標題: [地產新聞轉載][移民] 短期居留權不代表默許居英權, 賣樓移民潮屬曇花一現表錯情 [打印本頁]

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-21 11:05 AM

淡友的「狼來了」故事被刺破了;有人天真到辭職割價賣樓去英國渾渾噩噩五年,然後發現得個吉死返香港又失業又買唔返層樓,我真係恭喜你呀!

/英方又指新簽證安排只是修改入境規則賦予BNO持有人短期居留許可,持有人仍受制於當地入境管制,並不會因而有居英權,強調持BNO護照不會自動獲永久居英權、不會被賦予英國公民身份、不會享有英國社會福利、無法傳承BNO護照給親人,以及97後不再接受BNO新申請。/

英方:BNO持有人入籍無特權 - 雅虎香港

https://yns.page.link/TP7nq

【本報訊】對於英國透過「5+1」方案擴權英國國民(海外)護照(BNO)持有人申請居英權一事,早前傳出中方會作出反制,包括在指定限期後,自動取消持雙重國籍人士的中國籍資格。英國駐華大使館昨解畫,指BNO持有人並無特權,申請永久居英程序與其他人一樣,即使是中國人也可透過新安排申請入籍。

有關新簽證安排將於本月31日推出,英國駐華大使館在推出前出文澄清,指英方推出新簽證安排源於中方推出《港區國安法》破壞《中英聯合聲明》在先,若中方不承認BNO護照可能等於直接違反《中英聯合聲明》,指因中方曾承諾允許前英國殖民地公民的香港華人,使用英國政府簽發的旅行證件前往其他地區旅行。

英方又指新簽證安排只是修改入境規則賦予BNO持有人短期居留許可,持有人仍受制於當地入境管制,並不會因而有居英權,強調持BNO護照不會自動獲永久居英權、不會被賦予英國公民身份、不會享有英國社會福利、無法傳承BNO護照給親人,以及97後不再接受BNO新申請。

指中國人可申「5+1」方案

英方重申,BNO持有人並無特權,申請永久居英程序與其他人一樣,指任何人士若在英國連續逗留達5年,同樣可以申請入籍,包括中國國民,並指獲得英國公民身份程序清晰透明。

文中又指,雖然同意中方絕對擁有香港的主權,亦不支持港獨,惟不同意中國外交部駐港公署指,《聲明》沒有任何字眼或篇幅賦權英國在97主權移交後干預香港事務和監察權利的說法,覺得《聲明》仍是具有法律效力的國際協議,中方需要維持香港高度自治、港人生活方式、社會經濟系統等50年不變的承諾,故英國有權要求中國遵守承諾。
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2021-1-21 11:21 AM

英國又呃9曱甴我重諗住掃平貨
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-21 12:09 PM

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2021-1-21 11:21 AM 發表

英國又呃9曱甴我重諗住掃平貨
「策略性淡友」又要找新借口造淡,辛苦晒
作者: 陳知英    時間: 2021-1-21 12:42 PM

英方只係向中共玩文字遊戲, 現實係向所有BNO身份開綠燈,都預咗三百萬人可以移居英國。口說大陸人都可以申請,但現實係英政府唔會批你。
最難得英國人普遍同情港人,呢個政府政策出奇地冇乜英國人反對聲音, 反而在曼徹斯特嘅華人團體有人反對,結果主席受壓要下台。
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-21 12:48 PM

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-1-21 12:42 PM 發表

英方只係向中共玩文字遊戲, 現實係向所有BNO身份開綠燈,都預咗三百萬人可以移居英國。口說大陸人都可以申請,但現實係英政府唔會批你。
最難得英國人普遍同情港人,呢個政府政策出奇地冇乜英國人反對聲音, 反而在曼徹斯特嘅華人團體有人反對,結果主席受壓要下台。
你真係好pure好true
識唔識政治呀? 英國政府當年有你咁pure咁true,中英談判就唔會禁止香港人加入發聲啦。兩國交易拿你來賣做籌碼就有份

大國政治同你講心。。。

作者: wuusolo    時間: 2021-1-21 03:29 PM

見到虫子扮人上人講話,

篇文章特登穿鑿附會, 低檔人士以為自己看懂了
作者: wuusolo    時間: 2021-1-21 03:32 PM

又話歷史文件?
作者: 包不靚    時間: 2021-1-21 04:01 PM

大把人想走,一過疫情排山倒海
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-21 04:48 PM

夠大把人想中六合彩啦,你想中就中?

英國佬講到咁白話明冇特權,你都重要FF 咁味同自己賭鋪大細lor
作者: pooh1971    時間: 2021-1-21 04:53 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 04:48 PM 發表

英國佬講到咁白話明冇特權,你都重要FF 咁味同自己賭鋪大細lor
我反而想呢批人賣樓走晒過去,短期樓市確實會受壓,但中長期對香港真係有百利而無一害。
作者: 農場奇心事    時間: 2021-1-21 04:57 PM

作者: falconV8    時間: 2021-1-21 05:00 PM

人生重大決定, 要謹慎仔細考慮清楚。
作者: goodlook    時間: 2021-1-21 05:12 PM

好多窮難民去移民
新聞

作者: 樹上狂野的雞翼    時間: 2021-1-21 05:19 PM

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-1-21 04:53 PM 發表

我反而想呢批人賣樓走晒過去,短期樓市確實會受壓,但中長期對香港真係有百利而無一害。
同感
唔係話個個香港人都要愛國愛港
但至少不應該恨國恨港
要理解香港人既利益始終同大陸同香港綁定
長期厭恨自己國家城市係心理上好唔健康
只會造就一堆反社會既人
我情願佢地用呢次機會離開香港
以後唔好返黎
對大家都好
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-21 06:25 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 04:48 PM 發表

係無特權,但亦唔係玩你,5+1,同其他 visa 類別 (工作、投資、家庭團聚) 嘅居留條件睇齊。
作者: 半夜強勁的樓奴    時間: 2021-1-21 08:21 PM

五年後,英國要向中國獻媚,取消 5+1,到時班曱甴無得入籍,叫天不應,叫地不聞,死死氣氣返香港。

到時樓價貴到買唔返,人工又要由頭嚟過。
作者: 大寶二寶    時間: 2021-1-22 12:24 AM

所以好多移民嘅都唔賣樓,怕冇後路
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-22 12:32 AM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 12:24 AM 發表

所以好多移民嘅都唔賣樓,怕冇後路
基本上周街移民盤的江湖傳聞有幾真?第一,如你所言,有計畫有準備的,可放租再看,或睇定市况慢慢放,洗乜唱通街比人知自己移民,驚死買家唔壓你價咁?有冇人咁豬西呀?
作者: BBQ3336333    時間: 2021-1-22 03:07 AM

見到班黃色人係光伏香港幻想破滅後,又點起一個移民夢來支撐自己脆弱的心靈,我真係揞住半邊嘴笑。
你老味你真係外國生活過,你就知咩叫無力感(唔係旅遊),慢慢領略一下咩叫種族歧視?係鬼佬面前,你話你係香港人不等於中國人?哈哈哈……祝你好運。
作者: bronze18man    時間: 2021-1-22 03:23 AM

又係一班傻仔比人利用啫!民主自由見怪不怪!
依喲同上街果喲一樣,比人呃完都唔會有面出聲架,就係一世架啦!唔係香港點會咁好做啫!

作者: thunderpig    時間: 2021-1-22 04:00 AM

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2021-1-21 08:21 PM 發表

五年後,英國要向中國獻媚,取消 5+1,到時班曱甴無得入籍,叫天不應,叫地不聞,死死氣氣返香港。

呢份澄清都表明英方唔敢對中方太強硬,俗稱跪低,幾年後,中國地位更高時,都幾肯定5+1會不了了之
作者: batboy27    時間: 2021-1-22 04:17 AM

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-1-21 12:42 PM 發表

英國人咁大愛就唔會脫歐啦
作者: 天真士巴拿    時間: 2021-1-22 05:28 AM

英國彎道刹車。
炒哂
作者: discuss.woddboy    時間: 2021-1-22 05:56 AM

住夠五年,「可以申請亅 不過唔批
作者: SUPREME    時間: 2021-1-22 07:21 AM

Lm
作者: 賢豬    時間: 2021-1-22 07:26 AM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-21 04:01 PM 發表

都冇人阻你地走,快d走啦
作者: 我係掟磚廢青1號    時間: 2021-1-22 07:48 AM

引用:

曼徹斯特嘅華人團體唔係反對香港人移居當地,只係反對黑暴係英國搞事,恐怕曼徹斯特變成黑暴天堂
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 08:25 AM

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2021-1-21 08:21 PM 發表

呢個只係你嘅幻想,我未見過一條 retroactively abolished 嘅 bill.
作者: keho4    時間: 2021-1-22 08:27 AM

引用:
原帖由 goodlook 於 2021-1-21 05:12 PM 發表

好多窮難民去移民
新聞
二十萬港纸,夠一家四口英国生活六年
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 08:27 AM

引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2021-1-22 03:07 AM 發表

見到班黃色人係光伏香港幻想破滅後,又點起一個移民夢來支撐自己脆弱的心靈,我真係揞住半邊嘴笑。
你老味你真係外國生活過,你就知咩叫無力感(唔係旅遊),慢慢領略一下咩叫種族歧視?係鬼佬面前,你話你係香港人不等於中國人?哈哈哈……祝你好運。
去加拿大如何?Multicultural country,大城市亞洲人多過 Caucasian。
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 08:29 AM

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-1-22 05:56 AM 發表

住夠五年,「可以申請亅 不過唔批
[h1]Indefinite leave to remain[/h1] 係一個通用嘅 residential status,唔係專為 BNO visa 而設,eligibility 係適用於所有類別嘅 visa。

https://www.gov.uk/guidance/indefinite-leave-to-remain-in-the-uk
作者: 紅爆沙貝勒皇子    時間: 2021-1-22 08:32 AM

貪英國大霧咩!有得移民都唔會去,因住風濕呀
作者: sleepingforest    時間: 2021-1-22 08:39 AM

引用:

英國人有你咁單純咁天真就好啦。
作者: kwma    時間: 2021-1-22 08:51 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 11:05 AM 發表

淡友的「狼來了」故事被刺破了;有人天真到辭職割價賣樓去英國渾渾噩噩五年,然後發現得個吉死返香港又失業又買唔返層樓,我真係恭喜你呀!

/英方又指新簽證安排只是修改入境規則賦予BNO持有人短期居留許可,持有人仍受制於當地入境管制,並不會因而有居英權,強調持BNO護照不會自動獲永久居英權、不會被賦予英國公民身份、不會享有英國社會福利、無法傳承BNO護照給親人,以及97後不再接受BNO新申請。/

英方 ...
molamola冇贱价BNO樓执
作者: 半夜可愛的西瓜    時間: 2021-1-22 08:59 AM

又厄錢!早排好多人去續BNO,
作者: ATA0075    時間: 2021-1-22 09:05 AM

重點係重税!
同資產收入唔可以出國

作者: 百家樂研究生    時間: 2021-1-22 09:26 AM

等緊樓市 割喉式 约翰逊 Plan
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-22 09:41 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 11:05 AM 發表

英方 ...
簡單講過去生活到5年就係有本事可以留低,傻仔先覺得呢五年好易捱過
作者: 飛天盒仔    時間: 2021-1-22 10:22 AM

引用:

英方 ...
手足就係手足,唔蠢唔柒都唔會做。
作者: 萬家進擊的弟弟    時間: 2021-1-22 11:02 AM

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-1-21 05:19 PM 發表

同感
但至少不應該恨國恨港
只會造就一堆反社會既人
以後唔好返黎
對大家都好
支持你👍
作者: colindale    時間: 2021-1-22 11:04 AM

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-22 04:00 AM 發表

呢份澄清都表明英方唔敢對中方太強硬,俗稱跪低,幾年後,中國地位更高時,都幾肯定5+1會不了了之
見到澳洲🦘要食屎 英國佬要睇住自己飯碗
作者: JJJtai    時間: 2021-1-22 11:07 AM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 11:05 發表

英方 ...
中肯講,英政府堅係開綠燈,但能否係另一國家生存到就係閣下既事。有錢既梗冇問題,但銀彈唔夠既,到時又要番轉頭都好煩。同埋要睇下會唔會改政策唔俾你番。
作者: discuss.woddboy    時間: 2021-1-22 11:18 AM

去啦 L 樣
作者: edbe    時間: 2021-1-22 11:25 AM

黄狗coco: 我賣左樓先講呢d?? 
作者: MoonRackers    時間: 2021-1-22 11:30 AM

引用:

英方 ...
點解唔2+1、3+1或4+1,而要5+1呢?

政治嘅嘢,都係玩利益盤算和計算呢?楝5+1嚟玩,對大陰蒂角嚟講,應該係最容易篩選到最多的大客入局呢?

到了有一天數夠數、入夠水之後,又會諗個理由閂閘嘅呢?哈哈!喺咪有買趁手呢?
作者: kks668    時間: 2021-1-22 11:55 AM

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-22 04:00 AM 發表

到時可能要5+11都唔定,唔係+11個月,係+11年
作者: tricortricor    時間: 2021-1-22 11:58 AM

黃屍去到邊都係弱智兼死全家
作者: KC088    時間: 2021-1-22 12:02 PM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-22 08:25 AM 發表

呢個只係你嘅幻想,我未見過一條 retroactively abolished 嘅 bill.
算啦師兄,你同班井底之蛙講個天有幾大,嘥鳩氣啦!淨係可以比子女係英國讀書已經乜都係返到啦!成班盲毛點會明。
作者: easyrolex    時間: 2021-1-22 12:12 PM

要比就一早比咗啦?!5明D人天真到會信??既然貢戀殖?!都係鍾意比人管咋 不過你被管都要分庄閒!去到人地方5該排隊
作者: 海邊異幻象    時間: 2021-1-22 12:19 PM

引用:

你都on79!大阴蒂国千辛万苦脱欧为乜?欢迎你啲香港曱甴过去争奪社会资源?你+x带几千亿过去投资就欢迎,人黄脑残!
作者: goodlook    時間: 2021-1-22 12:24 PM

光棍都會遇老仟LA

HK人都吾想招呼每日150人LA

作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-22 12:24 PM

講到尾,這個近期所謂BNO移民潮只是一場誤會,表錯情。以為有特權一定比居英權,點知都是一貫做法,一視同仁;咁要走有條件走的,過去任何一年隨時可走,談不上什麼 突然其來的 「移民潮」!

廢淡的造淡陰謀 一下子被瓦解了,哈哈

作者: Money7    時間: 2021-1-22 12:56 PM

五年英國都唔知乜嘢世界,信嗰D真on9
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 01:00 PM

引用:
原帖由 Money7 於 2021-1-22 12:56 PM 發表

五年英國都唔知乜嘢世界,信嗰D真on9
唔信英國點解唔申請去加拿大?比你 open work permit 留低三年,有一年工作經驗就可以做 PR,你唔係連一年都唔想蝕呀?
作者: Casatree    時間: 2021-1-22 01:00 PM

身有屎果d曱甴唔走唔得。五,六年後中港更加美好,到時佢地返來就知pK。
作者: Money7    時間: 2021-1-22 01:04 PM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-22 01:00 PM 發表

唔信英國點解唔申請去加拿大?比你 open work permit 留低三年,有一年工作經驗就可以做 PR,你唔係連一年都唔想蝕呀?
一個未來世界最大經濟體在隔離,做乜要搬咁遠?
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 01:06 PM

引用:
原帖由 Money7 於 2021-1-22 01:04 PM 發表

一個未來世界最大經濟體在隔離,做乜要搬咁遠?
人各有志。你睇當今世界頭五位移民輸入國同埋移民輸出國,可以自己分析一下。
作者: max3306kin    時間: 2021-1-22 01:35 PM

引用:

師兄你岩,咁你幾時移居英國呀?
記得註銷你個中華人民共和國香港特別行政區居民資格,真正地脱離中共摸掌,一路好走
作者: max3306kin    時間: 2021-1-22 01:36 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-21 04:01 PM 發表

英國有排爆喎
作者: max3306kin    時間: 2021-1-22 01:38 PM

引用:

到時曱甴無左永久居屋身份啦,想做返香港人唔該排隊7年。
作者: 錦衣夜行    時間: 2021-1-22 01:42 PM

英國班政客又玩語言偽術。
個特權咪就係入到境可以工作囉。其他一般外國護照,入到境唔可以搵工又停唔到5年。除非day 1 已經係工作簽證。
作者: LeeLK    時間: 2021-1-22 01:48 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-1-22 01:42 PM 發表

英國班政客又玩語言偽術。
個特權咪就係入到境可以工作囉。其他一般外國護照,入到境唔可以搵工又停唔到5年。除非day 1 已經係工作簽證。
似乎啲藍絲好pure同好true, 信晒英國政客嘅語言藝術
作者: 東風    時間: 2021-1-22 02:03 PM

一个字:柒
作者: hk5234    時間: 2021-1-22 02:09 PM

好爽爽大隻講。
作者: 天天奇馬    時間: 2021-1-22 02:14 PM

引用:
原帖由 batboy27 於 2021-1-22 04:17 AM 發表

英國人咁大愛就唔會脫歐啦
如果英國佬係好人1997前就比晒全港人居英權,而家嚟扮好人,真係六九吹喇吧,嘥九氣
作者: dfmtf    時間: 2021-1-22 02:23 PM

估唔到搵工都唔俾
之前唔係一直話可以免工作簽證
作者: hfceddie    時間: 2021-1-22 02:25 PM

引用:

英方 ...
其實你最好拎人哋份英文原本嚟睇睇!

呢個標題就係「斷章取義」嘅絕佳教材!

作者: 新加西亞    時間: 2021-1-22 03:16 PM

冇人POST 英文版? 係到討論份中文版?

份中文版英國寫嫁?
作者: 哪singh    時間: 2021-1-22 03:28 PM

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-1-21 05:19 PM 發表

同感
但至少不應該恨國恨港
只會造就一堆反社會既人
以後唔好返黎
對大家都好
冇錯!唔中意大陸及港府咪投反對派!唔好打人迫人罷工阻人搵食!
呢班仆街最好快快離開
作者: 韮王飯煮慈菇能    時間: 2021-1-22 03:33 PM

引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-22 08:27 AM 發表

二十萬港纸,夠一家四口英国生活六年
廣州都唔得啦!
作者: jerryjerrylau    時間: 2021-1-22 03:34 PM

傻仔
作者: PKdickson    時間: 2021-1-22 04:17 PM

依個移民遊戲97年巳玩過一次, 好多人最後又死死氣氣返来香港重新来過! 只係現在的後生無睇依段歷史 
作者: ruspc2    時間: 2021-1-22 04:19 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 12:48 PM 發表

你真係好pure好true
識唔識政治呀? 英國政府當年有你咁pure咁true,中英談判就唔會禁止香港人加入發聲啦。兩國交易拿你來賣做籌碼就有份

大國政治同你講心。。。
因為中國唔俾香港人參與
作者: ruspc2    時間: 2021-1-22 04:28 PM

引用:

英方 ...
https://wealth.hket.com/article/2656409/【移民英國】赴英升學或工作 需時多久才可獲永居權?

對比冇BNO 下,去英國定居的困難程度,就知是否語言藝術。
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-22 04:34 PM

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 04:19 PM 發表

因為中國唔俾香港人參與
你真係好pure好true,英國佬冇份首肯?
作者: 片刻橙色的頭巾    時間: 2021-1-22 04:41 PM

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 04:28 PM 發表

https://wealth.hket.com/article/2656409/【移民英國】赴英升學或工作 需時多久才可獲永居權?
你班真心膠睇清楚啦,報道引述的是英國「官方回應」,唔係自己作㗎。同樣是來自英國官方的資訊,你點分析哪些是語言偽術,哪些不是呢?啱你聽咪係「真理」,唔啱你聽咪「語言偽術」lor。係你班真心膠選擇性接受資訊才是「偽術」ok?

我知打擊好大,慢慢接受啦
作者: kk2964    時間: 2021-1-22 05:08 PM

賣樓移民?傻咩!
作者: hfceddie    時間: 2021-1-22 05:21 PM

引用:
原帖由 LeeLK 於 2021-1-22 01:48 PM 發表

似乎啲藍絲好pure同好true, 信晒英國政客嘅語言藝術
班友連人哋份英文原文都睇唔掂啦,識條鐵咩!人哋明寸緊你,話BNO一向並無居英權,宜家都係一樣! 持有人同其他國家護照持有人一樣,按英國法律申請居留、入籍。BNO 嘅合法途徑就係 BNO 5+1 Visa 囉?!大陸人都得㗎,住夠5年咪得囉?!

拎住一句嘢打飛機! 俾人寸緊都唔知!

"The UK's immigration policy is transparent and consistent. There has been no change in the right of abode conferred on BN(O) passport holders. The new route for BN(O)s offers no automatic right to reside in the UK and holders will be subject to the same application processes for permanent residency which have always applied. The BN(O) Visa offers limited leave to remain in the UK for up to five years. Chinese mainland citizens – or citizens of any other country for that matter - who have spent 5 years continuously resident in the UK are equally entitled to apply for “settled status” after this period."

作者: wk221ab    時間: 2021-1-22 05:34 PM

引用:
原帖由 PKdickson 於 2021-1-22 04:17 PM 發表

依個移民遊戲97年巳玩過一次, 好多人最後又死死氣氣返来香港重新来過! 只係現在的後生無睇依段歷史 
無限loop
作者: MY1016    時間: 2021-1-22 05:35 PM

加油。。。忍耐5年。。一定有居留權。。鬼佬唔會做假。。香港有質素既bno 人 英國。。。等緊你。。唔去就笨實。。
作者: #違規會員    時間: 2021-1-22 05:45 PM

咁點解未夠18歲小孩可以喺英國讀免費的政府學校?
作者: 星升升    時間: 2021-1-22 06:17 PM

黃絲又J撚錯
作者: ruspc2    時間: 2021-1-22 07:07 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-22 04:34 PM 發表

你真係好pure好true,英國佬冇份首肯?
據公開左的機密文件,中方堅持港人代表不可參與。
作者: ruspc2    時間: 2021-1-22 07:11 PM

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-22 04:41 PM 發表

你班真心膠睇清楚啦,報道引述的是英國「官方回應」,唔係自己作㗎。同樣是來自英國官方的資訊,你點分析哪些是語言偽術,哪些不是呢?啱你聽咪係「真理」,唔啱你聽咪「語言偽術」lor。係你班真心膠選擇性接受資訊才是「偽術」ok?

我知打擊好大,慢慢接受啦
係官方回應。
不過1)如果係學生簽證要留英10年
2)工作簽證就要睇是否英國缺乏人才,而且未必批5年,可以批三年叫你走,難度甚高。
而BNO 係一簽就可留5年,跟住就entitled 申請永居,過1年就入藉。
作者: hfceddie    時間: 2021-1-22 07:11 PM

引用:
原帖由 #違規會員 於 2021-1-22 05:45 PM 發表

咁點解未夠18歲小孩可以喺英國讀免費的政府學校?
因為任何未夠18歲嘅人,只要喺英國居留就有免費中小學教育 (state schools),係國家政策!

人哋視接受基礎教育為人權一部份。
作者: ruspc2    時間: 2021-1-22 07:12 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-22 05:21 PM 發表

班友連人哋份英文原文都睇唔掂啦,識條鐵咩!人哋明寸緊你,話BNO一向並無居英權,宜家都係一樣! 持有人同其他國家護照持有人一樣,按英國法律申請居留、入籍。BNO 嘅合法途徑就係 BNO 5+1 Visa 囉?!大陸人都得㗎,住夠5年咪得囉?!

"The UK's immigration policy is transpa ...
問題係點合法地留英五年?
(學生簽要10年)
作者: hfceddie    時間: 2021-1-22 07:18 PM

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 07:11 PM 發表

係官方回應。
不過1)如果係學生簽證要留英10年
2)工作簽證就要睇是否英國缺乏人才,而且未必批5年,可以批三年叫你走,難度甚高。
而BNO 係一簽就可留5年,跟住就entitled 申請永居,過1年就入藉。
唔同類型申請者有唔同條件,純屬英國內政,傍人不得說三道四!

英國其實可以完全唔同你講BNO,實施新移民政策話香港所有97年7月1日之前出世嘅人及其子女都可以申請 5+1 Visa, 咁又點?

從來俾乜嘢人歸化入籍都係一個國家內政。你有本事咪封鎖香港唔俾人走囉!

作者: Perfect    時間: 2021-1-22 09:54 PM

所以一定要斷佢地返嚟條路
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 10:56 PM

引用:
原帖由 半夜可愛的西瓜 於 2021-1-22 08:59 AM 發表

又厄錢!早排好多人去續BNO,
BMO visa 同 BNO passport 兩回事來的。
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 10:57 PM

引用:
原帖由 ATA0075 於 2021-1-22 09:05 AM 發表

重點係重税!
同資產收入唔可以出國
咩叫 “資產收入唔可以出國”?
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 10:58 PM

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2021-1-22 11:30 AM 發表

點解唔2+1、3+1或4+1,而要5+1呢?

政治嘅嘢,都係玩利益盤算和計算呢?楝5+1嚟玩,對大陰蒂角嚟講,應該係最容易篩選到最多的大客入局呢?

到了有一天數夠數、入夠水之後,又會諗個理由閂閘嘅呢?哈哈!喺咪有買趁手呢?
Indefinite leave to remain 係一個通用嘅 residential status,唔係專為 BNO visa 而設,eligibility 係適用於所有類別嘅 visa。

https://www.gov.uk/guidance/indefinite-leave-to-remain-in-the-uk
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 10:59 PM

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2021-1-22 09:41 AM 發表

簡單講過去生活到5年就係有本事可以留低,傻仔先覺得呢五年好易捱過
申請去加拿大囉,比你留低三年,有一年工作經驗就可以做 PR,你唔係連一年都唔想蝕呀?
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 11:02 PM

引用:
原帖由 max3306kin 於 2021-1-22 01:35 PM 發表

師兄你岩,咁你幾時移居英國呀?
記得註銷你個中華人民共和國香港特別行政區居民資格,真正地脱離中共摸掌,一路好走
居留權與國籍係兩回事。香港都大把外籍居民。

中國公民與香港居民係兩個唔同身份。
香港居民可以係外籍。
中國公民亦唔一定係香港居民。
你讀下書先啦。
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 11:02 PM

引用:
原帖由 max3306kin 於 2021-1-22 01:38 PM 發表

到時曱甴無左永久居屋身份啦,想做返香港人唔該排隊7年。
咩叫 right to land 呀?
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 11:07 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-22 05:21 PM 發表

"The UK's immigration policy is transpa ...
總算有個明白人。
作者: max3306kin    時間: 2021-1-22 11:16 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-22 11:18 PM

引用:
原帖由 max3306kin 於 2021-1-22 11:16 PM 發表

我估師兄係南亞人,唔怪得之咁熟呢方面條例,係咪焦雄哥教你?
我地呢d土生土長中國香港人焦需要理解呢方面法例,希望你明白。
我唔會因為自己理虧,講唔過人就種族歧視囉
作者: edbe    時間: 2021-1-23 12:15 AM

加油
支持黄屍曱甴過去英國
香港咁差留返我地係度捱
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-23 12:30 AM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-22 10:59 PM 發表

申請去加拿大囉,比你留低三年,有一年工作經驗就可以做 PR,你唔係連一年都唔想蝕呀?
咁着數咁你去啦
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-23 06:11 AM

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2021-1-23 12:30 AM 發表

咁着數咁你去啦
30 年前去過啦。加拿大係幾好,種族之間相處融洽,氣候同環境一流,呢樣嘢你唔可以否認。

香港人如果年青又無人無物,過去幾年過下新生活未嘗不可。