標題: [其他] 做到業主真係咁開心?? (情緒篇) [打印本頁]

作者: zidane1    時間: 2021-1-19 04:11 PM

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番咁上下,依家間樓有少少問題都好緊張,(例如少少滲漏、入水等)一直情緒好差,覺得好似SHOW HAND ALL IN 咁,有D咩事就一舖清袋,覺得付出咗咁多都唔能夠「安居」,我覺得我已經有D過度焦慮症,好少問題已經覺得好煩。

反觀以前租樓,唔鍾意咪搬囉,心理壓力無咁大。我明白買樓係財務安排上有一定的好處,但上咗車之後(心理壓力同情緒)又係另一回事.....

各位師兄/姐,我真係覺得好辛苦.....   你地有咩意見........  (我係真CASE,請求大家唔好惡意攻擊, 我就爆煲.....)

感謝~!~!
作者: 香港地盤佬    時間: 2021-1-19 04:19 PM

供多2年你就會覺得今日既自己好傻。
買樓最難係首期(假設冇人幫),供樓講真唔覺得難,難聽d講2個人做看更都供得起。

你依家每月供幾多?

作者: 黑草羊    時間: 2021-1-19 04:21 PM

你再租多幾年樓,你就知道你今日咁諗係幾蠢嘅事

買樓,點都係自己嘅
作者: 明日永恆的世界    時間: 2021-1-19 04:23 PM

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
仲有D公司知你買左樓,大把說話你聽,日日恐嚇你,所以心理壓力一定有
作者: 最緊要有米2    時間: 2021-1-19 04:29 PM

得間cheap野梗係冇乜感覺,何況仲要自己供
作者: 最緊要有米2    時間: 2021-1-19 04:29 PM

引用:
原帖由 明日永恆的世界 於 2021-1-19 04:23 PM 發表

仲有D公司知你買左樓,大把說話你聽,日日恐嚇你,所以心理壓力一定有
所以老豆送先係最好
作者: 千層浪    時間: 2021-1-19 04:30 PM

有時買樓買五係自己心水,上左車都未必開心!
作者: pooh1971    時間: 2021-1-19 04:30 PM

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
- 如果你租樓比公司炒咗咁又點算?
- 年紀愈大,租樓會愈難
- 租樓租到退休再申請公屋?

其實自己有能力上車,巳經比起好多人幸福,不如將精神放回點樣可以將間屋整得靚啲、舒服啲,享受一下自置物業既心態仲好啦。
作者: 核心不安的高峰    時間: 2021-1-19 04:30 PM

45歲小妹
作者: bbq30624    時間: 2021-1-19 04:31 PM

明白你既壓力係因為諗住要背負30年債項...

但又咁樣諗, 3 年後你就過罰息期, 如果真係份工唔好彩無咗, 咪賣咗層樓囉. 隨時可套現. 香港樓唔怕舊, 百貨應百客, 唔驚賣唔出. 只要有升值過, 隨時賺返你幾年的租金及本金. 所以唔洗咁緊張.
作者: stevenhendry    時間: 2021-1-19 04:33 PM

引用:

業主的確唔係個個做得起,勉強自己冇幸福,如果覺得租樓生活啱自己多啲,何必夾硬做業主
作者: edbe    時間: 2021-1-19 04:33 PM

賣左佢去租屋就無事
作者: nlnl2020    時間: 2021-1-19 04:37 PM

記住每年今日,再出過貼,講反上車後心得,你就知今日的你,是如何煩惱自尋,無早D買樓。
供得起,一定贏在以後日子。

一個97年上左車,一直都無落車之老人家

作者: ch_margaux    時間: 2021-1-19 04:38 PM

係。真係好大壓力,睇鄉土硬好日日check住銀行估價就知,升一蚊都開心到癲。
作者: falconV8    時間: 2021-1-19 04:38 PM

有家庭、有小朋友, 安樂窩尤其重要。
作者: 高達明幻象    時間: 2021-1-19 04:39 PM

到你70歲,你估仲有冇人肯租樓俾你!
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2021-1-19 04:40 PM

引用:

發神經!
供樓期30年…唔等於…真係要供足30年
好多人都提早供完
作者: kwma    時間: 2021-1-19 04:43 PM

引用:

勉強冇幸福.想下當時点解有呢个決定若然提心吊膽.當交租三年再賣出去又可以輕鬆返
作者: takki121    時間: 2021-1-19 04:45 PM

有置業打算,當初就唔好租樓,租樓只係幫人供樓,要供緊係幫自己供仲好(可能你都冇得選擇掛)
既然樓都買左,就唔好諗咁多野啦,諗辦法增加收入等自己供樓輕鬆啲仲好,望下你下面仲有一班連首期都未變到出黎嘅人上唔到車,其實已經好唔錯喇
作者: stevenleeabcd    時間: 2021-1-19 04:46 PM

引用:

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會check 好多野,例如check 有無熄燈,有無熄抽氣扇等,有時仲會重覆check 幾次,攪到返工遲到
我屋企人同我講叫我放鬆d ,壞左最多搵人整,但搵人整係好煩,好似求人地咁,相返如果租樓住,倍返錢比業主就算數
煩少好多野
作者: 路邊灰湯圓    時間: 2021-1-19 04:52 PM

我都係剛上車冇耐, 最初都會諗個個月供樓既錢仲貴過租樓, 
有咩問題又要再拎錢出黎, 又怕失業供唔到樓, 心理壓力好大, 
之後老公開解我話我只係因為一時間用晒戶口既錢覺得冇安全感, 
而家可能會覺得每月供款多過租樓, 但人工會一直加, 
供樓佔收入既比重就會越來越少, 出去租屋租金會一直加, 
但供樓既數唔會一直加, 樓就算失業都要住, 
真係頂唔住既大不了我地賣樓返出去租屋, 
咁而家比左出去既錢就會返返黎, 好彩樓價升仲會多左, 
真係咁唔好彩樓價跌蝕既錢都唔會多過交租好多
作者: hellobyethanks    時間: 2021-1-19 05:09 PM

準備上車,我都係冇父幹人工唔高,首期完全靠自己唔飲唔食唔去日本蓄返黎,
好明白你既感受,因為真係用成副身家放落去,
唔似啲有父幹供都唔駛佢供,淨係諗點樣整靚間屋
仲未上車已經好似你甘諗萬一之後點點點點甘,有時都想退縮架,
所以好羨慕你地已經上埋車添!
好同意樓上話當你去到年老仲租先大獲囉。
將來好多野都冇人知,只可見步行步。
不過我點都覺得買係好過租,
大家加油吧!
作者: projectdicky    時間: 2021-1-19 05:28 PM

8年前上車,簽約前我諗既同呢到剛上車師兄姐一樣,買完樓連化粈式裝修得番6皮野,四大長老退休全無父幹要養,兩口子搵35000加埋供9000,當時大把淡淡叫我唔好上,

我繼續去既原因係因為,就算樓市跌衰左要賣樓call loan,大不了各自返歸甚至租劏房,但我睇好樓市同成功左既話就會改變自己命運,唔洗同老婆捱同痴長老間公屋

8年後今曰, 人工番幾番,換左樓有自用車位,有一單位收緊11000租有三千零落袋,自住供樓比例佔入息一成多少少好輕鬆,住緊700幾實尺三房套,再供多三年幾左右隨時full pay

Showoff 完就鼓勵下大家,一命二運三風水,買到樓就已經有運,要好好把握自己向上游,唔好驚唔好比較唔好怨,平手升都贏,又過到壓測,點會供唔到?
作者: Clumsy117    時間: 2021-1-19 05:39 PM

買左就有個安樂蝸,生活安定。繼續儲錢,3,5年後有筆備用金就會安心,大部份人買樓後頭一兩年都驚驚地,正好因此而更加努力儲錢
作者: 農場奇心事    時間: 2021-1-19 05:42 PM

作者: 明日永恆的世界    時間: 2021-1-19 05:50 PM

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-19 04:29 PM 發表

所以老豆送先係最好
可惜老豆死得早還記得上次沙士時還供樓中,咬緊牙關,最後都供完已是幾年前嘅事啦!
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-19 05:51 PM

引用:

每月家庭收入幾多,供款幾多?
作者: JingKing    時間: 2021-1-19 05:51 PM

大維修未?未就記得 儲定幾十萬維修基金
作者: 死啦啲青春痘    時間: 2021-1-19 05:56 PM

過幾年賣返出去囉
作者: dolcevitahk    時間: 2021-1-19 06:23 PM

引用:

我都係剛剛上車,供樓係感覺到有壓力.
唔可以好似以前咁隨心所欲洗錢.
盡量都唔想麻煩屋企人
不過我的情況和你有少少不同.
屋企人係可以支持我....
同我只係需要供15年...

最後,租樓始終間屋都唔係你。
第時老咗冇收入其實仲大鑊。
所以頂住難關上啦
大家努力💪
作者: CKL28    時間: 2021-1-19 06:49 PM

引用:
原帖由 明日永恆的世界 於 2021-1-19 16:23 發表

如無小孩,和45+
(45+,搵30000似下
份份都是無"錢途"和"前途"
有樓收租會更明顯

層樓升左幾個開
份垃圾工增加幾千
俾您都無心機便
份垃圾工只是為按揭
我不明白點會恐嚇您,
您估份是什麼"好"工

作者: 北斗利刃    時間: 2021-1-19 06:55 PM

剛買樓不好話俾公司,同事知。
另頭幾年供辛苦少少,之後變輕鬆。且未必需要供足年期先供完。人生總有機會賺多啲錢
作者: 65639567    時間: 2021-1-19 06:58 PM

呢度以前高手教落,我袋到今時今日依然記著:

供樓頭10年係最辛苦 (死慳死抵),中間10年已經輕鬆自由(旅行周圍去飲飲食食),尾10年生活無憂

恕我直言,閣下第一步行錯左,所以拉長左呢30年人生道路,唯有咬緊牙關努力向前! 

(過來人:其實3年後已經會輕鬆好多,共勉之)
作者: lonely_wanderer    時間: 2021-1-19 07:01 PM

引用:

你人工會加,供幾年又可以換樓,何解有壓力呢? 呢十幾年來我都換過幾層樓,越換越貴,越住越大。其實真係唔使擔心咁多。
作者: CKL28    時間: 2021-1-19 07:07 PM

引用:
原帖由 65639567 於 2021-1-19 18:58 發表

呢度以前高手教落,我袋到今時今日依然記著:

供樓頭10年係最辛苦 (死慳死抵),中間10年已經輕鬆自由(旅行周圍去飲飲食食),尾10年生活無憂

恕我直言,閣下第一步行錯左,所以拉長左呢30年人生道路,唯有咬緊牙關努力向前! 

自己都是既得利益者
只要樓價向上
供樓根本不辛苦
現在都層樓貼緊生活費

如無小孩,
只要層樓距離估價離行離到
根本無想過供完

最重要樓價學這裡打手
說"gogogo"便可

作者: CKL28    時間: 2021-1-19 07:08 PM

引用:
原帖由 lonely_wanderer 於 2021-1-19 19:01 發表

你人工會加,供幾年又可以換樓,何解有壓力呢? 呢十幾年來我都換過幾層樓,越換越貴,越住越大。其實真係唔使擔心咁多。
這是閣下人工在大幅增加先正確

作者: ngben    時間: 2021-1-19 07:22 PM

作者: SUPREME    時間: 2021-1-19 07:33 PM

買樓,點都係自己嘅
作者: 技工仔    時間: 2021-1-19 07:50 PM

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-1-19 04:46 PM 發表

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會 ...
不如睇醫生先
作者: 硬好的淡淡    時間: 2021-1-19 08:01 PM

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-19 04:29 PM 發表

得間cheap野梗係冇乜感覺,何況仲要自己供
其實講野唔需要咁無口德既 師兄!
作者: 硬好的淡淡    時間: 2021-1-19 08:03 PM

如果已經買左 上左車,就要努力頂住啦 頂下頂下就無咁辛苦架啦,加油👍
作者: 黑色勇士    時間: 2021-1-19 08:16 PM

引用:

初初供樓係吃力,過一兩年就習慣,升職加薪後就會越來越輕鬆…!
作者: singsingbaby    時間: 2021-1-19 08:20 PM

引用:

好簡單! 唔好諗將來點! 反正你唔會知 究竟你同你老公 有冇70歲命!
作者: forevermore    時間: 2021-1-19 08:26 PM

過多兩年便習慣,始終供樓平過租樓,如果兩年後物業升值,你會覺得自己選擇無錯
作者: 有前有後正到痺    時間: 2021-1-19 08:32 PM

呢位就真係有見地啦!
樓主太遲起步,而家唔憂心就將來憂心。自己選擇自己人生,唔好後悔(像而家)。
作者: I-HAVE    時間: 2021-1-19 08:34 PM

香港是行高地價政策,
買左樓=日日賺錢.....

作者: 海瀨11號    時間: 2021-1-19 08:44 PM

當年供25年,最後12年KO 左
作者: 海瀨11號    時間: 2021-1-19 08:46 PM

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-1-19 04:46 PM 發表

我同師姐一樣都有焦慮症

我依家出門口,都會 ...
仲有廿萬都焦慮? 有無諗過剩返4位數點算? 我就試過,勸你唔好諗咁多,煮到嚟就食,過左幾年睇返轉頭,再望望其他人,你會俾個叻自己。

作者: JJJtai    時間: 2021-1-19 08:49 PM

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 16:11 發表

最主要能捱過頭3年,一切可以靈活變動。
加油。
作者: Littlekay08    時間: 2021-1-19 08:49 PM

供樓頭幾年係辛苦啲,之後人工加咗,就會好輕鬆,放鬆啲,唔好比壓力自己,十年之後你會知道依家的決定是正確的
作者: indialettuce    時間: 2021-1-19 08:50 PM

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2021-1-19 04:37 PM 發表

記住每年今日,再出過貼,講反上車後心得,你就知今日的你,是如何煩惱自尋,無早D買樓。
供得起,一定贏在以後日子。

一個97年上左車,一直都落車之老人家
真係~ 要經歷過先會領略到~

當年買第一層樓時~ 開頭供樓差不多佔月入三成~ 心諗要重要供成二十五年都幾辛苦~
但之後人工因年資增長, 供樓佔人工比例一年年咁下降~ 變咗一啲壓力都冇~
之後因為財務安排一次過還清按揭, 用咗十二年供完~
作者: annabb    時間: 2021-1-19 08:52 PM

引用:
原帖由 lonely_wanderer 於 2021-1-19 07:01 PM 發表

因為十幾年前樓價平
作者: ltk0116    時間: 2021-1-19 09:12 PM

我估你每月供樓同交租應該係差不多錢,你現在的供款大約2/3係本金,你這些本金是會儲起來的。。。
作者: chriswong1010    時間: 2021-1-19 09:13 PM

又一儍淡扮業主
作者: CKL28    時間: 2021-1-19 09:14 PM

引用:
原帖由 ltk0116 於 2021-1-19 21:12 發表

我估你每月供樓同交租應該係差不多錢,你現在的供款大約2/3係本金,你這些本金是會儲起來的。。。
本金是(樓價可升可跌)
作者: ltk0116    時間: 2021-1-19 09:18 PM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-19 09:14 PM 發表

本金是(樓價可升可跌)
交30年租,到老無樓在手。
供30年樓,到老都仲有瓦遮頭。。。
作者: CKL28    時間: 2021-1-19 09:23 PM

引用:
原帖由 ltk0116 於 2021-1-19 21:18 發表

交30年租,到老無樓在手。
供30年樓,到老都仲有瓦遮頭。。。
供到30年,
似為一定有層樓
您不要忘記有加按這件事
我只可似說您可以繼續住這裡屋

隨時借得仲多
最初買樓事

作者: thunderpig    時間: 2021-1-19 09:24 PM

引用:

調轉頭諗,當月租1.5萬,一年18萬,當唔加租,30年就540萬。你供樓總利息一定遠低過呢條數😤
作者: ltk0116    時間: 2021-1-19 09:24 PM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-19 09:23 PM 發表

供到30年,
似為一定有層樓
您不要忘記有加按這件事

隨時借得仲多
最初買樓事
講咩?
作者: ak47_7180    時間: 2021-1-19 09:31 PM

引用:
原帖由 硬好的淡淡 於 2021-1-19 08:01 PM 發表

其實講野唔需要咁無口德既 師兄!
師兄你唔使理佢呢個人啲留言,永遠都係咁低端.
作者: peimak    時間: 2021-1-19 09:44 PM

買咗樓後覺得壓力大?咁就賣咗佢囉!
作者: KAZ327    時間: 2021-1-19 09:48 PM

引用:

1.正常每年GDP增長係2%,今日賣500萬既樓20年後賣750萬
2.責任唔係每個人都孭得起,如果妳擔心的話租返樓會舒服D
作者: gonazn    時間: 2021-1-19 09:56 PM

買樓前:
個個月儲錢,唔敢使多,都唔知儲到幾時

買樓後:
每月供款固定,減去本金後利息平過租樓,輕鬆晒。有淨嘅錢可以用嚟計劃其它嘢
作者: icantstop    時間: 2021-1-19 10:23 PM

引用:
原帖由 zidane1 於 19-1-2021 04:11 PM 發表

對你來講,上車係一個錯誤!
作者: icantstop    時間: 2021-1-19 10:26 PM

引用:
原帖由 kwma 於 19-1-2021 04:43 PM 發表

勉強冇幸福.想下當時点解有呢个決定若然提心吊膽.當交租三年再賣出去又可以輕鬆返
正確!
作者: zidane1    時間: 2021-1-19 10:41 PM

多謝各位嘅回覆,你哋嘅鼓勵同分析,小妹會book mark咗佢,希望若干年後拎出嚟睇真係覺得自己當時自尋煩惱。不過情緒病(我自己覺得嘅焦慮症)呢啲嘢,我覺得唔似係計啱上車條數就可以解決,我知道財務安排上上咗車勝算會高啲,但當有其他壓力接種而來,個人總會覺得好唔開心。尤其係我買咗幾十年嘅舊樓,覺得層樓問題特別多,唔少修修補補滲漏等問題一直煩惱住我,相反以前做租客就覺得理得佢死,層樓一日勉強住到,過得一日就一日。 (明白你哋睇完會覺得我好戇居,甚至可能覺得我作故仔,我老公都話我諗埋啲無謂野,但我就係因為咁煩所以先想請教大家吖嘛)

謝謝咁多位賜教
作者: stevenleeabcd    時間: 2021-1-19 10:50 PM

引用:
原帖由 海瀨11號 於 2021-1-19 08:46 PM 發表

仲有廿萬都焦慮? 有無諗過剩返4位數點算? 我就試過,勸你唔好諗咁多,煮到嚟就食,過左幾年睇返轉頭,再望望其他人,你會俾個叻自己。
好多謝師兄的支持,其實我有兩個原因
1) 因為轉工,新公司offer 的人工高過market price ,同埋可以通過壓力測試,所以先有能力上車,如果如果無左份工,搵過另一份工,人工好大機會會少過依家,所以d 人話人工會加上去,而供樓都係供咁多錢,未必可以應用起我身上,而我供樓已經佔入息的40% 了

2) 因為我沒有父母幹,仲要供養父母,所以供樓和其他開支,一個月都要30k,所以我的積蓄只可以頂到7 個月左右

師兄講得無錯,煮到嚟就食,因為真係無得諗
作者: 山邊污濁的作業    時間: 2021-1-20 12:11 AM

慢慢來 我地都支持你
作者: tsck    時間: 2021-1-20 12:19 AM

10年前上車,樓價升幅夠我最近FP買第二層。
作者: sunday8999    時間: 2021-1-20 12:37 AM

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 16:11 發表

好多人覺得租樓益左業主, 但可能業主都有佢既難處, 例如每月按揭還錢, 幫間屋執漏, 仲有折舊, 租樓自由自在, 公平交易
不過上左車就咪諗咁多, 大不了過左ssd賣左佢套現, 襯租跌得快過樓價, 租間大d平d, 辦法總比困難多, 唔洗令自己有情緒病。

作者: 最緊要有米2    時間: 2021-1-20 12:38 AM

引用:
原帖由 農場奇心事 於 2021-1-19 05:42 PM 發表

估計睇住曉峯園嚟開價
好多蚊
作者: 電梯永恆的才藝    時間: 2021-1-20 03:25 AM

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 10:41 PM 發表

多謝各位嘅回覆,你哋嘅鼓勵同分析,小妹會book mark咗佢,希望若干年後拎出嚟睇真係覺得自己當時自尋煩惱。不過情緒病(我自己覺得嘅焦慮症)呢啲嘢,我覺得唔似係計啱上車條數就可以解決,我知道財務安排上上咗車勝算會高啲,但當有其他壓力接種而來,個人總會覺得好唔開心。尤其係我買咗幾十年嘅舊樓,覺得層樓問題特別多,唔少修修補補滲漏等問題一直煩惱住我,相反以前做租客就覺得理得佢死,層樓一日勉強住到,過得 ...
我同你諗法差不多,層樓一有問題出現就覺好煩,自已會諗,點解自己要有層樓,租屋咪重好,乜都吾洗煩!
申利:從未租過屋
作者: patrick1668    時間: 2021-1-20 07:35 AM

其實買層樓,老咗有需要時可以做逆按揭,生活應該有保障啲。
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-20 07:42 AM

頭幾年係幸苦 d,但係之後你會發現其實好輕鬆,尤其是睇住租金不斷上升的時候。

上車從來不容易,捱過呢一關,人生就一帆風順了。
作者: CKL28    時間: 2021-1-20 07:47 AM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-20 07:42 發表

頭幾年係幸苦 d,但係之後你會發現其實好輕鬆,尤其是睇住租金不斷上升的時候。

上車從來不容易,捱過呢一關,人生就一帆風順了。
上述是只是閣下人工大幅增加的時候

近幾年租金其實橫行微跌
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-20 07:48 AM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-20 07:47 AM 發表

近幾年租金其實橫行微跌
買樓睇長期,供幾年樓以後欠銀行個本金都會明顯下降。
作者: CKL28    時間: 2021-1-20 07:48 AM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-20 07:48 發表

買樓睇長期,供幾年樓以後欠銀行個本金都會明顯下降。
本金隨時增加
直到樓價50%似下or
借到無得借
不要忘記可以層樓加按
(資助房屋不計)
現在都食緊層樓

作者: JessePinkman    時間: 2021-1-20 07:50 AM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-20 07:48 AM 發表

本金隨時增加
不要忘記可以層樓加按
我話 “欠銀行個本金”,唔係自己嘅 net equity
作者: CKL28    時間: 2021-1-20 07:51 AM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-20 07:50 發表

我話 “欠銀行個本金”,唔係自己嘅 net equity
加按可以貼緊日常生活費
作者: 小樂飛飛    時間: 2021-1-20 07:51 AM

引用:

冇人揸住支槍要你買呀!
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-20 07:51 AM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-20 07:51 AM 發表

加按可以貼緊生活
樓主無理由一上車就加按吧?
作者: CKL28    時間: 2021-1-20 07:53 AM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-20 07:51 發表

樓主無理由一上車就加按吧?
您說銀行本金一直減小,
這是不對
(資助房屋不計)
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-20 07:57 AM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-20 07:53 AM 發表

您說銀行本金一直減小,
這是不對
(資助房屋不計)
可能我中文唔好,我一早已經寫明係 “欠銀行的” 當然講緊係給個 outstanding balance
作者: CKL28    時間: 2021-1-20 08:03 AM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-20 07:57 發表

可能我中文唔好,我一早已經寫明係 “欠銀行的” 當然講緊係給個 outstanding balance
閣下加按後,不是欠本金會增加
作者: JessePinkman    時間: 2021-1-20 08:05 AM

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-20 08:03 AM 發表

閣下加按後,不是欠本金會增加
我幾時有叫佢加按?剛剛咪講左囉,樓主無理由一上車就加按吧?
作者: a200    時間: 2021-1-20 09:01 AM

供樓只有1/3左右係比息,當expense, 有2/3都係供本,當儲錢
租樓全數係expense, 幫業主供樓
永遠都係供平過租

你驚失業,難道租樓失業就唔洗交租?
都幾好笑

供20後有層full paid 樓
租20後有乜?
作者: hk_fletcher    時間: 2021-1-20 09:16 AM

4年後換樓又得,加按又得再買又得
作者: Dani123    時間: 2021-1-20 09:40 AM

絕對明白你嘅心情
, 有冇諗過做雙租族
作者: CKL28    時間: 2021-1-20 09:43 AM

引用:
原帖由 a200 於 2021-1-20 09:01 發表

供樓只有1/3左右係比息,當expense, 有2/3都係供本,當儲錢
租樓全數係expense, 幫業主供樓
永遠都係供平過租

你驚失業,難道租樓失業就唔洗交租?
都幾好笑

供20後有層full paid 樓
租20後有乜?
正山草藥

現在供緊樓
借50%似下
都50%利息
點會是1/3利息
何來2/3供本金

早十幾年前買樓
租樓4xxx
供樓6xxx 25年
利息都4xxx申
,點會供平過租

至於供樓20年後full paid
不要忘記有加按這件事
隨時借突樓價
把層樓等於提款機
都大有人在
(資助房屋除外)

絕不認同供樓可以等於本金
自己是假設樓價向上的時候
點可以等於儲錢
向下怎辦

作者: CKL28    時間: 2021-1-20 09:51 AM

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2021-1-20 09:16 發表

4年後換樓又得,加按又得再買又得
可以貼生活費用
作者: 隔夜冰凍的手袋    時間: 2021-1-20 09:52 AM

引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2021-1-19 04:30 PM 發表

45歲小妹
小妹兄?
作者: 清晨粗粗大樹根    時間: 2021-1-20 09:53 AM

我諗你仲係too focus on買樓係為住

而忽略左你用好債去摃扞好既資產,等過幾年,你feel到銀紙唔值錢,你會易啲感受到買樓係啱
作者: 跑步人生    時間: 2021-1-20 09:53 AM

基本上揸3年放, 又賺過百萬, 連同3年租金, 已經賺150萬左右

租樓, 3年純支出50萬

做租客定業主開心, 唔駛諗吧
作者: MR8888    時間: 2021-1-20 09:56 AM

引用:

有咩咁好驚最多都係買返出去
作者: 55699飛行棋    時間: 2021-1-20 10:09 AM

引用:
原帖由 patrick1668 於 2021-1-20 07:35 AM 發表

其實買層樓,老咗有需要時可以做逆按揭,生活應該有保障啲。
講中晒!
由其無兒無女人士逆按揭真係好有用
作者: 韓風黃色神童    時間: 2021-1-20 10:20 AM

引用:

你諗住自己60歲仲係文員仔, 無諗過發力向上游, 做更高職位更多收入?

如果你兩公婆真係咁既心態做到60歲都係文員仔, 根本不適宜買樓, 租樓租成世就最啱你
作者: 蠢係要死    時間: 2021-1-20 10:21 AM

要記住,今日呢層樓,唔代表妳呢一世就係呢層樓... 過多十年八年,妳可以upgrade 去d 好d 質素同埋新啲嘅樓... 呢層只係踏腳石... 明白妳自已仲有可塑造嘅未來,呢一刻唔代表係定局!
作者: jojo_1986    時間: 2021-1-20 10:22 AM

你不喜歡果區,可以放租比人供,自己租另一區
作者: ww4565555    時間: 2021-1-20 10:23 AM

引用:

好友淡友不段對戰。
作者: 幸運魚    時間: 2021-1-20 10:49 AM

可以樂觀啲諗,你供樓係幫你儲緊錢,以前未有樓係賺幾多使幾多,但依家要每月強制放錢去供樓戶口度,變相減少咗無謂開銷,始終物業係資產,供樓係儲蓄,租樓係消費,供樓頭幾年係辛苦啲,因為大部份係按揭,但隨住時間耐咗,就主要供返你層樓嘅價值!(利申:已供5年,初時係唔習慣覺得辛苦,但依家習慣咗又ok)