標題: 美帝大鑊,估計中國將禁稀土出口 [打印本頁]

作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 12:13 AM     標題: 美帝大鑊,估計中國將禁稀土出口

貿易戰將升級,報道中的圖片顯示,習近平調研時有國務院副總理劉鶴陪同,由於劉鶴早前帶隊訪美進行談判,故市場認為劉鶴陪同習近平調研稀土企業,不排除是為了準備對美國進行反制措施。
將會大大影響美帝晶片生產。
作者: sspman    時間: 2019-5-21 12:13 AM

要消滅邪惡美帝
作者: ak4747    時間: 2019-5-21 12:17 AM

美國要喺地球消失
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 12:18 AM

此重招反擊對美帝經濟影響有多大呢?
作者: aldonza    時間: 2019-5-21 12:19 AM

好消息.....美帝好驚驚....
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 12:22 AM

美帝又會有代替品嗎?值得探討。
作者: JjNn9977    時間: 2019-5-21 12:31 AM

依招已經無用一係就全世界都唔買。上次用同一招對日本已經失效
作者: ff2456    時間: 2019-5-21 12:34 AM

咪儍啦……
稀土五大洲都有,只是人家注重環保,怕污染唔开採,又或者开採成本較中国貨貴而矣! 你打到嚟人家就自己採,边可以制裁到美国!
作者: 華爾街狼狼    時間: 2019-5-21 12:46 AM

引用:
原帖由 ff2456 於 21/5/2019 12:34 AM 發表

咪儍啦……
稀土五大洲都有,只是人家注重環保,怕污染唔开採,又或者开採成本較中国貨貴而矣! 你打到嚟人家就自己採,边可以制裁到美国! ...
開發得來需時4-5年,不是太久,還可以的。
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 12:53 AM

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-5-21 12:13 AM 發表

貿易戰將升級,報道中的圖片顯示,習近平調研時有國務院副總理劉鶴陪同,由於劉鶴早前帶隊訪美進行談判,故市場認為劉鶴陪同習近平調研稀土企業,不排除是為了準備對美國進行反制措施。
將會大大影響美帝晶片生產。 ...
稀土雖然是常用於半導体,但需要的量其实很少,常常处於供過于求狀態,價格也很濺,日本一直用濺價储備中国進口的稀土,已够其用十多年了
作者: CCPEVE    時間: 2019-5-21 12:59 AM

其實稀土開採說明白就係挖泥坑, 我唔明有咩難度?
作者: HAM-SOLO    時間: 2019-5-21 01:06 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2019-5-21 12:59 AM 發表

安慰劑.....
作者: 大條三文魚    時間: 2019-5-21 01:20 AM

個名叫稀.........其實係欺...... 哈哈
作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 01:30 AM

作者: sandtrack02    時間: 2019-5-21 01:33 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 01:30 AM 發表

美國諗唔到你條ML諗到?
你話自己係中學生,講諧音粗口

圖片附件: DLLM.jpg (2019-5-21 01:33 AM, 13.15 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 9up當秘笈.jpg (2019-5-21 01:33 AM, 14.99 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 後天芳香的留言    時間: 2019-5-21 01:45 AM

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-5-21 12:13 AM 發表

蕭若元話唔驚喎,美國有大量後備稀土喎,呢個香港反共分子的領袖,努力去為美國講好說話
作者: 新界巨子    時間: 2019-5-21 02:04 AM

收一倍關稅賣十倍價稀土
作者: wtfbro    時間: 2019-5-21 02:13 AM

禁佢老美稀土。。。 老美禁你老共芯片

大家攬炒。。。。 冇贏家
作者: uu999    時間: 2019-5-21 02:14 AM

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-5-21 12:19 AM 發表

好消息.....美帝好驚驚....
US just worry about that,
china will not 禁稀土出口,
if increase the price, that
is equal to 禁稀土出口,
if china 禁稀土出口,
US will have a chance to
improve some technologies,
in a very fast speed.
..................
............................................

作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 02:37 AM

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-21 01:45 AM 發表

蕭若元話唔驚喎,美國有大量後備稀土喎,呢個香港反共分子的領袖,努力去為美國講好說話
睇下美國自己嘅報告:

2010年美国一项名为《国防供应链中的稀土原材料 》的报告就显示 , “美国国防部正在评估美国军事对稀土的依赖,并打算采取措施减少这种依赖和扩大供应商基础;稀土材料不足的状况已经影响到某些武器系统的生产周期,但重构可靠的稀土原材料供应链受基础设施投资、发展新型技术和购买专利等问题掣肘,要达成上述目标需要花费至少15年时间”。军事专家告诉记者,简单讲,美国现在没钱、没技术、没市场、没能力开采稀土,并不是不愿意开采。
作者: chinaup    時間: 2019-5-21 04:11 AM

引用:

美國好唔關我事,但大陸衰我會好開心
作者: JjNn9977    時間: 2019-5-21 04:26 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 02:37 AM 發表

睇下美國自己嘅報告:

2010年美国一项名为《国防供应链中的稀土原材料 》的报告就显示 , “美国国防部正在评估美国军事对稀土的依赖,并打算采取措施减少这种依赖和扩大供应商基础;稀土材料不足的状况已经影响到某些武器系统的生产周期,但重构可靠的稀土原材料供应链受基础设施投资、发展新型技术和购买专利等问题掣肘,要达成上述目标需要花费至少15年时间”。军事专家告诉记者,简单讲,美国现在没钱、没技 ...
依家2019年
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 04:54 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 02:37 AM 發表

睇下美國自己嘅報告:

2010年美国一项名为《国防供应链中的稀土原材料 》的报告就显示 , “美国国防部正在评估美国军事对稀土的依赖,并打算采取措施减少这种依赖和扩大供应商基础;稀土材料不足的状况已经影响到某些武器系统的生产周期,但重构可靠的稀土原材料供应链受基础设施投资、发展新型技术和购买专利等问题掣肘,要达成上述目标需要花费至少15年时间”。军事专家告诉记者,简 ...
白癡,美國上世紀七十年代已有技術開採稀土,當時是世界第一開採及出口國,后來中國開採成本更平及涉及嚴重污染問題,美國國內便關閉了礦山轉移購買廉價的中國稀土,所以美國完全有技術有現成礦山可重新開採稀土
作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 04:59 AM

引用:
原帖由 JjNn9977 於 2019-5-21 04:26 AM 發表

依家2019年
份報告話重建可靠稀土供應鍵需要15年時間,2010年開始搞都要2025年至搞掂,何況依家2019年都未搞!
作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 05:01 AM

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-21 04:54 AM 發表

白癡,美國上世紀七十年代已有技術開採稀土,當時是世界第一開採及出口國,后來中國開採成本更平及涉及嚴重污染問題,美國國內便關閉了礦山轉移購買廉價的中國稀土,所以美國完全有技術有現成礦山可重新開採稀土 ...
白痴,睇清楚份報告講乜先啦!
作者: tko_investor    時間: 2019-5-21 05:09 AM

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-5-21 12:34 AM 發表

咪儍啦……
稀土五大洲都有,只是人家注重環保,怕污染唔开採,又或者开採成本較中国貨貴而矣! 你打到嚟人家就自己採,边可以制裁到美国! ...
好似您先傻 , 稀土開採出黎只係一堆泥土, 仲要經過精練, 而家關於稀土的專利有一半以上係中國攞左. 而其它國家亦沒有精練設施, 包括美國.
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 05:12 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 05:01 AM 發表

白痴,呢D大陸飛機文都信。係引述就要post原文。
作者: michael    時間: 2019-5-21 05:15 AM

老尾要自家開發稀土要多少年呢
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 05:16 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 05:01 AM 發表

要攪15年?  立即遭打臉

美國與澳洲Lynas簽署合作協議 防中國阻斷出口稀土   2019-05-20
澳洲稀土公司Lynas與美國合作,將在德州設立工廠。(圖為馬來西亞稀土廠,示意圖,路透資料照)

〔財經頻道/綜合報導〕美中貿易戰近期再升級,兩國擴大關稅清單規模,不過對美國極為重要的原料稀土,至今仍未涉入貿易戰中。而今美國未雨綢繆先找出路,為了預防中國停止出口稀土報復,已經和澳洲出產稀土的Lynas簽署合作備忘錄。

本次澳洲Lynas是與美國德州的Blue Line集團簽署合作協議,幫助美國在本土建立1座稀土分離工廠。澳洲Lynas是目前除了中國外,最大的稀土公司,同時擁有分離、提取、蒐集等專業知識,這回合作剛好可以補上美國最缺乏的分離技術。

而在美國Blue Line集團與澳洲Lynas合作後,將可以解決美國稀土關鍵的供應鏈問題,屆時一旦中國阻斷出口稀土到美國,傷害也將降到最低。根據統計,目前美國約有80%的稀土是和中國進口。

稀土是電動車、電子裝置等產品的零件原料,特別是在汽車逐漸轉變為電動車的時候,美國民眾對電動車需求也越來越大,讓稀土供應量更顯得重要。
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 05:18 AM

引用:
原帖由 tko_investor 於 2019-5-21 05:09 AM 發表

好似您先傻 , 稀土開採出黎只係一堆泥土, 仲要經過精練, 而家關於稀土的專利有一半以上係中國攞左. 而其它國家亦沒有精練設施, 包括美國.
又一個順口開河隨口亂嗡
作者: buomjwit    時間: 2019-5-21 05:19 AM

稀土絕對無壓力,人地有哂戰略性儲備。

相反老美會驅逐所有強國人及學生出境,技術封鎖強國,等強國成為下一個蘇聯。
作者: leemanna    時間: 2019-5-21 05:20 AM

美国百份一百唔會係自己本土開採稀土,因为污染實在太大,你話垃圾可以送出國,稀土廢料有毒的冇人會接受。
作者: 完美傻仔2011    時間: 2019-5-21 05:21 AM

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-5-21 12:22 AM 發表

美帝又會有代替品嗎?值得探討。
冇可能有
作者: leemanna    時間: 2019-5-21 05:25 AM

美國過幾日訪問日本,你荒佢唔係迫日本交d稀土存货比美国
作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 05:54 AM

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-21 05:12 AM 發表

白痴,呢D大陸飛機文都信。係引述就要post原文。
On 9 仔,份報告原文第一段自已睇:

China’s Rare Earths Industry and its Role in the International Market (U.S. Energy Department  November 3, 2010 )

China produces 97 percent of the world’s rare earth elements, a key component in a large assortment of advanced military and civilian technologies. Increasing global demand and Chinese reductions in export quotas over the past six years have led to international concerns about future supply shortages. Although the United States currently is seeking alternative sources for rare earths, the Government Accountability Office has stated that it may take up to 15 years before the United States is able to rebuild its U.S.-sourced rare earth supply chain. In addition, China’s monopoly over rare earths has led to fears of China using its dominance as leverage to influence other nations’ foreign policies. The following backgrounder seeks to provide an overview of China’s rare earth industry and how it affects the United States.
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 06:00 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 05:54 AM 發表

On 9 仔,份報告原文第一段自已睇:

China’s Rare Earths Industry and its Role in the International Market (U.S. Energy Department  November 3, 2010 )

China produces 97 percent of the world’s rare earth elements, ...
始終一句,需要15年才能生産。
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 06:07 AM

中國報道稱美國和其它國家雖有大量稀土礦資源,但因其國內工資遠高於中國,開採經濟效益不高,故長期向中國廉價進口。
作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 06:08 AM

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-21 05:16 AM 發表

美國與澳洲Lynas簽署合作協議 防中國阻斷出口稀土   2019-05-20
https://img.ltn.com.tw/Upload/business/page/800/2019/05/20/php1srd3s.jpg澳洲稀土公司Lynas與美國合作,將在德州設立工廠。( ...
依家至話簽合作協議,打算係美國德州建廠,咁要幾耐可提供穩定可靠嘅稀土生產?要建稀土廠呀,搞環保,都有排搞啦!依家應該唔駛15年嘅!
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 06:12 AM

綜合以上討論💥💥💥,即使美帝能生産或入口,但成本一定很高昂。亦即出口商品成本也要調高。
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 06:15 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 06:08 AM 發表

依家至話簽合作協議,打算係美國德州建廠,咁要幾耐可提供穩定可靠嘅稀土生產?要建稀土廠呀,搞環保,都有排搞啦!依家應該唔駛15年嘅!
15年
Lynas、Blue Line未來一年將在德州Hondo市打造稀土分離廠。上述合資企業,將是中國以外地區中,唯一能大規模生產分離萃取液及重稀土元素的業者。除了重稀土元素(包括鏑、鋱)的萃取分離外,該廠房或許也會處理輕稀土元素(包括釹、鐠及鑭)。

https://m.moneydj.com/f1a.aspx?a=1ff9d85c-cd49-483c-9bfc-5daa02cb6dfb
作者: Davinci66    時間: 2019-5-21 06:20 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 06:08 AM 發表

還有,澳州在馬來西亞已建成大規模提鍊廠,日后完全有能力提供大量稀土出口美國
作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 06:24 AM

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-21 06:15 AM 發表

15年
Lynas、Blue Line未來一年將在德州Hondo市打造稀土分離廠。上述合資企業,將是中國以外地區中,唯一能大規模生產分離萃取液及重稀土元素的業者。除了重稀土元素(包括鏑、鋱)的萃取分離外,該廠房或許也會處理輕稀土元素(包括釹、鐠及鑭)。

https://m.moneydj.com/f1a.aspx?a=1f ...
Lynas 備忘錄原文自己睇:

Lynas and Blue Line will work together exclusively over the next year on the proposed development of a Rare Earths separation facility at the Blue Line site in Hondo, Texas. Initially, the JV will focus on Heavy Rare Earths separation (including Dysprosium and Terbium), however, it may also include Light Rare Earths separation (including Neodymium, Praseodymium and Lanthanum). The JV will be majority owned by Lynas.
作者: 煙如織    時間: 2019-5-21 06:29 AM

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-5-21 06:24 AM 發表

Lynas 備忘錄原文自己睇:

Lynas and Blue Line will work together exclusively over the next year on the proposed development of a Rare Earths separation facility at the Blue Line site in Hondo, Texas. Initia ...
出年開始一齊搞,幾時可搞掂穩定生產?
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 06:32 AM

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-21 06:20 AM 發表

還有,澳州在馬來西亞已建成大規模提鍊廠,日后完全有能力提供大量稀土出口美國
但入口成本一定好貴。
作者: D-dar    時間: 2019-5-21 06:37 AM

美國就美國啦美乜撚野帝啊好撚巴閉咩美狗。
作者: maskman2008    時間: 2019-5-21 06:39 AM

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-5-21 12:34 AM 發表

咪儍啦……
稀土五大洲都有,只是人家注重環保,怕污染唔开採,又或者开採成本較中国貨貴而矣! 你打到嚟人家就自己採,边可以制裁到美国!
就係要尾弟好似禁運垃圾咁

正一垃圾
作者: Duncan_Nadal    時間: 2019-5-21 06:44 AM

指日可待
作者: patricklau13    時間: 2019-5-21 06:50 AM

引用:

咪儍啦……
老美當然可以自己開採,等到開採到,華為已經有自己晶片
作者: JjNn9977    時間: 2019-5-21 06:50 AM

維尼身邊都係得啲拍馬屁嘅蠶蟲師爺 點會唔輸到仆街呀
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 07:10 AM

引用:
原帖由 JjNn9977 於 2019-5-21 06:50 AM 發表

維尼身邊都係得啲拍馬屁嘅蠶蟲師爺 點會唔輸到仆街呀
豬隊友嗎?
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 07:12 AM

中國禁稀土出口,到時美帝又吾知報復什麼呢?
作者: 234282    時間: 2019-5-21 07:14 AM

作者: HKusers    時間: 2019-5-21 07:19 AM

美國晶片使有人要
作者: jasonli0919    時間: 2019-5-21 07:28 AM

引用:

咪儍啦……
那就讓他自己採嘍,我們開加工採污染環境,賣給他還造成他逆差,就讓美國自己採好了
作者: GLD    時間: 2019-5-21 07:49 AM

中國邊會禁

但係會行政手段暗地阻或拖慢出口速度

等你搵過個又唔係,等又唔知好唔好

好睇過戲
作者: giraffe2    時間: 2019-5-21 07:50 AM

引用:
原帖由 jasonli0919 於 2019-5-21 07:28 AM 發表

那就讓他自己採嘍,我們開加工採污染環境,賣給他還造成他逆差,就讓美國自己採好了
美帝自己開採,怕人工仲貴過稀土喎!!!
作者: laychuchu    時間: 2019-5-21 07:55 AM

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2019-5-21 12:59 AM 發表

無難度,只係稀土開採對環境十分污染,寧俾錢買都唔污染自己國家,要污染就梗係人地好過自己啦
作者: kawainet    時間: 2019-5-21 07:59 AM

中國禁稀土、美國禁晶片
作者: Sambb    時間: 2019-5-21 08:14 AM

全力支持禁止戰略性稀土出口美國,出口我國天然資源等同漢奸賣國罪當誅九族
作者: 刺客禁言    時間: 2019-5-21 08:18 AM

十年前已知
稀土不稀有
根本不配“稀”呢個字
作者: kavid0    時間: 2019-5-21 08:24 AM

大家熊咗未
作者: shekyung    時間: 2019-5-21 08:30 AM

估計美早已有考慮這種情況,有備而來
作者: briansisi    時間: 2019-5-21 08:34 AM

玩到咁大
作者: 前晚肥肥甩毛    時間: 2019-5-21 08:42 AM

美帝已經要延遲禁令了,根本只係美帝自己膠咁吹
作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 08:43 AM

作者: ~Zola~    時間: 2019-5-21 08:46 AM

引用:

已經冇咁既可能,唔好傻
作者: kamtlai    時間: 2019-5-21 08:47 AM

可以只供俾本地生產晶片商重有卓頭。引內地建廠,一石二鳥
作者: JETSO500    時間: 2019-5-21 08:48 AM

引用:

咪儍啦……
老美今次死九得
作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 08:48 AM

作者: mugqq    時間: 2019-5-21 08:49 AM

引用:
原帖由 kawainet 於 2019-5-21 07:59 AM 發表

中國禁稀土、美國禁晶片
中國禁稀土, 老美連晶片都造唔到出黎點禁出口?
作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 08:50 AM

作者: JETSO500    時間: 2019-5-21 08:51 AM

引用:

你問下陳震聰挖坑係要高難度唔可以度度挖
作者: sandtrack02    時間: 2019-5-21 08:51 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 08:43 AM 發表

美国有囤貨
你又知

你話自己係一個中學生。
轉頭又話教人考 IELTS,你啲學生攞 9分。
又留言話上年炒嘢贏咗五、六球。
思覺混亂!
唔怪之得香港精神科醫生人手短缺

圖片附件: 可以犯錯不能犯傻.jpg (2019-5-21 08:51 AM, 11.97 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 9up當秘笈.jpg (2019-5-21 08:51 AM, 14.99 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 08:52 AM

作者: PhotoEE    時間: 2019-5-21 08:53 AM

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-5-21 12:18 AM 發表

此重招反擊對美帝經濟影響有多大呢?
中國供應世界稀土的85%,第一大需求國就是美國,美國對中國稀土高度依賴,其用途之一就是用軍用飛機、鐳射制導導彈以及航母起飛彈射器, 提高鋼材的強度及耐磨性抗腐蝕性能力。而美國使用的上述材料都要從中國進口,以廣泛用於智慧手機,全球定位系統,電腦原件,以及電腦螢幕等領域。

日本為出口第二大國, 但產量遠比中國少.
作者: sandtrack02    時間: 2019-5-21 08:53 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 08:50 AM 發表

老美有冇請你做顧問?
請你好啲

你話自己係一個中學生。
轉頭又話教人考 IELTS,你啲學生攞 9分。
又留言話上年炒嘢贏咗五、六球。
思覺混亂!
唔怪之得香港精神科醫生人手短缺

圖片附件: 傻是福氣.jpg (2019-5-21 08:53 AM, 11.07 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: cc19880910    時間: 2019-5-21 08:55 AM

到底強大的中國何時才能打敗美帝
作者: 小婆羅門    時間: 2019-5-21 08:56 AM

引用:

挖掘容易,精煉困難,講完
作者: 蝦蓧哥    時間: 2019-5-21 08:57 AM

成地都係精,搵人清清佢啦大佬
作者: 蝦蓧哥    時間: 2019-5-21 08:58 AM

引用:

喂 ching 你咪下下篤爆呢度啲三毛不學無術淨係識圍爐打飛機先得格
作者: 蝦蓧哥    時間: 2019-5-21 09:00 AM

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-21 05:16 AM 發表

https://img.ltn.com.tw/Upload/business/page/800/2019/05/20/php1srd3s.jpg澳洲稀土公司Lynas與美國合作,將在德州設立工廠。( ...
你咁玩法班廢老三毛點敢再入嚟獻醜呀師兄
作者: 17698lam    時間: 2019-5-21 09:02 AM

引用:
原帖由 蝦蓧哥 於 2019-5-21 08:58 AM 發表

喂 ching 你咪下下篤爆呢度啲三毛不學無術淨係識圍爐打飛機先得格
他們已為真是地面挖出來,天真得可爱。他們又會話發現當巳開採。
作者: 香情    時間: 2019-5-21 09:03 AM

引用:

咪儍啦……
美國要自己採都要過到自己環保組織同國民個關先,唔係話採就即刻採到
作者: chenflie    時間: 2019-5-21 09:04 AM

細個睇變形金剛,記得麥加登講過:
我得唔到個野,你地都唔會得到。
作者: chenflie    時間: 2019-5-21 09:12 AM

引用:

咪儍啦……
有? 有仲叫"稀"土啊?  稀有個土壤啊!
五大洲有稀土元素。問題,好L少喔。而且分到鬼咁散。
美國擁有全世界第一多稀土添。
不過問題係,佢地稀土分佈好散。
根本無大礦脈。 咁開採唔貴到你飛起啊?
有無見過人地挖金啊?
有兩種挖法。 一種係條河度,穩個篩。慢慢篩,然後會穩到細細粒個金沙,積少成多。然後融成金條。
另外一種,係金山度,大規模機械化,挖金礦!

你話邊種快同平,最緊要,邊個出到大貨量?

而美國挖稀土,就係河度淘金。
而中國挖稀土,就係開金礦喔。

鬼叫大陸稀土係富集型。就係好集中。 有好多大型礦脈礦山。

咁就叫風水好掛
作者: 特大皇帝蟹    時間: 2019-5-21 09:21 AM

人地大把稀土啦
作者: tko_investor    時間: 2019-5-21 09:27 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 08:48 AM 發表

中国有技术,但美國冇,明解
連咩係稀土的專利都唔知, 同您講都係晒L氣
作者: 封得我幾多    時間: 2019-5-21 09:30 AM

作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 09:42 AM

作者: sandtrack02    時間: 2019-5-21 09:47 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 09:42 AM 發表

稀土有專利?未聽过喎
你話自己係一個中學生。
好多嘢你都未聽過啦!
你留言話上年炒嘢贏咗五、六球。
思覺混亂

青山你就聽過,去過

圖片附件: 002.jpg (2019-5-21 09:47 AM, 11.76 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: tko_investor    時間: 2019-5-21 10:12 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 09:42 AM 發表

稀土有專利?未聽过喎
開採唔駛技術? 精練唔駛技術? 中國呢幾十年已開發出好多高效的專利技術, 係您孤陋寡聞啫, 好多野您都未聽過
作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 10:14 AM

作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 10:38 AM

作者: 滋陰黃色婆仔    時間: 2019-5-21 10:47 AM

點會大鑊,美國不嬲都有稀土的,但全球數量確係少,所以佢先用晒中國果d,自己果d以後再慢慢用或獨市高價出售
作者: 虎影俠    時間: 2019-5-21 10:56 AM

今日講就。。。。好有xx味道呀

圖片附件: 1558407375154.jpg (2019-5-21 10:56 AM, 292.01 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: topwai~威威    時間: 2019-5-21 11:03 AM

引用:

咪儍啦……
即時開採即日用?
作者: tko_investor    時間: 2019-5-21 11:05 AM

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 10:14 AM 發表

咁其他国家开采中国有冇收过專利费?
梗係有, 因為多數係要運返去中國提鍊 如本國根本沒有設備同技術去做.
小學雞訓醒未?
作者: topwai~威威    時間: 2019-5-21 11:07 AM

引用:

一間公司幇到美国幾多
作者: HongKongL    時間: 2019-5-21 11:10 AM

我唔建議中國繼續大量開採, 太污染, 害死中國人~
作者: 沈小C    時間: 2019-5-21 11:10 AM