標題: [創業經驗分享] 亞馬遜的第五年, 疫情期期停止業務, 分享收入!!!! [打印本頁]

作者: gary009    時間: 2020-5-4 09:15 PM

亞馬遜電商五年,以下係我兩個賬戶的收入,疫情期間, 你問我答。

作者: kkklili    時間: 2020-5-4 09:48 PM

師兄,你做既係fba嗎?我近期研究左段時間,都打算開個,但申請seller成功越來越難,審查都好嚴格,香港公司用商務秘書申請亞馬遜美國站有無把握?而且你開左兩個,應該玩得幾好,想問點樣避免兩個account而唔俾amz查出來
作者: gary009    時間: 2020-5-4 10:08 PM

引用:
原帖由 kkklili 於 2020-5-4 09:48 PM 發表

師兄,你做既係fba嗎?我近期研究左段時間,都打算開個,但申請seller成功越來越難,審查都好嚴格,香港公司用商務秘書申請亞馬遜美國站有無把握?而且你開左兩個,應該玩得幾好,想問點樣避免兩個account而唔俾amz查出來 ...
我FBA同FBM都有做, 比例係各半啦。
係呀, 而家亞馬遜對賣家既要求愈黎愈高,公司戶口係比個戶口難好多。
所以建議你先用個人申請,之後有生意先再開多個公司戶口。
我果2個戶口係同一個ACC黎,亞馬遜係唔比多開(但都全有辨法做),一個係美國,另一個係日本,亞馬遜係批準你每一個國家都可以擁有一個賬號。(例如:一個賬號可以同時開美國、日本、歐州等唔同國家。)
作者: kkklili    時間: 2020-5-4 10:34 PM

thx,但係亞馬遜美國現時話唔俾個人申請,日本就得可以個人。但美國就一定要以公司名義去申請先得。。。 因爲每年新增d賣家實在太多啦
作者: gary009    時間: 2020-5-4 10:51 PM

引用:
原帖由 kkklili 於 2020-5-4 10:34 PM 發表

thx,但係亞馬遜美國現時話唔俾個人申請,日本就得可以個人。但美國就一定要以公司名義去申請先得。。。 因爲每年新增d賣家實在太多啦
亞馬遜美國唔比個人申請係岩岩公佈?
我又冇聽到有咁既消息, 因為3月頭仲可以註冊申請,如果你都係註冊唔到,可以搵亞馬遜經理人攪註冊。
主要增加既係中國賣家。
作者: phoebe_lo    時間: 2020-5-4 11:40 PM

介唔介意講下賣邊類產品?🙏🏻
我一直以為公司户口先可以賣嘢添🤔
如果FBA,有客買嘢,咁寄俾客個運費其實都幾難計?如果我唔FBA,由香港寄俾客會唔會易玩啲?
作者: gary009    時間: 2020-5-5 12:05 AM

引用:
原帖由 phoebe_lo 於 2020-5-4 11:40 PM 發表

介唔介意講下賣邊類產品?🙏🏻
我一直以為公司户口先可以賣嘢添🤔
如果FBA,有客買嘢,咁寄俾客個運費其實都幾難計?如果我唔FBA,由香港寄俾客會唔會易玩啲? ...
賣邊類野就唔方便講,因為呢D都係每個商家既秘密,但可以話你知,亞馬遜上面賣既貨有7成都係大陸野(淘寶貨),FBA係亞馬遜幫你直接出單,你只需要寄去佢個倉就得,FBA抽既佣亦都高,一般約賣價既25%-30%。自已寄係可以,但訂單量會少,因為客有7成都只係會買FBA既貨,但佣就抽少D(約15%)。
作者: hk_hyy    時間: 2020-5-5 10:48 AM

師兄, 新手去做, 還有市場嗎?

推廣需要投放多少費用才有成效?

坊間好多AMAZON課程, 是否有用? 因為自學好難入手.
作者: gary009    時間: 2020-5-5 04:31 PM

引用:
原帖由 hk_hyy 於 2020-5-5 10:48 AM 發表

師兄, 新手去做, 還有市場嗎?

推廣需要投放多少費用才有成效?

坊間好多AMAZON課程, 是否有用? 因為自學好難入手.
如果做亞馬遜,唔洗厝始就做推廣,因為新賬號權重係好低,你就算做廣告亦都唔會出到太大效果。一開始建議你先搵一D有潛力既產品去做(即係人人都講既WINNING PRODUCT),根住慢慢等個賬號一到兩個月後先出廣告,一般建議每日約US5蚊。
而線上既課程的確好多好多,我分享一下我既經歷,向我初初做既時侯,一開始都比左約1500到,聽一個3小時既課程,我當時上完之後係0得著。再之後,我做左1年多D, 見都賺到一份唔錯PART TIME收入,就諗住再學下點發展得更好,我再買左個大師級既網上教學課程,課程價格係HK$ 10,000蚊,當我睇完晒之後都係非常失望,如果以我今日既經驗,果個10000蚊既課程係完全冇用,不過我覺得冇用,唔代表唔岩你用。但我就唔見議一開始就比錢買課程,可以一路做一路學,咁樣先係最好。
作者: hk_hyy    時間: 2020-5-5 07:00 PM

多謝師兄意見.

請問做FBA, 你建議先寄出多少數量的貨去倉庫? 如果賣吾出, 點做好?
作者: gary009    時間: 2020-5-5 07:08 PM

引用:
原帖由 hk_hyy 於 2020-5-5 07:00 PM 發表

多謝師兄意見.

請問做FBA, 你建議先寄出多少數量的貨去倉庫? 如果賣吾出, 點做好?
做FBA前,要將你件貨做左市場調查先,(市場需求、競爭者價錢、有幾多頁係賣緊同你同款產品等因素)。
以我做FBA為例,我第一次會寄50件到試反應。賣唔出就要蝕價賣,或者比多D廣告錢。
除非你件貨真係好低競爭力,如果唔係50件都唔會墀年都賣唔出。
你亦可以先寄10件去試下,因為就算蝕左都唔痛。
作者: 寒冬變態的賤嘴    時間: 2020-5-6 10:24 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-5 07:08 PM 發表

做FBA前,要將你件貨做左市場調查先,(市場需求、競爭者價錢、有幾多頁係賣緊同你同款產品等因素)。
以我做FBA為例,我第一次會寄50件到試反應。賣唔出就要蝕價賣,或者比多D廣告錢。
除非你件貨真係好低競爭力,如果唔係50件都唔會墀年都賣唔出。
你亦可以先寄10件去試下,因為就算蝕左都唔痛。 ...
你好 想問我申請左帳號,但點樣整銷售?
作者: arping2    時間: 2020-5-7 11:43 AM

師兄,你好!我想問一下關於FBA運送問題。你是從國內運還是在香港運去FBA嗰倉? 你都自己貼LABEL嗎?通常都用什麼方式運的最好或最方便?貨物入口美國要如何報關?現在美國加徵關稅對你會有影響嗎?謝謝!
作者: gary009    時間: 2020-5-7 11:49 AM

引用:
原帖由 寒冬變態的賤嘴 於 2020-5-6 10:24 PM 發表

你好 想問我申請左帳號,但點樣整銷售?
整銷售?
係唔係想問點樣將件貨上架?
定係廣告推廣?
作者: 寒冬變態的賤嘴    時間: 2020-5-7 11:51 AM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-7 11:49 AM 發表

整銷售?
係唔係想問點樣將件貨上架?
定係廣告推廣?
整上架
作者: gary009    時間: 2020-5-7 11:52 AM

引用:
原帖由 arping2 於 2020-5-7 11:43 AM 發表

師兄,你好!我想問一下關於FBA運送問題。你是從國內運還是在香港運去FBA嗰倉? 你都自己貼LABEL嗎?通常都用什麼方式運的最好或最方便?貨物入口美國要如何報關?現在美國加徵關稅對你會有影響嗎?謝謝! ...
Fba 可以由國內直接運去當地,大陸有非常多物流公司選擇,佢地運費已到包左幫你報埋關同打稅。
作者: gary009    時間: 2020-5-7 12:11 PM

引用:
原帖由 寒冬變態的賤嘴 於 2020-5-7 11:51 AM 發表

整上架
呢樣野比較複雜,文字好難可以詳細講解。要講既話1粒鐘都未講得完。
上youtube 搵下d教學片,好多都有教點樣做listing。
作者: 山上失控的花貓    時間: 2020-5-7 01:59 PM

Thank for sharing
作者: arping2    時間: 2020-5-8 02:40 PM

謝謝, 但國內D物流都不便宜, 你是用那一家物流的? 方便說一下運費嗎?
作者: gary009    時間: 2020-5-8 05:12 PM

引用:
原帖由 arping2 於 2020-5-8 02:40 PM 發表

謝謝, 但國內D物流都不便宜, 你是用那一家物流的? 方便說一下運費嗎?
國內物流已經比香港平好多啦,用邊間就唔講啦,費事話賣廣告。
運費既話好似大約係58蚊人仔1KG,唔同貨有唔同運費。
作者: Nikki000    時間: 2020-5-8 06:58 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-4 09:15 PM 發表

亞馬遜電商五年,以下係我兩個賬戶的收入,疫情期間, 你問我答。

https://upload.cc/i1/2020/05/04/UgMX ...
你收入同成本個比重佔多少?
作者: gary009    時間: 2020-5-8 09:49 PM

引用:
原帖由 Nikki000 於 2020-5-8 06:58 PM 發表

你收入同成本個比重佔多少?
所有野扣晒,一般利潤約15-20%左右。
作者: newbizan    時間: 2020-5-8 10:48 PM

好波師兄,我做左一年半,得你10%銷售額。
作者: gary009    時間: 2020-5-8 11:08 PM

引用:
原帖由 newbizan 於 2020-5-8 10:48 PM 發表

好波師兄,我做左一年半,得你10%銷售額。
加油💪🏻💪🏻
作者: mountainkammk    時間: 2020-5-9 03:37 AM

師兄,白紙一張想請教你,
我而家先知
原來可以大陸買貨,直接寄去銷售當地,仲幫手報埋關埋稅?
咁樣我要做既野,咪淨係揀一個我覺得會熱賣既產品就得?
作者: newbizan    時間: 2020-5-9 04:42 PM

引用:
原帖由 mountainkammk 於 2020-5-9 03:37 AM 發表

我而家先知
咁樣我要做既野,咪淨係揀一個我覺得會熱賣既產品就得? ...
我多口答下爹,如果放心俾人貼標,又唔洗驗貨的話,是的。
作者: mountainkammk    時間: 2020-5-9 06:56 PM

引用:
原帖由 newbizan 於 2020-5-9 04:42 PM 發表

我多口答下爹,如果放心俾人貼標,又唔洗驗貨的話,是的。
Fba 可以由國內直接運去當地,大陸有非常多物流公司選擇,佢地運費已到包左幫你報埋關同打稅。

因為我見樓主呢個回覆。就唔係好明
作者: newbizan    時間: 2020-5-9 09:26 PM

引用:
原帖由 mountainkammk 於 2020-5-9 06:56 PM 發表

岩呀,小量可以自己搞,但當數量以500件為單位,我地只能靠廠搞定貼標,自行安排物流由廠直去FBA倉,好多貨代全包宴
作者: gary009    時間: 2020-5-9 09:45 PM

引用:
原帖由 mountainkammk 於 2020-5-9 03:37 AM 發表

我而家先知
咁樣我要做既野,咪淨係揀一個我覺得會熱賣既產品就得? ...
可以咁講,專心搵爆款產品盲得。
作者: gary009    時間: 2020-5-9 09:54 PM

引用:
原帖由 mountainkammk 於 2020-5-9 06:56 PM 發表

師兄既意思係, 你要做FBA, 前期要自已向亞馬遜賣家平台入面,產品頁果度創建一個產品CODE,咁樣亞馬遜先知道要幫你出咩貨比個客人,佢想講如果你由大陸直接出美國,呢個程序就要由大陸果邊幫手代辦。
作者: arping2    時間: 2020-5-10 06:34 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-8 05:12 PM 發表

國內物流已經比香港平好多啦,用邊間就唔講啦,費事話賣廣告。
運費既話好似大約係58蚊人仔1KG,唔同貨有唔同運費。
咁如果第一次上產品,一般訂多少貨去測試市場反應呢,第二次送貨又應該寄存多少貨呢?

另外有關退貨和保養問題,一舨應該點樣處理?

謝謝
作者: gary009    時間: 2020-5-10 08:51 PM

引用:
原帖由 arping2 於 2020-5-10 06:34 PM 發表

咁如果第一次上產品,一般訂多少貨去測試市場反應呢,第二次送貨又應該寄存多少貨呢?

謝謝
你可以先上產品,有訂單再買,大陸運香港都好快2-3日就到。
uote]原帖由 arping2 於 2020-5-10 06:34 PM 發表 

謝謝 [/quote]

你可以先上產品,有訂單再買,大陸運香港都好快2-3日就到。
第二次寄多少,應該係睇銷量,如果賣得好, 唔怕寄多D。
另外,退貨問題比較難攪,一般退款率有2-5%,呢個係美國做生意其中一個唔好既問題。
作者: 神愛美女    時間: 2020-5-11 08:55 PM

CHING, 你D 生意勁喎!
我也上過堂.. 都大約知道個運作..
但是問題係唔知賣乜好?堂上有教我地點搵貨,有教用D 外掛程式去睇D 貨是否熱賣...
問題1, 你本身自己有賣開的物?還是無賣開野?
問題2, 開始時無REVIEW , 冇人會幫襯,咁點算?
問題3, 其實見AMAZON D 貨的價好平下,D 人來貨咪好平?

先謝謝回覆!

作者: Tommy12312    時間: 2020-5-12 06:36 PM

請問英文唔好,可唔可以做Amazon?
作者: gary009    時間: 2020-5-12 07:29 PM

引用:
原帖由 神愛美女 於 2020-5-11 08:55 PM 發表

CHING, 你D 生意勁喎!
我也上過堂.. 都大約知道個運作..
但是問題係唔知賣乜好?堂上有教我地點搵貨,有教用D 外掛程式去睇D 貨是否熱賣...
問題1, 你本身自己有賣開的物?還是無賣開野?
問題2, 開始時無REVIEW , 冇人會幫襯,咁點算?
問題3, 其實見AMAZON D 貨的價好平下,D 人來貨咪好平?

先謝謝回覆! ...
1  第一樣我唔係好明白想問咩
2 冇 review 就要叫外國既朋友幫幫手做你第一個客
3 你呀,越來越多人做,所以都係向度鬥價,但總係會有賺到錢既貨,要自己慢慢搵慢慢試,我以前都試左唔少貨係賣唔到,但當你試吓試吓,就會慢慢憑經驗搵到貨。
作者: gary009    時間: 2020-5-12 07:31 PM

引用:
原帖由 Tommy12312 於 2020-5-12 06:36 PM 發表

請問英文唔好,可唔可以做Amazon?
可以呀,我本身英文都係有限公司。屎露比
作者: Tommy12312    時間: 2020-5-13 01:43 PM

樓主,可唔可以加下您Facebook
作者: gary009    時間: 2020-5-13 04:13 PM

引用:
原帖由 Tommy12312 於 2020-5-13 01:43 PM 發表

樓主,可唔可以加下您Facebook
我好少玩FACEBOOK
作者: Tommy12312    時間: 2020-5-14 10:00 AM

請問前輩Gmail係幾多?我有關於亞馬遜嘅問題,可唔可以係Gmail請教您?
作者: gary009    時間: 2020-5-14 10:51 AM

引用:
原帖由 Tommy12312 於 2020-5-14 10:00 AM 發表

請問前輩Gmail係幾多?我有關於亞馬遜嘅問題,可唔可以係Gmail請教您?
你可以pm 我
作者: newbizan    時間: 2020-5-14 11:21 AM

開班啦樓主
作者: gary009    時間: 2020-5-14 12:55 PM

引用:
原帖由 newbizan 於 2020-5-14 11:21 AM 發表

開班啦樓主
開班要用好多時間 攪教學視頻
我唔想交行貨出黎。
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-14 01:26 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 12:55 PM 發表

開班要用好多時間 攪教學視頻
我唔想交行貨出黎。
師兄, 我去年年中開左個戶口, 卻一直沒用, 到今年想用時, 就一直話"賬戶已被停用" 補了資料還是沒法開通, 請問師兄有沒有辦法?? 又或知不知我是否可以全部ACCOUNT 取消然後重頭來過. 先謝了

圖片附件: 111.JPG (2020-5-14 01:26 PM, 13.26 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: gary009    時間: 2020-5-14 01:35 PM

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-14 01:26 PM 發表

師兄, 我去年年中開左個戶口, 卻一直沒用, 到今年想用時, 就一直話"賬戶已被停用" 補了資料還是沒法開通, 請問師兄有沒有辦法?? 又或知不知我是否可以全部ACCOUNT 取消然後重頭來過. 先謝了 ...
可以重開 , 唔洗再重做申請。你禁入去,佢應該會比指示你,要你交計劃書同資料,交完就會開番比你。
作者: 急焦忠湯圓    時間: 2020-5-14 02:45 PM

師兄好厲害
作者: supie    時間: 2020-5-14 02:57 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: gary009    時間: 2020-5-14 03:29 PM

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 02:57 PM 發表

師兄,香港有冇物流公司可以介紹或pm我,我寄美國但找不到物流公司可代辦清關等手續,謝謝
搵物流要睇下
1寄咩,貨物品種
2重量
3貨量
但而家全世界都冇咩航班起飛,而家搵係非常之難,除非你一直有用開公司。或者要比好貴既運費。
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-14 04:02 PM

師兄, 我已經交了3次了, 還是不批, 都不知是什麽原因. 真是煩死了. 問了銷售經理, 他們都是這意思: "中途加入去跟他的, 他們都不會幫忙, 除非你是由一開始就跟他開戶". 我都不知道現在可以怎樣重新開始.....哎, 煩死了
作者: gary009    時間: 2020-5-14 05:14 PM

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-14 04:02 PM 發表

師兄, 我已經交了3次了, 還是不批, 都不知是什麽原因. 真是煩死了. 問了銷售經理, 他們都是這意思: "中途加入去跟他的, 他們都不會幫忙, 除非你是由一開始就跟他開戶". 我都不知道現在可以怎樣重新開始.....哎, 煩死了 ...
如果係第三次比較痳煩,要再詳細既資料先幫到你重開:
1. 要知道封賬戶原因,向seller performance 果度會搵到佢比你既信。
2. 要知道你提交左3次,係點寫計劃書,交左咩資料?
3. 當你交左資料上去,拒絕既原因係咩?

以你而家既情形,絕對唔可以再亂咁交資料上去,一定要了解晒,亞馬遜要你比D咩,先可以再提交,如果唔係既話,賬戶會死,真係要再申請。
作者: supie    時間: 2020-5-14 06:36 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 03:29 PM 發表

搵物流要睇下
1寄咩,貨物品種
2重量
3貨量
但而家全世界都冇咩航班起飛,而家搵係非常之難,除非你一直有用開公司。或者要比好貴既運費。
主要係賣衣物,大約15kg,每次幾箱
我主要係想做fba去美國
作者: gary009    時間: 2020-5-14 06:54 PM

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 06:36 PM 發表

主要係賣衣物,大約15kg,每次幾箱
我主要係想做fba去美國
如果係衣物就大把物況選,上網搵都唔難。
如果要平就用香港郵政,不過疫情關系,郵局停左大部份空郵服務。
作者: supie    時間: 2020-5-14 07:10 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 06:54 PM 發表

如果係衣物就大把物況選,上網搵都唔難。
如果要平就用香港郵政,不過疫情關系,郵局停左大部份空郵服務。
明白,但是否要報關稅?可以點報?
唔急其實是否會寄船?
作者: gary009    時間: 2020-5-14 08:18 PM

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 07:10 PM 發表

明白,但是否要報關稅?可以點報?
唔急其實是否會寄船?
唔急可以寄船, 但要50-60日先到,咁當然運費可以平好多。
寄所有物流都要去美國都一定要填報關,報關照寫貨品詳情,至於價錢唔洗寫足,報關寫係貨辦咁就OK。
作者: charbyrawrr    時間: 2020-5-14 10:44 PM

Ching 請問你有冇private label 你件產品? 同埋你其中一個post話list左件貸先再係淘寶買, 即係唔係fba? 多謝無私分享
作者: charbyrawrr    時間: 2020-5-14 10:54 PM

同埋你初初開始時間公司係有限定無限?? 係米一開始開個無限公司就得? thanks
作者: gary009    時間: 2020-5-14 11:24 PM

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-14 10:44 PM 發表

Ching 請問你有冇private label 你件產品? 同埋你其中一個post話list左件貸先再係淘寶買, 即係唔係fba? 多謝無私分享
你指既private label 係邊方面? LISTING?
我既貨50%做FBA, 50%做FBM。
作者: gary009    時間: 2020-5-14 11:29 PM

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-14 10:54 PM 發表

同埋你初初開始時間公司係有限定無限?? 係米一開始開個無限公司就得? thanks
我一開始做既時侯係連公司都冇開,都係同一時間打工,再兼住做。
如果用公司申請賬戶提交既資料會多好多,審批更加嚴格。
我之後等生意穩定左先開公司,有限同無限就自己決定。
作者: supie    時間: 2020-5-14 11:39 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 08:18 PM 發表

唔急可以寄船, 但要50-60日先到,咁當然運費可以平好多。
寄所有物流都要去美國都一定要填報關,報關照寫貨品詳情,至於價錢唔洗寫足,報關寫係貨辦咁就OK。 ...
感激,我想問我做fba用呢3個步驟有冇錯:
1) 印好upc碼貼落每件用透明袋包裝好嘅商品
2)把每件貨入箱,create shipping label後貼在外箱
3) 然後直接寄出
作者: supie    時間: 2020-5-15 12:19 AM

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 11:39 PM 發表

2)把每件貨入箱,create shipping label後貼在外箱
3) 然後直接寄出 ...

作者: charbyrawrr    時間: 2020-5-15 10:39 AM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 11:29 PM 發表

我一開始做既時侯係連公司都冇開,都係同一時間打工,再兼住做。
如果用公司申請賬戶提交既資料會多好多,審批更加嚴格。
我之後等生意穩定左先開公司,有限同無限就自己決定。 ...
而家係米唔可以唔開ar? 我都想唔開即刻sell, 但我sign up seller acc, 佢一定要我入business license, 又要走去整商業登記
作者: charbyrawrr    時間: 2020-5-15 10:40 AM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 11:24 PM 發表

你指既private label 係邊方面? LISTING?
我既貨50%做FBA, 50%做FBM。
private label件貨
作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:02 AM

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 11:39 PM 發表

3) 然後直接寄出 ...
岩呀,但有樣野要留意下,睇下d貨係唔係寄去同一個倉。
作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:12 AM

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-15 10:39 AM 發表

而家係米唔可以唔開ar? 我都想唔開即刻sell, 但我sign up seller acc, 佢一定要我入business license, 又要走去整商業登記
最近我冇開個acc ,確實既情況答你唔到。
但係亞馬遜係有分個人賬戶同公司賬戶
你有冇試過用個人果邊申請?
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 11:13 AM

師兄, 謝謝你, 昨天已經又再重傳了, 如果還是不成, 那就再重開一次吧.
只是, 看綱上很多人說: 曾經開過店的, 因資料以前都上過去了 (例如 身份証號/ 地址/電話), 所以就算是取消了, 當AMAZON把舊資一對上又是不會批的了. 不知師兄是否知道有這種事??
就是因為他們一直這麽說, 所以我才一直不敢貿然取消及重開而已.
又如果重開, 是否以個人開戶開始較好?? 因為一般都是說要直接開專業戶.????
求教, 先謝了
作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:13 AM

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-15 10:40 AM 發表

private label件貨
呢個冇做呀,如果要做呢樣野都要攪幾多野。
首先一定要係公司賬號,同埋要向銷售當地注冊公司trademake。
作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:18 AM

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 11:13 AM 發表

師兄, 謝謝你, 昨天已經又再重傳了, 如果還是不成, 那就再重開一次吧.
只是, 看綱上很多人說: 曾經開過店的, 因資料以前都上過去了 (例如 身份証號/ 地址/電話), 所以就算是取消了, 當AMAZON把舊資一對上又是不會批的了. 不知師兄是否知道有這種事??
就是因為他們一直這麽說, 所以我才一直不敢貿然取消及重開而已.
又如果重開, 是否以個人開戶開始較好?? 因為一般都是說要 ...
絕對建議你都係將舊賬號開番。
因為如果你開新賬號,用原本比過既資料,佢用電腦scan到,就會判斷你屬於關聯賬號,又會再死嫁啦。
但如果你比既係新資料,亦都要注意上網ip, ip同舊賬一樣又係會scan到,都會死賬。
信用卡資料都係要用新,身份證都係一樣要新。
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 11:23 AM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:18 AM 發表

絕對建議你都係將舊賬號開番。
因為如果你開新賬號,用原本比過既資料,佢用電腦scan到,就會判斷你屬於關聯賬號,又會再死嫁啦。
但如果你比既係新資料,亦都要注意上網ip, ip同舊賬一樣又係會scan到,都會死賬。
信用卡資料都係要用新,身份證都係一樣要新。 ...
謝謝師兄,那我看來都只係死路一條了⋯⋯
作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:31 AM

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 11:23 AM 發表

謝謝師兄,那我看來都只係死路一條了⋯⋯
希望在明天,我向呢5-6年,死左超過10個以上賬號。
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 11:36 AM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:31 AM 發表

希望在明天,我向呢5-6年,死左超過10個以上賬號。
😱😱😱😱😱師兄,原來你有這種事😱😱那你還可以攪掂的👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻利害利害👍🏻👍🏻高人👍🏻👍🏻難怪生意做到那麼火了!收徒嗎?
作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:49 AM

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 11:36 AM 發表

😱😱😱😱😱師兄,原來你有這種事😱😱那你還可以攪掂的👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻利害利害👍🏻👍🏻高人👍🏻👍🏻難怪生意做到那麼火了!收徒嗎? ...
我呢5年做亞馬遜,真係可以有排寫,有幾次高潮,又有低潮,要寫出黎真係成本書都寫到。
高潮果陣試過搵到年貨,一日賣100+,一件仲要有成200幾利潤,果時成個香港既貨都比我掃晒,掃到成個香港都冇晒貨。
到低潮既時候就係死賬號,即刻好似地盤佬咁樣,手停口停,仲要有舖租其他人工支出。果陣時我都係做左1年到既新仔,死左賬號就緊係開唔番啦,諗番起果時既心情真係高低起伏。
作者: supie    時間: 2020-5-15 02:40 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:49 AM 發表

我呢5年做亞馬遜,真係可以有排寫,有幾次高潮,又有低潮,要寫出黎真係成本書都寫到。
高潮果陣試過搵到年貨,一日賣100+,一件仲要有成200幾利潤,果時成個香港既貨都比我掃晒,掃到成個香港都冇晒貨。
到低潮既時候就係死賬號,即刻好似地盤佬咁樣,手停口停,仲要有舖租其他人工支出。果陣時我都係做左1年到既新仔,死左賬號就緊係開唔番啦,諗番起果時既心情真係高低起伏。 ...
請問版主點解會突然死帳號?如果用得好地地冇違規唔會無啦啦死,除非比人搞
作者: gary009    時間: 2020-5-15 02:56 PM

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-15 02:40 PM 發表

請問版主點解會突然死帳號?如果用得好地地冇違規唔會無啦啦死,除非比人搞
死賬既原因真係超級多,好多野你估唔到。
例如:

仲有好多好多你諗唔到既問題都會死賬號。
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 03:46 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 05:14 PM 發表

如果係第三次比較痳煩,要再詳細既資料先幫到你重開:
1. 要知道封賬戶原因,向seller performance 果度會搵到佢比你既信。
2. 要知道你提交左3次,係點寫計劃書,交左咩資料?
3. 當你交左資料上去,拒絕既原因係咩?

以你而家既情形,絕對唔可以再亂咁交資料上去,一定要了解晒,亞馬遜要你比D咩,先可以再提交,如果唔係既話,賬戶會死,真係要再申請。 ...
師兄,唔好意思,可以講下咩"計劃書"?我搵哂佢成個seller  Centre 都冇一個地方叫交"計㓰書"佢淨係不停叫我交信用卡資料同埋水電煤賬單,我已經交左三次都話唔啱,又話d文件唔符合佢嘅文字,已經係中英文對照既文字,都話唔係佢哋識別嘅文字。
作者: gary009    時間: 2020-5-15 03:55 PM

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 03:46 PM 發表

師兄,唔好意思,可以講下咩"計劃書"?我搵哂佢成個seller  Centre 都冇一個地方叫交"計㓰書"佢淨係不停叫我交信用卡資料同埋水電煤賬單,我已經交左三次都話唔啱,又話d文件唔符合佢嘅文字,已經係中英文對照既文字,都話唔係佢哋識別嘅文字。 ...
如果冇叫你交計劃書,就唔洗交,因為每一個案件都唔同。
你既水電單有冇同你申請亞馬遜賬戶時果個名對唔對?
信用卡資料都係要對番亞馬遜登記既資料。
文件係唔係用PDF上傳? 或者像素低佢地睇得唔清楚?
你只要跟足資料交,就住你呢個情形,基本上99%開得番。
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 04:04 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 03:55 PM 發表

如果冇叫你交計劃書,就唔洗交,因為每一個案件都唔同。
你既水電單有冇同你申請亞馬遜賬戶時果個名對唔對?
信用卡資料都係要對番亞馬遜登記既資料。
文件係唔係用PDF上傳? 或者像素低佢地睇得唔清楚?
你只要跟足資料交,就住你呢個情形,基本上99%開得番。 ...
PDF咩?佢咪話JPG都得咩?哎,慘啦睇嚟三次都凍過水
作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 04:06 PM

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 02:56 PM 發表

例如:
  • 日積月累既遲發貨
  • 24小時內不回覆電郵
  • 被人投訴你既貨品有問題(話你假野<因為貨品地區問題,香港包裝會同外國有少少出入。
  • 投訴你侵權問題
  • 退貨率高
  • 取消率高

仲有好多好多你諗唔到既問題都會死賬號。 ...
  • 師兄,你話開個咁多次帳戶,咁咪每一次都要重新儲過班客囉,好淒涼呀
    作者: charbyrawrr    時間: 2020-5-15 04:25 PM

引用:
    原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:12 AM 發表

最近我冇開個acc ,確實既情況答你唔到。
    但係亞馬遜係有分個人賬戶同公司賬戶
    你有冇試過用個人果邊申請?
    我係用自己買野個acc再入seller center開acc係咁要我入商業登記😑

想請教你d稅又點計既呢,好鬼多煩細節🙏
    作者: gary009    時間: 2020-5-15 04:29 PM

引用:
    原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 04:04 PM 發表

PDF咩?佢咪話JPG都得咩?哎,慘啦睇嚟三次都凍過水
    JPG都得, 但有時侯上傳左之後會好蒙,放大後睇唔清。
    作者: gary009    時間: 2020-5-15 04:33 PM

引用:
    原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 04:06 PM 發表

師兄,你話開個咁多次帳戶,咁咪每一次都要重新儲過班客囉,好淒涼呀
    係呀, 每一次都係由0開始,果段時間係好辛苦嫁。
    但做得亞馬遜,冇可能未試過會死賬號。
    曾經有一個分享,係一間美國中型企業,員工20人,月銷售50萬US, 佢地都一樣會死賬號。
    作者: gary009    時間: 2020-5-15 04:34 PM

引用:
    原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-15 04:25 PM 發表

我係用自己買野個acc再入seller center開acc係咁要我入商業登記😑

想請教你d稅又點計既呢,好鬼多煩細節🙏
    稅呢D野報就有,唔報就冇。
    自已決定。
    作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 05:30 PM

引用:
    原帖由 gary009 於 2020-5-15 04:33 PM 發表

曾經有一個分享,係一間美國中型企業,員工20人,月銷售50萬US, 佢地都一樣會死賬號。 ...
    笑咗
    作者: YSL_IY    時間: 2020-5-15 05:33 PM

引用:
    原帖由 gary009 於 2020-5-15 04:33 PM 發表

曾經有一個分享,係一間美國中型企業,員工20人,月銷售50萬US, 佢地都一樣會死賬號。 ...
    唔怪之得你叫我唔好灰心,原來死賬只不過係細矮野,等我仲成日覺得係世界末日咁
    作者: gary009    時間: 2020-5-15 05:36 PM

引用:
    原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 05:33 PM 發表

唔怪之得你叫我唔好灰心,原來死賬只不過係細矮野,等我仲成日覺得係世界末日咁
    唔死邊有生
    作者: newbizan    時間: 2020-5-15 08:33 PM

Amazon 對客戶體驗已係係潔癖到有病,我改信用卡都會觸發到佢
    作者: wandoremg    時間: 2020-5-15 11:18 PM

開戶個到。身份驗證到期日期填寫,我係香港永久身分證 要點寫?
    佢格式(MM/DD/YYYY)
    作者: gary009    時間: 2020-5-15 11:45 PM

引用:
    原帖由 wandoremg 於 2020-5-15 11:18 PM 發表

開戶個到。身份驗證到期日期填寫,我係香港永久身分證 要點寫?
    佢格式(MM/DD/YYYY)
    我寫係加大10年
    作者: wandoremg    時間: 2020-5-15 11:48 PM

引用:
    原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:45 PM 發表

我寫係加大10年
    都可以? 永久沒到期日期。寫一個比佢 都接受嗎?thx師兄
    作者: wandoremg    時間: 2020-5-16 12:34 AM

剛申請左顯示 要等2日佢打來確認?
    作者: supie    時間: 2020-5-16 08:44 AM

引用:
    原帖由 gary009 於 2020-5-15 02:56 PM 發表

例如:
  • 日積月累既遲發貨
  • 24小時內不回覆電郵
  • 被人投訴你既貨品有問題(話你假野<因為貨品地區問題,香港包裝會同外國有少少出入。
  • 投訴你侵權問題
  • 退貨率高
  • 取消率高

仲有好多好多你諗唔到既問題都會死賬號。 ...
  • 佩服,真心想問賣邊類型嘅產品較好呢,因為又要計shipping,fba cost。
    是否細件+輕係必須?
    賣成本好少嘅嘢?
    避開電子嘢?
    你賣過咁多樣嘢,可否講一樣相似或你曾經賣過做個參考?
    作者: gary009    時間: 2020-5-16 09:05 AM

引用:
    原帖由 wandoremg 於 2020-5-15 11:48 PM 發表

都可以? 永久沒到期日期。寫一個比佢 都接受嗎?thx師兄
    我都係咁寫
    最少到而家未試過呢個原因ban acc
    作者: gary009    時間: 2020-5-16 09:07 AM

引用:
    原帖由 wandoremg 於 2020-5-16 12:34 AM 發表

剛申請左顯示 要等2日佢打來確認?
    好似有得選擇 email或者打電話
    佢打黎會同你確認一d野
    作者: gary009    時間: 2020-5-16 09:14 AM

引用:
    原帖由 supie 於 2020-5-16 08:44 AM 發表

佩服,真心想問賣邊類型嘅產品較好呢,因為又要計shipping,fba cost。
    是否細件+輕係必須?
    賣成本好少嘅嘢?
    避開電子嘢?
    你賣過咁多樣嘢,可否講一樣相似或你曾經賣過做個參考? ...
    新做既話細件加輕一定係主要目標
    但係20美金以下既都唔建議做
    因為個個新人入場都係做呢種貨
    競爭大得誇張
    其實真係冇話邊類產品好做
    所有爆款產品都係要試出黎
    仲有一樣野
    賣唔賣得唔係睇件產品
    係睇你個listing寫得好唔好
    關鍵字做得好唔好
    當然仲有好多好多細節位
    都係用經驗開拓返嚟
    作者: newbizan    時間: 2020-5-16 01:23 PM

同意樓主,建議賣20-30元產品,20以下唔太賺錢,30以上風險較高。

一開始交交學費,賣小而美,可考慮下家用品,走FBA,worst case 必需品可以做deals 清晒D貨佢。

做Amazon 真係要有決心同耐性,我每個月都想quit左唔做
    作者: gary009    時間: 2020-5-16 02:42 PM

引用:
    原帖由 newbizan 於 2020-5-16 01:23 PM 發表

同意樓主,建議賣20-30元產品,20以下唔太賺錢,30以上風險較高。

一開始交交學費,賣小而美,可考慮下家用品,走FBA,worst case 必需品可以做deals 清晒D貨佢。

做Amazon 真係要有決心同耐性,我每個月都想quit左唔做 ...
    捱下捱下就慣!!!!!!
    作者: wandoremg    時間: 2020-5-16 09:34 PM

請問 佢電郵復我 叫我更正 資料。 如下:
    Hello,

We were unable to verify the bank statement you provided because it was illegible.

It is important that you provide a clear copy of the full document and that all information is visible.

我提供係銀行個張交易記錄既單。 佢話 難以辨認 無法核實。 甘我應該點比佢 比銀行邊張好?我中銀手機app 有電子月結單下載。可唔可以用?
    thx

作者: gary009    時間: 2020-5-17 11:51 AM

引用:
    原帖由 wandoremg 於 2020-5-16 09:34 PM 發表

請問 佢電郵復我 叫我更正 資料。 如下:
    Hello,

We were unable to verify the bank statement you provided because it was illegible.

It is important that you provide a clear copy of the full document and that all inform ...
    呢度佢意思係話你交去既文件同你申請賬號填既資料不符,你要對番申請賬號時既名同地址、跟番同樣既資料交上去既月結單先可以獲得通過,並唔係話你張月結單唔得。
    作者: arping2    時間: 2020-5-18 11:02 AM

請問一下你的FBM都是在香港發貨到美國? 還是在中國發貨? 報關應該點報?
    作者: gary009    時間: 2020-5-18 06:21 PM

引用:
    原帖由 arping2 於 2020-5-18 11:02 AM 發表

請問一下你的FBM都是在香港發貨到美國? 還是在中國發貨? 報關應該點報?
    香港跟中國也有。

報關既話你同物流公司講係咩貨,佢地會報價比你, 入面會包埋關稅。
    作者: arping2    時間: 2020-5-18 06:29 PM

引用:
    原帖由 gary009 於 2020-5-18 06:21 PM 發表

香港跟中國也有。

報關既話你同物流公司講係咩貨,佢地會報價比你, 入面會包埋關稅。
    咁如果你是寄一個產品給買家, 運費一般是多少? 你一般如何計算運費加在利潤中? 物流公司都是用FEDEX或UPS嗎? 謝謝.
    作者: newbizan    時間: 2020-5-18 06:31 PM

引用:
    原帖由 arping2 於 2020-5-18 06:29 PM 發表

咁如果你是寄一個產品給買家, 運費一般是多少? 你一般如何計算運費加在利潤中? 物流公司都是用FEDEX或UPS嗎? 謝謝.
    寄一件我個人會用以下platform

easy.  //// ship. /////   .   com

辛苦你自行google