標題: [樓市分析及CCL] 新盤仲有鬼人買咩? [打印本頁]

作者: 包不同     時間: 2016-11-16 10:41 PM

理性討論,條數咁計,依家新盤投資者已經完全消失,剩下首置客,叫得首置客,當然樣樣慳,首期又唔係好夠,見你發展商提供二按幫上會,咁先唔買二手去買一手。

好啦,個AA佬通常咁琨你,頭三年發展商提供p-3,但三年後改成p,咁你三年後求其樓價升二成,就可以成舊轉按給銀行,做正常p-3.1乜乜乜..

但依家彭一聲加辣,又計數啦,萬一,三年後層樓唔升要跌,咁咪捱三十年貴息
仲要下年之後進入加息周期,每年百分百加幾次息,三年後咪要供最少七厘息
咁大件事,到時要捱發展商冇p-的貴plan,又唔可以轉去銀行,又要捱高息,又要地方細,又要樓價跌..

咁,計唔掂數哦,新盤搵鬼買囉,所以之前咁多落訂都集體撻訂啦,你哋話係唔係?
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 10:50 PM

諗諗下,今年如果賣了萬幾二萬個新樓,大部份係做發展商按揭的話個班人,都咪話唔驚,樓價跌二成就負資產又要捱貴息。
作者: kk452

作者: 包不同     時間: 2016-11-16 10:59 PM

粉絲出現啦
作者: clogalaxy     時間: 2016-11-16 11:03 PM

好多鬼想買,我係其一。
作者: wahtin     時間: 2016-11-16 11:03 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:59 PM 發表

粉絲出現啦
粉絲到.
聽日準時候教.
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:04 PM

引用:
原帖由 wahtin 於 2016-11-16 11:03 PM 發表

粉絲到.
聽日準時候教.
加油!
作者: kakitwong0909     時間: 2016-11-16 11:05 PM

引用:
原帖由 kk452 於 2016-11-16 10:58 PM 發表

你真係好勤力.... 等大家溫故知新一下包博士的偉論先

佢實在太擔心個市繼續升會被老細紥棍,算啦!
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:05 PM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2016-11-16 11:03 PM 發表

好多鬼想買,我係其一。
勇者無懼,型!
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:06 PM

引用:
原帖由 kakitwong0909 於 2016-11-16 11:05 PM 發表

佢實在太擔心個市繼續升會被老細紥棍,算啦!
吹升就就經紀佬啫,睇跌都有老闆?梁振英呀?
作者: clogalaxy     時間: 2016-11-16 11:06 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:05 PM 發表

勇者無懼,型!
想,但買唔到,因為唔夠首期
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:07 PM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2016-11-16 11:06 PM 發表

想,但買唔到,因為唔夠首期
申請公屋囉,好多人都係咁啫

作者: clogalaxy     時間: 2016-11-16 11:09 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:07 PM 發表

申請公屋囉,好多地產行業中人都係咁啫
我月入要減九成先夠資格申請
作者: kakitwong0909     時間: 2016-11-16 11:09 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:06 PM 發表

吹升就就經紀佬啫,睇跌都有老闆?梁振英呀?
係呀!五毛!幫你手回下嘛!
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:10 PM

引用:
原帖由 kk452 於 2016-11-16 11:08 PM 發表

我都是包博士粉絲, 其他淡淡已經潛晒
得返包兄一個玩咋....
全世界都是好友時,就是冧市時,畢菲特名句。
作者: kakitwong0909     時間: 2016-11-16 11:10 PM

引用:
原帖由 kk452 於 2016-11-16 11:08 PM 發表

我都是包博士粉絲, 其他淡淡已經潛晒
得返包兄一個玩咋....
佢 d 同事收工啦!
作者: wahtin     時間: 2016-11-16 11:10 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:04 PM 發表

加油!
初時睇你幅頭像覺得好核突,而家越睇越有型.醒.

作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:13 PM

引用:
原帖由 wahtin 於 2016-11-16 11:10 PM 發表

初時睇你幅頭像覺得好核突,而家越睇越有型.醒.
咪成日用吹水呢招淹貼啦,呢個主題給點意見好嗎,你咁熟行頭。

作者: 馬神-羸硬傻淡

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 包不同

作者: wahtin     時間: 2016-11-16 11:24 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:13 PM 發表

你攪錯了.我真喺你粉絲嚟架,你梗喺無睇晒你出帖我回嘅post.
作者: 馬神-羸硬傻淡

作者: kakitwong0909     時間: 2016-11-16 11:25 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:13 PM 發表

你呢 d 單單打打既 post 我完全討論唔到,但又想幫你賺多十元八塊,好矛盾!
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:26 PM

引用:
原帖由 馬神-羸硬傻淡 於 2016-11-16 11:25 PM 發表

我日日都見到破頂新聞,減價就見唔到,你想人放盤? 難啲喇,好友齊齊對抗aa, 堅決不放盤,拿,我唔係話你係aa呀
支持你!
作者: 開心淡淡

作者: Peter_H     時間: 2016-11-16 11:34 PM

開過船未⋯前面成個颱風形成、重啦啦聲調頭走丫
傻仔先会捱風浪
作者: 開心淡淡

作者: 占尖88     時間: 2016-11-16 11:39 PM

引用:
原帖由 開心淡淡 於 2016-11-16 11:26 PM 發表

講分析,你位燈神敢認第二,一定冇人敢認第ㄧ啦,呵呵
重有,你full paid 買咗君柏未呀?唔好話唔夠首期喎,呵呵
你又篤爆破頂磚家
作者: s063708     時間: 2016-11-16 11:41 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:41 PM 發表

理性討論,條數咁計,依家新盤投資者已經完全消失,剩下首置客,叫得首置客,當然樣樣慳,首期又唔係好夠,見你發展商提供二按幫上會,咁先唔買二手去買一手。

好啦,個AA佬通常咁琨你,頭三年發展商提供p-3,但三 ...
理性討論, 其實照包兄你咁講,2手係咪更加無人買?條數咁計,所有投資者已完成消失,叫得首置客,當然樣様慳,首期已經唔夠,又無好似新樓有發展商有二按幫上會.....所以全香港樓市進入冰封,而息就一定加,樓價向下大勢已成...

當樓價下跌,之前高成數按揭買家又會淆底怕做負資產,會急急賤賣,做成雪球效應... 保守估計,樓價跌5成先會有承接... 所以現在應租樓保持實力,到大跌政府減辣時掃幾個單位,一鋪反身😊

包兄,對嗎?
作者: 開心淡淡     時間: 2016-11-16 11:41 PM

引用:
原帖由 占尖88 於 2016-11-16 11:39 PM 發表

你又篤爆破頂磚家
唔止破頂呀,重有最經典嘅兩年不破140鐵底呀,呵呵
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:46 PM

引用:
原帖由 s063708 於 2016-11-16 11:41 PM 發表

理性討論, 其實照包兄你咁講,2手係咪更加無人買?條數咁計,所有投資者已完成消失,叫得首置客,當然樣様慳,首期已經唔夠,又無好似新樓有發展商有二按幫上會.....所以全香港樓市進入冰封,而息就一定加, ...
咁你就唔知啦,依家買二手樓,只能借五成或者六成,相對來講二手業主個底厚好多,唔會點驚。
作者: 包不同     時間: 2016-11-16 11:48 PM

引用:
原帖由 開心淡淡 於 2016-11-16 11:38 PM 發表

樓主快D pm佢地睇吓樓啦,正所謂有幫襯就唔會攪攪震呀,呵呵
佢哋一心寄望新盤可以幫到手,但依家新盤買家更腳震,相信唔會有咩人入市,除了豪宅。
作者: edwardeckf     時間: 2016-11-16 11:51 PM

樓主咁落力唱淡嘅,睇厘恨樓恨到發燒,現今纸錢陰司化,其實唔系的樓升咗,只不過是的錢愈來愈唔值錢而已,唱都未用㗎喇,臨淵羨魚,不如退而結綱,努力的揾錢好過啦!
作者: 開心淡淡     時間: 2016-11-16 11:52 PM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:48 PM 發表

佢哋一心寄望新盤可以幫到手,但依家新盤買家更腳震,相信唔會有咩人入市,除了豪宅。
所以燥D係理解的,呵呵
作者: calvinip123     時間: 2016-11-16 11:54 PM

又一個淡淡.......唉
作者: 東山老爺     時間: 2016-11-17 12:12 AM

多年來金管局一共出了7次辣招,稅務局就出咗5招,每次出招效果只有3個月至半年,今次也不例外。香港地產商會出招破解政府辣招,大家不如担心抽唔到好過。

所謂辣招有用的話一招就夠,依家出咗十幾招,投资者都麻木了,辣招好快就冇效。政府依家應該又在計劃點出下一廢招。
作者: 東山老爺     時間: 2016-11-17 12:20 AM

會德豐知道一手樓會好搶手,所以今日天價投左幅觀塘地,比上限價重要高。出低少少都會俾大陸地產佬搶咗。
作者: 東山老爺     時間: 2016-11-17 12:23 AM

樓主對新盤市場的判斷,一定不會準得過今日用天價投地的會徳豐。
作者: wilson_:)     時間: 2016-11-17 12:49 AM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2016-11-16 11:09 PM 發表

我月入要減九成先夠資格申請
你都好,我直情冇資格。
作者: 包不同     時間: 2016-11-17 01:00 AM

引用:
原帖由 東山老爺 於 2016-11-17 12:23 AM 發表

樓主對新盤市場的判斷,一定不會準得過今日用天價投地的會徳豐。
希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘投資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市一樣,都係一手先劈起。

而最奇異的是,歷次政府出招,必然負面評論漫延,例加呢個地產版必然淡聲四起,但今次出奇的一反常態,幾乎無人看淡,最多話跌5-10%,各種異像同時發生,加上加息周期下年將至,對此沒有戒心,就當真是一頭傻牛了。

這兩天看到大地產商狂散車位貨,個陣打到來嘅味道愈來愈濃。

作者: 馬神-羸硬傻淡     時間: 2016-11-17 01:02 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:00 AM 發表

希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘打資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市至樣,都係一手 ...
諗下好喇
作者: 包不同     時間: 2016-11-17 01:04 AM

引用:
原帖由 calvinip123 於 2016-11-16 11:54 PM 發表

又一個淡淡.......唉
其實,係度吹淡吹旺都係冇用的,大家心知肚明,呢度幾十人上落,九成經紀,不過有強烈看法,忍不住要發表一下咁啫。
學一些師兄話,知多個睇法冇蝕架,唔認同可以唔理架,大家交流下睇法過下癮,彌補自己睇唔到嘅地方,好玩啫
我一條友仔人微言輕可以改變到市場,咁就奇聞囉。
作者: tomuso     時間: 2016-11-17 01:05 AM

so poor trap!
作者: 大寶二寶     時間: 2016-11-17 01:06 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:00 AM 發表

希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘打資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市至樣,都係一手 ...
唔好成日同97比, 今時市埸

1. 冇炒家
2. 有辣招
3. 有壓测
4. 低息期
5. 貨己入用家及强者手

你都係諗吓好喇
作者: 包不同     時間: 2016-11-17 01:10 AM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2016-11-17 01:06 AM 發表

唔好成日同97比, 今時市埸

1. 冇炒家
2. 有辣招
3. 有壓测
4. 低息期
5. 貨己入用家及强者手

你都係諗吓好喇
點解唔睇下加息周期,資金流走,和政治市、流轉鏈打斷、二手冇買家,一手冇買家...
作者: 東山老爺     時間: 2016-11-17 01:13 AM

1997年同胞重系好窮,根本無能力買香港樓。但今時同胞已經變成強國人,人仔一旦跌穿7算心理关口,北水將疯狂湧港避難,内房也會用更進取價投地。

因為依家投到的地分散在不同內房地產佬,大家惜貨,不會急於出貨,而二手市場又被冰封,要香港樓價大跌真是非常之難,升少啲政府已經好開心。
作者: 大寶二寶     時間: 2016-11-17 01:17 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:10 AM 發表

點解唔睇下加息周期,資金流走,和政治市、流轉鏈打斷、二手冇買家,一手冇買家...
有時間再作討論。記住樓市未必升或跌, 可以長時間牛皮, 一様輸時間值同等待成本。
作者: 包不同     時間: 2016-11-17 01:19 AM

引用:
原帖由 東山老爺 於 2016-11-17 01:13 AM 發表

1997年同胞重系好窮,根本無能力買香港樓。但今時同胞已經變成強國人,人仔一旦跌穿7算心理关口,北水將疯狂湧港避難,内房也會用更進取價投地。

因為依家投到的地分散在不同內房地產佬,大家惜貨 ...
呢個問題金管局總裁陳德霖講得好好:「個班友仔,人仔升值時,就話八折來港買樓,人仔貶值時,就話走來買樓避貶值,邏輯上兩樣事係相反,唔可能都發生。」

我睇更似97,都係用虛幻的大陸夢幻去呃鳩d香港人谷大個泡沫,睇下成交,又有幾多真係大陸人呀。
作者: 包不同     時間: 2016-11-17 01:22 AM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2016-11-17 01:17 AM 發表

有時間再作討論。記住樓市未必升或跌, 可以長時間牛皮, 一様輸時間值同等待成本。
咁樣大環境改變,加息周期又到,資金又走,辣招又壓死,仲可以唔跌的話,咁可以算得上世界七大奇跡,違反所有理論,咁可以寫入經濟史供研究專題。「香港樓市百年不跌之迷」
作者: 東山老爺     時間: 2016-11-17 01:50 AM

一百年前,干徳道獨立屋7毫子一尺,今天最少7萬一尺,升咗10萬倍。香港物業長期只升不跌是事實,主要因為通脹及經濟增長。
作者: 東山老爺

作者: ng19881988ng     時間: 2016-11-17 02:13 AM

點解包兄成日唱跌
作者: junioruser     時間: 2016-11-17 06:07 AM

點解包博士成日用97年做比較?因為97年樓價跌得勁,型囉好似賭錢咁,連開十鋪大,一定會開鋪細咁我地落重注。博士佢讀咗幾年書,加上多年投資眼光,精通所有經濟理論,無得輸
作者: piglet_theidiot     時間: 2016-11-17 07:05 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 11:46 PM 發表

咁你就唔知啦,依家買二手樓,只能借五成或者六成,相對來講二手業主個底厚好多,唔會點驚。
基本野,六球樓下四球樓上二手樓銀行經MC都做到8成啦最高......你其實講緊乜春秋?
作者: CC_CHAN256     時間: 2016-11-17 07:10 AM

冇人買,拍烏繩,抵死!
作者: piglet_theidiot     時間: 2016-11-17 07:16 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 01:22 AM 發表

咁樣大環境改變,加息周期又到,資金又走,辣招又壓死,仲可以唔跌的話,咁可以算得上世界七大奇跡,違反所有理論,咁可以寫入經濟史供研究專題。「香港樓市百年不跌之迷」
「加息+辣招=唔跌」當年h+0.65到今日h+1.35而h又高左;今時今日辣招仲多;都係仲升緊。咪正正係2011至2015高峰嘅情況。奇跡出現了,你今日寫咗經濟史研究專題未?
作者: clogalaxy     時間: 2016-11-17 07:33 AM

引用:

希望啦

翻查資料,今日情況和97非常相似,全民預期只升不跌泡沫中,美國經濟逆轉資金狂抽走,埋下香港金融風暴伏線,然後政府打殘投資者,發展商必須減15%破招,然而就是這劈價,跟97觸發大跌市一樣,都係一手 ...
又係似97

包仔你太年青了

97之瘋狂程度你未感受過吧

問吓你條team的區域經理吧
作者: 淡出個未來

作者: 吹水茶坊     時間: 2016-11-17 07:48 AM

纸上談兵荃湾西新盤就快出行多步看一看
作者: edithheal     時間: 2016-11-17 07:51 AM

傻人,日日清,大陸人買
作者: kakitwong0909     時間: 2016-11-17 07:57 AM

引用:
原帖由 ng19881988ng 於 2016-11-17 02:13 AM 發表

點解包兄成日唱跌
維穩!如真的不是五毛,另一可能是細行 AA,新樓無佢份。
作者: khlee1982     時間: 2016-11-17 08:16 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-16 10:50 PM 發表

諗諗下,今年如果賣了萬幾二萬個新樓,大部份係做發展商按揭的話個班人,都咪話唔驚,樓價跌二成就負資產又要捱貴息。
仲要咁貴既管理費,睇到都怕
作者: junioruser     時間: 2016-11-17 08:19 AM

引用:
原帖由 khlee1982 於 2016-11-17 08:16 AM 發表

同意只有我地呢啲搵錢搵得少既,先知咩叫性價比
作者: 占尖88     時間: 2016-11-17 08:30 AM

引用:
原帖由 東山老爺 於 2016-11-17 12:23 AM 發表

最準係你,千億北水南下,買曬港樓,全部港人交租麻
作者: 包不同     時間: 2016-11-17 08:53 AM

引用:
原帖由 khlee1982 於 2016-11-17 08:16 AM 發表

呢樣直頭成世屈你機,樓價賺你,利息賺你,管理保護費個個月幾千,屈到盡,係D無良經紀先不斷叫人買,認真冷血。

作者: 包不同     時間: 2016-11-17 09:02 AM

引用:
原帖由 吹水茶坊 於 2016-11-17 07:48 AM 發表

纸上談兵荃湾西新盤就快出行多步看一看
幾個盤,爭剩下市場有能力唔借發展商嘅客,少之又少,唔減價減到流血成河先奇

作者: Marktcs     時間: 2016-11-17 09:12 AM

其實事分兩頭想,為何政府不段出招,上年年中全城恐嚇但樓價都只跌得7個月就急速反彈,其實會否現樓價基本就未反映市價呢?何為市價,就係現價好多都買得起。只係某類人想住希望樓價跌三,五成來做就財富轉移的人日日話貴(包括上年賣自住的人)

作者: KKK0521     時間: 2016-11-17 09:34 AM

新地樓就ok嘅 其他就...
作者: 開心淡淡     時間: 2016-11-17 09:39 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 09:20 AM 發表

如果文化水平使到人不懂何為正常言語和攻擊分別,會體諒,就像街上經紀一樣,食煙打交爆粗,除此外,乜都冇
同意,怪不得此行業被人看扁,呵呵
作者: 吹水茶坊     時間: 2016-11-17 10:08 AM

減,你估下荃湾西開價幾多
作者: bloodkid     時間: 2016-11-17 10:09 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 09:20 AM 發表

如果文化水平使到人不懂何為正常言語和攻擊分別,會體諒,就像街上經紀一樣,食煙打交爆粗,除此外,乜都冇
文化水平當然唔同
幾廿歲人仲要痴老豆老母住,小弟做唔出
作者: 占尖88     時間: 2016-11-17 10:23 AM

雁好AA話一家人一定要分開住,收入低就叫老豆老母俾錢,或者按埋層舊樓咪買到新盤囉
作者: hkjcodds     時間: 2016-11-17 10:45 AM

看好的師兄為何不大手入新盤?你們不相信跌,為何不賺這些必賺的錢?
作者: ck360913     時間: 2016-11-17 10:52 AM

引用:
原帖由 占尖88 於 2016-11-17 10:23 AM 發表

雁好AA話一家人一定要分開住,收入低就叫老豆老母俾錢,或者按埋層舊樓咪買到新盤囉
AA最喜歡折散人家庭.
結婚要搬出去住, 要買樓.
離婚要分開住, 要買樓.

為何不可
結婚與家人同住, 不用買樓.
離婚住回完本屋企, 不用買樓.
反正無幾多個本土香港人會生仔. 會生仔的新香港人則已有公屋
作者: mattzxc123     時間: 2016-11-17 10:58 AM

引用:

同意 X 2

咁都唔係人身攻擊..我都唔知係咩

成個小學雞咁,又冇分析...
只係人身攻擊,問心說話上有冇骨先啦
作者: bloodkid     時間: 2016-11-17 11:02 AM

引用:
原帖由 ck360913 於 2016-11-17 10:52 AM 發表

AA最喜歡折散人家庭.
結婚要搬出去住, 要買樓.
離婚要分開住, 要買樓.

為何不可
結婚與家人同住, 不用買樓.
離婚住回完本屋企, 不用買樓.
反正無幾多個本土香港人會生仔. 會生仔的新香港人則已有公屋:sm ...
非常贊成你睇法,最好痴/租足一世唔好買

作者: wahtin     時間: 2016-11-17 11:02 AM

引用:
原帖由 Marktcs 於 2016-11-17 09:12 AM 發表

其實事分兩頭想,為何政府不段出招,上年年中全城恐嚇但樓價都只跌得7個月就急速反彈,其實會否現樓價基本就未反映市價呢?何為市價,就係現價好多都買得起。只係某類人想住希望樓價跌三,五成來做就財富轉移的人日日 ...
買得起好難定義,四百萬買五百實呎,同四百萬買一百實呎好唔同.
同樣都叫買得起.平均十萬一呎都買得起,不過買得40呎.
到時發展商將個厠所起喺張床下面.

作者: 包不同     時間: 2016-11-17 11:14 AM

AA成日講野冇邏輯,咁高成本去賺過2厘租金回報,當香港投資者同大陸投資者都係白癡
作者: wahtin     時間: 2016-11-17 11:18 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 11:14 AM 發表

AA成日講野冇邏輯,咁高成本去賺過2厘租金回報,當香港投資者同大陸投資者都係白癡
其實樓買嚟住無嘢好講.而家買嚟收講笑咩.新樓賣樓花.
年幾兩年無租收.點買呀大佬.

作者: 自我的獅子

作者: 包不同     時間: 2016-11-17 11:27 AM

引用:
原帖由 自我的獅子 於 2016-11-17 11:22 AM 發表

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20161115/bkn-20161115200104619-1115_00842_001.html
有錢就是任性!

公司客,豪比9000萬稅買豪宅!
有錢佬同我哋係唔同市場

作者: 自我的獅子     時間: 2016-11-17 11:35 AM

引用:
原帖由 kk452 於 2016-11-17 11:30 AM 發表

點解你唔肯回應下分享下你同媽咪住緊的村屋? 你覺得很羞恥嗎?
你不是曾為自己唔使交租唔使比管理費好自豪嗎?
佢引緊你發火然後舉報你

勿中計
作者: 自我的獅子     時間: 2016-11-17 11:40 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 11:27 AM 發表

有錢佬同我哋係唔同市場
係你話無人會呢個時候買樓架!
有人買你又話唔計數?

去番小學雞問題啦
當供應係=10
有錢佬買左9個
市場唔夠貨賣會點?

唔係你話唔計就唔計!
作者: wahtin     時間: 2016-11-17 11:42 AM

引用:
原帖由 kk452 於 2016-11-17 11:30 AM 發表

點解你唔肯回應下分享下你同媽咪住緊的村屋? 你覺得很羞恥嗎?
你不是曾為自己唔使交租唔使比管理費好自豪嗎?
咁你又分享下你有幾多層供滿嘅租樓.晒下命嘛.
作者: 自我的獅子     時間: 2016-11-17 11:43 AM

引用:
原帖由 包不同 於 2016-11-17 11:27 AM 發表

有錢佬同我哋係唔同市場
樓主搞清楚政府辣招就係打擊有錢佬未?

從來無聽過有錢佬盲搶樓會唔影響樓市
政府就係知道係同一個市場得有限供應被有錢佬吸乾

所以先出招都係想趕走有錢佬留番D 樓比剛需!

唔同市場?樓就得咁多,賣一間少一間!

[ 本帖最後由 自我的獅子 於 2016-11-17 11:52 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]