標題: 新昌債卷持有人 [打印本頁]

作者: amoebalam    時間: 2019-2-4 05:01 PM     標題: 新昌債卷持有人

官網話佢地已經同18,19 年到期已和若干bond holder 聯絡,有冇師兄知重組乜環境?
作者: 義勇群英    時間: 2019-2-8 12:10 AM

你有債券?定股票?
作者: amoebalam    時間: 2019-2-9 10:07 PM

債券
作者: 義勇群英    時間: 2019-2-14 10:02 AM

好似保利做白武士接手。北控都應該签左约。
作者: wahcli    時間: 2019-2-16 10:32 AM

已看過有關協議內容,應該是有投資者在完成對新昌的資產評估後,願意借出一筆錢給新昌去渡過危機,這筆錢分兩期,第一期是7000萬,幫助新昌重新出發,可以儘快恢復上市地位,另一期約16.5億,是未來一年的營運資金,可以令新昌可以繼續經營下去,而新昌則以發行新股及可認股債券來支付,換言之是有投資者願意入股,協助新昌重新營運,就是所謂的“白武士”。
雖然只是保障新昌可以繼續經營,而不是即時贖回有關到期債券,但總算邁出第一步,前途露出曙光。
另外,如果新昌在交易所恢復買賣,相信會變成仙股(停牌前股價是$0.35),說不定有人趁機在市場以低價收集,隨時可以搶得控制權,就能以低於50億的價錢,控制到超過150億的資產,除笨有精。相信爭奪戰或會掀起一番惡鬥,好戲在後頭。
作者: 領遵班子    時間: 2019-2-16 11:24 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-16 10:32 AM 發表

已看過有關協議內容,應該是有投資者在完成對新昌的資產評估後,願意借出一筆錢給新昌去渡過危機,這筆錢分兩期,第一期是7000萬,幫助新昌重新出發,可以儘快恢復上市地位,另一期約16.5億,是未來一年的營運資金,可以令新昌可以繼續經營下去,而新昌則以發行新股及可認股債券來支付,換言之是有投資者願意入股,協助新昌重新營運,就是所謂的“白武士”。
雖然只是保障新昌可以繼續經營,而 ...
若新昌復牌? 你會入股嗎?
作者: wahcli    時間: 2019-2-16 02:00 PM

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-2-16 11:24 AM 發表

若新昌復牌? 你會入股嗎?
我亦是新昌債券苦主,如要入股,倒不如將現有債券重整為可換股債券,復牌後將更為吸引。
作者: laychuchu    時間: 2019-2-16 11:51 PM

新昌債卷都敢買?評級應該好低 
師兄真係小心d
作者: 義勇群英    時間: 2019-2-18 10:13 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-16 10:32 AM 發表

雖然只是保障新昌可以繼續經營,而 ...
師兄点計佢有150億資産?如果真係有150億資産。点會7000萬復牌費用都無,要人救?
作者: 義勇群英    時間: 2019-2-18 10:15 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-16 02:00 PM 發表

我亦是新昌債券苦主,如要入股,倒不如將現有債券重整為可換股債券,復牌後將更為吸引。
師兄点睇佢復牌股價?

作者: wahcli    時間: 2019-2-18 10:37 PM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-2-18 10:13 PM 發表

師兄点計佢有150億資産?如果真係有150億資産。点會7000萬復牌費用都無,要人救?
資產資料可在最新年報查閱。
自從大陸金主入手後,在大陸大規模發展地產。
而大部份發展現在還未完成,不容易變賣。令資金被鎖死,就產生資金週轉不靈,欠債累累,再也沒有人願意再投入資金,令情況雪上加霜。
2017年更被沽空機構追擊,導致停牌,之後便一病不起,兩隻債券相繼違約。更被多間供應商或業務伙伴告上法院要清盤。
所以目前大部份資金已被凍結,沒有多餘資金可以進行與業務無關的事項。希望加入新資金後,可以化解清盤危機,將債務重組及業務可以恢復正常。
作者: wahcli    時間: 2019-2-18 10:55 PM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-2-18 10:15 PM 發表

師兄点睇佢復牌股價?
本來的大陸大股東(及關聯人士、機構)擁有大約72%股份,有絕對控制權,但如果新投資者全數轉換成股權,根據協議,最多可以擁有30%,同時亦會攤薄大股東(及關聯人士、機構)股權至50%左右。所以會有機會產生股權爭奪戰。
按一股情況股價會大跌反映有關財務狀況,但由於可能導致有人趁低吸納來增加股權,相信會有人托市,所以不宜看得太淡。
作者: 義勇群英    時間: 2019-2-18 10:59 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-18 10:55 PM 發表

本來的大陸大股東(及關聯人士、機構)擁有大約72%股份,有絕對控制權,但如果新投資者全數轉換成股權,根據協議,最多可以擁有30%,同時亦會攤薄大股東(及關聯人士、機構)股權至50%左右。所以會有機會產生股權爭奪戰。
按一股情況股價會大跌反映有關財務狀況,但由於可能導致有人趁低吸納來增加股權,相信會有人托市,所以不宜看得太淡。 ...
多謝師兄回覆!
作者: 老作羊$    時間: 2019-2-21 12:33 AM

股權爭奪戰
作者: amoebalam    時間: 2019-3-5 11:53 PM

又加入VMS ...
作者: 義勇群英    時間: 2019-3-10 10:51 PM

引用:
原帖由 amoebalam 於 2019-3-5 11:53 PM 發表

又加入VMS ...
師兄 VMS 係咩?
作者: 沈小C    時間: 2019-3-11 12:53 PM

作者: excavation    時間: 2019-3-30 06:39 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-16 02:00 PM 發表

師兄,我也是同路人…18年5月等到宜家,究竟可以點樣做?
作者: wahcli    時間: 2019-3-30 10:31 PM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-3-30 06:39 PM 發表

師兄,我也是同路人…18年5月等到宜家,究竟可以點樣做?
如果你有興趣及有時間,可以聯絡有關重組及臨時清盤的負責人(德勤),參加及出席他們的報告會或提供意見,亦可以從中獲得第一手的消息。
作者: excavation    時間: 2019-3-30 10:47 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-3-30 10:31 PM 發表

如果你有興趣及有時間,可以聯絡有關重組及臨時清盤的負責人(德勤),參加及出席他們的報告會或提供意見,亦可以從中獲得第一手的消息。
thanks
作者: excavation    時間: 2019-3-31 11:58 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-3-30 10:31 PM 發表

wahcli兄, 拜訪過你其它帖子知道你是個債券逹人,想問問有關東亞那張永續債的意見?
由於美國暫停加息及債息倒掛,本人想增加債券投資。謝!
作者: wahcli    時間: 2019-3-31 10:05 PM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-3-31 11:58 AM 發表

wahcli兄, 拜訪過你其它帖子知道你是個債券逹人,想問問有關東亞那張永續債的意見?
由於美國暫停加息及債息倒掛,本人想增加債券投資。謝!
BEA其實有三張永續債,分別是
BNKEA 8.5% 現價102.5% (最早11/2019贖回)
BNKEA 5.5% 現價100.2% (最早2020贖回)
BNKEA 5.625% 現價100.5% (最早2022贖回)
第一張可能因為快到期贖回,所以價錢由去年高位(105%)回落不少,我會等多個多月到5月中看看會否跌到100.x%,到時就可以買入,半年有4%回報,如果不贖回就有一年8%利息,不差不差!
其餘兩隻都是年息5%左右,都一般ok啦。
作者: excavation    時間: 2019-3-31 11:15 PM

8.5%那張是不是債價回落所以今年贖回機會大?
另外我上輝x及F*M都搵唔到你提及的另外兩張…想請問可係邊道買到?謝!
作者: wahcli    時間: 2019-4-1 01:05 AM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-3-31 11:15 PM 發表

8.5%那張是不是債價回落所以今年贖回機會大?
另外我上輝x及F*M都搵唔到你提及的另外兩張…想請問可係邊道買到?謝!
我不知道。
不過,我看過BEA的年報,確實有提早贖回的個案,況且現在的是8.5%,何不用較低息的債券(5.5%)取代?所以提早贖回的機會不低。
另外兩張都是在HKEX上市,估計香港的銀行/IB會有,但因為是永續債,較低評級,可能只會賣給專業投資者。
作者: traktorstudio    時間: 2019-4-1 07:50 AM

引用:

師兄~德勤方面仲聯絡到咩? 唔係已經轉左VMS?
作者: wahcli    時間: 2019-4-1 11:25 AM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-4-1 07:50 AM 發表

師兄~德勤方面仲聯絡到咩? 唔係已經轉左VMS?
臨時清盤人是改了VMS,但至今仍未收到任何通知(包括由trustee或臨時清盤人發出)有關動向及聯繫資料。新昌的在港交所的公佈亦無提下一步行動及聯繫資料。
我手上只有由trustee於22/2/2019發出的公開信,只有德勤聯絡資料。
所以目前在未有新資料時,只有用舊資料,希望有關人士可以轉達。
作者: 惠康    時間: 2019-4-2 10:30 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-4-1 11:25 AM 發表

臨時清盤人是改了VMS,但至今仍未收到任何通知(包括由trustee或臨時清盤人發出)有關動向及聯繫資料。新昌的在港交所的公佈亦無提下一步行動及聯繫資料。
我手上只有由trustee於22/2/2019發出的公開信,只有德勤聯絡資料。
所以目前在未有新資料時,只有用舊資料,希望有關人士可以轉達。 ...
師兄,請問新昌復牌機會大嗎?如果可以復牌,估計幾時可以?謝謝!
作者: wahcli    時間: 2019-4-3 01:25 AM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-4-2 10:30 PM 發表

師兄,請問新昌復牌機會大嗎?如果可以復牌,估計幾時可以?謝謝!
我沒有收過VMS任何通知,所以不知進展如何。
另一方面,港交所去年年中已定下新規例,停牌後必須在一年內復牌,否則會被除牌,所以新昌必須於今年年中完成復牌工作,否則就要被永久除牌。
正如德勤的報告指出,重組復牌的利益對大家都多過清盤,所以相信大家都會盡最大努力。
但如果最後要被除牌,就等於提早宣佈清盤,到時就一拍兩散。
作者: 惠康    時間: 2019-4-3 11:56 AM

唔該晒!
作者: excavation    時間: 2019-4-4 01:40 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-4-3 01:25 AM 發表

我沒有收過VMS任何通知,所以不知進展如何。
另一方面,港交所去年年中已定下新規例,停牌後必須在一年內復牌,否則會被除牌,所以新昌必須於今年年中完成復牌工作,否則就要被永久除牌。
正如德勤的報告指出,重組復牌的利益對大家都多過清盤,所以相信大家都會盡最大努力。
但如果最後要被除牌,就等於提早宣佈清盤,到時就一拍兩散。 ...
如果清盤,債券持有人是不是最優先追討?
作者: wahcli    時間: 2019-4-4 02:39 PM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-4-4 01:40 PM 發表

如果清盤,債券持有人是不是最優先追討?
不是。
員工、政府最優先,之後是有抵押貸款人士。
債券持有人就要看債券條款,如果是永續債就會是最後。
作者: excavation    時間: 2019-4-5 12:39 AM

噢…咁睇嚟要收返錢真係凍過水
作者: excavation    時間: 2019-4-5 12:43 AM

另外我見利豐有張永續債債價78,唔知風險大唔大?師兄有咩意見?
作者: wahcli    時間: 2019-4-5 10:29 AM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-4-5 12:43 AM 發表

另外我見利豐有張永續債債價78,唔知風險大唔大?師兄有咩意見?
利豐是馮氏家族的生意,有過百年歷史。
不過近年已呈龍鍾老態,難見有追上時代的作為。
另外,股票(494)亦在2017年被剔除作為恆生成份股,股價已大不如前(最高峰時有$18,現價$1.46!)。
如有其他選擇(長和、新地),我不會選這間公司,所以對它的債券沒有什麼意見。
作者: excavation    時間: 2019-4-5 02:13 PM

多謝師兄回覆,我也對利豐冇乜好感; 曾幾何時我$5.x都買過…好快已放棄
但我的諗法係"如果"這公司未至於要執笠,現價78買有6厘幾,加上兩年後如果有能力贖回,又再多22厘收,好似都幾吸引!
作者: 惠康    時間: 2019-4-5 11:04 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-4-4 02:39 PM 發表

不是。
員工、政府最優先,之後是有抵押貸款人士。
債券持有人就要看債券條款,如果是永續債就會是最後。
https://www.finet.hk/newscenter/news_content/5ca3d75dbde0b31ead3bfbca

師兄,点解佢出啲公告咁怪。自己賣衰自已?
作者: wahcli    時間: 2019-4-6 01:11 AM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-4-5 11:04 PM 發表

https://www.finet.hk/newscenter/news_content/5ca3d75dbde0b31ead3bfbca

師兄,点解佢出啲公告咁怪。自己賣衰自已?
根據港交所上市規則,任何董事辭任都要公佈,並提供至少一個理由。所以相信這辭任理由是該位董事在辭任信件的主要內容,現在只是搬字過紙,否則如果出現不同版本恐怕再加添更多麻煩。
另一方面,此亦顯示內部有不少紛爭,更可能有兩批人在爭權,成王敗寇,退出的就要找個理由下台,現在不唱衰還待何時?
作者: traktorstudio    時間: 2019-4-6 08:17 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-4-6 01:11 AM 發表

根據港交所上市規則,任何董事辭任都要公佈,並提供至少一個理由。所以相信這辭任理由是該位董事在辭任信件的主要內容,現在只是搬字過紙,否則如果出現不同版本恐怕再加添更多麻煩。
另一方面,此亦顯示內部有不少紛爭,更可能有兩批人在爭權,成王敗寇,退出的就要找個理由下台,現在不唱衰還待何時? ...
依家稿成咁,順理要凍結其資產,包括內地項目,拉埋個大股東! 好明顯官商勾結
作者: 惠康    時間: 2019-4-6 08:20 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-4-6 01:11 AM 發表

另一方面,此亦顯示內部有不少紛爭,更可能有兩批人在爭權,成王敗寇,退出的就要找個理由下台,現在不唱衰還待何時? ...
唔該師兄
作者: traktorstudio    時間: 2019-4-17 11:49 PM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-4-6 08:17 AM 發表

依家稿成咁,順理要凍結其資產,包括內地項目,拉埋個大股東! 好明顯官商勾結
師兄~所以我地持有人唯有齋等ma?
作者: traktorstudio    時間: 2019-4-17 11:50 PM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-4-17 11:49 PM 發表

師兄~所以我地持有人唯有齋等ma?
講真已經過左成年,忍耐都有一定限度!
作者: amoebalam    時間: 2019-4-22 10:53 PM

如果25% 以上的債權人聯合去信
可以要求Trustee Citicorp 逼新昌還錢
作者: 山邊橙色手袋    時間: 2019-5-11 05:10 PM

引用:
原帖由 amoebalam 於 2019-4-22 10:53 PM 發表

如果25% 以上的債權人聯合去信
可以要求Trustee Citicorp 逼新昌還錢
對於散戶債券持有人,除左等仲有咩可以做。。。
作者: 惠康    時間: 2019-5-11 10:53 PM

都就快到期,要被强制除牌了
作者: traktorstudio    時間: 2019-5-12 06:01 PM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-5-11 10:53 PM 發表

都就快到期,要被强制除牌了
清盤又延到7月尾,如果除牌就玩完
作者: 義勇群英    時間: 2019-5-18 03:30 PM

各位師兄,有無新消息呀?
作者: 義勇群英    時間: 2019-5-21 03:05 PM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-2-18 10:15 PM 發表

師兄点睇佢復牌股價?
師兄,請問有無新消息?謝謝!
作者: traktorstudio    時間: 2019-6-9 10:38 PM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-5-21 03:05 PM 發表

師兄,請問有無新消息?謝謝!
究竟復唔復到牌?
作者: 義勇群英    時間: 2019-6-12 11:22 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-18 10:37 PM 發表

資產資料可在最新年報查閱。
自從大陸金主入手後,在大陸大規模發展地產。
而大部份發展現在還未完成,不容易變賣。令資金被鎖死,就產生資金週轉不靈,欠債累累,再也沒有人願意再投入資金,令情況雪上加霜。
2017年更被沽空機構追擊,導致停牌,之後便一病不起,兩隻債券相繼違約。更被多間供應商或業務伙伴告上法院要清盤。
所以目前大部份資金已被凍結,沒有多餘資金可以進行與業務無關的事項。希望加入新資金 ...
師兄,有無新消息?謝謝!
作者: wahcli    時間: 2019-6-13 02:09 AM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-6-12 11:22 PM 發表

師兄,有無新消息?謝謝!
無,情況不容樂觀。
作者: traktorstudio    時間: 2019-6-13 11:50 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-6-13 02:09 AM 發表

無,情況不容樂觀。
師兄~等待都有個期限! 相信債權人都係~香港係有法律可言~ 點都要做出個交代係埋?
作者: wahcli    時間: 2019-6-14 01:05 AM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-6-13 11:50 PM 發表

師兄~等待都有個期限! 相信債權人都係~香港係有法律可言~ 點都要做出個交代係埋?
清盤呈請聆訊等法院2019年7月26日開庭。
作者: 晚間強勁的回覆    時間: 2019-6-15 06:39 PM

作者: 壯陽幼小的隊長    時間: 2019-6-21 09:24 AM

作者: 山邊橙色手袋    時間: 2019-7-14 08:23 AM

有冇人有收過update from Hsin_Chong_Ext@moelis.com 關於進一步行動?我根據broker指示contact之後已有很長時間沒有收到資料和跟進
作者: 義勇群英    時間: 2019-7-16 03:19 PM

完全無消息,死得
作者: marsinhk    時間: 2019-7-16 05:09 PM

可收返$100? 咁買左就發
作者: traktorstudio    時間: 2019-7-19 10:20 PM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-7-16 03:19 PM 發表

完全無消息,死得
月尾定生死
作者: excavation    時間: 2019-7-20 11:26 AM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-7-19 10:20 PM 發表

月尾定生死
我個人早已判了新昌死刑... 爛賬撥備了 😞
作者: traktorstudio    時間: 2019-7-21 11:59 PM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-7-20 11:26 AM 發表

我個人早已判了新昌死刑... 爛賬撥備了 😞
師兄~咁又係 上市公司電話都cut埋 !
作者: 義勇群英    時間: 2019-7-28 08:04 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-6-14 01:05 AM 發表

清盤呈請聆訊等法院2019年7月26日開庭。
師兄,有咩最新消息。唔該晒!
作者: wahcli    時間: 2019-7-28 11:28 AM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-7-28 08:04 AM 發表

師兄,有咩最新消息。唔該晒!
我不知道,我不在現場。
希望幾日後會有公佈。
作者: 義勇群英    時間: 2019-7-28 05:07 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-7-28 11:28 AM 發表

我不知道,我不在現場。
希望幾日後會有公佈。
唔該師兄
作者: 義勇群英    時間: 2019-7-31 09:05 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-7-28 11:28 AM 發表

我不知道,我不在現場。
希望幾日後會有公佈。
師兄,有消息係周大福買入新昌,但只係用左2億?咁平?你点睇?
作者: wahcli    時間: 2019-7-31 09:58 PM

引用:
原帖由 義勇群英 於 2019-7-31 09:05 PM 發表

師兄,有消息係周大福買入新昌,但只係用左2億?咁平?你点睇?
最新公佈
新昌集團已在除牌限期到期前一日(2019年7月30日),向聯交所提交復牌方案,包括:
(i)建議潛在認購者認購本公司新股份,
(ii)建議本集團債權人履行重組安排計劃,
(iii)建議本公司與一樁抵押權人出售中各方進行和解安排,並據此將新昌亞仕達屋宇設備有限公司全部已發行股份轉回予本公司,及
(iv)建議公開要約。
於認購事項及和解完成後,預期將符合上市規則的規定。
港交所有2~3星期時間考慮有關復牌方案,若不滿意,會提交報告予上市委員會,待有除牌決定後,會出信通知公司,公司收到後就要刊發除牌公告。周大福應該是用2億認購新昌將發行的新股,不過周大福本是新昌最大的散戶,今次購入新股,極可能進一步成大股東,有控制權。
作者: wahcli    時間: 2019-7-31 10:43 PM

港交所最新資料顯示,鄭家純家族旗下周大福企業控股公司於7月29日在場外以每股約0.028元,買入新昌集團 (00404) 約73.89億股股份,涉資2.09億元。新昌集團停牌前股價報0.35元,意味本次交易作價折讓92%。
另外,新昌至6月底已發行股數為約56億股,周大福企業的持股由7.01%急升至136.5%,明顯有“發行新股”。
作者: excavation    時間: 2019-7-31 11:19 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-7-31 10:43 PM 發表

港交所最新資料顯示,鄭家純家族旗下周大福企業控股公司於7月29日在場外以每股約0.028元,買入新昌集團 (00404) 約73.89億股股份,涉資2.09億元。新昌集團停牌前股價報0.35元,意味本次交易作價折讓92%。
另外,新昌至6月底已發行股數為約56億股,周大福企業的持股由7.01%急升至136.5%,明顯有“發行新股”。 ...
即係未死得住?!
作者: wahcli    時間: 2019-8-1 01:01 AM

引用:
原帖由 excavation 於 2019-7-31 11:19 PM 發表

即係未死得住?!
如果港交所批准有關復牌方案就是。
作者: 惠康    時間: 2019-8-18 10:57 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-1 01:01 AM 發表

如果港交所批准有關復牌方案就是。
師兄,有無咩消息呀?你覺得復牌機會大嗎?
作者: wahcli    時間: 2019-8-19 10:34 AM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-8-18 10:57 PM 發表

師兄,有無咩消息呀?你覺得復牌機會大嗎?
沒有,等待港交所決定。
不過,相信不會即時復牌,因為新昌提交的只是計劃書,很多執行細節欠奉。
所以港交所最多批出一個寬限期,例如三個月,要它完成所以計劃項目,再提交進度報告。
估計要到12月才知道結果,如果可以復牌,相信是明年的事。
作者: 惠康    時間: 2019-8-19 10:59 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-19 10:34 AM 發表

沒有,等待港交所決定。
不過,相信不會即時復牌,因為新昌提交的只是計劃書,很多執行細節欠奉。
所以港交所最多批出一個寬限期,例如三個月,要它完成所以計劃項目,再提交進度報告。
估計要到12月才知道結果,如果可以復牌,相信是明年的事。 ...
多謝師兄,如果可以復牌,你㸃睇股價?
作者: wahcli    時間: 2019-8-19 09:29 PM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-8-19 10:59 AM 發表

多謝師兄,如果可以復牌,你㸃睇股價?
我不知道。
上個月有場外交易,成交價比停牌前下跌了92%,可以作為指標。
所以相信都會成為“仙股”。
作者: a0059723    時間: 2019-8-20 11:27 PM

ex 判左佢死罪,下周一除牌
作者: traktorstudio    時間: 2019-8-20 11:30 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-19 09:29 PM 發表

我不知道。
上個月有場外交易,成交價比停牌前下跌了92%,可以作為指標。
所以相信都會成為“仙股”。
師兄~今日hkex已經取消其復牌地位~係唔係已經判左死刑? 定係日後覆核有一定通融期限呢? 多謝
作者: wahcli    時間: 2019-8-21 10:49 AM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-8-20 11:30 PM 發表

師兄~今日hkex已經取消其復牌地位~係唔係已經判左死刑? 定係日後覆核有一定通融期限呢? 多謝
我在上帖已經說過,那份申請書只是一份簡單建議書,沒有實質內容,想不到港交所沒情講,一口拒絕。老實說,也看不到有何理據可以成功申請覆核。
事件抖纏至今,我覺得管理層及大股東只是顧著自己利益,沒有真心對待其他人及事,尤其是小股東及小債主,落得如此收場,可說是咎由自取。
可憐是小股東及小債主,就要來陪葬。
所以相信大家要有心理準備,清盤之路又近一步。
作者: 惠康    時間: 2019-8-22 07:45 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-21 10:49 AM 發表

我在上帖已經說過,那份申請書只是一份簡單建議書,沒有實質內容,想不到港交所沒情講,一口拒絕。老實說,也看不到有何理據可以成功申請覆核。
事件抖纏至今,我覺得管理層及大股東只是顧著自己利益,沒有真心對待其他人及事,尤其是小股東及小債主,落得如此收場,可說是咎由自取。
可憐是小股東及小債主,就要來陪葬。
所以相信大家要有心理準備,清盤之路又近一步。 ...
師兄,到底而家新昌老細,係新世界定係姓林大陸佬?如果係新世界,應該可以救到架?
如果真係除牌,新世界會唔會接手。救新昌及還債?繼續新昌業務?
作者: 領遵班子    時間: 2019-8-22 09:00 PM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-8-22 07:45 PM 發表

師兄,到底而家新昌老細,係新世界定係姓林大陸佬?如果係新世界,應該可以救到架?
如果真係除牌,新世界會唔會接手。救新昌及還債?繼續新昌業務? ...
點會係新世界呀 ..... 是新世界大股東周大福企業呀

講真....商人要有利可圖才會出手

周大福企業/新世界發展...旗下已有好多有名的品牌/公司 (例如 協興 ...)

新昌的價值主要剩下所謂的國內地產...... 仲好有可能估價有水份, 要買國內地產項目....機會多的是

等除牌....把公司清盤......   可能有機會用合理價錢收購心儀資產
作者: 領遵班子    時間: 2019-8-22 09:18 PM

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-8-22 09:00 PM 發表

點會係新世界呀 ..... 是新世界大股東周大福企業呀

講真....商人要有利可圖才會出手

周大福企業/新世界發展...旗下已有好多有名的品牌/公司 (例如 協興 ...)

新昌的價值主要剩下所謂的國內地產...... 仲好有可能估價有水份, 要買國內地產項目....機會多的是

等除牌....把公司清盤......   可能有機會用合理價錢收購心儀資產 ...
仲有一線機會...

新昌集團控股(00404.HK) 公布,於2019年8月9日,公司收到聯交所發出的函件,表示由於公司證券的買賣自2017年4月3日起已暫停,且未能於2019年7月31日前恢復,因此決定取消公司的上市。函件指出,公司股票上市的最後一天為2019年8月23日,股票上市將於2019年8月26日上午9點起取消。

經考慮法律及專業意見後,公司於2019年8月19日向聯交所上市覆核委員會秘書提交書面申請,以覆核取消上市決定。
作者: wahcli    時間: 2019-8-23 01:17 AM

引用:
原帖由 惠康 於 2019-8-22 07:45 PM 發表

如果真係除牌,新世界會唔會接手。救新昌及還債?繼續新昌業務? ...
我都覺得很混亂。
如果新世界/周大福是有心做白武士來拯救,何以這麼遲才出手。而且更好似“甩轆”,遲來一步!
真莫名其妙!?
作者: Brian104    時間: 2019-8-24 04:00 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-8-23 01:17 AM 發表

我都覺得很混亂。
如果新世界/周大福是有心做白武士來拯救,何以這麼遲才出手。而且更好似“甩轆”,遲來一步!
真莫名其妙!?
我估周大福係有心買, 但想等一個賤價. 但如師兄所講管理層及大股東只是顧著自己利益. 唔死到臨頭都唔賣. 先搞到今日咁... 
作者: 今天野生的羊    時間: 2019-8-25 11:22 AM

仲有最後24小時, 就知分曉!
"公司股票上市的最後一天為 2019 年 8 月 23 日,股票上市將於 2019 年 8 月 26 日上午 9 點起取消。 "
作者: 惠康    時間: 2019-8-26 08:46 PM

引用:
原帖由 今天野生的羊 於 2019-8-25 11:22 AM 發表

仲有最後24小時, 就知分曉!
"公司股票上市的最後一天為 2019 年 8 月 23 日,股票上市將於 2019 年 8 月 26 日上午 9 點起取消。 "
請問有消息未?
作者: 黃昏濃濃的高峰    時間: 2019-8-28 11:16 AM

作者: 惠康    時間: 2019-8-28 11:17 PM

引用:
原帖由 黃昏濃濃的高峰 於 2019-8-28 11:16 AM 發表

按一股情況股價會大跌反映有關財務狀況,但由於可能導致有人趁低吸納來增加股權,相信會有人托市,所以不宜看得太淡。
講咩?
作者: traktorstudio    時間: 2019-8-31 11:07 AM

究竟依家係除左牌定點?
作者: 今天野生的羊    時間: 2019-9-11 09:03 AM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-8-31 11:07 AM 發表

究竟依家係除左牌定點?
周大福內部有無消息?
作者: 領遵班子    時間: 2019-9-11 10:29 AM

其實.... 就算畀佢復牌照

對於股東來講都重傷, 除非肯繼續長坐....等待

至於債券持有人來講, 要有心理準備接受剃頭Haircut, 估計有可能以約1折收回面額。
作者: 山邊橙色手袋    時間: 2019-9-22 01:21 PM

我有再email 去senior.notes@hcg.com.hk再跟進,但音訊全無。。。
作者: traktorstudio    時間: 2019-9-24 10:47 PM

新昌呢單野,好能黑! 黑到爆
作者: 惠康    時間: 2019-9-24 11:05 PM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-9-24 10:47 PM 發表

新昌呢單野,好能黑! 黑到爆
講比大家知。一齊研究下。
作者: marsinhk    時間: 2019-9-27 08:48 AM

face value收返就肥死
作者: 山邊橙色手袋    時間: 2019-11-6 07:52 AM

大家有冇收到新消息?
作者: traktorstudio    時間: 2019-11-24 10:36 PM

引用:
原帖由 山邊橙色手袋 於 2019-11-6 07:52 AM 發表

大家有冇收到新消息?
現時管理層基本全部炒晒,真係唔知未來發展成點
作者: 香煎豐滿的希望    時間: 2019-12-1 02:07 PM

作者: traktorstudio    時間: 2019-12-21 12:46 AM

引用:
原帖由 traktorstudio 於 2019-11-24 10:36 PM 發表

現時管理層基本全部炒晒,真係唔知未來發展成點
取消上市,基本上冇人理!間公司基本上係廢~完全冇誠意解決問題!
作者: wahcli    時間: 2019-12-21 11:17 AM

最新消息:
上市的覆核聆訊已於2019年12月17日舉行,並決定維持取消上市決定,根據細則6.01A(「上市覆核委員會決定」),公司上市地位將會被取消。
公司正在獲取法律和專業建議,並將決定採取適當的步驟,包括但不限於對上市覆核委員會決定申請覆核。
倘有任何重大發展,本公司將根據上市規則的規定於適當時候另行刊發公告。
作者: 領遵班子    時間: 2019-12-24 11:22 AM

Cap 張圖先

圖片附件: 404-Chi.jpg (2019-12-24 11:22 AM, 141.47 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 404-Eng.jpg (2019-12-24 11:22 AM, 189.95 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: traktorstudio    時間: 2019-12-28 01:02 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-12-21 11:17 AM 發表

最新消息:
上市的覆核聆訊已於2019年12月17日舉行,並決定維持取消上市決定,根據細則6.01A(「上市覆核委員會決定」),公司上市地位將會被取消。
公司正在獲取法律和專業建議,並將決定採取適當的步驟,包括但不限於對上市覆核委員會決定申請覆核。
倘有任何重大發展,本公司將根據上市規則的規定於適當時候另行刊發公告。 ...
各位師兄~債券違約多時! 加上退市!我地仲有幾多權益可以爭取呢?
作者: 領遵班子    時間: 2020-1-9 12:04 PM

被取消在香港交易所的上市地位後,  新昌的消息會唔會越來越少 ?
作者: traktorstudio    時間: 2020-1-11 01:10 AM

引用:
原帖由 領遵班子 於 2020-1-9 12:04 PM 發表

被取消在香港交易所的上市地位後,  新昌的消息會唔會越來越少 ?
全部由臨時清盤人掌控啦,佢話點就點啦