標題: 有有無師兄知道大陸實質失業情況係點。?? [打印本頁]

作者: 大小時代    時間: 2019-1-11 07:39 PM     標題: 有有無師兄知道大陸實質失業情況係點。??

我身邊大陸朋友多數都係自己做生意,佢哋就話無咩影響,錢照賭,K照唱。
但睇討論區D post講開始公司工廠大裁員潮。
究竟大陸實質情況係點,失業情況真係開始裁員潮。??
感謝回覆
作者: ng.yick    時間: 2019-1-11 08:02 PM

我內地D親戚朋友,包括深圳,東莞,重慶,成都,上海,北京等地都話唔覺有乜影响
作者: lyxme    時間: 2019-1-11 08:44 PM

睇多D毒果,你會覺得中國畀朝鮮仲落後
作者: 抽後算帳    時間: 2019-1-11 08:48 PM

服務業,唔夠人,製造業,單確係少咗,但未去到要大嗰隻裁員。討論區嘅野睇下咪算囉,咁認真做乜,我識啲人夠日日吊大陸,不過月月上去玩同時時去淘寶。
作者: edwin12345678    時間: 2019-1-11 09:02 PM

你朋友老點你..當然工廠沒有大裁員。因為工廠都搬哂去越南附近地區。不是就停工或半停工。。我本身是有投資越南等附近地區工業。。
作者: 大小時代    時間: 2019-1-11 10:02 PM

越南等附近地區工業
係買地投資。?
係越南?
作者: fwa23215    時間: 2019-1-11 10:03 PM

黎唒香港走水貨好過返工
作者: betterbetter    時間: 2019-1-11 10:19 PM

中國一向無公佈失業率的,證明中國無人失業
作者: 袋中巨大的天才    時間: 2019-1-12 01:02 AM

支爆未
作者: 廚房默默的裙    時間: 2019-1-12 01:07 AM

我睇d大陸人大吃大喝 餐餐幾千咁洗!餐廳排曬隊唔覺有咩影響
作者: grimfury    時間: 2019-1-12 01:08 AM

中國冇失業,只有返鄉創業
作者: 超級大大大蕉    時間: 2019-1-12 01:11 AM

有人講,新聞之前有,但忽然無晒,唔知點解。
作者: 虎影俠    時間: 2019-1-12 01:28 AM

真係有都唔會係討論區講拉,大陸封鎖消息咁勁,到你知既時候已經好大獲拉
作者: 富加美    時間: 2019-1-12 02:09 AM

引用:
原帖由 廚房默默的裙 於 2019-1-12 01:07 AM 發表

我睇d大陸人大吃大喝 餐餐幾千咁洗!餐廳排曬隊唔覺有咩影響
我都覺,食餐飯貴過香港好多,仲要多人
作者: CCPEVE    時間: 2019-1-12 03:03 AM

只要共慘黨一日在位...............9000萬黨完一定係有錢淫............呢個數係全香港人口既十幾倍............仲未計佢地D兄弟姐妹老逗.............應該X4到6左右.............5億人口係唔怕經濟沖擊既............剩低果2/3就...............各安天命了
作者: keegan011    時間: 2019-1-12 03:09 AM

搬走雙印越要幾年貨仔,工廠一路路cut 人係堅!
亦有工廠接爆單
作者: 股貴勝    時間: 2019-1-12 04:40 AM

作者: 股貴勝    時間: 2019-1-12 04:41 AM

作者: 股貴勝    時間: 2019-1-12 04:43 AM

作者: caswnc    時間: 2019-1-12 05:07 AM

引用:
原帖由 edwin12345678 於 2019-1-11 09:02 PM 發表

你朋友老點你..當然工廠沒有大裁員。因為工廠都搬哂去越南附近地區。不是就停工或半停工。。我本身是有投資越南等附近地區工業。。
已經唔係新聞
作者: 勇敢的心1213    時間: 2019-1-12 05:44 AM

引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 07:39 PM 發表

我身邊大陸朋友多數都係自己做生意,佢哋就話無咩影響,錢照賭,K照唱。
感謝回覆 ...
我是做服装生意的,同你讲实话,没有受到一点影响.但是我要同港毒和台独讲:我吃不起茶叶蛋
作者: 樹界降臨    時間: 2019-1-12 05:47 AM

真的有倒閉裁員潮也一定不會出新聞
作者: dicdicgum    時間: 2019-1-12 06:01 AM

年年過年都話爆失業潮同廠佬水緊啦。年年咪又係咁過。過年有廠執笠好正常
作者: jimmyho2006    時間: 2019-1-12 06:21 AM

引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 07:39 PM 發表

感謝回覆 ...
大陸既野,你永遠難於知曉真相。

一黎佢唔會輕易公布,二黎就算公布都有水份,三黎失業率在大陸係有統計上的困難,因此就算力求真確也難於統計。
作者: 明日進擊的馬    時間: 2019-1-12 06:23 AM

某些人口中真係神奇,一D極度個別事件,甚至只系某個網站論壇隨意一張假圖(例如之前某個傳父母被抓,孩子凍死噶圖)各種大陸發生噶事件都去人地網上抄翻來,都可以穩得到,但係一到呢所謂大規模裁員啊,又話支爆又話乜7,就話大陸封鎖消息,就連網上都穩唔到,得把死人口
作者: 我表你    時間: 2019-1-12 06:27 AM

作者: maskman2008    時間: 2019-1-12 06:36 AM

引用:
原帖由 edwin12345678 於 2019-1-11 09:02 PM 發表

咁你一定知高污染行業係越南好發達,開到成行成市

呢D行業有一個共通點,需要好多人手,尤其係低端人口

以上總結:原來各下都係盤剝低端人口的低端人仕,所以物以類聚,見識一般
作者: maskman2008    時間: 2019-1-12 06:42 AM

引用:
原帖由 maskman2008 於 2019-1-12 06:36 AM 發表

咁你一定知高污染行業係越南好發達,開到成行成市

呢D行業有一個共通點,需要好多人手,尤其係低端人口

以上總結:原來各下都係盤剝低端人口的低端人仕,所以物以類聚,見識一般 ...
越南都係共產政政權,而壹致捌都唔係 聞煮豉油 國家 ,的確令人震驚,原來都係食共產黨嘅飯,黑共產黨嘅口

好似呢度D師兄講  :口裏說不 身體好誠實
作者: silanai    時間: 2019-1-12 06:44 AM

2019 再看下去丶自然會有分曉 🙄🙄 有些事情是無法掩飾的
作者: ie7    時間: 2019-1-12 06:45 AM

引用:
原帖由 lyxme 於 2019-1-11 08:44 PM 發表

師兄一針見血
作者: ie7    時間: 2019-1-12 06:50 AM

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2019-1-12 06:23 AM 發表

某些人口中真係神奇,一D極度個別事件,甚至只系某個網站論壇隨意一張假圖(例如之前某個傳父母被抓,孩子凍死噶圖)各種大陸發生噶事件都去人地網上抄翻來,都可以穩得到,但係一到呢所謂大規模裁員啊,又話支爆又話乜7,就話大陸封鎖消息,就連網上都穩唔到,得把死人口 ...
畸形反智的港傑,心入面都想大陸死人塌樓,所以專揀啱口味新聞
作者: 亞洲鐵貓    時間: 2019-1-12 06:55 AM

我在國內只見到國富民強,到處轉型緊搞高科技高檔嘢,掂過碌蔗呀 !
作者: thank-777    時間: 2019-1-12 07:01 AM

引用:

港資死

但內資內企爆發性上升

知嗎??

世界五百強沒一家是港資, 更沒一家是越南資
但內資內企越來越多

傻仔信中國爆中共倒天真了幾十年
作者: 麻鳩煩    時間: 2019-1-12 07:01 AM

有人失業
有人生意差了7成

全部借錢難
作者: thank-777    時間: 2019-1-12 07:02 AM

引用:
原帖由 grimfury 於 2019-1-12 01:08 AM 發表

中國冇失業,只有返鄉創業
回老家賣農產品做微商多的是

而且更好穩不用有打工壓力

多留意國情吧
作者: thank-777    時間: 2019-1-12 07:03 AM

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-1-12 06:01 AM 發表

年年過年都話爆失業潮同廠佬水緊啦。年年咪又係咁過。過年有廠執笠好正常
從來有人辭官歸故里
有人漏夜趕科場

現在深圳, 尤其是前海

爭住開公司數目排大隊
作者: cyrusp    時間: 2019-1-12 07:05 AM

我只知台灣差左好多
作者: gerson161    時間: 2019-1-12 07:08 AM

大陸的產業依加開始轉型,勞動密集的工業正在撤離,取而代之係高新科技
作者: williamsze31    時間: 2019-1-12 07:17 AM

俾心機返工赚錢!
作者: JosephLui    時間: 2019-1-12 07:25 AM

引用:

但之前有個又好似你咁嘅投資商人上來講了大堆理由冇可能搬,講下就得,因其他地方取代唔到大陸,反而𠴱啲對污染環境嘅工廠俾人趕走。

作者: keung135    時間: 2019-1-12 07:30 AM

引用:
原帖由 fwa23215 於 2019-1-11 10:03 PM 發表

黎唒香港走水貨好過返工
啱吖
中港政府許可合法走私
作者: wongmilano    時間: 2019-1-12 07:52 AM

吹爆
作者: guydan    時間: 2019-1-12 07:52 AM

引用:

感謝回覆 ...
講真你自已都話有大陸朋友做生意都話冇影響
咁你信自已識既實在存在的人
還是信網上不知名人9叫既不知名情況?
如果咁都要問人咁你就先反省反省自已了
報紙佬話易被人洗腦的就是這類人了
作者: faifai2    時間: 2019-1-12 07:59 AM

大陸而家生活費重貴過香港(除左租金),我都唔明點解佢地生活到, 證明佢地有錢。
不過唔知 d 錢點尼
作者: kee07    時間: 2019-1-12 08:01 AM

知道都唔可以公開講啦
作者: freemoney    時間: 2019-1-12 08:03 AM

dah L wok
作者: tailo88    時間: 2019-1-12 08:09 AM

引用:

感謝回覆 ...
欠薪幾個月都無糧出
搵勞動局都沒有用
作者: Chavez_Nysm    時間: 2019-1-12 08:10 AM

引用:

感謝回覆 ...
大陸一片好景,你唔駛杞人憂天喎!係呢!今次長者綜援由60嵗改去65歲對你影響大嗎?
作者: rinrinrinrin    時間: 2019-1-12 08:11 AM

引用:

感謝回覆 ...
失業?除左本身係有病唔係正常嘅,有手有腳我真係未聽過係大陸會失業。
作者: LUNDO    時間: 2019-1-12 08:12 AM

引用:
原帖由 ng.yick 於 2019-1-11 08:02 PM 發表

我內地D親戚朋友,包括深圳,東莞,重慶,成都,上海,北京等地都話唔覺有乜影响
大家族兼且交遊廣闊!
作者: Chavez_Nysm    時間: 2019-1-12 08:12 AM

引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 10:02 PM 發表

越南等附近地區工業
係買地投資。?
係越南?
唔係!佢玩緊大富翁咋!
作者: Chavez_Nysm    時間: 2019-1-12 08:16 AM

引用:

依!點解唔叫你朋友嗰兩間公司搬去越南呀?
作者: 真。宇宙的甩頭    時間: 2019-1-12 08:17 AM

引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-12 04:40 AM 發表

關人撚事?呢度又唔係大陸。
關金融區撚事?
系連鎮性.一个行業死得.緊隨其他行業-
作者: getmerambo    時間: 2019-1-12 08:18 AM

引用:
原帖由 超級大大大蕉 於 2019-1-12 01:11 AM 發表

有人講,新聞之前有,但忽然無晒,唔知點解。
低端支餓死咪當冇件事囉!14億賤民餓死幾億仲好啦!
作者: getmerambo    時間: 2019-1-12 08:21 AM

引用:
原帖由 真。宇宙的甩頭 於 2019-1-12 08:17 AM 發表

系連鎮性.一个行業死得.緊隨其他行業-
被中共融合後,香港人既中文都差埋,乜都加個"性"字,令到語意不明!
作者: Zzlaz    時間: 2019-1-12 08:24 AM

大陸會維穩行先
寧願國企蝕錢
作者: discuss.woddboy    時間: 2019-1-12 08:32 AM

睇多D毒果, 每日都係支爆
作者: 34304    時間: 2019-1-12 08:33 AM

係呀!過多幾個星期全國停工tim
作者: ng.yick    時間: 2019-1-12 08:37 AM

引用:
原帖由 LUNDO 於 2019-1-12 08:12 AM 發表

大家族兼且交遊廣闊!
而家要發展梗係向北,只要有本事機會多,香港越嚟越小機會,加上爭拗多拖慢發展,
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2019-1-12 08:38 AM

聽毒撚9up 不如自己返内地感受
作者: silanai    時間: 2019-1-12 08:39 AM

看中央在這幾個月來丶一直密密做嘢丶救市又大放水丶
大家就可以自己想像現在是怎樣一個情況了。
中國是一個人口眾多的國家丶只要過了一定的失業率丶
這個就會形成一個(大雪球)丶雪球一滾下山就會 …………
之後的丶就由交由大家的想像力了 🙏
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2019-1-12 08:42 AM

引用:

你又啱喎,啲高低層次高污染性行業如染廠咪搬哂去越南囉。。。
作者: wu0919    時間: 2019-1-12 08:43 AM

做科技生意的小老闆 確實話企業錢少了,房價確實跌了 難成交,失業回鄉幾百萬 不過政府話回鄉創業。整體差佐 但未燒到大企業、國企、政府部門。但趨勢係向下 睇下共產黨可以支撐幾耐
作者: 小朋友丁丁    時間: 2019-1-12 08:46 AM

在窩認識的內地朋友裡面。。。。要不就是公務員。。。。要不就是創業人士。。。暫時沒有打工的。
作者: 前進前進    時間: 2019-1-12 08:47 AM

引用:

感謝回覆 ...
一睇就知💪

圖片附件: Screenshot_20190112-084607.jpg (2019-1-12 08:47 AM, 110.76 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 自由人天地    時間: 2019-1-12 08:47 AM

其實自己分析下,咁多外資搬離大陸,你話冇影響都冇人信,另一個睇下大陸政府已經將保就業放在第一,又用好多好處吸引企業唔炒工人。又向老美低頭。呢D野已經話你知
作者: DareDandy    時間: 2019-1-12 08:48 AM

先別急

睇住支那中共慢慢衰敗滅亡,係一種享受
作者: bigfatchan    時間: 2019-1-12 08:48 AM

引用:
原帖由 rinrinrinrin 於 2019-1-12 08:11 AM 發表

失業?除左本身係有病唔係正常嘅,有手有腳我真係未聽過係大陸會失業。
失业,响中國是不用这名詞的,新的說詞是 回鄉創業。
 看看 2018年 數據, 中國有504萬企業倒閉 。740萬人回鄉創業。
https://youtu.be/0YX057NeoqM
作者: 咸板    時間: 2019-1-12 08:49 AM

支爆啦
作者: wins198722    時間: 2019-1-12 08:51 AM

廣州d小型工廠d民工依家已經開始翻屋企,最近五六年都是咁
作者: skyabc    時間: 2019-1-12 08:51 AM

睇多d毒果,包你醒
作者: 無聊的小市民    時間: 2019-1-12 08:56 AM

引用:

感謝回覆 ...
大約失業的是在城市的農民
但是當他們回到原居地見到身邊地方也發展起來
就不再到大城市找工
可以講很多人失業又得
又可以講欠缺工人又得
情況就睇班流動農民去那裡和自己原居地發展如何

作者: bestwin61    時間: 2019-1-12 08:58 AM

我間廠做內銷及三份一出口,開三班,24小時。生意,各有各做,有好有壞⋯⋯
作者: 草根股王    時間: 2019-1-12 09:00 AM

引用:

感謝回覆 ...
大陸唔公怖數據都知差,仲要問!
作者: thank-777    時間: 2019-1-12 09:18 AM

引用:
原帖由 silanai 於 2019-1-12 08:39 AM 發表

看中央在這幾個月來丶一直密密做嘢丶救市又大放水丶
大家就可以自己想像現在是怎樣一個情況了。
中國是一個人口眾多的國家丶只要過了一定的失業率丶
這個就會形成一個(大雪球)丶雪球一滾下山就會 …………
之後的丶就由交由大家的想像力了 🙏 ...
中共國歷史最高失業率是八九十年代
剛改革開放

國企下崗
私企未成型
國際制裁

但有仆街嗎?

咪一樣爆升沒停過
作者: 一生冇求    時間: 2019-1-12 09:19 AM

引用:
原帖由 DareDandy 於 2019-1-12 08:48 AM 發表

先別急

睇住支那中共慢慢衰敗滅亡,係一種享受
你入去連卡佛睇下點樣滅亡,去廣東道享受下購物先啦
作者: thank-777    時間: 2019-1-12 09:19 AM

引用:
原帖由 自由人天地 於 2019-1-12 08:47 AM 發表

其實自己分析下,咁多外資搬離大陸,你話冇影響都冇人信,另一個睇下大陸政府已經將保就業放在第一,又用好多好處吸引企業唔炒工人。又向老美低頭。呢D野已經話你知 ...
中國吸引外資度, 工業出口, gdp

仍在爆升

你活在那世紀?
作者: thank-777    時間: 2019-1-12 09:21 AM

講撚到印尼越南取代中國
但中國五百強數目不斷上升

卻沒一家越南印尼公司入五百強

一班弱智仔信解放軍見人就殺, 中國爆中共倒

抵鳩你們買不起樓, 吃高物價

非常心涼
作者: 短棍    時間: 2019-1-12 09:21 AM

板主你試下係廣深上北蘇杭請個人幾難你就知咩情況啦,失業一定有,唔係經濟問題,主要係行業技術轉變太快,以前啲低層無技術和學歷唔夠的追唔上時代轉變,
作者: 1MH1    時間: 2019-1-12 09:21 AM

廣洲人日日有工開
作者: 明日進擊的馬    時間: 2019-1-12 09:28 AM

毒果話爆左,唔好問,衹要信,因為問距距都答你唔倒
作者: acacac    時間: 2019-1-12 09:31 AM

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-1-11 08:48 PM 發表

服務業,唔夠人,製造業,單確係少咗,但未去到要大嗰隻裁員。討論區嘅野睇下咪算囉,咁認真做乜,我識啲人夠日日吊大陸,不過月月上去玩同時時去淘寶。 ...
聰明
佢旦散吊完大陸
就柄埋淘寶
仲要每星期深圳吃牛肉火鍋
作者: 波濤活潑的白襪    時間: 2019-1-12 09:31 AM

我返大陆返工嘅,只知道的供应商请吾到人,我地工厂请吾到人。
作者: w118    時間: 2019-1-12 09:56 AM

我見好多五毛呢輪都無開工了
作者: knitwiser    時間: 2019-1-12 09:57 AM

引用:
原帖由 勇敢的心1213 於 2019-1-12 05:44 AM 發表

我是做服装生意的,同你讲实话,没有受到一点影响.但是我要同港毒和台独讲:我吃不起茶叶蛋
一饼靓茶葉都吾系平架.
作者: HungAlex1234    時間: 2019-1-12 09:58 AM

引用:
原帖由 lyxme 於 2019-1-11 20:44 發表

官方同民企PMI 數據,就係真相
作者: 200888    時間: 2019-1-12 10:02 AM

我識人(香港人)同德國做生意,公司設係香港,有間廠係大陸,最近大陸間廠抄咗9成員工,因為德國個客,直接係大陸揾廠做,冇再俾香港人從中抽水,早廿年前,歐洲佬信唔過大陸,會揾香港人做中間人,因為保險數字龐大問題,....時間耐咗,歐洲佬同大陸之間,已經建立起互信,佢哋一帶一路,從陸路行,唔駛經香港,快好多又慳好多,而家執既公司,好多係香港人開既....

作者: thank-777    時間: 2019-1-12 10:03 AM

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2019-1-12 09:28 AM 發表

毒果話爆左,唔好問,衹要信,因為問距距都答你唔倒
永遠叫中國爆的

中國未爆自己先爆

幾大投行已是這樣

還有毒果, 反中反共企業
作者: 香港肉肉留言    時間: 2019-1-12 10:04 AM

我係依邊屬制造業重區, 生意係差左, 工廠提早放新年。不過唔算嚴重, 都沒大裁員,樓價只回落少少。
作者: rinrinrinrin    時間: 2019-1-12 10:04 AM

引用:
原帖由 bigfatchan 於 2019-1-12 08:48 AM 發表

失业,响中國是不用这名詞的,新的說詞是 回鄉創業。
 看看 2018年 數據, 中國有504萬企業倒閉 。740萬人回鄉創業。
https://youtu.be/0YX057NeoqM
中國人要賺錢揾飯食,係唔使好似香港人甘下下要去打工架。個個打緊工嘅都係為左未來自己做老闆。
作者: 熊本肥熊    時間: 2019-1-12 10:05 AM

都不知幾繁榮
作者: knitwiser    時間: 2019-1-12 10:05 AM

引用:

感謝回覆 ...
C Hing 我答你, 大陸出口系差咗, 底端工厰系冇咩单, 高端都吾系好, 金融股票淡静, 房地產进度都慢哂, 市道平平, 不過咁多年来, 中國每次慢下来的時侯就系另一次起飛的準備.
作者: keiyan    時間: 2019-1-12 10:07 AM

每日一毒果,智商遠離我
作者: niko0128    時間: 2019-1-12 10:09 AM

啲大陸人唔洗做又大把錢洗都唔知點解
作者: 22222.22    時間: 2019-1-12 10:11 AM

支爆了
作者: 小金魚佬    時間: 2019-1-12 10:14 AM

大陸請得快,走得快。
作者: raywongwork    時間: 2019-1-12 10:14 AM

引用:
原帖由 大小時代 於 2019-1-11 19:39 發表

感謝回覆 ...
你自己思考下。唔好問人。
問題一。何謂經濟衰退?
問題二。中國什麼情況下先會出現經濟衰退?
作者: lyxme    時間: 2019-1-12 10:14 AM

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2019-1-12 09:58 AM 發表

官方同民企PMI 數據,就係真相
老總抓得嚴格,好多官方冇敢整假數據出黎
作者: manyclicks    時間: 2019-1-12 10:16 AM

全球最具價值百大品牌   中國只有一間

http://invest.hket.com/article/2080493/蘋果力壓谷歌%20連續8年蟬聯全球最具價值品牌

蘋果拿下八連冠,百大排名中國僅華為上榜

蘋果(Apple Inc)連續8年蟬聯 2018 全球最具價值品牌!根據《福布斯》的排名,華為是唯一入圍的中國品牌,在今年全球最具價值品牌100強排行榜中排第79位。

《福布斯》公布今年全球最具價值品牌100強,蘋果連續8年位居榜首, 蘋果的品牌價值按年增長8%至1,828億元美元。而谷歌(Google)品牌價值則以1,321億元連續第3年位居第二;微軟(Microsoft)及亞馬遜(Amazon)緊隨其後。

值得留意的是,華為是唯一入圍的中國品牌,排名由88位升至79位,品牌價值84億美元。

另外,今年亞馬遜超越可口可樂,躋身首5大品牌;可口可樂(Coca cola)排第6位,品牌價值為573億美元,微升2%,亦是首7大品牌中唯一的非科技品牌。

金融品牌亦有13個,以Visa為首,排第27位;汽車品牌有12個,以豐田為首。百大品牌的品牌價值總計達2.15萬億美元,較去年增長10%。
作者: manyclicks    時間: 2019-1-12 10:17 AM

「德國製造」聲譽全球最佳   「中國製造」排全球尾二

http://imoneymagazine.com/2017/03/30/「德國製造」聲譽獲滿分-「中國製造」全球尾二/

大家購物時,會否留意製造標籤,觀察產品由甚麼地方出產?

市場調查公司Statista最近發布國家製造排行指數(Made-In-Country-Index),調查了49個不同國家(加上歐盟)生產的產品,在全球的聲譽。

德國產品性價比得到外界肯定,獲得100分的評分,擊敗產品同樣馳名海外的瑞士(98分),雄踞首位。

製造標籤最初由英國在19世紀後期引入,目的是避免產品受到當時在德國生產的廉價假冒商品影響。不過現在德國已經「超英趕美」,英國在排行榜僅以91分排名第四,美國產品雖然受到國際好評,但分數只有81分,與法國及日本並列第八位。

各位最關心,又經常接觸的中國製造(Made in China)商品則差強人意,只有28分,排名第49,僅比「墊底」的伊朗高1分,甚至比印度(36分)排名還要低。