標題: [其他] 買樓前思考:狂印銀紙後,必然面對顛狂通漲,然後狂加息控制通漲,美元大貶值又拖賤港元 [打印本頁]

作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 11:48 AM

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港樓又貶二成, 就算表面上個價唔跌,實際價值都比2018大插三成,租金又持續下跌..美元貶值拖賤港樓價值,又踫上大加息控制通漲時結果,唔係人人受到
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 11:56 AM

而完買樓推算:
贏面:未來可能有一成升幅,因為林鄭plan設定一千萬係細價個天花板位,冇得再升,一千萬以上冇林鄭幫基本處於捱打狀態。
輸面:一年後狂印銀紙推高通漲開始不斷加息,六、七厘好基本,經濟崩潰拖累個樓價可能急插,跌一半係基本,高息加跌價有幾多人頂到?
計過條數,自已承受到經濟上和心理上可能面對衝擊先好入市,呢幾年咩都有可能發生,唔好以為世界會不變。

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
美國12月CPI未來幾個月或升至3% 美聯儲或因此提前加息

https://finance.sina.com.cn/money/forex/hbfx/2021-01-13/doc-ikftssan5436874.shtml"
1月12日,聖路易斯聯儲主席布拉德承認,2021年晚些時候物價應該會上漲。他在接受採訪時表示:“隨着物價壓力預期不斷上升,通脹似乎將進一步走高。”他還預計,2021年和2022年美國的通脹將進一步加劇。
不少機構預測未來幾個月美國通脹突破2%
事實上,不少分析師和機構近期都預計美聯儲通脹將上升,這也加大了美聯儲提前加息的概率。1月8日,芝加哥聯儲主席埃文斯表示,一旦通脹超過目標,就可以開始溫和加息。
當地時間1月11日晚間,新債王岡拉克表示,美國5、6月份的CPI將達到3%
,如果這種情況發生的話,通脹將真正改變遊戲規則。Seekingalpha分析師Jason Tillberg在上周末的一篇文章中也提出了同樣的觀點,他認為,在接下來的幾個月,美國通脹很可能會飆升至3%。
華爾街大投行摩根士丹利甚至認為,美國距離通脹失控僅剩幾個月的時間。

作者: edbe    時間: 2021-1-18 12:00 PM

成日話加息
美國先係全世界最大債仔
會唔會加自己息咁聰明??
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:01 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:00 PM 發表

成日話加息
美國先係全世界最大債仔
你答一個問題,世界銀紙泛濫會唔會推高通漲?
作者: edbe    時間: 2021-1-18 12:04 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:01 PM 發表

滯脹
作者: ophidian409    時間: 2021-1-18 12:09 PM

真係冇諗過

作者: 香港地盤佬    時間: 2021-1-18 12:17 PM

你計少左仲有台海戰爭,所以我建議樓主再觀望下,5年後再執平野
作者: stevenhendry    時間: 2021-1-18 12:24 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
同意實會加息,上次2009-2010放水後,係2018開始加息,8年啫好快到
作者: 異域進擊    時間: 2021-1-18 12:32 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
樓主咁都被你看穿
作者: thunderpig    時間: 2021-1-18 12:33 PM

你又諗下,幾時先可以見到瘋狂通漲? 瘋狂通漲時,樓價會升幾多?人工會升幾多?租金會升幾多?
作者: 一個中國人!    時間: 2021-1-18 12:34 PM

引用:

加息要建基於尾國嘅經濟復甦,如果尾國經濟一直沉底,咁會點呢?宜家尾國國債喺25萬億,每年利息支出5千億左右,8年後國債規模有望升到32萬億,如果要繼續保持5千億利息,只有不斷減息
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:36 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:04 PM 發表

滯脹
滯漲下仲慘,加息又經濟差
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:37 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:34 PM 發表

加息要建基於尾國嘅經濟復甦,如果尾國經濟一直沉底,咁會點呢?宜家尾國國債喺25萬億,每年利息支出5千億左右,8年後國債規模有望升到32萬億,如果要繼續保持5千億利息,只有不斷減息
美國經濟大鑊,香港也一樣大鑊
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:38 PM

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-18 12:33 PM 發表

你又諗下,幾時先可以見到瘋狂通漲? 瘋狂通漲時,樓價會升幾多?人工會升幾多?租金會升幾多?
QE了一年,美元貶值了一年,樓價反而跌,租金也狂跌,未來繼續咁?
作者: 一個中國人!    時間: 2021-1-18 12:48 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:37 PM 發表

美國經濟大鑊,香港也一樣大鑊
大唔大鑊就要睇鄉港政府同港人食唔食到RCEP同一帶一路兩條水啦,最差嘅可以去外國開間淘寶店,中等嘅可以做貿易公司。
作者: falconV8    時間: 2021-1-18 12:51 PM

唯有物業資産能抗衡通漲。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:52 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:48 PM 發表

大唔大鑊就要睇鄉港政府同港人食唔食到RCEP同一帶一路兩條水啦,最差嘅可以去外國開間淘寶店,中等嘅可以做貿易公司。
成個東亞經濟都係靠歐美,歐美而家面臨二戰級經濟重創,東亞點可能好
去大陸廣東、杭州工業區睇下,基本上全部冇工開,世界經濟外循環斷裂,你香港靠世界經濟食飯又點會有好日子過。
作者: rayrayccw    時間: 2021-1-18 12:53 PM

到狂加息時,供樓就仆街了
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:54 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-1-18 12:51 PM 發表

唯有物業資産能抗衡通漲。
首先要有狂加息唔影響實力個預期,先捱到通漲下資產升值否則你層樓升一球,但每月供多2萬你點搞?
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 12:57 PM

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-1-18 12:53 PM 發表

到狂加息時,供樓就仆街了
咁你都享受了十年低息,係時候找數
作者: thunderpig    時間: 2021-1-18 01:00 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:38 PM 發表

QE了一年,美元貶值了一年,樓價反而跌,租金也狂跌,未來繼續咁?
一向樓市係慢過股市,而且今天樓價微跌,比較大程度係受就業風險影響。

而就業情況前景未明朗,都唔會貿然瘋狂加息的。未來樓價同租金反彈係必然的。
作者: falconV8    時間: 2021-1-18 01:02 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 18/1/2021 12:54 發表

首先要有狂加息唔影響實力個預期,先捱到通漲下資產升值否則你層樓升一球,但每月供多2萬你點搞?
相信超低息環境仍然維持一段長時間, 況且有實力業主(已供滿)又怎會愁。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 01:08 PM

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-18 01:00 PM 發表

一向樓市係慢過股市,而且今天樓價微跌,比較大程度係受就業風險影響。

而就業情況前景未明朗,都唔會貿然瘋狂加息的。未來樓價同租金反彈係必然的。
咁嘅經濟,王維基都話預期衰三年,又點可能租金和樓價反彈?
微跌只係細價樓,你去港島或者其他大價樓睇下,普遍跌超過一成
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 01:09 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-1-18 01:02 PM 發表

相信超低息環境仍然維持一段長時間, 況且有實力業主(已供滿)又怎會愁。
供滿當然唔愁,座享物業跟通漲升值..供緊就大鑊,供一萬變供三萬
作者: mclam0505    時間: 2021-1-18 01:14 PM

08-15都狂印銀紙,最後通漲係有呀,午餐都加價加咗1倍,但有無你所講既瘋狂加息呀@包不靚
作者: SAGA_    時間: 2021-1-18 01:21 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:00 PM 發表

成日話加息
美國先係全世界最大債仔
成日話無限印錢、加息還錢又咪係篤手指
作者: thunderpig    時間: 2021-1-18 01:25 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 01:08 PM 發表

咁嘅經濟,王維基都話預期衰三年,又點可能租金和樓價反彈?
微跌只係細價樓,你去港島或者其他大價樓睇下,普遍跌超過一成
My point is: 如果經濟衰三年,咁三年內按息一定唔會瘋狂增加,呢個擔憂有點偏離現實
作者: 跑步人生    時間: 2021-1-18 01:26 PM

如果真係如你所講加息, 到時物價上脹, 租金狂加, 買樓更加帶來更大收益
作者: 韓風黃色神童    時間: 2021-1-18 01:26 PM

引用:

香港一日有聯繫匯率掛美元就要跟美國利率走, 樓主你覺得美國會好快有通漲要加息去到10幾厘?
作者: 技工仔    時間: 2021-1-18 01:27 PM

最醒都係你

支持只租不買

個個都買樓邊會有租客幫手供?
作者: 初心仍在    時間: 2021-1-18 01:28 PM

嘥鬼氣 為咗少少利息就唔買樓 成世都唔使買啦
今日嘅利息咁低嘅時間 都唔去買 唔通等到加息先來買
傻豬豬
作者: plover    時間: 2021-1-18 01:35 PM

引用:

加息抗通脹疫後好快現形,加息來得急,二開四,或8,9成按会好大濟。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 01:38 PM

引用:
原帖由 plover 於 2021-1-18 01:35 PM 發表

加息抗通脹疫後好快現形,加息來得急,二開四,或8,9成按会好大濟。
高成數按揭風暴
作者: randy4champ    時間: 2021-1-18 01:38 PM

引用:
原帖由 plover 於 2021-1-18 01:35 PM 發表

係無可能加到好高息,咁多美債,如果加息的話美國連息都還唔起,
你睇日本長期低息20年,無話一定要加息的
作者: keho4    時間: 2021-1-18 01:43 PM

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-18 12:17 PM 發表

你計少左仲有台海戰爭,所以我建議樓主再觀望下,5年後再執平野
下年明日大鱼,十萬私樓殺到,仲半
作者: sunday8999    時間: 2021-1-18 01:43 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 發表

講左2022年加息啦 仲話要取消壓力測試 一取消 惡性通漲出左黎 即刻加2,3厘 岩岩供樓計到盡果d咪瀨野
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 01:49 PM

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-1-18 01:43 PM 發表

講左2022年加息啦 仲話要取消壓力測試 一取消 惡性通漲出左黎 即刻加2,3厘 岩岩供樓計到盡果d咪瀨野
2、3厘已經係最好結果
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 01:49 PM

引用:
原帖由 randy4champ 於 2021-1-18 01:38 PM 發表

係無可能加到好高息,咁多美債,如果加息的話美國連息都還唔起,
你睇日本長期低息20年,無話一定要加息的
還唔起就打仗,好簡單
作者: clogalaxy    時間: 2021-1-18 01:54 PM

找乜數, 好多人呢十年已供完了。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 01:55 PM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-1-18 01:54 PM 發表

找乜數, 好多人呢十年已供完了。
供完了恭喜
作者: 城裡的月亮    時間: 2021-1-18 01:58 PM

引用:

耶倫咪講左唔會用弱美元政策囉

https://inews.hket.com/article/2855196/【美元走勢】耶倫據報將承諾不會尋求弱美元來獲得競爭優勢

而且 加息唔係通漲而加 只係其中一個非常小因素 經濟活動過度澎漲 都是加息主因
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 02:07 PM

引用:
原帖由 城裡的月亮 於 2021-1-18 01:58 PM 發表

耶倫咪講左唔會用弱美元政策囉

https://inews.hket.com/article/2855196/【美元走勢】耶倫據報將承諾不會尋求弱美元來獲得競爭優勢

而且 加息唔係通漲而加 只係其中一個非常小因素 經濟活動過度澎漲 都是加息主因
加息機會高
作者: fb68610f430cf9    時間: 2021-1-18 02:32 PM

好多人工都無得做生活費都冇仲講供樓
作者: tacticsolve    時間: 2021-1-18 02:44 PM

你有你道理,
但老美每天都會有新玩法, 令你無可奈何...
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-18 03:10 PM

引用:

要加息就唔會印銀紙,你諗諗印銀紙目的為何
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-18 03:14 PM

印銀紙就係刺激經濟,加息係令經濟放慢,美國嘅取態已經好明顯,令美元銀紙貶值而貨物變貴,到時股票又唔會跌樓價又唔會跌,淨係銀紙跌咗,咁大家咪覺得冇事囉
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 03:16 PM

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2021-1-18 03:10 PM 發表

要加息就唔會印銀紙,你諗諗印銀紙目的為何
你諗下成地銀紙,各樣生活必需品價格會升幾多,政府會唔會出手壓制?
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-18 03:16 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:16 PM 發表

你諗下成地銀紙,各樣生活必需品價格會升幾多,政府會唔會出手壓制?
唔會
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-18 03:17 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:16 PM 發表

銀紙貶值啲嘢貴咗係你嘅問題,樓價股價大跌係政府嘅問題,你覺得佢會唔會關心你嘅問題
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 03:18 PM

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2021-1-18 03:16 PM 發表

唔會
咁點解民國時期狂印銀紙會搞到一百萬買一碗麵?
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-18 03:18 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:18 PM 發表

呢個唔單只係印銀紙嘅問題,係個政府發行嘅銀紙認受性有幾高
作者: ononkaycourt    時間: 2021-1-18 03:24 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:18 PM 發表

就到你講得啱,我睇唔到美國有勇氣去制止通脹,佢哋寧願個問題等多八年下一任政府先解決,點會拿屎上身,董建華時代8萬5政策都有版你睇
作者: 海灣捉高峰    時間: 2021-1-18 03:24 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:04 PM 發表

滯脹
贊成,經濟無增長,只係銀紙貶值既叫滯脹
作者: 香江人    時間: 2021-1-18 03:40 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:01 PM 發表

高通脹更加要買實物,買資產,買樓。
銀紙貶值,資產價格升。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 03:43 PM

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-18 03:40 PM 發表

高通脹更加要買實物,買資產,買樓。
銀紙貶值,資產價格升。
利息也升,常識
作者: fb2e7b6e2a4872    時間: 2021-1-18 03:44 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:48 PM 發表

仲一戴一露?

早就玩完啦
作者: 香港神龍    時間: 2021-1-18 03:48 PM

引用:

泛濫左咁多年有冇推高到🤣
作者: stman919    時間: 2021-1-18 03:48 PM

加息無用喇
作者: bbsslo    時間: 2021-1-18 03:51 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:34 PM 發表

想請教一下 國責利息可以點還?美國政府支出定係聯處局印銀紙還?
如果聯處局發新責印來還 咁後果係美金扁值 多於加息
錢唔值錢 磚頭有價 咁後果係咩?大家之前10年已經親身試過
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 03:52 PM

引用:

12003: 唔買住, 因為仲會再跌
2004至2008: 唔買住, 因為升左, 一定會跌落去供樓咁高息
2008: 唔買住, 因為跌左咁多, 會再下跌, 雖然減息, 但係利息會升
2010: 唔買住, 因為政府打擊樓市炒家推行SSD!
2010至2013: 唔買住, 因為樓市又升左, 政府不是要打擊樓市嗎?
2013: 唔買住, 因為政府見樓市又升再打擊!
2014: 唔買住, 因為美國減債加息期就快到! 冇個盤睇得岩!
2015: 唔買住, 等緊政府加辣, 美國就快加息了!
2016: 唔買住, 終於加息了, 供樓負擔重了!
2017: 唔買住, 政府終於推出更多樓房, 樓價必下跌!
2018: 唔買住, 因為排公屋應該就快到我了
2019: 唔買住, 新界北發展用地就快可以啟用了, 靚公屋就快排到
2020: 唔買住, 新冠肺炎好似唔係好得,有排搞
2021: 唔使買, 銀行因為年齡問題做不了三十年樓按, 供不起, 疊埋心水食老綜!
作者: hiro0500    時間: 2021-1-18 03:52 PM

應該好久都加唔到息ga la,  無兩至3年都唔洗諗。 要加都要好慢。
作者: 香港地盤佬    時間: 2021-1-18 03:54 PM

引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-18 01:43 PM 發表

下年明日大鱼,十萬私樓殺到,仲半
係喎,咁樓主應該再等等,等2046年再執平樓
作者: Ganngann    時間: 2021-1-18 03:54 PM

引用:

Discounted future income stream is based on real interest rate , not nominal interest rate.
If there is hyperinflation and leads to raise in interest rate; the real interest rate will still be low and no influence to discounted value.  Assets value is linked to increase or decrease in future income discounted value, not to interest rate.
Also, In 2019, USA GDP was 21.43T, currently total debts are around 27.5T, assuming nominal rate rose to 3%, total interest burden in USA Gov is equivalent to 0.825T per year (just interest payment) or equal to 3.8% of GDP amount.  Do you think their growth rate could reach 3.8% or higher after Covid in these years to offset this effect?
If no, since USA Gov is not only the borrower but also the dealer, if you were them, do you think they will try paying more interest to make country's burden even bigger?
Whats happening in world that printing money to punish the poor, they packaged it as helping poor.
Think about it!
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 03:55 PM

引用:
原帖由 香港神龍 於 2021-1-18 03:48 PM 發表

泛濫左咁多年有冇推高到🤣
好多普通市民唔識,08年量化係直接變換有毒資產冇流出市面,今次係直接注入實體經濟
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 03:56 PM

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-18 03:52 PM 發表

12003: 唔買住, 因為仲會再跌
2004至2008: 唔買住, 因為升左, 一定會跌落去供樓咁高息
2008: 唔買住, 因為跌左咁多, 會再下跌, 雖然減息, 但係利息會升
2010: 唔買住, 因為政府打擊樓市炒家推行SSD!
2010至2013: 唔買住, 因為樓市又升左, 政府不是要打擊樓市嗎?
2013: 唔買住, 因為政府見樓市又升再打擊!
2014: 唔買住, ...
2009-2018之前我買了四個單位,你仲守住一間劏房仔?
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 03:57 PM

引用:
原帖由 hiro0500 於 2021-1-18 03:52 PM 發表

應該好久都加唔到息ga la,  無兩至3年都唔洗諗。 要加都要好慢。
世事難料
作者: briancccc    時間: 2021-1-18 03:59 PM

引用:

加息?全世界最大既債仔係美國政府,美國邊有可能加息黎拖誇美國財政。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:01 PM

引用:
原帖由 Ganngann 於 2021-1-18 03:54 PM 發表

Discounted future income stream is based on real interest rate , not nominal interest rate.
If there is hyperinflation and leads to raise in interest rate; the real interest rate will still be low  ...
Try to understand what is” Fleecing of the Flock”
作者: hkguy001    時間: 2021-1-18 04:01 PM

引用:

你叫津巴布咁玩經濟問題就解決啦
你估加息咁易?你印完就加, 公司還唔到執就梗 人地大把銀紙在手, 唔識放番D錢入來賺息, 結果存錢多借錢少 , 虧死銀行
結論是出到高息的經濟體, 經濟增長本身也要好高先得越南, 中國呢類增長咁快既地方先承受到
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:02 PM

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-1-18 03:59 PM 發表

加息?全世界最大既債仔係美國政府,美國邊有可能加息黎拖誇美國財政。
咁18年又點解連環加息?
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:05 PM

引用:
原帖由 hkguy001 於 2021-1-18 04:01 PM 發表

你叫津巴布咁玩經濟問題就解決啦
你估加息咁易?你印完就加, 公司還唔到執就梗 人地大把銀紙在手, 唔識放番D錢入來賺息, 結果存錢多借錢少 , 虧死銀行
結論是出到高息的經濟體, 經濟增長本身也要好高先得越南, 中國呢類增長咁快既地方先承受到
回想下2018連環加息時,有冇考慮過你香港經濟問題,如果不是中美貿戰和疫情,特朗普出茅招不准加息,目前早加3,4厘

耶倫講明會相反政策
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 04:08 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:56 PM 發表

2009-2018之前我買了四個單位,你仲守住一間劏房仔?
四個單位咁..................咁咁多,加咁多息你仲唔賣哂佢?
作者: 一個中國人!    時間: 2021-1-18 04:08 PM

引用:
原帖由 bbsslo 於 2021-1-18 03:51 PM 發表

想請教一下 國責利息可以點還?美國政府支出定係聯處局印銀紙還?
如果聯處局發新責印來還 咁後果係美金扁值 多於加息
錢唔值錢 磚頭有價 咁後果係咩?大家之前10年已經親身試過
翟東升教授可以幫到你

https://youtu.be/Tvejrvz_-L4
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:10 PM

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-18 04:08 PM 發表

四個單位咁..................咁咁多,加咁多息你仲唔賣哂佢?
你以為玩多個單位全部自己供?
一層樓仔又點會明大人點做嘢
作者: hkguy001    時間: 2021-1-18 04:10 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:05 PM 發表

回想下2018連環加息時,有冇考慮過你香港經濟問題,如果不是中美貿戰和疫情,特朗普出茅招不准加息,目前早加3,4厘

耶倫講明會相反政策
2018加極美國都只是想到3% , 以前97抽亞洲水是抽到10%因為本身97美國無經濟問題, 台海又打唔成先咁做
政府要花錢, 又唔QE就會好似美國2008咁死法咁你要睇埋2020 COVID-19 , 現在QE已經是2009的3倍
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 04:10 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:02 PM 發表

咁18年又點解連環加息?
咁連環加息點解唔見跌三、五、七成??點解?點解?點解?
作者: 胡姫爸爸    時間: 2021-1-18 04:13 PM

引用:

on9, 咁多錢仲加息?
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:14 PM

引用:
原帖由 hkguy001 於 2021-1-18 04:10 PM 發表

2018加極美國都只是想到3% , 以前97抽亞洲水是抽到10%因為本身97美國無經濟問題, 台海又打唔成先咁做
政府要花錢, 又唔QE就會好似美國2008咁死法咁你要睇埋2020 COVID-19 , 現在QE已經是2009的3倍
2018面對低通漲,因為熱錢冇流入實體,全部抵消了雷曼系列的有毒資產,2020呢一波熱錢全部透過企業債形式入實體,將來通漲恐怖到你唔信,美國只有打仗一途解決撇帳重新來過。
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:15 PM

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2021-1-18 04:13 PM 發表

on9, 咁多錢仲加息?
你從頭睇起,質素低少出聲
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:16 PM

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-18 04:10 PM 發表

咁連環加息點解唔見跌三、五、七成??點解?點解?點解?
因為加息周期斷咗,下一波加息周期漫長到你絕望
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 04:20 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:10 PM 發表

你以為玩多個單位全部自己供?
一層樓仔又點會明大人點做嘢
依家賣左4間,到時跌5成咪可以買返8間囉,唔通大人D計數機唔同D??
作者: hiro0500    時間: 2021-1-18 04:20 PM

經濟差,減息係刺激洗錢買野,同一時間美國自己已經有大債務點會升高息要自己還更多錢, 佢地一定有幾多借幾多。 所以有錢人一定會更有錢因為佢地有資產。資產一定升值。
作者: adiroy    時間: 2021-1-18 04:22 PM

樓主應該好熟書本教嘅知識,書本以外就,,,,
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 04:23 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:16 PM 發表

點解當年加息周期斷咗?而唔係一路加到絕望嘅?

咁點解未來又會加到絕望嘅??點解??點解?快D Google下乜叫通漲先啦!
作者: Ganngann    時間: 2021-1-18 04:24 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:01 PM 發表

Try to understand what is” Fleecing of the Flock”
I know what is this,  to me the real crisis is not raising interest rate.  it should be failure or collapse in Fiat system.
In short run, Central bank would rather goes into negative rate rather than raising it.
作者: wize    時間: 2021-1-18 04:24 PM

引用:

吓?銀紙大貶值,樓價(數字上)點會跌?
作者: briancccc    時間: 2021-1-18 04:27 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:16 PM 發表

美國聯儲局已經預告2021年唔會加息。出年會點?就要睇美國經濟會唔會復蘇了。但個步伐一定好慢。因為加息一般會先令股票暴跌,就睇下美國接唔接受溶斷多幾次了。所以個問題係如果我賣左樓,咁錢放係邊?如果買股票加息既影響可能仲傷,唔通放係銀行等佢唔知幾時加息? 
作者: slk2xx    時間: 2021-1-18 04:28 PM

引用:

樓價跌同租金跌但通脹升,
咁人工同物價會升定跌?

唔係好邏輯
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:28 PM

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-18 04:23 PM 發表

點解當年加息周期斷咗?而唔係一路加到絕望嘅?

咁點解未來又會加到絕望嘅??點解??點解?快D Google下乜叫通漲先啦!
因為特朗普下了台
作者: Superboy2020    時間: 2021-1-18 04:29 PM

加唔加息都要住,幫人供不如幫自己供。
作者: kelvinkei    時間: 2021-1-18 04:29 PM

佢都幾自打嘴巴或智將

自己講明會超級通漲,銀紙唔值錢,但叫人唔買硬資產等享受呢個通漲,因為驚享受完後既問題
按你思維,呢世都唔駛買
下次跌落黎,你仍然會以 "雖然黎緊會回升,但回升後政府必然出手調整"為理由 無限loop
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:30 PM

引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-1-18 04:28 PM 發表

樓價跌同租金跌但通脹升,
咁人工同物價會升定跌?

唔係好邏輯
人工肯定冇得升,因為經濟差,其他原因係滯漲
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:31 PM

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-1-18 04:27 PM 發表

美國聯儲局已經預告2021年唔會加息。出年會點?就要睇美國經濟會唔會復蘇了。但個步伐一定好慢。因為加息一般會先令股票暴跌,就睇下美國接唔接受溶斷多幾次了。所以個問題係如果我賣左樓,咁錢放係邊?如果買股票加息既影響可能仲傷,唔通放係銀行等佢唔知幾時加息? 
滯漲呢?
作者: 包不靚    時間: 2021-1-18 04:34 PM

引用:
原帖由 kelvinkei 於 2021-1-18 04:29 PM 發表

佢都幾自打嘴巴或智將

自己講明會超級通漲,銀紙唔值錢,但叫人唔買硬資產等享受呢個通漲,因為驚享受完後既問題
按你思維,呢世都唔駛買
下次跌落黎,你仍然會以 "雖然黎緊會回升,但回升後政府必然出手調整"為理由 無限loop
只係問你加到十厘時你供唔供到,供到就gogogo
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 04:36 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:28 PM 發表

因為特朗普下了台
咁即係下次加息到絕望要等到特朗普上返台??仲要唔可以下台先得??天才啊!天才啊!天才啊!
作者: 23022302    時間: 2021-1-18 04:37 PM

2萬億 自已國家 每人4千美金津貼都唔夠派 美國人就黎屎都無得食  仲黎香港買樓 痴撚左線
作者: keung1997    時間: 2021-1-18 04:38 PM

期望港元快同美元脫鉤!美元將崩潰!快將美元資產賣掉!港元與黃金、人民幣及一籃子貨幣掛鈎!這就安枕無憂了。
作者: kapan609    時間: 2021-1-18 04:38 PM

幾時同美元脫勾?如果政府不趁時機又無遠見,受害都係香港
作者: alexlcw2003    時間: 2021-1-18 04:38 PM

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:31 PM 發表

滯漲呢?
人講滯漲你又講滯漲,你咁樣又要去google啦,快D google乜叫通漲先啦!
作者: hingfai709a    時間: 2021-1-18 04:42 PM

美國佬講到明呢幾年都唔會加息, 幾年後係點就幾年後先算啦, COVID-19 呢關都唔知過唔過到啦