標題: [地產新聞轉載] 香港都要「共同富裕」?傳發展商被要求解決房屋短缺問題 [打印本頁]

作者: tungsingyiuyeu     時間: 2021-9-17 04:16 PM

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210917/bkn-20210917131051222-0917_00842_001.html

內地「共同富裕」之風要吹來香港?英媒引述來自3家香港主要發展商及政府顧問的消息報道,內地官員今年在好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商要投放資源和影響力支持北京的利益,並幫手化解對社會構成潛在不穩定因素的房屋供應短缺問題。

該報道又引述一名接近內地官員的消息人士指,他們被告知「遊戲規則已經改變」(The rules of the game have changed),中央不會容許「壟斷行為」(Monopoly Behaviour)。合和主席胡應湘向英媒表示,「中央沒有告訴我們應怎麼做...不會顯得不耐煩,但會施壓」。

新世界發展(00017)及恒基地產(00012)拒絕回覆外媒查詢,長和系亦沒有回應,而新鴻基地產(00016)則指對香港前景有信心,會繼續在香港和內地城市投資。

新地於上周刊發的年度業績公告也提到,加快建設各類型優質住宅單位,以助香港紓緩房屋短缺問題;而早前以象徵式租金提供土地的大型過渡性房屋項目「同心村」,建築工程已順利展開,預計明年落成,可陸續為1,800戶基層家庭提供臨時居所。

另一名地產商消息來源表示,中央就此提出過期限,但沒有明言策略或期限,「只要我們向社會回饋更多,我們就可以繼續做生意,業界需要加緊解決房屋供應的問題」。

長和(00001)股價現跌2.14%,報52.55元;長實集團(01113)現跌2.49%,報44.9元,創半年低位;新世界現跌4.16%,報33.4元,創逾15個月低;恒地跌3.13%,報32.4元,創2月中旬之後低;新地跌0.95%,報104.2元,創1月初之後新低
作者: superpeter     時間: 2021-9-17 04:37 PM

政府免費批地俾發展商起樓
作者: sure@win     時間: 2021-9-17 04:37 PM

假新聞居多 
作者: tungsingyiuyeu     時間: 2021-9-17 04:38 PM

引用:
原帖由 superpeter 於 2021-9-17 04:37 PM 發表
政府免費批地俾發展商起樓
D樓會唔會平左?
作者: tungsingyiuyeu     時間: 2021-9-17 04:38 PM

引用:
原帖由 sure@win 於 2021-9-17 04:37 PM 發表
假新聞居多 
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0917_00842_001.html
作者: superpeter     時間: 2021-9-17 04:39 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 16:38 發表

D樓會唔會平左?
大抽獎
作者: tungsingyiuyeu     時間: 2021-9-17 04:40 PM

引用:
原帖由 superpeter 於 2021-9-17 04:39 PM 發表

大抽獎
好難抽中...
作者: MS-06F-ZAKU     時間: 2021-9-17 04:51 PM

正丫 人人有屋住
作者: 一四一     時間: 2021-9-17 04:53 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 04:40 PM 發表

好難抽中...
所以樓價平到吾駛錢都未必買到樓,太多住屋需求,好似居屋咁平,都十幾廿萬人一齊爭
作者: tungsingyiuyeu     時間: 2021-9-17 04:54 PM

引用:
原帖由 一四一 於 2021-9-17 04:53 PM 發表

所以樓價平到吾駛錢都未必買到樓,太多住屋需求,好似居屋咁平,都十幾廿萬人一齊爭
同埋太多有錢人...
作者: Kitchankityee     時間: 2021-9-17 04:54 PM

引用:
原帖由 一四一 於 2021-9-17 04:53 PM 發表

自己睇返2015年,幾多抽完No show? 投資需求遠遠大過住屋需求
作者: MS-06F-ZAKU     時間: 2021-9-17 05:03 PM

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-9-17 04:54 PM 發表

自己睇返2015年,幾多抽完No show? 投資需求遠遠大過住屋需求
Exactly 香港根本無土地問題
今日阿爺開左聲 end game
作者: joeyeung90     時間: 2021-9-17 05:04 PM

引用:
原帖由 superpeter 於 2021-9-17 04:39 PM 發表

大抽獎
好似六合彩咁一星期2次
作者: 一四一     時間: 2021-9-17 05:06 PM

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-9-17 04:54 PM 發表

睇定啲,等多陣買平啲既心態好正常,但個需求都仲係度
作者: 有危就有機     時間: 2021-9-17 05:07 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 04:16 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210917/bkn-20210917131051222-0917_00842_001.html

內地「共同富裕」之風要吹來香港?英媒引述來自3家香港主要發展商及政府顧問的消息報道,內地官員今年在好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商要投放資源和影響力支持北京的利益,並幫手化解對社會構成潛在不穩定因素的房屋供 ...
樓住不炒係國策,一國行先,就算兩制之下國策都必須要執行,發展商過去壟斷之下間間賺到盤滿缽滿,每年過百億盈利,可以講全世界以人口比例計算只有香港的發展商可以賺這麼多。現時跟往日不同了,發展商不能只為賺錢,而係必然要為國家解決困難,包括住屋難,樓價高的問題,唔肯做的話深廣的指導價就係樣辦。
作者: 有危就有機     時間: 2021-9-17 05:09 PM

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-17 05:03 PM 發表

Exactly 香港根本無土地問題
今日阿爺開左聲 end game
香港一直都不是無地,而係政府和發展商都唔去發展土地,發展商囤積過億呎是怎樣來的? 大部份土地都在拍烏蠅養雜草而已
作者: bigdaddy2014     時間: 2021-9-17 05:10 PM

吩咐佢哋接恆大D盘吧。
作者: 紫色的喵喵     時間: 2021-9-17 05:11 PM

首先,叫D環保人仕晤好阻住人起樓,有地才有樓lo
作者: 一四一     時間: 2021-9-17 05:11 PM

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-17 05:07 PM 發表

樓住不炒係國策,一國行先,就算兩制之下國策都必須要執行,發展商過去壟斷之下間間賺到盤滿缽滿,每年過百億盈利,可以講全世界以人口比例計算只有香港的發展商可以賺這麼多。現時跟往日不同了,發展商不能只為賺錢,而係必然要為國家解決困難,包括住屋難,樓價高的問題,唔肯做的話深廣的指導價就係樣辦。
所以以後啲地俾晒政府,剩係起公屋居屋就夠啦。
作者: Superboy2020     時間: 2021-9-17 05:11 PM

官商合作,共同富貴。唔好諗多咗。
作者: Chan_23     時間: 2021-9-17 05:12 PM

汪汪話,價只會升唔會跌r
作者: Retired2019     時間: 2021-9-17 05:13 PM

之前玄學佬講九運地產冇運行,都米話唔堅
作者: icantstop     時間: 2021-9-17 05:14 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 17-9-2021 16:16 發表

內地「共同富裕」之風要吹來香港?英媒引述來自3家香港主要發展商及政府顧問的消息報道,內地官員今年在好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商要投放資源和影響力支持北京的利益,並幫手化解對社會構成潛在不穩定因素的房屋供 ...
幾好!😹
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:17 PM

引用:
原帖由 一四一 於 2021-9-17 05:06 PM 發表

睇定啲,等多陣買平啲既心態好正常,但個需求都仲係度
要睇刀有幾大斧有幾闊, 阿爺先善意提醒......
作者: MS-06F-ZAKU     時間: 2021-9-17 05:18 PM

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-9-17 05:11 PM 發表
首先,叫D環保人仕晤好阻住人起樓,有地才有樓lo
我建議你睇下4大發展商手頭上有幾多農地
而家啲地用黎做緊乜先
作者: Apachewarrior     時間: 2021-9-17 05:19 PM

好消息!!
支持共同富裕!
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:22 PM

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-17 05:09 PM 發表

香港一直都不是無地,而係政府和發展商都唔去發展土地,發展商囤積過億呎是怎樣來的? 大部份土地都在拍烏蠅養雜草而已
香港的房屋供應將出現根本的轉變
作者: Chan_23     時間: 2021-9-17 05:23 PM

其實土地係大家人類既資源,地產商用來取利益,窮人只可以每日付出勞力去買
呢D新加波做得好好
人人有屋住
作者: 秋天Cute結他     時間: 2021-9-17 05:24 PM

應該是冇樓在手或冇能力買樓的人幻想。
作者: tsang788889     時間: 2021-9-17 05:24 PM

引用:
原帖由 Chan_23 於 2021-9-17 05:12 PM 發表
汪汪話,價只會升唔會跌r
走狗
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:25 PM

引用:
原帖由 Superboy2020 於 2021-9-17 05:11 PM 發表
官商合作,共同富貴。唔好諗多咗。
房住不炒算不算官商合作,共同富貴?
今時唔同往日......
作者: 叼人必先自J硬     時間: 2021-9-17 05:27 PM

私營參建居屋。
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-9-17 05:27 PM

發展商一路做緊啦。
作者: 大寶二寶     時間: 2021-9-17 05:27 PM

傳?

多x魚,解決房屋問題唔係政府做,關私人地產商乜事!

中央比乜jetso? 五折地價?唔係做乜要配合你!

ff喇,同周公商議仲實際!OLG
作者: marcominnie     時間: 2021-9-17 05:28 PM

幫 起下啲光村
作者: 灰色侵略     時間: 2021-9-17 05:29 PM

點解世人咁驚共散糖!共同富裕。
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:29 PM

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-17 05:18 PM 發表

我建議你睇下4大發展商手頭上有幾多農地
而家啲地用黎做緊乜先
阿爺一早睇咗,4大發展商亦都心中有數應該點做......
冇人會公開反抗
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-17 05:30 PM

fake news!
咁香港人會不會搞共同戀愛呀!
作者: qqqchan     時間: 2021-9-17 05:32 PM

根本唔會影響到樓價
依家唔上車過多幾年緊加難上
作者: marcominnie     時間: 2021-9-17 05:32 PM

隊冧香港樓市會影響大灣區發展
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-17 05:32 PM

好事
作者: 真灰大樹     時間: 2021-9-17 05:33 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 04:16 PM 發表

舊公司個文員公大畢業, 派女友抱不平, 公司欠左佢

做左幾年senior clerk都唔係, 我男友好叻, 係未有cpa cert

問題係啊男友, 做個pretty cash出黎, auditor 都睇唔明
管理層無人明

啊男友話auditor 係junior 管理層唔係會計出身

但被嬌慣既一代, 咁既文員file無花

更出位既係有老外黎, 集體去pantry 北方人黎講廣東話

語文同paperwork 水平都未逹標,怪公司怪樓價

只怪管理層無講真話,無讓青年明白自己能力
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:37 PM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-9-17 05:27 PM 發表
傳?

多x魚,解決房屋問題唔係政府做,關私人地產商乜事!

中央比乜jetso? 五折地價?唔係做乜要配合你!

ff喇,同周公商議仲實際!OLG
地產商都係聰明人~完全明白自己財富的來由
更沒有閣下的膽迫和豪氣~~得了便宜賣口乖
作者: 江湖永恆的手背     時間: 2021-9-17 05:38 PM

新界好多地,班牛屎佬已經無利用價值,阿爺要諗諗郁佢地,尤其姓鄧個班好撚黑人憎,死圍頭佬以為自己係邊個
作者: 大寶二寶     時間: 2021-9-17 05:38 PM

引用:
原帖由 carters 於 2021-9-17 05:37 PM 發表

地產商都係聰明人~完全明白自己財富的來由
更沒有閣下的膽迫和豪氣~~得了便宜賣口乖
乜都傳…………
啱哂你呢類發白日夢嘅借题ff
作者: 晚間奔放的樹根     時間: 2021-9-17 05:39 PM

房屋問題都要解決了
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:39 PM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-17 05:32 PM 發表
隊冧香港樓市會影響大灣區發展
深圳己經隊冧咗~有冇影響大灣區發展?
作者: 巨棍男     時間: 2021-9-17 05:40 PM

引用:

小心啲業主入黎話你買唔起樓啊
今時今日仲買港股港樓既真係要驗下腦
作者: 9個可愛的甩頭     時間: 2021-9-17 05:41 PM

唔合作就格殺勿論
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:42 PM

引用:
原帖由 晚間奔放的樹根 於 2021-9-17 05:39 PM 發表
房屋問題都要解決了
明年7月之後政策預期會有根本轉變
作者: 大粒星門大欺客     時間: 2021-9-17 05:43 PM

政府免收地價加限價已經解決
作者: 真灰大樹     時間: 2021-9-17 05:44 PM

樓價只係其中一個問題

真正兩文三語, 有國際視野既, 又買唔到樓有幾多

更多係自我感覺良好, 幻覺自己懷材並且不遇, 妄想世界欠左佢

老野管理層識做我都識, 叻過佢, 想像無限好

見到老外縮到無限遠, 工事上有無答得出咩水平唔知
因為縮埋左
作者: mega001     時間: 2021-9-17 05:45 PM

引用:

呀爺點做嘢大家都知, 唔使同你講要點做, 總之你做唔好就收你皮😏。
作者: pkowen     時間: 2021-9-17 05:45 PM

引用:

羊毛出自羊身上,同最底工资同一道理
作者: marcominnie     時間: 2021-9-17 05:47 PM

引用:
原帖由 carters 於 2021-9-17 05:39 PM 發表

深圳己經隊冧咗~有冇影響大灣區發展?
深圳人影都冇隻
作者: supremeabc     時間: 2021-9-17 05:51 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 04:54 PM 發表

同埋太多有錢人...
冇錯 ! 香港真係太多太多太多有錢人了 ! 之前唔記得什麼調查話香港係世界上最有錢人聚居頭3名 ! 睇睇平時幾多車和賓賓就知道 ! 大把人有樓有車有賓賓 !
作者: unsc     時間: 2021-9-17 05:52 PM

解決房屋短缺問題只係將市民住屋問題回復正常, 可來共同富裕??
新加坡冇房屋短缺問題, 唔通係共同富裕?

作者: 害羞的すわわ     時間: 2021-9-17 05:52 PM

有咩問題?
係咪想繼續地產商富曬你果份?
作者: 叫我馬神     時間: 2021-9-17 05:52 PM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-17 05:47 PM 發表

深圳人影都冇隻
讲到你好似在深圳
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-17 05:52 PM

如果做到,香港人就要多謝阿爺了。不過我覺得唔會成功,香港富豪,出名世界最賤。
作者: carters     時間: 2021-9-17 05:52 PM

引用:
原帖由 巨棍男 於 2021-9-17 05:40 PM 發表

小心啲業主入黎話你買唔起樓啊
今時今日仲買港股港樓既真係要驗下腦
陳啟宗也認為香港的風險比以往大了

恒隆數十年來不願大量出售香港投資物業,因為相信香港較安全,希望可確保穩定租賃收入以支付股息,但近期形勢尤其香港的情況,不得不重新考慮這取態。
陳啟宗相信,在中美關係緊張威脅下,香港會比更大、更多元的內地經濟脆弱。如果中國對美國制定反制裁措施,香港金融市場及經濟可能會受到重創。
作者: MS-06F-ZAKU     時間: 2021-9-17 05:53 PM

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-9-17 05:51 PM 發表

冇錯 ! 香港真係太多太多太多有錢人了 ! 之前唔記得什麼調查話香港係世界上最有錢人聚居頭3名 ! 睇睇平時幾多車和賓賓就知道 ! 大把人有樓有車有賓賓 !
而家收割啱哂
軍費打尾角佬~
作者: freeyauchan     時間: 2021-9-17 05:55 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 04:38 PM 發表

D樓會唔會平左?
你都發神經架  香港資本形社會 想走共和制  有冇咁架能力?  連北歐都冇能力完成共和制理念  香港有撚資格!  相反新加波比較接近!  咩春 共同富貴   純粹用詞不當 比你班白痴又誤解定義!
作者: imad     時間: 2021-9-17 05:55 PM

引用:

香港問題源自地產商
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 05:57 PM

引用:

共同富裕,習大大在港建屋起樓免費比露宿者住嗎??

他的金句:樓是用來住的,不是用來炒的
作者: jjjjyyyy     時間: 2021-9-17 05:58 PM

好呀 支持全民封盤 一邊繼續起公屋 封到咁上下d 人想買私樓/改善生活環境 私樓需求一下放出黎
作者: 一昔如環     時間: 2021-9-17 05:58 PM

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-9-17 05:04 PM 發表

好似六合彩咁一星期2次
現在①星期2.4.6三次。
作者: marcominnie     時間: 2021-9-17 05:58 PM

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-17 05:52 PM 發表

讲到你好似在深圳
你都係買唔起啊
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 05:58 PM

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-17 04:51 PM 發表
正丫 人人有屋住
人人做三房業主,當然正!
作者: marcominnie     時間: 2021-9-17 05:59 PM

引用:
原帖由 jjjjyyyy 於 2021-9-17 05:58 PM 發表
好呀 支持全民封盤 一邊繼續起公屋 封到咁上下d 人想買私樓/改善生活環境 私樓需求一下放出黎
封盤好 留返留放雜物
作者: 叫我馬神     時間: 2021-9-17 05:59 PM

引用:
原帖由 carters 於 2021-9-17 05:52 PM 發表

陳啟宗也認為香港的風險比以往大了

恒隆數十年來不願大量出售香港投資物業,因為相信香港較安全,希望可確保穩定租賃收入以支付股息,但近期形勢尤其香港的情況,不得不重新考慮這取態。
陳啟宗相信,在中美關係緊張威脅下,香港會比更大、更多元的內地經濟脆弱。如果中國對美國制定反制裁措施,香港金融市場及經濟可能會受到重創。
阿爷將香港定位是中国/国际之间的缓冲区。过去是求稳定!可惜,黑暴已经徹底打破了阿爷的固有思维!而家就是样样都要管!去年我已收到风阿爷已经有一套方案整治香港的住房问题,因为这个问题不解决的话,会産生很多社会问题!所以,阿爷把这个民生问题排在政治稳定后首要任务!
作者: 叫我馬神     時間: 2021-9-17 06:01 PM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-17 05:58 PM 發表

你都係買唔起啊
哈哈哈,阿叔90年已经买第一层楼!
作者: 吾係黃興桂     時間: 2021-9-17 06:02 PM

馬上加速鬥地主,香港給一班資本主義的走狗搞亂了土地供應很久了,再加上鄕紳丁地都要拉他們出來批拉他們出來鬥,貫徹習主席的新時代社會主義
作者: 叫我馬神     時間: 2021-9-17 06:02 PM

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-9-17 05:58 PM 發表

你都係買唔起啊
不如讲下你点知深圳人影都无?
作者: kamiry     時間: 2021-9-17 06:02 PM

每日可以有150個單程證嚟香港,
我都好想知可以點解決住屋問題。

作者: 23337799     時間: 2021-9-17 06:03 PM

現在係2047年,大家都會相信。
作者: carters     時間: 2021-9-17 06:04 PM

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-17 05:59 PM 發表

阿爷將香港定位是中国/国际之间的缓冲区。过去是求稳定!可惜,黑暴已经徹底打破了阿爷的固有思维!而家就是样样都要管!去年我已收到风阿爷已经有一套方案整治香港的住房问题,因为这个问题不解决的话,会産生很多社会问题!所以,阿爷把这个民生问题排在政治稳定后首要任务!
一早就有先平亂再扶貧的講法, 最佳的扶貧方法就是解決房屋問題
作者: farty     時間: 2021-9-17 06:05 PM

一早就應該將d地主拎上街批鬥,佢哋根本就係大灣區嘅吸血鬼、寄生蟲
作者: carters     時間: 2021-9-17 06:07 PM

引用:
原帖由 jjjjyyyy 於 2021-9-17 05:58 PM 發表
世界唔同咗了, 舊思維未必行得通
作者: good103     時間: 2021-9-17 06:08 PM

年收入50万以上的都要进行共同富裕计划!快快捐钱捐地!
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 06:09 PM

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-17 05:59 PM 發表

叫亞爺先管好恆大才說其它
作者: Aisa     時間: 2021-9-17 06:09 PM

東方長期唱淡,唱左好多年....
作者: MS-06F-ZAKU     時間: 2021-9-17 06:11 PM

引用:
原帖由 carol2017 於 2021-9-17 05:58 PM 發表

人人做三房業主,當然正!
我好撐政府嫁
希望第時可派番近屋企人~
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 06:11 PM

引用:
原帖由 Aisa 於 2021-9-17 06:09 PM 發表
呢份報有好多地產專家唱淡好多年
作者: keyman98     時間: 2021-9-17 06:12 PM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-17 04:38 PM 發表

D樓會唔會平左?
其實香港政府向發展商施壓有什麼用呢?
現在係政府土地供應少,推高樓價,土地招標時如發展商出價過低便收回,發展商可以做什麼呢?
政治推一大遍土地,發展商幫手起,以居屋方式推出市場,已經幫到好多人,樓價自然回落,現在係政府問題,卻把問題推向發展商?
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 06:14 PM

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-17 06:11 PM 發表

我好撐政府嫁
希望第時可派番近屋企人~
紅磡某新盤細單位,有多間銀行不獲批樓花按揭

即是說,細單位將會被淘汰,三房是主流,人人是三房業主不是夢

作者: 古時義留言     時間: 2021-9-17 06:15 PM

私樓仲貴,因為要半送地政府起公屋
作者: MS-06F-ZAKU     時間: 2021-9-17 06:16 PM

引用:
原帖由 Aisa 於 2021-9-17 06:09 PM 發表
01最先報
作者: 24567000     時間: 2021-9-17 06:19 PM

引用:
原帖由 carol2017 於 2021-9-17 06:14 PM 發表

紅磡某新盤細單位,有多間銀行不獲批樓花按揭

即是說,人人是三房業主不是夢
最後咪又係一q清
作者: 熊本肥熊     時間: 2021-9-17 06:19 PM

有排跌
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-17 06:20 PM

引用:

個個一到十八歲就話買樓,一兩個人一個單位,成班後生岀盡全力推高樓價攪到自己買唔起或要兩公婆用成世人嘅收入去供,一世做樓奴,為地產商而活,咁樣真係值得?
作者: 胡三刀     時間: 2021-9-17 06:21 PM

引用:

係咪有機會買平樓
作者: 假波多     時間: 2021-9-17 06:22 PM

來了來了好快搶住放盤 人踩人呀
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 06:22 PM

引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-17 06:19 PM 發表

最後咪又係一q清
亞爺話:樓是用來住,不是用來炒

對普通市民來說:住三房一定好過住一房,何來一Q清??
作者: 胡三刀     時間: 2021-9-17 06:23 PM

引用:
原帖由 carol2017 於 2021-9-17 06:22 PM 發表

亞爺話:樓是用來住,不是用來炒

對普通市民來說:住三房一定好過住一房,何來一Q清??
房住不炒政策
作者: ice21     時間: 2021-9-17 06:25 PM

1)放寬地積比率
2)重建華富邨
已經可以大大增加土地供應
作者: carol2017     時間: 2021-9-17 06:28 PM

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-9-17 06:21 PM 發表

係咪有機會買平樓
等到下屆政府完結前,一定搵到平樓住!因為房住不炒的政策已開始進行中
作者: 大寶二寶     時間: 2021-9-17 06:29 PM

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2021-9-17 05:55 PM 發表

你都發神經架  香港資本形社會 想走共和制  有冇咁架能力?  連北歐都冇能力完成共和制理念  香港有撚資格!  相反新加波比較接近!  咩春 共同富貴   純粹用詞不當 比你班白痴又誤解定義!
咪等班白痴圍爐開心吓,夢醒時份咪又要面對現實,繼續生活,繼續交租
作者: ice21     時間: 2021-9-17 06:29 PM

3)把葵涌貨櫃碼頭搬到大嶼山,把碼頭土地轉為住宅用途,起公,私營房屋,立即解決土地不足的問題
作者: cnn00     時間: 2021-9-17 06:30 PM

引用:

D樓會唔會平左?
唔會,只會平穩