標題: MPF問題之你問我答 #1068更新 [打印本頁]

作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 03:52 PM     標題: MPF問題之你問我答 #1068更新

經常都有網友問及強積金組合應該點揀好,所以想係到講少少個人意見,利申我雖然有做開投資但絕對唔係股神,所以我唔會識100%係底揸高沽。

以下內容需要符合一D條件先適用 :

1. 少投資經驗甚至冇
2. 懶得去郁或者唔識點去轉fund choice

好喇入正題,其實策略好簡單,就係揀死一隻fund,用時間同平均投資法去降低佢既風險,所以首先嚴正奉勸大家唔好揀保守以及所謂既保證基金,因為大部份,或者我敢講全部都係跑唔過通脹,部分連基金管理費都唔夠俾。

咁我相信好多人就會問喇,如果買恆指,股票基金個d,一次股災我都收得皮喇,安安定定就算年年輸少少都起碼仲有個本呀,但事實上大家如果有花時間去望下各大MPF trustee 既股票基金十年年度化回報,其實全部都係正數,而且增長率都唔低,部分平均每年都去到7~9%,每年7~9%平均回報係咩概念 ? 咁就要問下偉大既複利息喇。

假設你20歲出黎就做野,60歲就退休,平均你成世既月薪係$20,000,僱員僱主每個月各供1000蚊,年度回報平均有8%,退休有幾錢?

講你都唔信,足足有$6,982,015.66,夠唔夠你過好好既退休生活 ? 40年之後既世界我唔敢講,但相信基本生活都會ok既,如果係咁,有冇人想知道點樣可以揀好E隻影響你一生既基金 ? 如果有既留言話我知,得閒我再打,冇我就摺番埋😂

28/08/2018

#1068 論時間對MPF的重要性

作者: 公園的師兄    時間: 2017-9-30 04:00 PM

點入行
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:01 PM

引用:
原帖由 公園的師兄 於 2017-9-30 04:00 PM 發表

點入行
你指既係sales?admin?analyst?
作者: 公園的師兄    時間: 2017-9-30 04:06 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 04:01 PM 發表

你指既係sales?admin?analyst?
有時行商場見到d擺攤位個類sales
底薪有幾多
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:13 PM

引用:
原帖由 公園的師兄 於 2017-9-30 04:06 PM 發表

有時行商場見到d擺攤位個類sales
底薪有幾多
如果sales黎講分2種,一種係銀行既mpf sales , 舉例獅子銀行既入門post就14k再加3個月出一次既sales bonus , 實數就真係睇表現

另一種就係保險公司sales , 舉例Forever sun底薪係6000 , 底薪低之餘其實一隻case既佣都唔係多,幾百蚊到,所以最終目標都係要你搵到公司客同埋cross sell 保險
作者: newlife729    時間: 2017-9-30 04:21 PM

mpf, 係咪可以當股票咁玩? 升市就擺係股票高風險,當見就冧就轉走去保本,如是者不斷重覆
作者: 不死熊仔    時間: 2017-9-30 04:23 PM

舊錢比返我自己炒一定多佢十倍
十年先得個1x%
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:26 PM

引用:
原帖由 newlife729 於 2017-9-30 04:21 PM 發表

mpf, 係咪可以當股票咁玩? 升市就擺係股票高風險,當見就冧就轉走去保本,如是者不斷重覆
其實suppose 係應該要咁做,但奈何頂同底邊有咁易睇,睇得中既去炒期一早發左達,更何況係一般對經濟冇咩認識既市民,所以如果想穩穩定定又唔多識股票炒賣既,我會建議除左臨退休個10年,選隻10年年度化回報最高既股票基金長擺
作者: benben999    時間: 2017-9-30 04:30 PM

點樣避開供MPF?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:31 PM

引用:
原帖由 不死熊仔 於 2017-9-30 04:23 PM 發表

舊錢比返我自己炒一定多佢十倍
十年先得個1x%
事實上好多打工仔經常投訴自己份強積金蝕錢,原因歸究係管理貴高,mpf呃人上面,但其實強積金既收費同一般基金冇咩分別,甚至更低,而且管理費講緊係1.xx%,係咪真係有咁大影響力令你份強積金蝕錢 ?

我眼見唔少香港人,超過一半以上根本連mpf係咩都唔清唔楚,填基金選擇個時更係隨心,但入面唔少人其實本身有多年投資股票經驗,咁當然更多係冇經驗。好老實講句,好多人買幾萬蚊股票都會做好多research , 死度爛度之後先去買,但點解你地對份強積金咁唔上心 ?

講緊係你下半生既保障,幾十萬既投資,但竟然合埋眼是旦選個number , 需知唔同mpf公司都有唔同既擅長基金,而唔同基金都會有唔同既往績,而唔同既人(佢會唔會留意大市,會唔會經常轉mpf組合) 都會影響佢應選既基金,要深入去講去研究,其實可以鑽好深,但我可以咁講,只要你願意花d心機時間去了解研究,我唔敢話Mpf可以幫你賺好多,但至少唔應該蝕成咁,至少我以前做sales個時幫客做既選擇,3年來已經增長左4x%
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:33 PM

引用:
原帖由 benben999 於 2017-9-30 04:30 PM 發表

點樣避開供MPF?
好簡單,入息少於7100蚊咪唔使供
作者: benben999    時間: 2017-9-30 04:34 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 04:33 PM 發表

好簡單,入息少於7100蚊咪唔使供
多過點樣可以唔供
作者: simonsir    時間: 2017-9-30 04:40 PM

點樣check 返自己所有在不同銀行或公司,累積的mpf結餘?因為唔想靠佢一年寄一次信先知。又忘記了網上login name and pw
(於匯豐、永明同宏利都有mpf account )
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:49 PM

引用:
原帖由 benben999 於 2017-9-30 04:34 PM 發表

多過點樣可以唔供
其實你咁同上網問人點樣逃稅有咩分別。。。
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 04:51 PM

引用:
原帖由 simonsir 於 2017-9-30 04:40 PM 發表

點樣check 返自己所有在不同銀行或公司,累積的mpf結餘?因為唔想靠佢一年寄一次信先知。又忘記了網上login name and pw
以我所知最方便既方法,mpfa係app store有一個app可以check到你所有既Acc , 只要登記番同埋網上俾個ID copy佢,就可以check到
作者: bloodytequila    時間: 2017-9-30 04:56 PM

如果個跌市,除左轉保本,仲有冇其他更好選擇?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 05:25 PM

引用:
原帖由 bloodytequila 於 2017-9-30 04:56 PM 發表

如果個跌市,除左轉保本,仲有冇其他更好選擇?
首先你要明白係強積金條例監管下,係嚴禁基金經理買入期貨,沽空合約,都唔可以買入高槓桿既金融產品如牛熊證窩輪,以減低mpf既風險。

導致可以係跌市中賺錢既產品,例如沽空期指,黃金期貨合約等等。mpf都唔可以買入,但其實仲可以有其他選擇既,基金既好處就係唔止買單一地區既股市,如果港股跌,你可以買美股,歐洲股市,以至環球股市基金,但當然股市既下跌好多時都係全球性既災難。

咁既情況就可以考慮債券基金,因為債券同黃金一樣都係傳統既資金避險所,跌市資金大多會流入
作者: bloodytequila    時間: 2017-9-30 05:44 PM

果然夠專業,我唸除左債券應該冇其他選擇
作者: 大大b    時間: 2017-9-30 05:48 PM

mpf個plan係埋可以任轉?有冇話只可轉自己果份?
作者: raykw531    時間: 2017-9-30 05:52 PM

點解唔show每年收費同總收費响每年結單上?
作者: Mer哥    時間: 2017-9-30 06:13 PM

恒指基金係咪買死700,5仔,1299,941之類,其他d二線藍籌蒙牛,金沙,昆倫都會買下?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:19 PM

引用:
原帖由 bloodytequila 於 2017-9-30 05:44 PM 發表

果然夠專業,我唸除左債券應該冇其他選擇
專業唔敢講,但mpf慢慢已經由工作發展成為自己既興趣,香港人普遍對mpf既觀感都係負面,覺得mpf係呃人,我只係想做少少野去改變香港人既想法,我唔介意免費去share mpf相關既知識,甚至我會主動同唔識既人做一d財務分析,去擬定佢地既mpf投資策略 , 因為我真係從中得到左好大既滿足感,但重申一點我真係絕對唔係sales,唔係上黎搵生意,有追蹤我既師兄都知我會係財經版介紹股票,都係唔收錢而且我夠膽講So Far每一隻現時都係賺的,我想得到既只係更多人對我既認同
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:29 PM

引用:
原帖由 大大b 於 2017-9-30 05:48 PM 發表

mpf個plan係埋可以任轉?有冇話只可轉自己果份?
Mpf既acc主要分2種,第一種個人帳戶係過往工作既acc並且現時已經離職,咁僱主同僱員既供款係你離職後都會儲左落去個人帳戶上面。

第2種就係你現職供緊既acc , 同樣都係有僱主同僱員既供款。

咁入正題喇,現時個人帳戶(過往工作僱主,僱員合共既供款)係可以任意咁轉換既。

而現職供緊既acc , 僱主供款部份係由你僱主選擇,所以你係冇權轉換既,反而現職既僱員供款部份,因為實施左強積金自由行條例,所以你可以將現職既僱員供款部份,每年轉換一次
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:32 PM

引用:
原帖由 raykw531 於 2017-9-30 05:52 PM 發表

點解唔show每年收費同總收費响每年結單上?
如果你開餐廳,相信你都唔會想係餐牌上列明每項菜式既成本,但其實你只要上網google一下,唔難搵到相關既數據資料
作者: Manyin12345    時間: 2017-9-30 06:39 PM

請問強積金股票基金成份股:所派發的股息怎處理,去了那?
作者: raykw531    時間: 2017-9-30 06:40 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 06:32 PM 發表

如果你開餐廳,相信你都唔會想係餐牌上列明每項菜式既成本,但其實你只要上網google一下,唔難搵到相關既數據資料
e個係收費唔係成本,成本係你地d人工同燈油火立。即係响餐廳埋單唔比睇收費,就算買股票、基金都好清楚寫眀收費項目,只有強積金係唔使寫,明顯有問題
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:41 PM

引用:
原帖由 Mer哥 於 2017-9-30 06:13 PM 發表

恒指基金係咪買死700,5仔,1299,941之類,其他d二線藍籌蒙牛,金沙,昆倫都會買下?
你要明白恆指基金同香港股票基金完全係2回事,恒指基金以追蹤恒指為目標,其投資組合貼近恒指,以滙豐恒指基金分布為例,投資組合內三大資產為滙控(00005)、中移(00941)及建行(00939),盡可能將升跌百份比同恆指睇齊以至跑贏佢,當然做唔做到一回事。

但香港股票基金就唔同,基金內既組合每一間都有分別,所以先至會係回報上反映番出黎,所以如果你有興趣知道相關基金既持倉策略,都係個句google下就睇到
作者: 香香芝芝士    時間: 2017-9-30 06:45 PM

咪就係拎d錢黎炒股票,仲要係被迫扣我5%!搞到我每月出量都冇左忽肉
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:46 PM

引用:
原帖由 Manyin12345 於 2017-9-30 06:39 PM 發表

請問強積金股票基金成份股:所派發的股息怎處理,去了那?
首先你要明白一隻基金既股票組合,其實係商業秘密,大多數既基金只會披露最大佔比既5隻股票,至於股票既派息當然都會歸番去基金既獲利,不少Mpf基金就係利用藍籌股既穩定派息去對沖番風險,如果話要具體既數字,正如我岩先所講,你唔會知一隻基金係由咩股票所組成,你只能夠係年度既fund report到睇到lump sum既數字
作者: Manyin12345    時間: 2017-9-30 06:48 PM

強烈要求 自己強積金,自己管
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:49 PM

引用:
原帖由 raykw531 於 2017-9-30 06:40 PM 發表

e個係收費唔係成本,成本係你地d人工同燈油火立。即係响餐廳埋單唔比睇收費,就算買股票、基金都好清楚寫眀收費項目,只有強積金係唔使寫,明顯有問題
可能我講既比喻唔係太洽當,但係積金局有規定所有trustee 都要披露相關收費,所以你係選用既時候,相關agent都會提供番,又或者你自己可以上網睇到,唔存在你所講既唔使寫

作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:56 PM

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2017-9-30 06:45 PM 發表

咪就係拎d錢黎炒股票,仲要係被迫扣我5%!搞到我每月出量都冇左忽肉
E一點已經爭論得太多次,其實嘈黎又有咩意義,作為香港既蟻民,只要你一日仲係香港住同工作,你就冇選擇一定要供mpf , 你可以繼續吊政府,吊基金佬,如果吊完政府會聽你話既我去幫你吊埋一份,但如果改變唔到政策既咪要自己搵出路,錢係你地自己既,與其由佢蝕而繼續吊,點解唔花少少時間去令自己份mpf可以成為真正幫到自己退休既投資 ? 要講既係咁多,未吊完既請繼續
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 06:57 PM

引用:
原帖由 Manyin12345 於 2017-9-30 06:48 PM 發表

強烈要求 自己強積金,自己管
現時既強積金組合已經有好大自由度俾你自己管
作者: Manyin12345    時間: 2017-9-30 07:02 PM

點解唔比人買單一股票
如十年前开始每月都買入一些700

作者: awai0502    時間: 2017-9-30 07:04 PM

手續費個1.x% 其實睇年結report或online check balance
個lump sum其實扣左手續費未架?
成日見到account系有賺 又唔知係扣完仲有賺定未扣

作者: 香香芝芝士    時間: 2017-9-30 07:04 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 06:56 PM 發表

E一點已經爭論得太多次,其實嘈黎又有咩意義,作為香港既蟻民,只要你一日仲係香港住同工作,你就冇選擇一定要供mpf , 你可以繼續吊政府,吊基金佬,如果吊完政府會聽你話既我去幫你吊埋一份,但如果改變唔到政策 ...
我係吊政府呀!連我真金白銀比出黎既錢但claim要打95折囉
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:06 PM

引用:
原帖由 Manyin12345 於 2017-9-30 07:02 PM 發表

點解唔人買單一股票
俾你買中隻1478,到時你咪一樣吊鬼政府
作者: raykw531    時間: 2017-9-30 07:09 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 06:49 PM 發表

可能我講既比喻唔係太洽當,但係積金局有規定所有trustee 都要披露相關收費,所以你係選用既時候,相關agent都會提供番,又或者你自己可以上網睇到,唔存在你所講既唔使寫
鬼唔知要check一定check到,問題係點解唔方便市民查閱相關收費。一陣話成本唔想比人知、一陣又話可以知。屌!心照啦!
作者: Manyin12345    時間: 2017-9-30 07:10 PM

我好 懷疑當年亚洲金融風瀑之後,推出強積金寄動机
作者: MadonnaMadonna    時間: 2017-9-30 07:13 PM

請問型富基金和恒指基金分別?
作者: bloodytequila    時間: 2017-9-30 07:16 PM

MPF 恆指基金D息去左邊?  係咪俾人食左?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:18 PM

引用:
原帖由 awai0502 於 2017-9-30 07:04 PM 發表

手續費個1.x% 其實睇年結report或online check balance
個lump sum其實扣左手續費未架?
成日見到account系有賺 又唔知係扣完仲有賺定未扣
介紹E個網站,基本上大部分資料都可以睇到

圖片附件: 1506770284912.jpg (2017-9-30 07:18 PM, 126.65 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:18 PM

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2017-9-30 07:04 PM 發表

我係吊政府呀!連我真金白銀比出黎既錢但claim要打95折囉
升左點計?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:20 PM

引用:
原帖由 raykw531 於 2017-9-30 07:09 PM 發表

鬼唔知要check一定check到,問題係點解唔方便市民查閱相關收費。一陣話成本唔想比人知、一陣又話可以知。屌!心照啦!
如果agent俾埋你同上網睇都叫唔方便,請你建議番個再方便d既方法
作者: 香香芝芝士    時間: 2017-9-30 07:22 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 07:18 PM 發表

升左點計?
通賬後其實邊有升?將來可能好似某國家咁 1憶一麵包
作者: anti_hkd38    時間: 2017-9-30 07:23 PM

作者: awai0502    時間: 2017-9-30 07:24 PM

我知自己買個隻手續費幾多
係唔知我statement 到show個balance係咪已經扣左佢應收嘅手續費
作者: 煙如織    時間: 2017-9-30 07:27 PM

保證基金跟保守基金有甚麽分別,為甚麽不保證不虧本?
作者: 空心稻草人    時間: 2017-9-30 07:39 PM

而家股市升浪中
係咪唔應該這時轉換強積金計劃?
作者: raykw531    時間: 2017-9-30 07:45 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 07:20 PM 發表

如果agent俾埋你同上網睇都叫唔方便,請你建議番個再方便d既方法
你真係堅離地!有幾多人知自己agent個名,我建議咗啦,响年結statement 寫明收咗幾多咪得囉!你又話成本唔想disclose
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:45 PM

引用:
原帖由 MadonnaMadonna 於 2017-9-30 07:13 PM 發表

請問型富基金和恒指基金分別?
最主要既分別係盈富基金係買哂50隻恆生指數成份股,所理應最貼近恆指升跌,恆指基金就會按唔同fund manager既決定,刎除同改變唔同股票既百份比,所以有機會跑贏或跑輸恆指
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:46 PM

引用:
原帖由 bloodytequila 於 2017-9-30 07:16 PM 發表

MPF 恆指基金D息去左邊?  係咪俾人食左?
已經回答左相關問題
作者: 學到老    時間: 2017-9-30 07:48 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 03:52 PM 發表

發覺好多人對MPF既認知都係好負面同埋理解好少,所以可以答下,利申絕非sales
點解咁負面?
全港打工仔都係低能?
强積金唔係新產品,各人自計户口就心知肚明,政府都唔敢講目前,口口声声要長遠计数作實,點解?
到目前一刻講句,强積金回報係嚴重跑输通漲,即係輸錢!
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:48 PM

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2017-9-30 07:22 PM 發表

通賬後其實邊有升?將來可能好似某國家咁 1憶一麵包
Mpf之所以出現,原意就係希望抵抗以至跑贏通脹,防止你既退休金貶值
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:48 PM

引用:
原帖由 anti_hkd38 於 2017-9-30 07:23 PM 發表

what is mpf
你懂的,乖
作者: cherriebb    時間: 2017-9-30 07:48 PM

有個朋友政府工,佢做咗15年,總供款八十幾萬,宜家個戶口有百三萬,算唔算ok
作者: sinemora    時間: 2017-9-30 07:50 PM

作者: 最愛收息股    時間: 2017-9-30 07:50 PM

投資所得的股息去左邊?
作者: wahea    時間: 2017-9-30 07:50 PM

全部人轉用公積金會唔會好d。
作者: 學到老    時間: 2017-9-30 07:51 PM

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

有個朋友政府工,佢做咗15年,總供款八十幾萬,宜家個戶口有百三萬,算唔算ok
政府工係咪公積金?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:51 PM

引用:
原帖由 awai0502 於 2017-9-30 07:24 PM 發表

我知自己買個隻手續費幾多
係唔知我statement 到show個balance係咪已經扣左佢應收嘅手續費
E一層我唔可以確實答到你,建議你向用緊既trustee發問,我唔清楚每一間既計法
作者: lalaboy2    時間: 2017-9-30 07:52 PM

引用:
原帖由 simonsir 於 2017-9-30 04:40 PM 發表

咁你自己check 返 login n password 係乜咪chk 到囉

自己都唔用心無人幫到你
作者: 空心稻草人    時間: 2017-9-30 07:54 PM

而家股市升浪中

作者: Mer哥    時間: 2017-9-30 07:55 PM

到我60歲唔知咩世界,其實10年攞1次好
作者: 學到老    時間: 2017-9-30 07:56 PM

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

15年可供到80幾萬?有趣。
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 07:58 PM

引用:
原帖由 煙如織 於 2017-9-30 07:27 PM 發表

保證基金跟保守基金有甚麽分別,為甚麽不保證不虧本?
其實坦白講,我最不建議人買E 2種基金,因為上落太少,扣除管理費後基本上肯定是蝕的,只是幅度比較少,沒有意思
作者: raykw531    時間: 2017-9-30 07:58 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

Mpf之所以出現,原意就係希望抵抗以至跑贏通脹,防止你既退休金貶值
以前公積金同長期服務金做唔到抗通漲?基本上係政府打刧小市民荷包,MPF係由前貪官許仕仁諗出黎去官商勾結既產品,好在天有眼,最終送佢入獄
作者: cherriebb    時間: 2017-9-30 08:01 PM

引用:
原帖由 學到老 於 2017-9-30 07:56 PM 發表

佢話政府會加自願性供款喎
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:02 PM

引用:
原帖由 raykw531 於 2017-9-30 07:58 PM 發表

以前公積金同長期服務金做唔到抗通漲?基本上係政府打刧小市民荷包,MPF係由前貪官許仕仁諗出黎去官商勾結既產品,好在天有眼,最終送佢入獄
我係E一個帖只係想提供相關既意見同資訊,數據有錯既可以指正,但麻煩唔好盲反,你覺得mpf係垃圾唔想知既你可以離開唔睇,但唔好惹人討厭
作者: raykw531    時間: 2017-9-30 08:04 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 08:02 PM 發表

我係E一個帖只係想提供相關既意見同資訊,數據有錯既可以指正,但麻煩唔好盲反,你覺得mpf係垃圾唔想知既你可以離開唔睇,但唔好惹人討厭
你覺得我講得有錯請指正,唔好冇point 就話人盲反
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:06 PM

引用:
原帖由 空心稻草人 於 2017-9-30 07:39 PM 發表

而家股市升浪中
冇人知幾時係頂,幾時係底,但以我意見黎睇,恆指踏入27500至28000點水平,其實再上既幅度唔會好大,現時一直係到磨,但下跌起黎可以導致好大既損失,建議將75%轉去較保守基金
作者: 學到老    時間: 2017-9-30 08:07 PM

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 08:01 PM 發表

好幸福呀,供款呢幾年都蝕,係舊年賺少少。
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:08 PM

引用:
原帖由 學到老 於 2017-9-30 07:48 PM 發表

點解咁負面?
全港打工仔都係低能?
强積金唔係新產品,各人自計户口就心知肚明,政府都唔敢講目前,口口声声要長遠计数作實,點解?
到目前一刻講句,强積金回報係嚴 ...
都係個句,你有做功課既唔應該有咁既結果,我唔係吹水,選得岩既10年年度化5%以上既大把
作者: dk01    時間: 2017-9-30 08:08 PM

突然諗起 想問下如突然身故 mpf是否歸太太(已婚) 我冇任何印象有填受益人 如冇填上任何人 身故後mpf份$去边呢
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:09 PM

引用:

咁就真係好主觀嫁bo , 我當然想更多,都可以做得更多
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:10 PM

引用:
原帖由 sinemora 於 2017-9-30 07:50 PM 發表

邊間 mpf 公司可以每月都寄紙 statement 俾我 ?

thank you!
其實每一間都可以向佢request 寄紙既statement , 至少我工作過既都有E個服務
作者: ko孫權    時間: 2017-9-30 08:10 PM

引用:
原帖由 dk01 於 2017-9-30 08:08 PM 發表

突然諗起 想問下如突然身故 mpf是否歸太太(已婚) 我冇任何印象有填受益人 如冇填上任何人 身故後mpf份$去边呢
遺產處理
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:10 PM

引用:
原帖由 最愛收息股 於 2017-9-30 07:50 PM 發表

投資所得的股息去左邊?
已回答過相關問題
作者: 學到老    時間: 2017-9-30 08:14 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 08:08 PM 發表

都係個句,你有做功課既唔應該有咁既結果,我唔係吹水,選得岩既10年年度化5%以上既大把
我嘅係公積金,從未蝕過,包括两次大跌市,點解?
我祇係經常留意强積金。
5%回報即係输比通漲係事實,交流吓。
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:14 PM

引用:
原帖由 wahea 於 2017-9-30 07:50 PM 發表

全部人轉用公積金會唔會好d。
首先你要先了解下咩係公積金,公積金並唔係所有公司都有的,要視乎番你工作既公司有冇選擇,通常都係有一定規模既公司先有,佢係由僱主營辦,當僱員退休或離職時,老板會因應僱員年資及薪金,利用預設公式計算僱員可領取的退休金金額。

所以實行上係冇可能,冇可能叫一間得3個員工既小食店,去運營一個公積金
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:15 PM

引用:
原帖由 空心稻草人 於 2017-9-30 07:54 PM 發表

而家股市升浪中

已經回答相關問題
作者: KC@.@    時間: 2017-9-30 08:16 PM

多謝樓主嘅無私奉獻,我係MPF新手,請問下如果自己嘅MPF戶口,經常都更改投資組合,係唔係只係會收管理費,同埋只係負責買賣出入嘅價位?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:18 PM

引用:
原帖由 Mer哥 於 2017-9-30 07:55 PM 發表

到我60歲唔知咩世界,其實10年攞1次好
Mpf希望做到既係退休金功能,10年攞一次做唔到長期投資分散風險既功能
作者: sinemora    時間: 2017-9-30 08:19 PM

作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:20 PM

引用:
原帖由 學到老 於 2017-9-30 07:56 PM 發表

政府的公積金計劃,公務員工作頭三年,政府供款比率為5%,假如公務員無間斷服務三年至十五年,政府供款比率便會按年增加2%至3%,最高供款比率為25%,所以15年係可以供到80幾萬的
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:21 PM

引用:
原帖由 cherriebb 於 2017-9-30 08:01 PM 發表

已經回答左相關問題
作者: foreverpcpc    時間: 2017-9-30 08:21 PM

點入行?
作者: dk01    時間: 2017-9-30 08:23 PM

引用:
原帖由 ko孫權 於 2017-9-30 20:10 發表

遺產處理
如遺產處理 於冇任何交代下而突然瓜左 甘遺產處理点做 太太点去攞尼筆mpf呢? 謝謝
作者: 嘉姐2016    時間: 2017-9-30 08:23 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 08:06 PM 發表

冇人知幾時係頂,幾時係底,但以我意見黎睇,恆指踏入27500至28000點水平,其實再上既幅度唔會好大,現時一直係到磨,但下跌起黎可以導致好大既損失,建議將75%轉去較保守基金
請問較保守基金是指債券基金?混合基金
?還有什麼是利息基金?
作者: --東方無敵--    時間: 2017-9-30 08:24 PM

引用:
原帖由 何必買股 於 2017-9-30 03:52 PM 發表

發覺好多人對MPF既認知都係好負面同埋理解好少,所以可以答下,利申絕非sales

作者: ko孫權    時間: 2017-9-30 08:25 PM

引用:
原帖由 dk01 於 2017-9-30 08:23 PM 發表

如遺產處理 於冇任何交代下而突然瓜左 甘遺產處理点做 太太点去攞尼筆mpf呢? 謝謝
找律師搞遺產承辦。
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:26 PM

引用:
原帖由 dk01 於 2017-9-30 08:08 PM 發表

如果你身故之後,會交由遺產承辦,由律師行負責check番你所有持有既資產,等死亡紙出左之後,遺產既合法承繼人包括配偶,就可以向trustee提取番你既mpf供款
作者: ko孫權    時間: 2017-9-30 08:27 PM

引用:
原帖由 dk01 於 2017-9-30 08:23 PM 發表

如果怕麻煩,你可以早 d 找律師整定份平安紙方便家人。
作者: dk01    時間: 2017-9-30 08:29 PM

引用:
原帖由 ko孫權 於 2017-9-30 20:25 發表

找律師搞遺產承辦。
明白了 謝師兄
但找律師又要extra多個費用 5係好以保險甘可填受益人 即係要同太太講定如我突然瓜左 佢要揾定律師去搞 如5係白白冇左
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:29 PM

引用:
原帖由 學到老 於 2017-9-30 08:14 PM 發表

我嘅係公積金,從未蝕過,包括两次大跌市,點解?
我祇係經常留意强積金。
5%回報即係输比通漲係事實,交流吓。
首先,公積金黎講確實好難蝕,因為隨年資增長,僱主既供款會高你一大截

留意番,香港2016年全年通脹率為2.3% , 之後不解釋
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:31 PM

引用:
原帖由 KC@.@ 於 2017-9-30 08:16 PM 發表

多謝樓主嘅無私奉獻,我係MPF新手,請問下如果自己嘅MPF戶口,經常都更改投資組合,係唔係只係會收管理費,同埋只係負責買賣出入嘅價位?
是的,因為為基金管理費已經包括左你轉換組合既行政費
作者: chuicl    時間: 2017-9-30 08:32 PM

MPF係咪官商勾結嘅產品?
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:32 PM

引用:
原帖由 sinemora 於 2017-9-30 08:19 PM 發表

每月寄都得 ?
有部份trustee因為環保問題,並唔會主動向客人寄紙statement , 但如果客人要求係可以寄的
作者: 何必買股    時間: 2017-9-30 08:33 PM

引用:
原帖由 foreverpcpc 於 2017-9-30 08:21 PM 發表

點入行?
你指既係sales , admin 定analyst ?
作者: 985623    時間: 2017-9-30 08:33 PM

想入行做MPF BACK OFFICE
做左6 年 COMMERCIAL LOAN 既DRAWDOWN 同出FAC LETTER
有無方法?