標題: [樓市分析及CCL] 全世界公布經濟正式步入衰退!世界各國又要QE狂印銀紙 [打印本頁]

作者: bbq323    時間: 2019-8-20 06:32 AM     標題: 全世界公布經濟正式步入衰退!世界各國又要QE狂印銀紙

大家坐穩,超級通漲又來,你銀行的現金又要再縮水,被狂印既紙錢溝淡,購買力一跌再跌!
只有實物資產才能保住財產!黃金,物業,古董,名畫,才是資產實力保証

睇來這個經濟風暴是世界性而且持久!而且只是剛剛開始,有排攪

銀紙不停被印出來,這是問題精結,當人人手裡既紙錢數量多到可以買得起一千萬樓,樓價便可輕易超越一千萬
這是供求定律,是最基本的因素

由其是在樓房供應極度受限的地區,情況更明顯

自從沒有了金本位,銀紙隨意印,大家在銀行裡既錢不停被美國佬溝淡偷走,
後生買不到樓,因為儲蓄既速度慢過通漲既速度!全因為美國佬QE印銀紙
但是可笑的是D廢青認賊作父

作者: bbq323    時間: 2019-8-20 07:25 AM

政治來說,個班犯民流寇,根本完全無力對抗中共!而且中共經濟民生如日方中!
要趕走班犯民易如反掌!
香港仲有廿幾年便可回到一國一制,到時只會成為廣東省的一個市
房價高地價高,只因為全世界印紙過多,不是香港獨有,深圳的樓價可值追香港了!
跟著是大灣區,最後是全中國和全世界都會升
只因為資產才是保命符!
印銀紙qe,尾國佬才是罪魁禍首!
唔好忙記美國國債,單是還利息都已經是天數字!
美國佬要解決,只有一個方法,就是發動戰爭,
全世界就會買入美元,根著就可再狂印銀紙
香港的時代革命就是尾國暗中支持,目的就是攪亂中國
世界都不得不害怕,購入美元
作者: OOCL123    時間: 2019-8-20 07:49 AM

廢淡你今日買到樓未呀?
作者: 淼淼森    時間: 2019-8-20 08:25 AM

呀磚家,大把師傅早在2017年尾已批咁嘅結果啦!
作者: swerner    時間: 2019-8-20 08:32 AM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 07:25 發表

政治來說,個班犯民流寇,根本完全無力對抗中共!而且中共經濟民生如日方中!
要趕走班犯民易如反掌!
房價高地價高,只因為全世界印紙過多,不是香港獨有,深圳的樓價可值追香港了!
只因為資產才是保命符!
美國 ...
快D返大陸買樓,一定發
作者: 人之初大大    時間: 2019-8-20 08:50 AM

香港會否減一厘?
作者: Classico    時間: 2019-8-20 09:28 AM

其實只有大陸衰退,周邊國家如越南已開始取代中國,賺到盆滿缽滿
作者: nanananana90    時間: 2019-8-20 09:35 AM

作者: stman919    時間: 2019-8-20 09:36 AM

大陸印錢又落左去權貴手,但通脹就燒乾D平民

作者: 一劈屎    時間: 2019-8-20 09:42 AM

引用:
原帖由 swerner 於 2019-8-20 08:32 AM 發表

快D返大陸買樓,一定發
坦白說,就算資產真因爲QE量寬升值,都寧願買其他地區既樓房,潛力更大。
香港樓已經系强弩之末。
作者: Firejack    時間: 2019-8-20 09:42 AM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 07:25 AM 發表

要趕走班犯民易如反掌!
只因為資產才是保命符!
美國 ...
各為其主,人係自私的,我係老尾可能照做。可恨香港迷失的一班年輕人,害X死自己都唔知
作者: hk1215    時間: 2019-8-20 09:43 AM

引用:
原帖由 Classico 於 2019-8-20 09:28 AM 發表

其實只有大陸衰退,周邊國家如越南已開始取代中國,賺到盆滿缽滿
你真係好叻
作者: Henry1268    時間: 2019-8-20 09:44 AM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 06:32 AM 發表

大家坐穩,超級通漲又來,你銀行的現金又要再縮水,被狂印既紙錢溝淡,購買力一跌再跌!
只有實物資產才能保住財產!黃金,物業,古董,名畫,才是資產實力保証

睇來這個經濟風暴是世界性而且持久!而且只是剛剛開始,有排攪 ...
樓價又要再升過
作者: 球麟麒    時間: 2019-8-20 09:44 AM

引用:
原帖由 Classico 於 2019-8-20 09:28 AM 發表

越南d廠佬 全部都系中國人 如果越南無能力發展創新科技,規劃經濟 及環境保護 遲早系經濟上成為中國殖民地 當年美國佬對中國就系想用呢招
作者: 巴士深情的樓盤    時間: 2019-8-20 09:57 AM

引用:

咁你仲賴死喺度做乜呀!快欄屍掘路走去越南啦!同毛婆,豆腐詩,痴瘋等越南仔一齊扯啦!七!
作者: ops1321    時間: 2019-8-20 10:09 AM

已買大量黃金
作者: Classico    時間: 2019-8-20 10:14 AM

引用:
原帖由 球麟麒 於 2019-8-20 09:44 AM 發表

越南d廠佬 全部都系中國人 如果越南無能力發展創新科技,規劃經濟 及環境保護 遲早系經濟上成為中國殖民地 當年美國佬對中國就系想用呢招
傻仔,係人都知越南依家主力係韓國同台灣,大陸只有裝配技術,而更嚴格黎講富士康其實都係台商,認清事實,大陸只有血同汗
作者: ET0804    時間: 2019-8-20 10:33 AM

揸美元已經不是水晶球。經濟衰退代表重新洗牌,人民幣是最有可能跑羸的貨幣
作者: lubu    時間: 2019-8-20 10:37 AM

美國幾時再QE?
作者: ilovenikita    時間: 2019-8-20 10:46 AM

引用:

吹到咁大既越南,GDP增長都過8%
作者: bbq323    時間: 2019-8-20 11:07 AM

網購世代已經浸透全世界,零售業消亡,向下受害的包括商鋪,零售人員,市民唔出街
亦影響餐飲業,酒店業,運輸業,
最終結果是人門銷費大減,銀行存款不停上升,購買物業能力亦不停上漲,
最終人們既儲蓄快速上漲,香港樓價亦不停被推高,
錢多樓少,供求問題,成正比

一個最簡單經典例子,八十年代,人們樂意花錢買CD,買戲票,買影視音響產品,攝錄機,相機,消費世代推動經濟快速向上
現在一部手機取代了以上所有消費,無人作曲填詞,巨資拍攝電影,影音器材產品被軟件替代,
世界虛疑化!已經不可逆轉
資金沒有出路情況下,只會不斷推高資產價格

作者: ilovenikita    時間: 2019-8-20 11:17 AM

中國網購咁發遠,又唔見零售業消亡?所有野都最後都會達到平衡!
你知點解嗎?因為現在中國網購競爭非常大,要賣廣告既成本非常高
所以現在中國商場都係咁多人,食市都系咁多人,而網購外賣也一定為中國人省了很多時間
他們把時間花系咁多活動,如拍抖音,出來曬漢服,出來放無人機,做人些消閒活動,這引申請的行業

你阻止唔到科技進步,不如積極面對! 而外國也終有一天跟隨中國
引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 11:07 AM 發表

網購世代已經浸透全世界,零售業消亡,向下受害的包括商鋪,零售人員,市民唔出街
亦影響餐飲業,酒店業,運輸業,
最終結果是人門銷費大減,銀行存款不停上升,購買物業能力亦不停上漲,
最終人們既儲蓄快速快速上漲,香港樓價亦不停被推高,
錢多樓少,供求問題,成正比 ...

作者: swerner    時間: 2019-8-20 11:21 AM

引用:
原帖由 一劈屎 於 2019-8-20 09:42 發表

坦白說,就算資產真因爲QE量寬升值,都寧願買其他地區既樓房,潛力更大。
香港樓已經系强弩之末。
所以咪叫樓主買大陸樓
作者: 核心含情的師兄    時間: 2019-8-20 11:28 AM

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-8-20 08:50 AM 發表

香港會否減一厘?
以前減息香港樓市越升越有,現在減息香港樓市越來越貶值,原因皆是外國人和香港人對樓市沒信心。

原來對樓市沒信心是影響置業,沒信心代表沒安全,沒安全即是送都冇人要。
作者: bbq323    時間: 2019-8-20 01:11 PM

引用:
原帖由 核心含情的師兄 於 2019-8-20 11:28 AM 發表

以前減息香港樓市越升越有,現在減息香港樓市越來越貶值,原因皆是外國人和香港人對樓市沒信心。

原來對樓市沒信心是影響置業,沒信心代表沒安全,沒安全即是送都冇人要。 ...
沒信心就要訓街嗎?
唔買都要租喔!
移民啦!移民好,台灣,泰國,d樓都好平,又有民主,又信心🐶
作者: 星臣    時間: 2019-8-20 01:51 PM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 06:32 AM 發表

銀紙不停被印出來,這是問題精結,當人人手裡既紙錢數量多到可以買得起一千萬樓,樓價便可輕易超越一千萬

由其是在樓房供應 ...
今時不同往日,美國印銀紙冇用,要看中國印唔印
作者: bbq323    時間: 2019-8-20 02:26 PM

引用:
原帖由 星臣 於 2019-8-20 01:51 PM 發表

今時不同往日,美國印銀紙冇用,要看中國印唔印
是全世界都印!
中國你放心,一定唔會印得少過美國,
因為佢要努力推低匯價,
印銀紙是最快最有效的方法!
而且銀紙印多了,人民富裕指數亦上升,工資又上升,樓價又上升,全民皆樂
作者: man78912    時間: 2019-8-20 02:30 PM

可惜港元和美金掛勾,港元是全世界最貴的貨幣,大陸已放棄香港了,港樓已冇投資價值
作者: edbe    時間: 2019-8-20 02:50 PM

引用:
原帖由 man78912 於 2019-8-20 02:30 PM 發表

可惜港元和美金掛勾,港元是全世界最貴的貨幣,大陸已放棄香港了,港樓已冇投資價值
唔多覺
唔買仲死得快
作者: notsoserious    時間: 2019-8-20 02:52 PM

引用:

香港會出現滯漲,是最慘的情況。
作者: purpleban    時間: 2019-8-20 02:56 PM

遲D銀紙等於廢紙,邊個手上有貨有糧食先係大佬,全世界得中國同老美可以企穩,自己人唔靠?去靠地球另一半的美國?黃屍真係害死香港人。
作者: 急焦平平婆仔    時間: 2019-8-20 03:03 PM

俾你講一講,即刻入番層先
作者: 清晨外圍的賤嘴    時間: 2019-8-20 03:04 PM

宜家全世界都喊曬要減息對抗通縮
作者: 清晨外圍的賤嘴    時間: 2019-8-20 03:09 PM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 07:25 AM 發表

要趕走班犯民易如反掌!
只因為資產才是保命符!
美國 ...
講真,如果香港政治穩定,就算到左2047年,一國兩制會一直持續落去。宜家繼續搞落去只會逼中央提前收番治權
作者: palive    時間: 2019-8-20 03:29 PM

又一掍打落攬炒狗身上
作者: BritHK1842    時間: 2019-8-20 03:33 PM

引用:
原帖由 Firejack 於 2019-8-20 09:42 AM 發表

各為其主,人係自私的,我係老尾可能照做。可恨香港迷失的一班年輕人,害X死自己都唔知
舔共就真係害撚死自己啦
中國人無個係好人,全部自私自利
作者: bbq323    時間: 2019-8-20 03:53 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-20 03:33 PM 發表

舔共就真係害撚死自己啦
你自己不是中國人嗎?
快D學周處除三害,
先解決你自己,!🐶
再投胎你美狗啦!
作者: bbq323    時間: 2019-8-20 04:01 PM

零八金融海瀟我是極少數四十蚊買匯豐,28蚊完成供股
再收埋息既贏家!
同一時期我百二萬買了上車盤!
兩者到今時今日,
樓已經升了四倍!
我當時既匯豐,計埋息,賺埋價,要在利潤只在不到三倍!
由些見証,資產比任何投資產品回報都更有保証!
單是抗通漲能力己經立見高下
作者: 中環狂野的核心    時間: 2019-8-20 04:08 PM

好心啲正苦米嘥紙啦。。。印乜春銀子啫。。。依家9成都電子貨幣架啦

阿耶都係喺部電腦撳咋嘛。。。 多個零,少個零。。。自己調控囉。。。

作者: 星臣    時間: 2019-8-20 04:11 PM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 02:26 PM 發表

是全世界都印!
中國你放心,一定唔會印得少過美國,
因為佢要努力推低匯價,
印銀紙是最快最有效的方法!
而且銀紙印多了,人民富裕指數亦上升,工資又上升,樓價又上升,全民皆樂 ...
印都益唔到香港,經濟模式經已改變
作者: Random_Thoughts    時間: 2019-8-20 04:20 PM

再印個世界只會越黎越亂
作者: edbe    時間: 2019-8-20 04:23 PM

引用:
原帖由 星臣 於 2019-8-20 04:11 PM 發表

印都益唔到香港,經濟模式經已改變
無咩人受益
但如果你係hold cash
你就會受害
作者: astinaringo    時間: 2019-8-20 04:57 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2019-8-20 04:23 PM 發表

無咩人受益
你就會受害
睇下hold乜野cash, 日圆,瑞朗應ok
作者: 星臣    時間: 2019-8-20 05:17 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2019-8-20 04:23 PM 發表

無咩人受益
你就會受害
所以揸美,日元和黃金
作者: damonling    時間: 2019-8-20 06:18 PM

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-8-20 08:50 AM 發表

香港會否減一厘?
剛加左0.1% 恆生現為P-2.9
作者: poorman@LP    時間: 2019-8-20 06:44 PM

Gogogogo
作者: tourtram    時間: 2019-8-20 07:33 PM

引用:
原帖由 Classico 於 2019-8-20 10:14 AM 發表

傻仔,係人都知越南依家主力係韓國同台灣,大陸只有裝配技術,而更嚴格黎講富士康其實都係台商,認清事實,大陸只有血同汗
當中國搞高科技,台灣班傻仔就搞滷肉飯,滷蛋,滷味節,真係笑到牙都甩
作者: 樓上勇敢的主題    時間: 2019-8-20 07:37 PM

樓市又要升了?
作者: 樹上謝皮的膠樽    時間: 2019-8-20 09:15 PM

快啲倒退啦 我又買多層樓😂
作者: kk2964    時間: 2019-8-20 09:28 PM

香港獨特地位不變,反美反共,反港獨,反台獨,人在聽,天在看
作者: kleeeenex    時間: 2019-8-20 10:44 PM

引用:

同意,從來都唔係樓升咁多,樓係有升,但不多,銀紙卻跌很多了
作者: bbq323    時間: 2019-8-20 11:07 PM

零八年,我日日午飯食十蚊燒味飯,
而家燒味飯最平都四,五十蚊啦!
美國佬qe123攪既好事,那些成日話買唔到樓,就是美國佬印銀紙去偷走你銀行存款
怨有頭債有主,你地班人唔去追美國還錢,仲要話中國政府!
作者: kathyelvis    時間: 2019-8-20 11:48 PM

無錯!一QE樓價一定急彈向上。更何況中國人又好、香港人又好....從來磚頭最保值!依家有錢都入市買樓
作者: hihi198956    時間: 2019-8-20 11:51 PM

又係度圍爐取暖。。。QE左先報出黎啦,早排歐洲又話qe減息跟住又咪係吹水
作者: 買比特幣    時間: 2019-8-21 12:03 AM

BTC 係唯一出路 
作者: andylo8062    時間: 2019-8-21 01:06 AM

引用:
原帖由 notsoserious 於 2019-8-20 02:52 PM 發表

最利樓市的就是滯脹
作者: edbe    時間: 2019-8-21 01:14 AM

引用:
原帖由 andylo8062 於 2019-8-21 01:06 AM 發表

最利樓市的就是滯脹
印銀紙就係滯脹
作者: Filipo    時間: 2019-8-21 01:27 AM

老美債券九月違約,又要印錢救金融,大家睇路
作者: bbq323    時間: 2019-8-21 03:32 AM

自徒沒有了金本位,銀紙隨意印,大家在銀行裡既錢不停被溝淡偷走,
後生買不到樓,因為儲蓄既速度慢過通漲既速度!全因為美國佬QE印銀紙
作者: 混世陰司    時間: 2019-8-21 03:45 AM

引用:
原帖由 notsoserious 於 2019-8-20 02:52 PM 發表

老早就滯賬左好耐
作者: fung123b    時間: 2019-8-21 05:00 AM

引用:

全世界根本已經水浸,再QE效果有限
作者: 肥猩仔仔    時間: 2019-8-21 05:32 AM

怕咩啊?爱国和支持中国政府应该返强国的大湾区买多一D三聚氰胺毒奶粉和黑心移民。。。。
作者: awongyuk    時間: 2019-8-21 05:56 AM

印唔到咁多,printer 壞壞地
作者: awongyuk    時間: 2019-8-21 06:00 AM

引用:

要趕走班犯民易如反掌!
只因為資產才是保命符!
美國 ...
我唔覺會一國一制,點都會一國兩制,只係會修訂下放寬定收緊就要中央出收,我估放寬會多啲,不竟,中央銳意同台灣想要有和平統一的,冇一國兩制,從何談起
作者: chinaup    時間: 2019-8-21 06:01 AM

引用:

大陸衰就全世界會好
作者: 中環浪漫的裙    時間: 2019-8-21 06:49 AM

有錢使得鬼推磨
作者: bbq323    時間: 2019-8-21 10:00 AM

引用:
原帖由 肥猩仔仔 於 2019-8-21 05:32 AM 發表

怕咩啊?爱国和支持中国政府应该返强国的大湾区买多一D三聚氰胺毒奶粉和黑心移民。。。。
你要明白,一個發展中國家,有山寮工業,黑心食品,
一d都唔奇,這不是政府的錯,比你做政府改點樣管理一個十五億人既地方?
樹大有腐枝
但現在你看,中國已經差不多全面去貧窮,進入小康社會!
而家你地班廢青還將正在好起來的中國攪掛
我地中國人真係咁想做人地隻狗?
自己想想,什麼叫民族意識
你既下一代再下一代既命運在你手
作者: bbq323    時間: 2019-8-21 12:01 PM

引用:
原帖由 chinaup 於 2019-8-21 06:01 AM 發表

大陸衰就全世界會好
你不是中國人嗎?
作者: bbq323    時間: 2019-8-21 12:05 PM

後生買不到樓,
因為儲蓄既速度慢過通漲既速度!
全因為美國佬QE印銀紙
攪亂香港,中國,全世界都會換更多美元,美國佬就可以事無忌憚地再印,再Qe
再用紙錢溝淡你銀行存款!
你班廢青就更加三世都買唔到樓!
作者: bestsinger2    時間: 2019-8-21 12:31 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-20 03:33 PM 發表

舔共就真係害撚死自己啦
自私得過曱甴,阻人搭機,搭地鐵,搗路,迫人罷工……
作者: HenryHsu    時間: 2019-8-21 01:27 PM

Cash is king
作者: chinaup    時間: 2019-8-21 01:37 PM

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-21 12:01 PM 發表

你不是中國人嗎?

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-21 01:37 PM, 95.5 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Firejack    時間: 2019-8-21 03:46 PM

引用:

舔共就真係害撚死自己啦
On 9 仔,你話全部中國人唔好,所有西人好,就証明你白痴兼低能啦! 你離開香港,有九西人黑人收留你呀!
作者: C.O.D.    時間: 2019-8-21 03:52 PM

引用:

舔共就真係害撚死自己啦
叫人舔共,咁你係咪幫D美國英國佬呑呀吊你
作者: BritHK1842    時間: 2019-8-21 04:01 PM

引用:
原帖由 purpleban 於 2019-8-20 02:56 PM 發表

遲D銀紙等於廢紙,邊個手上有貨有糧食先係大佬,全世界得中國同老美可以企穩,自己人唔靠?去靠地球另一半的美國?黃屍真係害死香港人。
中國靠得住,支那都會上樹
中共一言不合就話出解放軍屠殺中國人
作者: Firejack    時間: 2019-8-21 04:05 PM

引用:
原帖由 Classico 於 2019-8-20 10:14 AM 發表

你唔好日日看蘋果就以為掌握世界生產至得架....就是中國在個別技術如5G 和高鐵已超越歐美,老尾才不得意打貿易戰以阻止中國發展,你講個D係十幾二十年前既事啦
作者: bbq323    時間: 2019-8-21 04:08 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-21 04:01 PM 發表

是出老解殺你班賣國賊,走狗,
中共而家是共富貴,有錢大家使,你睇下幾多人排隊買名牌!
係你自己白痴做漢奸賣國賊!
你買唔到樓,是美國狂印銀紙,偷你銀行D存款咋!
認賊作父,就是你呢種
作者: BritHK1842    時間: 2019-8-21 04:24 PM

講到大陸就無狂印銀紙咁?
作者: BritHK1842    時間: 2019-8-21 04:25 PM

引用:
原帖由 Firejack 於 2019-8-21 04:05 PM 發表

你唔好日日看蘋果就以為掌握世界生產至得架....就是中國在個別技術如5G 和高鐵已超越歐美,老尾才不得意打貿易戰以阻止中國發展,你講個D係十幾二十年前既事啦 ...
你知唔知5G核心技術專利係高通擁有
華為個啲只係可有可無既垃圾
同埋整5G設備還有Ericsson
作者: MSCH    時間: 2019-8-21 04:31 PM

引用:

http://www.ntdtv.com.tw/b5/20181017/video/232084.html?中共「印鈔」保經濟 揭貨幣超發真相

睇清楚印刷強國先好講
作者: chinaup    時間: 2019-8-21 04:36 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-8-21 04:01 PM 發表

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-21 04:36 PM, 169.2 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-8-21 04:36 PM, 57.66 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 核心幼小的神童    時間: 2019-8-21 04:53 PM

作者: bbq323    時間: 2019-8-21 06:04 PM

引用:
原帖由 MSCH 於 2019-8-21 04:31 PM 發表

http://www.ntdtv.com.tw/b5/20181017/video/232084.html?中共「印鈔」保經濟 揭貨幣超發真相

睇清楚印刷強國先好講
我咪話全世界印囉!我無話中國唔印,不過中國有努力工作,生產,去平衡返印多既銀紙,
美國佬就努力攪亂世界,引發戰爭:就是這樣,世界各國就會不停買美元,需求高就可以無止境咁印而唔會貶值,
用無限既紙錢買下世界既石油,黃金,資源,希土
咁就是經濟侵略囉,你d廢青,成日話買唔到樓,是因為美國用大量紙錢溝淡你儲蓄既購買力,樓升唔係因為政府政策,是紙錢泛濫超級通漲!

作者: 肥輝仔    時間: 2019-8-21 06:48 PM

引用:

佢地尾國其實都可以向越國收重稅
作者: 無盡可愛的OL    時間: 2019-8-21 07:07 PM

買入人民幣冇得輸
作者: peimak    時間: 2019-8-21 09:57 PM

引用:
原帖由 stman919 於 2019-8-20 09:36 AM 發表

大陸印錢又落左去權貴手,但通脹就燒乾D平民
乜美國嗰邊唔係??但睇唔到派咗俾啲平民喎!
作者: 寒冬硬硬的結他    時間: 2019-8-21 10:02 PM

引用:
原帖由 淼淼森 於 2019-8-20 08:25 AM 發表

呀磚家,大把師傅早在2017年尾已批咁嘅結果啦!
14年,已批咁嘅結果。

圖片附件: 093915_588cb0c6576cf98070f2f3803ce0f520.jpg (2019-8-21 10:02 PM, 152.68 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 寒冬硬硬的結他    時間: 2019-8-21 10:10 PM

引用:
原帖由 chinaup 於 2019-8-21 04:36 PM 發表

買我國債嗱。我狂QE。貶值,打劫我嘅債主。明搶吾呃你。

只係我做可以。其他國家不准QE。

圖片附件: 20170808_QE.jpg (2019-8-21 10:10 PM, 36.68 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: SkyBlue2046    時間: 2019-8-21 10:23 PM

引用:

唔係喎!啲盲反者話香港樓價高係大陸人炒高㗎喎! 唔通佢哋講大話呃人! 正大話精!
作者: 郭肥包    時間: 2019-8-21 10:25 PM

這句一針見血,可恨是大部分年輕人都是忠言逆耳:
「後生買不到樓,因為儲蓄既速度慢過通漲既速度!全因為美國佬QE印銀紙,但是可笑的是D廢青認賊作父」
作者: 高大冰凍的碼頭    時間: 2019-8-21 11:20 PM

引用:
原帖由 清晨外圍的賤嘴 於 2019-8-20 03:09 PM 發表

講真,如果香港政治穩定,就算到左2047年,一國兩制會一直持續落去。宜家繼續搞落去只會逼中央提前收番治權
大家盡快回到現實,不要攪死香港
作者: SunnyDay2017    時間: 2019-8-21 11:23 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2019-8-20 08:32 AM 發表

快D返大陸買樓,一定發
👍👍
作者: bbq323    時間: 2019-8-21 11:36 PM

引用:
原帖由 郭肥包 於 2019-8-21 10:25 PM 發表

這句一針見血,可恨是大部分年輕人都是忠言逆耳:
「後生買不到樓,因為儲蓄既速度慢過通漲既速度!全因為美國佬QE印銀紙,但是可笑的是D廢青認賊作父」 ...
只是分析局勢,我零八年有朋友賣樓等跌,一等就等了十二年,
賣樓既錢已經租樓用得七七八八,樓價亦對比零八年升了三倍!
不單止樓價,衣食住行都升,
全因為美國佬不停QE印銀紙,通漲越升越勁!
當初賣樓,手上既現金,到今日連交首期都唔夠
認賊作父只是班廢青,邊個害到你有今日,邊個坐享其成?
自已思考下啦!

作者: Filipo    時間: 2019-8-21 11:56 PM

問題係年青人儲錢速度,追吾上,美國的高速印銀紙機
作者: Filipo    時間: 2019-8-21 11:58 PM

一日要用或者兌換美金,美國多多都換比您,只係怕您吾換
作者: 樓上勇敢的主題    時間: 2019-8-22 12:24 AM

又來,追唔切啦
作者: stman919    時間: 2019-8-22 02:46 AM

引用:
原帖由 peimak 於 2019-8-21 09:57 PM 發表

乜美國嗰邊唔係??但睇唔到派咗俾啲平民喎!
你去美國D超市睇睇咪知囉
作者: bbq323    時間: 2019-8-22 05:35 AM

引用:
原帖由 樓上勇敢的主題 於 2019-8-22 12:24 AM 發表

又來,追唔切啦
所以一定唔可以持有現金,要買任何有價資產,最好是必須品,沒被炒到天價,有回報!
作者: terry_1911    時間: 2019-8-22 06:49 AM

放心QE都唔關班曱甴事,因為佢地都無野做,就算有都好快比人炒eg:國泰曱甴,所以QE幾多都唔關佢地事
作者: cebe658    時間: 2019-8-22 07:26 AM

上次係老美出事d QE錢流入香港,今次係黑衣人搞到GDP零,d錢流走哂