標題: 拜登︰成功當選將會取消貿易戰 [打印本頁]

作者: oncconcchk    時間: 2020-8-6 05:25 PM     標題: 拜登︰成功當選將會取消貿易戰

拜登︰成功當選將會取消貿易戰

拜登務求本土經濟復甦,如果佢地成功當選,就會取消貿易戰
似乎中美經濟有機會一同向好
經濟同樓市往後都好大機會走高

Biden Says He Will End Trump’s Tariffs On Chinese-Made Goods
https://www.forbes.com/sites/stuartanderson/2020/08/06/biden-says-he-will-end-trumps-tariffs-on-chinese-made-goods/#163cd606523a
作者: lttsang888    時間: 2020-8-6 05:27 PM

做乜突然唔打反中牌?
作者: 快樂的飛機師    時間: 2020-8-6 05:33 PM

引用:
原帖由 lttsang888 於 2020-8-6 05:27 PM 發表

做乜突然唔打反中牌?
即係由 Trump tariff 轉做 Biden
tariff 呀,咁都唔明。
作者: Fungpy    時間: 2020-8-6 05:35 PM

上證可能借消息爆上3500點!
作者: oncconcchk    時間: 2020-8-6 05:38 PM

引用:
原帖由 lttsang888 於 2020-8-6 05:27 PM 發表

做乜突然唔打反中牌?
佢有提到,當時Trump其實以本傷人,造成失業率升高,政府要出錢去幫助受影響既工業,整體付出太多,現時疫情問題更加影響整個國民情緒,所以佢先做一個決定,取消Trump個貿易戰,但佢亦講明,會以國際標準去看待中國,唔容許中國有侵權行為,亦希望兩國都有喘息機會
作者: 爪王凌雨    時間: 2020-8-6 05:41 PM

作者: 不死熊仔    時間: 2020-8-6 05:42 PM

傻西侵侵準備收皮
作者: 快樂迪迪尼員工    時間: 2020-8-6 05:44 PM

🙌🙇‍♀️🧗🏻‍♂️
作者: 後天平平海鮮    時間: 2020-8-6 05:44 PM

佢講得出呢句,估計好多美國人唔想打貿易戰,即係好多美國人都撈唔掂
作者: ak4747    時間: 2020-8-6 05:45 PM

支持拜金
作者: 座北向南    時間: 2020-8-6 05:45 PM

吾洗政剛,獨沽一味anti trump 夠贏
作者: boyboy168168    時間: 2020-8-6 05:45 PM

因為佢想核 戰
作者: adolfchan-417    時間: 2020-8-6 05:46 PM

係暫時唔攪中國,等喘息後再嚟攪中國,做尾國腫統點會唔攪中國!
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-8-6 05:46 PM

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-8-6 05:25 PM 發表

Biden Says He Will End Trump’s Tariffs On Chinese-Made Goods
https://www.for ...
狗畜国家有个似近一个人形物体讲野
作者: hkfc002    時間: 2020-8-6 05:47 PM

建國連任

圖片附件: 1596707246185.jpg (2020-8-6 05:47 PM, 237.35 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 突然的自我    時間: 2020-8-6 05:47 PM

走個真小人,來個偽君子!
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-8-6 05:48 PM

引用:
原帖由 後天平平海鮮 於 2020-8-6 05:44 PM 發表

佢講得出呢句,估計好多美國人唔想打貿易戰,即係好多美國人都撈唔掂
穷鬼国家  靠印$抢其他国家货物
作者: CCHHLui    時間: 2020-8-6 05:49 PM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-6 05:46 PM 發表

係暫時唔攪中國,等喘息後再嚟攪中國,做尾國腫統點會唔攪中國!
迫得太緊两亡,正常都放鬆一陣,但向事不變!
作者: freemind1    時間: 2020-8-6 05:50 PM

聽完就算。共和黨金主係軍火商,民主黨係華爾街,侵侵宜家攪華爾街
作者: penpenfans    時間: 2020-8-6 05:51 PM

敵人贊成我反對
作者: 羅家聰    時間: 2020-8-6 05:52 PM

睇D唔睇D...

全個演說係當佢當選,中國共產黨已經被美國推翻,在此前提下會取消貿易戰,中美共同發展經濟。
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-8-6 05:52 PM

如果我系中国揸fit 我就襯佢病罗佢命 吾好学當年雷曼胡感桃仲猛甘买美债
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-8-6 05:53 PM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-6 05:46 PM 發表

系一個循環,以後再搞。咁系一樣學依家咁鬥死。依家搞唔贏,以後都一樣
作者: 1000x1000    時間: 2020-8-6 05:53 PM

引用:
原帖由 後天平平海鮮 於 2020-8-6 05:44 PM 發表

Democratic presidential candidate Joe Biden said he would remove Donald Trump’s tariffs on imports from China, which are taxes on U.S. consumers and companies. The former vice president’s statement defies what had been conventional wisdom about protectionism being a winning political stand. A Gallup poll in February 2020 detected the more positive views of Americans toward international trade, with 79% viewing trade as “an opportunity for economic growth,” while only 18% considered trade a “threat.” <-- 主流係唔認為TRADEWAR有好結果!  

“No, no, here’s the deal,” said Biden, who questioned the premise. “The question is what is the appropriate behavior that they have to engage in international relations, in international trade with us, and they have to play by the international rules. And what we have done is we have disarmed ourselves.”
Although Biden has not repudiated all of Trump’s trade policies, a multilateral approach, including working through the World Trade Organization, would represent a significant change from the Trump administration’s trade policies. Research by economists from the Federal Reserve Bank of New York and Columbia University found U.S. companies lost at least $1.7 trillion in the price of their stocks due to increased U.S. tariffs against imports from China. A policy that has proved harmful to American farmers, workers, consumers and companies appears ripe for change.
<--  對大陸要行反正路,唔係亂9嚟,遮係比下台楷大家!
作者: burgeon    時間: 2020-8-6 05:54 PM

引用:

選舉時唔攪,到自己真當選咗就一樣攪。
作者: MoonRackers    時間: 2020-8-6 05:55 PM

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-8-6 05:25 PM 發表

https://w ...
都係語言藝術嚟嘅,睇吓點?當選到、上到任先算啦!
作者: hundredhundred    時間: 2020-8-6 05:57 PM

引用:

點解感覺老尾背後有人派出兩隻蛋散,一個唱黑一個唱白,好似有陰謀
作者: vj5203    時間: 2020-8-6 05:57 PM

反華政策一定方向錯誤,最多加強監管,相信阿爺會送禮以示誠意,希望win win!
作者: 胡三刀    時間: 2020-8-6 05:58 PM

引用:

侵侵搞貿戰生意人唔like佢,搞抖音年輕人唔like佢,仲有乜選民支持佢
作者: himboy    時間: 2020-8-6 05:58 PM

根本美國都無本錢打貿戰,低牌已經比其他國家見到晒
作者: oncconcchk    時間: 2020-8-6 05:58 PM

引用:

唔洗估,Trade war開始時好多在中國有商業交流既大廠都出聲明反對過
現時因為疫情爆發,超出Trump預期,引起好多人對佢既不滿,而且全美又爆示威,Trump目標堅決
所以大選將至,佢提過覺得自己有機會選唔到,所以佢要在任時更加加快令中國損耗,無所不用其極
可能拜登眼見情勢走向極端,所以提早公佈信息,表明佢對中國既立場,希望中美大家都有準備,雙方現時係尋求合作,而唔係敵人
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-8-6 05:59 PM

引用:

美國過到今年先算啦
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-6 05:59 PM

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-8-6 05:38 PM 發表

佢有提到,當時Trump其實以本傷人,造成失業率升高,政府要出錢去幫助受影響既工業,整體付出太多,現時疫情問題更加影響整個國民情緒,所以佢先做一個決定,取消Trump個貿易戰,但佢亦講明,會以國際標準去看待中國,唔容許中國有侵權行為,亦希望兩國都有喘息機會 ...
即係返番去兩年前
作者: oncconcchk    時間: 2020-8-6 06:00 PM

再加上Trump要cut Tik Tok,美國好多Tik Tok用家非常反感
作者: laws168168    時間: 2020-8-6 06:00 PM

拜登代表華爾街急需去中國搵錢,侵侵大獲了。
作者: BenzBear    時間: 2020-8-6 06:02 PM

唔好信班西人,拜金想呃選舉經費詐,尾國共和兩黨背後都係同一班人,以前佢哋 覺得全球化對美國有利就安排民主黨執政,中國想跟住全球化,美國就搵共和黨玩美國優先想食咗中國既投資,美國兩黨輪換不是為了民主,而且用來改變遊戲規則!
作者: maskman2020    時間: 2020-8-6 06:03 PM

打左貿易戰咁耐都嬴唔到,妥協係唯一一途
作者: pqrdownloader    時間: 2020-8-6 06:03 PM

取消貿易戰,發動侵略戰!
作者: 狄青    時間: 2020-8-6 06:04 PM

美國佬信唔過,
但我就一定觀察到佢地國家好多窮人,
超多人失業,元氣受傷,
所以佢想先安撫佢d國民,
又係一個手法。
作者: 莫小問    時間: 2020-8-6 06:04 PM

吓,美國一定要打壓中國架wo。突然間唔出打中國牌,唔通....?民意大反撲?

香港曱甴仔死都要支持特連任呀
作者: 乂大簡    時間: 2020-8-6 06:05 PM

作者: maskman2020    時間: 2020-8-6 06:05 PM

山高遠路 必輸一途 早知道代價高
作者: jipyrbo    時間: 2020-8-6 06:05 PM

咁講即係佢贏面係好大。
作者: degussa    時間: 2020-8-6 06:06 PM

引用:

對,只是要儲夠彈藥和組織漢奸,才能再攪中國。
作者: hahawin@    時間: 2020-8-6 06:06 PM

長遠呢講, 侵侵連任對全世界系好事.
作者: 坐六年    時間: 2020-8-6 06:08 PM

引用:

做乜突然唔打反中牌?
唔反中係冇可能,由90年代中國開始抬頭起,尾蟈從來未善待過中國,銀河號,反對中國入世貿,主使台灣2000年奧運投票澳洲,轟炸南斯拉夫中國領事館,南海軍機踫撞,30年來早已經當我哋係敵人,就算真係唔打貿易戰都只係唔想自己繼續損人不利己,佢哋一定唔想中國超越佢哋。
作者: hsic1    時間: 2020-8-6 06:09 PM

外圍拜登領先

圖片附件: 1.png (2020-8-6 06:10 PM, 20.97 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: Vanillaq_L    時間: 2020-8-6 06:11 PM

傻仔普知道無得再做,先會係咁發爛詐!!!
作者: touya08    時間: 2020-8-6 06:11 PM

引用:

明智,虎虎雙鬥,兩敗俱傷。同為人類好應放下利益為未來努力。
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-8-6 06:11 PM

引用:

做乜突然唔打反中牌?
根本所有嘅嘢都係特朗普搞出嚟
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-8-6 06:13 PM

引用:
原帖由 不死熊仔 於 2020-8-6 05:42 PM 發表

傻西侵侵準備收皮
你唔好咁老定特朗普癲起上嚟可能搵殺手隊冧拜登
作者: touya08    時間: 2020-8-6 06:14 PM

引用:
原帖由 坐六年 於 2020-8-6 06:08 PM 發表

唔反中係冇可能,由90年代中國開始抬頭起,尾蟈從來未善待過中國,銀河號,反對中國入世貿,主使台灣2000年奧運投票澳洲,轟炸南斯拉夫中國領事館,南海軍機踫撞,30年來早已經當我哋係敵人,就算真係唔打貿易戰都只係唔想自己繼續損人不利己,佢哋一定唔想中國超越佢哋。 ...
尾國人就係永遠自我感覺良好,就差在象共和黨明反中,定係民主黨明合作暗反中啫
作者: yynia48    時間: 2020-8-6 06:14 PM

引用:

擺明唔夠中國打啦,肺炎你就世界第一🇺🇸🦠
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-8-6 06:14 PM

引用:

其實打貿易戰咪即係打仗一個正常人點會想打仗架
作者: 凡間落漠盒子    時間: 2020-8-6 06:16 PM

儍佬做多介世界大戰
作者: democrazyboy    時間: 2020-8-6 06:16 PM

拜登一當選就訪華,準備人仔一百對二百港元,因為美國經濟想喘息回魂,唯有要求中國人仔對美元大升值,咁美國好過打貿易戰,中國亦想息事寧人,人仔大升對於提高人仔作為儲備貨幣亦有利。
作者: thunderpig    時間: 2020-8-6 06:17 PM

敵人嘅敵人就係我嘅盟友。佢咁講,會拎到農民選票
作者: money@wing    時間: 2020-8-6 06:17 PM

係就好啦
作者: 場外吶喊人    時間: 2020-8-6 06:18 PM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-6 06:16 PM 發表

拜登一當選就訪華,準備人仔一百對二百港元,因為美國經濟想喘息回魂,唯有要求中國人仔對美元大升值,咁美國好過打貿易戰,中國亦想息事寧人,人仔大升對於提高人仔作為儲備貨幣亦有利。 ...
見証過日本廣場協議
中國唔會接受人民幣大幅升值
作者: diballin    時間: 2020-8-6 06:18 PM

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-8-6 17:25 發表

國策已定, 邊個影響到老美地位都一定要打落去,等於當年日本同歐盟,不過可能拜金手段就冇咁激
作者: 進擊的樹熊    時間: 2020-8-6 06:21 PM

等於自殺
作者: 艾斯    時間: 2020-8-6 06:21 PM

引用:
原帖由 樓上進擊的羔羊 於 2020-8-6 06:13 PM 發表

你唔好咁老定特朗普癲起上嚟可能搵殺手隊冧拜登
揾zero😂
作者: 賭爸    時間: 2020-8-6 06:22 PM

引用:

做乜突然唔打反中牌?
信條仆街
作者: denden881    時間: 2020-8-6 06:23 PM

引用:

又9 up
作者: sz業主    時間: 2020-8-6 06:24 PM

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2020-8-6 05:57 PM 發表

點解感覺老尾背後有人派出兩隻蛋散,一個唱黑一個唱白,好似有陰謀
莊家殺哂
作者: 方外野士    時間: 2020-8-6 06:25 PM

引用:
原帖由 hkfc002 於 2020-8-6 05:47 PM 發表

建國連任
我都買返幾件先,如果唔係12月後就冇得買了。
🙉🙉🙉
作者: democrazyboy    時間: 2020-8-6 06:25 PM

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2020-8-6 06:18 PM 發表

見証過日本廣場協議
中國唔會接受人民幣大幅升值
時代唔同環境唔同,日本當年經濟規模只係剛崛起,工業生產亦未全面化,而且當年世界貿易亦未一體化,中日貿易更加好少,今天中國出口量面都大於當年日本,疫情後,加上拜登上台,人仔一定大升值。
作者: Midca    時間: 2020-8-6 06:27 PM

引用:
原帖由 Fungpy 於 2020-8-6 05:35 PM 發表

上證可能借消息爆上3500點!
舊聞啦
作者: 韓風黃色神童    時間: 2020-8-6 06:28 PM

引用:
原帖由 胡三刀 於 2020-8-6 05:58 PM 發表

侵侵搞貿戰生意人唔like佢,搞抖音年輕人唔like佢,仲有乜選民支持佢
仲有用聯邦警察,軍隊,國土安全局鎮壓和平非暴力示威,基層同黑人都唔like佢,唔知佢憑乜野本錢連任
作者: ~JustinBeaver~    時間: 2020-8-6 06:29 PM

美國人信唔過
作者: 逆境男    時間: 2020-8-6 06:29 PM

美國唔再搞中國 中國都未必敢再同美國咁多往來

點知你幾時又反口
作者: ho3218    時間: 2020-8-6 06:30 PM

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-8-6 05:58 PM 發表

唔洗估,Trade war開始時好多在中國有商業交流既大廠都出聲明反對過
現時因為疫情爆發,超出Trump預期,引起好多人對佢既不滿,而且全美又爆示威,Trump目標堅決
所以大選將至,佢提過覺得自己有機會選唔到,所以佢要在任時更加加快令中國損耗,無所不用其極
可能拜登眼見情勢走向極端,所以提早公佈信息,表明佢對中國既立場,希望中美大家都有準備,雙方現時係尋求合作,而唔係敵人 ...
寻求中国人仔支持,美国番身追殺中国。
作者: lavender18    時間: 2020-8-6 06:32 PM

美國D政客,利字當頭咩都講得出做得出
作者: ngben    時間: 2020-8-6 06:32 PM

Gogogo
作者: stunt790    時間: 2020-8-6 06:35 PM

南海打吾成先講啦!
作者: 場外吶喊人    時間: 2020-8-6 06:40 PM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-6 06:25 PM 發表

時代唔同環境唔同,日本當年經濟規模只係剛崛起,工業生產亦未全面化,而且當年世界貿易亦未一體化,中日貿易更加好少,今天中國出口量面都大於當年日本,疫情後,加上拜登上台,人仔一定大升值。 ...
每次經濟大爆煲前
專家都會話今次唔同
唔會爆煲

作者: 雨中巨額鞋抽    時間: 2020-8-6 06:41 PM

但係我支持侵侵連任多啲
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-8-6 06:41 PM

侵侵話冇美國就冇香港,而家要收拾香港以後香港賺嘅錢美國賺返曬,吊你老母我好撚驚啊
作者: 特朗狗    時間: 2020-8-6 06:43 PM

拜登呢條友,好鳩陰毒.
但好過條on9閪,特朗寶
作者: dhj    時間: 2020-8-6 06:43 PM

引用:
原帖由 胡三刀 於 2020-8-6 05:58 PM 發表

年輕人 小事 , facebook 出左 抖音 山寨版 程式 ... 但 生意人 應該勁憎佢,呢個板塊 傻侵 難收服了
作者: 1MH1    時間: 2020-8-6 06:43 PM

引用:
原帖由 座北向南 於 2020-8-6 05:45 PM 發表

吾洗政剛,獨沽一味anti trump 夠贏
絕對係!
COVID19
黑人種族
TikTok

侵侵全部唔合格!
作者: songsong17    時間: 2020-8-6 06:47 PM

引用:
原帖由 特朗狗 於 2020-8-6 06:43 PM 發表

拜登呢條友,好鳩陰毒.
但好過條on9閪,特朗寶
民主黨支持特朗普既對華政策, 係見佢想死, 咪申佢一腳幫下佢...
作者: 特朗狗    時間: 2020-8-6 06:48 PM

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-6 06:47 PM 發表

民主黨支持特朗普既對華政策, 係見佢想死, 咪申佢一腳幫下佢...
老雞頭佩洛西,都係仆街,唔好唔記得
香港民主法案係條老雞頭提出
作者: jlam829    時間: 2020-8-6 06:51 PM

拜登這微調競選策略不錯, 因支持侵侵的死硬派是民粹主義者, 他們喜歡侵侵對中國的無底線無道德行事方式, 是拜登無法撬走的票。 那就提出一個問題, 就是貿易戰是否真的完全對美國有利? 安定營商環境是否對美國各階層在疫情下更有喘息機會?
作者: dhj    時間: 2020-8-6 06:54 PM

其實拜登一早咁講,只不過中途曾經突然轉軚話打壓中國得仲要比現時更加嚴重,可能因為 民意轉向 e+ 又改口
作者: tcfalcon    時間: 2020-8-6 06:56 PM

一朝天子 一朝國策
作者: 特朗狗    時間: 2020-8-6 06:57 PM

引用:
原帖由 jlam829 於 2020-8-6 06:51 PM 發表

拜登這微調競選策略不錯, 因支持侵侵的死硬派是民粹主義者, 他們喜歡侵侵對中國的無底線無道德行事方式, 是拜登無法撬走的票。 那就提出一個問題, 就是貿易戰是否真的完全對美國有利? 安定營商環境是否對美國各階層在疫情下更有喘息機會? ...
拜登老狐狸黎,佢緊係識睇個勢黎玩
作者: @賓尼兔@    時間: 2020-8-6 06:57 PM

引用:
原帖由 dhj 於 2020-8-6 06:43 PM 發表

年輕人 小事 , facebook 出左 抖音 山寨版 程式 ... 但 生意人 應該勁憎佢,呢個板塊 傻侵 難收服了
揸鎗、賣鎗果班咪鐘意佢
作者: 電梯富2代    時間: 2020-8-6 06:57 PM

作者: townace177    時間: 2020-8-6 06:59 PM

咪迫傻侵開戰
作者: 坐盤員    時間: 2020-8-6 07:01 PM

升值兩三成冇問題
引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-6 06:25 PM 發表

時代唔同環境唔同,日本當年經濟規模只係剛崛起,工業生產亦未全面化,而且當年世界貿易亦未一體化,中日貿易更加好少,今天中國出口量面都大於當年日本,疫情後,加上拜登上台,人仔一定大升值。 ...

作者: 雨中花花榴槤    時間: 2020-8-6 07:02 PM

引用:

美國承認貿易戰輸了。
作者: agogo171    時間: 2020-8-6 07:03 PM

引用:

拜登比傻浸更仇中😔
作者: HHU    時間: 2020-8-6 07:04 PM

引用:

重開領事館先講
作者: 莫小問    時間: 2020-8-6 07:06 PM

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2020-8-6 07:02 PM 發表

美國承認貿易戰輸了。
貿易戰跟本就係七傷拳。
中國靠內需都捱得住。
美國d貨唔賣比中國叫歐非食哂佢?
作者: 超級羊    時間: 2020-8-6 07:06 PM

咁都信?美國亡我之心是不死的。當美國疫情好轉及經濟回暖,反華之心一定重現,反華跟本就是美國國策,已經返不回頭了。
作者: songsong17    時間: 2020-8-6 07:08 PM

引用:
原帖由 特朗狗 於 2020-8-6 06:48 PM 發表

老雞頭佩洛西,都係仆街,唔好唔記得
香港民主法案係條老雞頭提出
跨黨派行動其實真係好搞鬼, 我支持對家,咁即係對家決策正確無問題, 咁咪唔洗換人...?有無咁大禮送比對家?

其實你我同埋好多美國人都知, 中國真係有咁大威脅? 同中國敵對會有更大好處?其實中國發展到今日係好自然既事, 即是大家合作得開心先有往後更多合作, 如果本身唔公平有問題的話, 點會去到今日先咁大轉變話有問題?

所以兩黨都突然對中國咁敵視, 只係少部份人既意願, 兩黨同一立場反映左兩個可能...
一就係佢地共同背後勢力覺得係時候要壓制中國, 兩邊都落order,所以立場一至...
另一可能係共和黨自找麻煩, 民主黨見有機會仲唔送佢一程...?
作者: 坐盤員    時間: 2020-8-6 07:08 PM

頭兩年任期要比国家先恢復過來
引用:

作者: fb8658efe4d22c    時間: 2020-8-6 07:08 PM

引用:

打貿易戰對人民及商人毫無益處,多抽的關稅只會落入政府庫房,買野貴左,人民梗係反對啦!
作者: maldini1967    時間: 2020-8-6 07:09 PM

引用:
原帖由 羅家聰 於 2020-8-6 05:52 PM 發表

睇D唔睇D...

全個演說係當佢當選,中國共產黨已經被美國推翻,在此前提下會取消貿易戰,中美共同發展經濟。
邊段?