標題: [地產新聞轉載] 「千萬劏房」醫生業主「見血」放售 學者:劏房「爆煲」風險升級 [打印本頁]

作者: edwwin    時間: 2020-8-6 01:40 AM     標題: 「千萬劏房」醫生業主「見血」放售 學者:劏房「爆煲」風險升級

千萬劏房?

你會唔會買?

https://hk.appledaily.com/finance/20200805/7HWBOMG2ANE2DENQP7KYURV5AE/

肺炎疫情摧殘下,全球經濟大受衝擊,連帶專業人士如醫生持有的豪宅單位,亦要蝕讓放賣。被市場稱為「千萬劏房」的西營盤瑧蓺,兩年前,新世界發展(017)以高達1,025萬元出售一個僅221方呎單位,一度成全城熱話,事隔兩年,項目已有業主即使未過SSD辣稅鬆綁期,不惜連辣稅放賣,即使順利以現叫價沽出,連同購入成本,仍要「見血」近百萬元。

疫情未爆發前,樓市處於大時代,樓價高企,為遷就一批首置客「上車」,發展商掀起一股劏房熱潮,以銀碼相對較低作招徠。新盤市場因而湧現一批實用面積不足200方呎「袖珍」盤,位處港島地段兼挾港鐵概念「袖珍」盤,開價更為驚人。當中,2018年開賣的西營盤瑧蓺正是佼佼者,221方呎單位,賣價高逾千萬元,震撼整個樓市。
去年中後,經濟及樓市都從大時代逆轉,今年更受疫情重創,交投疲弱。由樓花開賣,以至已屆現樓的瑧蓺,部份業主即使尚未過額印鬆綁期,為求盡快減磅,不借連辣稅放售。

市場消息指,一名郭姓醫生,兩年前透過首置名義以825萬元購入高層F室,實用面積216方呎,屬開放式單位,有指醫生無須承造按揭,一筆過付清樓價,呎價3.82萬元。
單位明年11月才鬆綁,業主今年3月份已在市場以880萬放售,希望賺錢離場。即使賬面計算可以賺55萬,但因未夠3年期,須按成交價10%付額外印花稅,即業主要蝕33萬元離場。
作者: 高大芳香的妹頭    時間: 2020-8-6 02:13 AM

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-6 01:40 AM 發表

千萬劏房?

你會唔會買?

https://hk.appledaily.com/finance/20200805/7HWBOMG2ANE2DENQP7KYURV5AE/

肺炎疫情摧殘下,全球經濟大受衝擊,連帶專業人士如醫生持有的豪宅單位,亦要蝕讓放賣。被市場稱為「千萬劏房」的西營盤瑧蓺,兩年前,新世界發展(017)以高達1,025萬元出售一個僅221方呎單位,一度成全城熱話,事隔兩年,項 ...
用8xx 萬 買 221呎... 🙄 天材
作者: 樹下靚雞翼    時間: 2020-8-6 02:18 AM

有冇人接 880萬買221尺?
作者: edwwin    時間: 2020-8-6 05:28 AM

引用:
原帖由 樹下靚雞翼 於 2020-8-6 02:18 AM 發表

新地北角海璇蝕270 萬

https://www.hk01.com/地產樓市/364524/北角豪宅海璇開放式單位跌穿千萬-948萬易手蝕約270萬

北角豪宅海璇開放式單位跌穿千萬 948萬易手蝕約270萬

有港島東「樓王」之稱的北角豪宅海璇錄得首宗蝕讓個案。單位為5A座高層F室,實用面積286方呎,屬開放式間隔,原業主叫價一減再減,最終以948萬元賣出,呎價33,147元,樓價及呎價料創項目新低,並首次跌穿1,000萬元。

原業主去年7月向新地(0016)以1,075.9萬元一手買入,中原豪宅北角半山區域聯席董事陳家鴻指,最初業主以買入價放售,無人問津下再劈至950萬元,前後累減182萬元易手,賬面蝕約128萬元。若計及樓價10%的額外印花稅(SSD)、釐印費及佣金等支出,估計損手約270萬元。
作者: freetongg    時間: 2020-8-6 07:45 AM

豪宅劏房,二百萬都厭貴啦,跟本係買嚟炒,抵死
作者: andylaw2013    時間: 2020-8-6 08:08 AM

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-6 05:28 AM 發表

https://www.hk01.com/地產樓市/364524/北角豪宅海璇開放式單位跌穿 ...
270萬對佢地來講濕濕碎
作者: keho4    時間: 2020-8-6 08:09 AM

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-8-6 08:08 AM 發表

270萬對佢地來講濕濕碎
新地用料好正
作者: 莫小問    時間: 2020-8-6 08:15 AM

希望佢成功交收啦
作者: edwwin    時間: 2020-8-6 08:32 AM

引用:
原帖由 keho4 於 2020-8-6 08:09 AM 發表

新地用料好正
新地用料差左

土瓜灣downtown 38 入伙幾個月,天花漏水

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29267551&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
作者: WYAUYEUN    時間: 2020-8-6 08:51 AM

高分低能,
作者: 央走    時間: 2020-8-6 08:56 AM

引用:
原帖由 高大芳香的妹頭 於 2020-8-6 02:13 AM 發表

你睇乜呀?1025万呀!傻仔
作者: shichendao    時間: 2020-8-6 09:36 AM

點解要買劏房,喺貪佢銀碼細,可九按.
咁嘅價錢買嚟出租嘛要租幾錢先夠皮,
買嚟自住嘛等如自虐,點解唔揀兩房.
話明劏房梗喺比窮人住啦.
唔明有咁錢重買嚟做乜.錢多得滯.
作者: chatjai    時間: 2020-8-6 09:40 AM

不宜居的住宅無抗跌能力,沙士時新樓,實用至少400呎才有人睇。
作者: stevenhendry    時間: 2020-8-6 10:26 AM

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-6 01:40 AM 發表

千萬劏房?

你會唔會買?

肺炎疫情摧殘下,全球經濟大受衝擊,連帶專業人士如醫生持有的豪宅單位,亦要蝕讓放賣。被市場稱為「千萬劏房」的西營盤瑧蓺,兩年前,新世界發展(017)以高達1,025萬元出售一個僅221方呎單位,一度成全城熱話,事隔兩年,項 ...
又一次證明,做醫生既,有專業知識,唔代表有常識
作者: Perfect    時間: 2020-8-6 11:06 AM

當初買都已經係白痴嘅表現
作者: 你假誠    時間: 2020-8-6 12:45 PM

呢d月球醫生。一兩個月就返來。點會輸死。

不過好多專業人士。賺錢就叻。投資就常比人當水魚咁敢。
作者: kk2964    時間: 2020-8-6 12:47 PM

神醫喎
作者: edwwin    時間: 2020-8-6 02:42 PM

引用:

千萬劏房?

你會唔會買?

@solvea 坐艇第二位
作者: zukar    時間: 2020-8-6 02:50 PM

引用:

千萬劏房?

你會唔會買?

https://hk.appledaily.com/financ ... ANE2DENQP7KYURV5AE/

咁的價錢,去天水圍或屯門買三房都仲得。
作者: GL27    時間: 2020-8-6 02:51 PM

高了3成的溢價, 買入已注定是蝕本生意, 即使好彩比你租到10年, 再加十年升幅, 都係要輸, 因為所有利潤已被發展商賺哂. 
作者: IPUser    時間: 2020-8-6 03:00 PM

引用:
原帖由 高大芳香的妹頭 於 2020-8-6 02:13 AM 發表

有錢就是任性
作者: 紫微斗數白熊王    時間: 2020-8-6 04:21 PM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-6 11:06 AM 發表

當初買都已經係白痴嘅表現
係咪移民急讓?
作者: kk2964    時間: 2020-8-6 07:21 PM

樓市神醫都瓜柴
作者: 樹上高綿羊    時間: 2020-8-6 08:09 PM

dr…5z44
作者: 貓腩    時間: 2020-8-6 08:50 PM

引用:

對面酒店近三百尺月租8100起
作者: 貓腩    時間: 2020-8-6 08:51 PM

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-6 05:28 AM 發表

https://www.hk01.com/地產樓市/364524/北角豪宅海璇開放式單位跌穿 ...
我住隔離Hyatt 萬六月租全包
作者: wuusolo    時間: 2020-8-6 09:21 PM

ON 9 硬好唔接貨???????
作者: wuusolo    時間: 2020-8-6 09:24 PM

引用:
原帖由 貓腩 於 2020-8-6 08:51 PM 發表

600 月 = 50年
作者: 宇宙雀躍的豬豬    時間: 2020-8-6 10:01 PM

有朋友新盤嗰陣買咗呢個盤又係200幾尺細單位,收樓後放租咗好耐都租唔出
作者: 漆哥    時間: 2020-8-6 10:32 PM

原來醫生都會做水魚
作者: 西部肉肉鞋抽    時間: 2020-8-6 10:41 PM

呢幾年買新地高溢價新樓,有邊個會好過?睇屯門遇害灣就知總會有小清新送個頭埋去奉獻新地,新地呢種利用自身品牌價值消耗用家期望的行為,很不明智。
作者: 貓腩    時間: 2020-8-6 11:02 PM

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-8-6 09:24 PM 發表

600 月 = 50年
輸三百粒,夠我住十年酒店
作者: 灣仔上班人    時間: 2020-8-6 11:27 PM

可能當初俾人水咗而買的。
作者: jackyeung123456    時間: 2020-8-6 11:41 PM

200尺只值200萬,同當年97一樣某屋苑聲稱豪宅過萬蚊尺到跌8成!
作者: yxcheung65    時間: 2020-8-6 11:48 PM

炒者死
作者: ChatLaw    時間: 2020-8-7 02:14 AM

引用:
原帖由 shichendao 於 2020-8-6 09:36 AM 發表

唔明有咁錢重買嚟做乜.錢多得滯. ...
同意.....可能我窮我真係唔明點解要買....
就算短炒, 都仲大把其他選擇...
我真係唸唔明
作者: sunday8999    時間: 2020-8-7 04:12 AM

引用:
原帖由 貓腩 於 2020-8-6 20:50 發表

對面酒店近三百尺月租8100起
情願租酒店 都唔會揀納米樓 仲要成千萬得200幾尺
作者: sunday8999    時間: 2020-8-7 04:15 AM

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-6 08:32 發表

新地用料差左

土瓜灣downtown 38 入伙幾個月,天花漏水

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29267551&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
成千萬仲要比劣質貨人 發展商賺到盡
作者: 晚間疑惑的魚蛋    時間: 2020-8-7 05:26 AM

水魚
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-8-7 06:44 AM

引用:

千萬劏房?

你會唔會買?

醫護喎,乜原來係劏房業主咁冇良知。。。
作者: 紅星加盈    時間: 2020-8-7 07:24 AM

港島單幢瓜多過菜
作者: 紅星加盈    時間: 2020-8-7 07:25 AM

引用:
原帖由 貓腩 於 2020-8-6 08:51 PM 發表

遊牧民族有乜用
作者: jaccjacc    時間: 2020-8-7 08:34 AM

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-6 01:40 發表

千萬劏房?

你會唔會買?

800幾萬,200幾呎,香港真係有金拾?
作者: 天生野生的妹頭    時間: 2020-8-7 09:14 AM

引用:
原帖由 樹下靚雞翼 於 2020-8-6 02:18 AM 發表

有呀,二佰萬我接。
作者: 跑步人生    時間: 2020-8-7 09:54 AM

引用:
原帖由 宇宙雀躍的豬豬 於 2020-8-6 10:01 PM 發表

有朋友新盤嗰陣買咗呢個盤又係200幾尺細單位,收樓後放租咗好耐都租唔出
高質名牌係要耐少少時間先有人租

正如汽車一樣, 豐田1日可以買幾百部, 但法拉利可能一個月先賣一部

class 高咁多, 自然要等d識欣賞既人
作者: 帥哥cindy    時間: 2020-8-7 10:24 AM

或者啲人飲水就買咗d。
作者: wuusolo    時間: 2020-8-7 10:26 AM

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-8-7 09:54 AM 發表

高質名牌係要耐少少時間先有人租

正如汽車一樣, 豐田1日可以買幾百部, 但法拉利可能一個月先賣一部

class 高咁多, 自然要等d識欣賞既人
見血」近百萬元 !!
有人識欣賞 ??
屎都有狗食..
作者: estateman    時間: 2020-8-7 12:33 PM

引用:

千萬劏房?

你會唔會買?

作者: 貓腩    時間: 2020-8-7 12:40 PM

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2020-8-7 07:25 AM 發表

遊牧民族有乜用
味一樣係海璇個景

蝕左個270萬夠我住十年,比十皮個地產佣金差不夠住一年
作者: marlborobblove    時間: 2020-8-7 01:02 PM

其實已經爆左
作者: penny790    時間: 2020-8-7 04:09 PM

引用:

千萬劏房?

你會唔會買?

醒目醫生走得快
蝕住走
作者: penny790    時間: 2020-8-7 04:15 PM

引用:

搵傻散AA接
作者: penny790    時間: 2020-8-7 04:34 PM

引用:
原帖由 shichendao 於 2020-8-6 09:36 AM 發表

唔明有咁錢重買嚟做乜.錢多得滯. ...
爆啦
作者: 滋陰勇敢的鞋抽    時間: 2020-8-7 06:19 PM

而家求其租間酒店住都平過租樓啦
作者: icantstop    時間: 2020-8-7 09:32 PM

引用:
原帖由 stevenhendry 於 6-8-2020 10:26 AM 發表

又一次證明,做醫生既,有專業知識,唔代表有常識
錢多無乜所謂啦!
作者: epos3375    時間: 2020-8-7 11:01 PM

百米養百客。有錢可任錢。又有幾多人有能力買千萬劏房呀。10個都無1個
作者: 貓腩    時間: 2020-8-7 11:30 PM

引用:
原帖由 penny790 於 2020-8-7 04:34 PM 發表

爆啦
除左低息,連c9都知會低息幾年,仲有咩好消息炒,出親都壞消息

作者: cebe658    時間: 2020-8-7 11:43 PM

奶野
作者: 淫慾九萬重天    時間: 2020-8-8 01:07 AM

邊撚個仆街發明劏房!垃圾樓抵撚死比天收
作者: 籠中清涼的羔羊    時間: 2020-8-8 01:13 AM

抵死啦黑醫!
作者: 不基巨大的主角    時間: 2020-8-8 03:37 AM

做幾個無良手術返晒黎
作者: stevenhendry    時間: 2020-8-8 01:34 PM

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-8-7 09:32 PM 發表

錢多無乜所謂啦!
係,工作搵得多,蝕啲俾街外人平衡下個社會都係好事
作者: 中秋奇怪駱駝    時間: 2020-8-8 11:17 PM

接近千萬,冇人會買二百尺的,抵死,起碼蝕三成

作者: edwwin    時間: 2020-8-24 12:18 PM

引用:

投資?
作者: edwwin    時間: 2020-8-24 12:20 PM

引用:

呎租125?

https://ps.hket.com/article/2463645?r=cpstni西營盤瑧蓺剛錄得高層開放式戶,以實呎租金125元成交,租金回報達4.8厘。

去年入伙的西營盤瑧蓺,市場消息指,高層F室,實用面積216平方呎,開放式間隔,據悉單位備裝修,新近以2.7萬元租出,呎租高見125元,按業主於17年以669萬元購入價計,租金回報達4.8厘。