標題: 周顯:聯匯再遇衝擊港府會棄守 [打印本頁]

作者: sesame206    時間: 2019-8-12 08:31 PM     標題: 周顯:聯匯再遇衝擊港府會棄守

上周五,我在本欄講了,中國這次讓人民幣貶值,純粹是防禦性的,只是為了回應美國的3,000億美元新收關稅,而不是大打貨幣戰爭。不過,話說回來,如果真的是到了危急關頭,我相信中國的基本國策將會是寧抱儲備,不守匯率,任由人民幣下跌算了。

至於香港呢?日前,有消息傳出來,說中央政府借用香港外匯儲備4,000億美元,至今未還,我斷言這不可能,皆因匯價是騙不了人的,如果這真的發生了,相信聯繫匯率不可能守得住,港元早已斷崖式下跌了。

許多人都分析過,金管局的外匯儲備資產為4,456億美元,足夠守住港元匯價有餘,如果只使用了一小部分,例如一成兩成,用來購買中央政府控制的資產,卻是完全不會影響到港元的穩定性。

雖然,外匯基金的運用及投資管理需向財政司長負責,不過,只要利息依期發放,這表面上也是完全明智的投資。在這方面,陳茂波應比他的前任曾俊華更易話為。
假如港元再被大鱷衝擊,結果將會如何呢?

前文說過,外匯儲備足以守住港元有餘,然而,我認為,假如再次發生1998年的狀況,大鱷同時在股市和匯市「撳機」,港府在略為花了部分外匯儲備,去捍衛港元,便將棄守港元,任由自由浮動,不會像上次般,死守擊退大鱷。

在這同時,港府將會大罵「邪惡的美資」,破壞了港元聯繫匯率,令到港人蒙受重大的損失云云。實質上,外國資本正好讓香港放棄行之已久的制度,最大的好處,就是外匯儲備可以「更自由地購買資產」,例如由中央政府控制的、以及人民幣資產。

遇上這情況,應該如何保本呢?總之,把銀行的港元換成美元,絕不安全,政府可以要求把這些在港美元照樣用港元結算。有朋友提出簡單的方法,就是買入美股。

這當然也不用立即去做,皆因香港要棄守聯匯,必然要經過輿論做勢,短期死守,臭罵外資,在這時候,才去考慮買入美股,也還不遲。記著,加速聯匯的崩潰,也不失為愛國行逕,皆因以後香港的外匯就可以大買人民幣資產了!

https://www.am730.com.hk

今次真係玩完,如果依家脫港幣可能變10算...
作者: panthercww    時間: 2019-8-12 08:49 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 08:31 PM 發表

上周五,我在本欄講了,中國這次讓人民幣貶值,純粹是防禦性的,只是為了回應美國的3,000億美元新收關稅,而不是大打貨幣戰爭。不過,話說回來,如果真的是到了危急關頭,我相信中國的基本國策將會是寧抱儲備,不守匯率,任由人民幣下跌算了。

至於香港呢?日前,有消息傳出來,說中央政府借用香港外匯儲備4,000億美元,至今未還,我斷言這不可能,皆因匯價是騙不了人的,如果這真的發生了,相信聯繫匯率不可能守得住 ...
吊你老母,死漢奸,而家仲叫人買美股,無論減不減息美股都會大跌,死外街,美國搞香港就是要港人接火棒,這帖字要刪除。
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 08:57 PM

引用:
原帖由 panthercww 於 2019-8-12 08:49 PM 發表

吊你老母,死漢奸,而家仲叫人買美股,無論減不減息美股都會大跌,死外街,美國搞香港就是要港人接火棒,這帖字要刪除。
刪咩啫,人地係am730專欄作家你咪寫信去施老闆到投訴囉,我擔心嘅係聯匯,唔係買美股定日圓呀
作者: fulufulu01    時間: 2019-8-12 09:00 PM

港元冇聯匯憑乜野用依家個rate換到美金同其他貨幣
作者: 武若依    時間: 2019-8-12 09:06 PM

講咁多廢話原來又係叫人換美元
作者: lg4163b    時間: 2019-8-12 09:09 PM

用心不良
唯恐天下不亂

作者: sictakho    時間: 2019-8-12 09:10 PM

買美股?
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 09:11 PM

引用:
原帖由 lg4163b 於 2019-8-12 09:09 PM 發表

用心不良
唯恐天下不亂

我連華爾街狠人的 fb post都未敢post出黎
作者: ngben    時間: 2019-8-12 09:14 PM

Mola
作者: 復活高貝利    時間: 2019-8-12 09:14 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 08:31 PM 發表

至於香港呢?日前,有消息傳出來,說中央政府借用香港外匯儲備4,000億美元,至今未還,我斷言這不可能,皆因匯價是騙不了人的,如果這真的發生了,相信聯繫匯率不可能守得住 ...
咁對大陸有乜好處?
作者: 復活高貝利    時間: 2019-8-12 09:15 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 08:57 PM 發表

刪咩啫,人地係am730專欄作家你咪寫信去施老闆到投訴囉,我擔心嘅係聯匯,唔係買美股定日圓呀
咁你覺得make sense 咩?
作者: 復活高貝利    時間: 2019-8-12 09:16 PM

引用:
原帖由 fulufulu01 於 2019-8-12 09:00 PM 發表

港元冇聯匯憑乜野用依家個rate換到美金同其他貨幣
On9,
梗係憑美元儲備喇
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 09:16 PM

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-8-12 09:14 PM 發表

咁對大陸有乜好處?
可以用香港的外匯基金吸納人民幣資產,穩定中國資產市值,代價是香港人的金錢
作者: hihi198956    時間: 2019-8-12 09:17 PM

引用:
原帖由 武若依 於 2019-8-12 09:06 PM 發表

係囉,叫人地唔係去換美元,但係又叫人去買美股?咁買美股咪就係要換美元囉。。。。。
作者: 復活高貝利    時間: 2019-8-12 09:17 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 09:11 PM 發表

我連華爾街狠人的 fb post都未敢post出黎
呢條狠人同黃洋達same level, 信佢只代表弱智
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 09:17 PM

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-8-12 09:16 PM 發表

On9,
梗係憑美元儲備喇
所以佢講嘅係外匯基金唔守兌美元匯價,可以降低吸納美元資產,轉投人民幣資產
作者: fulufulu01    時間: 2019-8-12 09:17 PM

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-8-12 09:16 PM 發表

On9,
梗係憑美元儲備喇
今個星期再換,擺下都好
作者: psscrews    時間: 2019-8-12 09:18 PM

周顯講野有料
作者: 混世陰司    時間: 2019-8-12 09:18 PM

依家先講太out.. 同埋有某d地方講錯。。。
作者: 明日野性的老闆    時間: 2019-8-12 09:22 PM

傅谋鼓告資深財金融前官員陳德霖先生在任時己話採用聯匯利度是有圩處。任先生話傻化某些
作者: SPACELESS    時間: 2019-8-12 09:22 PM

未必跌400
不過又跌足700點
今次真係大惡出手
$700原本看穿$320博牛V

睇黎今期香港係刻意比冲擊丫
若果大市浸浸落無反彈!一直落到拖拉樓市!經濟內外又失!!
開始失業及 萬念俱灰㝷死!
都係呢班政棍挑釁D㡳智破壞香港!!
到時一定大打出手!局勢更混亂!
但你哋記住!政棍發起嫁!
要陪葬都要佢哋 墊底!

唔好靜雞雞 燒炭咁笨丫!

圖片附件: Screenshot_20190812-195450.png (2019-8-12 09:22 PM, 266.82 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 阿柒回歸    時間: 2019-8-12 09:22 PM

引用:

樓主,死link呀!!
作者: 中環浪漫的裙    時間: 2019-8-12 09:22 PM

周顯經常瘋人瘋語不用理會喇
作者: hihi198956    時間: 2019-8-12 09:23 PM

九唔搭八,如果唔守港幣,港幣唔值錢,成個樓市股市,保險行業。全部死哂呀!
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 09:23 PM

再貼

https://www.am730.com.hk/column/share/184281
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2019-8-12 09:23 PM

你自己買屁股啦
作者: 混世陰司    時間: 2019-8-12 09:24 PM

引用:
原帖由 panthercww 於 2019-8-12 08:49 PM 發表

呢個仆街 炒左幾十年股 愈炒愈廢。。佢以前出書 講佢唔用技術分析。但佢講既野 就正正要運用落技術分析。。。好鬼9hi.... 佢搵到保利香港前。。。我快過佢 睇既高位都準過佢。。。唔知真係以為係專家 其實係莊家。。。佢書果 半套野唔知邊個教佢。。我同佢唔同師父 我起碼後生佢25 30年

作者: 明日野性的老闆    時間: 2019-8-12 09:24 PM

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-8-12 09:22 PM 發表

傅谋鼓告資深財金融前官員陳德霖先生在任時己話採用聯匯利度是有圩處。任先生話傻化某些
特區有能力在目前保持聯匯穩定
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2019-8-12 09:24 PM

美國快完爆了,
作者: SPACELESS    時間: 2019-8-12 09:24 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 08:57 PM 發表

未必跌400
不過又跌足700點
今次真係大惡出手

要陪葬都要佢哋 墊底!

唔好靜雞雞 燒炭咁笨丫!
作者: 另一個天堂    時間: 2019-8-12 09:25 PM

引用:
原帖由 武若依 於 2019-8-12 09:06 PM 發表

又叫人7.85換,咁先至賤格
作者: hihi198956    時間: 2019-8-12 09:25 PM

正一撚樣,加速聯繫匯率崩潰=愛國行為?真心可怕。。。周顯,你個名以後你d文章唔洗我睇啦,浪費時間
作者: 漆哥    時間: 2019-8-12 09:27 PM

唔入美元點買美股?
咩LOGIC
作者: 訪客人    時間: 2019-8-12 09:28 PM

邏輯有點問題吧? 為何要美股? 投資機會好? 買A股A50指數類基金, 不是更好的穩守突擊嗎?
作者: ntydad    時間: 2019-8-12 09:29 PM

引用:
原帖由 sictakho 於 2019-8-12 09:10 PM 發表

買美股?
買美股咪即係先換美元
作者: 明日野性的老闆    時間: 2019-8-12 09:29 PM

米國十三太保隨時由資易戰轉问金融戰和顔色動亂亂
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 09:29 PM

引用:
原帖由 hihi198956 於 2019-8-12 09:23 PM 發表

九唔搭八,如果唔守港幣,港幣唔值錢,成個樓市股市,保險行業。全部死哂呀!
問題就係大陸本身係咪真係等住外匯基金吸納佢d資產,你估「艱險我奮進,困乏我多情」的波叔會顧及我地班香港小市民定係佢財政司司長個位先?
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 09:29 PM

引用:
原帖由 訪客人 於 2019-8-12 09:28 PM 發表

邏輯有點問題吧? 為何要美股? 投資機會好? 買A股A50指數類基金, 不是更好的穩守突擊嗎?
要離開港元系統
作者: canbaobao21    時間: 2019-8-12 09:30 PM

引用:

你巧京京,咪唱哂美金,draw出黎,放床底lor
作者: johnlam881903k    時間: 2019-8-12 09:31 PM

黃屍又柒了
作者: Kanchan02121978    時間: 2019-8-12 09:31 PM

美股26000點,仲叫人接貨
作者: 訪客人    時間: 2019-8-12 09:34 PM

生活在香港, 這方法(買美股)是離不開的。除非認為這是投資的好機會, 否則想真正離開港元系統, 只有移民一途~!
作者: dbdawnbobo    時間: 2019-8-12 09:35 PM

心術不正!
作者: freepic1iman_dc    時間: 2019-8-12 09:37 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 20:31 發表

如果港元脫勾,
外資不會撒資。。。?
作者: ahongkongpeople    時間: 2019-8-12 09:43 PM

AM730 根本就係一份黃媒
作者: hihi198956    時間: 2019-8-12 09:43 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 09:29 PM 發表

問題就係大陸本身係咪真係等住外匯基金吸納佢d資產,你估「艱險我奮進,困乏我多情」的波叔會顧及我地班香港小市民定係佢財政司司長個位先?
有排玩呀美國佬,仲有成年先美國大選,大選前要幾癲有幾癲。
作者: 毒果愛作文    時間: 2019-8-12 09:46 PM

引用:

正,到10算我就可以賣左大陸層樓返黎買港樓
作者: remyboy    時間: 2019-8-12 09:46 PM

去美元化係大勢所趨!

大家唔使揸人民幣或港幣

只要唔揸美元就可以了
作者: 復活高貝利    時間: 2019-8-12 09:48 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 09:29 PM 發表

大陸本身係咪真係等住外匯基金吸納佢d資產??大陸好似你咁on9?
你弱智吾代表我地低b喎
作者: 一昔如環    時間: 2019-8-12 09:49 PM

妖孽橫行,其心可誅。
作者: gdkpboy    時間: 2019-8-12 09:55 PM

引用:

周先生是大炮友,所講的全不中,分析極差😂
作者: 東方忍    時間: 2019-8-12 09:55 PM

最安全的可能是bitcoin。
作者: haoaini    時間: 2019-8-12 09:58 PM

逐字計,稿費。
乞兒賺錢法,慘
作者: 燈神中仁    時間: 2019-8-12 09:59 PM

呢d老千仔都信
作者: 34304    時間: 2019-8-12 10:02 PM

周顯?
作者: 呢個原始的盡頭    時間: 2019-8-12 10:03 PM

向世界守注聯匯,冇誠信唔洗出來行。
作者: highbury64    時間: 2019-8-12 10:04 PM

引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2019-8-12 09:46 PM 發表

人民幣跌得仲勁喇
作者: wongmilano    時間: 2019-8-12 10:04 PM

大凡冧巴由佢講出即係散貨格
作者: chusteve    時間: 2019-8-12 10:05 PM

換美金走鬼啦
作者: BUSYMAN    時間: 2019-8-12 10:06 PM

美國窥视香港儲備,想利用曱甴吞食香港,再袋袋平安,小心飯民、鹵味的歹毒。
作者: 661033    時間: 2019-8-12 10:06 PM

信佢?
作者: 106    時間: 2019-8-12 10:07 PM

買金啦
作者: bonod    時間: 2019-8-12 10:07 PM

條友齋講都無理據解釋點解棄守

作者: fedax1010    時間: 2019-8-12 10:07 PM

香港人都幾得意
風光嗰時又話聯匯阻港幣升值
宜家折墮喇又攬住人唔放
利申我不嬲認為聯匯對香港有益多過害
作者: 毒果愛作文    時間: 2019-8-12 10:08 PM

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-8-12 10:04 PM 發表

人民幣跌得仲勁喇
到時咁我就賣左香港果層
作者: 雨中疑惑的手背    時間: 2019-8-12 10:11 PM

買人民幣都唔會買美股!
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 10:13 PM

引用:
原帖由 bonod 於 2019-8-12 10:07 PM 發表

條友齋講都無理據解釋點解棄唔守
我就咁消化佢講就係為左買人民幣資產,當然樓上有人話我弱智,但你諗下對於上面黎講,保住十四億人嘅資產值重要,定保住一個示範單位重要?我講危急時
作者: 明日紅色世界    時間: 2019-8-12 10:14 PM

唔好再傳遙言,香港世界第二多儲備,
作者: 英綠    時間: 2019-8-12 10:15 PM

On..
作者: 床上含情的師兄    時間: 2019-8-12 10:17 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 09:16 PM 發表

可以用香港的外匯基金吸納人民幣資產,穩定中國資產市值,代價是香港人的金錢
無傻拉,香港果幾千億碎銀係中國面前什麼都不是
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 10:21 PM

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2019-8-12 10:14 PM 發表

唔好再傳遙言,香港世界第二多儲備,
你睇清楚佢篇文,唔係講守唔住,係講唔會守
作者: 床上含情的師兄    時間: 2019-8-12 10:21 PM

引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2019-8-12 09:46 PM 發表

笑左👏👏👏
作者: fba71a8c9b5eda    時間: 2019-8-12 10:29 PM

引用:

周顯係乜水?講埋d陰謀論而冇經濟金融邏輯嘅垃圾,當年國家外匯儲備鷄碎咁多聯繫匯率都冇事,而且港匯最近并唔算好弱,另外要做空港紙都要借貨,拆息仲落咗d,結論就係唯恐天下不亂嘅垃圾廢柴言論
作者: down135    時間: 2019-8-12 10:32 PM

咁快叫個打手出嚟講棄守?
唔通啲錢真係……………?
作者: 至愛不渝    時間: 2019-8-12 10:34 PM

分析乜春都無用,美國佬國債上限唔增加先講啦。
作者: choichow    時間: 2019-8-12 10:34 PM

買美股真係唔蝕滙都蝕股價啦...買樓好過啦
作者: 明日紅色世界    時間: 2019-8-12 10:35 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 10:21 PM 發表

你睇清楚佢篇文,唔係講守唔住,係講唔會守
佢係金管局主席咩,點解要遙傳唔會守呢?佢係前主席任志剛咩?
作者: 前往原始的工人    時間: 2019-8-12 10:39 PM

廢文一篇。想啲人過美國接美股火棒。

人民幣唔係自由兌換,真有事佢玩外匯管制,冇人同到佢玩。

佢夠膽開盤港元幾時甩聯繫匯率,我夠膽同佢玩。
作者: 香江小希子    時間: 2019-8-12 10:44 PM

我都好擔心香港前景,已經把大部份資產轉為美元資產
作者: chiho895    時間: 2019-8-12 10:44 PM

唯恐天下不亂,
作者: 果個巨大的世界    時間: 2019-8-12 10:45 PM

佢幫美國佬手,推低港元,令香港進入萬劫不復。
作者: Decus1998    時間: 2019-8-12 10:47 PM

引用:

Plastic post.....will purchase RMB soon.
作者: sesame206    時間: 2019-8-12 10:48 PM

引用:
原帖由 香江小希子 於 2019-8-12 10:44 PM 發表

我都好擔心香港前景,已經把大部份資產轉為美元資產
我轉左去歐元同日圓,不過仲有港元定期未到期,算啦
作者: Felix5    時間: 2019-8-12 10:56 PM

垃圾一件
作者: rayrayccw2    時間: 2019-8-12 11:01 PM

引用:

我都認為美國會剪羊毛,買美股風險不少
作者: desperado11    時間: 2019-8-12 11:02 PM

世界日日變,點解永遠1US=7.8hkd?當然有缺點,費除了並不是壞事,
但只有一個關注,聯系匯率可以防止官員的干預匯市,
唔能夠拿儲備夠來干預匯市,金管局的工作唔難做,
睇過任總一些財經演講和文章,聯系匯率的制衡是對他有用的,
費除後俾班半桶水的官員亂玩儲備,港元可以好大鑊
作者: kglam98    時間: 2019-8-12 11:10 PM

引用:
原帖由 hihi198956 於 2019-8-12 09:17 PM 發表

係囉,叫人地唔係去換美元,但係又叫人去買美股?咁買美股咪就係要換美元囉。。。。。
你理解錯佢既說話,佢話單係換成美金無用,用美金買美股先安全
作者: kglam98    時間: 2019-8-12 11:12 PM

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 09:17 PM 發表

所以佢講嘅係外匯基金唔守兌美元匯價,可以降低吸納美元資產,轉投人民幣資產
即係將香港值錢既美元資產,換成無用既人民幣資產。到時香港死得
作者: kglam98    時間: 2019-8-12 11:15 PM

引用:
原帖由 SPACELESS 於 2019-8-12 09:22 PM 發表

未必跌400
不過又跌足700點
今次真係大惡出手

要陪葬都要佢哋 墊底!

唔好靜雞雞 燒炭咁笨丫! ...
你又搞錯,係林鄭不顧民意強推送中發起架,又賴其他人?
作者: 殘廁強勁的弟弟    時間: 2019-8-12 11:23 PM

引用:

梗係唔係4,000億美元,係4,000億港元
作者: dan11    時間: 2019-8-12 11:32 PM

證明到一件事,就係老美
開始真係唔掂,好快啲跳船
作者: ming3027    時間: 2019-8-12 11:35 PM

千萬別信, 害死人
作者: marcominnie    時間: 2019-8-12 11:45 PM

阿爺大把錢
作者: marcominnie    時間: 2019-8-12 11:46 PM

周顯係老美大戶打手,係人都知
作者: marcominnie    時間: 2019-8-12 11:46 PM

引用:
原帖由 bonod 於 2019-8-12 10:07 PM 發表

條友齋講都無理據解釋點解棄守
結論:買樓保值
作者: oldman2019    時間: 2019-8-12 11:53 PM

用肺講嘢買美股,財經專家屌
作者: hihi198956    時間: 2019-8-13 12:02 AM

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-8-12 11:10 PM 發表

你理解錯佢既說話,佢話單係換成美金無用,用美金買美股先安全
咁你快d去買啦,道指好快30000點
作者: 我愛以前的香港    時間: 2019-8-13 12:13 AM

千其唔好信佢,短其內美股美元會大跌,信佢一成相目失明!
作者: 811M    時間: 2019-8-13 12:16 AM

who is he
作者: ebayer007    時間: 2019-8-13 12:21 AM

咁要買樓