標題: [中山][惠州] 香港人如何在大灣區買二手樓? [打印本頁]

作者: yan_mum    時間: 2019-12-9 12:27 AM     標題: 香港人如何在大灣區買二手樓?

資金有限,一手很多過 budget,買二手樓安全嗎?有什麼要注意?有什麼手續?中山和惠州那個位置比較好?
作者: 東方浪漫的樓盤    時間: 2019-12-9 12:27 PM

買二手樓  你預咗香港人冇得貸款
除非你在  內地的銀行帳戶持續有生錢流入
銀行對你嘅財政狀態有信心才會借錢畀你

只要你香港有樓 , 最理想嘅方法都係加按套現
大陸一炮過畀 , 一筆過付款仲可以壓對方價
而且香港利息畀大陸低好多

至於中山 惠陽邊個地方好 , 你自己再諗下
我自己買惠陽  唔方便畀意見你 , 唔夠中立
作者: lawfatfat    時間: 2019-12-9 01:32 PM

引用:
原帖由 yan_mum 於 2019-12-9 12:27 AM 發表

資金有限,一手很多過 budget,買二手樓安全嗎?有什麼要注意?有什麼手續?中山和惠州那個位置比較好?
我自己是在惠陽買樓。
惠州黎講,買二手樓比買一手樓安全。
買二手樓,可以先要求舊業主出示間屋既查册(即係去房管局,出一張間屋有無抵押比银行,欠款多少,有無被查封,屋主名等资料),無問题先簽合約比訂金。
之後等十多日,AA會幫双方做些文件,再揾一日買賣双方約好一齊去房管局做轉名手續,一日就oK可拎到房管局出既回執(回執=临時紅本,所以一定要自己keep,唔好比中介),同日full pay 比原業主或做资金監管。再等十多天,自己用回執去房管局换紅本。
一個月左右,買賣完成,紅本到手。
作者: lawfatfat    時間: 2019-12-9 01:40 PM

引用:
原帖由 yan_mum 於 2019-12-9 12:27 AM 發表

相比,買一手楼,要靠運氣。
好彩即,發展商係三、四年內,唔好蝕錢、資金周轉唔好出現問題、中央唔好查貪查着呢間發展商、公司唔好做假數、公司唔好拖欠工程款被查封、高層唔好被人偷走资金........
比左錢買樓花,收樓前日日擔心烂尾
收楼後,又怕出唔到紅本
見咁多新楼,收樓後貨不對版維權既新聞,真係怕怕...........
作者: aoisonic    時間: 2019-12-9 04:08 PM

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 01:32 PM 發表

我自己是在惠陽買樓。
買二手樓,可以先要求舊業主出示間屋既查册(即係去房管局,出一張間屋有無抵押比银行,欠款多少,有無被查封,屋主名等资料),無問题先簽合約比訂金。
之後等十多日,AA會幫双方做些文件,再揾一日買賣双方約好一齊去房管局做轉名手續,一日就oK可拎到房管局出既回執(回執=临時紅本,所以一定要自己keep,唔好比中介),同日full pay 比原 ...
請問點解"惠州黎講,買二手樓比買一手樓安全"?
作者: cd女玩    時間: 2019-12-9 05:05 PM

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 01:32 PM 發表

我自己是在惠陽買樓。
之後等十多日,AA會幫双方做些文件,再揾一日買賣双方約好一齊去房管局做轉名手續,一日就oK可拎到房管局出既回執(回執=临時紅本,所以一定要自己keep,唔好比中介),同日full pay 比原 ...
師兄其實如果同一日去攞到回執呢,係咪其實都好穩陣呀,就算full play 俾現園原業主都冇問题呢?
作者: qqnokia    時間: 2019-12-9 05:28 PM

引用:
原帖由 東方浪漫的樓盤 於 2019-12-9 12:27 PM 發表

我自己買惠陽  唔方便畀意見你 , 唔夠中立 ...
遠嘅唔清楚,大灣區城市 只要有錢俾首期,提供到香港銀行半年月結單,香港工作證明,每月薪金收入系供樓嘅1.2倍(兌換人民幣後)
基本上申請內地銀行貸款都唔會有問題,除非你曾經系大陸被列入信貸黑名單,或者有房屋貸款系身上
作者: lawfatfat    時間: 2019-12-9 07:22 PM

引用:
原帖由 cd女玩 於 2019-12-9 05:05 PM 發表

師兄其實如果同一日去攞到回執呢,係咪其實都好穩陣呀,就算full play 俾現園原業主都冇問题呢?
係呀!
其實拎到回執,即係等同一切手續已办好,比時間房管局印紅本。
所以,唔見在回孰,好麻烦,等同唔見在紅本.......
作者: lawfatfat    時間: 2019-12-9 07:33 PM

引用:
原帖由 aoisonic 於 2019-12-9 04:08 PM 發表

請問點解"惠州黎講,買二手樓比買一手樓安全"?
#3、#4 講左。
直接講,我地可以去房管局查到已出红本的楼宇狀況(業主資料、單位有無按揭、抵押、欠多少供款、甚至業主有無因欠债而被入纸查封個單位......)
但,我地小市民係查唔到發展商的經濟狀況,资金鍊有冇出問题。大陸要做假數,太容易了。
光耀,全國十大,就係一個好例子。
作者: Ivanliu2.0    時間: 2019-12-9 07:54 PM

中山二手稅費高,價錢可能貴過一手唔係好推薦,要2手的話都可以做貸款我有朋友做過
作者: cd女玩    時間: 2019-12-9 08:25 PM

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 07:22 PM 發表

係呀!
其實拎到回執,即係等同一切手續已办好,比時間房管局印紅本。
所以,唔見在回孰,好麻烦,等同唔見在紅本.......
Full play日即收匙日,我個中价只推新楼,話2手好多手續做,要4-6個月先完成,真係當香港人儍的。
作者: PY1386    時間: 2019-12-9 08:58 PM

引用:

如我再在內地買樓,我會選二手樓,二手可快點收樓,風險比一手樓低,二手有現樓睇,可了解建樓質素,如再想了解,可pm我。
作者: 三個豐滿的手袋    時間: 2019-12-10 09:00 AM

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2019-12-9 07:33 PM 發表

#3、#4 講左。
直接講,我地可以去房管局查到已出红本的楼宇狀況(業主資料、單位有無按揭、抵押、欠多少供款、甚至業主有無因欠债而被入纸查封個單位......)
但,我地小市民係查唔到發展商的經濟狀況,资金鍊有冇出問题。大陸要做假數,太容易了。
光耀,全國十大,就係一個好例子。 ...
請問師兄,二手樓第一次比訂金,是多少percent。另外資金監管,是否去銀行查詢,定係去局監局做?Thx
作者: lawfatfat    時間: 2019-12-10 09:23 AM

引用:
原帖由 三個豐滿的手袋 於 2019-12-10 09:00 AM 發表

請問師兄,二手樓第一次比訂金,是多少percent。另外資金監管,是否去銀行查詢,定係去局監局做?Thx
惠州,二手樓訂金係由買賣双方決定,一般是樓價10%或5萬。
資金監管,可去房管局做,收500~800蚊手續費。(也可去銀行做,但因為我當時選了在房管局做,所以銀行做法我不太清楚)
作者: cheungkee007    時間: 2019-12-10 05:22 PM

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-12-9 05:28 PM 發表

遠嘅唔清楚,大灣區城市 只要有錢俾首期,提供到香港銀行半年月結單,香港工作證明,每月薪金收入系供樓嘅1.2倍(兌換人民幣後)
基本上申請內地銀行貸款都唔會有問題,除非你曾經系大陸被列入信貸黑名單,或者有房屋貸款系身上 ...
請問年近六十掂唔掂?
作者: Coffee    時間: 2019-12-10 05:30 PM

引用:

自住選著惠州價錢平,交通都比較方便,不過不適合投資,地大人少帶唔起樓市,中山相比惠州會更加適合投資,價錢同惠州差唔多,基建在發張中,深中通道在建緊,資金足夠可以考慮南朗或者翠亨,昇值潛力相對會高,
有需要可以隨時穩我,一對一高級商務專車免費接送
作者: qqnokia    時間: 2019-12-10 06:41 PM

引用:
原帖由 cheungkee007 於 2019-12-10 05:22 PM 發表

請問年近六十掂唔掂?
按條例,年近60 可以選擇還款嘅年期都唔會超過10年,甚至更少(視乎銀行批唔批)
還款時間少,意味住每月還款額增加,而要求你本人嘅每月收入亦會增加
作者: 你好我好007    時間: 2019-12-10 09:38 PM

惠洲邊間銀行可以做?
作者: 不基純情的樓主    時間: 2019-12-10 11:36 PM

可以系香港銀行借港幣低息按揭
作者: wongtailung    時間: 2019-12-11 12:00 AM

Money
作者: wongtailung    時間: 2019-12-11 12:02 AM

引用:

我自己是在惠陽買樓。
二手樓可反映出個單位,與及個小區既質素。
作者: wongtailung    時間: 2019-12-11 12:04 AM

引用:
原帖由 cheungkee007 於 2019-12-10 05:22 PM 發表

請問年近六十掂唔掂?
唔🉐️,或者你問下銀行
作者: Cxhp22    時間: 2019-12-11 02:38 AM

引用:
原帖由 Ivanliu2.0 於 2019-12-9 07:54 PM 發表

中山二手稅費高,價錢可能貴過一手唔係好推薦,要2手的話都可以做貸款我有朋友做過
中山二手住宅满五唯一,咁税費仲高嗎
作者: 井底中心的神童    時間: 2019-12-11 08:41 AM

引用:

路過,如果想基建好,升值有潛力,仲有不少非公寓平盤係東莞 (三年內通第二條地鐵,道窖、沙田鎮等) 、增城(已通廣州地鐵 13 号)等。自己搜下 Q 房鏈家。住得方便,升值亦有基本保障。
作者: 食死貓的肉肉    時間: 2019-12-11 09:57 AM

如果俾我揀,我揀惠州,通香港高鐵
作者: 井底中心的神童    時間: 2019-12-11 01:10 PM

引用:
原帖由 食死貓的肉肉 於 2019-12-11 09:57 AM 發表

如果俾我揀,我揀惠州,通香港高鐵
係,但我有個實際少少既問題。。。就係即時買高鐵票返深圳北係好難。。。一係要近深圳十四十六線,會好少少?
作者: 食死貓的肉肉    時間: 2019-12-11 01:51 PM

引用:
原帖由 井底中心的神童 於 2019-12-11 01:10 PM 發表

係,但我有個實際少少既問題。。。就係即時買高鐵票返深圳北係好難。。。一係要近深圳十四十六線,會好少少?
十四十六線?係乜?
作者: 井底中心的神童    時間: 2019-12-11 02:37 PM

引用:
原帖由 食死貓的肉肉 於 2019-12-11 01:51 PM 發表

十四十六線?係乜?
深圳地鐵 14 和 16 号線
作者: 神風999    時間: 2019-12-11 02:37 PM

引用:
原帖由 食死貓的肉肉 於 2019-12-11 01:51 PM 發表

十四十六線?係乜?
深圳地鐵 如果住惠州考慮香港通勤只會考慮蓮塘口岸因素,如果考慮投資 便是近深圳14/16號綫臨深地方

依家吹緊嘅風 惠州會有地鐵會同深圳14號線接軌同會起深大城際 記住呢啲係吹 未有確實時間
深圳西部都用咗七年時間起地鐵同城際正常下一轉應該輪到東部發展
作者: dicksonchu1986    時間: 2019-12-11 05:00 PM

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-12-9 05:28 PM 發表

基本上申請內地銀行貸款都唔會有問題,除非你曾經系大陸被列入信貸黑名單,或者有房屋貸款系身上 ...
1.2倍?如果我月薪2萬呢?
作者: 惠州經紀葉經理    時間: 2019-12-12 08:15 PM

作者: 神風999    時間: 2019-12-12 08:21 PM

引用:
原帖由 惠州經紀葉經理 於 2019-12-12 08:15 PM 發表

香港人我建議買一手樓安全,無咁麻煩。
點解二手唔安全?
一手咩樓盤做香港人按揭?俾幾多成
同埋其他地方有樓可以買惠州一手?
作者: 惠州經紀葉經理    時間: 2019-12-12 08:25 PM

作者: 神風999    時間: 2019-12-12 08:32 PM

引用:
原帖由 惠州經紀葉經理 於 2019-12-12 08:25 PM 發表

第一,香港人做二手樓按揭麻煩,大部分銀行唔做。第二,宜家買二手樓稅費高,首付四成差不多去到總價嘅一半。惠陽大大亞灣好多都可以做一手樓按揭,雅居樂,碧桂園,新力等。 ...
惠州唔係買咗之後禁售三年?
惠州受歡迎果D樓盤好似唔多做香港人生意
基本上香港人要買差唔多要Full pay
大陸買樓地段好重要 你有咩好盤推介下
作者: 惠州經紀葉經理    時間: 2019-12-12 08:35 PM

作者: chan0318    時間: 2019-12-12 08:50 PM

引用:
原帖由 惠州經紀葉經理 於 2019-12-12 08:25 PM 發表

第一,香港人做二手樓按揭麻煩,大部分銀行唔做。第二,宜家買二手樓稅費高,首付四成差不多去到總價嘅一半。惠陽大大亞灣好多都可以做一手樓按揭,雅居樂,碧桂園,新力等。 ...
大亞灣二手房產証滿二非滿五唯一既個稅,
可選擇"成交價x2%"。

惠陽二手房產非滿五唯一既個稅,
只能係"差額x20%"。

你不說普遍二手開價同新樓相差幾多 ?

你不說二手同區域不同樓盤的價錢同質化嚴重,什少會出現倒掛現象 ?

還有,雖然港人買二手近乎不可能做到按揭......
但相對地,內地人買二手,部份樓盤銀行可以做高評,也有個別銀行可以根據成交價評估......
惠州未行三價合一,但惠灣二手一樣有市場。

請唔好自己主力代理新樓,就吹到"二手好麻煩"叫人唔好留意......(不過這點也是惠州樓市硬傷之一)

得罪了。

作者: 惠州經紀葉經理    時間: 2019-12-12 08:54 PM

作者: cd女玩    時間: 2019-12-12 09:02 PM

引用:
原帖由 chan0318 於 2019-12-12 08:50 PM 發表

大亞灣二手房產証滿二非滿五唯一既個稅,
可選擇"成交價x2%"。

惠陽二手房產非滿五唯一既個稅,
只能係"差額x20%"。

你不說普遍二手開價同新樓相差幾多 ?

你不說二手同區域不同樓盤的價錢同質化嚴重,什少會出現倒掛現象 ?

還有,雖然港人買二手近乎不可能做到按揭......
但相對地,內地人買二手,部份樓盤銀行可以做高評,也有個別銀行可以根據成交價評估......
惠州未行三價合 ...
我就係跟師學到野,個aa同我講2手好麻煩,重同我講大亞灣税要20%,我同他講係2%,再成個買2手流程講出來,佢即時呆左收左水,師兄好野
作者: chan0318    時間: 2019-12-12 09:04 PM

引用:
原帖由 惠州經紀葉經理 於 2019-12-12 08:54 PM 發表

你說得對,如果全款買二手房無咁麻煩,同埋稅費問題滿兩年同滿五唯一差別大,我都有做二手,有筍盤當然建議買二手樓
以往港人買惠灣二手,好多人會在香港借錢/港樓加按等方法自制按揭。

(當然,同意預算情況因人而異。)

一般一次過性付款買二手,更多數可再議價,鋤價更低。
因處理他項權証需時長,一般賣家要等一大段時間才能收到尾款,
所以更傾向買家可一筆過付款免卻周轉煩惱。

Btw現在情況逐漸改善。
作者: 惠州經紀葉經理    時間: 2019-12-12 09:10 PM

作者: chan0318    時間: 2019-12-12 09:29 PM

引用:
原帖由 惠州經紀葉經理 於 2019-12-12 09:10 PM 發表

師兄好專業but 2%嘅話有要求,一係要業主配合話稅票唔見佐,二有些係做唔到2%嘅,三如果係稅票價高,用20%方法計算仲少稅費或者免稅。唔係全部樓都可以用2%計稅的。 ...
(成交價x2%)前題係証產滿兩年,即紅本日期為準的出証滿兩年。
如果係2017年4月8日三年限售新政前已網簽既樓盤,不受三年限售影響,買入滿兩年後就可以賣。
而這些二手盤源買入已滿兩年,
但**產証未必夠兩年**,因此不可以用(成交價x2%)來作個稅選項。

註 :
"買入滿兩年"與"產証滿兩年"係不同的,
"買入滿兩年"係指"契稅完稅票日期"滿兩年~
"產証滿兩年"係指紅本登記日期滿兩年~

作者: 惠州經紀葉經理    時間: 2019-12-12 09:32 PM

作者: chan0318    時間: 2019-12-12 09:40 PM

引用:
原帖由 惠州經紀葉經理 於 2019-12-12 09:10 PM 發表

師兄好專業but 2%嘅話有要求,一係要業主配合話稅票唔見佐,二有些係做唔到2%嘅,三如果係稅票價高,用20%方法計算仲少稅費或者免稅。唔係全部樓都可以用2%計稅的。 ...
另補充 :

(差額x20%)的選項當中的"差額",
係以地稅評估價作計算的,一般係較低。

"差額"=今次買入價 - 上次買入價 - 抵扣項。
"抵扣項"係上次交易既必要支出,可以係裝修成本等等。
有單有據有合同既話,裝修費最高更可以作為"樓價10%"來抵扣掉.....

所以,所謂既"二手稅費"又係咪真係咁嚇人呢.....見仁見志。
( 更何況滿五唯一盤源係免個稅的..... )

作者: 商界長長主題    時間: 2019-12-12 10:09 PM

引用:

大把一手樓
作者: Ivanliu2.0    時間: 2019-12-13 12:09 PM

引用:
原帖由 Cxhp22 於 2019-12-11 02:38 AM 發表

中山二手住宅满五唯一,咁税費仲高嗎
那就不高,現在滿五唯一屬於稀有,價錢噶話都唔平,好簡單道理我稅費低就買高點
作者: idaleungwm    時間: 2019-12-13 02:10 PM

引用:
原帖由 東方浪漫的樓盤 於 2019-12-9 12:27 PM 發表

我自己買惠陽  唔方便畀意見你 , 唔夠中立 ...
五會貸五到,我自己都供緊層中山樓
作者: 加-×÷    時間: 2019-12-13 02:47 PM

引用:
原帖由 神風999 於 2019-12-11 02:37 PM 發表

深圳地鐵 如果住惠州考慮香港通勤只會考慮蓮塘口岸因素,如果考慮投資 便是近深圳14/16號綫臨深地方

依家吹緊嘅風 惠州會有地鐵會同深圳14號線接軌同會起深大城際 記住呢啲係吹 未有確實時間
深圳西部都用咗七年時間起地鐵同城際正常下一轉應該輪到東部發展 ...
東部=盐田?龍崗?
作者: chan0318    時間: 2019-12-13 03:01 PM

引用:
原帖由 加-×÷ 於 2019-12-13 02:47 PM 發表

東部=盐田?龍崗?
羅湖/鹽田/龍崗/坪山/大鵬。
歸東
作者: chan0318    時間: 2019-12-13 03:02 PM

引用:
原帖由 idaleungwm 於 2019-12-13 02:10 PM 發表

五會貸五到,我自己都供緊層中山樓
師姐,中山二手,
恒生是否可貸 ?
作者: chan0318    時間: 2019-12-13 03:04 PM

引用:
原帖由 cd女玩 於 2019-12-12 09:02 PM 發表

我就係跟師學到野,個aa同我講2手好麻煩,重同我講大亞灣税要20%,我同他講係2%,再成個買2手流程講出來,佢即時呆左收左水,師兄好野
師兄,大愛城睇成點 ?
作者: 加-×÷    時間: 2019-12-13 03:07 PM

引用:
原帖由 chan0318 於 2019-12-13 03:01 PM 發表

羅湖/鹽田/龍崗/坪山/大鵬。
歸東
羅湖已經跑出,龍崗正進入狀態,莫非下個進閘的會是鹽田&坪山?
作者: bbq323    時間: 2019-12-13 03:09 PM

講真,無話二手大陸樓唔好,不過貴是一個問題,要比兩晒邊地產佣又是一個問題,仲要比埋上手稅再是一個問題!
百幾萬買人地三十萬買返來既樓!
我都有d手震!
都係個句,買大陸樓幾十萬買層新樓包精裝修就可以考慮下!
一個字!錢
作者: 神風999    時間: 2019-12-13 03:54 PM

引用:
原帖由 加-×÷ 於 2019-12-13 02:47 PM 發表

東部=盐田?龍崗?
龍崗 坪山
作者: cd女玩    時間: 2019-12-13 04:41 PM

引用:
原帖由 chan0318 於 2019-12-13 03:04 PM 發表

師兄,大愛城睇成點 ?
看了個有装130萬,單位改動多不合,一個毛披110,見連家有好多二手,不急呀當日智2座
作者: 亞4    時間: 2019-12-13 04:47 PM

點都考慮中山
作者: 銦cdr    時間: 2019-12-13 05:07 PM

想買幾大?
小女子手持
1間400呎,有露台,
另一間
6-700呎2房+露台可以放售給妳
作者: 前往平平弟弟    時間: 2019-12-13 05:17 PM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-12-13 03:09 PM 發表

講真,無話二手大陸樓唔好,不過貴是一個問題,要比兩晒邊地產佣又是一個問題,仲要比埋上手稅再是一個問題!
百幾萬買人地三十萬買返來既樓!
我都有d手震!
都係個句,買大陸樓幾十萬買層新樓包精裝修就可以考慮下!
一個字!錢 ...
大陸二手稅每一個地方都唔同,未必一定好多,但計法真係五花八門,而且程序真係繁複好多,中間又多灰色地帶。
作者: idaleungwm    時間: 2019-12-13 09:11 PM

引用:
原帖由 chan0318 於 2019-12-13 03:02 PM 發表

師姐,中山二手,
恒生是否可貸 ?
可以,我按揭買的也是二手
作者: idaleungwm    時間: 2019-12-13 09:12 PM

引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-12-13 05:07 PM 發表

想買幾大?
小女子手持
1間400呎,有露台,
另一間
6-700呎2房+露台可以放售給妳
400尺幾錢
作者: 銦cdr    時間: 2019-12-14 12:05 AM

引用:
原帖由 idaleungwm 於 2019-12-13 09:12 PM 發表

400尺幾錢
連傢俬電器裝修$68左右
作者: 你好我好007    時間: 2019-12-15 08:20 PM

今日係惠城睇咗幾個二手盤   aa話肯同我房貸 但要本地擔保人 請問真係要本地擔保人

本地
作者: badsaleok    時間: 2019-12-15 09:17 PM

政府推行的大灣區,中央新政策,就算你在大灣區投資買了樓房也隨時拒拒絕入境。一刀切。引你入局。隨時打壓你,水貨客,人面識別隨時拒入境。中共理得你,所有示威人仕隨時不能入境,香港政府推政策,大家忘記了大灣區了,香港人沒優待的稅,內地過關人面識別很厲害,新彊教育營就是好好証明,在香港人在內地買了樓房,高危風險

圖片附件: 1576415874657.jpg (2019-12-15 09:17 PM, 211.28 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: chan0318    時間: 2019-12-15 10:10 PM

引用:
原帖由 你好我好007 於 2019-12-15 08:20 PM 發表

今日係惠城睇咗幾個二手盤   aa話肯同我房貸 但要本地擔保人 請問真係要本地擔保人

本地
是的。

港人在惠州,走銀行做二手按揭或是銀行做抵押貸款,都煩到一個點。

搵擔保人係一個方法,但本地擔保人都要有特定條件

圖片附件: 1576419018657.jpg (2019-12-15 10:10 PM, 94.42 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 你好我好007    時間: 2019-12-15 10:43 PM

引用:
原帖由 chan0318 於 2019-12-15 10:10 PM 發表

是的。

港人在惠州,走銀行做二手按揭或是銀行做抵押貸款,都煩到一個點。

搵擔保人係一個方法,但本地擔保人都要有特定條件
如果無擔保人怎辦?
作者: chan0318    時間: 2019-12-15 10:59 PM

引用:
原帖由 你好我好007 於 2019-12-15 10:43 PM 發表

如果無擔保人怎辦?
那港人就近乎做不了......

師兄可以試下問問AA中介有沒有其他下欄方法,
但熱門有價值地區樓盤,二手不缺內地買家,找到一個肯盡心幫忙既AA難上加難。
這也是港人在惠州傾向買新樓的原因之一。

如可以,更可取既方法係香港借再一次性,
又不浪費在全國中重要的"處女貸"名額,未來可留在一線城市中用到。

但當然,視乎個人預算與取向.....
作者: pengge00    時間: 2019-12-16 12:37 AM

作者: 你好我好007    時間: 2019-12-16 07:26 PM

引用:
原帖由 chan0318 於 2019-12-15 10:59 PM 發表

那港人就近乎做不了......

師兄可以試下問問AA中介有沒有其他下欄方法,
但熱門有價值地區樓盤,二手不缺內地買家,找到一個肯盡心幫忙既AA難上加難。
這也是港人在惠州傾向買新樓的原因之一。

如可以,更可取既方法係香港借再一次性,
又不浪費在全國中重要的"處女貸"名額,未來可留在一線城市中用到。

但當然,視乎個人預算與取向..... ...
師兄  佢話有方法  大陸aa信得過嗎?
作者: chan0318    時間: 2019-12-18 11:50 PM

引用:
原帖由 你好我好007 於 2019-12-16 07:26 PM 發表

師兄  佢話有方法  大陸aa信得過嗎?
AA會否做擔保人 ?
相不相信得自己衡量了。

另,非正規銀行的貸款/走外面金融的方法還有不少,但個人也絕不建議......
作者: kimrico    時間: 2019-12-19 01:07 AM

二手要full pay
作者: badsaleok    時間: 2019-12-19 08:26 AM

引用:

澳門變了新彊2.0,
意味著大灣區澳門區,隨投資機會也隨一個陷阱機會,
就算你投資了這些高危的地方,
隨時被拒入境。化為烏有。
所以內地大灣區澳門投資真的要審慎考慮。
政府也幫不到你,只會做戲的
跟極權地方說道理,晒氣

圖片附件: 1576715200224.jpg (2019-12-19 08:26 AM, 571.4 KB) / 該附件被下載次數 1