標題: [地產新聞轉載] 家居意外|兩嫲孫擅闖鄰居家參觀裝修 露台未裝玻璃3歲童狂奔墮樓亡 [打印本頁]

作者: 星星同學會    時間: 2021-4-11 01:33 AM

兒童好奇心重欠缺危機感,家長一不留神隨時釀成悲劇。內地一名婦人日前攜同孫兒,擅自進入到鄰居正在裝修的新居參觀,未料單位露台落地玻璃未裝好,孫兒一進門直衝往露台,從20樓墮樓身亡。死者家屬事後指摘業主未有做好防護措施,業主反駁根本從未邀請對方入屋參觀,更無辜地未入伙新居淪為「凶宅」。
綜合內地傳媒報道,事於發上月10日,湖南長沙一名婦人在街坊提議下,帶同3歲孫兒到鄰居正在裝修的住所參觀,惟當時單位業主並不在場,正在裝修的油漆工聽到敲門聲便前去開門,未料一打開門,男童便直奔屋內,嫲嫲還未來得及進屋,男童已奔往露台從20樓墮下。儘管嫲嫲急忙衝過去試圖拉住孫兒,可惜為時已晚,當場崩潰痛哭。

死者家屬指摘防護設施不足
報道指,該名姓張男童意外前數日才剛過3歲生日,母親亦剛誕下第二胎,一家人都難以接受噩耗。張父指,起初以為兒子只是摔倒,但當他趕往現場看到母親癱坐在地止,始知兒子意外身亡。
事發時,肇事單位露台落地玻璃只裝好窗框,尚未裝上玻璃。親友透露,男童嫲嫲不知道單位露台沒有任何保護設施,在場裝修工人也未有出言提醒,認為假如現場稍有防護,便可避免悲劇發生。事後嫲嫲因未有看管好孫兒感到自責:
「我還沒進門,還以為陽台(露台)有玻璃,我怎麼知道。」
業主稱未邀請過對方參觀
未入伙新居無辜地淪為「凶宅」,業主夫婦表示,事發時他們根本不在現場,也從未邀請對方入屋參觀,認為責任不在他們或油漆工人,
「當時只有一個油漆工在裡面工作,別人敲門,他肯定會開門。」
他指當日下午接到友人來電,詢問他是否在新居中,沒想數分鐘後便發生意外。事發後單位露台已裝上玻璃,當地政府及警方亦已介入,協助雙方調解。業主表示會積極與男童家屬協商,盡快解決事件,
「只要你(男童家屬)有時間,打個電話給我,我們就去協調。」

網民指責任在監護人
對此,不少網民都認為業主是次遇上無妄之災,指男童一家從未獲對方邀請到訪,加上施工範圍本有一定風險,監護人應該承擔意外的主要責任:

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 參觀裝修 露台未裝玻璃3歲童狂奔墮樓亡

只類兇宅
作者: 韓風冰凍的豬豬    時間: 2021-4-11 02:20 AM

作者: 如果我變成回憶    時間: 2021-4-11 02:50 AM

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2021-4-11 02:20 AM 發表

可憐的三歲男童
家長問題,自己入人屋。搞到人地變兇宅。
作者: 韓風冰凍的豬豬    時間: 2021-4-11 02:51 AM

作者: 韓風冰凍的豬豬    時間: 2021-4-11 02:53 AM

作者: 大國子民    時間: 2021-4-11 03:05 AM

多L事既後果
作者: kwailo1233789    時間: 2021-4-11 03:24 AM

估唔到死者內地人家屬有黃絲基因。
咪住咪住,可能係居住內地黃絲港人都唔定
作者: beelzebub    時間: 2021-4-11 04:10 AM

帶個細路擅闖工地繼而發生意外,好清楚責任誰屬
作者: 超級寶寶    時間: 2021-4-11 04:21 AM

裝修冇用圍欄窗口?

作者: 人之初大大    時間: 2021-4-11 07:27 AM

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-4-11 01:33 AM 發表

兒童好奇心重欠缺危機感,家長一不留神隨時釀成悲劇。內地一名婦人日前攜同孫兒,擅自進入到鄰居正在裝修的新居參觀,未料單位露台落地玻璃未裝好,孫兒一進門直衝往露台,從20樓墮樓身亡。死者家屬事後指摘業主未有做好防護措施,業主反駁根本從未邀請對方入屋參觀,更無辜地未入伙新居淪為「凶宅」。
綜合內地傳媒報道,事於發上月10日,湖南長沙一名婦人在街坊提議下,帶同3歲孫兒到鄰居正在裝修的住所參觀,惟當時單位 ...
個嫲嫲自己良心有冇過意得去?
作者: 學到老    時間: 2021-4-11 07:49 AM

可憐的業主
作者: havefun2014    時間: 2021-4-11 08:03 AM

民智未開嘅地方特別多呢啲事!人哋冇同意都可以入去別人屋企參觀,自己又唔好好管教小屁孩。除咗抵死唔知講乜好!你同大陸人講道理,佢哋最鍾意講:沒事兒、沒事兒!
作者: havefun2014    時間: 2021-4-11 08:05 AM

引用:
原帖由 kwailo1233789 於 2021-4-11 03:24 AM 發表

咁腦殘嘅嘢都講得出,請問你係邊類生物?唔似係人喎!
作者: Votenoteking    時間: 2021-4-11 08:06 AM

惡人先告狀!
作者: ED1988    時間: 2021-4-11 08:27 AM

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2021-4-11 02:50 AM 發表

拆左玻璃無加臨時謢欄,應不合安全要求,唔符合安全工作環境,裝修公司有責任。
如果跌死既係工人或屋主,裝修公司負全責。
不過死者私自入去,變成雙方有責任。
如果裝修公司係門外已有barrier同notice,有人移開barrier入去,責任又去番移開barrier個人。
作者: sk3603    時間: 2021-4-11 08:30 AM

八卦惹的禍,人哋裝修又走去睇.
作者: 異域忠老爺    時間: 2021-4-11 08:39 AM

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2021-4-11 02:50 AM 發表

系嘅,屋都要卖了,唔吉利
作者: kakitwong0909    時間: 2021-4-11 08:42 AM

吊你!間屋我既,我係露台整機關都得呀!仆街大陸西底能死!
作者: keyman98    時間: 2021-4-11 08:55 AM

引用:
原帖由 kwailo1233789 於 2021-4-11 03:24 AM 發表

咁都講得出口,必定是腦殘啦!
什麼事都要政治化嗎?小朋友死得可憐,仲要講這些說話,有人性嗎?
就算政治角度不同,就罪大到要死嗎?
作者: albacamel    時間: 2021-4-11 08:57 AM

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-4-11 08:05 AM 發表

咁腦殘嘅嘢都講得出,請問你係邊類生物?唔似係人喎!
總有人喜歡網上挑起予盾紛爭,
尋找存在感😩

大多為現實廢柴😩
作者: 真.錦馬超    時間: 2021-4-11 09:02 AM

業主真可憐,條死𡃁仔真係死不足惜

拉埋個啊婆就最好,3唔識7無啦啦走入人哋間屋做乜?
作者: $navyseals    時間: 2021-4-11 09:02 AM

報應
作者: $navyseals    時間: 2021-4-11 09:04 AM

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2021-4-11 02:20 AM 發表

可憐的三歲男童
你更可憐
作者: fileefeinei    時間: 2021-4-11 09:09 AM

引用:

咩都扯黃藍 係同嗰啲撚樣有咩分別
作者: tiger1246    時間: 2021-4-11 09:16 AM

引用:
原帖由 ED1988 於 2021-4-11 08:27 AM 發表

拆左玻璃無加臨時謢欄,應不合安全要求,唔符合安全工作環境,裝修公司有責任。
如果裝修公司係門外已有barrier同notice,有人移開barrier入去,責任又去番移開barrier個人。
裝修工不能說沒責任, 一個咁危險既地方居然打開門比人隨意進入, 鄰家頑童不用大人帶也有機會誤闖人去。
作者: HKPOPO    時間: 2021-4-11 09:20 AM

大陸人又有機會可以老屈人地賠錢了,真係大陸日常
作者: 香江人    時間: 2021-4-11 09:24 AM

引用:
原帖由 ED1988 於 2021-4-11 08:27 AM 發表

白痴仔。未做過裝修,可以裝過臨時圍欄,人哋唔識直接裝玻璃。你估臨時圍欄唔使錢買。
人哋裝修沒預三歲細佬去㗎。
作者: 香江人    時間: 2021-4-11 09:26 AM

你去地盤跌倒,唔可以責怪地盤沒鋪好木地板,磁磚地板,咁離地。
作者: 不誠實使用大腦    時間: 2021-4-11 09:47 AM

唔識教啦。放任小朋友亂咁跑。
作者: mlf707a    時間: 2021-4-11 09:47 AM

引用:

可憐的三歲男童
做咗地博靈~
作者: 望見巨乳P圖    時間: 2021-4-11 10:00 AM

冇家教
作者: eching88    時間: 2021-4-11 10:18 AM

引用:
原帖由 大國子民 於 2021-4-11 03:05 AM 發表

多L事既後果
间屋又唔系自己嘅,点解要咁八掛?
作者: 落漠肉肉壽包    時間: 2021-4-11 10:30 AM

引用:

咁都要扯去政治,d
作者: smarthoKEUNG    時間: 2021-4-11 10:38 AM

其實裝修緊嘅單位,就算唔係今次咁嘅意外,就算冇落地大玻璃,都會有其他危險嘅存在,例如:
1. 大量裝修用的機器、器材
2. 鋸木用嘅電鋸床
3. 油、天拿水等物理
4. 不平的地台
俾個3歲細路入去,仲要唔睇實,就算唔跌落街,以細路嘅好奇性格,都會受到其他傷害,只怪嫲嫲唔睇實個孫
作者: 阿聞    時間: 2021-4-11 10:46 AM

引用:

同意。
作者: 大國子民    時間: 2021-4-11 11:01 AM

引用:
原帖由 eching88 於 2021-4-11 10:18 AM 發表

间屋又唔系自己嘅,点解要咁八掛?
就係八卦多事,又管個小朋友
作者: 三碌木    時間: 2021-4-11 11:06 AM

露台無玻璃都唔會直奔跌落街架?睇唔明
作者: 大江東去    時間: 2021-4-11 11:08 AM

內地人就是喜歡將自己責任推比人。擅進還說他人不是
作者: zambo    時間: 2021-4-11 11:13 AM

就如看視頻,小朋友放在門口任佢周圍走沒有人照顧,比車車死就話司機完全唔啱但自己郤沒有半點責任!
作者: palive    時間: 2021-4-11 11:15 AM

業主真無辜。
作者: 半空遇到了神童    時間: 2021-4-11 11:20 AM

引用:
原帖由 大江東去 於 2021-4-11 11:08 AM 發表

如果係香港好肯定裝修工同業主比人告。
作者: 家中小美人    時間: 2021-4-11 11:28 AM

香港都大把呢啲人啦
作者: bondinhk    時間: 2021-4-11 11:29 AM

業主最慘,乜嘢都無做就變凶宅。仲要住同共樓,唔知銀行會唔會call loan.
作者: bigdaddy2014    時間: 2021-4-11 11:32 AM

有理冇理,視乎邊個後台硬,或者邊個俾法官回扣高D而已
作者: 半空遇到了神童    時間: 2021-4-11 11:34 AM

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-11 09:26 AM 發表

你去地盤跌倒,唔可以責怪地盤沒鋪好木地板,磁磚地板,咁離地。
香江人,你真的去過香港地盤嗎?
如果地盤真係無鋪好地板跌死人,安全主任會第一個比人祭旗,公司會比人告,上次公司就係咁律師費連賠償金唔見了700個,炒了兩個安全主任,好彩唔使坐。而且無安全咭入地盤公司已經要孭晒。
就咁睇呢單野,第一個責任係裝玻璃工人無做好防護設施,第二個責任,係放人入去地盤嗰個,第三個責任係業主冇好好管理自己地盤,第四個責任先係個老人家。

作者: 老婆大大封了    時間: 2021-4-11 11:35 AM

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-4-11 08:03 AM 發表

民智未開嘅地方特別多呢啲事!人哋冇同意都可以入去別人屋企參觀,自己又唔好好管教小屁孩。除咗抵死唔知講乜好!你同大陸人講道理,佢哋最鍾意講:沒事兒、沒事兒!
你好似形容緊香港呢兩年既亂局。我在海外,睇見200萬人,攪到而家香港咁,咪因為民智未開囉。
作者: 今天懷舊的老爺    時間: 2021-4-11 11:44 AM

嫲嫲故然係8掛累事,但20樓個落地玻璃拆左,就算唔預左有3歲小孩誤闖,都要做好防護措施,睇篇報導似乎只係由得佢空蕩蕩,冇諗過要咁做。
香港年終唔少大人唔小心跌左落街拉。
所以業主同裝修公司應要付大部份責任
作者: TKLS    時間: 2021-4-11 11:45 AM

南無阿彌陀佛
作者: 8305    時間: 2021-4-11 11:47 AM

唔吉利
作者: 宇宙384    時間: 2021-4-11 12:04 PM

根據文中死者家人邏輯,如果佢哋入食店,想八卦廚師點煮飯,跟住拎人地把菜刀斬自己隻手,然後話廚師無做好防護措施?惡人先告狀🙄
作者: michael527111    時間: 2021-4-11 12:25 PM

自已入人間屋,出意外無得怪人
作者: estateman    時間: 2021-4-11 12:32 PM

引用:

可憐的三歲男童
業主更慘、無辜受累⋯⋯Rip
作者: fto94    時間: 2021-4-11 12:32 PM

怒台落地玻璃未裝喎!!!
用條繩圍圍佢刀好過吉空陷阱吖呀化………
業主心諗..好L彩冇先佢地一步帶個更9多動症金菠蘿視察進度衝閘啫 ==
作者: christ201430    時間: 2021-4-11 12:43 PM

引用:

x2
作者: SIG226    時間: 2021-4-11 12:47 PM

可憐小朋友一路好走🌈🙏🏻🙏🏻
作者: miniblock    時間: 2021-4-11 12:49 PM

業主真係慘。人地裝修又唔知關啲三姑六婆咩事。
作者: LolototoXxx    時間: 2021-4-11 12:51 PM

最可憐係個業主,变咗兇宅,住又唔係賣又唔係,
至於個細佬應該都係被縱容係一個百厭仔,如果唔係點會去人家地方瘋狂地四圍走,好似係屋企打籃球家人都唔阻止呢類人.抵死!
作者: LolototoXxx    時間: 2021-4-11 12:54 PM

引用:

可憐的三歲男童
業主最慘,無端端变兇宅,
男童自作自受
作者: jon_jon    時間: 2021-4-11 12:55 PM

害人變凶宅
作者: Danieloveu    時間: 2021-4-11 01:17 PM

有個陷阱都帶個人去,
當然帶佢果個問題,
擅闖私人地方
就好似你帶個小朋友去
沙灘佢沖咗落海唔通怪政府?
而家啲人都白痴
作者: yifeifei2    時間: 2021-4-11 01:18 PM

引用:

大家都只係睇呢單報導。
根本就唔知當時單位做緊咩工程,更
加唔知當時個油漆工人係咪換緊玻璃。

拆咗塊玻璃。咁有人㩒鐘咪開門囉。

咁門一開,條靚仔就一枝箭咁衝去露台。

就算公安問,都係咁講架啦。
作者: tomymt    時間: 2021-4-11 01:20 PM

個媽媽有問題,3歲小童跌落街,咁又唔關屋主事咯!又唔係屋內死,唔算凶宅!
作者: 丁常唔多旺    時間: 2021-4-11 01:27 PM

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-4-11 01:33 AM 發表

綜合內地傳媒報道,事於發上月10日,湖南長沙一名婦人在街坊提議下,帶同3歲孫兒到鄰居正在裝修的住所參觀,惟當時單位 ...
死者家人應該要向業主賠償樓價1.5倍
作者: tko_investor    時間: 2021-4-11 01:28 PM

引用:

該監護人應向業主賠償變凶宅的損失.
作者: isaacmadtk    時間: 2021-4-11 01:34 PM

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-4-11 08:03 AM 發表

咁香港大燒人、打人,掉汽油彈果d人,民智開咗未?
作者: tko_investor    時間: 2021-4-11 01:34 PM

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-4-11 11:34 AM 發表

如果地盤真係無鋪好地板跌死人,安全主任會第一個比人祭旗,公司會比人告,上次公司就係咁律師費連賠償金唔見了700個,炒了兩個安全主任,好彩唔使坐。而且無安全咭入地盤公司已經要孭晒。
就咁睇呢單野,第一個責任係裝玻璃工人無做好防護設施,第二個責任,係放人入去地盤嗰個,第三個責任係業主冇好好管理自己地盤,第四個責任先係個老人家。
有個阿叉衝入屋強姦左條女, 阿叉認為係條女開門俾佢同無做足安全措施. 所以責任係條女度.
作者: yifeifei2    時間: 2021-4-11 01:34 PM

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-4-11 01:20 PM 發表

個媽媽有問題,3歲小童跌落街,咁又唔關屋主事咯!又唔係屋內死,唔算凶宅!
吓?
係單位度跳樓都唔算凶宅?

唔係「屋內死」?
咁跟你定義,除非係單位分屍,或者變咗咸魚,如果唔係全部都係送去醫院,由醫生宣布死亡架啦
作者: andyyyy    時間: 2021-4-11 01:41 PM

呢排都好多細路一支箭咁衝出馬路,好彩幾單都停得切,呢單可以怪得邊個,個裝修工人一應門你已經衝入嚟仲跌埋樓,三唔識七,你叫個屋主賠咩?
作者: mtchan    時間: 2021-4-11 01:42 PM

死老野睇住個細既都睇吾住
作者: Vince78    時間: 2021-4-11 01:43 PM

裝修緊 即係工地 危險重重 自己衰就好無謂帶小朋友去 小朋友一定亂衝亂撞 不過大陸人係咁 經常將小朋友放養
作者: havefun2014    時間: 2021-4-11 01:57 PM

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-4-11 01:34 PM 發表

咁香港大燒人、打人,掉汽油彈果d人,民智開咗未?
可以咁樣比較嘅人應該係民智未開!
作者: cpfatpang    時間: 2021-4-11 01:58 PM

可憐既細路,可憐既業主,R.I.P. both. 🙏🙏🙏
作者: 羊佬🐐    時間: 2021-4-11 02:03 PM

悲劇…希望各界以此為借鏡 好好保護自己既小朋友
作者: 港式片皮鴨    時間: 2021-4-11 02:04 PM

引用:

之前荃灣有一單,一細路衝行人紅燈跑出馬路,幸好司機急煞,個死黃絲阿媽唔教仔,仲指住司機鬧。。。
作者: water6water    時間: 2021-4-11 02:05 PM

引用:

2毛,為你阿爺服務賺2 毛買X餅食,都唔好做得咁 hea 吖!無啲質素,因住2 毛都無,變1毛呀!😎
作者: 韓風冰凍的豬豬    時間: 2021-4-11 02:14 PM

作者: 木伽四點    時間: 2021-4-11 02:15 PM

八八卦  搞出人命
作者: lostboyz    時間: 2021-4-11 02:15 PM

引用:

好奇害死孫
作者: lostboyz    時間: 2021-4-11 02:17 PM

引用:

個嫲嫲又係話錯不在我方。。。
作者: 太子沉睡的巨龍    時間: 2021-4-11 02:22 PM

so 9 sad
作者: 讓美女缺氧    時間: 2021-4-11 02:24 PM

引用:
原帖由 大江東去 於 2021-4-11 11:08 AM 發表

師兄嘅意思……即係好似老尾及部份西人把尾國肺炎挾硬老屈中國一樣。
作者: 希特拉    時間: 2021-4-11 02:28 PM

裝修都係屬於地盤施工地,一定有危險性,點會大個細路上去...
作者: KarinaLai    時間: 2021-4-11 02:31 PM

擺明都係街坊多事,叫嫲嫲去人地屋企參觀,咁鬼多事,害人害物
作者: 紅星加盈    時間: 2021-4-11 02:32 PM

累己累人
作者: KarinaLai    時間: 2021-4-11 02:32 PM

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-4-11 02:17 PM 發表

個嫲嫲又係話錯不在我方。。。
擺明嫲嫲害死個孫。。。
作者: 紅星加盈    時間: 2021-4-11 02:33 PM

引用:

白痴
家居裝修唔會俾陌生人入
作者: 半空遇到了神童    時間: 2021-4-11 02:34 PM

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-4-11 01:34 PM 發表

有個阿叉衝入屋強姦左條女, 阿叉認為係條女開門俾佢同無做足安全措施. 所以責任係條女度.
打橫嚟都俾少少常識,強姦本身已經係違法。開門比你就代表你可以強姦人?你可以告人非法闖入民居但唔代表你可以打死個賊。
教埋你應該咁講,個阿差強姦人,比條女用非必要武力打死,條女真係會比人吿誤殺。
作者: 大寶二寶    時間: 2021-4-11 02:39 PM

痴線
作者: LolototoXxx    時間: 2021-4-11 02:49 PM

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2021-4-11 02:14 PM 發表

業主去橙真嘅 但係你唔可以話男童自作自受 一個三歲嘅細路仔 天真漫爛開心氣相你一支箭咁跑 好正常 一個咁細嘅小朋友心智未成熟乜嘢都唔識點知道直衝會跌落去啫唔知道㗎嘛 唔可以咁講呢一件係悲劇 可唔可以死者為大呢冇需要講呢啲說話
很討厭這類無家教的孩童,家長通常都係無公德心低端人口,行為惡劣.
正身受其害,公家衆地方孩童像野獸尖叫不教導阻止,巴士地铁鞋踩在坐位上,
在家打籃球,大跳大叫,少了這類人可還社會安寧.
作者: 太自我太不羈    時間: 2021-4-11 03:02 PM

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-4-11 01:57 PM 發表

可以咁樣比較嘅人應該係民智未開!
可以一味抹黑唔講下尾角民智有幾開嘅人應該民智未開
作者: sylim    時間: 2021-4-11 03:11 PM

大家都錯重點 重點係呢一句:

湖南長沙一名婦人在街坊提議下,帶同3歲孫兒到鄰居正在裝修的住所參觀,惟當時單位業主並不在場
作者: stman919    時間: 2021-4-11 03:13 PM

幾時告屋主?
作者: ken2431    時間: 2021-4-11 03:20 PM

有乜好參觀!白送條小生命!
作者: ken2431    時間: 2021-4-11 03:21 PM

未入伙就變兇宅!
作者: ch_montrose    時間: 2021-4-11 03:27 PM

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-4-11 11:34 AM 發表

嗰個唔係地盤,只係一個裝緊修嘅單位
作者: ED1988    時間: 2021-4-11 03:52 PM

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2021-4-11 02:33 PM 發表

白痴
家居裝修唔會俾陌生人入
有工人都要Barrier,跌死工人裝修公司都要負責。
作者: bossli    時間: 2021-4-11 03:59 PM

如果我屋企有刀有斧頭,你衝入我屋企斬死人又關我事?擅闖私人地方,導致意外,這兩嫲孫要賠償鄰居的損失
作者: ED1988    時間: 2021-4-11 04:02 PM

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-11 09:24 AM 發表

白痴仔。未做過裝修,可以裝過臨時圍欄,人哋唔識直接裝玻璃。你估臨時圍欄唔使錢買。
人哋裝修沒預三歲細佬去㗎。
白痴?
如果裝barrier係白痴,果屋主一定後悔今次無請一個白痴判頭。
Barrier 要錢就唔整?
其實放個鉄欄,已經可以。鍾意既放沙包壓實鐵欄重好D。
作者: 『魂』    時間: 2021-4-11 04:09 PM

引用:
原帖由 ED1988 於 2021-4-11 04:02 PM 發表

白痴?
如果裝barrier係白痴,果屋主一定後悔今次無請一個白痴判頭。
Barrier 要錢就唔整?
其實放個鉄欄,已經可以。鍾意既放沙包壓實鐵欄重好D。
如果真係一樓第二張相咁..

果度對大人黎講~係有一大個框, 有欄的..

點知會有個三歲捐埋去跳樓??
作者: 韓風冰凍的豬豬    時間: 2021-4-11 04:15 PM