PM

新選舉制度下,傳統地產商勢力被削弱,港澳辦主任夏寶龍早前亦稱,香港要告別劏房和籠屋。《路透社》今日(17 日)引消息,指北京已在閉門會議上「下旨」,香港地產商須投入資源與影響力支持北京利益,以及解決房屋問題。消息人士形容「遊戲規則已改變,(北京)不再容許壟斷」。

據報道標題描述,中國政府要求香港地產大亨「守規矩」,更要回饋社會。報道內提及,隨著北京尋求加強對香港的控制,已要求大地產商投入資源和影響力,支持北京利益,以及協助解決或會破壞穩定的住房短缺問題。

報道引述三名主要發展商及一名香港政府顧問表示,中國官員正努力令香港更「愛國」,並在今年的閉門會議中,向地產商傳達要求。報稱與內地官員關係密切的消息人士表示,地產商獲告知「遊戲規則已經改變,(北京)不再容許壟斷」。另有消息人士稱,港澳辦和中聯辦部分職員,曾試圖削弱被認為對北京利益貢獻不足的原有界別影響力。

梁振英:需謹慎處理與地產商關係

全國政協副主席、前特首梁振英接受《路透社》訪問時解釋,大地產商與香港政治、經濟關係密切,北京難以完全將他們排除在外。他認為,需要謹慎處理與地產商的關係,不要為解決某些問題,令同時影響一些有價值的部分(not throw the baby out with the bathwater)。本身是山西省政協常委的亞洲地產董事長蔡志忠則表示,「現在的重點是對國家的貢獻,已不是香港傳統商界習以為常的那樣了。」
新鴻基地產回覆《路透社》查詢時表示,對香港未來有信心,將繼續在香港和內地城市投資。恆基及新世界拒絕評論,長實以及長和創辦人李嘉誠則沒有回應。

鄭志剛:新環境下需平衡不同派別的利益
過去地產商一直是香港政商界的重要勢力,在特首選舉中亦佔多個議席,被視為有力影響特首選舉結果的勢力。不過,在 2019 年反修例運動期間,《新華社》及中央政法委網絡媒體「長安劍」分別發文,指運動爆發的其中一個原因正是樓價問題。同年 11 月,會德豐、新世界發展、恒基兆業地產及新鴻基地產,均先後捐出,或借出地皮建屋。南豐發展、新地、恒基及會德豐亦分別申請「土地共享先導計劃」,以公私合營方式建屋。

《路透社》的報道認為,有關行動反映,發展商已收到信息。報道引述合和實業創辦人胡應湘稱,「北京並沒有告訴我們該怎麼做,而是說你需要解決這個問題」,又指北京有耐性,但會給予壓力(it won't be impatient but it will give you pressure)
另一名不具名發展商消息人士稱,中國官員已提出期望,但沒有交代具體策略及死線;亦有發展商高層認為,只要我們能更多地回饋社會,包括緩解住房短缺問題,就可以繼續業務。

鄭氏第三代接班人、新世界行政總裁鄭志剛去年底曾稱,公司需要與社會更密切,特別在新環境下,需要平衡不同派別的利益,又稱這並不容易,「我有很多你看不到的白髮」。

作者: CC_CHAN256     時間: 2021-9-17 07:24 PM

雙顶確認
作者: sunday8999     時間: 2021-9-17 07:27 PM

下旨殺地產商
作者: kokoko     時間: 2021-9-17 07:41 PM

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-17 07:24 PM 發表
雙顶確認
CCL仲敢升  
作者: tsang788889     時間: 2021-9-17 07:43 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-17 07:41 PM 發表

CCL仲敢升  
還升就等于同領導作對
作者: c7wc2018     時間: 2021-9-17 07:44 PM

引用:
原帖由 阿布拉莫域 於 2021-9-17 07:07 PM 發表
新選舉制度下,傳統地產商勢力被削弱,港澳辦主任夏寶龍早前亦稱,香港要告別劏房和籠屋。《路透社》今日(17 日)引消息,指北京已在閉門會議上「下旨」,香港地產商須投入資源與影響力支持北京利益,以及解決房屋問題。消息人士形容「遊戲規則已改變,(北京)不再容許壟斷」。

據報道標題描述,中國政府要求香港地產大亨「守規矩」,更要回饋社會。報道內提及,隨著北京尋求加強對香港的控制,已要求大地產商投入資源和影 ...
香港行資本主義,不是行共產主義!
作者: tsang788889     時間: 2021-9-17 07:46 PM

呢個消息一出,聽日最小多10倍人劈價放盤
作者: 阿布拉莫域     時間: 2021-9-17 07:47 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-17 07:46 PM 發表
一手打折賣樓,二手陪跌!
作者: lamlampeter1     時間: 2021-9-17 07:53 PM

其實香港住宅樓一定足夠,升值因低息+QE,人人渴望買樓只因楼價升,如樓價變長期下跌,人人就唔要樓,又冇晒需求!政府又冇晒地價收入,要加重税!
作者: plover     時間: 2021-9-17 07:59 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-17 07:43 PM 發表

還升就等于同領導作對
好快要交功課,CCL 下個財政年度前120
作者: kokoko     時間: 2021-9-17 07:59 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-17 07:43 PM 發表

還升就等于同領導作對
還有同廣大星斗市民作對
作者: plover     時間: 2021-9-17 08:00 PM

引用:
原帖由 阿布拉莫域 於 2021-9-17 07:47 PM 發表

邊個唔自劈?宜家2手已經難出货了。
作者: 胡三刀     時間: 2021-9-17 08:01 PM

引用:
原帖由 阿布拉莫域 於 2021-9-17 07:07 PM 發表

據報道標題描述,中國政府要求香港地產大亨「守規矩」,更要回饋社會。報道內提及,隨著北京尋求加強對香港的控制,已要求大地產商投入資源和影 ...
房住不炒政策,買平樓機會
作者: 胡三刀     時間: 2021-9-17 08:03 PM

引用:
原帖由 阿布拉莫域 於 2021-9-17 07:47 PM 發表

房住不炒政策,買平樓機會
作者: LeeLK     時間: 2021-9-17 08:04 PM

麥玲玲話齋有凶兆,唔怪得知落冰雹
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-9-17 08:04 PM

屯樓者自求多福,精精地就快D减五成出貨
作者: winnerlo     時間: 2021-9-17 08:10 PM

終於郁手。事實要迎合國家需要,樓是住不是炒。
呢個幾月D破頂,自住無問題既。
作者: 中意聞男人底褲     時間: 2021-9-17 08:15 PM

樓價一千蚊呎不是夢
作者: superhenry2004     時間: 2021-9-17 08:15 PM

如果今次真係阿爺出手,應該有一啲措施出台係你地未諗過嘅,如果唔係都係空談。

路透:中央向香港地產商提新任務‎  需支持北京及解決住房短缺問題

https://www.hk01.com/article/678137?
作者: L.T.E     時間: 2021-9-17 08:37 PM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-17 07:53 PM 發表
其實香港住宅樓一定足夠,升值因低息+QE,人人渴望買樓只因楼價升,如樓價變長期下跌,人人就唔要樓,又冇晒需求!政府又冇晒地價收入,要加重税!
咁咪去炒倉 炒寫字樓 炒商舖 得唔得
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 08:39 PM

作者: witcher     時間: 2021-9-17 08:43 PM

阿爺要殺死一個經濟
話甘易
呢幾日先至摧毀賭業
澳門人都唔知點解
香港人傻下傻下
以為 香港地產大撚哂
阿爺唔敢搞我哋

作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 08:44 PM

香港是中國領土

作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 08:45 PM

引用:
原帖由 witcher 於 2021-9-17 08:43 PM 發表
阿爺要殺死一個經濟
話甘易
呢幾日先至摧毀賭業
澳門人都唔知點解
香港人傻下傻下
以為 香港地產大撚哂
阿爺唔敢搞我哋
唔搞由自何,一搞就千億一日
醒目嘅就要識做

圖片附件: nimg.ws.126.net.jpg (2021-9-17 08:46 PM, 34.16 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 江湖永恆的手背     時間: 2021-9-17 08:53 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 08:45 PM 發表

唔搞由自何,一搞就千億一日
醒目嘅就要識做
鬼佬自願賺多D交多D稅,中國人唔肯嘛,咁咪先的馬雲去上山下鄉做個辦比你地睇先囉,唔比錢賺咁多仲要反共,咁得啦,再玩野直接共晒你地D產,依家算好喇,提醒左大家先
作者: 秋天純情的寶寶     時間: 2021-9-17 08:59 PM

引用:

西方就会千方百计的分化中国.什么叫北京的利益?是中国人民的利益,说成北京的利益,这也能搞上分化,真是丑恶
作者: icantstop     時間: 2021-9-17 09:06 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 17-9-2021 19:46 發表
Mola mola!😱
作者: 壯陽平平羊     時間: 2021-9-17 09:19 PM

如樓價跌就益撚咗早排賣樓飛咗去英國班曱甴了
作者: witcher     時間: 2021-9-17 09:21 PM

引用:
原帖由 壯陽平平羊 於 2021-9-17 09:19 PM 發表
如樓價跌就益撚咗早排賣樓飛咗去英國班曱甴了
鄉土專家話
移民唔使賣樓
仲可以攞埋自住來炒

作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 09:29 PM

https://www2.hkej.com/instantnew ... 中國政府傳籲港地產商:守規矩及回饋社會
作者: plover     時間: 2021-9-17 09:33 PM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2021-9-17 08:37 PM 發表

咁咪去炒倉 炒寫字樓 炒商舖 得唔得
冇得炒你未去炒lor🤣
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 09:35 PM

中國政府傳籲港地產商:守規矩及回饋社會 - 信報網站 hkej.com

今日 15:52 香港財經 時事脈搏 港聞

路透報道,隨着北京尋求加強對香港的控制,政府已對香港勢力強大的地產大亨提出一個新任務:將資源和影響力用於支持北京的利益,並幫助解決可能破壞穩定的住房短缺問題。

報道引述3位主要開發商和一位熟悉相關會談的香港政府顧問稱,在今年的閉門會議上,中國官員傳達了這一訊息。北京目前正在採取更廣泛的努力,使香港遵守《國安法》,而且更加愛國。

據一位接近內地官員的消息人士稱,他們被告知「遊戲規則已經改變」;中國政府不再願意容忍壟斷行為。

現任全國政協副主席兼前特首梁振英表示,由於大亨們與香港的經濟和政治關係如此密切,北京很難將他們完全排除在外;又指他們是政治經濟生態中的一個重要組成部分,認為需要審慎行事,不要一竿子打翻一船人。

亞洲地產董事長、中國山西省政協常委蔡志忠稱,現在的重點是對國家的貢獻;這不是香港傳統商界習以為常的那樣了。

長期以來,大型地產商在香港的混合政治制度下發揮了超強力量,幫助選擇領導人,影響政府政策,並從土地拍賣制度中獲益。但部分中國官員和國家媒體責怪地產商未能阻止2019年的反政府抗議活動,他們認為,高樓價是這些抗議活動的根源。
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 09:41 PM

梁志堅:「愛國,做生意嘅都要了解」

此外,有傳北京政府不再願意容忍「壟斷行為」,梁志堅則認為,香港房地產市場沒有這類情況,「大型地皮除左由大發展商投得,有時都會有幾間中小型發展商合作投得」。

至於北京政府希望地產商更加「愛國」,梁志堅就指「其實每個人都應該愛國,做生意嘅都要了解」,又指做公益的事「大有大做,細有細做,最重要做到生意」。

https://www.01icon.hk/article/香港 ... 未接獲通知-或與農地儲備充足地產商有關

作者: Chan_23     時間: 2021-9-17 09:41 PM

市民大衆支持中央施政
作者: tsang788889     時間: 2021-9-17 09:41 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 09:29 PM 發表
https://static.hkej.com/hkej/images/2021/09/17/2916503_5919ff35895450ed626f17bac1b58e32.jpg

https://www2.hkej.com/instantnews/hongkong/article/2916503/中國政府傳籲港地產商:守規矩及回饋社會
見到個天風雲色變嗎,天地有正氣啊
作者: jerry_discuss

作者: kokoko     時間: 2021-9-17 09:45 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 09:41 PM 發表
梁志堅:「愛國,做生意嘅都要了解」

此外,有傳北京政府不再願意容忍「壟斷行為」,梁志堅則認為,香港房地產市場沒有這類情況,「大型地皮除左由大發展商投得,有時都會有幾間中小型發展商合作投得」。

至於北京政府希望地產商更加「愛國」,梁志堅就指「其實每個人都應該愛國,做生意嘅都要了解」,又指做公益的事「大有大做,細有細做,最重要做到生意」。

https://media.dwnews.net/hk01/OApcsj1-4KwYiKokfYzRg2QsoTQ=/media/images/dw/20201014/393116539575996416.jpeg?v=w800 ...

【梁志堅:售樓反應佳因薄利促銷
香港地產建設商會執委會主席梁志堅表示,不反對政府處理樓價問題,但擔心遏抑樓市辣招,會影響正在供樓的家庭。他又說,近日賣樓反應好,因發展商願意賺少些,去照顧買家的需要。】
https://news.now.com/home/local/player?newsId=84572
作者: 負資產BBQ1     時間: 2021-9-17 09:46 PM

有人話香港係<資本主義>,呀爺唔敢搞香港樓市喎!
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 09:46 PM

https://www.01icon.hk/article/香港經濟/436338/路透-中央向地產商提新任務-需支持北京及解決住房短缺問題

消息人士:遊戲規則已改變

據一位接近內地官員消息人士稱,他們被告知「遊戲規則已經改變」,更指中國政府不再願意容忍「壟斷行為」。

報道認為,對本港大型房地產公司來說,這將是一個重大轉變,長期以來相關企業在本港的混合政治制度下,發揮超強力量,包括幫助選擇領導人、影響政府政策,並從土地拍賣制度中獲益。該制度使供應保持緊張,房產價格也處於全球最高之列。

合和主席胡應湘向路透表示:「北京並沒告訴我們該怎麼做,但要求我們解決問題…北京並非不耐煩,但將會向地產商施加壓力。」

前香港特首、現任全國政協副主席梁振英向《路透》稱,由於大亨們與香港的經濟和政治關係如此密切,北京很難將他們完全排除在外:「他們是我們的政治經濟生態中的一個重要組成部分,所以我們需要謹慎,不要一竿子打翻一船人。

不要一竿子打翻一船人。」.......好明顯,梁振英咁講係想幫口唔好打死地產商,但明顯已經超出佢能力範圍,枉D地產商仲成日狼英狼英咁抹黑佢,依家連梁振英佢都幫唔到D地產商喇
作者: 負資產BBQ1     時間: 2021-9-17 09:47 PM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-17 07:53 PM 發表
唔加稅又如何,必要時阿爺一箱箱錢運落嚟都仲得。
作者: 負資產BBQ1     時間: 2021-9-17 09:48 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-17 07:59 PM 發表

還有同廣大星斗市民作對
係又點,你做得到啲乜?
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 09:48 PM

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-9-17 09:46 PM 發表
有人話香港係<資本主義>,呀爺唔敢搞香港樓市喎!
啊爺已經變身超級撒亞人,邊個都攔唔到佢,
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 09:50 PM

恆基地產(0012)和新世界發展(0017)不願發表評論。而長實(1113)則沒有回應評論請求;長和(0001)創辦人李嘉誠也沒有回應置評請求。
作者: marlborobblove     時間: 2021-9-17 09:50 PM

香討樓奴聞到棺材香都唔會怕
作者: 小草既朋友     時間: 2021-9-17 09:50 PM

好!支持買平樓!國家做得好… 知道樓係用來住唔係用來炒賣. 支持國家支持政府嚴懲地產商
作者: kokoko     時間: 2021-9-17 09:51 PM

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-9-17 09:48 PM 發表

係又點,你做得到啲乜?
有香討嘛
作者: 小草既朋友     時間: 2021-9-17 09:52 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 09:48 PM 發表

啊爺已經變身超級撒亞人,邊個都攔唔到佢,
你用日本文化形容國家. 係咪有侮辱意思?
作者: hfceddie     時間: 2021-9-17 09:52 PM

好嘢!香港人就嚟一人派一層樓!
作者: Chan_23     時間: 2021-9-17 09:53 PM

支持中央
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-17 09:54 PM

支持中央打大老虎
作者: 小草既朋友     時間: 2021-9-17 09:54 PM

引用:
原帖由 Chan_23 於 2021-9-17 09:41 PM 發表
市民大衆支持中央施政
中央明白香港問題係樓比資本主義者同地產商炒高. 樓係要來住. 邊個再整貴啲樓,即係同國家,同人民作對.
作者: 連續狂野的蛇     時間: 2021-9-17 09:55 PM

引用:
原帖由 小草既朋友 於 2021-9-17 09:52 PM 發表

你用日本文化形容國家. 係咪有侮辱意思?
佢都無錯嘅 係日本人抄中國西遊記孫悟空
作者: 連續狂野的蛇     時間: 2021-9-17 09:56 PM

引用:
原帖由 寒冬富有蝦仁 於 2021-9-17 09:54 PM 發表
支持中央打大老虎
老虎蒼蠅一齊打 爽
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-17 09:58 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-17 09:52 PM 發表
好嘢!香港人就嚟一人派一層樓!
你就想,黃畜曱甴無份呀,死返個曱甴竇打飛機啦
作者: sunday8999     時間: 2021-9-17 10:00 PM

地產黨敢唔接旨?
作者: cokeman     時間: 2021-9-17 10:01 PM

如果樓價大跌全港業主出來示威遊行,共產黨實嚇到腳軟,跟本唔洗驚
作者: sunday8999     時間: 2021-9-17 10:01 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 21:50 發表
恆基地產(0012)和新世界發展(0017)不願發表評論。而長實(1113)則沒有回應評論請求;長和(0001)創辦人李嘉誠也沒有回應置評請求。
即係唔聽話?
作者: yin135444     時間: 2021-9-17 10:04 PM

跌跌跌
作者: 假波多     時間: 2021-9-17 10:07 PM

引用:
原帖由 cokeman 於 2021-9-17 10:01 PM 發表
如果樓價大跌全港業主出來示威遊行,共產黨實嚇到腳軟,跟本唔洗驚
法力無邊國安法
作者: 晚間肥沃的飛滋     時間: 2021-9-17 10:11 PM

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-9-17 07:44 PM 發表

新加坡都係資本主義
作者: 春雨彎刀     時間: 2021-9-17 10:14 PM

引用:

廉咗幾十年,肥到襪都著唔落😳
係時候回報社會了😁
作者: okla3     時間: 2021-9-17 10:19 PM

引用:

支持共富
作者: caihk     時間: 2021-9-17 10:24 PM

引用:
難道依家市民唔係交緊間接地產稅 ?
作者: caihk     時間: 2021-9-17 10:27 PM

一切從政策開始

相信下屆政府會有大動作
作者: 春天消失的冬季     時間: 2021-9-17 10:28 PM

引用:

地產股在目前價位再跌五成,恒生指數跌到18000左右,近三年買樓的全部變負資產,明年七一有一百萬負資產業主及家人遊行,這是你想見過的?
這是中央想見到的?
作者: Fish338     時間: 2021-9-17 10:33 PM

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-9-17 07:44 PM 發表

咪玩香港仲有自主權??一不聽話就出國安法
作者: Fish338     時間: 2021-9-17 10:36 PM

引用:
原帖由 假波多 於 2021-9-17 10:07 PM 發表

法力無邊國安法
拉幾個包你以後無示威遊行
作者: 太子沉睡的巨龍     時間: 2021-9-17 10:38 PM

繼續升
作者: hkwlq     時間: 2021-9-17 10:43 PM

好好笑,仲係點都gogogo。
作者: knightofzero     時間: 2021-9-17 10:44 PM

晨早講大陸連自己內地樓市都郁得,實郁埋你香港樓市,問題係點樣同地產商打交道,地產商夠膽唔聽話一定冇運行,大如騰訊都要乖乖聽阿爺話!
作者: 小草既朋友     時間: 2021-9-17 10:46 PM

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-9-17 09:55 PM 發表

佢都無錯嘅 係日本人抄中國西遊記孫悟空
日本走狗本身咩都係抄中國.

和服係漢朝. 京都係按照長安來設計. 語言採用漢字,係我地大漢人的語言.

呢班走狗,居然以為自己係一個國家
作者: 巨棍男     時間: 2021-9-17 10:48 PM

引用:

唔怪得施永青日日叫春啦
作者: 假波多     時間: 2021-9-17 10:49 PM

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-9-17 10:28 PM 發表

地產股在目前價位再跌五成,恒生指數跌到18000左右,近三年買樓的全部變負資產,明年七一有一百萬負資產業主及家人遊行,這是你想見過的?
這是中央想見到的?
中央仲會怕你香港人遊行示威咩咪玩啦
邊個上街拉邊個坐返幾年先再判
作者: MuTeKi     時間: 2021-9-17 10:52 PM

早幾個月亞爺已經開到口, 你班gogogo當亞爺無到, 實有好戲在後頭
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 10:53 PM

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-17 10:01 PM 發表

即係唔聽話?
暫時應該係 唔知典算
作者: unsc     時間: 2021-9-17 10:54 PM

下年換埋個暗黃林鄭, 新官上任一定大力打擊高樓價, 到時肯定急跌
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 10:55 PM

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-9-17 10:52 PM 發表
早幾個月亞爺已經開到口, 你班gogogo當亞爺無到, 實有好戲在後頭
其實依家已經日日上演緊含大破產業主血本無歸慘劇,而係特登放手拖長嚟做連續劇,你懂的
作者: estateman     時間: 2021-9-17 10:56 PM

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-17 07:27 PM 發表
下旨殺地產商
幾大地慘商
吸盡幾代人血⋯⋯
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-17 10:57 PM

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-17 10:54 PM 發表
下年換埋個暗黃林鄭, 新官上任一定大力打擊高樓價, 到時肯定急跌
放一萬個心都得,大陸有D政府都立法唔準樓價急跌3成以上,所以估計只係會十零廿零個%咁慢慢跌嘅
作者: 巴士清涼的菠菜     時間: 2021-9-17 10:59 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2021-9-17 10:56 PM 發表

幾大地慘商
吸盡幾代人血⋯⋯
非常同意
作者: dannyocean     時間: 2021-9-17 11:04 PM

引用:
收緊第二套房貸款,大幅加重持多套房者差餉,即刻大把供應,然後再趁機共富埋班劏房業主,將違建違消防條例者釘契,等班友唔可以用暴利租金挾貴樓價,房屋問題立即解決
作者: plain6pcheese     時間: 2021-9-17 11:07 PM

正呀
作者: tsang788889     時間: 2021-9-17 11:08 PM

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-9-17 10:28 PM 發表

這是中央想見到的?
你有見過國內有人遊行示威如果你呢句説話在內地講,你知不知道有幾大罪啊,最小坐牢20年以上
作者: 東方忽然水樽     時間: 2021-9-17 11:11 PM

引用:
香港政府好矛盾,想解決住屋問題,但解決咗就賣地唔值錢。要加稅,到時又有第二個問題出現
作者: 春天消失的冬季     時間: 2021-9-17 11:12 PM

引用:
原帖由 假波多 於 2021-9-17 10:49 PM 發表

中央仲會怕你香港人遊行示威咩咪玩啦
邊個上街拉邊個坐返幾年先再判
我全文都沒有用個"怕"字
我係話如果明年有一百萬負資產業主及家人出來遊行,這是中央想看到的嗎?
仲有一句諺語,大意是:If it is not broken, don't fix it
即是不要無事生非,拿石頭砸自己脚
作者: 急焦失控的幻象     時間: 2021-9-17 11:14 PM

香港吸血鬼地產商一直背靠祖國
共同建設國家好應份
作者: 清風水靜     時間: 2021-9-17 11:15 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2021-9-17 10:56 PM 發表

幾大地慘商
吸盡幾代人血⋯⋯
問題是香港地產商投完地不發展............現在阿爺明說了.......!!
假如不發展土地.......你們地產發展商就交出來..........即係滅絕發展商的土地儲備....!!

唔可以再炒地........阿爺是獨家地主........搞對抗就滅了他.......!!
作者: unsc     時間: 2021-9-17 11:17 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 10:57 PM 發表

放一萬個心都得,大陸有D政府都立法唔準樓價急跌3成以上,所以估計只係會十零廿零個%咁慢慢跌嘅
咁又係, 跌得太急影響經濟, 但要俾所有人知每年會跌廿個%呢個係共識, 咁好快會去返合理價格
作者: 巨棍男     時間: 2021-9-17 11:17 PM

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-9-17 11:12 PM 發表

我全文都沒有用個"怕"字
我係話如果明年有一百萬負資產業主及家人出來遊行,這是中央想看到的嗎?
仲有一句諺語,大意是:If it is not broken, don't fix it
即是不要無事生非,拿石頭砸自己脚
呢個時候仲信共產黨都證明左智商有限
64時話唔會清算 結果?理大果陣話唔會清算 結果?
而家好明顯大陸唔夠錢 要阻人走資 一搞賭場二搞地產三搞保險 再引人國企進場防走資 家下買左港股既廢老而家輸到牙都痛埋 都係果句 仲買港股港樓既唔該驗下腦 人地買左美股外國樓既就日日數錢
作者: tsang788889     時間: 2021-9-17 11:18 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-9-17 11:15 PM 發表

問題是香港地產商投完地不發展............現在阿爺明說了.......!!
假如不發展土地.......你們地產發展商就交出來..........即係滅絕發展商的土地儲備....!!

唔可以再炒地........阿爺是獨家地主........搞對抗就滅了他.......!!
接完旨還要謝主隆恩
作者: frankiefung33     時間: 2021-9-17 11:19 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-17 11:08 PM 發表

你有見過國內有人遊行示威如果你呢句説話在內地講,你知不知道有幾大罪啊,最小坐牢20年以上
🤣🤣🤣

圖片附件: 恒大財富爆煲-示威-20210913183316_3e1a_small.jpg (2021-9-17 11:19 PM, 51.21 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 清風水靜     時間: 2021-9-17 11:19 PM

引用:
原帖由 急焦失控的幻象 於 2021-9-17 11:14 PM 發表
香港吸血鬼地產商一直背靠祖國
共同建設國家好應份
原本阿爺無想過出手.........問題有富豪支持香港黑暴.....勾結外國間諜機構.....!!
現在只是要他們的土地..........都未算到他們的子孫身上........簡單來說罰點錢吧.....!!

就天朝的性格.......今次不合作.........還會有更多的行動......這只是一個試探....!!
鬼叫他們勾結外人搞香港........連西環中X辦都搞.......真係忽上腦....!!
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-17 11:23 PM

引用:

大𠃊獲
作者: 清風水靜     時間: 2021-9-17 11:23 PM

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-9-17 11:18 PM 發表

接完旨還要謝主隆恩
都只是放風...........他們自己醒目就不會白紙黑字去寫法律........!!
阿爺會給空間商家.........商家心領神會大家做少很多工作.........假如非要對着幹.......!!
下手就不是錢的事..........天朝不生事........也不怕事........問題是商家先出手.......怨不了天朝....!!
作者: 19010101     時間: 2021-9-17 11:24 PM

地產霸權時代終於結束了
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-17 11:26 PM

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-9-17 08:15 PM 發表
如果今次真係阿爺出手,應該有一啲措施出台係你地未諗過嘅,如果唔係都係空談。

路透:中央向香港地產商提新任務‎  需支持北京及解決住房短缺問題

https://www.hk01.com/article/678137?
快d出手,香港樓貴過西
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-17 11:27 PM

引用:
原帖由 witcher 於 2021-9-17 08:43 PM 發表
阿爺要殺死一個經濟
話甘易
呢幾日先至摧毀賭業
澳門人都唔知點解
香港人傻下傻下
以為 香港地產大撚哂
阿爺唔敢搞我哋
打鐵趁熱
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-17 11:28 PM

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-17 09:29 PM 發表
https://static.hkej.com/hkej/images/2021/09/17/2916503_5919ff35895450ed626f17bac1b58e32.jpg

https://www2.hkej.com/instantnews/hongkong/article/2916503/中國政府傳籲港地產商:守規矩及回饋社會
好囉有戲
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-17 11:29 PM

引用:
原帖由 marlborobblove 於 2021-9-17 09:50 PM 發表
香討樓奴聞到棺材香都唔會怕
聞唔夠要瞓埋落去
作者: 豬頭BB     時間: 2021-9-17 11:30 PM

引用:
原帖由 寒冬富有蝦仁 於 2021-9-17 09:54 PM 發表
支持中央打大老虎
直情吸血鬼