標題: [樓市分析及CCL] 香港分析警告:入門盤將會係800萬 [打印本頁]

作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 01:37 PM     標題: 香港分析警告:入門盤將會係800萬

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時揾得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒ga人以及真正「有錢人」捧場

細價樓未來價格,我自己好有信心,近來易手盤 / 新盤入票ga熱烈反應,反應咗有質素ga盤真係不愁易手,相反1000萬以上樓盤,就真係無咁暢旺,甚至出現蝕讓情況

有人話怕升幅唔大,其實唔同地區/位置/樓齡/配套 ga房屋升幅,一直各有不同,「平買平賣 ,貴買貴賣」規條一直存在喺市場

至於話會越嚟越平,甚至冧價ga情況,暫時我睇唔到細價樓有乜實質嘢反映出嚟,試問一下,你係依期入市ga業主,你600萬買間屋,3年後有人拍門開價:「經濟唔好,500喇」,你會蝕俾佢嗎?

留意返中港兩地樓市,都出現「逆市上揚」ga情況,反應出中國人房屋意識強橫,比人保值ga信心,移民潮根本唔係問題,因為中國人社會,樓市就是奇巴

樓市一直係跟隨通漲,依家更出現「逆市上升情況」,樓價升到800萬入門,只係時間問題,回頭望一望,當年大西北新盤開價1萬蚊呎,何常唔係比人話貴?道理根本係一樣

最後,睇淡無問題,歡迎任何人理性討論🤝
作者: joywa111    時間: 2020-5-29 01:51 PM

依家去便利店買枝Bonaqua 500ML蒸餾水都差唔多成$10枝。
作者: falconV8    時間: 2020-5-29 01:52 PM

同意分析, 短期因素或會有所影响, 但長遠看, 香港樓市依然在上升軌道, 所以入門盤將會係800萬, 並不出奇。
作者: HK癈青    時間: 2020-5-29 02:00 PM

升幅重低過支可樂,有乜好警告
作者: chkwong    時間: 2020-5-29 02:03 PM

日日睇淡無前途

不如入巿等升值
作者: chriswong1010    時間: 2020-5-29 02:11 PM

好快入門盤係800億
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 02:17 PM

引用:
原帖由 chriswong1010 於 2020-5-29 02:11 PM 發表

好快入門盤係800億
同意X3
作者: poonlipoon    時間: 2020-5-29 02:22 PM

銀紙貶值,加上香港咁有投資價值,樓價長遠只會越升越有
作者: marcominnie    時間: 2020-5-29 02:25 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時揾得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
仲有做銀行☺️👌🏼
作者: marcominnie    時間: 2020-5-29 02:26 PM

嘉湖八球
作者: simon_mme    時間: 2020-5-29 02:31 PM

港元跌、股票跌、只有樓先最保值,渣銀紙不如渣磚頭,資金轉去買樓好正常。
作者: wesleysai    時間: 2020-5-29 02:33 PM

班淡淡日日出post
都仲係跌都唔跌下

不如叫佢地俾心機儲錢入市好過啦
作者: 我考ao2    時間: 2020-5-29 02:34 PM

其實呢件事好快來臨,淡淡點唱都無用
作者: f1kon    時間: 2020-5-29 02:36 PM

好吖!👍🏻
作者: ESMP!!    時間: 2020-5-29 02:41 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
理性討論:

$600萬樓9按25年月入要$55923
但去到$800萬樓9按分25年月入就要$74564
(以上我只用2%年利率計)

我知QE確係有利於磚頭!
但都必需要有本土經濟去帶動。。
上車盤如果要$74564月入先做得到?
即係兩個人合力每人都必需要搵$37282先得!
比今日兩個人合力每人$27961顯得較困難。。

我唔係話上車盤如果去到$800萬會冇人上到車?
但睇返入息去推算...
上車階層個年齡肯定會越推越後
簡單啲即係少咗新力軍。。
新力軍一少
個市就唔會再升亦係定律!

而你亦講左一個好主觀嘅例子:
就係今日你買$600萬,三年後過SSD有人出$500萬你賣唔賣??
老實說如果份工穩定(就算無加薪)都一定唔會蝕賣!
就算減少少人工都係要住!所以如果未去到長時間失業到真係供唔起?
我相信每個業主都唔會輕易放棄佢嘅單位!

但我點解話你主觀?
因為你可能$600萬買!
但早幾年可能有$400萬買嘅人...
再早年可能有$300萬..$200萬買嘅人..

如果經濟真係差到個價唔上
而呢班舊業主又因為失業問題?或見到大單位有平盤想(平買平賣)等因素?
你$600萬買入死揸都阻止唔到其他人!

作者: 338hk    時間: 2020-5-29 02:52 PM

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

但睇返入息去推算 ...
樓主 和 你都有理據
作者: jasonjasonjason    時間: 2020-5-29 03:10 PM

年年都話貴
作者: esh45    時間: 2020-5-29 03:23 PM

炒家走唔到貨呀。慘豬豬
作者: 一個中國人!    時間: 2020-5-29 03:33 PM

明年上車盤1000萬,樓價gogogo
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 03:37 PM

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

多謝討論
師兄帶出咗一個問題,就係承接能力

依樣野,真係好視乎你從乜角度,乜角色去睇

一般貧窮階層(如有得失請見諒諒),確係越來越入門檻,幾年前450萬上車話貴,依家情況係重貴,樓市超越一般人薪酬負擔,係事實,甚至有部份年輕人,心底已打咗輸數:我一世都無能力上車 (亦係事實)

但另一邊廂,富者越富亦係事實,物業係一代傳一代

以閣下為例,閣下係多個物業業主,又有穩定收入,若然你有下一代,你ga財產亦會由你下一代繼承,已贏在起跑線,此情況基本上發生喺每一個有物業ga家庭,就算我地下一代喺我地百年歸老夠鐘之時,我相信佢地一般情況都唔會賤賣祖業

但我承認,他日承接能力可能會減低,因為我唔睇好依個果班新一代,但長遠嚟講,我依然睇好,至少現時我見政府,依然偏向保護物業財產居多
作者: 望見巨乳P圖    時間: 2020-5-29 03:40 PM

一般努力2,3年工作,點都會買到樓
作者: 廚房粉紅的流彈    時間: 2020-5-29 03:42 PM

大陸勝在大把人想來香港;人口數量源源不絕。個市唔會大跌啦!有乜嘢好過磚頭咁保值
作者: VTCIVE    時間: 2020-5-29 03:47 PM

引用:
原帖由 chkwong 於 2020-5-29 02:03 PM 發表

日日睇淡無前途

不如入巿等升值
會吾會升穿一千萬好難再升得多?
作者: wuusolo    時間: 2020-5-29 03:56 PM

一篇唔理性的分析, 叫人理性討論

作者: wuusolo    時間: 2020-5-29 03:59 PM

講到所有人冇受影響

醫護界,律師,專業人士
不受影響? 

倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時揾得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 04:00 PM

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 03:56 PM 發表

一篇唔理性的分析, 叫人理性討論

咁你有乜睇法?講出嚟討論下
作者: VTCIVE    時間: 2020-5-29 04:02 PM

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 03:59 PM 發表

講到所有人冇受影響

醫護界,律師,專業人士
不受影響? 

倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師 ...
他們有受影響?
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 04:04 PM

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 03:59 PM 發表

講到所有人冇受影響

醫護界,律師,專業人士
不受影響? 

倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師 ...
請問我邊一句,邊一個字眼意思係:所有人無受影響???
作者: LUNDO    時間: 2020-5-29 04:07 PM

引用:

人哋點巴閉都好,心急入市嘅打工仔唔好亂搏,一定要量力而為。
作者: 我沒有說謊    時間: 2020-5-29 04:16 PM

依家都差唔多800萬上車啦
我預1、2年後900萬上車盤
作者: LoveMadeMeSick    時間: 2020-5-29 04:23 PM

800萬上車盤?冇所謂。因為冇錢買,2000萬上車都一樣。我400萬都買唔到。100萬左右就可以。
作者: 星星同學會    時間: 2020-5-29 04:54 PM

引用:

買樓唔緊要,但一定不要幫襯AA。
作者: aboverubbish    時間: 2020-5-29 05:17 PM

作者: 大炮哥!    時間: 2020-5-29 05:20 PM

引用:
原帖由 joywa111 於 2020-5-29 01:51 PM 發表

依家去便利店買枝Bonaqua 500ML蒸餾水都差唔多成$10枝。
上次見過女仔買要12蚊真係痴線
作者: wuusolo    時間: 2020-5-29 05:34 PM

引用:
原帖由 VTCIVE 於 2020-5-29 04:02 PM 發表

他們有受影響?
醫護界, 得公立正常 名醫手術延期 其他診所少人去, DENTIST 無開2個月, 手術延期, 醫療中心直情收皮.整容醫學又係.

法律.......開工??
作者: wuusolo    時間: 2020-5-29 05:39 PM

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-5-29 04:16 PM 發表

依家都差唔多800萬上車啦
我預1、2年後900萬上車盤
到時你又可以改圖多100萬可以了
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 05:47 PM

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 05:34 PM 發表

醫護界, 得公立正常 名醫手術延期 其他診所少人去, DENTIST 無開2個月, 手術延期, 醫療中心直情收皮.整容醫學又係.

法律.......開工?? ...
多謝意見,但實情係我識ga醫生及專業人士依然好掂

所以正反兩方,好視乎你係乜階層人士去睇
作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 05:48 PM

引用:
原帖由 chkwong 於 2020-5-29 02:03 PM 發表

日日睇淡無前途

不如入巿等升值
正確
作者: VTCIVE    時間: 2020-5-29 05:50 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 05:47 PM 發表

請問你識嗰啲律師,你識嗰啲律師,一搬平均月薪有幾多?
作者: 江湖仙俠    時間: 2020-5-29 05:52 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 05:47 PM 發表

淡淡留言我真係笑到肚痛, 師吧認真回覆值得嘉許.
我都認真覆下啦, 其實呢, 淡淡呀, 你地圈子真係太細,放眼世界啦, 呢個真係會影響左你地買樓決定
作者: tcwterence    時間: 2020-5-29 05:56 PM

其實樓巿已經跌左
不過銀紙貶值得仲快
對比之下做成樓價上升

印出黎既錢 第一水 一定係去左有錢佬 大企業手上
佢地搵到錢 經濟好返先會加人工

如果係一般打工仔 到佢加得人工俾你 樓市已經升左幾浸 (佢地有錢佬買左先)

一般打工仔 有首期期唔買等跌的話
🙄
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 05:59 PM

引用:
原帖由 VTCIVE 於 2020-5-29 05:50 PM 發表

請問你識嗰啲律師,你識嗰啲律師,一搬平均月薪有幾多?
8雞以上
作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 05:59 PM

引用:
原帖由 tcwterence 於 2020-5-29 05:56 PM 發表

其實樓巿已經跌左
不過銀紙貶值得仲快
對比之下做成樓價上升

印出黎既錢 第一水 一定係去左有錢佬 大企業手上
佢地搵到錢 經濟好返先會加人工

如果係一般打工仔 到佢加得人工俾你 樓市已經升左幾浸 (佢地有錢佬買左先)

🙄 ...
等死!!!!!!
作者: 信信    時間: 2020-5-29 06:00 PM

咁慘情
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 06:04 PM

引用:
原帖由 江湖仙俠 於 2020-5-29 05:52 PM 發表

淡淡留言我真係笑到肚痛, 師吧認真回覆值得嘉許.
我都認真覆下啦, 其實呢, 淡淡呀, 你地圈子真係太細,放眼世界啦, 呢個真係會影響左你地買樓決定
我都希望學下嘢麻
作者: niceowlowl    時間: 2020-5-29 06:06 PM

引用:
原帖由 joywa111 於 2020-5-29 01:51 PM 發表

去葯房買$4枝
作者: VTCIVE    時間: 2020-5-29 06:06 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 05:59 PM 發表

8雞以上
長知識了🙏

其實8雞有冇分大行細行
同埋律師樓係唔係都係出13個月糧

多謝
作者: 必勝大師    時間: 2020-5-29 06:18 PM

疫情未定
社會運動再起
貿易之戰再爆發
失業率高
冇工做民眾
生計可能都成問題
仲借$
賭搂升
今日都唔知明年知
仲要供買搂宅
最底還$.25年以上
仲要加埋每月管理費
唔食都要比
仲未計其他

情況就是這樣的
作者: marcominnie    時間: 2020-5-29 06:23 PM

引用:

理性討論:

所以政府咪3:7比分開
作者: marcominnie    時間: 2020-5-29 06:24 PM

本人做銀行full loan 執多間
作者: ykwhu    時間: 2020-5-29 06:29 PM

曱甴反正買唔起
作者: ESMP!!    時間: 2020-5-29 06:38 PM

引用:
原帖由 aboverubbish 於 2020-5-29 05:17 PM 發表

香港樓同香港人有幾$ income相關性會更細, 大陸有錢/有D錢來香港買更方便更易做香港人. 20年後可能無"香港人"了
其實你知唔知自己講d乜野架?
你由乜野途經會預知大陸d錢會更加容易嚟香港?

要家討論大家想求事實。
唔係9吹ok?
作者: 子時小小西瓜    時間: 2020-5-29 07:04 PM

引用:

師兄,一般超市買多少錢,不計一田,或其他高級超市
作者: 南方小弟    時間: 2020-5-29 07:05 PM

轉過頭,分分鐘去到1000萬先可以上樓
作者: 子時小小西瓜    時間: 2020-5-29 07:06 PM

引用:

理性討論:

中肯的分析
作者: 南方小弟    時間: 2020-5-29 07:07 PM

引用:
原帖由 wesleysai 於 2020-5-29 02:33 PM 發表

班淡淡日日出post
都仲係跌都唔跌下

不如叫佢地俾心機儲錢入市好過啦
越來越大拋離。
淡淡到時有心無力了。
作者: keho4    時間: 2020-5-29 07:18 PM

引用:

最担心明日大與,幾十萬個單位,推冧市
作者: 33illumunati    時間: 2020-5-29 07:38 PM

好L驚呀
作者: 人世人    時間: 2020-5-29 07:44 PM

無限qe 下,邊有得樓價大跌
作者: wilsonso0301    時間: 2020-5-29 07:50 PM

過多年更知供應斷咗
作者: 必勝大師    時間: 2020-5-29 07:53 PM

今天唔知明年事
好似
今年咁
特別事情
特別多

情況就是這樣的
作者: 富加美    時間: 2020-5-29 08:02 PM

買斤豬骨滾湯都成舊水喇,有咩係平?
作者: 歡哥gogo    時間: 2020-5-29 08:04 PM

好誇張
作者: PerryA    時間: 2020-5-29 08:06 PM

引用:
原帖由 keho4 於 2020-5-29 07:18 PM 發表

最担心明日大與,幾十萬個單位,推冧市
明日大嶼... 填個島都要10年8載... 之後賣地....仲要搞配套...
加上政府同發展商起樓既速度... 都已經係15-20年後既事
仲要都係1年3,4千個單位放出黎... 咪又係同依家差不多。
作者: kk2964    時間: 2020-5-29 08:24 PM

社會越亂,越需要有好居所
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 08:49 PM

引用:

理性討論:

事實上宜家好多年青人買樓都是靠父母比首期的,幫仔女比兩三百萬首期是很平常的事。即使不是高薪一族的年青人也可以上車供樓。這是財富效應。
作者: hihi198956    時間: 2020-5-29 08:53 PM

點解係800,而唔係900,1000?
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 08:57 PM

引用:
原帖由 hihi198956 於 2020-5-29 08:53 PM 發表

點解係800,而唔係900,1000?
看來樓主只是根據政府所定按揭成數分水嶺,不是絕對的。即如政府放寬到1000萬可做九成按,上車盤價位就向上移了。
作者: hihi198956    時間: 2020-5-29 09:06 PM

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 08:57 PM 發表

看來樓主只是根據政府所定按揭成數分水嶺,不是絕對的。即如政府放寬到1000萬可做九成按,上車盤價位就向上移了。
依家只得1手盤批,銀行會唔會批2手大銀碼按揭?唔係點解d成交去哂1手,2手死寂?
作者: clogalaxy    時間: 2020-5-29 09:10 PM

引用:
原帖由 chriswong1010 於 2020-5-29 02:11 PM 發表

好快入門盤係800億
可能要"射"足一年先夠800億
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 09:22 PM

引用:
原帖由 hihi198956 於 2020-5-29 09:06 PM 發表

依家只得1手盤批,銀行會唔會批2手大銀碼按揭?唔係點解d成交去哂1手,2手死寂?
2手盤都可做9成按揭,但樓齡有影響做唔做到30年

相反1手樓付款方法唔止1種,但以我所知,較抵ga付款plan, 並非唔係做9成
作者: 真。難吃的手機    時間: 2020-5-29 09:22 PM

作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 09:23 PM

引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-29 07:38 PM 發表

好L驚呀
你再唔上車買不起了
作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 09:23 PM

引用:
原帖由 富加美 於 2020-5-29 08:02 PM 發表

買斤豬骨滾湯都成舊水喇,有咩係平?
豬肉真係好貴
作者: 33illumunati    時間: 2020-5-29 09:28 PM

引用:
原帖由 sillysassy 於 2020-5-29 09:23 PM 發表

你再唔上車買不起了
現在樓價15000尺,我人工$5M
如果樓價50000尺,我咪有$15M

作者: 前期大大高峰    時間: 2020-5-29 09:44 PM

兩房900-1100主導 未致於好難

一房單位700-900萬
Under 700就係studio主導
作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 09:45 PM

引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-29 09:28 PM 發表

現在樓價15000尺,我人工$5M
如果樓價50000尺,我咪有$15M
你就想。。。只會樓價升。人工唔升
作者: 33illumunati    時間: 2020-5-29 09:49 PM

引用:
原帖由 sillysassy 於 2020-5-29 09:45 PM 發表

你就想。。。只會樓價升。人工唔升
你過到壓測
作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 09:50 PM

引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-29 09:49 PM 發表

你過到壓測
唔需要。大把無限銀紙go go go
作者: falconV8    時間: 2020-5-29 10:13 PM

其實心水清計一計條數, 現時細價上車盤, 已差不多接近六球起跳, 毎年升多十幾%, 兩三年間, 已經可以去到800萬, 所以絶對唔排除這個可能性。
作者: sillysassy    時間: 2020-5-29 10:20 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-5-29 10:13 PM 發表

其實心水清計一計條數, 現時細價上車盤, 已差不多接近六球起跳, 毎年升多十幾%, 兩三年間, 已經可以去到800萬, 所以絶對唔排除這個可能性。
一定得。升硬
作者: hehaha2010    時間: 2020-5-29 10:21 PM

引用:

我睇年尾最少升多30%,更有可能到我目標40%添
作者: 攞實力講嘢    時間: 2020-5-29 10:24 PM

引用:

中國人口多,人多錢多,近10年經濟好,筍盤一出手慢無,啲人存款太多,再加上香港體制,社會環境都係世界一流,大6中產都非常鍾意係香港置業,計我話,近年香港樓市無大跌前提條件,疫情過後樓價升,國安法之後可能更加可能會升,個人見解。
作者: WLKo    時間: 2020-5-29 10:26 PM

引用:
原帖由 esh45 於 2020-5-29 03:23 PM 發表

炒家走唔到貨呀。慘豬豬
唔準玩踢爆呀!😠😠😠
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 10:42 PM

引用:
原帖由 攞實力講嘢 於 2020-5-29 10:24 PM 發表

中國人口多,人多錢多,近10年經濟好,筍盤一出手慢無,啲人存款太多,再加上香港體制,社會環境都係世界一流,大6中產都非常鍾意係香港置業,計我話,近年香港樓市無大跌前提條件,疫情過後樓價升,國安法之後可能更加可能會升,個人見解。 ...
深圳樓價累創新高已是最好的證明,即使在一國一制下,單是國內內需已可推高樓價,為甚麼還要看香港人的入息中位數?
作者: king0053    時間: 2020-5-29 10:48 PM

即係要搵八皮野一個月。
作者: tsang788889    時間: 2020-5-29 11:01 PM

引用:
原帖由 jasonjasonjason 於 2020-5-29 03:10 PM 發表

年年都話貴
二十年前幾十萬,貴十年前二三百萬貴今時一千萬,太貴五年後千五萬又系貴
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 11:02 PM

引用:
原帖由 king0053 於 2020-5-29 10:48 PM 發表

即係要搵八皮野一個月。
用月薪推算負擔能力已過時,靠父幹或靠上一代所累積資產多少,才是現時的靠買力所在。只要有人幫你比首期,搵兩三萬一個月也可供到800萬的樓。
另國內有錢人的購買力也是港樓的支持。
即貧窮之距離只會愈來愈大。
作者: 原來是夢s    時間: 2020-5-29 11:03 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 03:37 PM 發表

多謝討論
師兄帶出咗一個問題,就係承接能力

依樣野,真係好視乎你從乜角度,乜角色去睇

一般貧窮階層(如有得失請見諒諒),確係越來越入門檻,幾年前450萬上車話貴,依家情況係重貴,樓市超越一般人薪酬負擔,係事實,甚至有部份年輕人,心底已打咗輸數:我一世都無能力上車 (亦係事實)

但另一邊廂,富者越富亦係事實,物業係一代傳一代

以閣下為例,閣下係多個物業業主,又有穩定收入,若然你有下一代 ...
呢個真。
qe年代,富者愈富,貧者的確愈貧。
我自己覺得搵得多ge 不妨可以靜觀其變半年,睇下國安法,同埋中美角力 對樓主有咩影響。因為收入高,有本錢等。就算升番,最多買貴,唔會買唔到。
我覺得掹車邊但行業穩定個班,例如中低級公務員,好趁而家入市。因為佢地無本錢等,升十幾廿萬,已經要儲多1,2年錢。

但掹車邊而行業高危,就無謂不自量力。除非你背後有強勁父母幹。
作者: 紫微斗數白熊王    時間: 2020-5-29 11:08 PM

https://youtu.be/eCzqcoqVTnQ

經濟唔好喎⋯⋯
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 11:09 PM

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 11:02 PM 發表

用月薪推算負擔能力已過時,靠父幹或靠上一代所累積資產多少,才是現時的靠買力所在。只要有人幫你比首期,搵兩三萬一個月也可供到800萬的樓。
另國內有錢人的購買力也是港樓的支持。
即貧窮之距離只會愈來愈大。 ...
確係有咁情況
老一輩手頭有物業,亦有筆錢
幫下一代出首期,下一代去供,再唔掂重有家人支持

其實作為父母,到老時都係希望留最多最好比下一代
作者: king0053    時間: 2020-5-29 11:09 PM

噉下世要投胎到有錢嘅老竇老母啦。
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 11:15 PM

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-29 11:03 PM 發表

呢個真。
qe年代,富者愈富,貧者的確愈貧。
我自己覺得搵得多ge 不妨可以靜觀其變半年,睇下國安法,同埋中美角力 對樓主有咩影響。因為收入高,有本錢等。就算升番,最多買貴,唔會買唔到。
我覺得掹車邊但行業穩定個班,例如中低級公務員,好趁而家入市。因為佢地無本錢等,升十幾廿萬,已經要儲多1,2年錢。

但掹車邊而行業高危,就無謂不自量力。除非你背後有強勁父母幹。 ...
我個女今年剛大學畢業,我已考慮緊比首期佢去上車。只要她有一份普通收入的工作,幾個月後便有可能成為業主!然後由租客負責供樓,有需要時便收回自用。

我不是富豪,但只要有物業便有可能這樣做了。
作者: shittyshit    時間: 2020-5-29 11:16 PM

引用:

青山call梨返入去休息
作者: 命運天注定    時間: 2020-5-29 11:25 PM

照以上啲人講甘有信心,甘重唔 趁低入多件,市場重有大把800留下。
作者: 匯聚良友    時間: 2020-5-29 11:26 PM

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:08 PM 發表
https://youtu.be/eCzqcoqVTnQ

經濟唔好喎⋯⋯
依件旦散?咪比我睇死佢,最終咪又係死死地氣留喺香港,有骨氣就走喇
作者: 紫微斗數白熊王    時間: 2020-5-29 11:28 PM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 11:26 PM 發表

依件旦散?咪比我睇死佢,最終咪又係死死地氣留喺香港,有骨氣就走喇
有乜奇怪?
我睇死95%香港人都冇本事移民。
作者: 原來是夢s    時間: 2020-5-29 11:31 PM

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 11:15 PM 發表

我個女今年剛大學畢業,我已考慮緊比首期佢去上車。只要她有一份普通收入的工作,幾個月後便有可能成為業主!然後由租客負責供樓,有需要時便收回自用。

我不是富豪,但只要有物業便有可能這樣做了。 ...
呢d case 你女女最幸福。
萬一有咩事,仲有你頂住。
而且就算租唔出,畢竟佢仲同緊你住,俾少d家用,痴多d屋企食飯就搞掂。
作者: 我考ao2    時間: 2020-5-29 11:34 PM

引用:

理性討論:

依家買樓主力唔係白手興家既人,大部分上一代都有支持,佢地上一代受惠物業升值,加按比下一代做首期,所以唔需要咁高月入都買得起
作者: kslui2000    時間: 2020-5-29 11:37 PM

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-29 11:31 PM 發表

呢d case 你女女最幸福。
萬一有咩事,仲有你頂住。
而且就算租唔出,畢竟佢仲同緊你住,俾少d家用,痴多d屋企食飯就搞掂。
更幸福的我都見過,成層太古城送比個女結婚用。