標題: 螞蟻集團 一手中籤率或達 50% [打印本頁]

作者: q⊙.⊙p    時間: 2020-10-24 05:30 PM     標題: 螞蟻集團 一手中籤率或達 50%

根據市場消息,螞蟻集團或將11月掛牌上市,這意味著想要打新的投資者現在就可以著手準備了。未雨綢繆,為了做好資金應對,今天我們不妨來推演一下,螞蟻集團港股打新的入場費會是多少,一手中籤率又是多少,有哪些辦法可以提高中籤率。

一、螞蟻集團大猜想:入場費多少?一手中籤率多少?
首先,根據此前消息,螞蟻集團計劃「A+H」中港兩地上市,總共籌資逾350億美元,港股市場預計規模在175億美金。

根據螞蟻集團招股書,公司總股本270.3億股,本次上市發行15%的新股,也就是約40.55億股,根據計劃集資額350億美元計算,預計本次發行新股每股股價約67港元/股。

若每手100股,則一手的認購金額為6700港元。加上手續費,入場費大約在6800多港元左右。

若每手200股,則一手認購金額為13400港元,入場費大約在13600港元左右。

但由於阿里巴巴回港上市時,一手定為100股,本次市場也更傾向於螞蟻集團也為100股每手。

那一手中籤率又該如何計算呢?

螞蟻集團香港的發行規模預計為175億美元,假設奉行阿里巴巴回港上市時盡量照顧散戶的原則,也就是一手100股,一手黨儘可能中籤,那麼根據公開發售最終份額203萬手,由於農夫山泉申購人數為70.8萬人,我們假設螞蟻申購人數更多,達到 100萬人,那麼一手中籤率或將在50%左右,大約認購50手能穩中一手。

二、打新螞蟻集團,至少該準備多少現金?

若以上猜想實現,即一手螞蟻6700港元,申購50手穩中一手。

那麼,對於一手黨來說,以10倍槓桿融資計算,加上手續費最少只需要準備800港元左右,就可以打新一手螞蟻集團。

對於想要穩中一手的投資者來說,則需要認購50手,按照10倍槓桿計算,則最少需要準備5手的認購資金,即33500港元左右。

而對於想要上乙組或頂頭槌的土豪投資者,根據預期的不同檔位,現金就多多益善了。

三、想要多拿貨,除了上乙組,還有什麼好辦法?

港股新股分配,在盡量保證「一戶一簽」的前提下,採用的是「認購愈多,分配愈多」的公平機制。但是上乙組需要大筆現金,融資利息也不是小數目,很多投資者都無法參與。這時候,我們就要從其他途徑做文章了。

從一手中籤率入手,呼朋喚友多賬戶認購

由於市場猜測,螞蟻集團一手中籤率為50%,遠高於最近的絕大部分新股,那麼,多戶打新反而可能佔據了成本低、拿貨容易的優勢。想最大化提高中籤率的,可以家人、朋友一起開戶打新。
作者: estateman    時間: 2020-10-24 06:12 PM

引用:
原帖由 q⊙.⊙p 於 2020-10-24 05:30 PM 發表

根據市場消息,螞蟻集團或將11月掛牌上市,這意味著想要打新的投資者現在就可以著手準備了。未雨綢繆,為了做好資金應對,今天我們不妨來推演一下,螞蟻集團港股打新的入場費會是多少,一手中籤率又是多少,有哪些辦法可以提高中籤率。

首先,根據此前消息,螞蟻集團計劃「A+H」中港兩地上市,總共籌資逾350億美元,港股市場預計規模在175億美金。

...
资料有用
就只伸請一手玩吓
雖然升幅應該只有10/15%
作者: inco    時間: 2020-10-24 06:19 PM

幾時有得抽?
作者: 木伽四點    時間: 2020-10-24 06:49 PM

作者: akeric    時間: 2020-10-24 06:53 PM

炒得起?
作者: hikit2002    時間: 2020-10-24 06:54 PM

一時吹6,7千一手 

一時又吹3w幾 一手

吹到暈能曬
作者: gk3328    時間: 2020-10-24 07:11 PM

搭棚帖
作者: 百土安全    時間: 2020-10-24 07:17 PM

記者代表明星有保證金
作者: 數好易計    時間: 2020-10-24 07:17 PM

抽爆佢,叫埋全部姨媽姑姐攞曬個戶口黎
作者: FIREKILLER2    時間: 2020-10-24 07:19 PM

中籤率為50%,好高下喎.
作者: eos888    時間: 2020-10-24 07:23 PM

引用:
原帖由 q⊙.⊙p 於 2020-10-24 05:30 PM 發表

...
抽100手有50手?
作者: pps173    時間: 2020-10-24 07:25 PM

引用:

...
中央推數字人民幣,會不會影響螞蟻前途?
作者: 事頭    時間: 2020-10-24 07:26 PM

我唔太信囉,一手可能得0.5%中
作者: 金刀劍    時間: 2020-10-24 07:43 PM

有咁高中纖率﹖
作者: 雨中灰達人    時間: 2020-10-24 07:48 PM

究竟幾錢一手
作者: eos888    時間: 2020-10-24 07:50 PM

樓主,唔好9噏當秘笈啊!我真係抽100手如果冇50手我X你老母!我會cap圖
作者: hklionking    時間: 2020-10-24 07:52 PM

抽50手中一手中籤率是2%
作者: 洛高達人    時間: 2020-10-24 07:53 PM

完穿招股價已經偷笑
作者: 京都花見    時間: 2020-10-24 07:54 PM

呢個計算未免太樂觀,以農夫山泉為例,我60萬本金十倍孖展去600萬去乙組,之後先中得個6手。
所以今次我準備咗400萬現金,孖展去4000萬抽螞蟻,以你咁計算我最少可以中簽100手?系無可能的,同你賭幾多都得。附現金為證

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-24 07:54 PM, 103.23 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: niceowlowl    時間: 2020-10-24 08:00 PM

中完即坐艇
作者: eos888    時間: 2020-10-24 08:00 PM

引用:
原帖由 洛高達人 於 2020-10-24 07:53 PM 發表

完穿招股價已經偷笑
你有錢買先講啦9988你有冇錢買過啊?
作者: ff2456    時間: 2020-10-24 08:05 PM

樓主計錯數,一手中簽率得2%。
一百個人去抽股(一手計),得2個人會中簽,其它人蝕手續費! 唔抽過……🤫
作者: eos888    時間: 2020-10-24 08:06 PM

抹黑唔係問題!睇返一兩個禮拜有幾多國外資金流入香港?井底之蛙!買多兩對波鞋多啲去旅行啦🤪🤪
作者: a14728936611    時間: 2020-10-24 08:09 PM

引用:
原帖由 niceowlowl 於 2020-10-24 08:00 PM 發表

中完即坐艇
咁你咪抽水🤔
作者: kavid0    時間: 2020-10-24 08:10 PM

抽!
作者: 大寶二寶    時間: 2020-10-24 08:11 PM

重以為會人人有份添
作者: eos888    時間: 2020-10-24 08:15 PM

9988上市幾多錢?幾個月有40幾個%點解啲人型物體又唔講嘅?
作者: 出入老雞翼    時間: 2020-10-24 08:21 PM

跟今晚無用的 星期一先作準
作者: sam1682828    時間: 2020-10-24 08:22 PM

引用:

...
"大約認購50手能穩中一手",意思是否認購少於50手就沒機會嗎?要用$33500十倍槓桿入50手,但最終得一手,6700 x 15%=$1005?請教師兄是這意思嗎?
作者: Xe    時間: 2020-10-24 08:32 PM

如果有50%, 隻股一定唔方會升
作者: Versailles    時間: 2020-10-24 09:09 PM

隻螞蟻呢 唔好戇柒柒聽埋啲磚家講 頭幾日有雞碎咁多錢賺就放左佢 呢隻野一兩手貨仔擺長線 得閒無野做睇住佢幾蚊幾蚊咁升 會好撚過癮

所以抽唔到都要入貨長擺 跟馬雲搵食唔會死錯人 
作者: eos888    時間: 2020-10-24 09:22 PM

人形物體唔好買大陸股票啊😂例如9988,700啊🤣留返俾我啲冇錢嘅人買啦😂😂😜
作者: Faiz_2    時間: 2020-10-24 09:34 PM

又想坤人抽少d
作者: shum07    時間: 2020-10-24 09:39 PM

引用:
原帖由 事頭 於 2020-10-24 07:26 PM 發表

我唔太信囉,一手可能得0.5%中
係,稍為有常識都知呢隻野點有可能抽一手50%中,阿里巴巴我上次拎差唔多50萬真金白銀出黎抽中兩手已經係身邊最好彩果d,呢隻野今次基本上地球上每個人都諗住抽佢
作者: shum07    時間: 2020-10-24 09:41 PM

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-10-24 07:54 PM 發表

呢個計算未免太樂觀,以農夫山泉為例,我60萬本金十倍孖展去600萬去乙組,之後先中得個6手。
所以今次我準備咗400萬現金,孖展去4000萬抽螞蟻,以你咁計算我最少可以中簽100手?系無可能的,同你賭幾多都得。附現金為證
有圖真漢子👍
作者: mflyer    時間: 2020-10-24 09:45 PM

Welcome! 例菜一手! 
作者: emotionsky    時間: 2020-10-24 09:49 PM

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-10-24 07:54 PM 發表

師兄好野
作者: 1nsider    時間: 2020-10-24 10:05 PM

咁易中?
作者: HeiHeiClara    時間: 2020-10-24 10:17 PM

太多假設,如果500股一手咁又點計呢?
作者: 1nsider    時間: 2020-10-24 10:20 PM

引用:

中銀上限借咗4000萬嗎?
作者: 京都花見    時間: 2020-10-24 10:21 PM

引用:
原帖由 1nsider 於 2020-10-24 10:20 PM 發表

中銀上限借咗4000萬嗎?
最多3000萬,另外1000萬用家人戶口
作者: 1nsider    時間: 2020-10-24 10:22 PM

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-10-24 10:21 PM 發表

最多3000萬,另外1000萬用家人戶口
好重鎚,祝大勝
作者: 京都花見    時間: 2020-10-24 10:31 PM

系啊!風險亦唔細,當4釐息,3600萬十天就36000蚊息加手續費就過4萬,如果中得少分分鐘要蝕錢
作者: eos888    時間: 2020-10-24 10:51 PM

買隻股票睇一日?你不如去澳門啦!唔使1分鐘可能有你想要嘅回報
作者: Biging    時間: 2020-10-24 10:52 PM

發行價又未出,全部吹,上市前吹到咁行,上市第二日就做潜水艇,拎咁多錢出嚟做大閘大蟹為乜?
作者: eos888    時間: 2020-10-24 10:53 PM

抹黑唔緊要,你有錢買先講啦😂
作者: eos888    時間: 2020-10-24 10:55 PM

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 10:53 PM 發表

抹黑唔緊要,你有錢買先講啦😂

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-10-24 10:55 PM, 158.11 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: morstan    時間: 2020-10-24 10:59 PM

引用:
原帖由 shum07 於 2020-10-24 09:39 PM 發表

係,稍為有常識都知呢隻野點有可能抽一手50%中,阿里巴巴我上次拎差唔多50萬真金白銀出黎抽中兩手已經係身邊最好彩果d,呢隻野今次基本上地球上每個人都諗住抽佢
睇來你連稍為哥少少常識都無....
講緊係一手中簽率,即抽一手中簽率
50%唔係代表你抽100 手都50%
最簡單用番9988 做例子咪明
一手中簽率80%,5手穩中1,30手穩中2,60手穩中3
所以呢啲咁大隻既,一手中簽咁高既,其實你多戶人頭一手係著數過你一注獨嬴多多聲

至於螞蟻 講緊係200 萬手,之前相對易中哥啲思摩爾,保利哥啲都只係20-30萬手,咁你話50%一手中簽點會無可能?分鐘更高,只要人數唔多,不過內地啲多戶分身肯定一手玩爆佢,所以50%差不多
作者: eos888    時間: 2020-10-24 11:06 PM

真係專家喎👍🏻

作者: 獷妖彤摸胸呻吟1    時間: 2020-10-24 11:13 PM

引用:
原帖由 inco 於 2020-10-24 06:19 PM 發表

幾時有得抽?
未有公佈
作者: martinipsir    時間: 2020-10-24 11:37 PM

我自己50000万现金
作者: Moses79    時間: 2020-10-24 11:43 PM

有料之人
作者: 富加美    時間: 2020-10-25 12:00 AM

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 07:50 PM 發表

樓主,唔好9噏當秘笈啊!我真係抽100手如果冇50手我X你老母!我會cap圖
人地90幾歲阿媽沖完涼擎乾水等你好耐啦
作者: Freeman168    時間: 2020-10-25 12:03 AM

Really
作者: fb53e362fa28be    時間: 2020-10-25 12:52 AM

作者: sunday8999    時間: 2020-10-25 01:31 AM

3萬幾蚊手就好誇張
作者: tandichee    時間: 2020-10-25 09:39 AM

作者: dkspangdks    時間: 2020-10-25 10:03 AM

引用:
原帖由 morstan 於 2020-10-24 10:59 PM 發表

睇來你連稍為哥少少常識都無....
講緊係一手中簽率,即抽一手中簽率
50%唔係代表你抽100 手都50%
最簡單用番9988 做例子咪明
一手中簽率80%,5手穩中1,30手穩中2,60手穩中3
所以呢啲咁大隻既,一手中簽咁高既,其實你多戶人頭一手係著數過你一注獨嬴多多聲

至於螞蟻 講緊係200 萬手,之前相對易中哥啲思摩爾,保利哥啲都只係20-30萬手,咁你話50%一手中簽 ...
50%係有可能...
工行當時1手係70%, 唔記得4手定6手就可中1手....
而B組係全部1.65%...應該今次都係要上B組...

100股1手, 200股1手...還是500股1手3萬幾...趆大額趆好...
作者: 口中水皮的天才    時間: 2020-10-25 10:22 AM

唔好玩老千股
作者: 晚間的小確幸    時間: 2020-10-25 12:13 PM

引用:

...
謝謝你!資料🈶️用
作者: 青海無上師    時間: 2020-10-25 03:20 PM

中籤率有50%?唔會掛
作者: NaNa888    時間: 2020-10-25 05:29 PM

好有用嘅資料,謝謝分享,螞蟻應該好受歡迎,好多人抽
作者: 農場巨額羔羊    時間: 2020-10-25 05:34 PM

作者: grateful1314    時間: 2020-10-25 05:49 PM

中籤率太高,點昇?
作者: 鰻魚壽司打邊爐    時間: 2020-10-26 08:40 PM

本港發售股份數目約4000餘萬股,
證券界相信有機會做到人人有份!
作者: 粉色忘憂草    時間: 2020-10-26 08:43 PM

50股一手,拆得太細囉
作者: 異域肥肥車手    時間: 2020-10-26 09:08 PM

有冇咁好?
作者: 車仔面大王    時間: 2020-10-27 11:56 AM

0.05%就真
作者: yamahatzr    時間: 2020-11-2 09:46 PM

希望抽中,好易番倍。