標題: [地產新聞轉載] 港府擬推租金津貼 公屋入息資格劃線 [打印本頁]

作者: catforyou    時間: 2019-10-9 12:06 PM     標題: 港府擬推租金津貼 公屋入息資格劃線

當局研究為正在申請「上樓」的家庭提供租津,盼可抵銷當中不少劏房戶的租金開支。資料圖片

新一份《施政報告》將於下周公布,預料房屋政策將會成為「重中之重」。早前多個團體都建議推出租金津貼,以紓劏房戶壓力,但可受惠範圍尚未明確。《星島日報》報道,據了解,當局正積極考慮有關建議,初步傾向向合乎申請公屋入息資格人士發放租金津貼,即使現未有輪候公屋,亦可申請,資料顯示現時約有十六萬人合乎資格。據悉,當局考慮以收入「劃線」,是考慮到劏房定義難以界定,若只津貼公屋輪候者,亦可能會引起其他爭議及副作用,認為以收入「劃線」可能更為簡單。

本港樓價高企,房屋供應短少、租金高昂,成為困擾香港巿民的一大問題。據悉,月中發表的《施政報告》,房屋問題將會是重點處理的問題。對於現時公屋平均輪候時間持續處於五點四年的高位,遠離三年上樓目標,多個團體近日在政府諮詢《施政報告》時,都提出向部分劏房居民派發租金津貼,但建議的受惠範圍就略有不同,有政黨就提出,以輪候公屋三年或以上者作為津貼目標群。據了解,當局考慮了各種因素後,初步傾向以申請公屋的入息上限「劃線」而又租住單位的人士,作為可以申請租金津貼的範圍,即使沒有申請公屋,或都可申請租金津貼。

單身月入限11830

根據房委會資料,以單人申請者為例,如每月入息少於一萬一千八百三十元,便符合申請公屋資格,而二人或三人家庭,則以一萬八千六百九十元及二萬零十元為入息上限。根據今年初的資料,合共有十六萬一千六百人合乎申請公屋資格,估計以上人士都為租金津貼適用的目標對象,他們佔本港私人樓宇非業主戶總數三成一。以上人數已包括了正申請公屋的住戶,以及符合入息限額但不符合其他申請公屋資格的住戶。這些其他資格包括資產限額、是否在本港擁有住宅物業、居港年期等,但以上限制會否影響申請租金津貼,料仍要有關部門詳細考慮。

對於有意見認為應向劏房戶作出租金津貼,但當局認為難以界定劏房的定義,例如與家人同住的在職青年會否屬於劏房戶;若以輪候公屋三年以上為「劃線」標準,不少以配額計分制申請的單人申請者未必合乎此定義,因他們的公屋申請並沒有三年承諾,他們等待的時間比平均輪候時間更長,故難以統一處理。

「劏房戶」難定義

此外,估計現時有一半居於劏房的住戶,因各種理由沒有申請公屋,如單純以公屋輪候時間劃線,相信會吸引大量此類劏房居民申請輪候公屋,即使他們或不是真正需要公屋,但或會為希望取得有關津貼,而在審視資格時作出拖延,屆時或會加重行政工作。

而由於推出租金津貼未必可改善居住問題或房屋問題,反而較類近「負入息稅」等福利措施,估計最終政府可能要考慮與低收入家庭津貼等相近的福利政策進行整合,以減少福利重疊。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1607668/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%8D%A8%E5%AE%B6-%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E6%93%AC%E6%8E%A8%E7%A7%9F%E9%87%91%E6%B4%A5%E8%B2%BC-%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%85%A5%E6%81%AF%E8%B3%87%E6%A0%BC%E5%8A%83%E7%B7%9A

根據今年初的資料,合共有十六萬一千六百人合乎申請公屋資格,估計以上人士都為租金津貼適用的目標對象,他們佔本港私人樓宇非業主戶總數三成一。
31% is a big percentage. Will this have any effect on rent and property price? Any ideas?

作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-9 01:41 PM

頂!又無份,佢哋班人等緊公屋話曬有希望啦!我地連公屋都申請唔到,又交貴租,又不是搵得多,其實最慘我地依班人
作者: 向楓    時間: 2019-10-9 01:49 PM

引用:
原帖由 catforyou 於 2019-10-9 12:06 PM 發表

當局研究為正在申請「上樓」的家庭提供租津,盼可抵銷當中不少劏房戶的租金開支。資料圖片

新一份《施政報告》將於下周公布,預料房屋政策將會成為「重中之重」。早前多個團體都建議推出租金津貼,以紓劏房戶壓力,但可受惠範圍尚未明確。《星島日報》報道,據了解,當局正積極考慮有關建議,初步傾向向合乎申請公屋入息資格人士發放租金津貼,即使現未有輪候公屋,亦可申請,資料顯示現時約有十六萬人合乎資格。據悉,當局 ...
有乜用,有津貼,d業主加租,租管最實際,不過市場下跌中,等佢跌完合理先行租管!

作者: rayrayccw2    時間: 2019-10-9 01:49 PM

租豪宅有冇津貼?
作者: 何足道哉    時間: 2019-10-9 01:52 PM

有津貼 又多咗💲入市場
supply 無change
demand side 多咗$

作者: 我有隻Poodle    時間: 2019-10-9 01:54 PM

應該拉到嘅曱甴不能享受政府所有福利!
作者: 風之雨    時間: 2019-10-9 01:58 PM

有錢始終買樓好,平貴自己諗。但租屋永遠受業主氣。
作者: OOCL123    時間: 2019-10-9 01:59 PM

垃圾先要租樓
作者: 電梯滴滴浴缸    時間: 2019-10-9 02:00 PM

引用:
原帖由 我有隻Poodle 於 2019-10-9 01:54 PM 發表

一向支那人享受多
作者: ik2mljsuperstar    時間: 2019-10-9 02:01 PM

推升租金 從而推升樓價
作者: 元朗天水圍新仔    時間: 2019-10-9 02:02 PM

引用:
原帖由 我有隻Poodle 於 2019-10-9 01:54 PM 發表

係一世不能享受政府福利。呢斑人已經浪費政府太多錢喇!
作者: 壯陽清涼的菠菜    時間: 2019-10-9 02:16 PM

引用:
原帖由 電梯滴滴浴缸 於 2019-10-9 02:00 PM 發表

一向支那人享受多
班曱甴上一代咪又係大陸落黎

何君堯就原居民喇
作者: 中環浪漫的裙    時間: 2019-10-9 02:18 PM

冇意見
作者: kenlau20022002    時間: 2019-10-9 02:18 PM

又係離地政策,根本上最需要幫果班係過哂公屋入息,但又買吾起私樓果班..
本身有資格申請公屋果班挨幾年已經上車,但你依家係推高所有私樓租金,低收入既實際幫到幾多成疑,但過公屋入息又買吾起私樓果班就俾你踏多腳,年年交稅之餘仲咩福利都無..
作者: kenlau20022002    時間: 2019-10-9 02:20 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 01:41 PM 發表

頂!又無份,佢哋班人等緊公屋話曬有希望啦!我地連公屋都申請唔到,又交貴租,又不是搵得多,其實最慘我地依班人
係,依家政府仲驚你死吾去,踏多你一腳,推高所有私樓租金
作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-9 02:26 PM

叫佢立租管死都唔肯,寧願比錢地產霸權,唔怪得咁多人上街
作者: ssssss=]    時間: 2019-10-9 02:38 PM

業主到時會加返租架啦,咪即係無分別🍭
作者: 焦急灰工人    時間: 2019-10-9 02:43 PM

https://youtu.be/JxV_-0T6WKw

阿婆才算勇武,大家看完覺慚愧嗎?
作者: 連續狂野的獅子    時間: 2019-10-9 02:47 PM

作者: zenith    時間: 2019-10-9 02:56 PM

連整個津貼都要咁縮骨, 真係無得救, 莫非唔係申請緊公屋既人士就無租金壓力嗎?

作者: octaves    時間: 2019-10-9 02:56 PM

津貼幾多$先
作者: sleepingforest    時間: 2019-10-9 03:00 PM

支持cut曬所有大學資助先
作者: WWAAKK    時間: 2019-10-9 03:01 PM

引用:
原帖由 catforyou 於 2019-10-9 12:06 PM 發表

新一份《施政報告》將於下周公布,預料房屋政策將會成為「重中之重」。早前多個團體都建議推出租金津貼,以紓劏房戶壓力,但可受惠範圍尚未明確。《星島日報》報道,據了解,當局正積極考慮有關建議,初步傾向向合乎申請公屋入息資格人士發放租金津貼,即使現未有輪候公屋,亦可申請,資料顯示現時約有十六萬人合乎資格。據悉,當局 ...
D業主可以加租更多尤其劏房,將纳税人的錢比業主政府是間接托楼市.
作者: 香港神仙    時間: 2019-10-9 03:04 PM

呢D官媒學者,唔槍決都沒用。

普通一個市民月入萬零蚊,己經生活艱難,叫佢地怎生活。

政府房屋政策,根本是換湯不換藥。
作者: 香港神仙    時間: 2019-10-9 03:05 PM

引用:
原帖由 zenith 於 2019-10-9 02:56 PM 發表

連整個津貼都要咁縮骨, 真係無得救, 莫非唔係申請緊公屋既人士就無租金壓力嗎?
認同。
作者: vghy1234    時間: 2019-10-9 03:07 PM

引用:

香港的房屋问题,其实就是公屋问题,高地价政策也是因为公屋而起,当年港英政府不能加税补贴公屋。所以利用高地价政策向中产加间接税来支付公屋福利。由于公屋福利其实非常好,如果私人楼价吾升的话,住公屋肯定好过私人楼。到时个个吾住私人楼,申请公屋,那么就有问题。所以这个制度要成功的话,楼价一定要升。如果下跌,无人买私人楼,谁来支付公屋福利。所以港英政府或者贪曾都好,都设法令楼价上升,这样住公屋有福利,买了私人楼,也因为楼价上升而得益,好像皆大欢喜。但是问题来了,当楼价不断上升,新买家其实是要付出更高的间接税先可以买到楼,如果父母是住私人楼,可以帮子女借钱买楼。问题还不大。但是如果是公屋户,同时因为公屋本身不是个人资产。公屋只有居住权。当这个公屋户的子女长大之后,子女要重新申请公屋,或者买公屋,这时子女会发现楼价,没有首期。同时因为父母没有资产,所以帮吾到他们。所以就会出现绝望。这就是今日香港的问题。

香港要解决问题,就是要坚信公屋户的比例。由目前30%减到低过10%。减小公屋福利。可以卖公屋比公屋户。当年董建华其实都想这样做。
作者: 香港神仙    時間: 2019-10-9 03:08 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 01:41 PM 發表

十1
作者: 莎偉栢看外    時間: 2019-10-9 03:44 PM

可以租個大D割房了
作者: 咩仔公    時間: 2019-10-9 03:57 PM

貼乜野,佢地識唔識架,咁樣業主咪又可以加租。😃

作者: 生果金    時間: 2019-10-9 04:21 PM

政府繼續鼓勵市民向下流。
作者: kirklam    時間: 2019-10-9 05:16 PM

又托市
作者: kirklam    時間: 2019-10-9 05:19 PM

引用:
原帖由 咩仔公 於 2019-10-9 03:57 PM 發表

貼乜野,佢地識唔識架,咁樣業主咪又可以加租。😃
波叔好體貼業主權益,做好兔差餉咁🤔
作者: 燈神中仁    時間: 2019-10-9 05:22 PM

引用:
原帖由 kenlau20022002 於 2019-10-9 02:18 PM 發表

又係離地政策,根本上最需要幫果班係過哂公屋入息,但又買吾起私樓果班..
本身有資格申請公屋果班挨幾年已經上車,但你依家係推高所有私樓租金,低收入既實際幫到幾多成疑,但過公屋入息又買吾起私樓果班就俾你踏多腳,年年交稅之餘仲咩福利都無.. ...
呢班真係慘過撚,公屋無份私樓買唔起
唯一機會抽居屋
作者: winwonwin    時間: 2019-10-9 05:27 PM

強烈要求參加過暴動既人取消資格攞公屋
作者: catforyou    時間: 2019-10-9 05:30 PM

私人樓宇非業主戶即係租客, 政府資助31%嘅租客,其實影響會好大。 租客得到政府嘅資助, 理論上 就可以負擔更高嘅租金, 變相加咗人工, 不過呢啲人工必須用嚟交租, 最終應該會推高租金 及樓價 。 政府一直以來不願意推出租金津貼是不希望推高樓價, 到今時今日被逼出招。 最終有什麼影響要看 施政報告的具體 津貼 安排。
作者: 如果我變成回憶    時間: 2019-10-9 05:42 PM

引用:

全民加重稅,好過
作者: morgan    時間: 2019-10-9 05:55 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 02:26 PM 發表

租金不管制,反而推高租金??
作者: paul0923    時間: 2019-10-9 06:08 PM

引用:
原帖由 kenlau20022002 於 2019-10-9 02:18 PM 發表

本身有資格申請公屋果班挨幾年已經上車,但你依家係推高所有私樓租金,低收入既實際幫到幾多成疑,但過公屋入息又買吾起私樓果班就俾你踏多腳,年年交稅之餘仲咩福利都無.. ...
咁樣劏房波先可以賺到盡阿
作者: 好味的榴槤    時間: 2019-10-9 06:19 PM

業主有福了,D樓唔憂無人租,加租就一定,政府津貼2千,加租2千
作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-9 06:22 PM

引用:
原帖由 morgan 於 2019-10-9 05:55 PM 發表

租金不管制,反而推高租金??
你自己想下
作者: 超級股馬亨通    時間: 2019-10-9 06:24 PM

收租佬又可以加人工了
作者: csbs5c26    時間: 2019-10-9 07:25 PM

揾2,3萬既人最慘,公屋申請唔到,樓又買唔起
作者: JJJtai    時間: 2019-10-9 07:26 PM

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-9 13:49 發表

有乜用,有津貼,d業主加租,租管最實際,不過市場下跌中,等佢跌完合理先行租管!
租管有咩用?想點管?

唔淮加租?唔好講笑啦,你唔俾加業主咪趕客重新開過新約租俾第二個囉,若果咁行唔通,都會出現其他怪現象。

租金上升原因係租盤供不應求,只要供求不變,唔係用價格決定邊個有得住,就會出現其他競爭租住權既方法,如有熟人介紹有得住,冇就冇得住。一家大細人多租一個單位冇得住,二人世界有得住。到時你可能俾得起多d租都冇用,因為政府唔俾收,咁要睇下你係俾平d租果個,定全家訓街果個。

仲有,租金低租盤仲會小左。以目前租金唔低,都仲有一定數目業主係丟空冇放租嫁,因為怕煩。若果租金唔吸引,丢空既單位肯定更多。
作者: FYML02    時間: 2019-10-9 08:19 PM

白痴。又推高租金。
停150人ㄧ日先至係治標治本
作者: 34304    時間: 2019-10-9 08:24 PM

業主又肥仔了!
作者: 星星同學會    時間: 2019-10-9 08:51 PM

起多d納米公屋,免審查比人住重好啦。
作者: 健靈    時間: 2019-10-9 09:18 PM

睇下啲地產商 公屋居屋 成日票出嚟 仲貴過私樓 冇眼睇
作者: 大粒星門大欺客    時間: 2019-10-9 10:21 PM

引用:

應該啦
曱甴捉到要收埋間公屋tim
作者: King2017    時間: 2019-10-9 10:42 PM

引用:
原帖由 ik2mljsuperstar 於 2019-10-9 02:01 PM 發表

推升租金 從而推升樓價
又官商勾结!
作者: 舍与得    時間: 2019-10-9 10:45 PM

又益左班業主
作者: triumphal_ark    時間: 2019-10-9 10:53 PM

政府津貼一千蚊,業主最少加租千二蚊
作者: 紅星加盈    時間: 2019-10-9 11:00 PM

劏房波又赢! 唉
作者: fb38be42baad5a    時間: 2019-10-9 11:02 PM

政府樓市政策錯晒,一路以為樓價升的人就無投訴,點知愈升就愈亂
作者: doctor082003    時間: 2019-10-9 11:54 PM

引用:

另公屋應該起多d1,2百呎樓,唔好學人講人道,因真係最基層要幫果班,比錢住緊d地方設施重衰!
作者: Hugo238    時間: 2019-10-10 09:07 AM

租金管制啦,過曬龍呀政府!
作者: 向楓    時間: 2019-10-10 09:20 AM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-9 07:26 PM 發表

租管有咩用?想點管?

唔淮加租?唔好講笑啦,你唔俾加業主咪趕客重新開過新約租俾第二個囉,若果咁行唔通,都會出現其他怪現象。

租金上升原因係租盤供不應求,只要供求不變,唔係用價格決定邊個有得住,就會出現其他競爭租住權既方法,如有熟人介紹有得住,冇就冇得住。一家大細人多租一個單位冇得住,二人世界有得住。到時你可能俾得起多d租都冇用,因為政府唔俾收,咁要睇下你係俾平d租果個,定全家訓 ...
香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救
作者: JJJtai    時間: 2019-10-10 09:31 AM

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-10 09:20 發表

香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救 ...
你話經濟好差租金跌或者有小小可能,但租管就唔關事啦。

至於供應大增,你諗都唔好諗,而家搞成咁,更加唔會有資源搞咩明日大嶼,而公、居屋及私樓更難起,阻住晒又維修搶工人一定起得更慢,加上咁形勢地產商會縮。你望内地人怕左唔申請過黎香港,住屋需求減少仲實際。
作者: JJJtai    時間: 2019-10-10 09:38 AM

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-10 09:20 發表

香港d人咁破壞,明年全球經濟不看好,加條毛就可以,只要到那時重推租管,每年只能加特定%,再大建公,居屋!最好立23條,香港就有救 ...
仲有,因為經濟差而租金跌唔係大眾住屋有所得益,係減左租都仲窮到俾唔起,要訓街或一家5口搬番去老人家200尺公屋一齊住咁解。
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 09:41 AM

引用:

唔係一出來工作…
就超過申請公屋資格!
(何解唔一畢業即申請?)

收入超標又點解…
唔一早買平私樓呢?
(又唔加入政府享房屋資助!)
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 09:43 AM

引用:
原帖由 舍与得 於 2019-10-9 10:45 PM 發表

又益左班業主
直接入落申請者戶口架!
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 09:47 AM

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2019-10-9 10:53 PM 發表

政府津貼一千蚊,業主最少加租千二蚊
仲加?
唔洗你減已偷笑!

宜家…
香港咁嘅環境喎~
唔被裁員及失業,
已經係好難得喇!
(冇工作冇錢點租?)

出年公務員都要…減薪!

圖片附件: 20190914_f4d7bcca62b6edc85263qFgK2adyxd9Q.jpg (2019-10-10 09:47 AM, 118.47 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: FB_IMG_15678182281945751.jpg (2019-10-10 09:47 AM, 71.78 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: discuzz-me-la    時間: 2019-10-10 09:52 AM

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-9 01:49 PM 發表

系,津貼完都會相應加番
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 09:52 AM

引用:
原帖由 fb38be42baad5a 於 2019-10-9 11:02 PM 發表

政府樓市政策錯晒,一路以為樓價升的人就無投訴,點知愈升就愈亂
超錯!

就係因為樓價升…
傑青先會搞暴動咋!

如果人人有得…
租公屋(平租金),
售居屋(平首期),
仲有邊個得閒上街?
(不如食好西,去旅行~)

圖片附件: FB_IMG_15678182281945751.jpg (2019-10-10 09:52 AM, 71.78 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 09:53 AM

只要香港政府…
從推85,000!
人人有樓住~ 

傑青們人人有樓住:
18歲一人有一間公屋!
完成大學或月薪三萬有居屋!

即時全港
歌舞昇平! 
作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-10 10:32 AM

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 09:41 AM 發表

唔係一出來工作…
就超過申請公屋資格!
(何解唔一畢業即申請?)

收入超標又點解…
唔一早買平私樓呢?
(又唔加入政府享房屋資助!) ...
你其實知不知道申請公屋入息上限要幾多?師兄你香港住嗎?
作者: A𠃊B    時間: 2019-10-10 10:50 AM

引用:
原帖由 香港神仙 於 2019-10-9 03:08 PM 發表

十1
+2
作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-10 11:03 AM

引用:
原帖由 A𠃊B 於 2019-10-10 10:50 AM 發表

+2
其實佢資助班等公屋班人變相加租比業主,到時我地依班人最慘,申請不到公屋又無資助,仲要加貴租,百上加斤
作者: HKmoning    時間: 2019-10-10 11:33 AM

作者: 1324354657    時間: 2019-10-10 11:47 AM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-9 02:26 PM 發表

波叔自己大生意,梗係出津貼自己袋,點會出租管管自己
作者: 23022302    時間: 2019-10-10 12:08 PM

根本無人阻起樓 就每日150都唔使驚
作者: 23022302    時間: 2019-10-10 12:12 PM

唔會推高 唔係今日開始補貼 劏房依家貴過酒店 你點揀
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 12:18 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 10:32 AM 發表

你其實知不知道申請公屋入息上限要幾多?師兄你香港住嗎?
18歲中五畢業,
即刻工作及排公屋!
(當年未三年就派到樓~)
(公務員兩年就派到添~)

時也,命也!
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 12:23 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 11:03 AM 發表

其實佢資助班等公屋班人變相加租比業主,到時我地依班人最慘,申請不到公屋又無資助,仲要加貴租,百上加斤
加租?

宜家咩時勢…
四處倒閉,結業,裁員!
(份工都保唔住仲想交租?)

宜家只有…
全民公屋/居屋/政府樓!
(推倒從來,全民福利~)
作者: KAZ327    時間: 2019-10-10 01:04 PM

其實要劏房戶租金受控既方法係由政府佔領左個市場

將D公屋劏細佢變成臨屋容納更多人
只要符合資格就可以住到上樓
作者: 沙田樹根    時間: 2019-10-10 01:22 PM

引用:

業主加5成租,即係津貼業主
作者: txzmxn    時間: 2019-10-10 01:47 PM

劏房業主又可以加租
作者: chun1088    時間: 2019-10-10 02:07 PM

租津幾多? 係咪直接入落業主戶口先
作者: 貧家有喵貧亦嬌    時間: 2019-10-10 02:54 PM

咪又係益d本身攞福利既人
作者: 問題中年.    時間: 2019-10-10 02:58 PM

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-10-10 11:47 AM 發表

波叔自己大生意,梗係出津貼自己袋,點會出租管管自己
香港地,亂之根,樓王忠,劏房波,或求祈一個署長副署長十層八層。
叫佢地壓樓價真係笑話一則。
就算當年志老董八萬五D靚都唔配合,仲夾埋四大家族篤灰篤到你腳痛。
即係叫黑社會大佬進入校園陳述黃賭毒禍害,你話幾有說服力。
作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-10 04:43 PM

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 12:18 PM 發表

18歲中五畢業,
即刻工作及排公屋!
(當年未三年就派到樓~)
(公務員兩年就派到添~)

時也,命也!
你太天真了,我朋友19歲排單人排到宜家35歲,公務員兩年先可排,但要10年先上到樓
作者: 人類仔    時間: 2019-10-10 05:58 PM

引用:

證明到住緊劏房戶就得啦
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:16 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 04:43 PM 發表

你太天真了,我朋友19歲排單人排到宜家35歲,公務員兩年先可排,但要10年先上到樓
單人?

兩人以上家庭好快…
完全唔冼十年就派!

我部門有新制ACO,
太太在另一部門!

佢入職第二年有BB,
佢第三年已派到公屋,
仲係市區3-4人單位添!

又有妹妹新黎一兩年,
已經去咗日本兩次,
德國,冰島各一次!

宜家剛剛結咗婚,
本來兩個人租村屋,
婚後搬返女家公屋住!
(原本係父女兩人住)
打算邊住邊排公僕隊,
一心等派返間公屋!

兩個年青公務員例子,
佢地收入穩定人工高,
但就明知地選擇公屋!
(完全冇諗過買私樓)

平租地點好咩都全包,
只要豪裝就靚過私樓,
其實裝修只首期二成!

平住公屋就有錢去玩,
繼續日常消費玩食訓,
有錢更係留返自己洗,
點會用黎供養人呢?!

佢地係正宗三公…
公僕夫+公僕妻+公屋!
公僕妻+公屋+兩老長者金!

圖片附件: sketch-1559170794883.jpg (2019-10-10 06:16 PM, 136.66 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:22 PM

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-10-10 05:58 PM 發表

證明到住緊劏房戶就得啦
非指定要住…劏房!
(租緊樓住就可以~)

只要入息同…
申請公屋要求一樣!

類似派新推出…
N無租金津貼咁~

圖片附件: IMG-20190927-WA0004.jpg (2019-10-10 06:22 PM, 187.63 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 荃灣狼人    時間: 2019-10-10 06:24 PM

痴線........又要推高個租金....冇L野呀?
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:27 PM

引用:
原帖由 問題中年. 於 2019-10-10 02:58 PM 發表

香港地,亂之根,樓王忠,劏房波,或求祈一個署長副署長十層八層。
叫佢地壓樓價真係笑話一則。
就算當年志老董八萬五D靚都唔配合,仲夾埋四大家族篤灰篤到你腳痛。
即係叫黑社會大佬進入校園陳述黃賭毒禍害,你話幾有說服力。 ...
但今次唔同…
中央習大大落指令,
唔可以放過曱甴王!

圖片附件: 20190914_f4d7bcca62b6edc85263qFgK2adyxd9Q.jpg (2019-10-10 06:27 PM, 118.47 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mb11Jpo.jpg (2019-10-10 06:27 PM, 100.62 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-10 06:27 PM

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 06:16 PM 發表

單人?

兩人以上家庭好快…
完全唔冼十年就派!

我部門有新制ACO,
太太在另一部門!

佢入職第二年有BB,
佢第三年已派到公屋,
仲係市區3-4人單位添!

又有妹妹新黎一兩年,
已經去咗日本兩次,
德國,冰島各一次!

宜家剛剛結咗婚,
本來兩個人租村屋,
婚後搬返女家公屋住!
(原本係父女兩人住)
打算邊住邊排公 ...
大佬你要睇左邊果行,二人要等幾耐
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:28 PM

引用:
原帖由 貧家有喵貧亦嬌 於 2019-10-10 02:54 PM 發表

咪又係益d本身攞福利既人
香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

公屋…
交租二千幾,十年免審查!
議員又住得,pt.25又住得!

公務員…
小六嘅學歷,薪金都過萬!
福利都算好,公屋俾間你!

公援…
每當經濟好,雙糧當花紅!
每當經濟衰,雙糧道難關!

一切只怪自己… 當年傻仔!
好在宜家大學生… 夠醒目!

認清咗目標… 向三公出發!
就可支持到生活… 七件事!
吃喝玩樂… 玩食訓~
股樓政經… 你咪講笑!

有錢都不如用黎…
換電話,食好野,去旅行!
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:29 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 06:27 PM 發表

翻新單位…好快!
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:32 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 06:27 PM 發表

小六學歷公務員…
二級工人月薪$16,175!

公屋租金只係佢…
個人收入10份之1!
(仲未計太太收入)

每月仲有成皮野…
夠個個月過澳門玩!

真係好好笑…
私樓業主供養佢架!
作者: 人類仔    時間: 2019-10-10 06:39 PM

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 06:22 PM 發表

非指定要住…劏房!
(租緊樓住就可以~)

只要入息同…
申請公屋要求一樣!

類似派新推出…
N無租金津貼咁~

仲要同時設基層類房屋租管 不然就等於推高租金

作者: 安信兄弟👬    時間: 2019-10-10 06:39 PM

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 06:32 PM 發表

小六學歷公務員…
二級工人月薪$16,175!

公屋租金只係佢…
個人收入10份之1!
(仲未計太太收入)

每月仲有成皮野…
夠個個月過澳門玩!

真係好好笑…
私樓業主供養佢架! ...
宜家有九年免費教育,最低都中三啦,你咩年代既人,唔通叫下一代唔好讀書等攞公屋
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:46 PM

引用:
原帖由 人類仔 於 2019-10-10 06:39 PM 發表

仲要同時設基層類房屋租管 不然就等於推高租金
有幾多人係…
一人單身搬出租屋?
(二人或以上已唔低~)

宜家仲講加租…
唔洗減租已好好喇!
(暴動:結業,倒閉,裁員~)

份工都隨時…不保!
(黎場係持久戰黎架~)

圖片附件: 20190914_f4d7bcca62b6edc85263qFgK2adyxd9Q.jpg (2019-10-10 06:46 PM, 118.47 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: FB_IMG_15678182281945751.jpg (2019-10-10 06:46 PM, 71.78 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-10 06:50 PM

引用:
原帖由 安信兄弟👬 於 2019-10-10 06:39 PM 發表

宜家有九年免費教育,最低都中三啦,你咩年代既人,唔通叫下一代唔好讀書等攞公屋
非也~
申請收入又提高!

有心想申請…
一定有辦法嘅!

兩夫妻… 只一人工作!
單身者… 只做臨時工!

大家一定有父母…
暫時同住或資助吓!

上到公屋就…
醫生,律師,議員…
一樣可以住十年先!

大把公務員住緊…
佢地仲有快隊可排!
仲四萬人工照申請!
公屋係公僕嘅房津!

全港有100萬間公屋…
你咁都攞唔到一間?
作者: ling0828    時間: 2019-10-11 08:15 AM

引用:

單身月入限11830

根據房委會資料,以單人申請者為例,如每月入息少於一萬一千八百三十元,便符合申請公屋資格,而二人或三人家庭,則以一萬八千六百九十元及二萬零十元為入息上限。根據今年初的資料,合共有十六萬一千六百人合乎申請公屋資格,估計以上人士都為租金津貼適用的目標對象,他們佔本港私人樓宇非業主戶總數三成一。以上人數已包括了正申請公屋的住戶,以及符合入息限額但不符合其他申請公屋資格的住戶。這些其他資格包括資產限額、是否在本港擁有住宅物業、居港年期等,但以上限制會否影響申請租金津貼,料仍要有關部門詳細考慮。

對於有意見認為應向劏房戶作出租金津貼,但當局認為難以界定劏房的定義,例如與家人同住的在職青年會否屬於劏房戶;若以輪候公屋三年以上為「劃線」標準,不少以配額計分制申請的單人申請者未必合乎此定義,因他們的公屋申請並沒有三年承諾,他們等待的時間比平均輪候時間更長,故難以統一處理。

我都唔明,單身月入$11,830,連生存都生存唔到,怎仲要等你批到住公屋……,死左好耐啦!!!
作者: 向楓    時間: 2019-10-11 09:16 AM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-10 09:31 AM 發表

你話經濟好差租金跌或者有小小可能,但租管就唔關事啦。

至於供應大增,你諗都唔好諗,而家搞成咁,更加唔會有資源搞咩明日大嶼,而公、居屋及私樓更難起,阻住晒又維修搶工人一定起得更慢,加上咁形勢地產商會縮。你望内地人怕左唔申請過黎香港,住屋需求減少仲實際。 ...
仲末睇清形勢?可憐!地產商已經捐錢捐地,仲發夢!

作者: JJJtai    時間: 2019-10-11 09:25 AM

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-11 09:16 發表

可憐係你,咩未睇清楚形勢。
我呢d多年前買入收租佬,有咩好驚。97我都經歷過冇問題,你慢慢等多十年廿年吧!
作者: JJJtai    時間: 2019-10-11 09:28 AM

引用:
原帖由 向楓 於 2019-10-11 09:16 發表

我己在享受多年前投資成果,不用發夢。
你慢慢再發下夢等跌吧。
作者: 人類仔    時間: 2019-10-11 09:33 AM

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-10 06:46 PM 發表

有幾多人係…
一人單身搬出租屋?
(二人或以上已唔低~)

宜家仲講加租…
唔洗減租已好好喇!
(暴動:結業,倒閉,裁員~)

份工都隨時…不保!
(黎場係持久戰黎架~)

10362561 ...
地產霸權同官商勾結無人性嫁 廿幾年都係咁欺壓市民 唔係點解班後生要普選
作者: 向楓    時間: 2019-10-11 09:41 AM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-11 09:28 AM 發表

我己在享受多年前投資成果,不用發夢。
你慢慢再發下夢等跌吧。
大跌中,未到最後!
作者: 春天巨大的牛牛    時間: 2019-10-11 10:05 AM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-10-11 09:25 AM 發表

可憐係你,咩未睇清楚形勢。
我呢d多年前買入收租佬,有咩好驚。97我都經歷過冇問題,你慢慢等多十年廿年吧!
非黑即白?

唔自己買私樓!
就要租住私樓?

全港百萬公屋…
已住過半人口!

屋只係要黎住…
只得業主擔心!

享受唔到生活…