標題: 12年暴跌90%,李嘉誠又跑了 [打印本頁]

作者: 加藤玲奈子    時間: 2020-10-28 06:36 AM     標題: 12年暴跌90%,李嘉誠又跑了

近幾年來,李嘉誠因不斷甩賣旗下資產而頻頻登上媒體頭條,這一次是曾被李嘉誠稱為“一生中最傑出的投資之一”的赫斯基能源!
加拿大油砂生產商Cenovus能源公司當地時間10月25日宣布,將通過一次全股票交易以大約38億加元(約合29億美元)的價格收購赫斯基能源。
據了解,從1986年收購到2020年,李嘉誠持有赫斯基能源已經超過34年。
12年跌超90%
李嘉誠旗下的港股上市公司長和10月26日也發佈公告,確認Cenovus與赫斯基將於一項價值達236億加元(包括債務在內)的全股份交易合併。合併公司將以Cenovus名稱營運,而總部仍然設於加拿大阿爾伯特省卡爾加里。
據了解,赫斯基能源是一家總部位於加拿大的綜合能源公司,其普通股在多倫多證券交易所公開交易,代碼為HSE。赫斯基能源官網顯示,目前,李嘉誠長子李澤鉅為董事會聯合主席:
來源:赫斯基能源官網
長和發布的公告顯示,根據協議條款,赫斯基股東將收取0.7845股Cenovus股份,另外可認購0.0651股Cenovus股份之認股權證,以換取每股赫斯基普通股,相對赫斯基於2020年10月23日的五天成交量加權平均每股價格,不包括認股權證在內,等於21%溢價。
來源:公司公告
據了解,1986年12月,李嘉誠通過當時的和記黃埔以32億港元收購了赫斯基能源52%的股權,當時國際油價只有每桶11美元左右,李嘉誠曾稱這是其“一生中最傑出的投資之一”。目前李嘉誠個人和他的家族企業總計持有赫斯基能源近70%的股份。
公開資料顯示,長江和記實業有限公司和李嘉誠的合計持有赫斯基能源公司約70%股份。以此計算,交易完成後,李嘉誠和赫斯基能源的第一大股東長江和記將共同持有新公司約27%的股份。
同時,在消息出台後,赫斯基能源股價也上漲11.99%。
來源:英為財情
赫斯基能源目前最新市值為35.7億加元,折算成港元約為209.82億港元,按李嘉誠家族持股70%計算,約為146.87億港元。
油價暴跌後的無奈選擇
赫斯基能源也曾輝煌過。2008年時其股價一度高達49.86加元,相比現在的3.55加元,12年間跌幅超90%。
來源:英為財情
在赫斯基能源股價暴跌中,持股近70%的李嘉誠家族可謂損失慘重。
作為一家能源公司,原油價格對其業績打擊較大。從2008年至今,原油價格整體上一直延續著下跌的態勢,其股價也與此高度相關。
來源:新浪財經
同時,有消息指出,當前北美油氣企業紛紛尋求整合與削減成本。跟其他一些油砂企業一樣,Cenovus和赫斯基能源今年都因油價下跌被迫停止部分生產。今年早些時候,阿爾伯特省政府表示願意與產油國卡特爾、歐佩克(OPEC)合作削減其石油供應,該省政府已利用一項所謂的削減計劃來限制Cenovus和赫斯基能源等生產商的供應,以防產量壓垮當地的基礎設施。
對於兩家公司為什麼會合併,Cenovus總裁兼首席執行官Alex Pourbaix表示:“我們將成為一家更精簡、更強大、更具綜合性的公司,非常適合應對當前的環境,並在未來幾年成為強大的加拿大能源領導者。”“多樣化的投資組合將使我們能夠在價格週期內提供穩定的現金流,同時將資本集中在回報率最高的資產和機會上。合併後的公司還將擁有高效的成本結構和充足的流動性。所有這些都支持更強的信貸指標、加速去槓桿化和增強向股東回報能力。”
編輯:張楠王朱瑩

https://www.toutiao.com/i6888288 ... 6888288588111282696
作者: rayrayccw    時間: 2020-10-28 06:54 AM

對長建有利
作者: 版煮報夢.    時間: 2020-10-28 06:58 AM

係咪打算英國搞個又一城
作者: 加藤玲奈子    時間: 2020-10-28 07:10 AM

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2020-10-28 06:54 AM 發表

對長建有利
輸九成
作者: freecash    時間: 2020-10-28 07:11 AM

smart superman
IN SUPERMAN I TRUST!!!
作者: 川普大意失濱州    時間: 2020-10-28 07:17 AM

曱甴王
作者: 米當股神係廢人    時間: 2020-10-28 07:28 AM

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-10-28 06:36 AM 發表

近幾年來,李嘉誠因不斷甩賣旗下資產而頻頻登上媒體頭條,這一次是曾被李嘉誠稱為“一生中最傑出的投資之一”的赫斯基能源!
加拿大油砂生產商Cenovus能源公司當地時間10月25日宣布,將通過一次全股票交易以大約38億加元(約合29億美元)的價格收購赫斯基能源。
據了解,從1986年收購到2020年,李嘉誠持有赫斯基能源已經超過34年。
12年跌超90%
李嘉誠旗下的港股上市公司長和10月26 ...
唔使講李嘉誠又當係地產項目啦,起晒樓,就賣殼
作者: 古斯塔夫二世    時間: 2020-10-28 07:32 AM

條link content farm黎

愛國五毛又寫批鬥港人文章
作者: kingprawn    時間: 2020-10-28 07:36 AM

投資30幾億,現在值200幾億,唔明輸乜?
作者: cnine仔    時間: 2020-10-28 07:37 AM

進入男盗女娼年代
作者: Iamshameless    時間: 2020-10-28 07:42 AM

其實同超人一樣,喺地球威猛,在氪氣星卻廢掉,超人脱離合適土壤就只是凡人,佢喺香港同江澤民年代嘅大陸,因政府放縱佢,佢確識玩遊戲規則識賺盡,但一去到規管嚴嘅地方,佢就打回原型,講真,在白人優先嘅環境,幾時要收割就當然揾唐人喇,佢入共濟會d仔入晒加籍再在香港做埋黄C,在白人眼中佢地仍係黃皮肉豬,黎天王話齋,佢以為係核心嘅内圍,原來只係核心嘅外圍.
作者: 日照雷門    時間: 2020-10-28 07:45 AM

唔走遲啲咪更跌得多,唔通從前開膠花廠,賺大錢,現在仲要繼續咩,歷史任務已完結

作者: andysan4    時間: 2020-10-28 07:57 AM

曱甴王趴趴走
作者: markchan720    時間: 2020-10-28 08:00 AM

Gogogo
作者: 一個中國人!    時間: 2020-10-28 08:02 AM

引用:
原帖由 古斯塔夫二世 於 2020-10-28 07:32 AM 發表

李+x都喺新移民
作者: 古斯塔夫二世    時間: 2020-10-28 08:08 AM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-28 08:02 AM 發表

李+x都喺新移民
舊移民
作者: 好逸惡勞    時間: 2020-10-28 08:11 AM

樓主,呢D咁低能無知的文章就唔好信啦。就算股價真係跌9成,但你唔知李生在赫斯基項目上攞咗幾多著數嘛。枱下發生咩事只有當事人才知
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2020-10-28 08:13 AM

曱甴王
作者: jlam829    時間: 2020-10-28 08:15 AM

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-10-28 06:58 AM 發表

係咪打算英國搞個又一城
可能李生想得完美, 配合英國更改港人BNO政策, 以為好似之前英國自己估計有50萬港人移居, 帶埋錢幫助英國經濟復甦, 物業投資或自住自然係港人必然之選。 但理想很完美, 現實可能會好骨感。
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-10-28 08:16 AM

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2020-10-28 07:42 AM 發表

其實同超人一樣,喺地球威猛,在氪氣星卻廢掉,超人脱離合適土壤就只是凡人,佢喺香港同江澤民年代嘅大陸,因政府放縱佢,佢確識玩遊戲規則識賺盡,但一去到規管嚴嘅地方,佢就打回原型,講真,在白人優先嘅環境,幾時要收割就當然揾唐人喇,佢入共濟會d仔入晒加籍再在香港做埋黄C,在白人眼中佢地仍係黃皮肉豬,黎天王話齋,佢以為係核心嘅内圍,原來只係核心嘅外圍.
師兄説得非常透徹👍🏻
李+ x成 輸九成🎉🎉🎉
作者: 東京天空樹    時間: 2020-10-28 08:29 AM

李嘉誠呢隻曱甴有份貪,跟江澤民勾結,低價在北京買地,家下扮晒野,反中亂港正人渣
作者: poorsa2    時間: 2020-10-28 08:38 AM

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2020-10-28 07:42 AM 發表

佢最成功係作為一個貪腐制度下既得利益者,一個官商勾結表表者,一個地產霸權既皇者,一個社會不公義既製造者,居然吸引到一班小曱甴既支持。
作者: arrow1234    時間: 2020-10-28 08:46 AM

吾提李+城因為呢間公司同中央結怨?
作者: 台風變態的樓盤    時間: 2020-10-28 08:46 AM

李生就算輸撚晒都係輸散紙,樓主酸撚到冇仔生喇
作者: einmal    時間: 2020-10-28 08:47 AM

引用:

係講得無錯嘅。但點解仲咁多大陸有錢佬要走資過外國搞到大陸要實行外匯管制?自己諗下
作者: 紅星加盈    時間: 2020-10-28 08:54 AM

李氏力場持續
作者: siuwenzi    時間: 2020-10-28 08:55 AM

引用:
原帖由 古斯塔夫二世 於 2020-10-28 06:32 AM 發表

傻甴曱咁快跳出黎戶主佢都唔會分返d比你架喎,咁你唯有繼續係屎坑食屎吧啦
作者: 200888    時間: 2020-10-28 08:55 AM

引用:
原帖由 einmal 於 2020-10-28 08:47 AM 發表

係講得無錯嘅。但點解仲咁多大陸有錢佬要走資過外國搞到大陸要實行外匯管制?自己諗下
點解20萬日本人要留係上海,要求中國俾居留權,而唔留係日本,或者移民去美國、英國,你又自己諗下
作者: 古斯塔夫二世    時間: 2020-10-28 08:56 AM

引用:
原帖由 siuwenzi 於 2020-10-28 08:55 AM 發表

傻甴曱咁快跳出黎戶主佢都唔會分返d比你架喎,咁你唯有繼續係屎坑食屎吧啦
好中意睇今日頭條的毛毛毛毛毛
作者: 香江人    時間: 2020-10-28 09:02 AM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-28 08:02 AM 發表

李+x都喺新移民
李嘉誠住滿香港七年未啊?
會唔會去申請公屋,搶公屋。
作者: ILoveSwim    時間: 2020-10-28 09:04 AM

引用:
原帖由 古斯塔夫二世 於 2020-10-28 07:32 AM 發表

曱甴, 你老母有冇毛
作者: erickfa    時間: 2020-10-28 09:05 AM

作者: erickfa    時間: 2020-10-28 09:06 AM

作者: NeverEverBetter    時間: 2020-10-28 09:11 AM

富不過三代
作者: 愚人之石    時間: 2020-10-28 09:16 AM

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-10-28 07:10 AM 發表

輸九成
對一個未輸過的集團講這種廢話,乃XX慣技。
作者: simonlam1987    時間: 2020-10-28 09:17 AM

引用:
原帖由 kingprawn 於 2020-10-28 07:36 AM 發表

我都想問輸個位係邊
作者: 坐飛機走先    時間: 2020-10-28 09:21 AM

不如發表埋誠誠係英國點樣蝕到PK
作者: I-HAVE    時間: 2020-10-28 09:38 AM

曱甴王想走.....
作者: 買大陸股等跳樓    時間: 2020-10-28 09:40 AM

857都跌9成啦
作者: 超級大作業    時間: 2020-10-28 09:42 AM

佢而家身家仲可以食到九世,你吹咩😙😙
作者: GX225    時間: 2020-10-28 09:47 AM

引用:

唔係邊有咁多笑料呢.
作者: maygii    時間: 2020-10-28 09:49 AM

引用:

作者: esprithk    時間: 2020-10-28 10:02 AM

開採油砂方法破壞環境。 而且開採成本很高。
作者: 香港進擊的P圖    時間: 2020-10-28 10:11 AM

引用:
原帖由 einmal 於 2020-10-28 08:47 AM 發表

點解apple死系大陸投資整 i 瘋,點解特斯垃電動車死係上海投资新厰房,點解老牌哈利關了美厰房,死都要去大陸開厰?
作者: 邪惡死神    時間: 2020-10-28 10:17 AM

引用:
原帖由 古斯塔夫二世 於 2020-10-28 07:32 發表

暴徒曱甴走佬外角,窮到要做G,真係唔抵可憐!
作者: $navyseals    時間: 2020-10-28 10:28 AM

wong toi ji gwa
ho hum joi jaak

作者: ilovenikita    時間: 2020-10-28 10:35 AM

只會靠買賣暴富,是社會的吸血鬼,應是黃屍手足私了的對像

只有馬云這類,用技術創造至富,不止自己發達,還帶領社會進步,這才是黃絲要支持的
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-10-28 10:41 AM

引用:

大陸外匯管制都無停過,呢個係大陸國策嘅其中之一。仲有唔好理解為走資,現在大陸都有政策鼓勵國內的資金走出去,自己查下這方面嘅資料啦。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2020-10-28 10:43 AM

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-10-28 06:36 AM 發表

12年跌超90%
李生雖然年過九十,但佢睇得都好準。這是前人種樹,後人乘涼。
作者: freecash    時間: 2020-10-28 10:44 AM

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-10-28 08:46 AM 發表

李生就算輸撚晒都係輸散紙,樓主酸撚到冇仔生喇
x2
作者: rvasse    時間: 2020-10-28 10:46 AM

作者: freecash    時間: 2020-10-28 10:46 AM

緊急走資
作者: 秋天勇敢的隊長    時間: 2020-10-28 10:52 AM

懷疑個市得大戶間交換貨物
作者: fb2e7b6e2a4872    時間: 2020-10-28 10:55 AM

引用:

香土最多愛蟈五毛 🤭🤭
作者: foxhode    時間: 2020-10-28 10:56 AM

老曱甴應有此報
作者: 真可愛的豬豬    時間: 2020-10-28 11:03 AM

作者: Delimali    時間: 2020-10-28 11:07 AM

亞誠巳失民心要死唔比你死咩
作者: 劫後餘生    時間: 2020-10-28 11:10 AM

d仆街掂親都冇好野
作者: 專插白痴on膠    時間: 2020-10-28 11:15 AM

關你X事
作者: laws168168    時間: 2020-10-28 11:24 AM

黃瓜誠在老江時代奶大,現在全家跑晒加拿大英帝國,
白人自然當佢三四等水魚甘玩,原斷被砍血是正常的。
作者: kks668    時間: 2020-10-28 11:28 AM

李生個名早已經臭哂了,中國需要他時只會跑,為了自己幾間舖就企在黑暴後面做幫手😑
作者: 瑪卡    時間: 2020-10-28 11:28 AM

賣左都好,條油管過唔到尾各,中加關如鳩似柒,啲油留反自己煮菜🤔🤔
作者: 台風變態的樓盤    時間: 2020-10-28 11:36 AM

引用:
原帖由 kks668 於 2020-10-28 11:28 AM 發表

李生個名早已經臭哂了,中國需要他時只會跑,為了自己幾間舖就企在黑暴後面做幫手😑
無間道遊戲,圈外人好難明,咁撚親共嘅話,佢 d 野一早比白狗族封撚晒啦,點樣可以曲線幫華為?不過最後都係白狗政治贏九晒
作者: kks668    時間: 2020-10-28 11:41 AM

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-10-28 11:36 AM 發表

無間道遊戲,圈外人好難明,咁撚親共嘅話,佢 d 野一早比白狗族封撚晒啦,點樣可以曲線幫華為?不過最後都係白狗政治贏九晒
無間道?一車車物資送入去理工畀黑暴分享,呢啲叫推手就真。
作者: jalsen8888    時間: 2020-10-28 11:44 AM

佢去英國加拿大, 今年應該食晒蕉.

圖片附件: gdq 2020 q2.jpg (2020-10-28 11:44 AM, 27.14 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: freecash    時間: 2020-10-28 11:49 AM

窮L bullshit
作者: pencil1000    時間: 2020-10-28 11:52 AM

兩個仔無史忽
作者: mtchan    時間: 2020-10-28 12:07 PM

尼條冚家產吸盡香港人的血
作者: shum07    時間: 2020-10-28 12:40 PM

引用:

d文筆睇得出完全係好似以前d blog咁寫d批鬥文,睇左一陣已知唔係d咩大媒體既文

不過有部係係事實黎既例如個交同d數據,但其他都係作者個人認為

呢d內容農場自上年社運之後偏地開花,嚴重反中果d最鐘意睇
作者: 珍貴榴槤    時間: 2020-10-28 01:17 PM

引用:
原帖由 kingprawn 於 2020-10-28 07:36 AM 發表

明眼人
作者: Lobo1717    時間: 2020-10-28 01:20 PM

老千
作者: you2B    時間: 2020-10-28 01:25 PM

引用:

在大陸49年後從沒有外匯自由過,何來外匯
管制?
作者: onepunchman101    時間: 2020-10-28 01:28 PM

一班Ⅹ哥die hard fans 死咗去邊?
Zoom 夠佢包底未?
佢哋心目中嘅乜神物,一離开香港揾死就 ...
作者: simon_mme    時間: 2020-10-28 02:29 PM

引用:
原帖由 NeverEverBetter 於 2020-10-28 09:11 AM 發表

富不過三代
香港最大果浸經濟起飛都比佢食晒,夠佢成家豪洗幾代。
作者: Biging    時間: 2020-10-28 03:04 PM

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-10-28 07:10 AM 發表

輸九成
QQ第日都會跌9成
作者: 富加美    時間: 2020-10-28 03:23 PM

引用:
原帖由 poorsa2 於 2020-10-28 08:38 AM 發表

佢最成功係作為一個貪腐制度下既得利益者,一個官商勾結表表者,一個地產霸權既皇者,一個社會不公義既製造者,居然吸引到一班小曱甴既支持。
佢識玩遊戲又係規則創造人之一,雖然好扑街,但每個人都想做佢,夾係中西方大國之間取利的確不容易。
作者: 人類仔    時間: 2020-10-28 03:30 PM

居然搞成咁老啦老啦
作者: 人類仔    時間: 2020-10-28 03:43 PM

引用:
原帖由 富加美 於 2020-10-28 03:23 PM 發表

佢識玩遊戲又係規則創造人之一,雖然好扑街,但每個人都想做佢,夾係中西方大國之間取利的確不容易。
快D搵人做低佢,加速佢收山
作者: eliskw2000    時間: 2020-10-28 04:37 PM

李超人一家,咁多年賺到盡,好心放過香港,撤資舉家離開香港啦。
作者: goldenfat    時間: 2020-10-28 05:37 PM

我成日覺得個大仔個樣,面帶黑氣咁。
作者: cubus    時間: 2020-10-28 05:47 PM

有六隻腳梗係跑得快嘞曱甴王
作者: 想想好嘛    時間: 2020-10-28 05:57 PM

細仔都唔掂,你睇432冇人救!
作者: 香江人    時間: 2020-10-28 07:30 PM

引用:

輸九成
昂鳩計法。
1986年32億港元買入,現值146億港元,跌9成。小學生數學都唔合格。仲未計過去44年賣石油收益。
作者: 香江人    時間: 2020-10-28 07:31 PM

引用:

仲未計44年賣石油收益。五毛智商太低。
作者: shum07    時間: 2020-10-28 08:54 PM

引用:
原帖由 香江人 於 2020-10-28 07:30 PM 發表

昂鳩計法。
1986年32億港元買入,現值146億港元,跌9成。小學生數學都唔合格。仲未計過去44年賣石油收益。
果班十有八九都係買唔到誠哥d樓憎誠哥憎到仆街,嬲到連思維都亂晒數都計錯
作者: ngben    時間: 2020-10-28 08:58 PM

Mola
作者: akeric    時間: 2020-10-28 09:50 PM

引用:

可能跑5贏股市?
作者: NeverEverBetter    時間: 2020-10-28 09:51 PM

引用:
原帖由 simon_mme 於 2020-10-28 02:29 PM 發表

香港最大果浸經濟起飛都比佢食晒,夠佢成家豪洗幾代。
難保佢個仔或孫敗哂佢身家呢,康雍乾就係例子,比乾隆敗哂,由盛清直到晚清。
作者: 大林林    時間: 2020-10-28 10:36 PM

老黃瓜離開中國識能賺錢
作者: highwiseman    時間: 2020-10-28 11:50 PM

引用:

三十四年前1986年三十億港幣!
若計通漲價值!
現在應該變成四百幾億!
佢係蝕於貨幣貶值!
四百幾億減二百幾億!
濕九成輸咗二百幾億!
作者: highwiseman    時間: 2020-10-28 11:54 PM

濕九成淨係識賺香港人錢!
佢啲納米縮水樓!
係香港人同大陸A先爭住買之嘛!
佢在北美洲邊夠油太佬玩呀!
玩財技油太佬高濕九成好多班呀!
作者: 味將軍    時間: 2020-10-29 03:46 AM

引用:

8幾年5毫子一碗粥,現家廿幾蚊碗粥,30變200其實明賺實蝕
作者: date2006    時間: 2020-10-29 03:50 AM

等睇加拿大幾時又用莫須有罪名,罰佢重稅
作者: 66infinity    時間: 2020-10-29 05:00 AM

引用:

12年跌超90%
得啖笑,講你呀,其實你知唔知自己嗡乜春呢?!
作者: 雨中疑惑的手背    時間: 2020-10-29 05:53 AM

老而不!
作者: joeyeungyeung    時間: 2020-10-29 06:02 AM

5毛正賤種
作者: einmal    時間: 2020-10-29 06:04 AM

引用:
原帖由 shum07 於 2020-10-28 08:54 PM 發表

果班十有八九都係買唔到誠哥d樓憎誠哥憎到仆街,嬲到連思維都亂晒數都計錯
咁你又唔好睇小五毛,一個post賺$0.5,積小成多收入都豐厚架
作者: 門外失控的薯仔    時間: 2020-10-29 06:56 AM

作者: m40    時間: 2020-10-29 07:06 AM

淨係識得玩傳統舊經濟,過時嘅嘢唔想輸都幾難,長遠仲要玩電動車,北美需求有跌無升
作者: 香江人    時間: 2020-10-29 08:10 AM

引用:
原帖由 highwiseman 於 2020-10-28 11:54 PM 發表

濕九成淨係識賺香港人錢!
佢啲納米縮水樓!
係香港人同大陸A先爭住買之嘛!
佢在北美洲邊夠油太佬玩呀!
玩財技油太佬高濕九成好多班呀!
納米樓係根據市場需求建造。建三千呎樓,你買得起咩?