標題: [港股] 恆大大到不能倒,中央終於出手救恆大。 [打印本頁]

作者: 上海妹     時間: 2021-9-14 04:18 PM

【彭博】— 中國恆大集團債務危機不斷升級之際,中國政府據悉擬安排包括會計師和律師事務所在內的聯合工作組進駐恆大,對其財務狀況進行摸底調查,或是為這家全球負債最多的開發商潛在的重組做相應準備。

據知情人士透露,負責協調恆大及其債權人關係的廣東省政府,上月已指派金杜律師事務所的一個團隊對恆大開始儘職調查。其中一位知情人士說,在中國最高監管機構的敦促下,廣東省政府正在遴選會計師事務所和財務顧問,以納入這支聯合工作組。

恆大困局過去幾周內愈演愈烈,未來將何去何從仍尚無定數,但這一進展或顯示監管當局在對恆大可能的債務重組進行前期的基本工作安排。其中一位知情人士還提到,恆大董事長許家印在此前一次與當地政府的會面中,曾請求廣東省政府給予恆大集團相應的救助,但此提議沒有被接受。

恆大近期正面臨購房者、散戶投資者甚至是公司員工越來越激烈的維權活動,最新因其子公司未按期履行理財產品的擔保義務,恆大警示了潛在的交叉違約風險,並聘請華利安諾基(中國)有限公司及鍾港資本有限公司為聯席財務顧問,探索可行的解決方案以緩解流動性問題。

中國恆大周二股債齊跌,其中股價跌逾10%,邁向2014年以來新低,恆大系股票同挫;旗下債券也紛紛跌至三折附近,其中2022年到期、票息8.25%的美元債每一美元買價下跌5.9美分,報26.5美分。

上周彭博曾引述知情人士報導,金融監管部門上月已允許中國恆大與金融機構債權人就現有融資償還期限重新進行談判,恆大已聯絡多家債權銀行和信託公司尋求貸款展期。目前還不清楚投資者維權活動這些最近的事態發展,是否已促使監管層重新進行考慮。

此外,兩名知情人士還提到,廣東省政府曾提議恆大的主要債權行成立債權人委員會。一旦成立,意味著債權性金融機構包括資產處置在內的重要決策都需要經過債委會同意,然而在監管部門有明確表態前,銀行並不支持成立債委會。

上述知情人士因未被授權對外發表評論而不願具名。恆大、廣東省政府和金杜律師事務所均暫未回覆彭博尋求置評的請求。

此前恆大提出了針對理財產品持有人的長期還款方案,散戶和機構投資者可能面臨償付延遲。公司並稱網絡上有關其破產重組的言論「完全失實」。不過其預估9月合約銷售持續大幅下降,疊加旗下資產出售計畫遲遲未見實質性進展,均顯示現金流和流動性面臨的巨大壓力暫時很難有明顯改善。

最後都係要國家埋單,所以根本唔會有共同富裕!

作者: 前後抽插     時間: 2021-9-14 04:19 PM

國家埋單之後……就會同許狗埋單
作者: 隔夜夜裙     時間: 2021-9-14 04:21 PM

充公财产,终身软禁
作者: 香港股市向下炒     時間: 2021-9-14 04:23 PM

彭博 ? 唔多信 

阿爺都想佢自爆 , 唔好累街坊
作者: 隔夜夜裙     時間: 2021-9-14 04:36 PM

查数,摸底
作者: 丫巴癲     時間: 2021-9-14 05:14 PM

割割埋埋原來係同佢共富屎民仍然食屎
作者: easywin     時間: 2021-9-14 05:15 PM

國家隊一早已經開始入埸
作者: 九哥哥     時間: 2021-9-14 05:18 PM

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-9-14 04:18 PM 發表

【彭博】— 中國恆大集團債務危機不斷升級之際,中國政府據悉擬安排包括會計師和律師事務所在內的聯合工作組進駐恆大,對其財務狀況進行摸底調查,或是為這家全球負債最多的開發商潛在的重組做相應準備。

據知情人士透露,負責協調恆大及其債權人關係的廣東省政府,上月已指派金杜律師事務所的一個團隊對恆大開始儘職調查。其中一位知情人士說,在中國最高監管機構的敦促下,廣東省政府正在遴選會計師事務所和財務顧問,以納入 ...
資料有冇問含大股神爛銅
作者: 九哥哥     時間: 2021-9-14 05:18 PM

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2021-9-14 04:23 PM 發表

彭博 ? 唔多信 

早死早著
作者: 1223456     時間: 2021-9-14 05:21 PM

根本有哂劇本要瓜分恆大,三條红線勉強ok,之後又整推新聞搞佢落黍,上2星期又扮搞掂債務,抽一抽上又搞到佢擠提,到今日又出新聞
作者: 1223456     時間: 2021-9-14 05:22 PM

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2021-9-14 04:23 PM 發表

彭博 ? 唔多信 

其他內房一齊爆
作者: 股海迷燈     時間: 2021-9-14 05:24 PM

G爆了
作者: vj5203     時間: 2021-9-14 05:27 PM

阿爺自己玩自己,搞死內房又要出手,d政策出之前又唔諗清楚,兩萬億姐小意思,阿里巴巴騰訊市值䒱發都唔止啦。
作者: boyboy168168     時間: 2021-9-14 05:28 PM

據知情人士透露...............
作者: 真正一野耗盡     時間: 2021-9-14 05:31 PM

引用:
原帖由 隔夜夜裙 於 2021-9-14 04:21 PM 發表

充公财产,终身软禁
仲要行宮刑!
作者: 隔夜夜裙     時間: 2021-9-14 05:33 PM

大惩罚
作者: 買恆大已發達

作者: edbe     時間: 2021-9-14 05:43 PM

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-9-14 05:28 PM 發表

據知情人士透露...............
應該係薑逃
作者: 猛波1     時間: 2021-9-14 05:43 PM

北水一直淨入
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-14 05:43 PM

好事
作者: 口中水皮的天才     時間: 2021-9-14 05:46 PM

唔駛還啦,豁免佢地共同富裕收費
作者: 猛波1     時間: 2021-9-14 05:48 PM

阿里巴巴丶騰信都已各捐1000億出嚟,3333現只值3xx億。
作者: gorky     時間: 2021-9-14 05:52 PM

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-9-14 04:18 PM 發表

據知情人士透露,負責協調恆大及其債權人關係的廣東省政府,上月已指派金杜律師事務所的一個團隊對恆大開始儘職調查。其中一位知情人士說,在中國最高監管機構的敦促下,廣東省政府正在遴選會計師事務所和財務顧問,以納入 ...
外傳內銷作品,信唔過
作者: 叫我馬神     時間: 2021-9-14 05:53 PM

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-14 05:53 PM, 196.88 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_2.jpg (2021-9-14 05:53 PM, 88.22 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: sm55699     時間: 2021-9-14 05:54 PM

終於可低買位入,有排升
作者: 紫色字宙     時間: 2021-9-14 05:56 PM

政府入股,已後賣平樓。

作者: 瞓個好覺     時間: 2021-9-14 05:58 PM

一定要拉鸠哂班高層及其親屬
😡
作者: jerry_discuss

作者: parrot133     時間: 2021-9-14 05:59 PM

引用:

點重組都要 hair cut 啦

作者: kk2964     時間: 2021-9-14 06:07 PM

國家接管,債務 write off
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-14 06:10 PM

引用:

恒大真係大到不能倒😁海航重大啦,咪一樣倒。

作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-14 06:12 PM

引用:
原帖由 前後抽插 於 2021-9-14 04:19 PM 發表

係嘅係嘅😎雷曼時夠叫香港政府賠😁賠左條毛😩
作者: tsang788889     時間: 2021-9-14 06:12 PM

有問題就剪他JJ
作者: 生果轉貼員     時間: 2021-9-14 06:17 PM

恆大變很大(穫)
作者: 持燈聖者     時間: 2021-9-14 06:20 PM

引用:
原帖由 前後抽插 於 2021-9-14 04:19 PM 發表

國家唔會同佢埋單, 同佢共富就有可能...摸下底, 順便招呼下D重要人員防止資產外逃

作者: 神奇韋達     時間: 2021-9-14 06:21 PM

點樣睇到係中央出手救恆大?我淨係睇到中央出手令恆大有序瓦解多啲。中央如果有意出手救,直接購買恆大D債券或資產已經可以,哪怕用賤價購買,至少已經可以直接比市場信心。
作者: 高婉岩     時間: 2021-9-14 06:22 PM

引用:

all in 3333根本唔會執笠,幾多內銀借左錢俾佢,佢邊有咁易死

作者: productdesigner     時間: 2021-9-14 06:26 PM

引用:

前車可鑑, 大佬通常打把多
作者: dtsmartb     時間: 2021-9-14 06:30 PM

幾時拉許老千?
作者: lai-ken     時間: 2021-9-14 06:31 PM

引用:

中央保間公司唔代表保間公司班董事同負責人
作者: hnyl888     時間: 2021-9-14 06:33 PM

我就覺得阿爺唔會救恆大啦
作者: lai-ken     時間: 2021-9-14 06:34 PM

引用:
原帖由 隔夜夜裙 於 2021-9-14 04:21 PM 發表

充公财产,终身软禁
仲要剝削其一切權利包括基本人權甚至生存權,即係任何人喺條街度見到佢,對佢點都得。
作者: AABB999     時間: 2021-9-14 06:38 PM

引用:

充公财产,终身软禁
雙規再打靶
作者: 江湖永恆的手背     時間: 2021-9-14 06:38 PM

唔會理啦,依家就係要班有錢佬有序咁死,唔係美國點會咁怕共產黨,唯一整得死權貴推翻政府既就係共產主義,餓到就快死既窮人一癲起上黎先整到個共產黨出黎
作者: Maybach     時間: 2021-9-14 06:43 PM

救鬼呀!等爆就有
作者: au12300au     時間: 2021-9-14 06:44 PM

買一手搏下
作者: lincn0330     時間: 2021-9-14 06:44 PM

引用:

查緊佢,吾係救佢
作者: Maybach     時間: 2021-9-14 06:49 PM

引用:
原帖由 lincn0330 於 2021-9-14 06:44 PM 發表

查緊佢,吾係救佢
跟本冇得救呀!可以救到幾多間發展商先!基本上以前係用泡没谷起嘅。
作者: 天天真水果     時間: 2021-9-14 06:50 PM

無時 la
作者: Essentials     時間: 2021-9-14 06:50 PM

買左股債班尾資基金想咋……
作者: 特朗狗     時間: 2021-9-14 06:53 PM

我覺得痕大最後會兩個下場
1. 分開幾十份, 比其他地產商硬食
2. 直接入國家數.
作者: MICMIC_2ND     時間: 2021-9-14 06:58 PM

錢係永遠存在的,只要追蹤去了那個手上。
作者: john117     時間: 2021-9-14 06:59 PM

恆大虧損最多業務係乜?
作者: 上海妹     時間: 2021-9-14 07:00 PM

引用:
原帖由 Maybach 於 2021-9-14 06:49 PM 發表

跟本冇得救呀!可以救到幾多間發展商先!基本上以前係用泡没谷起嘅。
搵長實,新地,恆地救,佢哋負債低並持有大量現金。當年雷曼爆煲,聯署局都試過搵高盛,美銀,摩通救,不過班同行最後唔救。
作者: chowcn     時間: 2021-9-14 07:02 PM

恆大一定會倒,最多賠100萬以下散戶,大戶一定血本無歸。這是中央打擊買恆大債美資大戶的局,李克強早前已警告散戶8厘以上收益會血本無歸。
作者: Wilsonnkl     時間: 2021-9-14 07:03 PM

引用:
原帖由 特朗狗 於 2021-9-14 06:53 PM 發表

2. 直接入國家數.
肯定唔會救恒大。
中央派人入去主要係查數和保住現有資產,避免資產被非法轉移。之後會有序地變賣資產,目的係為咗國內銀行,減少呆壞賬。
作者: 特朗狗     時間: 2021-9-14 07:05 PM

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-9-14 07:03 PM 發表

肯定唔會救恒大。
中央派人入去主要係查數和保住現有資產,避免資產被非法轉移。之後會有序地變賣資產,目的係為咗國內銀行,減少呆壞賬。
救唔救無所講謂,阿叔都買左內房股,最緊要死得好好睇睇就係
作者: tko_investor     時間: 2021-9-14 07:14 PM

引用:

錯, 國家只係出手處理恒大, 唔係救. 係要分拆晒D值錢野出黎, 以免俾高層偷偷轉移走.
買左恒大債或股既人都係一樣要仆街.
作者: ngben     時間: 2021-9-14 07:15 PM

引用:
原帖由 特朗狗 於 2021-9-14 06:53 PM 發表

2. 直接入國家數.
似1居多
作者: 特朗狗     時間: 2021-9-14 07:16 PM

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-9-14 07:14 PM 發表

錯, 國家只係出手處理恒大, 唔係救. 係要分拆晒D值錢野出黎, 以免俾高層偷偷轉移走.
買左恒大債或股既人都係一樣要仆街.
呢D就無得講架啦,願賭股輸
作者: 持燈聖者     時間: 2021-9-14 07:18 PM

引用:
原帖由 高婉岩 於 2021-9-14 06:22 PM 發表

all in 3333根本唔會執笠,幾多內銀借左錢俾佢,佢邊有咁易死
內銀借既錢9成以上基本上有足額, 甚至係超額既抵押...所以以內銀既角度, 佢地先唔care含大死唔死....含大死咪充公佢D抵押品

現在係D街數, 同埋D債券大獲
作者: oyear     時間: 2021-9-14 07:20 PM

引用:

就係d資本家無序擴張
先要國家出黎搞共同富裕呀

依家就係要出手,唔可以比資本繼續亂黎
作者: howevera     時間: 2021-9-14 07:24 PM

當年美國政府拯救兩房, 現在發過豬頭
作者: cckkk     時間: 2021-9-14 07:29 PM

不會救
作者: chriscli     時間: 2021-9-14 07:31 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2021-9-14 05:21 PM 發表

根本有哂劇本要瓜分恆大,三條红線勉強ok,之後又整推新聞搞佢落黍,上2星期又扮搞掂債務,抽一抽上又搞到佢擠提,到今日又出新聞
你有冇睇佢盤數,跟本就無現金流,係第2度我諗破產好耐了
作者: ngcaddy     時間: 2021-9-14 07:32 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2021-9-14 05:22 PM 發表

其他內房一齊爆
會咩
作者: 明日強勁的富豪     時間: 2021-9-14 07:36 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2021-9-14 05:21 PM 發表

隨時玩火自焚,燒到其他行業,內銀,內險同內房,到時一發不可收拾,搞到民變就大件事
作者: 明日強勁的富豪     時間: 2021-9-14 07:38 PM

引用:
原帖由 持燈聖者 於 2021-9-14 07:18 PM 發表

內銀借既錢9成以上基本上有足額, 甚至係超額既抵押...所以以內銀既角度, 佢地先唔care含大死唔死....含大死咪充公佢D抵押品

現在係D街數, 同埋D債券大獲
收番個爛尾樓,有Q用
作者: 沽波天才10號     時間: 2021-9-14 07:46 PM

醫返晒藥費,再幫落去仲大獲,無得救

作者: hfceddie     時間: 2021-9-14 07:51 PM

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-9-14 07:03 PM 發表

肯定唔會救恒大。
睇今日股價表現咪知點囉!
作者: tailo88     時間: 2021-9-14 07:52 PM

引用:

呢D咪亂搞既下埸
作者: raymond101010     時間: 2021-9-14 07:55 PM

引用:

禁樣唔系救佢,系救就注資,收購。。。
唔好誤導人,,會害死人的

作者: Wai7412002     時間: 2021-9-14 08:16 PM

垃圾大陸公司,執左佢啦
作者: pholger

作者: 場外吶喊人     時間: 2021-9-14 08:17 PM

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-9-14 07:36 PM 發表

隨時玩火自焚,燒到其他行業,內銀,內險同內房,到時一發不可收拾,搞到民變就大件事
老美攪亂香港,都係想香港冧。

依家中國攪到自己冧,美國應該表達極力支持!

做乜變左擔心中國會冧!

作者: 隔夜夜裙     時間: 2021-9-14 08:22 PM

剥光猪🐷游街,然后用迫击炮打靶
作者: 場外吶喊人     時間: 2021-9-14 08:22 PM

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-9-14 05:53 PM 發表

政府主要攪清楚資金嘅流向,方便日後做決策。

恒大大量有價值資產,合理套現後,再埋單計算實際損失係幾多!

投資者怕不確定性,以前 HP 同 東芝進行收購交易,收購後才湧現收購前從未提過嘅債務,死得!
作者: oyear     時間: 2021-9-14 08:43 PM

引用:
原帖由 jerry_discuss 於 2021-9-14 07:56 PM 發表

真係有資本家?每一隻都係棋子,用完就換過第二隻再捧佢上天,然後…歷史不斷重演,你信嘅咪係明星資本家囉,以為不倒,實質又是割韭菜的技倆!
你真係好好笑,咩叫被割?
馬雲係唔係賺左好多錢?

資本家係唔係唔駛控制?

美國一樣有遺產稅,法國有富人稅。
阿爾斯通係唔係比美國人食左? 三星係韓國人企業,依家仲係唔係韓國人既呢?

一家獨大, 微信係通信軟件,然後做埋支付功能,又做埋借錢既銀行, 做埋滴滴, 城市成個公共服務,變成私人企業既天下。

國家唔出手控制佢,你就真係變成資本家既韮菜勒!
你淘寶/天貓比佢籠斷,坐的士比佢籠斷, 地圖比佢掌握埋國家地理機密,銀行支付, 借貸佢做埋。

中國政府出手控制就係為左你唔比人割咋,傻仔仲幫人數錢呀你
作者: onnam     時間: 2021-9-14 08:58 PM

未必係救!可能查完數發現更多更大財務問題,馬上拉人封艇。
作者: 1223456     時間: 2021-9-14 08:59 PM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-9-14 07:32 PM 發表

會咩
自己睇內房呢期點啦,一爆內房之後到內銀
作者: 怪物公司     時間: 2021-9-14 09:10 PM

都是黑暴甲由的禍害搞出黎
作者: maskman2020     時間: 2021-9-14 09:21 PM

引用:

共同負賖
作者: peterfork     時間: 2021-9-14 09:23 PM

許生只有跳樓, 恆大才有救, 真的
共產黨才會有借口入股
作者: top11     時間: 2021-9-14 09:25 PM

引用:
原帖由 easywin 於 2021-9-14 05:15 PM 發表

國家隊一早已經開始入埸
唔係而家先撈底?

作者: au12300au     時間: 2021-9-14 09:26 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2021-9-14 08:59 PM 發表

一爆內房之後到內銀就大高樂
作者: 場外吶喊人     時間: 2021-9-14 09:35 PM

引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-14 09:26 PM 發表

Congratulations !

香港黑暴,台灣綠蛙,一同興賀!
作者: ngcaddy     時間: 2021-9-14 09:37 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2021-9-14 08:59 PM 發表

怕咩,有佢
作者: au12300au     時間: 2021-9-14 09:45 PM

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-14 09:35 PM 發表

Congratulations !

香港黑暴,台灣綠蛙,一同興賀!
可能爆大哋先係機會呢
作者: ngcaddy     時間: 2021-9-14 09:45 PM

引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-14 09:26 PM 發表

中國有成最少幾百萬億,內房佔幾多?
作者: au12300au     時間: 2021-9-14 09:48 PM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-9-14 09:45 PM 發表

中國有成最少幾百萬億,內房佔幾多?
幾百萬億公司中欠銀行幾千萬億呢

作者: ngcaddy     時間: 2021-9-14 09:49 PM

唔好亂吹
作者: ngcaddy     時間: 2021-9-14 09:50 PM

不要亂吹
作者: keung1997     時間: 2021-9-14 09:56 PM

恆大老千扺死!