• 瀏覽: 40,796
  • 回覆: 59
  • 追帖: 1
我反而係有舖冇租客
多年前自己諗住用黎做寵物寄養服務
連漁處都聯絡左,設計好左就可以出牌
該區一間有牌寄養都冇,條區巳經有三間寵物店兩間獸醫
當年覺得有得做,但設計好晒,最後都係冇實行

80萬好多了 創事業不一定要用自己的所有資金的 你都40幾了 做了好多年野了 有好多經驗 
要投入做你的事業 一是有師父教你 沒有的 就只能在自己熟悉的領域投入 香港有手有腳 肯定有飯開的 缺的是機會與貴人與思維的改變 

講到貴人,人生最大嘅運氣,唔係執到錢,而係有一日你遇到一個人,佢打破咗你原有思維,開啟咗你的認知,帶你走上更高嘅平台。當然自助者天助之,你坐喺屋企唔會遇到,你要行出去先有可能遇到貴人,就係話,你要開始咗第一步,才能知道下一步點行.

引用:
原帖由 Novice2008 於 2021-11-2 17:37 發表
人到中年因病傷已失業幾年,雖減衣縮食還可以挨一段時日但絕非長久之計。宜家去返文職有一啲記性難度,經常搬搬抬抬也唔啱身體健康程度。

請教諸位師兄有咩穩妥小生意可做?
不如試下開間網店賣下嘢

衣家唔單只香港, 全世界經濟都唔好得去邊, 好多高薪打工仔因被裁都要被迫出來創業.

不過創業一定係做自己做熟識既範疇, 唔熟唔做, 同埋要睇客有咩需求, 唔係話自己覺得好就推, 同埋思維上一定要有突破轉變, 唔係好似打工仔心態, 做36唔做36, 夠鐘收工, 蝕又唔做. 有時為左儲客, 真係蝕都要做, 有時做一單蝕一單, 到左儲夠客, 有時又有貴人, 就會有轉機.

創業心態同打工心態唔同, 唔可以有唔掂就放棄心態, 同埋要自己不斷學習, 接近市場, 知道市場要咩服務產品, 有時社會, 國家, 世界各國政策都會影響部署

做生意好快蝕晒

引用:
原帖由 Novice2008 於 2021-11-2 17:37 發表
人到中年因病傷已失業幾年,雖減衣縮食還可以挨一段時日但絕非長久之計。宜家去返文職有一啲記性難度,經常搬搬抬抬也唔啱身體健康程度。

創業係賭博 以師兄嘅情況 你承唔承擔到輸晒80萬嘅風險先? 如果否 去渣巴士好過啦。

不如你休養好身子先,其實創業可能俾做保安更辛苦更大壓力。

引用:

短期投資有冇諗過?

可以做下跟健康、環保、高科技的的項目, 是現在及未來的大趨勢。我的side business, 都做緊, 疫情是催化劑, 生意額倍增了。
你可以考慮下。

引用:
原帖由 kan_lady 於 2022-10-9 10:54 發表
可以做下跟健康、環保、高科技的的項目, 是現在及未來的大趨勢。我的side business, 都做緊, 疫情是催化劑, 生意額倍增了。
你可以考慮下。
整d天山雪連香芬,聞下就可以增強抵抗力,防止病毒入侵😝唔使食,無法例限制
大把怕死人士買
仲有市面好多掛心口,什麼負離子剎菌,一九樣,幾百蚊大把人買

開茶記, 小食, 零食舖

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]