標題: 我諗左好耐, 終於明白點解武漢肺炎咁大獲.....恆仔都跌唔落........ [打印本頁]

作者: CCPEVE    時間: 2020-2-22 12:49 AM     標題: 我諗左好耐, 終於明白點解武漢肺炎咁大獲.....恒仔都跌唔落........

因為計香港一年自然死亡人口係50K......自己上統計署查.......

當武漢肺炎個傳染力勁過流感, 去到百萬級別人受感染,

個官方死亡率係2.1%, 100萬人中招都只係多20K人會死...........

一年自然死50K, 多20K, 只要大家+傳媒唔講, 其實唔會好覺.........

領野中伏既只會覺得自己唔好彩..............

所以, 點解唔封關, 唔做防疫就係咁解............

一來係因為經濟..........

二來主流傳媒已經歸隊..........
作者: CCPEVE    時間: 2020-2-22 12:51 AM

宗仔講既受控, 唔係指病毒受控, 明未?
作者: CCPEVE    時間: 2020-2-22 12:52 AM

個行政方針係當一個巨大型既流感咁處理
作者: 大家樂低調股神    時間: 2020-2-22 12:56 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:52 AM 發表

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?
作者: 買恒指熊等食翅    時間: 2020-2-22 01:03 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:49 AM 發表

因為計香港一年自然死亡人口係50K......自己上統計署查.......

個官方死亡率係2.1%, 100萬人中招都只係多20K人會死...........

一年自然死50K, 多20K, 只要大家+傳媒唔講, 其實唔會好覺.........

所以, 點 ...
你黃人睇毒果港台主流傳媒?邊忽你睇到佢唔借疫情攻擊政府?下星期就大跌比你睇😎😎😎
作者: 買恒指熊等食翅    時間: 2020-2-22 01:04 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:49 AM 發表

所以, 點 ...
你黃人睇毒果港台主流傳媒?邊忽你睇到佢唔借疫情攻擊政府?下星期就大跌比你睇😎😎😎
作者: 灣仔上班人    時間: 2020-2-22 01:07 AM

無論你身邊有幾多個人自然死,同你的自然死都無任何關係。

但如果你身邊有人中咗炎症而你一直唔知,你就好大機會中招,然後你身邊的其他人都會中招。

而家最無奈係,無任何方法可以知道你每天接觸到的人有幾多人已中咗招
作者: 00008888    時間: 2020-2-22 01:09 AM

未必會死,好多人中左都唔知,自然好返,有埋抗體
作者: 00008888    時間: 2020-2-22 01:10 AM

作者: ng@xd    時間: 2020-2-22 01:15 AM

樓主⋯食左野未?硬淡死9緊
作者: leucocyte    時間: 2020-2-22 01:52 AM

根本隻肺炎就廢,淨係ko到長期病患或七八十歲以上
作者: agogo171    時間: 2020-2-22 02:43 AM

引用:

所以, 點 ...
都係向美國學習吧!😂😂😂
作者: mamameaaa    時間: 2020-2-22 09:16 AM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2020-2-22 01:52 AM 發表

醫生死一個刀厭多…才34
作者: 買大陸股等跳樓    時間: 2020-2-22 09:19 AM

因為恒仔本身就係一條死魚

圖片附件: 1582334287792.jpg (2020-2-22 09:19 AM, 43.91 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 直插2萬1    時間: 2020-2-22 09:49 AM

叻人
作者: yaoinsz    時間: 2020-2-22 10:04 AM

作者: mikecheung0000    時間: 2020-2-22 10:08 AM

引用:

所以, 點 ...
最大影響係其後的經濟,好多商舖頂唔順,市民沒有意欲出街消費
作者: 大大個肚腩    時間: 2020-2-22 10:10 AM

下星期...跌
作者: 紅爆沙貝勒皇子    時間: 2020-2-22 10:18 AM

因為呢個肺炎係小兒科,比起沙士,蚊牛之比。係黄醫鳩吹行晒,點解黃醫唔公怖好翻病人點醫好?點解黑記冇訪問病人病况感受?
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-2-22 10:33 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:52 AM 發表

咁咪大撚鑊囉!又想經濟好又隱暪美國今次仆街鳥
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-2-22 10:37 AM

引用:
原帖由 大家樂低調股神 於 2020-2-22 12:56 AM 發表

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?
屌下你!5毛唔炒股炒口罩㗎,你昂鳩咗黑色口罩咪5毛出囉!多啲幫櫬
作者: manmas88    時間: 2020-2-22 10:43 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 12:51 AM 發表

受控的不是疫情是9官
作者: 香港膠液所    時間: 2020-2-22 10:52 AM

引用:
原帖由 00008888 於 2020-2-22 01:10 AM 發表

相信近呢幾個月有不少人曾喉嚨痛幾聲咳!
只不過好返咗唔知咋
作者: 草帽海賊團路飛    時間: 2020-2-22 10:53 AM

無人想提早死
作者: pk2628    時間: 2020-2-22 11:01 AM

醫療系统如down 咗
吾只死咁少
睇返武漢就知
作者: 逆境男    時間: 2020-2-22 11:02 AM

無事 牙爺托得好穩
作者: 長州馬神    時間: 2020-2-22 11:04 AM

吾死都冇用
作者: 傻淡    時間: 2020-2-22 11:14 AM

你根本唔色計數
強國好朋友俄羅斯官方證實無漢廢炎係人工合成
(俄羅斯衛生部長以及俄羅斯聯邦消費者保護局局長的雙簽名)

俄羅斯聯邦官方網站在1月29日發表,第1版《預防、診斷、治療新型冠狀病毒(2019-NCOV)》報告,並於2月3日發表第2版,上面有俄羅斯衛生部長以及俄羅斯聯邦消費者保護局局長的雙簽名。內容指出,武漢肺炎是一種由蝙蝠所攜帶的病毒與另一種未知病毒的結合,基因排列順序和SARS有70%的吻合,且並非是天然形成的,而是一個綜合體。

另外,文件也指出,此種合成病毒對心肺疾病、高血壓及抽菸者,致死率高達25%,因為病毒是通過人體中的ACE2細胞(人體細胞的血管張力素轉化酶2)相互吸收,上訴3種人的ACE2細胞較高。另外,透過支持療法康復的痊癒者,他們體內的抗體相當不穩定,有再度被感染的可能,因此俄羅斯科學家也認為,利用康復者的血清進行治療,有潛在的風險。

https://www.msn.com/zh-tw/news/world/全球第一個!俄羅斯官方認證武漢肺炎是人工病毒/ar-BB10dXvf

作者: breadstick    時間: 2020-2-22 11:36 AM

引用:
原帖由 大家樂低調股神 於 2020-2-22 12:56 AM 發表

唔係當.直程係.
作者: angelayee    時間: 2020-2-22 11:43 AM

隻肺炎就廢過沙士.... 廢到.....唔想講
作者: issactoast    時間: 2020-2-22 11:45 AM

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-2-22 09:19 AM 發表

正解
作者: 將才    時間: 2020-2-22 11:51 AM

作者: breadstick    時間: 2020-2-22 12:01 PM

引用:

黄屍lT醫護罷工.
同期,估空做低.
可惜, 被大大力夾死.
作者: tesrofder    時間: 2020-2-22 12:24 PM

引用:

所以, 點 ...
唔係咁, 你立論唔得.

應該係咁, 肺炎勁定肺癌勁?

香港2017年有超過5000人死於肺癌. 而肺癌其中一個途徑係食煙/二手煙/三手煙. 基本上, 二手煙/三手煙你一出街就中(基本上係空氣傳播), 就算今時今日, 你見D人帶口罩, 都要係條街度食煙. 既然D人連肺癌都唔怕, 肺炎又有乜問題?

咁肺癌咁多年, 恒仔都跌唔落啦, 肺炎又有乜問題?
作者: 前後抽插    時間: 2020-2-22 12:55 PM

諗咁耐咪又係燈
作者: peter925    時間: 2020-2-22 12:56 PM

你想恒指跌就大量買牛啦,佢一定殺你的。
作者: LeePotJu88    時間: 2020-2-22 12:59 PM

新聞更新世事變
有要食有要活
有武肺,有要續生活
作者: 前後抽插    時間: 2020-2-22 01:00 PM

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-2-22 09:19 AM 發表

因為你係持份者
作者: rice_bin    時間: 2020-2-22 01:10 PM

但我已經唔再相信香港傳媒嘅報道
作者: 買大陸股等跳樓    時間: 2020-2-22 01:10 PM

引用:
原帖由 前後抽插 於 2020-2-22 01:00 PM 發表

因為你係持份者
你想點
作者: 番鼠bb    時間: 2020-2-22 01:34 PM

唔一定㗎。。。
作者: s336990    時間: 2020-2-22 01:42 PM

引用:

所以, 點 ...
啱啱另一個帖睇到話美國嘅流感可能係肺炎(美流感先於肺炎架)
如果係真,咁美國及全球都對個病無反應啦(係中國咁大件事)
咁你又想個恆指俾咩反應你呢?
作者: 東方翼01    時間: 2020-2-22 01:53 PM

作者: TrekTrek    時間: 2020-2-22 01:59 PM

關死亡率乜事,啲人驚死就足夠令經濟玩完,你冇晒遊客,零售飲食,全部大鑊,失業率上升,啲人有錢都留返個錢,只係而家大家同時間作賽,希望快啲冇事,啲客翻返嚟,而家個個月蝕本嗰啲生意,講真可以頂多幾多個月?
作者: fate3609    時間: 2020-2-22 02:03 PM

接住係牛三
作者: 绝对火焰    時間: 2020-2-22 02:14 PM

有點怕
作者: sictakho    時間: 2020-2-22 02:21 PM

我唔想死喎
作者: 破壞皇    時間: 2020-2-22 02:27 PM

插,股災
作者: 黃昏委屈的獅子    時間: 2020-2-22 02:28 PM

引用:

所以, 點 ...
師兄,平心而論,我會用最差情況去計,即係肺炎死亡率應該係用出院人數加死亡人數做分母,大約宜家喺10%.
作者: homing1977    時間: 2020-2-22 02:40 PM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 00:51 發表

甩毛張有講無做  時光隧道
作者: 樹上純情的P圖    時間: 2020-2-22 03:11 PM

作者: 樹上純情的P圖    時間: 2020-2-22 03:13 PM

作者: tesrofder    時間: 2020-2-22 04:11 PM

丫, 忽然間諗到呢個情景.

金融海嘯既核心, 係美國. 但美國將金融海嘯轉左去其他國家, 所以金融海嘯既核心既美國, 指數可以屢創新高.

同樣地, 武漢肺炎既核心係中國, 但近日睇, 己經開始轉移去日韓. 同樣道理, 武漢肺炎既核心上證, 係未來既十年, 只會年年上升, 而恒仔雖然唔係核心,  但恒仔好多都係內地公司, 上證年年新高, 恒仔點都會跟既. 所以, 大獲咁緊要, 用番金融海嘯既手法, 只要識得轉移就得架啦.
作者: 革命小薯    時間: 2020-2-22 04:28 PM

引用:

所以, 點 ...
已經在之前高位跌近2000點
作者: dhj    時間: 2020-2-22 05:02 PM

極同意樓主 , 分析得好 ! 
作者: 晚間藍色腳毛    時間: 2020-2-22 07:42 PM

引用:
原帖由 00008888 於 2020-2-22 01:10 AM 發表

x2
作者: 晚間藍色腳毛    時間: 2020-2-22 07:43 PM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2020-2-22 01:52 AM 發表

所以洗物驚
作者: 晚間藍色腳毛    時間: 2020-2-22 07:44 PM

引用:
原帖由 樹上純情的P圖 於 2020-2-22 03:11 PM 發表

勿戴口罩
其實我個口罩已經用足全日,同冇戴冇分別
作者: CCPEVE    時間: 2020-2-22 07:45 PM

引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-2-22 12:24 PM 發表

唔係咁, 你立論唔得.

應該係咁, 肺炎勁定肺癌勁?

香港2017年有超過5000人死於肺癌. 而肺癌其中一個途徑係食煙/二手煙/三手煙. 基本上, 二手煙/三手煙你一出街就中(基本上係空氣傳播), 就算今時今日, 你見D人帶口罩, 都要係條街度食煙. 既然D人連肺癌都唔怕, 肺炎又有乜問題?

咁肺癌咁多年, 恒仔都跌唔落啦, 肺炎又有 ...
o尔有point, 我無話可說
作者: 商界哈廁紙    時間: 2020-2-22 07:46 PM

作者: CCPEVE    時間: 2020-2-22 07:54 PM

引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-2-22 04:11 PM 發表

金融海嘯既核心, 係美國. 但美國將金融海嘯轉左去其他國家, 所以金融海嘯既核心既美國, 指數可以屢創新高.

同樣地, 武漢肺炎既核心係中國, 但近日睇, 己經開始轉移去日韓. 同樣道理, 武漢肺炎既核心上證, 係未來既十年, 只會年年上升, 而恒仔雖然唔係核心,  但恒仔好多都係內地公司, 上證年年新高, 恒仔點都會跟既. 所以, 大獲咁緊要, 用 ...
美國佬有科技累積 + 資本 + 美圓地位 + 國土安全性 + 社會/市場透明度,  事後睇返所謂既金溶海笑其實只不過係一場呃貨........

上A就真係....怕今次咁搞一獲, D工業轉移得更快, D歐美要去中國化
作者: CCPEVE    時間: 2020-2-22 07:58 PM

引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-2-22 04:11 PM 發表

同樣地, 武漢肺炎既核心係中國, 但近日睇, 己經開始轉移去日韓. 同樣道理, 武漢肺炎既核心上證, 係未來既十年, 只會年年上升, 而恒仔雖然唔係核心,  但恒仔好多都係內地公司, 上證年年新高, 恒仔點都會跟既. 所以, 大獲咁緊要, 用 ...
我覺得一個地方 / 估票值唔值得投資其實係睇2樣野, 就係持續性 + 展望.......

持續性就係睇會唔會total loss, 展望就係睇會唔會升值...........
作者: 言京老師    時間: 2020-2-22 08:17 PM

南韓、日本接力
歐美跟機
作者: tesrofder    時間: 2020-2-22 08:52 PM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2020-2-22 07:54 PM 發表

美國佬有科技累積 + 資本 + 美圓地位 + 國土安全性 + 社會/市場透明度,  事後睇返所謂既金溶海笑其實只不過係一場呃貨........

上A就真係....怕今次咁搞一獲, D工業轉移得更快, D歐美要去中國化 ...
咁又唔係呃貨既。如果冇金融海嘯,唔係等錢使,我諗都唔會有1299。
作者: 樹上純情的P圖    時間: 2020-2-22 09:47 PM

作者: jimmy0066    時間: 2020-2-22 10:43 PM

貪官啲外幣好多係香港,所以頂住左!
作者: 戰列艦    時間: 2020-2-24 05:40 PM

笑左,跌唔落
作者: manmas88    時間: 2020-2-24 05:41 PM

引用:

所以, 點 ...
你做乜諗野呀!出事啦
作者: 傻淡    時間: 2020-2-26 03:17 PM

下次諗清楚
作者: mhz    時間: 2020-2-26 03:34 PM

香港一年因肺炎而死有8000人

呢場病疫其實只係一種傳染病而已
作者: boyboy168168    時間: 2020-2-26 03:41 PM

點樣分: 跌唔落,  扮跌唔落,  真彈, 假彈,  慢跌chok chok市
作者: homing1977    時間: 2020-2-26 03:47 PM

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2020-2-26 15:41 發表

點樣分: 跌唔落,  扮跌唔落,  真彈, 假彈,  慢跌chok chok市
知道就發
作者: 明日紅色世界    時間: 2020-3-14 10:25 AM

引用:

係丫,但侵侵冇諗過依家係互聯網時代,民綷主義,個個一有事都插政府,即時拍片嘈,一傳一萬,所以習大大都要緊急處理,依家係好難冚住d事,除非好似北韓咁冇網絡
作者: 明日紅色世界    時間: 2020-3-14 10:29 AM

引用:
原帖由 傻淡 於 2020-2-22 11:14 AM 發表

你根本唔色計數
強國好朋友俄羅斯官方證實無漢廢炎係人工合成
(俄羅斯衛生部長以及俄羅斯聯邦消費者保護局局長的雙簽名)

俄羅斯聯邦官方網站在1月29日發表,第1版《預防、診斷、治療新型冠狀病毒(2019-NCOV)》報告,並於2月3日發表第2版,上面有俄羅斯衛生部長以及俄羅斯聯邦消費者保護局局長的雙簽名。內容指出,武漢肺炎是一種由蝙蝠所攜帶的病毒與另一種未知病毒 ...
其實今次我信唔太關老美事,因為美國仲傷過大陸,反而可能係以色列,但佢估唔到豬隊友美國咁廢
作者: 前後抽插    時間: 2020-3-14 10:52 AM

Ok 已閱