標題: 突然有 97 年感覺,誰接火棒? [打印本頁]

作者: cybercity123456    時間: 2016-10-19 11:14 PM

我 96 年買第一層樓,買入 150萬,一年后升到 220 萬,2002 最平估價 60 萬,最后 2003 年 90 萬賣出。

97 年時個個都搶住買,如去年中國股票,大家都找不到跌的理由,但要跌起上來是可以無理由,今年年頭個個專家都話樓市下跌 15-30%,結果呢?
而家個個都話升,真是會升? 如果有留意今日新聞,成交已經放緩,而北水亦去了其它國家,英國下跌了很多,入市絕對比香港平。

火棒誰會接?其实香港人大部份已經沒有購買力,月入三萬都買唔起樓,大陸水一走,負資產將會重現。

利申:有一物業,不買 不賣
作者: Starstar1975    時間: 2016-10-19 11:17 PM

引用:
原帖由 cybercity123456 於 2016-10-19 11:14 PM 發表

我 96 年買第一層樓,買入 150萬,一年后升到 220 萬,2002 最平估價 60 萬,最后 2003 年 90 萬賣出。

97 年時個個都搶住買,如去年中國股票,大家都找不到跌的理由,但要跌起上來是可以無理由,今年年頭個個專家 ...
師兄你現時自住幾時買?
作者: 馬壇之神    時間: 2016-10-19 11:19 PM

作者: jackhung88    時間: 2016-10-19 11:25 PM

有錢人大把
作者: musk    時間: 2016-10-19 11:28 PM

資產增值
一跌大把人接...

睇下元朗 一便大把人狗衝買
作者: ray1122    時間: 2016-10-19 11:34 PM

你吾知點解香港人有錢,當年有一批港人鐘意大陸樓,幾十萬買回來現在賺幾佰萬人仔買回港樓,我估計有十幾萬人有大陸有樓,你話樓價點跌。
作者: mjmj23    時間: 2016-10-19 11:34 PM

月入3萬其實只是中規中矩······
作者: annabb    時間: 2016-10-19 11:37 PM

師兄,你宜家隨便問一個人都會話冇得跌,可以想像到已經到不理性,跌就肯定,只是忠言逆耳。
作者: mjmj23    時間: 2016-10-19 11:41 PM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-19 11:37 PM 發表

師兄,你宜家隨便問一個人都會話冇得跌,可以想像到已經到不理性,跌就肯定,只是忠言逆耳。
此板一大堆睇淡,還要已經好幾年了
作者: annabb    時間: 2016-10-19 11:41 PM

97時d人比宜家更有錢,買乜都賺錢,連中三畢業都可以搵四五萬,點解會爆?
解釋唔到,所有野都係事後才有解釋。
今次爆都係要事後才有解釋。
作者: annabb    時間: 2016-10-19 11:42 PM

引用:
原帖由 mjmj23 於 2016-10-19 11:41 PM 發表

何來一大堆?來來去去都係幾個人。
作者: mjmj23    時間: 2016-10-19 11:47 PM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-19 11:42 PM 發表

何來一大堆?來來去去都係幾個人。
隨左個幾個睇左幾年淡,很多新手都在
唱淡
作者: annabb    時間: 2016-10-19 11:49 PM

引用:
原帖由 mjmj23 於 2016-10-19 11:47 PM 發表

隨左個幾個睇左幾年淡,很多新手都在
唱淡
新手咪又係果幾個人 。
作者: Peter_H    時間: 2016-10-19 11:54 PM

有錢人大把,但錢是從可來 儲蓄定做生意來?唔好多啦~有50萬美元現金的人有幾多個
1供樓中的儲得幾多
2做生意的轉得幾多出來,選其他的毛利仲高
3供完樓的已過壯年可來好收入
聰明人的人生是會選擇去撑控錢~
相反⋯

作者: mjmj23    時間: 2016-10-19 11:55 PM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-19 11:49 PM 發表

新手咪又係果幾個人 。
我身邊就一大堆朋友睇淡
作者: bestsinger2    時間: 2016-10-19 11:59 PM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-19 11:41 PM 發表

97時d人比宜家更有錢,買乜都賺錢,連中三畢業都可以搵四五萬,點解會爆?
淡淡只係塘邊鶴,升又唔買,跌又唔敢買。
作者: 馬伕之寶    時間: 2016-10-20 12:04 AM

香港地,錢...大把人有,勇氣...唔係個個有
作者: hktom22    時間: 2016-10-20 12:07 AM

而家氣氛真係好狂
作者: cybercity123456    時間: 2016-10-20 12:09 AM

引用:
原帖由 Starstar1975 於 2016-10-19 11:17 PM 發表

師兄你現時自住幾時買?
2003 賣完即買
作者: cybercity123456    時間: 2016-10-20 12:13 AM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-19 11:41 PM 發表

是,爆了個個都是專家。我認識的專家話 2017 JULY 開始 2018 爆
每十年都定有一劫,看歷史  便可知一二
作者: BBQ3336333    時間: 2016-10-20 12:17 AM

引用:
原帖由 cybercity123456 於 2016-10-19 11:14 PM 發表

97 年時個個都搶住買,如去年中國股票,大家都找不到跌的理由,但要跌起上來是可以無理由,今年年頭個個專家 ...
我識得一個賣涼茶中年亞叔,50幾歲。平時短褲爛衫,但手持幾個物業外,再加一個旺角旺位地舖,單單個地舖都大幾千萬(都買唔到)。香港系好多哩D禾桿珍珠,隨便一個賣魚佬都幾千萬身家,所以樓市抗跌能力咁強。
當然花無百日紅,樓市高高低低系好平常,但如果簡簡單單用一季半季數據來預測,未必可信。
作者: 穆斯林    時間: 2016-10-20 12:23 AM

但係從未試過低息環境會大跌
作者: cybercity123456    時間: 2016-10-20 12:26 AM

當所有人都去買去衝,便是時候停一停看一看
我身邊有 2 層樓的人都在減榜賣咁一層,現在撐起樓市是北水,但水會有完的一天

去年七月前誰料國企跌到亞媽都唔認得? 我同事個個話買動車,結果死到四分五裂
作者: 小番薯poohpooh    時間: 2016-10-20 12:29 AM

好多人好有銭
作者: 南華迷    時間: 2016-10-20 12:30 AM

今年10月好靜,暴風雨前夕,定係等到17年10月。
作者: BridgetW    時間: 2016-10-20 12:34 AM

2003最底位賣樓 仲好意思岀嚟獻世?
作者: BridgetW    時間: 2016-10-20 12:35 AM

引用:
原帖由 cybercity123456 於 2016-10-20 12:26 AM 發表

當所有人都去買去衝,便是時候停一停看一看
我身邊有 2 層樓的人都在減榜賣咁一層,現在撐起樓市是北水,但水會有完的一天

去年七月前誰料國企跌到亞媽都唔認得? 我同事個個話買動車,結果死到四分五裂
09-10年個個衝住賣樓等跌,點知仆哂街
作者: terrytsangyf    時間: 2016-10-20 12:35 AM

又黎97 好悶
作者: clogalaxy    時間: 2016-10-20 12:35 AM

引用:

經歷過97卻未能得悉其中問題所在,註定失敗
作者: netbies    時間: 2016-10-20 12:36 AM

引用:

如果講97我只知道比起97我人工巳經不知不覺升左15倍而且仲未計租金收入。 我深信香港好多好多人比起我人工升得仲多, 只係你唔知。 我想講香港人真係好有錢。
作者: markchoi8888    時間: 2016-10-20 12:39 AM

作者: ycleungdickson    時間: 2016-10-20 12:40 AM

一日重有噉的人看淡都未到跌的時候。單是香討,唱淡的最小有四成人。
作者: 小番薯poohpooh    時間: 2016-10-20 12:49 AM

真想樓價跌下
作者: etnet33    時間: 2016-10-20 12:50 AM

香港樓價會不斷上升!到現在也大把人爭奪,有錢都未必買到,大陸人不斷買買買,香港樓只有不斷升升升,今年也不斷創新高
作者: 百籃嘿    時間: 2016-10-20 01:09 AM

樓主快賣你手上嗰層樓吧
作者: johnlam1288    時間: 2016-10-20 01:13 AM

作者: ootungoo    時間: 2016-10-20 01:19 AM

有正苦照,点會跌,成日攪甚麽公屋政察,有鬼用咩!揾番两萬個单位,二十年不能轉售,全部八百至一千蚊尺,楼唔死。。。即死。
作者: hillchow    時間: 2016-10-20 01:28 AM

我覺得比97更高更貴。爆煲後果不堪設想。
作者: hcm    時間: 2016-10-20 01:43 AM

引用:
原帖由 百籃嘿 於 2016-10-20 01:09 AM 發表

樓主快賣你手上嗰層樓吧
x2
作者: ck1388    時間: 2016-10-20 02:44 AM

引用:
原帖由 mjmj23 於 2016-10-19 11:41 PM 發表

成日話啲淡友講左幾年都買唔到樓,樓價一直冇下跌,係因為低息環境一點沒變又新供應係幾乎零。未來美國加幾多息唔知,新供應實際有冇政府講嘅咁多又係唔知,但各方面都係會加呢個可以預期,情況唔同左喇,今次呢炸購買力根本好多人係勉強追上車啫
作者: annabb    時間: 2016-10-20 03:48 AM

引用:
原帖由 ycleungdickson 於 2016-10-20 12:40 AM 發表

一日重有噉的人看淡都未到跌的時候。單是香討,唱淡的最小有四成人。
你自己數數上面留言睇淡有幾個人?睇好又幾個人?
作者: 信者得求    時間: 2016-10-20 05:19 AM

無眼睇
作者: kam0001    時間: 2016-10-20 05:32 AM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-20 03:48 AM 發表

你自己數數上面留言睇淡有幾個人?睇好又幾個人?
哈哈!!!我都希望多 d 淡淡,因為我重要入貨,未入夠。
作者: egiziano    時間: 2016-10-20 07:11 AM

引用:
原帖由 cybercity123456 於 2016-10-20 12:09 AM 發表

2003 賣完即買
03年入貨師兄勁既然用股市與樓市比喻,師兄03至13年期間股市有冇斬獲?
作者: multinumbers123    時間: 2016-10-20 07:11 AM

好多人2010年睇淡到而家,都5爭在睇多幾年-雖然是很2痛苦
作者: ang9494    時間: 2016-10-20 07:16 AM

同志你好,
請問領導有沒有指導你怎麼是壓力測試 ???
作者: piglet_theidiot    時間: 2016-10-20 07:20 AM

又係新手,又係97,又扮語重心長,俾啲新鮮感好唔好?
作者: 有危就有機    時間: 2016-10-20 07:23 AM

引用:
我 96 年買第一層樓,買入 150萬,一年后升到 220 萬,2002 最平估價 60 萬,最后 2003 年 90 萬賣出。97 年時個個都搶住買,如去年中國股票,大家都找不到跌的理由,但要跌起上來是可以無理由,今年年頭個個專家 ...
師兄,雖然我都想樓跌,但不得不說,97時借貸利率好高,現時就好低,要大跌就係無當年咁易
作者: asdchan1688    時間: 2016-10-20 07:46 AM

大把人接,只怕你無貨
作者: kaiman82    時間: 2016-10-20 07:47 AM

事實香港樓價係貴,平番10-20%就合理😌
作者: raywongwork    時間: 2016-10-20 07:57 AM

引用:
原帖由 cybercity123456 於 2016-10-19 23:14 發表

中国货币国际化是未来中港经历唯一逃生门,共产党会不惜任何代价去达到这目标
作者: 中環鞋抽    時間: 2016-10-20 07:59 AM

作者: 咖哩肥羊最好味    時間: 2016-10-20 08:00 AM

引用:
原帖由 cybercity123456 於 2016-10-19 23:14 發表

問題係: 大陸水點解要走?
作者: ang9494    時間: 2016-10-20 08:08 AM

引用:
原帖由 kaiman82 於 2016-10-20 07:47 AM 發表

年頭咪平左10~20%
轉頭又升返咪代表年頭平得不合理
作者: chloe2018    時間: 2016-10-20 08:09 AM

97感覺係乜感覺?
假設比個機會你返去97年用220萬買返個單位
年份唔可以選擇,只可以97年
你會買定唔買?
同樣你20年後再問如果比你只可以返到2016年底去買個單位
你估你20年既決定係乜?
答案好清楚了吧!
作者: 兔兔小馬甲    時間: 2016-10-20 08:10 AM

引用:
原帖由 kaiman82 於 2016-10-20 07:47 AM 發表

事實係年頭有跌過15%,但淡淡唔夠膽接貨,依家升返又係度話貴。
作者: chloe2018    時間: 2016-10-20 08:21 AM

引用:
原帖由 ang9494 於 20/10/2016 08:08 發表

年頭咪平左10~20%
轉頭又升返咪代表年頭平得不合理
樓淡永遠高位話貴低位話仲會跌
我只會儲到一個首期就買
再儲到再買......
我有信心將來回頭睇返會係每一個投資都係絕對正確
只有發明時光機先有機會買返!
作者: 香港神龍    時間: 2016-10-20 08:23 AM

引用:
原帖由 annabb 於 2016-10-19 11:37 PM 發表

問一大堆人有乜用?
一大堆人發到達咩
作者: 真。進擊的回覆    時間: 2016-10-20 08:24 AM

有昇便有跌,理性討論,唔使激動。
作者: kelly33    時間: 2016-10-20 08:27 AM

有錢人大把
作者: ching_long997    時間: 2016-10-20 08:28 AM

引用:

典型褲袋型經濟專家口吻........

我覺得......
我認為......
我假設......

自己袋冇錢就以為全世界人都冇錢
自己覺得所有人去外國買樓就當事實,睇睇有幾多成交係要俾dsd及bsd先再講,新盤投資客比例等等嘅資料
作者: 皇大少    時間: 2016-10-20 08:28 AM

仲97?!20年前啦師兄
作者: namio2046    時間: 2016-10-20 08:30 AM

經過幾次大跌市,每次政府都加大安全網,而家買樓收租要俾五成首期,個陣96 97年幾個師奶落街買餸可以順便買樓花炒樓,根本係兩回事。
以前亞B同佢個貪錢老婆可以按上按上按去買好多間結果爆煲,而家冇人可以咁做。
根本個個有樓收租嘅都係有實力。
作者: 農場進擊的烈女    時間: 2016-10-20 08:31 AM

引用:
原帖由 真。進擊的回覆 於 2016-10-20 08:24 AM 發表

有昇便有跌,理性討論,唔使激動。
工廈最近都跌,因為
作者: 火麒倫    時間: 2016-10-20 08:34 AM

大陸一爆到時就會爆
作者: clogalaxy    時間: 2016-10-20 08:35 AM

引用:
原帖由 有危就有機 於 2016-10-20 07:23 AM 發表

師兄,雖然我都想樓跌,但不得不說,97時借貸利率好高,現時就好低,要大跌就係無當年咁易
97同依家完全唔同。我姊當年97用5m買件兩房,好彩頂到。當年瘋狂程度,利率,借貸比例,心態,還款能力,升幅沒有半點相同。當年係炒買炒賣,乜L都炒,包括郵票。好多人冇心去工作。

班人日日話似97,我好懷疑佢地有冇經歷過。成日扮係過來人,最終自作業
作者: wk221ab    時間: 2016-10-20 08:36 AM

引用:

咁儍
作者: Video    時間: 2016-10-20 08:36 AM

引用:

03賣樓!咁你要檢討自己價值觀。
作者: 飛天盒仔    時間: 2016-10-20 08:36 AM

有錢人大把啦。睇下之前樓市只係小回咋,幾多人仆出泥買,大部份都要係香港人。
引用:

作者: kaibalau    時間: 2016-10-20 08:39 AM

樓主應該做功課再上黎出帖
作者: a6m5    時間: 2016-10-20 08:44 AM

作者: ching11    時間: 2016-10-20 08:45 AM

引用:
原帖由 小番薯poohpooh 於 2016-10-20 12:49 AM 發表

真想樓價跌下
年頭咪跌左lor
作者: 超級肥東    時間: 2016-10-20 08:45 AM

楼主97年150萬買,03年90萬賣,要否抬錢嗎?
作者: 天鷹仔    時間: 2016-10-20 08:45 AM

我都想樓價跌,但問題係好難跌,
1. 97以前有咁多大陸人有錢落黎買樓?而家太多大陸人黎香港買樓自住或投資
2. 97前仲有公屋起,但曾前特首個八年無咩點起過,搞到供應不足
3. 年青人一代(80後,唔計廢青),差唔多要結婚,唔買樓點結婚(中國人思想)
4. 各國量化寬鬆政策,加低息,只會令資產更值得投資
作者: douglaslui    時間: 2016-10-20 08:46 AM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2016-10-20 08:35 AM 發表

97同依家完全唔同。我姊當年97用5m買件兩房,好彩頂到。當年瘋狂程度,利率,借貸比例,心態,還款能力,升幅沒有半點相同。當年係炒買炒賣,乜L都炒,包括郵票。好多人冇心去工作。

班人日日話似97,我好懷疑佢 ...
記得當時仲要炒埋女皇頭硬幣。
作者: clogalaxy    時間: 2016-10-20 08:54 AM

引用:
原帖由 douglaslui 於 2016-10-20 08:46 AM 發表

記得當時仲要炒埋女皇頭硬幣。
我都蓄咗好L多
作者: caseiama    時間: 2016-10-20 08:59 AM

97係任借息高,我而家想借多三兩百都唔比,爆乜?又大量失業呀?
作者: Mini20160607    時間: 2016-10-20 08:59 AM

依家啲新樓全部都係有錢人買嘅,未上車嘅點都上唔到車 😢
作者: wongwong8495    時間: 2016-10-20 09:04 AM

有人快活,有人愁,睇你有錢定係窮鬼!
作者: smky    時間: 2016-10-20 09:04 AM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2016-10-20 08:35 AM 發表
97同依家完全唔同。我姊當年97用5m買件兩房,好彩頂到。當年瘋狂程度,利率,借貸比例,心態,還款能力,升幅沒有半點相同。當年係炒買炒賣,乜L都炒,包括郵票。好多人冇心去工作。班人日日話似97,我好懷疑佢 ...
我96年買我人生第一間樓,果陣時按揭利率係超過10厘,供樓開支好勁,唔係人人供得起,仲有果時係得7成按,筆首期好難搞,要有人幫先得,好多人買樓只係做confirmor,手上有幾個甚至十幾個單位係長成交期方便摸比下手,賺個轉手費然後就貨如輪轉,樓市大跌死先就係呢班人!
作者: sosadnice    時間: 2016-10-20 09:05 AM

未有耐, 起碼升到了兩萬五蚊呎元朗樓, 升多6年
作者: wongwong8495    時間: 2016-10-20 09:06 AM

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2016-10-19 11:59 PM 發表

淡淡只係塘邊鶴,升又唔買,跌又唔敢買。
好句,升又唔買,跌又唔敢買😂😂😂
作者: Freemasons    時間: 2016-10-20 09:07 AM

只會死得更慘
作者: Freemasons    時間: 2016-10-20 09:08 AM

引用:
原帖由 馬壇之神 於 2016-10-19 11:19 PM 發表

你以為人地冇錢,其實香港大把有錢人..
但係都唔好以為自己有。否則死得更可憐。
作者: 香土真專家    時間: 2016-10-20 09:09 AM

唱淡有咩問題,幾多人得一層樓喺手,包括我自己,呢度又話唔俾賣自住樓,咁樓市係咁昇又有咩用?俾你轉左按cash out 3球,唔通到時接火棒高追?sorry, 3球首期免強買到大西北新樓兩房,或者港島超舊樓,咁都仲叫正常?
作者: Freemasons    時間: 2016-10-20 09:10 AM

引用:
原帖由 wongwong8495 於 2016-10-20 09:06 AM 發表

好句,升又唔買,跌又唔敢買😂😂😂
所以就自覺自己好叻叻。好勇敢。都係得果一層仲供緊。
作者: molittlemo    時間: 2016-10-20 09:14 AM

差好遠吧.
當年月入3萬可以買到幾層樓.
依家係小D 實力都冇可能買樓.
作者: jack222    時間: 2016-10-20 09:24 AM

香港大把有錢人
作者: 周K鈺    時間: 2016-10-20 09:31 AM

引用:
原帖由 BridgetW 於 2016-10-20 12:34 AM 發表

2003最底位賣樓 仲好意思岀嚟獻世?
唔好認真啦。
作者: 周K鈺    時間: 2016-10-20 09:36 AM

引用:
原帖由 Freemasons 於 2016-10-20 09:10 AM 發表

所以就自覺自己好叻叻。好勇敢。都係得果一層仲供緊。
我識個版友,2015年5月賣左天宇海自住樓,790萬,租環宇海灣,8球現金炒到今日,舊屋今日升到876萬嘞,佢仲勇敢啦!
作者: clogalaxy    時間: 2016-10-20 09:36 AM

引用:
原帖由 smky 於 2016-10-20 09:04 AM 發表

我96年買我人生第一間樓,果陣時按揭利率係超過10厘,供樓開支好勁,唔係人人供得起,仲有果時係得7成按,筆首期好難搞,要有人幫先得,好多人買樓只係做confirmor,手上有幾個甚至十幾個單位係長成交期方便摸比下 ...
97同依家分別太大了,我哋經歷過先唔會人云亦云。要似97,ccl急升到200以上先講啦。

買樓難因為首期大,但一旦買咗月供真係so easy。我兩間月供款只佔我月薪20%,而好似我case的大有人在。有ml有好多standby cash,就算失業3年都冇事。

現時港人個底咁L厚,再來個百年一遇的海嘯都能輕鬆渡過。
作者: DEFEND    時間: 2016-10-20 09:38 AM

突然有感覺
作者: boyboy168168    時間: 2016-10-20 09:41 AM

引用:

ching 我一向堅持此信念,  可惜等了多年已有些心淡, .........

現在應如何調整心情和部署?
作者: DEFEND    時間: 2016-10-20 09:41 AM

D感覺往往係果D身上冇乜錢D人先有。
作者: OOMAN    時間: 2016-10-20 09:48 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2016-10-19 11:54 PM 發表

有錢人大把,但錢是從可來 儲蓄定做生意來?唔好多啦~有50萬美元現金的人有幾多個
1供樓中的儲得幾多
2做生意的轉得幾多出來,選其他的毛利仲高
3供完樓的已過壯年可來好收入
聰明人的人生是會選 ...
你問得依個問題 , 即係你都吾知道點搵錢 !
50 萬美金 .... 好多 ? 在 HK
100 萬美元資產 (不包括自住) 有十萬個以上
而 100 萬港元(不包括自住)既, 更高達 7X 萬以上 .

供樓儲得幾多 ? 係頭10年 ... 甚至 15 年, 可以話無
雖然當中有加人工 , 或者減息因素 , 但因為同時家庭
改變 (有小朋友) , 開支大左而抵銷 . 但去到供樓既後
期 , 供樓根本就是小兒科 ...

1990 年 同學買左個單位 , 時供約 4 千 , 佔當時佢地
家庭搵既錢一半/一半多D .

去到 2005 年 同樣都係供果一筆 , 但佔收入比例己下降
至不到 20% , 開始有錢剩 . 其時家庭收入約為 3萬 .
(據說當時每月可儲 5~6千)
2007 年 更有閒錢入一個收租 . (向銀行借100萬)
2010 原單位供滿 . (時月入 4 萬)
2015 亦已經全額贖回收租單位按揭 .

*依個同學 , 當中沒有玩過咩野財技 (加按/轉按都無),
老老實實 , 該用就用既人 .
作者: 技工仔    時間: 2016-10-20 09:52 AM

我只相信資產論英雄。
作者: sandiscoming    時間: 2016-10-20 09:55 AM

香港大把有錢人
作者: jenjenlinlin    時間: 2016-10-20 09:55 AM

好多人而家等緊機會
作者: Stamson    時間: 2016-10-20 10:00 AM

証明你唔識睇市,03年賣樓,仲學人講樓市
作者: 初出熱身    時間: 2016-10-20 10:03 AM

香港地大把人有現金幾M啦😊