標題: [地產新聞轉載] 【勢如破竹】兆康苑高層2房518萬沽 創屋苑新高 [打印本頁]

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-1 10:54 PM

作者: kokoko    時間: 2021-3-1 11:02 PM

恆生估價55x萬  
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-1 11:09 PM

作者: kokoko    時間: 2021-3-1 11:11 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-1 11:09 PM 發表

我咪話左破了頂都係平lor ! 所以現在業主不但要齊心零議價,更加要反價!
指數破頂向下

圖片附件: 1.jpg (2021-3-1 11:11 PM, 38.65 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-1 11:17 PM

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-1 11:20 PM

作者: kokoko    時間: 2021-3-1 11:22 PM

狼來了的故事
狼最終會來的  
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-1 11:24 PM

作者: c7wc2018    時間: 2021-3-1 11:39 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-1 11:11 PM 發表

指數破頂向下
依個乜指數來架?中原?
作者: 大寶二寶    時間: 2021-3-1 11:40 PM

犀利
作者: chkwong    時間: 2021-3-1 11:40 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-1 10:54 PM 發表

買樓三個重點:location, location, location !
破頂都係平!

https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/pp/2010192/

祥益高級分行經理龍超君表示,屯門兆康苑R座高層8室,面積483方呎,2房間隔,區外客以518萬承接,呎價10725元,高市價約5%,創屋苑成交價新高。原業主於2018年2月以430萬購入,剛過 ...
支持
作者: kokoko    時間: 2021-3-1 11:47 PM

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-1 11:39 PM 發表

依個乜指數來架?中原?
祥益屯門樓市呎價領先指數(實用面積)

升的話就會報,例如:
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29727643
作者: alanchiu28@    時間: 2021-3-1 11:54 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-1 11:24 PM 發表

係,我都信人會死,世界會末日,不過之前幾十年有人榮華富貴,有人廢酸閉翳
@kokoko 比人吋到一棟都冇
作者: kokoko    時間: 2021-3-2 12:02 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-1 11:24 PM 發表

係,我都信人會死,世界會末日,不過之前幾十年有人榮華富貴,有人廢酸閉翳
87股災,97金融風暴,08金融海嘯,歷史不斷重複
鹼水跣人,用酸中和
作者: chkwong    時間: 2021-3-2 12:05 AM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-1 11:47 PM 發表

祥益屯門樓市呎價領先指數(實用面積)

升的話就會報,例如:
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29727643
sure
作者: jon_jon    時間: 2021-3-2 12:06 AM

係咪居屋黎?
好似樓齡好高喎
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 12:09 AM

作者: jon_jon    時間: 2021-3-2 12:10 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 12:09 AM 發表

係,好舊的居屋,絕大多數已補地價,近西鐵地利因素值錢。但比我就寧願買天盛苑
我情願買半新樓
有會所又靚好多
舊屋好多渠問題
作者: c7wc2018    時間: 2021-3-2 12:10 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 12:09 AM 發表

係,好舊的居屋,絕大多數已補地價,近西鐵地利因素值錢。但比我就寧願買天盛苑
天盛係天水圍,區分差左DD,校網差好遠

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 12:20 AM

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 12:21 AM

作者: jasons1    時間: 2021-3-2 01:01 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-1 10:54 PM 發表

買樓三個重點:location, location, location !
破頂都係平!

https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/pp/2010192/

祥益高級分行經理龍超君表示,屯門兆康苑R座高層8室,面積483方呎,2房間隔,區外客以518萬承接,呎價10725元,高市價約5%,創屋苑成交價新高。原業主於2018年2月以430萬購入,剛過 ...
aa發報虛假消息?

2018年 兆康苑成交過差唔多12K

依間11k都無 無論總銀碼同呎價 依間都較2018年平 呎價甚至平一成!

點創新高法?

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2101241/兆康苑447呎2房呎價$11763破頂

作者: 天天默默的牛牛    時間: 2021-3-2 01:11 AM

作者: jasons1    時間: 2021-3-2 01:14 AM

引用:
原帖由 天天默默的牛牛 於 2021-3-2 01:11 AM 發表

樓價越來越高
比2018年 平了一成

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 兆康苑447呎2房呎價$11763破頂
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 01:17 AM

作者: jasons1    時間: 2021-3-2 01:19 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 01:17 AM 發表

你小學畢業未?近期高位不等如歷史高位。重點係升勢回來,2018年後香港經歷左乜你唔係扮唔知呀?但廢酸淡期待的沙士價都冇出現lor,你唔係覺得調整左一成就係冧樓價呀?係你重唔入?

留意:我一早講左「破頂都係平」!
你標題寫創屋苑新高,不是寫近期高位!

乜嘢叫做創新高 你讀過書未呀?

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 01:27 AM

作者: jasons1    時間: 2021-3-2 01:55 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 01:27 AM 發表

係報道寫,你有冇睇?新高可以係今年計(高市價5%,唔係近期唔通十年前市價?你閱讀理解合唔合格?!),歷史新高係另一回事。中學冇教你寫新聞標題?要言簡意清都唔識?
勢如破竹是鐵一般事實,廢淡再挑剔放負也改變不了大勢
接受你解釋  請在標題上改為創今年新高或者近月新高 以免誤會

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 02:44 AM

作者: jasons1    時間: 2021-3-2 08:07 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 02:44 AM 發表

不會改,這是地產新聞轉戴,標題是報道寫的,我原原本本貼出來。你去報館投訴佢!
算啦 aa為左托市 明明低兩年前一成 都可以講成[創新高]

人在做 天做看 會有報應的
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 09:35 AM

作者: jasons1    時間: 2021-3-2 09:38 AM

再揾多個成交你睇下 根本你個成交連近排新高也不是

aa歪曲事實 為做多幾單deal  向市場發放虛假信息
https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/pp/2005986/
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 10:01 AM

作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-2 10:10 AM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-2 12:02 AM 發表

87股災,97金融風暴,08金融海嘯,歷史不斷重複
鹼水跣人,用酸中和
咁08年後要等幾耐?

17?18?無事發生過啵!

利申:今日樓價貴係事實
作者: ch_margaux    時間: 2021-3-2 10:14 AM

兆康呢啲垃圾樓都攞黎起機,廢柴硬好會有幾L富貴?
作者: jasons1    時間: 2021-3-2 10:18 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 10:01 AM 發表

真係多謝你咁積極提供高價成交資訊,證明樓市在疫情回穩後確係勢如破竹!

不過你睇清楚先,兩個單位座數唔同,呎數亦有差別,兩個數據可以分開睇。可以理解為高市場5%成交是同呎數單位。

你可以話報道太簡短冇解釋晒所有details,但不代表是誤導。這篇只是一則樓市快訊,不是詳細科學分析報告,表達左樓價回升的事實重點已足夠。有興趣的人自然會找AA了解多啲。你啲廢酸淡就係唔接受現實,酸足一世,睇野咪特別 ...
你吹水 已經被牌主封左你個版頭啦 仲死撐
作者: ppcat    時間: 2021-3-2 10:19 AM

兆康個商場幾時執, 個次行過以為去左四十幾年樓D公屋

又殘又舊又暗又無野食又無野買
作者: 山邊委屈的老闆    時間: 2021-3-2 10:24 AM

樓市創新高 五舊水一碗叉雞飯 不遠
作者: ppcat    時間: 2021-3-2 10:33 AM

飛機文
作者: kokoko    時間: 2021-3-2 10:42 AM

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-2 10:10 AM 發表

咁08年後要等幾耐?

17?18?無事發生過啵!

利申:今日樓價貴係事實
假如係IQ題目:   87  97  08  X
X 似乎係 20

GMO 資產管理公司創辦人在2020年時已發出警告
【股市呈現「史詩級泡沫」
Grantham被推崇為「傳奇災難預言家」,過去曾準確預測2000年和2008年金融危機。他在最新報告《等待最後一支舞》(Waiting for the Last Dance)中警告稱,股市正處於一個「成熟的史詩級泡沫」當中。

在Grantham看來,現時過高的估值、股價飆升、新股瘋狂發行、以及投資者的炙熱情緒,都是他加倍看淡後市的原因。但他亦無法預估股市泡沫何時或因何種因素爆破,但他斷言,無論聯儲局如何努力撐市,泡沫終將在適當的時候破裂,如何1929年華爾街股災和2000年科網泡沫一樣,被記錄在金融史之中。

Grantham早於今年6月已經發出泡沫警告,又於11月指股票正處於泡沫之中,但美股在此之前不斷衝上新高。他旗下基金去年跌約2.5%,同期標指則錄得16%升幅。】
https://inews.hket.com/article/2845600/【美股泡沫】兩大名家看淡後市 指投機行為推動 股市正呈現「史詩級」泡沫

2021年初的修正係今年5月前爆破
#58  https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29740807&extra=page=2&page=4
作者: edbe    時間: 2021-3-2 10:55 AM

連呢d 都破頂
樓市真起動
作者: jasons1    時間: 2021-3-2 11:09 AM

引用:
原帖由 edbe 於 2021-3-2 10:55 AM 發表

連呢d 都破頂
樓市真起動
10700就叫破頂成頂成交 早幾日11K成交果啲

同兩年前12K果啲成交 又叫咩?
依件10700成交 排前5位都未得

https://m.mingpao.com/fin/instantp2.php?node=1529829688570&issue=20180624

作者: projectdicky    時間: 2021-3-2 11:12 AM

兆康四十年樓上車都515萬都話平,你叫隔離廿年樓疊茵業主賣500萬樓下平比你?

上年有淡淡話兩球入一間, 球半入第二間,以家可以續租了

作者: 清晨默默的鳳凰    時間: 2021-3-2 11:22 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 12:20 AM 發表

校網就唔知,但天盛環境一定好過兆康,又近文青圖書館。我又唔覺屯門高貴好多
同埋都近西鐵站,而且又新啲
作者: ppcat    時間: 2021-3-2 11:33 AM

兆康除左西鐵, 就咩L都無
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 12:06 PM

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 12:07 PM

作者: 地獄硬硬的貓奴    時間: 2021-3-2 12:36 PM

政府希望各位向上流現做到啦!
作者: diloluen    時間: 2021-3-2 12:45 PM

其實除左西鐵 好多人忽略左兆康既輕鐵網
住大西北輕鐵多
方便到爆
另外居屋黎講 個大堂全港冇5大都一定十名內新同合眼緣

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 01:00 PM

作者: kokoko    時間: 2021-3-2 01:03 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 12:07 PM 發表

投資冇泡沫你賺條毛咩?而且是銀紙有泡沫,不是其他!
GMO 的意思係5月前唔爆破的話係非常幸運
睇下GMO預測會唔會實現囉
美股縂市值/GDP 幅圖顯示現時已經比2000年科網股爆破時高唔少

圖片附件: 2.jpg (2021-3-2 01:03 PM, 22.79 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: jasonjasonjasoo    時間: 2021-3-2 01:08 PM

又爆
作者: edbe    時間: 2021-3-2 01:09 PM

引用:
原帖由 ppcat 於 2021-3-2 11:33 AM 發表

兆康除左西鐵, 就咩L都無
住天水圍好過住兆康
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 01:11 PM

作者: jasonjasonjasoo    時間: 2021-3-2 01:12 PM

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-3-2 10:14 AM 發表

兆康呢啲垃圾樓都攞黎起機,廢柴硬好會有幾L富貴?
好過你廢淡,一層都冇,仲要月尾交租
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 01:21 PM

作者: 車站外圍的核心    時間: 2021-3-2 01:40 PM

已經好殘、的喉管老化、疫情要小心
作者: kokoko    時間: 2021-3-2 02:05 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 01:21 PM 發表

2000年有冇QE? 睇野唔係只係抽一個股市,一個樓市,某幅圖去睇。所以廢淡永遠只睇到局部而睇唔到全局,永遠也上不了資產增值抗通脹的車!

當然,我認同股市一定有調整,只要有借口就郁佢。但樓市性質同股市好唔同,在種種 辣招下已不能短期炒賣;買股是賭,買樓是保!在QE大時代下,業主只要認清自己的「絕對優勢」,不隨短期投資市場氣氛影響而賤賣,樓市是 穩步上揚。 想賺快錢發達,就玩bitcoin之類, ...
兩個都係賭,買樓多數人會做按揭,借9成即係孖展9倍
2016年一話加息,樓價即刻跌10%,2018年中都係一樣,即刻跌10%
而影響樓市的最大風險就係按揭息率,而息口亦都係影響股市的一個重大因素
無論樓價又好,股價又好,目前大家都望住10年期債息走向!
作者: shefuming5    時間: 2021-3-2 02:39 PM

升值太高了,赚了嗨
作者: chkwong    時間: 2021-3-2 04:54 PM

新高gogogo
作者: ppcat    時間: 2021-3-2 04:57 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-2 02:05 PM 發表

兩個都係賭,買樓多數人會做按揭,借9成即係孖展9倍
2016年一話加息,樓價即刻跌10%,2018年中都係一樣,即刻跌10%
而影響樓市的最大風險就係按揭息率,而息口亦都係影響股市的一個重大因素
無論樓價又好,股價又好,目前大家都望住10年期債息走向!
16年埋而家都賺
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 05:13 PM

作者: annabb    時間: 2021-3-2 05:28 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-1 11:17 PM 發表

指數是歷史,投資是未來。明未?
咁呢單成交咪又係歷史,下跌是未來。
作者: kokoko    時間: 2021-3-2 05:35 PM

引用:
原帖由 ppcat 於 2021-3-2 04:57 PM 發表

16年埋而家都賺
有少數盤蝕

【【蝕讓成交】何文田皓畋2房1480萬沽  帳面貶值5%
原業主於2016年以約1557萬元購入,持貨約5年,是次易手帳面損失約77萬元,期內貶值約5%】
https://ps.hket.com/article/2858656
作者: 黑色勇士    時間: 2021-3-2 05:52 PM

以前一求唔洗
作者: projectdicky    時間: 2021-3-2 07:36 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 01:00 PM 發表

你又講得啱,果度係輕鐵中轉中心。所以佢挺得著也是這地利因素。
兆康不嬲都底水因為巴士村巴有排坐,屯門區內人就搭慣巴士村巴唔buy呢區

但就相對唔洗提早起身搭巴士排隊,行兩三分鐘入閘就西鐵出九龍,有時間仲可以坐回頭車到屯門坐住出去返工必有位,我個時住疊茵都覺得呢樣野都幾好,另外輕鐵全月通免費搭,去到蔡意橋隔離已經新墟買乜送都有,買完就搭返去
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-2 08:28 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-2 10:42 AM 發表

假如係IQ題目:   87  97  08  X
X 似乎係 20

GMO 資產管理公司創辦人在2020年時已發出警告:
【股市呈現「史詩級泡沫」
Grantham被推崇為「傳奇災難預言家」,過去曾準確預測2000年和2008年金融危機。他在最新報告《等待最後一支舞》(Waiting for the Last Dance)中警告稱,股市正處於一個「成熟的史詩級泡沫」當中。

在 ...
你講果d所謂歷史循環?
87 97 08...之後好似斷尾消失左咁

我深信你係有望18年冧嘅
但結果無?你就繼續奢望19..20..21...22......2046...
作者: IPUser    時間: 2021-3-2 08:46 PM

引用:

破頂都係平!

太舊了
作者: kokoko    時間: 2021-3-2 09:07 PM

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-2 08:28 PM 發表

你講果d所謂歷史循環?
87 97 08...之後好似斷尾消失左咁

我深信你係有望18年冧嘅
但結果無?你就繼續奢望19..20..21...22......2046...
其實都唔駛估,2018年係有機會,2018年尾測量師行估2019年跌25%
睇返CCL圖表,出現過兩次因爲加息引發的冧市
一次係2016,一次係2018
2015年12月美國加0.25%,到2016年12月先再加到0.5%
速度比預期慢,CCL跌10%又升返
新聞話亞松個老婆係低位買咗4間太古城單位,似乎亞松一早睇死美國加息速度
2018年香港終於將P加咗0.125%,CCL又跌10%
特x普叫停加息,CCL又升返
下次幾時會加息,天知曉

圖片附件: 1.jpg (2021-3-2 09:07 PM, 31.86 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 09:19 PM

作者: goodlook    時間: 2021-3-2 09:19 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-1 11:02 PM 發表

恆生估價55x萬  
睇下份約可能明白點解做到咁既價位
而家D成交價只要信不要問
銀主拍賣成交價會真D

作者: kokoko    時間: 2021-3-2 09:34 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-2 09:19 PM 發表

調整吓都叫冧呀?沙士價才是冧!你有冇諗過作狀加息係為左減息呀?Fed係關鍵時刻出來作狀做野係為市場拆彈,有序操控泡沫。如果有人當年因為咁嚇一嚇賣左 樓,我真係恭喜你呀!
2019年7月31日,聯儲局由2.25%減到2.0%
其實2019年5月中開始,美國長短期債息開始倒挂
市場已經反映減息的預期,聯儲局係跟市場預期減息,無必要作狀
作者: jasonjasonjasoo    時間: 2021-3-2 09:36 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-2 09:34 PM 發表

2019年7月31日,聯儲局由2.25%減到2.0%
其實2019年5月中開始,美國長短期債息開始倒挂
市場已經反映減息的預期,聯儲局係跟市場預期減息,無必要作狀
冇樓淡
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-2 09:50 PM

作者: hkbicycle    時間: 2021-3-2 09:59 PM

作者: chkwong    時間: 2021-3-3 12:22 AM

引用:
原帖由 hkbicycle 於 2021-3-2 09:59 PM 發表

超勁
作者: 12728915    時間: 2021-3-3 12:48 AM

兆康都要依口價,唔係啊
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-3 09:04 AM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-2 09:07 PM 發表

其實都唔駛估,2018年係有機會,2018年尾測量師行估2019年跌25%
睇返CCL圖表,出現過兩次因爲加息引發的冧市
一次係2016,一次係2018
2015年12月美國加0.25%,到2016年12月先再加到0.5%
速度比預期慢,CCL跌10%又升返
新聞話亞松個老婆係低位買咗4間太古城單位,似乎亞松一早睇死美國加息速度
2018年香港終於將P加 ...
結果咪又係估錯那有25%呀??

2019年黑暴呀!
跟住就疫情直到今日呀!

講真經濟差有後遺症跟尾我絕對認同!
但就未見你呢d(數據系)淡友可以準過一次囉
一年又一年咁?
今年唔跌就求下年,下年唔跌就望再下一年....

你攰嘛?
作者: jojo_1986    時間: 2021-3-3 09:48 AM

佢正正係鐵路上蓋。無得輸
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-3 10:19 AM

作者: kokoko    時間: 2021-3-3 10:21 AM

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-3 09:04 AM 發表

結果咪又係估錯那有25%呀??

2019年黑暴呀!
跟住就疫情直到今日呀!

講真經濟差有後遺症跟尾我絕對認同!
但就未見你呢d(數據系)淡友可以準過一次囉
一年又一年咁?
今年唔跌就求下年,下年唔跌就望再下一年....

你攰嘛?
測量師行估錯,施永青都錯!
邊個會估得到!
無論淡同好,最重要係自己做判斷向自己負責  

2019年1月14日:
【近期本港一手市場有「小陽春」,發展商推盤意欲增加,可是對樓價前景,市場人士看法較淡。中原集團創辦人施永青出席論壇時指出,樓價下跌與市場人士對政治及經濟前景展望負面有關。隨着一手樓價已較高峰期回落15至20%,二手樓價則下跌10%,認為樓價在現水平已企穩,並有用家開始入市。

施永青又預期樓價會在今年上半年找到支持位,預料會在現水平樓價會企穩一段時間,縱使未來再出現階段性下跌,相信跌幅最多亦只會是從高位回調3成。他又指出目前本港住宅物業市場仍然供不應求,而買家並無過度借貸,對不少投資者而言,香港物業具有吸引力。】
https://www.hk01.com/地產樓市/282504/中原創辦人施永青指樓價已企穩-用家開始入市
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-3 11:34 AM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-3 10:21 AM 發表

測量師行估錯,施永青都錯!
邊個會估得到!
無論淡同好,最重要係自己做判斷向自己負責  

2019年1月14日:
【近期本港一手市場有「小陽春」,發展商推盤意欲增加,可是對樓價前景,市場人士看法較淡。中原集團創辦人施永青出席論壇時指出,樓價下跌與市場人士對政治及經濟前景展望負面有關。隨着一手樓價已較高峰期回落15至20%,二手樓價則下跌10%,認為樓價在現水平 ...
所以咪唔應機相信所謂數據囉!
出數據嘅人/公司根本全部都有預先立場!
包括你都一樣

我覺得行動最重要!
覺得升又有能力咪買囉!
覺得跌而又有能力你租樓我地業主都好歡迎架!

你同我講樓市周期把春咩?
你講呢d只係想support你自己點解唔上車之嘛!
作者: kokoko    時間: 2021-3-3 11:54 AM

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-3 11:34 AM 發表

所以咪唔應機相信所謂數據囉!
出數據嘅人/公司根本全部都有預先立場!
包括你都一樣

我覺得行動最重要!
覺得升又有能力咪買囉!
覺得跌而又有能力你租樓我地業主都好歡迎架!

你同我講樓市周期把春咩?
你講呢d只係想support你自己點解唔上車之嘛!
所以分析數據都要打12分精神,睇清楚周邊發生咩事,例如:

1. 舊年聖誕,奸仔雄賣自己豪宅,跟住話今年會升5%
2. 西環契仔+白姐姐盡賣手上物業,只留自住單位
3. 再睇一個有趣的成交:
【新港城每呎1.56萬低市價4% 連額印實蝕70萬
世紀21奇豐區域經理莊瑞生指,馬鞍山新港城R座中層4室,面積503方呎,為3房間隔,以785萬易手,呎價15606元,低市價約4%,買家為上車客,原業主於2019年以735萬購入,因持貨不足3年,需支付樓價10%額外印花稅,計及代理佣金等開支,料實蝕約70萬離場。】
https://std.stheadline.com/realtime/article/1504966/即時-地產-新港城每呎1-56萬低市價4-連額印實蝕70萬

新港城個盤好特別
a. 2019年2月注冊,即係1月簽臨約。 睇返CCL,2019年1月係低位
b. 2年唔夠就賣,實際蝕SSD條數

賣家可以捕捉到市場低位入市,又可以立定決心比SSD斬倉
似乎唔係普通人,而係一個 高級資深投資者
佢都要走貨,可想而知,一. 目前樓市究竟係點   二.  2019年估錯入市,狠心斬倉蝕賣
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-3-3 12:11 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-3-3 11:54 AM 發表

所以分析數據都要打12分精神,睇清楚周邊發生咩事,例如:

1. 舊年聖誕,奸仔雄賣自己豪宅,跟住話今年會升5%
2. 西環契仔+白姐姐盡賣手上物業,只留自住單位
3. 再睇一個有趣的成交:
【新港城每呎1.56萬低市價4% 連額印實蝕70萬
世紀21奇豐區域經理莊瑞生指,馬鞍山新港城R座中層4室,面積503方呎,為3房間隔,以785萬易手,呎價15606元,低市價約4%,買家為上 ...
名人賣樓沽貨根本上每一年都有!
呢d野唔代表跳船

就正正因為每一年都一樣有名人入市?
所以我一樣覺得拎呢d黎唱好都係低Q能

而家經濟差係事實!
樓市仲企到咁硬亦係事實!
大家都無水晶球...
樓市將來會點只有天知曉

我地只可以喺賣地同賣樓呎價去睇發展商動向去估計短線....
因為投地起樓賣樓嘅係發展商!而佢地睇嘅係長線....

一個人買樓時期啱就果一年?唔啱錯過左就可能要等多十9幾年都未等到(例如plovxx版友)
所以短線波動我同你都可以去9吹去討論...
樓價升跌波動一定有!
爭在係多與少咁解之嘛。。

但長線去睇?(當然我地唔係一間公司可以營運到千秋萬世)
你問心香港地產發展商今日仲運作緊,仲高價投緊地,將來長遠樓市會點你就自然會有答案
作者: kokoko    時間: 2021-3-3 01:39 PM

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-3 12:11 PM 發表

名人賣樓沽貨根本上每一年都有!
呢d野唔代表跳船

就正正因為每一年都一樣有名人入市?
所以我一樣覺得拎呢d黎唱好都係低Q能

而家經濟差係事實!
樓市仲企到咁硬亦係事實!
大家都無水晶球...
樓市將來會點只有天知曉

我地只可以喺賣地同賣樓呎價去睇發展商動向去估計短線....
因為投地起樓賣 ...
2001-2003年每年大約7萬人買樓
2016-2020年每年大約6萬人買樓
基本上樓市好與壞一樣有大把人買樓
立法會前幾日的報告,自置居所的人已經從幾年前的4x%增加到2020的5x%
即係話租樓的人相對少咗,所以租金跌得多而樓價變化相對小

買樓多數人會做按揭,借錢多少主要睇入息同息率
入息同息率同經濟有關
經濟好,入息增長,會帶動樓價升
但息率長期低迷,經濟好,通脹增加,息率有增加壓力
未來樓價走勢係點,天知呀!
作者: pinkyn    時間: 2021-3-3 03:53 PM

引用:

天盛當然好d,但極少單位補左地價
大部分折扣率係40~50%,補都唔化算
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-3-3 03:56 PM

作者: pinkyn    時間: 2021-3-3 04:03 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-3-3 03:56 PM 發表

係,所以有綠白表人士有福了
所以講天盛不如諗對面屏欣

補20-25%,又新樓
傾好綠表價再幫賣家補地價其實都ok