標題: [地產新聞轉載] 這就是今天香港的真實情況 [打印本頁]

作者: 焦急深情的碼頭    時間: 2021-3-2 10:46 AM

政府終於有第一份報告,肯誠實地說出香港未來的私樓供應量!根據立法會秘書處今天發出《自置居所對香港社會經濟的影響》的報告,未來十年的私營房屋落成目標,年均量僅為 12,900個單位。當這份報告發出以後,試問運房局顏面何存?
(運房局在上月底公布預測數字,未來三至四年潛在一手私人住宅單位量為92,000伙)

除此之外,報告也說出年輕人自置物業的困難,包括:
- 35歲以下人士佔自置物業戶主總數7.6%,60歲及以上業主比例為41.2%,退休人士業主比例為29.5%
- 首次置業平均年齡44歲
- 最富有10%的住戶擁有整體財富的52%
- 七成本地父母願意協助子女置業,當中一半更準備將自住樓重新按揭
- 66%自置居所業主已還清按揭,餘下三分一有按揭的業主,每月還款中位數為9,500元,佔其住戶月入中位數18.4%

點解會咁?主要是今天50至60歲的人,年輕時經歷了香港最光輝的時代,每年薪金升幅高達兩成(從70年代尾至90年代中),要買樓並不困難;可是這班人的下一代,如果單靠自己能力,就大部分都不能買樓。在九十年代三十幾歲的人,畢業工作後的十幾年,每年薪金升幅兩成,35歲時候的樓價只等於數年人工;但今天35歲的人,從畢業工作後的十幾年,每年薪金升幅2-5%,樓價等於35歲時候的20-30年人工。

這就是今天香港的真實情況。結論是:
(1)運房局過去的新樓供應預測數字,一直說三至四年有九萬幾個單位,全是騙人;
(2)未來十年新樓供應太少,樓價易升難跌;
(3)物業在中老年人手中,按揭負擔比例低,供款壓力少,不會減價賣樓;
(4)對於“不吃不喝二十年才買到樓,所以樓價要跌”的論據,就更難成立。

參考文章:
(1)看數據看真相︰為年輕人說句公道話
https://www.thestandnews.com/finance/看數據看真相-為年輕人說句公道話/

(2)看數據看真相 Part II︰中年人的那些年
https://www.thestandnews.com/finance/看數據看真相-part-ii-中年人的那些年/

(3)《自置居所對香港社會經濟的影響》報告
https://www.legco.gov.hk/research-publications/chinese/2021rb02-socioeconomic-implications-of-home-ownership-for-hong-kong-20210301-c.pdf
作者: slk2xx    時間: 2021-3-2 11:19 AM

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

政府終於有第一份報告,肯誠實地說出香港未來的私樓供應量!根據立法會秘書處今天發出《自置居所對香港社會經濟的影響》的報告,未來十年的私營房屋落成目標,年均量僅為 12,900個單位。當這份報告發出以後,試問運房局顏面何存?
(運房局在上月底公布預測數字,未來三至四年潛在一手私人住宅單位量為92,000伙)

- 35歲以下人士佔自置物業戶主總數7.6 ...
供應量少等於貴價,
地產商hold住供應量
香港後生仔置業更難
作者: 焦急深情的碼頭    時間: 2021-3-2 11:25 AM

日日去扔磚就上到車
作者: 樹上狂野的雞翼    時間: 2021-3-2 11:48 AM

一味靠自我可憐, 恐嚇他人同破壞他人財產係無用咖
無人欠年輕人
個個都後生過
要買得起樓最正路係增加供應
要增加供應最少爭議最好既做法就係填海
但你見佢地有無支持填海?
業主唔想填海, 無樓一族又唔想填海
供應一定唔會夠

但講返轉頭
香港樓價兩年其實無乜太大變化 (雖然兩房升左唔少)
近年二手供應多左
息口又低
又有林鄭Plan
呢1-2年比得起首期都唔上樓既人
呢世都唔會買咖啦
永世得個睇字

作者: 跑步人生    時間: 2021-3-2 11:58 AM

根據政府統計處資料顯示, 2011年租樓的家庭數目*約103.9萬,到2016年已攀升至約117.3萬,五年間增加逾13萬

住屋係必需品, 99%租緊樓既人都一定想買樓, 2016年有117.3萬戶家庭, 即係代表最少有100萬個家庭想買樓, 樓市根本冇可能會跌 
作者: falconV8    時間: 2021-3-2 12:22 PM

數據反映實況, 及早為未來打算。
作者: 地獄硬硬的貓奴    時間: 2021-3-2 12:33 PM

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

政府計劃中產都納入支助房屋中,自己做最大地產商,剩下由得各地產商有地,供应量自己玩。
作者: 高大夜樓奴    時間: 2021-3-2 12:35 PM

政府寧願炒樓都唔比人炒股你吹得佢漲?
樓是用來炒的
作者: bravelove    時間: 2021-3-2 01:05 PM

客觀現實,世界各地都存在。
現代社會,生存容易,爬上中產困難。
以前社會,生存困難,但爬上中產不比生存難很多。
作者: paulchen    時間: 2021-3-2 01:14 PM

供應少咗
唔代表需求增加咗
有無諗過各國QE
間接強逼資產升咗幾多
作者: bigdaddy2014    時間: 2021-3-2 01:30 PM

這情況將繼續惡化,而且是世界性。
作者: 城裡的月亮    時間: 2021-3-2 01:31 PM

四個字 適者生存
作者: CKL28    時間: 2021-3-2 01:35 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-3-2 12:22 發表

數據反映實況, 及早為未來打算。
即是說gogogo
不如
今年想下減幾錢俾租租好過

作者: CKL28    時間: 2021-3-2 01:36 PM

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-3-2 11:48 發表

無人欠年輕人
個個都後生過
供應一定唔會夠

但講返轉頭
近年二手供應多左
息口又低
又有林鄭Plan
呢 ...
2房都是上下5%
樓價其實變化不大
近4,5年,租金是跌緊

作者: 樹上狂野的雞翼    時間: 2021-3-2 02:43 PM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-2 01:36 PM 發表

2房都是上下5%
樓價其實變化不大
近4,5年,租金是跌緊
睇邊區啦
我果邊2019年尾未有林鄭Plan之前
兩房大約6M+
依家上到7-8M

租金高位就係2018年
之後就跌下跌下咁
不過中間息口都跌左
所以業主其實都係正現金流的

作者: shefuming5    時間: 2021-3-2 02:47 PM

不吃不喝二十年才买到楼,所以楼价要跌,对?
作者: Kitchankityee    時間: 2021-3-2 02:54 PM

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-3-2 11:58 AM 發表

根據政府統計處資料顯示, 2011年租樓的家庭數目*約103.9萬,到2016年已攀升至約117.3萬,五年間增加逾13萬

住屋係必需品, 99%租緊樓既人都一定想買樓, 2016年有117.3萬戶家庭, 即係代表最少有100萬個家庭想買樓, 樓市根本冇可能會跌 
99%係點得出黎? 根據跑步人生9up理論?
作者: briancccc    時間: 2021-3-2 03:10 PM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-2 01:36 PM 發表

2房都是上下5%
樓價其實變化不大
近4,5年,租金是跌緊
租金跌係因為疫情封左關。但呢個因素只係短時間。
作者: bems    時間: 2021-3-2 03:14 PM

强帖留名
作者: 55699飛行棋    時間: 2021-3-2 03:36 PM

要買樓可以有100個理由
唔買樓都可以有100個理由

聽唔少case, 十年八年前老野比埋首期後生既死都唔肯買(理由係又唔係結婚唔買住/唔想咩住層樓成世), 近呢一兩年結婚先焗住買樓, 何必呢
作者: 山邊委屈的老闆    時間: 2021-3-2 04:18 PM

衣食住行一齊加價 到時市民百上加斤 最慘所有地樓都係 外面啲人 唔係香港人自己 炒高 港幣流失 惡夢開始
作者: keuto    時間: 2021-3-2 04:26 PM

吾通為左供樓,不吃不喝不消費?做人還有樂趣?
作者: keuto    時間: 2021-3-2 04:27 PM

揾少D,返大陸,住得大又開心
作者: c7wc2018    時間: 2021-3-2 04:34 PM

引用:
原帖由 keuto 於 2021-3-2 04:27 PM 發表

揾少D,返大陸,住得大又開心
我D後生同事話,香港no freedom,住得細又貴,搵多兩年錢就移民走人,聼住先

不過租金真系跌得好厲害,估計真系有人走左,少租客左,租金自然跌

作者: 焦急深情的碼頭    時間: 2021-3-2 05:50 PM

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-2 04:34 PM 發表

我D後生同事話,香港no freedom,住得細又貴,搵多兩年錢就移民走人,聼住先

不過租金真系跌得好厲害,估計真系有人走左,少租客左,租金自然跌
叫佢哋快啲走,走完唔好返嚟
作者: kwma    時間: 2021-3-2 07:12 PM

引用:

BNO贱价賣楼.入口少二百万.老屎忽移民吉左d位出泥都未計
作者: buchai    時間: 2021-3-2 08:06 PM

每代人都有置業嘅難處,雖然八九十年代經濟起飛,但肯定不是個個人都每年加兩成人工,面且嗰陣時按揭十幾厘息,每月還款有一半係利息,還足三十年

我幾歲時住公屋 已經搭飛機旅行,每個周末都出街食飯,後來阿爸買咗樓,就係八九十年代,我中學都再無去過旅行,平時極少出街食飯
作者: siurayraybobo    時間: 2021-3-2 08:30 PM

我2009年,25歲拎住10萬做95做樓主⋯⋯班𡃁仔原來而家咁弱雞?
作者: 莫小問    時間: 2021-3-3 05:40 AM

靠班丟磚90,00後買樓?樓主會唔會諗多左?叫班業主一開二仲實際啦
作者: peterpan001    時間: 2021-3-3 08:09 AM

其實有睇過樓都知,如果單位質素層數好既單位,唔敢講一定多人搶,但好快幾日就會比人用市價接貨。底層殘個的就真係要平少少,只要平少少底層殘都一樣有人接。唔好用把口去講乜乜冇人買樓,自己去睇下就知。星期六日去到的屋宛就見到好多經紀帶客睇樓。
作者: thetwodates    時間: 2021-3-3 08:13 AM

引用:

首次置業平均年齡44?真唔真呀?
作者: mikis    時間: 2021-3-3 08:39 AM

引用:
原帖由 siurayraybobo 於 2021-3-2 08:30 PM 發表

我2009年,25歲拎住10萬做95做樓主⋯⋯班𡃁仔原來而家咁弱雞?
買件二手400萬垃圾老爺樓,今時今日至少要50幾萬首期喔,遇到件殘裝還要+40萬裝修,係你當年5倍首期以上喔,呢D老爺樓你個年代100萬唔使,今時今日升左4倍,而印花稅已經9皮啦.
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-3 09:17 AM

引用:

仲講年輕人難上車?
根本將來00後10後嘅年輕人可能未必洗煩呢d問題!

你都識講d樓而家大部份留喺邊啦?
就係70後60後50後手上!
只要00後10後嘅父母係業主?
佢地將來都必定可以承繼其資產。。

根本而家年輕一代先係食個收成期
作者: icantstop    時間: 2021-3-3 09:24 AM

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2-3-2021 10:46 AM 發表

其他發達國家嘅情況,其實都差唔多。
作者: Vince78    時間: 2021-3-3 09:27 AM

跟本比你有多多供應都冇用 最緊要像星加坡要有可負擔的公營房屋
政府帶頭賣貴地 新樓下下二萬幾蚊呎 咪又係有$ 人玩意
作者: 奇異果博士    時間: 2021-3-3 09:39 AM

宜家啲年輕人永遠都係睇到人哋/以前嘅好處,但就永遠都唔會睇到人哋/以前啲人嘅負出。文章講到80年代年年加成兩成人工,但又唔講吓當年通脹幾多、利息幾多。當年通脹一樣係成兩成,水電煤車費年年加幅都係雙位數;當年供樓嘅利息一樣係雙位數,仲要冇二按;當時庫房空虛,邊似宜家咁政府年年派糖、咁多福利。都仲未講嗰代人個個都仲要養埋娘家,點似宜家班年輕人都唔使點俾錢屋企。點解呢啲又唔講?呢啲咪就係宜家嘅傳媒報道囉!跟住就同你講佢都係報道事實喎!

如果80年代咁易買樓,就唔會當年香港周圍都木屋區,唔好講臨屋,劏房都冇得住啦!
作者: 奇異果博士    時間: 2021-3-3 09:43 AM

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-3 09:17 AM 發表

仲講年輕人難上車?
根本將來00後10後嘅年輕人可能未必洗煩呢d問題!

你都識講d樓而家大部份留喺邊啦?
就係70後60後50後手上!
只要00後10後嘅父母係業主?
佢地將來都必定可以承繼其資產。。

根本而家年輕一代先係食個收成期
Exactly, 以前個個家庭都三個仔女以上,好似我屋企人兩邊都有七兄弟姊妹;宜家個個都生得一兩個,將來父母有咩事,邊代人著數啲?
作者: 奇異果博士    時間: 2021-3-3 09:46 AM

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-3-3 09:24 AM 發表

其他發達國家嘅情況,其實都差唔多。
其實睇吓日劇,啲主角啱啱畢業係鄉下去到東京做嘢,係住啲咩樓,自住定租,已經大概知道個情況啦😂
作者: Kai_Fong    時間: 2021-3-3 09:47 AM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-3-3 09:39 AM 發表

宜家啲年輕人永遠都係睇到人哋/以前嘅好處,但就永遠都唔會睇到人哋/以前啲人嘅負出。文章講到80年代年年加成兩成人工,但又唔講吓當年通脹幾多、利息幾多。當年通脹一樣係成兩成,水電煤車費年年加幅都係雙位數;當年供樓嘅利息一樣係雙位數,仲要冇二按;當時庫房空虛,邊似宜家咁政府年年派糖、咁多福利。都仲未講嗰代人個個都仲要養埋娘家,點似宜家班年輕人都唔使點俾錢屋企。點解呢啲又唔講?呢啲咪就係宜家嘅傳媒報道囉 ...
佢哋更加唔會睇到上世紀八, 九十年代都有籠屋, 依家嘅劏房同佢比, 又算得上係乜。
作者: I-HAVE    時間: 2021-3-3 09:47 AM

樓價過去15年升左4倍.....
未來15年會升多8倍.....
萬惡的資本主義......

作者: 奇異果博士    時間: 2021-3-3 09:49 AM

引用:
原帖由 Vince78 於 2021-3-3 09:27 AM 發表

跟本比你有多多供應都冇用 最緊要像星加坡要有可負擔的公營房屋
政府帶頭賣貴地 新樓下下二萬幾蚊呎 咪又係有$ 人玩意
連私人企業經營都要管埋,就唔係自由經濟喎!啲香港人係咪想學新加坡先?
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-3 09:54 AM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-3-3 09:43 AM 發表

Exactly, 以前個個家庭都三個仔女以上,好似我屋企人兩邊都有七兄弟姊妹;宜家個個都生得一兩個,將來父母有咩事,邊代人著數啲?
你講得冇錯
其實好多70後(認識嘅身邊朋友)
生小朋友都一個起兩個止

我哋叫做捱左20年(嚟緊仲要捱)
望住由出世到而家都被寵慣...仲可以享受未來嘅00後子女?
講真確係又羨慕又妒忌
作者: yan654321    時間: 2021-3-3 10:10 AM

引用:
原帖由 keuto 於 2021-3-2 04:26 PM 發表

吾通為左供樓,不吃不喝不消費?做人還有樂趣?
你想後生有樂趣十年之後,愈老愈坎坷,定係後生時無樂趣十年,之後愈老愈有樂趣有自由?

等如醫科生寒窗苦讀十幾年都比其他後生少樂趣,換嚟嘅係做醫生後,幾十年嘅好生活。

成功就係要延遲享樂呀施主。
作者: Vince78    時間: 2021-3-3 10:36 AM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-3-3 09:49 AM 發表

連私人企業經營都要管埋,就唔係自由經濟喎!啲香港人係咪想學新加坡先?
新加坡一樣有豪宅 而且一樣可以好貴 但你需要同公營房屋兩個市場分開
我只知道每年仲有幾多萬戶人等緊公屋輪候 你可以繼續賣貴地 但你同時要照顧低收入人士安居需要囉
作者: detention    時間: 2021-3-3 12:00 PM

引用:

2房都是上下5%
樓價其實變化不大
近4,5年,租金是跌緊
SO?租樓日日賺?
作者: 你假誠    時間: 2021-3-3 12:11 PM

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-3-2 11:48 AM 發表

無人欠年輕人
個個都後生過
供應一定唔會夠

但講返轉頭
近年二手供應多左
息口又低
又有林鄭Plan
呢 ...
每年萬靚個私樓供應點會唔夠??

先前好多帖話

大量人移民賣樓
出生率底 死亡多過出生
大量貨尾未賣
大陸業主開關後沽樓 增加供應

咁多供應 其實政府應該呢幾年私樓零供應才對。理性討論。

作者: icantstop    時間: 2021-3-3 12:30 PM

引用:
原帖由 奇異果博士 於 3-3-2021 09:46 AM 發表

其實睇吓日劇,啲主角啱啱畢業係鄉下去到東京做嘢,係住啲咩樓,自住定租,已經大概知道個情況啦😂
歐洲美國加拿大澳洲都差唔多!😹
作者: icantstop    時間: 2021-3-3 12:53 PM

引用:
原帖由 I-HAVE 於 3-3-2021 09:47 AM 發表

樓價過去15年升左4倍.....
未來15年會升多8倍.....
萬惡的資本主義......
嘩堅定流呀?咁正?升八倍!?😱
作者: onepunchman101    時間: 2021-3-3 01:24 PM

老人家死後啲楼會消失?
埋大部分留比30-40碎仔女!
作者: x201191    時間: 2021-3-3 06:59 PM

人地有準確數據同報告
今次租租又用乜野數據
去反駁

等許地可以繼續自欺欺人
租租快d發功
吹噓你地d濕9理論
作者: limax    時間: 2021-3-3 09:30 PM

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-2 04:34 PM 發表

冇計 硬好既世界只有買樓投資或定期 租金回報極低點都好過定期 
唯有日日上黎寸下租淡 唱下好 找下精精寄托
作者: 資羌裡a    時間: 2021-3-3 09:57 PM

作者: sobel123    時間: 2021-3-3 10:08 PM

我都50,點解人工無年年加10%??  中間經濟回調 行業息微 大衰退時都仲有人工加10% ? 你係咪傻左 或係 AA
作者: Badmadfan    時間: 2021-3-3 11:02 PM

容易下嘅說話好簡單就可以KO呢啲新一代嘅人講嘅廢話

如果上一代買樓咁容易,佢哋應該返屋企問吓佢哋嘅老竇老母點解當年冇買返十幾20層樓返嚟收租!
作者: yyyymmdd    時間: 2021-3-4 04:54 PM

美國開始加息添
作者: yyyymmdd    時間: 2021-3-11 07:24 PM

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-3-3 10:08 PM 發表

我都50,點解人工無年年加10%??  中間經濟回調 行業息微 大衰退時都仲有人工加10% ? 你係咪傻左 或係 AA
事實上出邊真係好蕭條
作者: clogalaxy    時間: 2021-3-11 07:29 PM

大部分人是知道真相的,只是不想面對。

沉醉夢鄉,恍如在平行時空中,人都開心啲