標題: 向CEO們發出警告...小心行事、後果自付 [打印本頁]

作者: 煙hai    時間: 2019-8-22 12:30 AM     標題: 向CEO們發出警告...小心行事、後果自付

As anti-government protests in Hong Kong intensified this month, KPMG issued a directive to its employees in the city: Don’t speak on behalf of the company in public. It went on to say that the firm supports China’s policy for governing Hong Kong.
PwC, another Big Four accounting giant, sent a similar message to staff telling them to avoid disclosing anything about the company on social media platforms, according to emails seen by Bloomberg.

跟黨方向,否則後果自付

圖片附件: 1.png (2019-8-22 12:30 AM, 516.07 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 哈囉平平膠樽    時間: 2019-8-22 12:52 AM

港豬加油,辭職全力抗爭
作者: stayture    時間: 2019-8-22 12:54 AM

引用:
原帖由 煙hai 於 2019-8-22 12:30 AM 發表

As anti-government protests in Hong Kong intensified this month, KPMG issued a directive to its employees in the city: Don’t speak on behalf of the company in public. It went on to say that the  ...
公司以利益為依歸想跟指引無咩問題,唔想咪唔做囉!
作者: CYHOP    時間: 2019-8-22 01:03 AM

引用:
原帖由 stayture 於 2019-8-22 12:54 AM 發表

公司以利益為依歸想跟指引無咩問題,唔想咪唔做囉!
非常正確
作者: 沙頭角原住民    時間: 2019-8-22 01:07 AM

建議全港蟑螂(文雅D)辭工,由教師開始

我要真罷工,我要真罷課
作者: colorpencil    時間: 2019-8-22 01:15 AM

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2019-8-22 01:07 AM 發表

我要真罷工,我要真罷課
其實係唔係的老師唔想返工,所以教學生罷課⋯⋯
作者: 樓上勇敢的主題    時間: 2019-8-22 01:23 AM

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2019-8-22 01:07 AM 發表

我要真罷工,我要真罷課
師兄,well said
作者: 沙頭角原住民    時間: 2019-8-22 01:24 AM

引用:
原帖由 colorpencil 於 2019-8-22 01:15 AM 發表

一于辭工啦
作者: jacksingss    時間: 2019-8-22 01:34 AM

中國政府對佢哋真係好,有求必應,而家攬炒合哂佢哋口味,正所謂求仁得仁!
作者: 老婆大大    時間: 2019-8-22 01:49 AM

明天起,圍你們公司入面既黑衣,用佢地同樣圍人手法,叫佢地辭工
作者: s336990    時間: 2019-8-22 01:53 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
班老師真係唔該起身
唔好誤人子弟
作者: 秋天雀躍的叔叔    時間: 2019-8-22 01:57 AM

自付??

自己付款??

作者: 2006Win-Cat    時間: 2019-8-22 02:05 AM

打死曱甴
作者: 無盡可愛的OL    時間: 2019-8-22 02:12 AM

經營公司係想賺錢,唔係想搞政治啦!
作者: 愛炫美樓奴    時間: 2019-8-22 02:13 AM

引用:
原帖由 哈囉平平膠樽 於 2019-8-22 12:52 AM 發表

港豬加油,辭職全力抗爭
三罷咋,佢地邊敢辭工?咪又好似隻狗咁賴響度
作者: 漆哥    時間: 2019-8-22 02:28 AM

加大商界整頓
作者: kwk888    時間: 2019-8-22 02:43 AM

引用:
原帖由 哈囉平平膠樽 於 2019-8-22 12:52 AM 發表

港豬加油,辭職全力抗爭
廢青自己無野做咩
作者: kwk888    時間: 2019-8-22 02:44 AM

引用:
原帖由 colorpencil 於 2019-8-22 01:15 AM 發表

香港黃屍老師最好辭職 唔好教壞學生
作者: kwk888    時間: 2019-8-22 02:45 AM

引用:
原帖由 jacksingss 於 2019-8-22 01:34 AM 發表

中國政府對佢哋真係好,有求必應,而家攬炒合哂佢哋口味,正所謂求仁得仁!
大陸宜家重點建設深圳 香港自己衰好了
作者: 黑衣人暴徒    時間: 2019-8-22 02:53 AM

作者: billy80    時間: 2019-8-22 02:53 AM

黑記,黑護,黑飛雞,黄法官,黑教師
全部辭職,還我乾淨香港!
作者: 泛民假仁假義    時間: 2019-8-22 02:59 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
泛民議員應該全體辭工撐暴徒!
作者: chanrichard    時間: 2019-8-22 03:09 AM

This is common sense!!
作者: 懵炳    時間: 2019-8-22 03:22 AM

支持辭埋份工!
作者: 實名登記    時間: 2019-8-22 03:30 AM

引用:

他們想停職留薪
作者: RogerVsPete    時間: 2019-8-22 03:34 AM

我做一個大膽預測
明年嘅大學畢業生    搵工將會非常困難
作者: CCN    時間: 2019-8-22 03:42 AM

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-8-22 03:34 AM 發表

我做一個大膽預測
每週一罷課,明年夠分數畢到業先算
作者: RogerVsPete    時間: 2019-8-22 03:46 AM

內地生唔會做曱甴較乖,可能搶埋本地垃圾嗰份工, 啲大學生真係自作自受!
作者: 潮水西流    時間: 2019-8-22 03:50 AM

一早叫左咪請黃絲架啦
作者: faip    時間: 2019-8-22 03:54 AM

香港人寵壞咗,以為經濟好係老馮
請諗清楚,所有嘢都係阿爺俾你
阿爺唔同香港做生意,唔放寬旅遊業
香港人乞食啦,依家個天要收返曬所有嘢,唔怪得人
香港人唔捱下,係唔會知錯
作者: 054D    時間: 2019-8-22 04:13 AM

以前BBA書,講明職場一不講宗教二不提政治三不提種族,因為唔同人唔同立場。

而家有班人就想用公司名義出聲名,用公司資源代表公司講政治,重覺得自己啱。
作者: 點解要話你知    時間: 2019-8-22 04:27 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
應該由反政府的公務員開始辭工
作者: 前期失控的樓盤    時間: 2019-8-22 04:55 AM

E個世界一直都係利益行先,係D豬咁蠢先以為民主可以解決一切!
作者: Lexicon123    時間: 2019-8-22 05:08 AM

If you don’t like your job, you should quit. If you don’t like your country, you should leave. Respect the rule of law. Don’t do anything at other’s cost.
作者: fb0e19f48effb7    時間: 2019-8-22 05:19 AM

作者: starbug    時間: 2019-8-22 05:30 AM

引用:
原帖由 秋天雀躍的叔叔 於 2019-8-22 01:57 AM 發表

自付??

自己付款??

叫咗班死曱甴返去上堂成幾個月啦, 讀多啲書咪唔會寫錯字囉。
作者: 前來外圍的神童    時間: 2019-8-22 05:36 AM

以彼之道,還施彼身 ~ 慕容復
作者: SandyBB1995_2    時間: 2019-8-22 05:36 AM

反送中運動持續,不同界別、地區市民繼續發起集會、遊行,要求政府回應五大訴求。會計界立法會議員梁繼昌及宗教團體今日下午公布,週五(8月23日)的會計界遊行和基督徒集會,已分別獲發不反對通知書。週六(24日的)的觀塘遊行、週日(25日)的荃葵青遊行則正在向警方申請不反對通知書,詳情有待警方及主辦方公布。

會計界議员發起,再由村民代表會計遊行!
🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 前來外圍的神童    時間: 2019-8-22 05:37 AM

引用:
原帖由 Lexicon123 於 2019-8-22 05:08 AM 發表

If you don’t like your job, you should quit. If you don’t like your country, you should leave. Respect the rule of law. Don’t do anything at other’s cost.

作者: 飛天盒仔    時間: 2019-8-22 06:10 AM

最生意、搵真銀就最老實。
果班「曱甴」9 成都係無業無錢
引用:
原帖由 煙hai 於 2019-8-22 12:30 AM 發表

As anti-government protests in Hong Kong intensified this month, KPMG issued a directive to its employees in the city: Don’t speak on behalf of the company in public. It went on to say that the  ...

作者: siulamchi    時間: 2019-8-22 06:45 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
Yes haha
作者: nicekate    時間: 2019-8-22 07:03 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
咁港台呢?!
作者: cebe658    時間: 2019-8-22 07:09 AM

全部黑衣人除口罩,辭工再企出黎
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2019-8-22 07:21 AM

d示威者講還講,唔係老闆、公司代表,就唔好響公司個朵。
開公司名又唔代表有效d、有型d
影響公司和其他同事
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2019-8-22 07:22 AM

引用:
原帖由 nicekate 於 2019-8-22 07:03 AM 發表

咁港台呢?!
呢個台有什麼用
作者: Ophis_xxx    時間: 2019-8-22 07:32 AM

引用:
原帖由 faip 於 2019-8-22 03:54 AM 發表

香港人寵壞咗,以為經濟好係老馮
請諗清楚,所有嘢都係阿爺俾你
阿爺唔同香港做生意,唔放寬旅遊業
香港人乞食啦,依家個天要收返曬所有嘢,唔怪得人
香港人唔捱下,係唔會知錯 ...
香港正常人知道問題係邊,系d黃屎暴徒有屋企養,以為自己好掂,等佢老豆老母俾人炒埋就知道乜係67咯
作者: alankhyip    時間: 2019-8-22 07:38 AM

公司policy 
不like可以resign

支持中國
支持依法
支持執法
愛黨愛國愛港
作者: voyagehk    時間: 2019-8-22 07:41 AM

引用:
原帖由 colorpencil 於 2019-8-22 01:15 發表

你突破盲腸了😂
作者: uniagon    時間: 2019-8-22 07:43 AM

可否補返條link ?
作者: ronnietsang    時間: 2019-8-22 07:47 AM

引用:

As anti-government protests in Hong Kong intensified this month, KPMG issued a directive to its employees in the city: Don’t speak on behalf of the company in public. It went on to say that the firm s ...
为左錢
作者: chinaboyboy    時間: 2019-8-22 07:48 AM

引用:
原帖由 starbug 於 2019-8-22 05:30 AM 發表

叫咗班死曱甴返去上堂成幾個月啦, 讀多啲書咪唔會寫錯字囉。
係架, 我見D馬路噴油成日錯字, 仲話大學生喎, 都唔知考試點合格, 定係其實D老師都唔識寫? 最簡單中文唔合格, 原來而家都可以升大學
作者: 不能打出堅持男    時間: 2019-8-22 07:50 AM

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2019-8-22 02:13 AM 發表

三罷咋,佢地邊敢辭工?咪又好似隻狗咁賴響度
支持四罷,佢地既人生都罷埋,叫做罷L就!
作者: JasonMars88    時間: 2019-8-22 07:52 AM

四大佔領中國審計市場的60%份額, 利潤超多, 難道要表態支持暴徒? 就算沒有利害關係, 一個有良心的人都會譴責暴徒的暴行。
作者: bbc16M    時間: 2019-8-22 07:53 AM

引用:
原帖由 黑衣人暴徒 於 2019-8-22 02:53 AM 發表

罷出糧
叫公司會計發薪日前罷工
作者: ConnorSullivan    時間: 2019-8-22 07:57 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
我建议班閪佬直接去大海边自焚啦,烧到差唔多再去跳海,死都死远啲,眼冤
作者: eliskw2000    時間: 2019-8-22 07:58 AM

有咩問題? 要發表政見請用個人名義,唔好借公司個名。
作者: 霎時衝動    時間: 2019-8-22 07:59 AM

引用:
原帖由 Lexicon123 於 2019-8-22 05:08 AM 發表

Well said
作者: 出入笨拙的膠袋    時間: 2019-8-22 08:04 AM

引用:

都話之Big 4 支持暴徒的言論是假的,暴徒最喜歡詐騙
作者: aiwa2009    時間: 2019-8-22 08:06 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
X2……
作者: walkera2006    時間: 2019-8-22 08:07 AM

引用:

“否則後果自”.......扮愛國中國人的中文,出類拔萃
作者: 清晨外圍的賤嘴    時間: 2019-8-22 08:07 AM

攬炒⋯求仁得仁
作者: NOVAELED    時間: 2019-8-22 08:11 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
好提議!一於搞個全港遞信行動啦
作者: wingleung0406+    時間: 2019-8-22 08:13 AM

有骨氣就應該辭工唔做,長期支持罷工!
作者: 籠中理性的馬    時間: 2019-8-22 08:15 AM

引用:
原帖由 CCN 於 2019-8-22 03:42 AM 發表

每週一罷課,明年夠分數畢到業先算
個別大學話支持罷課,罷課唔扣分,一定畢業,但有無人請 ?呢個放長雙眼慢慢睇。如果我係老細,一定唔請。😂😂😂😂😂
作者: 籠中理性的馬    時間: 2019-8-22 08:17 AM

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-22 04:13 AM 發表

以前BBA書,講明職場一不講宗教二不提政治三不提種族,因為唔同人唔同立場。

而家有班人就想用公司名義出聲名,用公司資源代表公司講政治,重覺得自己啱。 ...
以前是人,現在是曱甴,級數唔同,無得比較
作者: andysan4    時間: 2019-8-22 08:21 AM

引用:

圖片附件: 1566433265460.jpg (2019-8-22 08:21 AM, 305.79 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 籠中理性的馬    時間: 2019-8-22 08:23 AM

引用:
原帖由 nicekate 於 2019-8-22 07:03 AM 發表

咁港台呢?!
港台 -----我要反政府,我又要出糧(正宗仆街)
作者: 籠中理性的馬    時間: 2019-8-22 08:26 AM

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2019-8-22 07:48 AM 發表

係架, 我見D馬路噴油成日錯字, 仲話大學生喎, 都唔知考試點合格, 定係其實D老師都唔識寫? 最簡單中文唔合格, 原來而家都可以升大學 ...
最經典----時伐革命(死癈物,無小四程度,仲學人時伐革命)
作者: 籠中理性的馬    時間: 2019-8-22 08:31 AM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2019-8-22 07:58 AM 發表

有咩問題? 要發表政見請用個人名義,唔好借公司個名。
黃曱甴,最愛強姦民意,黃媒助政,所以最多----職業市民/街坊;住香港的元朗居民;一人代表全公司;兩人代表公務員;三人代表一區,死未
作者: PhotoEE    時間: 2019-8-22 08:32 AM

引用:
原帖由 NOVAELED 於 2019-8-22 08:11 AM 發表

好提議!一於搞個全港遞信行動啦
叫定 HR 加班
作者: chrislwm    時間: 2019-8-22 08:33 AM

其實很多外資金融機構,一向都有這類內部指引,要求僱員嚴格遵守,我想這個應該只是一個warm reminder並不是突發性的指引
作者: 戰鬥格女藝員    時間: 2019-8-22 08:35 AM

作者: B118    時間: 2019-8-22 08:37 AM

引用:

自由真係好過麵包,你哋識條鐵咩
作者: RichardKin214    時間: 2019-8-22 08:41 AM

有種就resign
作者: 一風堂    時間: 2019-8-22 08:41 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
支持甴曱長期作戰……咪返工……罷足一世……!支持X10
作者: chowcn    時間: 2019-8-22 08:45 AM

民不與富敵,富不與官爭是中國人的智慧。
作者: 高度治痔    時間: 2019-8-22 08:45 AM

引用:
原帖由 RichardKin214 於 2019-8-22 08:41 AM 發表

有種就resign
CEO又唔一定係老闆
作者: 公司邊緣的天才    時間: 2019-8-22 08:46 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
佢哋叫人罷工嗰啲, 就一定唔會罷工, 公司啲黃人, 罷工當日係最準時返到公司。
作者: RichardKin214    時間: 2019-8-22 08:47 AM

借勢全力進軍大陸,重賞肯上國內工作的員工
作者: 高度治痔    時間: 2019-8-22 08:47 AM

引用:
原帖由 chowcn 於 2019-8-22 08:45 AM 發表

民不與富敵,富不與官爭是中國人的智慧。
現在直接係民與官爭,跳過富呢一層。
作者: captkkk    時間: 2019-8-22 08:47 AM

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2019-8-22 01:07 發表

我要真罷工,我要真罷課
我舉埋腳支持, 口講抗爭無憑, 月月穩袋無品, 身體最誠實, 言行應一致, 否則只淪屎彿鬼之列
作者: 和妳飛    時間: 2019-8-22 08:49 AM

依家應該好少會唔賺中國人錢嘅公司
作者: 一風堂    時間: 2019-8-22 08:51 AM

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-8-22 03:34 AM 發表

我做一個大膽預測
放心喎……D廢青食老豆老母……黄家族食政府……政府抽鳩平民百姓血汗錢税養黄家族補貼反政府大學生讀屎片,同埋立法會裝修費!喂…喂…最緊要豪裝同用最貴電器配件…公幣比㗎!唔夠?出年加税……
作者: 太師傅    時間: 2019-8-22 08:51 AM

引用:

我要真罷工,我要真罷課
曱甴……蟑螂……cockroach
暴徒……勇武……thug
暴力……和理非……violence

為乜用"文雅"去美化罪行
直斥其非
作者: 香港宇宙的馬桶    時間: 2019-8-22 08:53 AM

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-8-22 02:28 AM 發表

加大商界整頓
整頓傳媒同班假髮狗官先
作者: wilkis333    時間: 2019-8-22 08:56 AM

引用:

As anti-government protests in Hong Kong intensified this month, KPMG issued a directive to its employees in the city: Don’t speak on behalf of the company in public. It went on to say that the firm s ...
(基於過去兩個月香港發生的事件,國泰航空顧客及商務總裁林紹波預計,8月及往後的收益將顯著受壓,來港的商務及旅遊的客運需求大幅減少,亦有見離港的客運量開始回軟,尤以短途航班影響最為明顯,包括中國內地、台灣、南韓和東南亞的航線。)
cathay 可以為曱甴擋子彈,曱甴有冇買佢股票報答

因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空(00293)公布,今年7月貨運量按年下跌逾8%,迄今已連跌九個月。公司更預警,8月及往後的收益將顯著受壓,來港的客運需求亦會大減。

國泰航空與國泰港龍航空於7月運載的貨物及郵件合共16萬公噸,按年減少8.2%,而運載率下跌7.2個百分點至63.1%。以可用貨物及郵件噸千米數計算的運力上升0.8%,而貨物及郵件收入噸千米數的跌幅為9.4%。今年首七個月的載貨量按年減少6.1%,運力上升1%,而貨物及郵件收入噸千米數則下跌6.6%。

至於兩家航空公司在7月合共載客327萬人,乘客運載率下跌0.6個百分點,至86.1%。
基於過去兩個月香港發生的事件,國泰航空顧客及商務總裁林紹波預計,8月及往後的收益將顯著受壓,來港的商務及旅遊的客運需求大幅減少,亦有見離港的客運量開始回軟,尤以短途航班影響最為明顯,包括中國內地、台灣、南韓和東南亞的航線。

國泰近期負面消息不斷,繼早前遭國家民航局發出重大航空安全風險警示之後,其業務前景再遭多家券商看淡。其中,工銀國際報告看法最熊,並指公司危機管理差劣,對品牌帶來無法彌補的傷害,予其「強烈賣出」評級,目標價6元,未來十二個月潛在下跌空間約40%。公司股價昨日(21日)跌2.25%,收報10.42元。

分析指出,由內地民航局發出的安全風險警示一旦實施,不但影響國泰直飛內地的航線,甚至波及部分飛越中國領空的歐美航線。

工銀國際亦稱,儘管內地航線僅佔國泰今年上半年可利用座位公里數的7%左右,但其大部分國際航線均需要經過內地領空並受監管,相關警示損害了公司的品牌形象,特別是內地旅客是其業務增長的來源。

工銀國際預計未來三年,國泰業績將受到香港社會秩序惡化,以及中美貿易爭端的嚴重拖累。與東亞或東南亞的主流航空公司相比,公司明顯缺乏次級航空樞紐城市作支援。
作者: 香港宇宙的馬桶    時間: 2019-8-22 09:00 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-8-22 08:07 AM 發表

“否則後果自付”.......扮愛國中國人的中文,出類拔萃
你黎解釋下乜撚野叫"時伐革命"先啦柒頭
作者: 106    時間: 2019-8-22 09:00 AM

因果。。。
作者: Kevin輝    時間: 2019-8-22 09:01 AM

引用:
原帖由 前期失控的樓盤 於 2019-8-22 04:55 AM 發表

E個世界一直都係利益行先,係D豬咁蠢先以為民主可以解決一切!
佢地話同d豬講思想冇用,話豬只係關心 飼料 喎。又唔諗下 一部冇電既手機,有幾先進幾多功能都係廢既。
作者: blueberry0511    時間: 2019-8-22 09:04 AM

黄絲果然系被逼害妄想症加智障無得救。員工要代表公司立場一般要董事局或授權部門例如PR/PA 批準。KPMG 全球都有業務,幾時倫到D2打6?
吾信你試下叫中東員工上美國電視大叫真主萬歲 … 睇下炒吾炒。
作者: 潮水西流    時間: 2019-8-22 09:05 AM

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-8-22 03:46 AM 發表

內地生唔會做曱甴較乖,可能搶埋本地垃圾嗰份工, 啲大學生真係自作自受!
就算7百萬人罷工, 仲有14億人補上
作者: 職場奇人    時間: 2019-8-22 09:05 AM

打工就是打工,未得公司同意當然不能on behalf of company。太多人出來說自己是大公司高層了,但只是高層,不是owner,而且又不敢說是那家公司。反曱甴就怕给人圍,撑牠們怕什麼?當然,心底知道不對,所以不說出來
作者: condom888    時間: 2019-8-22 09:05 AM

全球見識中國覇權啦,最終全世界跪低,奶共揾飯吃,自招滅亡
作者: 東方中心的肥豬    時間: 2019-8-22 09:06 AM

請個顧員返黎打工,唔係要佢黎整臭公司個名。等如D公務員,用自己個名黎遊行,但唔可以用政府個名。
作者: 公司小主席    時間: 2019-8-22 09:09 AM

建議政府將呢班曱甴暴徒安置於一個島上,任由他們自行立國,建立政府,自給自足
作者: sky_ocean_    時間: 2019-8-22 09:20 AM

引用:
原帖由 billy80 於 2019-8-22 02:53 AM 發表

黑記,黑護,黑飛雞,黄法官,黑教師
全部辭職,還我乾淨香港!
贊成
作者: 潮水西流    時間: 2019-8-22 09:21 AM

引用:
原帖由 condom888 於 2019-8-22 09:05 AM 發表

全球見識中國覇權啦,最終全世界跪低,奶共揾飯吃,自招滅亡
識投一定投共產
作者: 西西利亞    時間: 2019-8-22 09:24 AM

唔好話跟唔跟大陸先啦,公司員工根本唔應該亂咁公開公司機密是常識吧,比人炒唔好問點解!
作者: ngben    時間: 2019-8-22 09:25 AM

支持阿爺
作者: hihi198956    時間: 2019-8-22 09:26 AM

講真,公司要賺錢,你累到公司冇錢賺仲請你黎做咩?唔好講話無良僱主,勞工法例果d啦。哂氣