標題: 中國國家主席習近平在貿易戰上向美國TRUMP 妥協... [打印本頁]

作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-12 12:08 PM

中美在華盛頓進行的第13輪經貿高級別磋商取得初步成果,美國總統特朗普周五(11日)在白宮橢圓形辦公室接見中國國務院副總理劉鶴時表示,雙方已達成「非常可觀」的第一階段協議。財長姆紐欽則表示,原定下周二(15日)生效、針對2500億美元(約1.95萬億港元)中國貨的增加關稅措施將會暫緩實施,中方會購買400億至500億美元(約3120億至3900億港元)的美國農產品。彭博社則引述消息指,中美已開始「貿易休戰」。

特朗普與劉鶴會面時表示,第一階段貿易協議將在未來3周草擬完成;並會在簽署第一階段協議後,隨即開始展開第二階段磋商。首階段貿易協議將解決知識產權和金融服務方面的問題,而中國則會購買總值約400億至500億美元的美國農產品。會前形容中美過去兩日的貿談具「建設性」的姆紐欽亦提到,美方未來會考慮是否取消8月宣布、將中國列為匯率操縱國的决定,他說:「我們在關鍵議題上有基本共識,但依然有很多事情需要努力。」

值得一提的是,有記者留意到白宮介紹特朗普和劉鶴的會面時所用的信息總覽表上,將劉鶴稱為「特使」,顯示劉鶴在這次貿易磋商中有國家領導人級別的談判權力。他在會前親自將中國領導人習近平的一中一英信函轉交特朗普。信中提到,中美經貿磋商團體互相釋出善意,受兩國人民和國際社會歡迎。至於保持中美關係健康發展,則對中美及全世界都有利。

劉鶴又表示中美在此輪磋商就共同關心的經貿問題進行坦誠、高效、建設性的討論,在農業、知識產權保護、匯率、金融服務、擴大貿易合作、技術轉移、爭端解決機制等取得進展,亦討論了後續磋商安排。

彭博社早前報道指,中國同意在部分農業議題作出讓步,以換取美國放寬關稅。此外,美國有線電視新聞網絡有記者在社交網站透露,中方已邀請美國貿易代表萊蒂澤及姆紐欽的團隊,在下月前往智利出席亞太經濟合作組織舉行峰會前夕,到中國進行新一輪中美貿易談判。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20191012/mobile/bkn-20191012000027590-1012_00972_001.html

作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-12 12:08 PM

美國係各方面包括科技、金融、貿易上向大陸不斷作出極限施壓, 如今,大陸為了換取美方暫停對中國貨的增加關稅措施繼而大量購買400億至500億美元美國農產品?更重要一點,係大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!這樣對侵侵妥協行為,習主席不是跪低還算什麼?

作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-12 12:12 PM

身為中國香港人感到羞恥...
作者: green2016     時間: 2019-10-12 12:37 PM

理得佢地邊個讓邊個呀,最緊要港股升到三幻點,大家開心咪得囉 ✌
作者: 真。藍色世界     時間: 2019-10-12 12:39 PM

妥協可換取時間就已成功。
作者: kavid0

作者: 黃金38     時間: 2019-10-12 04:56 PM

中國計算喎,邊啲可以放棄同埋企硬心中有數嘅
作者: 煙如織     時間: 2019-10-12 05:05 PM

傾咗年幾2年,搞嚟搞去都係要中國買多D農產品,其他幾十樣嘢下一步再傾,就知邊個妥協!
作者: arrow1234     時間: 2019-10-12 05:17 PM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:08 PM 發表

美國係各方面包括科技、金融、貿易上向大陸不斷作出極限施壓, 如今,大陸為了換取美方暫停對中國貨的增加關稅措施繼而大量購買400億至500億美元美國農產品?更重要一點,係大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!這樣對侵侵妥協行為,習主席不是跪低還算什麼? ...
係要話習大大跪低 咁其實美國都有跪低
如果買大豆就解決到 咁應該一早就解決咗 
好明顯雙方都妥協

美國係科技大國 中國係消費/ 製造業大國 兩者缺一不可 
只要中國肯承認 知識產權問題 以後多花功夫 R&D 就已經足夠了
作者: 東方神蜥

作者: poke.guy

作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-13 12:03 AM

引用:
原帖由 arrow1234 於 2019-10-12 05:17 PM 發表

係要話習大大跪低 咁其實美國都有跪低
如果買大豆就解決到 咁應該一早就解決咗
好明顯雙方都妥協

美國係科技大國 中國係消費/ 製造業大國 兩者缺一不可
只要中國肯承認 知識產權問題 以後多花功夫 R&D 就已經足夠了 ...
大陸以往一直否認偷竊別國科技技術...但,而家就間接承認過住係有做過呢類行為。
作者: 東方神蜥

作者: arrow1234     時間: 2019-10-13 07:53 AM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-13 12:03 AM 發表

大陸以往一直否認偷竊別國科技技術...但,而家就間接承認過住係有做過呢類行為。
我覺得只要承認咗 
就已經係超大進步
中國喺金錢同人才上嘅資源大把 
再肯花時間 r&d 冇得輸
作者: DICK~DICK     時間: 2019-10-13 09:01 AM

呢次重點可能係中方想川普連任
作者: 商界大羊     時間: 2019-10-13 09:51 AM

升1200
作者: Tokyo2040     時間: 2019-10-13 09:56 AM

中國一早知道要妥協,問題係唔知幾多,感覺上次臨門玩嘢試出左美國底線。
作者: fcukadm9     時間: 2019-10-13 10:14 AM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:08 PM 發表

中美在華盛頓進行的第13輪經貿高級別磋商取得初步成果,美國總統特朗普周五(11日)在白宮橢圓形辦公室接見中國國務院副總理劉鶴時表示,雙方已達成「非常可觀」的第一階段協議。財長姆紐欽則表示,原定下周二(15日)生效、針對2500億美元(約1.95萬億港元)中國貨的增加關稅措施將會暫緩實施,中方會購買400億至500億美元(約3120億至3900億港元)的美國農產品。彭博社則引述消息指,中美已開始「貿 ...
崩潰邊緣……不能不跪……
作者: kei928     時間: 2019-10-13 10:25 AM

今次的確係大陸跪低左,但我諗係咪特登想保侵侵連任既策略
作者: 牙擦蘇     時間: 2019-10-13 10:27 AM

文宣咁早開工,班美狗出幾多錢糧呀
作者: yeung_dd     時間: 2019-10-13 10:30 AM

進退有據,先玩得長久...
美國算唔算跪,特朗普講過一係贏晒,一係寧可無協議,家下求其買啲薯仔、大豆農產品呢類需求品咪一樣令佢軟左
作者: 清晨外圍的賤嘴     時間: 2019-10-13 10:30 AM

妥協佐乜?本來就係一早應承左既也。真正妥協既係侵侵
作者: 焦急浪漫的主角     時間: 2019-10-13 10:31 AM

侵侵次次談判最初都喺紮行晒馬,最後又攬頭攬頸,其中例子就喺同肥仔恩。所以知就俾佢笑死,吾知就俾佢嚇死。
作者: Ivyman1688     時間: 2019-10-13 10:32 AM

個標題調轉來寫都得!!
作者: silanai     時間: 2019-10-13 10:32 AM

終於跪低了⋯⋯ (~_~;)
作者: 落漠大灰狼     時間: 2019-10-13 10:33 AM

初部協議, 吾代表怎麼。 除時可以反枱, 又吾係第ㄧ次, 買定花生等睇戲。
作者: markchan720     時間: 2019-10-13 10:34 AM

維尼咁肥點跪低,佢搵隻鶴代佢跪
作者: nbagogogo

作者: wa182     時間: 2019-10-13 10:39 AM

喪權辱國,傾來傾去都係妥恊,還傾乜L野阿!還話復興,簡直垃圾
作者: 艾斯     時間: 2019-10-13 10:43 AM

劉鶴話走!老浸再三邀請坐低慢慢傾!理論上無必要同佢跪!除非有確實不能反口協議
作者: crn2005     時間: 2019-10-13 10:45 AM

美國要的是獨贏,中國要的是雙贏!

從協議上看,明顯是美國輸了!因為要求獨贏的美國,還是要給中國讓利、要向中國妥協,中國得到了需要的廉價農產品、暫緩加稅。
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2019-10-13 10:47 AM

引用:

中美在華盛頓進行的第13輪經貿高級別磋商取得初步成果,美國總統特朗普周五(11日)在白宮橢圓形辦公室接見中國國務院副總理劉鶴時表示,雙方已達成「非常可觀」的第一階段協議。財長姆紐欽則表示,原定下周二(15日)生效、針對2500億美元(約1.95萬億港元)中國貨的增加關稅措施將會暫緩實施,中方會購買400億至500億美元(約3120億至3900億港元)的美國農產品。彭博社則引述消息指,中美已開始「貿 ...
講多兩講習近平唔高興唔簽,到時擋路侵又唔知點算
作者: 咚巴拉     時間: 2019-10-13 10:50 AM

美國總統特朗普咬唔入中國這塊硬骨頭,最終選擇了中國安排的下台階,中國將迎來十年穩定全面超美之路
作者: wonderful2night     時間: 2019-10-13 10:51 AM

好明顯大陸跪
作者: leechilam     時間: 2019-10-13 10:55 AM

引用:
原帖由 黃金38 於 2019-10-12 04:56 PM 發表

強硬就話強硬,讓步就話心裏有數。。即係中國條五星紅旗俾美國人扯落黎都可以話係戰術性行為………
作者: Morningsky     時間: 2019-10-13 10:59 AM

談判根本就係妥協,唔係傾乜?
作者: lam4451     時間: 2019-10-13 11:01 AM

引用:
原帖由 DICK~DICK 於 2019-10-13 09:01 AM 發表

呢個大有可能,傻侵份人眼中只有錢,中方最鍾意同呢啲人交手。
作者: 樓下柱仔     時間: 2019-10-13 11:05 AM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-13 12:03 AM 發表

全球邊個國家夠膽話無做過呀,只不過一D係明面上做,一D係私低下做
作者: lyretail1969     時間: 2019-10-13 11:06 AM

中國從來不會輸,因為從來都係割地求蠃。
作者: fb8658efe4d22c     時間: 2019-10-13 11:06 AM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:12 PM 發表

咪玩啦!你有當過自己係中國人咩?
作者: wsk67     時間: 2019-10-13 11:08 AM

引用:

美國係各方面包括科技、金融、貿易上向大陸不斷作出極限施壓, 如今,大陸為了換取美方暫停對中國貨的增加關稅措施繼而大量購買400億至500億美元美國農產品?更重要一點,係大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!這樣對侵侵妥協行為,習主席不是跪低還算什麼? ...
“大陸承認過往在知識產權和金融服務方面有違法和違規問題!”
呢個你加上去嘎?新聞唔見有寫喎!
作者: fb8658efe4d22c     時間: 2019-10-13 11:09 AM

引用:

美國亦承認咗搞咁多野出來,只係想中國買大豆!
作者: 山邊泛黃的蛇     時間: 2019-10-13 11:13 AM

其實中國要的是時間,什麼關稅其實都是無所謂
作者: lammankane     時間: 2019-10-13 11:14 AM

引用:
原帖由 green2016 於 2019-10-12 12:37 PM 發表

理得佢地邊個讓邊個呀,最緊要港股升到三幻點,大家開心咪得囉 ✌
你咁講野先係真香港人!🤣
作者: stedss     時間: 2019-10-13 11:15 AM

美國沒有取消關稅, 中國一無所獲
作者: Sun021212     時間: 2019-10-13 11:17 AM

以我所知美方提供了最少20000只甲甴名單。中國才會買大豆
作者: bbq491     時間: 2019-10-13 11:23 AM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-12 12:12 PM 發表

哩d係生意談判,咩叫恥辱我想問你?
作者: eclipseone     時間: 2019-10-13 11:24 AM

咁樣都好,美國收手,香港曱甴無支持就會乖乖女啦⋯⋯不必要做天使
作者: 佛可成     時間: 2019-10-13 11:41 AM

口講天下無敵,做就含輪,大國含啫,。
作者: 黃絲是下等     時間: 2019-10-13 11:46 AM

引用:
原帖由 Sun021212 於 2019-10-13 11:17 AM 發表

以我所知美方提供了最少20000只甲甴名單。中國才會買大豆
对,美国还要登報道歉他們干預中国內政,中国才会買大豆
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2019-10-13 11:46 AM

引用:
原帖由 DICK~DICK 於 2019-10-13 09:01 AM 發表

👍又多四年玩殘美國。
作者: mimingo     時間: 2019-10-13 11:47 AM

傻仔,每年500億農產品, 一聽就知係得個講字。令trump好落台, 實際點會買到咁多農產品。
至於智識產權等中國依家變成專利國, 當然要保護, 好順理成順。
作者: mango178     時間: 2019-10-13 11:48 AM

引用:

你點解突然愛國,關心起國家?
作者: 遊樂人間     時間: 2019-10-13 11:49 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-10-12 05:05 PM 發表

傾咗年幾2年,搞嚟搞去都係要中國買多D農產品,其他幾十樣嘢下一步再傾,就知邊個妥協!
最最重要係比未傾之前買的仲少好多好多,咁都可以話贏
作者: 閒話一句     時間: 2019-10-13 11:54 AM

引用:

遲啲通過埋香港民主人權法,每年檢視一次,即係每年都可以再榨中國錢,無本生利
作者: hkichi     時間: 2019-10-13 11:56 AM

引用:

政治就是這樣,互相妥協,睇下邊個籌碼多。你估真係暴徒思维決一不可咩,淨係識打自己人去脅迫別人,低能之極…
作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-13 11:56 AM

引用:
原帖由 mango178 於 2019-10-13 11:48 AM 發表

你點解突然愛國,關心起國家?
我愛國不愛黨而已,在美國不支持不愛共和黨,是不是代表不愛國?

作者: weezer     時間: 2019-10-13 12:00 PM

Day 1中國都話只願意多買美農産品,之後美國開始扭幾年計,到依家咪又係買農産品了件事。。。
作者: 不理性的筍盤     時間: 2019-10-13 12:03 PM

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy
作者: 客觀港人     時間: 2019-10-13 12:05 PM

引用:

妥協係談判嘅正常結果有乜出奇
作者: 火燎森     時間: 2019-10-13 12:06 PM

引用:
原帖由 樓下柱仔 於 2019-10-13 11:05 AM 發表

全球邊個國家夠膽話無做過呀,只不過一D係明面上做,一D係私低下做
好簡單,你睇下大陸有冇邊間公司肯使幾千蚊裝正版Windows?
作者: zxy1024     時間: 2019-10-13 12:07 PM

引用:

唔好咁双标可以吗?西方国家就无呢D嘢?美国二战时期直接明抢啦,日本最开始都是山寨货起家
作者: poke.guy

作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-13 12:09 PM

40-50B 農產品
16-20B 波音飛機
提前開放外資在華100%持股金融期貨公司, 美資優先
第2階段再傾保障知識產權

但係美國老就唔撤回已加的關稅, 只係延遲未加的

咁算唔算大陸跪低求和?一切利益盡歸尾國...

作者: 超級難吃的馬     時間: 2019-10-13 12:10 PM

引用:

農產品中國不向美國買。都要找其他國家。暫緩一下再傾。美國佬都有妥恊。
作者: zxy1024     時間: 2019-10-13 12:10 PM

引用:

算吧啦你,明眼人都知道系美国举大棒明抢钱明压迫你中国,你“中国香港人”只会觉得中国衰,为何偏偏唔讲讲美国嘅无耻同霸权啊?
人类文明灯塔?呸
作者: whc4106     時間: 2019-10-13 12:12 PM

引用:

簽左貿易戰先分析啦,咩都未簽,點吹都得,吹完一輪最後唔簽都仲得🤭
作者: SOWIN888     時間: 2019-10-13 12:12 PM

交易背後實有條件叫浸浸,交出甲甴成員名單,買大豆中國大量買無問題
作者: nickli-em     時間: 2019-10-13 12:13 PM

引用:

習總自視過高,根本就唔夠人玩,依加跪低不特止,華為重未搞掂又多左廿幾間國企比人玩緊,習總根本就冇政治智慧
作者: remyboy     時間: 2019-10-13 12:14 PM

曱甴好失望
作者: nickli-em     時間: 2019-10-13 12:15 PM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-10-12 05:05 PM 發表

比人加左果D關稅依加提都唔禁提
作者: whc4106     時間: 2019-10-13 12:16 PM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-13 12:09 PM 發表

40-50B 農產品
16-20B 波音飛機
提前開放外資在華100%持股金融期貨公司, 美資優先
第2階段再傾保障知識產權

但係美國老就唔撤回已加的關稅, 只係延遲未加的

咁算唔算大陸跪低求和?一切利益盡歸尾國... ...
一日未簽一日未成事,簽完再睇下內容,到時先知邊個跪低🙄
作者: 星臣     時間: 2019-10-13 12:16 PM

引用:

對,冇咗農業州份佢冇可能連任
作者: zxy1024     時間: 2019-10-13 12:16 PM

引用:
原帖由 CrazyWorld 於 2019-10-13 11:56 AM 發表

我愛國不愛黨而已,在美國不支持不愛共和黨,是不是代表不愛國?
唯一执政党,你讲咩爱国不等于爱党之前先将前提搞清楚好唔好?
作者: Pizzawong1234     時間: 2019-10-13 12:17 PM

對於習主席可能不利,但都要先攪好經濟。
作者: chusteve     時間: 2019-10-13 12:17 PM

香港大獲
作者: nickli-em     時間: 2019-10-13 12:19 PM

引用:
原帖由 markchan720 於 2019-10-13 10:34 AM 發表

維尼咁肥點跪低,佢搵隻鶴代佢跪
你講依D五毛係唔知你講咩架
作者: CrazyWorld     時間: 2019-10-13 12:20 PM

引用:
原帖由 zxy1024 於 2019-10-13 12:16 PM 發表

唯一执政党,你讲咩爱国不等于爱党之前先将前提搞清楚好唔好?
好了,這裡談金融,不談愛國不愛國問題的
作者: wwwvv0701     時間: 2019-10-13 12:21 PM

兩個大國都冇輸,輸既只係“講讀”及沽空香港既人士...
作者: nickli-em     時間: 2019-10-13 12:23 PM

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-10-13 10:55 AM 發表

強硬就話強硬,讓步就話心裏有數。。即係中國條五星紅旗俾美國人扯落黎都可以話係戰術性行為………
比美國扯落棃當然無問題啦,但自己人唔小心整抄左都要朱九族
作者: 高達難吃的樹根     時間: 2019-10-13 12:25 PM

引用:

井底之曱甴,無知!
你可以自殺。
作者: 連續默默的蛋     時間: 2019-10-13 12:26 PM

引用:

你去死啦仆街曱甴,下世投胎去美帝做洋奴才
作者: 邪童非     時間: 2019-10-13 12:31 PM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-10-12 17:05 發表

只覺得美國佬好窮
作者: nickli-em     時間: 2019-10-13 12:32 PM

引用:

身為香港人都為中國人感到羞恥...😭😭😭
作者: WPGLY     時間: 2019-10-13 12:32 PM

引用:
原帖由 黃金38 於 2019-10-12 04:56 PM 發表

最緊要係要令到中國不再偷嘢已經係特朗普及全世界人民最大勝利✌️
作者: 找不到用戶

作者: ilovenikita     時間: 2019-10-13 12:43 PM

On9無極限,中國第一日就講想中國買多d完全無問題架😂
作者: zxy1024     時間: 2019-10-13 12:51 PM

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-10-13 10:55 AM 發表

好无知啊。。唔该先睇下最早嘅美方条件清单,而且最开始中方本来就只系想破财挡灾,系美方条件已经涉及核心利益唔系表面钱咁简单啦,呢次表面最多系算用钱换时间,底层其实就系傻侵让步要连任条件,中方也怕傻侵连任唔到,到时上来一个更强硬嘅。
作者: hihizaza     時間: 2019-10-13 12:58 PM

引用:

我覺得你感到歡喜
作者: leechilam     時間: 2019-10-13 01:02 PM

引用:
原帖由 zxy1024 於 2019-10-13 12:51 PM 發表

好无知啊。。唔该先睇下最早嘅美方条件清单,而且最开始中方本来就只系想破财挡灾,系美方条件已经涉及核心利益唔系表面钱咁简单啦,呢次表面最多系算用钱换时间,底层其实就系傻侵让步要连任条件,中方也怕傻侵连任唔到,到时上来一个更强硬嘅。 ...
個個都諸葛亮托世,都在泄露國家機密,俾打到跪下就話拖延,又話換左個更強硬總統仲死……前後矛盾,中國咁历害又怕咩美國強硬?
作者: deechai     時間: 2019-10-13 01:03 PM

2500 億收25%,  差唔多500億。 用來比税有咩好處。宜家冠冕堂皇講deal.  有錢佬捐給慈善機構的錢代比稅。 又出名,又可以抵稅。 你識唔L識。。。。
作者: zxy1024     時間: 2019-10-13 01:10 PM

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-10-13 01:02 PM 發表

個個都諸葛亮托世,都在泄露國家機密,俾打到跪下就話拖延,又話換左個更強硬總統仲死……前後矛盾,中國咁历害又怕咩美國強硬?
系你猪而已,无贸易战就系买开美国大豆啦。你理解能力好似有问题,唔该睇清楚我嘅回复再讲嘢,好蠢,即使按你中国已经俾人打到跪地嘅前提,换总统更惨这两点系唔矛盾嘅。。。你猪?而且买翻大豆就等于跪地,哇,咁容易制裁嘅话美国就唔使劳师动众啦,自相矛盾嘅系你啊,傻猪
作者: 樓下柱仔     時間: 2019-10-13 01:14 PM

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-10-13 12:06 PM 發表

好簡單,你睇下大陸有冇邊間公司肯使幾千蚊裝正版Windows?
我無係大陸公司做過唔敢答你,我只知道我做野間公司用緊老翻
作者: 赤共     時間: 2019-10-13 01:16 PM

中共獨裁者無能可見一斑,一開始認屎認屁又話唔驚打,之後經濟爆破才認食屎狗,跟住個無能獨裁小學雞又扮勁,又話咩晒全部責任啊
到今日終於跪低做食屎狗了,仲要搵個副總理代理跪低獨裁者一事無成所有政策徹底失敗,仲要無恥地永久連任,美國都唔知幾開心有個廢柴做中國領導人
作者: cp2677     時間: 2019-10-13 01:20 PM

其實此行只話下週二唔再加關稅,又唔減稅,咁就話有成果?都好撚hea吓
作者: Thomas87     時間: 2019-10-13 01:26 PM

習主席逐步下跪,比較起一下大跪會有面子得多,中國千萬民工飯碗可以暫時保住,不過要等班廠商願意更新設備,才表示他們會長期留下來.....

今次中美貿易戰最大贏家是Samsung,Samsung 把中國絕大部份工廠遷移至越南,聘請了二十多萬越南工人,2019年出口金額高達600億美元,看看留守大陸的台資鴻海,聘請了七十多萬中國工,出口金額約八百多億美元,人力成本明顯地敗給Samsung 更自動化的人力密集下游生產線,在大陸設廠的廠商,更新更自動化的生產線刻不容緩。
作者: rambotam2008     時間: 2019-10-13 01:40 PM

話習近平跪低嘅 其實腦筋有啲問題 話以前有嘅技術轉移 係偷技術 呢個係發展中國家有嘅權利 如果呢個時候同意大家尊重知識產權 咁華為5g技術 美國就算有能力都唔可以偷啦 要知道不久嘅將來 中國將會有更多嘅專利同知識產權 如果自己都唔遵守 人哋又點會遵守呢
作者: rambotam2008     時間: 2019-10-13 01:44 PM

有啲傻人重認為大陸有污染嘅廠房 搬咗去越南之後 大陸嘅經濟就會差咗 其實佢哋真係唔識經濟 越南嘅廠房 大部分都係中國人投資 中國係資源大國 越南工廠大部分做嘅嘢 大部分都要同中國購買 後勤方面 大部分在中國 繼續越南嘅工人搵到錢之後 會用喺乜嘢地方 除咗自己生活所需 好多都會同中國買生活應用品 越南人會同小米買電話 定係童評估買iphone 唔使講都知啦
作者: yvesman     時間: 2019-10-13 01:58 PM

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-10-13 11:46 AM 發表

👍又多四年玩殘美國。
比多四年米蟈自(宮)殘
作者: 股壇垃圾佬     時間: 2019-10-13 02:08 PM

妥吾妥協並不是最重要,最重要是什麼最有利!